Πώς η εξέλιξη των κινητών άλλαξε το τρέξιμό μας

kinito-treximoPhoto by Jamie Street on Unsplash

Το «lazygirlrunning» είναι το προσωπικό μπλογκ της Λόρα Φάουντεϊν, που είναι προπονήτρια, μαραθωνοδρόμος και συγγραφέας. Σε αυτό μοιράζεται τις σκέψεις της γύρω από την καθημερινότητά της ως δρομέας.

Σε ένα πρόσφατο κείμενό της μίλησε για το κατά πόσο έχουν αλλάξει οι συνήθειες ενός δρομέα λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης σε σχέση με το παρελθόν: κάποτε ένας δρομέας μπορεί να έτρεχε χωρίς να έχει μαζί του καν το κινητό σου, σήμερα ένα κινητό και οι εφαρμογές του είναι μάλλον αναπόσπαστο στοιχείο μιας προπόνησης.

Γιατί δεν πρέπει να τρέχετε κρατώντας κινητό στο χέρι

Να το σχετικό κείμενο της Λόρα Φάουντεϊν:

Άρχισα να τρέχω το 2008, πολύ πριν τα τηλέφωνα γίνουν smartphones. Ξεκίνησα πάνω σε έναν διάδρομο σε ένα υπόγειο γυμναστήριο, κοιτάζοντας τους αριθμούς στο ταμπλό. Ήταν βαρετό, αλλά ήμουν πολύ νευρική για να τρέξω έξω και δεν είχα κανέναν τρόπο να μετρήσω πόσο μακριά ή γρήγορα έτρεχα εκτός από αυτόν τον διάδρομο.

Μόλις έφτασα στα 20 λεπτά τρεξίματος, ήρθε η ώρα να γίνω γενναία και να αφήσω τα όρια του γυμναστηρίου για να τρέξω έξω. Μερικές φορές σκέφτομαι το πως έτρεχα τότε καθώς ετοιμάζομαι να βγω έξω τώρα, με το iPhone 12 στο χέρι και ένα πλήθος εφαρμογών στη διάθεσή μου και πόσο διαφορετικό είναι είναι πλέον. Δεν νομίζω ότι πήρα καν το τηλέφωνό μου μαζί μου σε εκείνο το πρώτο τρέξιμο μου έξω. Μου φαινόταν πως δεν υπάρχει κάποιο όφελος από αυτό.

Τα τελευταία δύο χρόνια εξερεύνησα νέες διαδρομές στην περιοχή μου, προσπαθώντας να βρω πιο ήσυχους, φαρδύτερους δρόμους για να τρέξω. Δεν χρειάζεται να σχεδιάζω τη διαδρομή μου από πριν γιατί ξέρω ότι δεν θα χαθώ, έχω το Google Maps για να με κατευθύνει.

Τον τελευταίο χρόνο αντιμετώπισα και τραυματισμούς. Την πρώτη φορά που προσπάθησα να τρέξω μια μακρινή απόσταση μετά τον τραυματισμό μου ήμουν αγχωμένη για το τι θα συμβεί, αλλά το έκανα ούτως ή άλλως. Μπορούσα, άλλωστε, να στραφώ στο τηλέφωνό μου και να καλέσω ένα Uber αν χρειαζόταν.

Τα βράδια που βγαίνω έξω αφού έχει πέσει το σκοτάδι, ανοίγω το WhatsApp και μοιράζομαι την τοποθεσία μου με τον σύντροφό μου. Σιχαίνομαι που νιώθω την ανάγκη να το κάνω αυτό μερικές φορές, αλλά το κάνω και ξέρω ότι ο συντροφός μου παρακολουθεί αυτή τη μικρή μπλε κουκκίδα που κινείται στον χάρτη.

Είναι απαραίτητη η τεχνολογία για να τρέξεις αποτελεσματικά;

Υπάρχουν και πολλά άλλα χαρούμενα πράγματα για τα οποία χρησιμοποιώ το iPhone 12 μου. Πέρυσι, καθώς έτρεχα έναν ημιμαραθώνιο, χρησιμοποίησα το Strava Beacon για να επιτρέψω στους φίλους μου να με ακολουθήσουν και τα ενθαρρυντικά μηνύματά τους που εμφανίστηκαν μέσω WhatsApp κατά τη διάρκεια της διαδρομής με βοήθησαν να συνεχίσω.

Σταματάω στη μέση του τρεξίματος για να βγάλω μια φωτογραφία διάφορα πράγματα που βλέπω: μια ωραία θέα ή μια αστεία πινακίδα. Και, φυσικά, ποιο τρέξιμο θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς μια selfie μετά το τρέξιμο που δημοσιεύεται στο Instagram;

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο και μουσική: Καλή ή κακή συνήθεια;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Πόσο σημαντικό είναι να φοράμε συγκεκριμένες κάλτσες όταν τρέχουμε;

Πρέπει να φοράμε συγκεκριμένες κάλτσες όταν τρέχουμε;

Από παλιά έχουμε συνηθίσει να φοράμε ως αθλητικές κάλτσες τις βαμβακερές και αυτές θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη επιλογή όταν τρέχουμε. Σωστά; Λάθος.

Οι επιλογές που έχουμε όταν επιλέγουμε κάλτσες τρεξίματος πλέον είναι πολλές. Κάλτσες διαφορετικών υλικών, διαφορετικού πάχους, διαφορετικών μεγεθών και ύψους.

Το υλικό της κάλτσας

Το σημαντικότερο, όμως, όταν αγοράζουμε κάλτσες για τρέξιμο είναι το υλικό.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να αποφεύγουμε είναι οι κάλτσες που είναι βαμβακερές 100%. Όταν βρέχεται το βαμβάκι, παραμένει υγρό. Έτσι, όταν ιδρώνουν τα πόδια μας, η υγρασία δεν φεύγει.

Έτσι, οι βαμβακερές κάλτσες αφήνουν το χειμώνα τα πόδια μας κρύα και υγρά, ενώ το καλοκαίρι προκαλούν φουσκάλες.

Συμβουλή: Όταν θα πάτε να αγοράσετε παπούτσια για τρέξιμο θα φοράτε τις κάλτσες που χρησιμοποιείτε όταν τρέχετε για να δείτε πως το παπούτσι εφαρμόζει στο πόδι σας. Γιατί οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Αυτές είναι οι επιλογές

Οι καλύτερες κάλτσες για τρέξιμο είναι αυτές που είναι κατασκευασμένες από συνθετικά υλικά όπως πολυεστέρα και ακρυλικό επειδή απομακρύνουν την υγρασία. Αφήνουν το πόδι να αερίζεται και με τη θερμότητα που αναπτύσσει ο περισσότερος ιδρώτας εξατμίζεται.

Για τρέξιμο το χειμώνα, κάποια μείγματα μαλλιού όπως το SmartWool είναι επίσης μια καλή επιλογή.

Μερικοί δρομείς τους αρέσει να φορούν χοντρές κάλτσες για πρόσθετη απορρόφηση των κραδασμών. Άλλοι πάλι προτιμούν λεπτές κάλτσες για μια «ελαφρύτερη» αίσθηση, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Διαβάστε ακόμα: Γυμναστική και τρέξιμο χωρίς κάλτσες; Ούτε να το σκέφτεστε

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Μαραθώνιος Μεσσήνης: Γρήγορος, προσιτός και… πλούσιος!

Την Κυριακή 7η Απριλίου η Μεσσήνη φιλοξενεί τον 17ο Μαραθώνιο και τους παράλληλους αγώνες επί των οδών της 2ης σε πληθυσμό και σημασία πόλης της Μεσσηνίας. Οργανωτές ανέλαβαν ο δήμος Μεσσήνης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο ΣΑΜ, ο τοπικός σύλλογος, έχοντες την αιγίδα της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ και της ΕΟΣΛΜΑ – Υ.

  • Γρήγορος: ναι, διαθέτει διαδρομή ευχάριστη, επίπεδη, την πιο γρήγορη στην Ελλάδα,

ιδανική για την ΡΒ σας!

  • Προσιτός: εύκολη πρόσβαση και χαμηλές τιμές (πχ εγγραφή, διαμονή, διατροφή, κοκ)
  • Πλούσιος: πιο… πλούσιος δεν γίνεται! Οι παροχές του είναι υπέρ – ανταποδοτικές…

Α. πάστα party το απόγευμα του Σαββάτου με ποικιλία ζυμαρικών και σαλάτας -Β. πλήρης ενεργειακή τροφοδοσία κατά τον αγώνα – Γ. γεύμα μετά τους τερματισμούς με το «εθνικό» έδεσμα, τη γουρνοπούλα συνοδευόμενη από σαλάτα, πατάτες και ποτό – Δ. αμοιβές στους νικητές – Ε. ποιοτικό αναμνηστικό t – shirt σε όλους, ΣΤ. δωρεάν μετάβαση από την Αθήνα με ναυλωμένο από τους οργανωτές λεωφορείο – Ζ. μυική αποκατάσταση από ομάδα έμπειρων «φύσιο», κα.

Το πρόγραμμα

Σάββατο 6η Απριλίου 10:00 έως και 18:00 παραλαβή bibs στον ισόγειο χώρο του Δημαρχείου επί της ΕΟ Μεσσήνης/Πύλου – 18:00 πάστα party στον ίδιο χώρο

Κυριακή 7η Απριλίου κεντρική πλατεία Μεσσήνης – χώρος εκκίνησης

06:00 δυναμικό βάδισμα 42195μ

07:00 Μαραθώνιος δρόμος και σκυταλοδρομία 2×21097μ

09:30 10Κ

11:30  3Κ city run

12:00  1000μ παιδιών

12:15   υπαίθριο γεύμα επί της πλατείας

13:00  απονομές

Κόστη εγγραφής:

Μαραθώνιος = 20 ευρώ έως την Τρίτη 2η Απρ 2024 και 30 ευρώ από την Τετάρτη 3η Απρ

10Κ = 10 ευρώ έως την Τρίτη 2η Απρ 2024 και 15 ευρώ από την Τετάρτη 3η Απρ

= 5 ευρώ έως την 6η Απρ 2024

1000μ = δωρεάν

Εγγραφές: ιστοσελίδα https://marathon.messini.gr

Επιλογή ΑΓΩΝΕΣ/RACES

 Αμοιβές Μαραθωνίου: 

1ος και 1η από 300 ευρώ

2ος και 2η από 200 ευρώ

3ος και 3η από 100 ευρώ

Bonus +500 ευρώ στον επιτυχόντα νέα επίδοση διαδρομής

Επιδόσεις διαδρομής

2ω29:16 Παναγιώτης Καρούτζος ΟΑΚ Αίγινας 2022

3ω00:56 Ιουλία Παναγιωτοπούλου ΓΣ Αμαρουσίου 2023

Περισσότερες πληροφορίες (πχ έπαθλα, απονομές, ηλικιακές κατηγορίες, χάρτες διαδρομών, κοκ) εδώ: https://marathon.messini.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend