Τρέξιμο και διατροφή: Υπέροχα σνακ για όλες τις ώρες και οι θερμίδες τους

25 υπέροχα δρομικά σνακ για όλες τις ώρες και πόσες θερμίδες περιέχουν

Μήπως χρειάζεστε ένα σνακ τα μεσάνυχτα, το απόγευμα ή στην μέση της μέρας για να μπορέσετε να αντέξετε το πρόγραμμα της προπόνησης;

Τρία κανονικά γεύματα μέσα στην ημέρα ίσως και να μην είναι αρκετά για να ικανοποιήσουν την όρεξη ενός δρομέα ή ενός αθλούμενου. Τα καλά νέα είναι πως η κατανάλωση  μικρών γεύματων μέσα στην ημέρα όχι μόνο κάνει το στομάχι σας να σταματήσει να «διαμαρτύρεται», αλλά συμβάλει παράλληλα στην απώλεια βάρους.

Από σόγια μέχρι ζελεδάκια Gummy Bears, υπάρχουν 25 σνακ κατάλληλα για έναν δρομέα ή έναν αθλητή αντοχής και όχι μόνο, που μπορούν να καταναλωθούν όποτε εκείνος νιώσει το αίσθημα της πείνας.

1 Μπανάνες

Γιατί είναι καλές: Αποτελούν μια πλούσια πηγή σε υδατάνθρακες. Επίσης εμπεριέχουν βιταμίνη Β6 και είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών στον οργανισμό (Οι δρομείς χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη πριν και μετά την άσκηση).

Πότε είναι καλές:  Πριν, κατά την διάρκεια ή μετά την προπόνηση. Μια καλή ιδέα είναι να τις καταναλώσετε λιωμένες μέσα σε smoothie, ή να τις λιώσετε στο μπλάντερ μαζί με γάλα.

Θερμίδες: 150 σε μια μέτρια μεγέθους μπανάνα.

2 Καρότα

Γιατί είναι καλά: Είναι χαμηλά σε θερμίδες ενώ παράλληλα είναι χορταστικά. Περιέχουν κοροτίνη και βιταμίνη A που συμβάλει στην υγεία των ματιών και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού.

Πότε είναι καλά: Καταναλώστε το βράδυ όταν θέλετε κάτι να μασουλήσετε χωρίς περιττές θερμίδες. Η καταναλώστε τα πριν από το γεύμα αν λιμοκτονείτε. Στην περίπτωση αυτή δεν θα το παρακάνετε όταν καθίσετε στο τραπέζι.

Θερμίδες: 30-40 έχει ένα καρότο μεσαίου μεγέθους.

3 Δημητριακά με αποβουτυρωμένο γάλα

Γιατί είναι καλά: Τα περισσότερα δημητριακά είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και συνοδεύονται με κομμένα φρούτα από πάνω τους. Παρασκευάζονται χωρίς κόπο, είναι εύκολα στην πέψη και ικανοποιούν την όρεξη για κάτι γλυκό.

Πότε είναι καλά: Είναι καλό να καταναλωθούν πριν τον αγώνα, μετά τον αγώνα, ή και κατά την διάρκεια ενός μεγάλου τρεξίματος.

Θερμίδες: Περίπου 200-500 θερμίδες.

4 Σοκολατούχο γάλα

Γιατί είναι καλό: Το σοκολατούχο γάλα όταν είναι κρύο βοηθά στο να διατηρείστε ενυδατωμένοι. Επίσης παρέχει πρωτεΐνη, βιταμίνη B και υδατάνθρακες. Το ασβέστιο στο γάλα βοηθά στο να έχετε γερά οστά.

Πότε είναι καλό: Μια καλή ιδέα είναι να καταναλωθεί έπειτα από ένα κοπιαστικό τρέξιμο.

Θερμίδες: 160 ανά 100 ml.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του σοκολατούχου γάλακτος μετά την προπόνηση

5 Τυρί cottage

Γιατί είναι καλό: Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη την οποία οι δρομείς χρειάζονται για αναδόμηση των μυών. Επίσης παρέχει ασβέστιο στον οργανισμό.

Πότε είναι καλό: Οποιαδήποτε στιγμή αλλά όχι αμέσως πριν το τρέξιμο.

Θερμίδες: 165 ανά 1 φλιτζάνι περίπου και ανάλογα το προϊόν.

6 Βερίκοκα

Γιατί είναι καλά: Είναι χαμηλά σε λιπαρά και αρκετά πλούσια σε υδατάνθρακες, εμπεριέχουν βιταμίνη Α, φυτικές ίνες και κάλιο.

Πότε είναι καλά: Οποιαδήποτε ώρα. Ρίξτε κομμένα βερίκοκα πάνω από την γκρανόλα για πρωινό ή φάτε τα ολόκληρα πριν την απογευματινή προπόνηση ή σαν κάτι γλυκό μετά το δείπνο.

Θερμίδες: 80 ανά 5 μεσαία βερίκοκα.

7 Αποξηραμένα δαμάσκηνα

Γιατί είναι καλά: Δεν περιέχουν καθόλου λίπος και είναι γεμάτα υδατάνθρακες. Επίσης περιέχουν φυτικές ίνες και κάλιο. Το τελευταίο συμβάλει στην μείωση της αρτηριακή πίεσης.

Πότε είναι καλά: Είναι ένα καλό σνακ οποιαδήποτε στιγμή. Ωστόσο μην τα φάτε αμέσως πριν το τρέξιμο, καθώς μπορεί να δράσουν ως καθαρτικό.

Θερμίδες: 100 ανά 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα.

8 Μπάρες ενέργειας

Γιατί είναι καλές: Έχουν παρασκευαστεί ειδικά για δρομείς και μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε εκείνες που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες ή σε πρωτεΐνες. Είναι νόστιμες και κυκλοφορούν σε πολλές γεύσεις.

Πότε είναι καλές: Πριν τον αγώνα, κατά την διάρκεια ενός μαραθωνίου και μετά τον αγώνα.

Θερμίδες: 200-300 ανά 150gr κατά μ.ο.

 9 Αγγλικά πιτσάκια

Γιατί είναι καλά: Περιλαμβάνουν τρεις ομάδες τροφίμων: Αλέσεως, γαλακτοκομικά και λαχανικά και παρέχουν πρωτεΐνη, ασβέστιο και καροτίνη. Όλα είναι απαραίτητα για γερά οστά.

Πότε είναι καλά:  Οποιαδήποτε στιγμή μετά το τρέξιμο ή σαν απογευματινό σνακ.

Θερμίδες: 300 ανά δύο μισά πιτσάκια (σε μέγεθος muffin).

10 Μπάρες με σύκο

Γιατί είναι καλές: Είναι ένα γευστικό σνακ που μπορεί να σας παράσχει υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

Πότε είναι καλές: Ολες τις ώρες, ακόμη και στην μέση ενός μαραθωνίου, όταν θέλετε να ανακτήσετε την ενέργειά σας.

Θερμίδες: 110 ανά 2 μπάρες.

11 Γρανίτες φρούτων

Γιατί είναι καλές: Αυτό το δροσιστικό σνακ είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε βιταμίνη C η οποία βοηθά το ανοσοποιητικό και την καλή απορρόφηση του σιδήρου.

Πότε είναι καλές: Κυρίως αμέσως μετά από ένα έναν κουραστικό αγώνα.

Θερμίδες: Θερμίδες: 75 ανά 100 γραμμάρια φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

12 Γιαούρτι φρούτων

Γιατί είναι καλό: To γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεϊνη και κάλιο, ενώ είναι χαμηλό σε λιπαρά και αποτελεί καλή πηγή για υδατάνθρακες. Συμβάλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Πότε είναι καλό: Κάθε ώρα. Κάποιοι δρομείς συνηθίζουν να το καταναλώνουν πριν από τον αγώνα, καθώς είναι εύκολο στην πέψη.

Θερμίδες: 250 ανά 200 γραμμάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαούρτι.

13 Μπάρες γκρανόλας

Γιατί είναι καλές: Μια τέτοια μπάρα, χαμηλή σε θερμίδες, θα ικανοποιήσει την όρεξη για κάτι γλυκό. Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β και σιδήρου.

Πότε είναι καλές: Οποιαδήποτε ώρα νιώσετε την ανάγκη για κάτι γλυκό, χωρίς να νιώσετε ενοχές.

Θερμίδες: 11Ο ανά 50 γραμμάρια μπάρας.

14  Πράσινη σόγια

Γιατί είναι καλή: Σε οποιαδήποτε μορφή η σόγια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, βιταμίνη Β και ισοφλαβόνες που ενισχύουν την υγεία στα οστά. Συμβάλει στην  αποφυγή καρδιακών νοσημάτων και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πότε είναι καλή: Μετά την προπόνηση ή σαν ένα απογευματικό σνακ χαμηλό σε θερμίδες.

Θερμίδες: 125 ανά ½ φλιτζάνι ωμής σόγιας ή βρασμένης.

Edamame soy beans shelled and with pods in bowls

15 Χούμους σε κράκερς σιταριού

Γιατί είναι καλό: Εμπεριέχει πρωτεϊνη, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ. Το τελευταίο συμβάλει σε μια εγκυμοσύνη δίχως προβλήματα, ενώ παράλληλα προστατεύει από αναιμία και καρκίνο του στήθους.

Πότε είναι καλό: Είναι καλό σαν συμπληρωματικό σνακ το πρωί ή το απόγευμα.

Θερμίδες: 280 ανά 3 κουταλιές της σούπας χούμους και 8 κράκερς.

 16 Πλιγούρι βρώμης 

Γιατί είναι καλό: Σύμφωνα με έρευνες, βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης. Επίσης θα σας προσφέρει υδατάνθρακες προκειμένου να ενισχύσετε την ενέργειά σας αλλά και να είστε σε εγρήγορση.

Πότε είναι καλό:  Είναι καλό να καταναλωθεί πριν τον αγώνα ή όταν θέλετε ένα γευστικό πρωινό.

Θερμίδες: 150 ανά 1/2 φλιτζάνι.

 17 Γκοφρέτες ρυζιού με φυστικοβούτηρο

Γιατί είναι καλές: Είναι χαμηλές σε θερμίδες, ενώ το φυστικοβούτηρο είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης αλλά και βιταμίνης Ε που βοηθά στην ανάπλαση των μυών.

Πότε είναι καλές: Στην μέση του πρωινού ή του απογεύματος.

Θερμίδες: 225 ανά μια γκοφρέτα ρυζιού με 2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο.

18  Smoothies

Γιατί είναι καλά: Αν χρησιμοποιείτε τα φρούτα και το γάλα σόγιας, τα smoothies είναι ένας εύκολος τρόπος για να καταναλώσετε μια υγιή δόση φυτικών ινών και σόγιας. Επίσης εμπεριέχουν βιταμίνη C και Α, καθώς και κάλιο, φυτικές ίνες και ασβέστιο.

Πότε είναι καλά: Λειτουργούν καλά ως πρωινό το καλοκαίρι, πριν από έναν αγώνα, ή ως κάτι δροσιστικό μετά από το τρέξιμο.

Θερμίδες: Περίπου 200 ανά 12 ουγκιές.

19 String Cheese

Γιατί είναι καλό:  Πολλοί δρομείς δεν έχουν στον οργανισμό την κατάλληλη ποσότητα ασβεστίου, ειδικά όσοι δεν καταναλώνουν αρκετά γαλακτοκομικά προϊνόντα. Το συγκεκριμένο σνακ αποτελεί έναν γευστικό τρόπο για να πάρει κανείς ασβέστιο και πρωτεϊνες, αλλά και κάποια λιπαρά.

