Η άσκηση μειώνει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι!

20 πράγματα που αλλάζουν άμεσα στη ζωή σου αν ξεκινήσεις το τρέξιμο!

Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, δείχνει ότι τόσο η συστηματική άσκηση όσο και η μείωση του χρόνου που αφιερώνεται σε καθιστικές δραστηριότητες, μπορούν να περιορίσουν τη συσσώρευση «επικίνδυνου» λίπους στο ήπαρ, που αποτελεί σημαντική επιπλοκή της παχυσαρκίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 75 ενήλικες, ηλικίας 35 ετών κατά μέσο όρο. Τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και ο καθιστικός χρόνος αξιολογήθηκαν με χρήση ειδικών συσκευών, ενώ πραγματοποιήθηκε τμηματική μέτρηση του σωματικού λίπους και εκτίμηση της φυσικής κατάστασης.

Το τρέξιμο αναζωογονεί την καρδιά μέσα σε έξι μήνες!

Οι εθελοντές χαρακτηρίστηκαν ως υγιείς εάν ικανοποιούσαν έως 2 κριτήρια για τη διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου (υπέρταση, υψηλά επίπεδα σακχάρου, αυξημένο κοιλιακό λίπος, υπερλιπιδαιμία) και ως μη υγιείς εάν ικανοποιούσαν 3 η περισσότερα κριτήρια.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως τα μη υγιή άτομα είχαν χαμηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης και αυξημένο λίπος στο ήπαρ. Από την άλλη, κάθε επιπλέον ώρα καθιστικού χρόνου φάνηκε να συνδέεται με αύξηση του λίπους στο ήπαρ κατά 0,87%. Αντίστοιχα, η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ βρέθηκε να μειώνεται κατά 0,87% για κάθε 1000 επιπλέον βήματα ανά ημέρα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το «καθισιό» και το σύνολο των βημάτων ανά ημέρα, που αντιπροσωπεύει τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, φαίνεται ότι επηρεάζουν το βαθμό συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ και κατ’ επέκταση τη μεταβολική υγεία.

Αυτή η διατροφή εξασφαλίζει υγιή καρδιακή λειτουργία

Επιπλέον, σχολιάζουν πως τα ευρήματα της μελέτης, τονίζουν ιδιαίτερα τη σημασία του συνολικού χρόνου που αφιερώνεται σε κίνηση μέσα στην ημέρα, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών του παρατεταμένου καθιστικού χρόνου.

Διαβάστε ακόμα: H καθιστική ζωή σε «σκοτώνει» σωματικά και ψυχικά μέρα με την ημέρα

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τα σημάδια που δείχνουν πως δεν σου ταιριάζει το σπορ που έχεις επιλέξει

Τα σημάδια που δείχνουν πως δεν σου ταιριάζει το σπορ που έχεις επιλέξει

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι για γυμναστική. Το σώμα αντιδρά και με συγκεκριμένα σημάδια προσπαθεί να σας δείξει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Εσείς πρέπει απλώς να τα διαβάσετε.

Όταν το σώμα σου δεν αντιδρά ενδεχομένως με τον τρόπο που θα ήθελες, τότε μήπως η γυμναστική που κάνεις δεν είναι για σένα; Αν δώσεις προσοχή στο πώς νιώθεις, ψυχικά και φυσικά, τότε θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να καταλάβει αν αυτή η άσκηση είναι για σένα ή αν πρέπει να δοκιμάσεις κάτι άλλο.

Δεν είναι όλα τα είδη γυμναστικής για όλους και υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει πάντα να λαμβάνεις σοβαρά υπόψιν σου: Το επίπεδο γυμναστικής σου και την υγεία σου..

Μήπως η γυμναστική που κάνεις δεν είναι για σένα; Πως θα το καταλάβεις;

Ακραίοι μυϊκοί πόνοι

Είναι φυσιολογικό να έχεις κάποιον μυϊκό πόνο μετά από μια σκληρή ή καινούργια προπόνηση. Αλλά ο παρατεταμένος πόνος μετά από τρεις μέρες δεν είναι καλό σημάδι. Αν νιώθεις ότι έχεις μια πληγή πάντα, το σώμα μπορεί να σου λέει πως αυτή η άσκηση είναι πολύ έντονη γα σένα τη δεδομένη στιγμή.

Μόνιμη κούραση

Η γυμναστική θα πρέπει γενικά να σου δίνει ενέργεια και όχι να πέφτεις σε λήθαργο ή να νιώθεις υποτονικά. Αν είσαι μονίμως εξαντλημένος, ίσως κάνεις υπερβολική γυμναστική. Προσπάθησε μερικές μέρες να ξεκουράζεσαι, δοκίμασε μια διαφορετική άσκηση και σίγουρα φάε καλά και κοιμήσου καλά ώστε να επιτρέψεις στο σώμα σου να αποκομίσει όλα τα οφέλη της γυμναστικής.

Βαριέσαι

Αν νιώθεις ότι η γυμναστική πια που κάνεις δεν είναι μια πρόκληση για σένα, αν δεν αισθάνεσαι τη διαφορά μέσα σου και στο σώμα σου, τότε μπορεί η συγκεκριμένη γυμναστική να μην είναι πια για σένα. Όταν κάνεις την ίδια προπόνηση, μετά από μερικές εβδομάδες δεν θα είναι πια πρόκληση για το σώμα σου και δεν θα ανταποκρίνεται σε αυτή την άσκηση.

Ζαλίζεσαι

Πονοκέφαλος, ναυτία και ζάλη είναι όλα σημάδια ότι κάτι συμβαίνει με τη γυμναστική που κάνεις. Μπορεί να πιέζεις υπερβολικά τον εαυτό σου για μια άσκηση ή να κάνεις γυμναστική υπό ακραίες συνθήκες. Μια πολύ έντονη προπόνηση μπορεί να προκαλέσει όλα αυτά τα συμπτώματα. Η αφυδάτωση είναι ο βασικός ένοχος, όπως η λάθος διατροφή και η έλλειψη ύπνου.

Αρρωσταίνεις συχνά

Η υπερβολική γυμναστική μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, επινεφριδιακά προβλήματα, χαμηλό σωματικό βάρος και αμηνόρροια. Αντί να βελτιώνεις την απόδοσή σου, προκαλείς βλάβες και εξασθενείς την ικανότητα του σώματος να πετύχει τους στόχους. Άλλες ενδείξεις είναι η αϋπνία, απώλεια όρεξης, ευερεθιστότητα απώλεια ενδιαφέροντος.

Διαβάστε ακόμα: Ποια προπόνηση ταιριάζει σε κάθε σωματότυπο;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Το “κλειδί” για να χάσεις βάρος μετά τα 40

Photo by Jesper Aggergaard on Unsplash

Η απώλεια κιλών μετά τα 40, είναι σχεδόν πάντα προβληματική. Ο μεταβολισμός δύσκολα λειτουργεί σωστά, το αδυνάτισμα γίνεται συνεχώς δυσκολότερο και η απώλεια βάρους, είναι σχεδόν μηδενική.

Επειδή, η απώλεια βάρους στα 20, είναι πολύ διαφορετική από ότι μετά από 40.

Σύμφωνα με μια μελέτη παρακολούθησης του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 25 έως 44 ετών, οι άνδρες αύξησαν περίπου το 3,4% του σωματικού τους βάρους σε κάθε 10ετία.

Τι φταίει;

Και για όλα αυτά φταίει η απώλεια μυϊκής μάζας, η οποία δεν έρχεται μόνο λόγω του ότι απλά… περνάνε τα χρόνια, αλλά και γιατί «καθώς μεγαλώνετε, υπάρχει μεγάλος… ανταγωνισμός για το χρόνο και την ενέργεια σας», όπως λέει ο William Samuel Yancy, MD, διευθυντής του Duke Diet and Fitness Center και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Duke University. «Αυτό μπορεί να καταστήσει δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη προτεραιότητα, την υγιεινή διατροφή και την άσκηση».

Ξεκινώντας από τα 30, ένας άνδρας μπορεί να χάνει το 3-5% της μυϊκής του μάζας κάθε δεκαετία, αν δεν προσέξει. Το αν δεν προσέξει σημαίνει αν δεν κάνει γυμναστική τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Γιατί αν κάνει γυμναστική τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα τότε δεν θα υποστεί αυτή την απώλεια μυϊκής μάζας.

4O τρόποι για να χάσουν κιλά άτομα άνω των 40 ετών

Το κλειδί

Αλλά γιατί το να διατηρήσει ένας άνδρας τους μύες μας είναι τόσο σημαντικό για το αν θα βάλει επιπλέον βάρος ή όχι; Η απάντηση από τον  Kristin Kirkpatrick, ειδικό για θέματα υγείας στην Cleveland Clinic. «Οσο περισσότερους μύες έχουμε, τόσες περισσότερες θερμίδες καίμε». Με το να κάνει κάποιος δύο φορές την εβδομάδα γυμναστική, λοιπόν, μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι γιατί πολύ απλά ο μεταβολισμός του θα τρέχει πιο γρήγορα και αυτό θα τού επιτρέψει να τρώει περισσότερο.

Οσο για τον τύπο της γυμναστικής, όχι δεν είναι απαραίτητο να κάνει κανείς μόνο ενδυνάμωση. Βοηθάει και η αερόβια γυμναστική, αλλά σε κάθε περίπτωση η ενδυνάμωση είναι απαραίτητη.

Η διατροφή

Σε σχέση με τη διατροφή ο Dr. Yancy υποστηρίζει ότι για τους άνδρες, τις περισσότερες φορές λειτουργεί το να κόψουν απλά θερμίδες ή να μικρύνουν το διάστημα του 24ωρου κατά τη διάρκεια του οποίου τρώνε, στις 8 με 10 ώρες. Δηλαδή να τρώνε μόνο μεταξύ 12 το μεσημέρι και 10 το βράδυ. ‘Η να τρώνε μεταξύ 10 το πρωί και 8 το βράδυ. Ακόμη και να μην τηρήσει κάποιος αυτό το διάστημα κατά το οποίο μπορεί να τρώει αλλά πει ότι μετά τις 6 το απόγευμα αυστηρά δεν τρώω τίποτα, μπορεί να τον βοηθήσει να χάσει κιλά.

Αν κάποιος προτιμάει ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής θα πρέπει πριν να σιγουρευτεί ότι συμβαδίζει με το δικό του τρόπο ζωής, ο οποίος για τους περισσότερους άνω των 40 είναι ιδιαίτερα περίπλοκος. Μην επιλέγετε μόνο ό,τι δούλεψε σε έναν φίλο αλλά αυτό που είναι πιθανό να λειτουργήσει με βάση το δικό σας πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμα: Τι αλλάζει στο σώμα και πως πρέπει να γυμνάζεστε μετά τα 40

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend