Πέντε ροφήματα για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ενέργεια

Γράφει η Μαριλένα Πετράκου (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κερατσίνι)

Αν θέλεις κάτι δροσιστικό, γευστικό, χορταστικό και θρεπτικό..τότε μπορείς να σκεφτείς το σπιτικό smoothie ! Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση στην προτίμηση των καταναλωτών για γρήγορα γεύματα αλλά και μεγαλύτερη ανάγκη για ισορροπημένη διατροφή. Αν λοιπόν θέλεις να μάθεις ποιο είναι το σωστό smoothie και κάποιες ιδέες για energy boost smoothie, τότε μπορείς να διαβάσεις παρακάτω!

Τι περιλαμβάνει το σωστό Smoothie;

Αρχικά, το smoothie είναι πολτοποιημένα φρούτα ή λαχανικά, μαζί με μια υγρή βάση που λειτουργεί ως το κύριο υγρό του ροφήματος, τα οποία αναμειγνύονται στο ειδικό blender ή σε έναν δυνατό πολυκόφτη (multiblender). Αρκετές φορές, προστίθενται και μέλι ή κάποια άλλη γλυκαντική ύλη, αλλά και κάποιο δημητριακό ή ταχίνι / φυστικοβούτυρο.

Για να φτιάξεις ένα smoothie όσο καλύτερο γίνεται από διατροφικής και γευστικής πλευράς, τότε σίγουρα πρέπει να έχει :

  • Γάλα ή Γιαούρτι : το γάλα και το γιαούρτι θα είναι οι βασικές πηγές πρωτεΐνης σου, την οποία χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την ημέρα με το απαραίτητο αίσθημα κορεσμού και πληρότητας. Αρκετοί προτιμούν γάλα αμυγδάλου για το smoothie, όμως δεν φαίνεται να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες τους. Για τους περισσότερους, το γάλα ή το ελληνικό γιαούρτι 2% είναι η καλύτερη επιλογή, εκτός αν υπάρχει κάποιο εντερικό νόσημα, πχ δυσανεξία στην λακτόζη.
  • Φρούτα : το φρούτο που θα επιλέξεις, θα δώσει και τον γευστικό χαρακτήρα στο smoothie σου. Οι επιλογές και οι συνδυασμοί ατελείωτοι, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι χρειάζεσαι τα φρούτα μέσα στο smoothie για να καλύψεις τις ανάγκες σου σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά !
  • Καλά λιπαρά : για να φτιάξεις ένα 100% πλήρες γεύμα, θα χρειαστείς και μια πηγή ‘καλού’ λίπους, όπως το ταχίνι, το αβοκάντο, το φυστικοβούτυρο ή οι ξηροί καρποί. Το ταχίνι ή το φυστικοβούτυρο θα κάνουν το smoothie σου πιο κρεμώδες, ενώ όλες οι πηγές καλών λιπαρών περιέχουν ωφέλιμη ενέργεια, σημαντικά αντιοξειδωτικά στοιχεία και βιταμίνες.
  • Αν θέλεις να μετατρέψεις το κλασσικό smoothie σε πρωινό γεύμα, ώστε να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειας σου, μπορείς να προσθέσεις και δημητριακά ολικής άλεσης, πχ all bran, ή βρώμη.

Πως επηρεάζει το πρωινό γεύμα το μυαλό μας

Συνταγές για Smoothie για να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ενέργεια

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να πειραματιστείς με τα καλοκαιρινά φρούτα και το smoothie. Μπορείς να εκμεταλλευτείς τα εποχικά φρούτα, όπως το ροδάκινο, τα βερύκοκα, οι φράουλες, τα σταφύλια, το καρπούζι, το πεπόνι και τα κεράσια.

Με σεβασμό στην εποχικότητα των φρούτων, σου προτείνω τις παρακάτω συνταγές για energy boost smoothie :

Το απόλυτο πρωινό smoothie

Ελληνικό άπαχο γιαούρτι (120-150 γρ) + 2 βερύκοκα + 1 ροδάκινο + 2 κγ μέλι + δημητριακά ολικής (30 γρ)

    • Θερμίδες: ~ 270 / μερίδα
    • Πηγή φυτικών ινών, άπαχης πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αντιοξειδωτικών (β-καροτένιο), βιταμινών Α, Β, C, μαγνησίου, ασβεστίου

Σοκολατένιο πρωινό smoothie

Σοκολατούχο γάλα χωρίς ζάχαρη (100 ml) + δημητριακά ολικής (30 γρ) + 5-6 μεγάλες φράουλες ή κομμάτια μπανάνας + 1 κγ μέλι

    • Θερμίδες: ~ 200 / μερίδα
    • Προσοχή στην επιλογή του σοκολατούχου γάλακτος να αναγράφει χωρίς ζάχαρη !
    • Πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Β, C, φυλλικού οξέος, σιδήρου και αντιοξειδωτικών (φλαβονοειδή, πολυφαινόλες)

Το προπονητικό smoothie

  •  Ελληνικό άπαχο γιαούρτι 2 % (120-150 γρ) ή γάλα 2% + 2 κγ φυστικοβούτυρο + 1/2 μπανάνα + 1 κγ μέλι
  • Θερμίδες: ~ 160 / μερίδα
  • Ιδανική επιλογή και για μετα-προπονητικό γεύμα. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι σίγουρη επιτυχία γεύσης, διατροφής και κορεσμού !
  • Πηγή άπαχης πρωτεΐνης, ευεργετικού λίπους, φυτικών ινών, καλίου και ωφέλιμων υδατανθράκων.

Smoothie γεμάτο σε αντιοξειδωτικά

Γάλα 2% (100-150 ml) + 1 μπανάνα + 2 βερύκοκα + 1 κγ κανέλα + 2 κγ κακάο + 1 κσ μέλι

  • Θερμίδες : ~ 260 θερμίδες / μερίδα
  • Το κακάο σε σκόνη θα σου κάνει το smoothie πιο σοκολατένιο, χωρίς να σου προσθέσει θερμίδες, αλλά μόνο αντιοξειδωτικά !
  • Πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών (φλαβονοειδή, καροτενοειδή), άπαχης πρωτεΐνης, καλίου, μαγνησίου και βιταμινών Α, C

Το πιο χορταστικό smoothie για πρωινό

  •  Γιαούρτι 2% (120 γρ) + φράουλες (100 γρ) + 1 ροδάκινο + δημητριακά ολικής (30 γρ) + 1-2 κγ μέλι ή φυστικοβούτυρο
  • Θερμίδες: ~ 285 / μερίδα
  • Ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι ο πιο χορταστικός καθώς περιλαμβάνει αρκετή ποσότητα φρούτων, πρωτεΐνη από το γιαούρτι και σύνθετους υδατάνθρακες από τα δημητριακά. Προτίμησε το όταν ξέρεις ότι η ημέρα σου θα είναι δύσκολη ή αν ξύπνησες πεινασμένος.
  • Πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αντιοξειδωτικών (β-καροτένιο, φλαβονοειδή), φυτικών ινών, βιταμινών Α, Β, C, καλίου, μαγνησίου.

Πώς να τροφοδοτήσετε με ενέργεια τον οργανισμό σας πριν το πρωινό τρέξιμο

Έξυπνα Τips Για Νόστιμα Smoothie

Για να πετύχεις την καλύτερη υφή στο smoothie, απαιτείται πειραματισμός. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεσαι απαραίτητα την συσκευή για παραγωγή smoothie, αλλά ένας καλός πολυκόφτης θα βοηθήσει. Η υφή που θέλεις εσύ να πετύχεις θέλει δοκιμές με τις αναλογίες των υλικών, μέχρι να πετύχεις την δική σου βέλτιστη υφή.

Οι παραπάνω αναλογίες προορίζονται για πιο στέρεη μορφή smoothie. Η σωστή προσθήκη των υλικών είναι :

1)  γιαούρτι ή γάλα

2) πρόσθεσε ψιλοκομμένα τα φρούτα σου

3) χτύπησε τα μέχρι σχεδόν να ομογενοποιηθούν

4) πρόσθεσε τα δημητριακά

5) ανάλογα με το πόσο πηχτό θέλεις το smoothie σου : πρόσθεσε λίγο γάλα ακόμα ή νερό ή παγάκια

6) χτύπησε τα ξανά

7) πρόσθεσε τα υπόλοιπα υλικά σου (φυστικοβούτυρο ή μέλι)

Όταν βρεις τον συνδυασμό που σου ταιριάζει, μπορείς να επιλέξεις το smoothie μέσα στην ημέρα σου ως απογευματινό ή ως πρωινό ή ακόμα και συνδυαστικά με άλλα τρόφιμα στο πρωινό σου, πχ κράκερ ή τυρί.

Τέλος, δεν θα σου πρότεινα να σκεφτείς πόσες θερμίδες έχουν τέτοιου είδους smoothie, καθώς τα περισσότερα πρωινά που ήδη επιλέγεις περιέχουν περισσότερες θερμίδες, αλλά και γιατί όλα τα smoothie έχουν μεγάλη διατροφική αξία. Οπότε, μπορείς να τα απολαύσεις άφοβα!

Διαβάστε επίσης: Γιατί το πρωινό τρέξιμο σας δίνει δύναμη για όλη την ημέρα

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Editor Picks

x
Send this to a friend