Πότε είναι καλό:  Συνοδεύστε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες με 1-2 στίκς έπειτα από έναν κουραστικό αγώνα.

Θερμίδες: 80 ανά 25 γραμμάρια.

20 Τορτίγια γεμιστή με τηγανιτά φασόλια, σάλσα και τυρί

Γιατί είναι καλή: Οι τορτίγιες με φασόλια είναι πλούσιες σε πρωτεϊνες και φυλλικό οξύ και επίσης παρέχουν ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Πότε είναι καλή: Σαν ένα σνακ πριν το τρέξιμο, ή σαν ελαφρύ γεύμα.

Θερμίδες: 310 ανά μερίδα τορτίγιας, (2 κουταλιές της σούπας σάλτσα, τυρί μοτσαρέλα και 1/2 φλιτζάνι φασόλια).

21 Τόνος

Γιατί είναι καλός: Είναι ψάρι πλούσιο σε πρωτεϊνες και ω- 3 λιπαρά οξέα που συμβάλουν στην καλή καρδιακή λειτουργία. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες που τρώνε τουλάχιστον 3 έως 4 ουγγιές  την εβδομάδα είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακή προσβολη και ότι οι γυναίκες που τρώνε τουλάχιστον 2 μερίδες ψάρι την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Πότε είναι καλός: Ότι πρέπει για μεσημεριανό ή για το απόγευμα. Σκεφτείτε μια τονοσαλάτα με μαγιονέζα light και φέτες ντομάτας.

Θερμίδες: 110 ανά 100 γραμμάρια, σε κονσέρβα νερού.

22 Ζελεδάκια Gummy Bears

Γιατί είναι καλά: Είναι χαμηλά σε λιπαρά και αποτελούν πλούσια πηγή υδατανθράκων.

Πότε είναι καλά: Πολλοί δρομείς τα επιλέγουν όταν χρειάζονται κάτι που θα τους δώσει ενέργεια εν μέσω ενός μεγάλου αγώνα ή ενός μαραθωνίου.

Θερμίδες: 130 ανά πακέτο.

23 Γεμιστό μπισκότο

Γιατί είναι καλό: Το σνακ αυτό είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και βιταμίνες. Δεν είναι ακριβό και δεν χρειάζεται προετοιμασία. Επίσης χωρά άνετα σε σάκο γυμναστικής.

Πότε είναι καλό: Θα σας βοηθήσει αν είστε πρωινός δρομέας και θα σας δώσει ώθηση έπειτα από μια εξαντλητική προπόνηση.

Θερμίδες: 100 το κάθε ένα.

24. Ποπ Κορν μικροκυμάτων

Θα δούμε ταινία σήμερα; O Jemie Oliver μας φτιάχνει popcorn με μόλις 100 θερμίδες

Γιατί είναι καλό: Το αποβουτυρωμένο ή ελαφρά βουτυρωμένο ποπ κορν είναι χαμηλό σε θερμίδες. Είναι τέλειο όταν επιθυμείτε κάτι αλμυρό αλλά δεν θέλετε να παχύνετε.

Πότε είναι καλό: Καλύτερα τις απογευματινές ώρες

Θερμίδες: 80 έως 100 θερμίδες ανά 2 φλιτζάνια.

 

25. Πρέτσελς

Γιατί είναι καλό: Χαμηλά σε θερμίδες και πλούσιας σε υδατάνθρακες. Ακόμη και τα αλμυρά είδη, είναι κατάλληλα για δρομείς που δεν έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και βοηθούν στην αναπλήρωση του νάτριου που χάνεται με το τρέξιμο.

Πότε είναι καλό: Είναι καλό να καταναλώνονται σαν απογευματινό σνακ.

Θερμίδες: 110 η μερίδα.

Διαβάστε ακόμα: Σνακ για να κοιμάστε και να να προπονείστε καλύτερα

Με πληροφορίες από το: runnersworld.com

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend