Τα… καμπανάκια του οργανισμού όταν δεν τρώμε φρούτα και λαχανικά

Ακόμα και σημάδια στο σώμα σας μπορούν να σας αποδείξουν ότι δεν τρώτε όσα φρούτα και λαχανικά χρειάζεται ο οργανισμός σας. Δείτε τι μπορεί να σας συμβεί και βάλτε τα στη διατροφή σας.

Αν δεν συνοδεύετε τα γεύματά σας με σαλάτα και δεν τρώτε ενδιάμεσα κάποιο φρούτο ως σνακ, μάλλον σας ταλαιπωρούν τα παρακάτω.

1. Εμφανίζετε εύκολα μελανιές

Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C συνδέεται με τους συχνούς μώλωπες, την αιμορραγία των ούλων και την αργή επούλωση των πληγών. Θα βρείτε την πολύτιμη βιταμίνη στις κόκκινες πιπεριές, στη λαχανίδα, στα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, στο μπρόκολο, στα λαχανάκια Βρυξελλών, στις ντομάτες και στα εσπεριδοειδή.

Φρούτα και λαχανικά που κάνουν καλό και στην ψυχολογία μας!

2. Έντονο αίσθημα κόπωσης

Η χαμηλή πρόσληψη φολικού οξέος συνδέεται με την επίμονη κόπωση και την αναιμία. Το φολικό οξύ βρίσκεται σε σημαντική ποσότητα στα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, στα φασόλια, στα σπαράγγια και στις φακές.

3. Δεν έχετε καλή μνήμη

Η λουτεΐνη είναι ένα συστατικό που συνδέεται με τη μάθηση και την απομνημόνευση. Θα το βρείτε σε πληθώρα λαχανικών, όπως το μπρόκολο, το καλαμπόκι, το καρότο και η ντομάτα.

4. Αργείτε να αναρρώσετε από τις ιώσεις

Εάν δεν καταναλώνετε αρκετά φρούτα και λαχανικά, το ανοσοποιητικό σας δεν αμύνεται αρκετά αποτελεσματικά ενάντια στους παθογόνους εισβολείς, ούτε είναι σε θέση να τους εξουδετερώσει άμεσα.

5. Παθαίνετε συχνά κράμπες

Οι συχνές κράμπες συνδέονται με τη χαμηλή πρόσληψη καλίου. Θα το βρείτε στη μπανάνα, το παντζάρι, τη γλυκοπατάτα και τα φασόλια.

6. Δεν λειτουργεί σωστά το έντερό σας

Έχετε στομαχικές διαταραχές και δεν μπορείτε να ενεργηθείτε σωστά, κάτι απόλυτα αναγκαίο για την καλή υγεία. Τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στην πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου.

Εναλλακτικοί τρόποι για να βάλετε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας

7. Κίνδυνος για στρες και κατάθλιψη

Έρευνα του Ισπανικού ινστιτούτου υγείας απέδειξε ότι μακροχρόνια οι άνθρωποι που δεν καταναλώνουν στη δίαιτά τους αρκετά λαχανικά και φρούτα, κινδυνεύουν σε μεγάλο ποσοστό να παρουσιάσουν έντονο στρες και κατάθλιψη.

8. Πίεση και καρδιά

Τα λαχανικά και τα φρούτα συμβάλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και κατ’ επέκταση στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Αν αισθάνεστε πονοκεφάλους, ζαλάδες και πόνους στο στήθος επισκεφτείτε το γιατρό σας και αλλάξτε συνήθειες.

9. Κίνδυνος να πάρετε κιλά

Όταν το ένα από τα γεύματα της ημέρας είναι μια πλούσια σαλάτα, παίρνετε περισσότερες βιταμίνες και λιγότερες θερμίδες. Όταν δεν τρώτε σαλάτα καταναλώνεται περισσότερες ποσότητες φαγητού με αποτέλεσμα να παίρνετε κιλά.

Διαβάστε επίσης: Πόσα φρούτα πρέπει να τρώμε την ημέρα;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τροφές που σε ξυπνάνε όπως ο καφές αλλά δεν έχουν καθόλου καφεΐνη!

Το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολη υπόθεση για πολλούς ανθρώπους. Πολύ περισσότερο το… μάτι δεν ανοίγει αν το ξύπνημα δεν συνοδευτεί με έναν δυνατό καφέ.

Υπάρχει, όμως, τρόπος να καταφέρετε να πάρετε την ίδια… δόση ενέργειας από διάφορες τροφές και να ξυπνήσετε για τα καλά.

Ταυτόχρονα θα γλιτώσετε κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες της καφεΐνης, οι οποίες πάντως για να είμαστε ακριβείς, φαίνονται στην περίπτωση της υπερκατανάλωσης.

Σοβαροί λόγοι για να βάλετε στη διατροφή σας τη μαύρη σοκολάτα

Μαύρη σοκολάτα

Οι φλαβονόλες που περιέχει η σοκολάτα περιορίζει τις φλεγμονές και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, κάτι που ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Ο κόκκος του κακάο είναι γεμάτος από θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως «τροφή των θεών». Οι σοκολάτα που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο, έχει και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ η σοκολάτα γάλακτος ή η λευκή σοκολάτα έχουν χαμηλά επίπεδα φλαβονοειδών. Προτιμήστε σκόνη κακάο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή σοκολάτα με τουλάχιστον 72% κακάο.

Ρόκα ή πικρά λαχανικά

Μπορεί το πικρό να μην βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τα γούστα μας, αλλά τα πικρά λαχανικά όπως είναι η ρόκα, η λαχανίδα (kale), η άγρια αγκινάρα ή τα λαχανάκια Βρυξελλών προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Παντζάρι

Εάν θέλετε να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας σε οποιονδήποτε τομέα, τίποτα δεν είναι καλύτερο από το παντζάρι. Από όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, το παντζάρι περιέχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτοξείδιο του αζώτου, ένα στοιχείο που βελτιώνει την υγεία στα αιμοφόρα αγγεία.

Το smoothie που ρίχνει την πίεση και φτιάχνεται σε 5 λεπτά!

Τρόφιμα πλούσια σε B12

Η βιταμίνη B12 είναι γνωστή και ως «βιταμίνη της ενέργειας» και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ενέργειας, οπότε αν δεν λαμβάνετε αρκετή από αυτή τη βιταμίνη, ίσως να νιώθετε λίγο κουρασμένοι. Την B12 θα την βρείτε στα αβγά, το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και σε κάποιες ποικιλίες μανιταριών.

Διαβάστε επίσης: Καφές: “Φάρμακο” όταν δεν το παρακάνεις…

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Μειώστε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια με έναν απλό τρόπο!

Δείτε πώς θα μειώσετε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια!

Είσαι μακαρονάς. Θέλεις να τρως ζυμαρικά τα οποία λατρεύεις, όμως, ανησυχείς μήπως πάρεις κιλά. Πως μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου φαγητό, λαμβάνοντας τις μισές θερμίδες;

Για τους δρομείς το… τρικ που θα διαβάσετε παρακάτω, ίσως και να μην έχει ουσία, ωστόσο, αξίζει να το δοκιμάσει κανείς στην πράξη για να το διαπιστώσει.

Νόστιμο και γρήγορο πιάτο

Μια μακαρονάδα είναι ένα γρήγορο και νόστιμο πιάτο που δύσκολα μπορούμε να βγάλουμε από τη ζωή μας. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να το κάνουμε, αφού υπάρχει ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος να απολαύσουμε τα ζυμαρικά χωρίς να ανησυχούμε για τις θερμίδες τους.

Τα ζυμαρικά αποτελούν πηγή σημαντικής ποσότητας επεξεργασμένων (λευκών) υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες που προέρχονται από τα ζυμαρικά διασπώνται γρήγορα από το πεπτικό σύστημα και στη συνέχεια απορροφώνται από τον οργανισμό ως απλά σάκχαρα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Η αντίδραση του οργανισμού

Ως αντίδραση στην αύξηση αυτή, ο οργανισμός παράγει μαζικά ινσουλίνη ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα του σακχάρου. Οι απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου με τη σειρά τους πυροδοτούν κρίσεις πείνας και λιγούρας, ακόμη κι αν έχει περάσει λίγη ώρα από τη στιγμή που καταναλώσαμε το τελευταίο μας γεύμα. Τροφές που επιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στον οργανισμό είναι τα γλυκά και κάθε είδους αρτοποιήματα, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι και το ψωμί.

Για τον λόγο αυτόν, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συστατικό που προωθεί την αύξηση και επακόλουθη μείωση στα επίπεδα σακχάρου με πολύ πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.

Για τα πρακτικά, θα πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι μπορείτε να επιλέξετε τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί σε αντιδιαστολή με τα αντίστοιχα λευκά προϊόντα, καθώς τα πρώτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ακόμη πιο ενδιαφέρον θα ήταν όμως να μπορείτε να «μεταλλάξετε» τα λευκά ζυμαρικά ώστε να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν τις φυτικές ίνες!

Το μεγάλο… κόλπο

Αυτό είναι εφικτό με έναν πολύ απλό τρόπο: Μαγειρεύετε το ζυμαρικό της επιλογής σας, το βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες περίπου και το καταναλώνετε αφού το ζεστάνετε.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, η διαδικασία αυτή μεταβάλλει τη δομή των υδατανθράκων, μετατρέποντάς τους σε ανθεκτικό άμυλο (resistant starch). Το ανθεκτικό άμυλο πήρε αυτή την ονομασία επειδή όταν μαγειρεύεται και στη συνέχεια εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες «αντιστέκεται» σε ένζυμα που υπάρχουν στο γαστρεντερικό και τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες διασπούν τους υδατάνθρακες, απελευθερώνοντας τα σάκχαρα που υπάρχουν σε αυτούς.

Ακολουθώντας λοιπόν τη διαδικασία μαγειρέματος και ψύξης, τα ζυμαρικά δεν προκαλούν τη συνήθη απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου και παράλληλα ο οργανισμός απορροφά λιγότερες θερμίδες!

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend