H καλλιέργεια του φραγκόσυκου ήρθε στην Ευρώπη από το Μεξικό και διαδόθηκε ταχύτατα κυρίως στις μεσογειακές χώρες, μιας και για να αναπτυχθεί χρειάζεται αρκετά ξηρό και ζεστό κλίμα! Στην Ελλάδα το άγριο αυτό φυτό συναντάται σε πετρώδεις περιοχές όπως τη Μάνη και τη Κρήτη!
Τα φραγκόσυκα λοιπόν, είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, όπως και τα περισσότερα προϊόντα της φύσης, έχουν εκτός από μεγάλη διατροφική αξία και πολλά οφέλη για την υγεία μας! Περιέχουν μαγνήσιο, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες C και Β, βήτα καροτίνη, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.
Στην Ελλάδα απαντάται ημιαυτοφυής και πολλές φορές αυτοφυής. Φυτρώνει στα βράχια και στις πλαγιές. Ο καρπός του είναι πορτοκαλοκόκκινος και στέκεται περιμετρικά στην άκρη των φύλλων του κάκτου. Τα αγκάθια που περικλείουν τον καρπό του, μοιάζουν σαν τους φρουρούς που προστατεύουν έναν μικρό γλυκό και νόστιμο θησαυρό.
Σύκα: Υπερτροφή και «μετάλλιο» για τους νικητές των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων
Η φραγκοσυκιά είναι φυτό χυμώδες, δέντρο που φτάνει τα 3 – 5 μέτρα ύψος. Αποτελείται από φύλλα πεπλατυσμένα με σχήμα οβάλ, μήκος 30-40 εκατοστά. Ο καρπός είναι σαρκώδης με πολλούς σπόρους του οποίου το βάρος μπορεί να κυμαίνεται από 150-400 γραμ. Το χρώμα είναι διαφορετικό ανάλογα την ποικιλία.
Όπως είναι αναμενόμενο, η φύση λειτούργησε άψογα και δημιούργησε μια εξαιρετική βιοποικιλότητα, με αποτέλεσμα να συναντάς διαφορετικά είδη του ανθεκτικού αυτού κάκτου σε κάθε περιοχή.
3 οφέλη αυτού του υπέροχου δώρου της φύσης για τα νύχια, τα μαλλιά και το δέρμα και πραγματικά θα το εντάξετε στη διατροφή σας και όχι μόνο!
1) Δέρμα
Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πολλές χρόνιες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, και η διαδικασία της γήρανσης. Αυτές επίσης συμβάλλουν στη διατήρηση μια υγιούς και λαμπερής επιδερμίδας! Ακόμη, οι σπόροι που έχει το φραγκόσυκο χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του ελαίου του, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες! Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επουλώσει κοψίματα και πληγές στο δέρμα. Η βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ που περιέχει μαλακώνουν το δέρμα και βοηθούν στη μείωση των μαύρων κύκλων. Τέλος, έχει υποστηριχθεί ότι το έλαιο από τους σπόρους του φραγκόσυκου είναι από τις πιο ιδανικές επιλογές για ώριμες, ταλαιπωρημένες ή γερασμένες επιδερμίδες, καθώς τις αναζωογονεί και τις τονώνει!
2) Νύχια
Το έλαιο από τους σπόρους του φραγκόσυκου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τα αδύναμα και κατεστραμμένα νύχια. Παράλληλα, αποκαθιστά τη σωστή και υγιή ανάπτυξη τόσο στα νύχια όσο και στα πετσάκια σας και εμποδίζει την ξήρανσή τους!
3) Μαλλιά
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έλαιο του φραγκόσυκου για να κάνετε τα μαλλιά σας ακόμα πιο λαμπερά! Η δύναμη και οι ιδιότητες του συγκεκριμένου ελαίου μπορεί να δώσουν στα μαλλιά σας τη διπλάσια ποσότητα σε λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες απ’ ότι το argan oil, και να χαρίσουν μια φυσική λάμψη στα μαλλιά σας. Τέλος και η βιταμίνη Ε που περιέχει, διεισδύει βαθύτερα στο τριχωτό της κεφαλής, ανοίγοντας τους πόρους του δέρματος!
Τα 100 γραμμάρια ωμού φρούτου αποδίδουν 41 θερμίδες και οι οποίες προέρχονται κυρίως από υδατάνθρακες, αφού περιέχει ελάχιστα λιπαρά και πρωτεΐνες. Θεωρούνται καλή πηγή φυτικών ινών, αφού μπορούν να καλύψουν το 14% των ημερήσιων αναγκών και πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, μαγνησίου, καθώς επίσης και καλή πηγή ασβεστίου και καλίου. Ακόμα, περιέχουν 17 αμινοξέα, εκ των οποίων τα 8 είναι απαραίτητα (μπορούν να ληφθούν μόνο μέσω της τροφής).
Το φραγκόσυκο είναι από τα πλέον νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα. Έχει τη δυνατότητα να σε ξεδιψάσει, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (87.5%). Το κιτρικό και μηλικό οξύ που περιέχει, του προσδίδει φυσική συντήρηση, βοηθά στη καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των σακχάρων (κύκλος Krebs), και αυξάνει τη σωματική αντοχή, (μηλικό οξύ).
Ευεργετική και η επίδρασή τους στους αθλητές, αφού μειώνουν τον χρόνο αποκατάστασης των μυών, καθώς και τον πόνο στους μυς μετά την προπόνησή τους.
Διαβάστε επίσης: Το φρούτο που αυξάνει κατά 50% την απώλεια βάρους
Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News