25 υπέροχα δρομικά σνακ για όλες τις ώρες και πόσες θερμίδες περιέχουν

25 υπέροχα δρομικά σνακ για όλες τις ώρες και πόσες θερμίδες περιέχουν

Μήπως χρειάζεστε ένα σνακ τα μεσάνυχτα, το απόγευμα ή στην μέση της μέρας για να μπορέσετε να αντέξετε το πρόγραμμα της προπόνησης;

Τρία κανονικά γεύματα μέσα στην ημέρα ίσως και να μην είναι αρκετά για να ικανοποιήσουν την όρεξη ενός δρομέα ή ενός αθλούμενου. Τα καλά νέα είναι πως η κατανάλωση  μικρών γεύματων μέσα στην ημέρα όχι μόνο κάνει το στομάχι σας να σταματήσει να «διαμαρτύρεται», αλλά συμβάλει παράλληλα στην απώλεια βάρους.

Από σόγια μέχρι ζελεδάκια Gummy Bears, υπάρχουν 25 σνακ κατάλληλα για έναν δρομέα ή έναν αθλητή αντοχής και όχι μόνο, που μπορούν να καταναλωθούν όποτε εκείνος νιώσει το αίσθημα της πείνας.

1 Μπανάνες

Γιατί είναι καλές: Αποτελούν μια πλούσια πηγή σε υδατάνθρακες. Επίσης εμπεριέχουν βιταμίνη Β6 και είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών στον οργανισμό (Οι δρομείς χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη πριν και μετά την άσκηση).

Πότε είναι καλές:  Πριν, κατά την διάρκεια ή μετά την προπόνηση. Μια καλή ιδέα είναι να τις καταναλώσετε λιωμένες μέσα σε smoothie, ή να τις λιώσετε στο μπλάντερ μαζί με γάλα.

Θερμίδες: 150 σε μια μέτρια μεγέθους μπανάνα.

2 Καρότα

Γιατί είναι καλά: Είναι χαμηλά σε θερμίδες ενώ παράλληλα είναι χορταστικά. Περιέχουν κοροτίνη και βιταμίνη A που συμβάλει στην υγεία των ματιών και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού.

Πότε είναι καλά: Καταναλώστε το βράδυ όταν θέλετε κάτι να μασουλήσετε χωρίς περιττές θερμίδες. Η καταναλώστε τα πριν από το γεύμα αν λιμοκτονείτε. Στην περίπτωση αυτή δεν θα το παρακάνετε όταν καθίσετε στο τραπέζι.

Θερμίδες: 30-40 έχει ένα καρότο μεσαίου μεγέθους.

3 Δημητριακά με αποβουτυρωμένο γάλα

Γιατί είναι καλά: Τα περισσότερα δημητριακά είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και συνοδεύονται με κομμένα φρούτα από πάνω τους. Παρασκευάζονται χωρίς κόπο, είναι εύκολα στην πέψη και ικανοποιούν την όρεξη για κάτι γλυκό.

Πότε είναι καλά: Είναι καλό να καταναλωθούν πριν τον αγώνα, μετά τον αγώνα, ή και κατά την διάρκεια ενός μεγάλου τρεξίματος.

Θερμίδες: Περίπου 200-500 θερμίδες.

4 Σοκολατούχο γάλα

Γιατί είναι καλό: Το σοκολατούχο γάλα όταν είναι κρύο βοηθά στο να διατηρείστε ενυδατωμένοι. Επίσης παρέχει πρωτεΐνη, βιταμίνη B και υδατάνθρακες. Το ασβέστιο στο γάλα βοηθά στο να έχετε γερά οστά.

Πότε είναι καλό: Μια καλή ιδέα είναι να καταναλωθεί έπειτα από ένα κοπιαστικό τρέξιμο.

Θερμίδες: 160 ανά 100 ml.

5 Τυρί cottage

Γιατί είναι καλό: Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη την οποία οι δρομείς χρειάζονται για αναδόμηση των μυών. Επίσης παρέχει ασβέστιο στον οργανισμό.

Πότε είναι καλό: Οποιαδήποτε στιγμή αλλά όχι αμέσως πριν το τρέξιμο.

Θερμίδες: 165 ανά 1 φλιτζάνι περίπου και ανάλογα το προϊόν.

6 Βερίκοκα

Γιατί είναι καλά: Είναι χαμηλά σε λιπαρά και αρκετά πλούσια σε υδατάνθρακες, εμπεριέχουν βιταμίνη Α, φυτικές ίνες και κάλιο.

Πότε είναι καλά: Οποιαδήποτε ώρα. Ρίξτε κομμένα βερίκοκα πάνω από την γκρανόλα για πρωινό ή φάτε τα ολόκληρα πριν την απογευματινή προπόνηση ή σαν κάτι γλυκό μετά το δείπνο.

Θερμίδες: 80 ανά 5 μεσαία βερίκοκα.

7 Αποξηραμένα δαμάσκηνα

Γιατί είναι καλά: Δεν περιέχουν καθόλου λίπος και είναι γεμάτα υδατάνθρακες. Επίσης περιέχουν φυτικές ίνες και κάλιο. Το τελευταίο συμβάλει στην μείωση της αρτηριακή πίεσης.

Πότε είναι καλά: Είναι ένα καλό σνακ οποιαδήποτε στιγμή. Ωστόσο μην τα φάτε αμέσως πριν το τρέξιμο, καθώς μπορεί να δράσουν ως καθαρτικό.

Θερμίδες: 100 ανά 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα.

8 Μπάρες ενέργειας

Γιατί είναι καλές: Έχουν παρασκευαστεί ειδικά για δρομείς και μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε εκείνες που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες ή σε πρωτεΐνες. Είναι νόστιμες και κυκλοφορούν σε πολλές γεύσεις.

Πότε είναι καλές: Πριν τον αγώνα, κατά την διάρκεια ενός μαραθωνίου και μετά τον αγώνα.

Θερμίδες: 200-300 ανά 150gr κατά μ.ο.

 9 Αγγλικά πιτσάκια

Γιατί είναι καλά: Περιλαμβάνουν τρεις ομάδες τροφίμων: Αλέσεως, γαλακτοκομικά και λαχανικά και παρέχουν πρωτεΐνη, ασβέστιο και καροτίνη. Όλα είναι απαραίτητα για γερά οστά.

Πότε είναι καλά:  Οποιαδήποτε στιγμή μετά το τρέξιμο ή σαν απογευματινό σνακ.

Θερμίδες: 300 ανά δύο μισά πιτσάκια (σε μέγεθος muffin).

10 Μπάρες με σύκο

Γιατί είναι καλές: Είναι ένα γευστικό σνακ που μπορεί να σας παράσχει υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

Πότε είναι καλές: Ολες τις ώρες, ακόμη και στην μέση ενός μαραθωνίου, όταν θέλετε να ανακτήσετε την ενέργειά σας.

Θερμίδες: 110 ανά 2 μπάρες.

11 Γρανίτες φρούτων

Γιατί είναι καλές: Αυτό το δροσιστικό σνακ είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε βιταμίνη C η οποία βοηθά το ανοσοποιητικό και την καλή απορρόφηση του σιδήρου.

Πότε είναι καλές: Κυρίως αμέσως μετά από ένα έναν κουραστικό αγώνα.

Θερμίδες: Θερμίδες: 75 ανά 100 γραμμάρια φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

12 Γιαούρτι φρούτων

Γιατί είναι καλό: To γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεϊνη και κάλιο, ενώ είναι χαμηλό σε λιπαρά και αποτελεί καλή πηγή για υδατάνθρακες. Συμβάλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Πότε είναι καλό: Κάθε ώρα. Κάποιοι δρομείς συνηθίζουν να το καταναλώνουν πριν από τον αγώνα, καθώς είναι εύκολο στην πέψη.

Θερμίδες: 250 ανά 200 γραμμάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαούρτι.

13 Μπάρες γκρανόλας

Γιατί είναι καλές: Μια τέτοια μπάρα, χαμηλή σε θερμίδες, θα ικανοποιήσει την όρεξη για κάτι γλυκό. Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β και σιδήρου.

Πότε είναι καλές: Οποιαδήποτε ώρα νιώσετε την ανάγκη για κάτι γλυκό, χωρίς να νιώσετε ενοχές.

Θερμίδες: 11Ο ανά 50 γραμμάρια μπάρας.

14  Πράσινη σόγια

Γιατί είναι καλή: Σε οποιαδήποτε μορφή η σόγια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, βιταμίνη Β και ισοφλαβόνες που ενισχύουν την υγεία στα οστά. Συμβάλει στην  αποφυγή καρδιακών νοσημάτων και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πότε είναι καλή: Μετά την προπόνηση ή σαν ένα απογευματικό σνακ χαμηλό σε θερμίδες.

Θερμίδες: 125 ανά ½ φλιτζάνι ωμής σόγιας ή βρασμένης.

Edamame soy beans shelled and with pods in bowls

15 Χούμους σε κράκερς σιταριού

Γιατί είναι καλό: Εμπεριέχει πρωτεϊνη, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ. Το τελευταίο συμβάλει σε μια εγκυμοσύνη δίχως προβλήματα, ενώ παράλληλα προστατεύει από αναιμία και καρκίνο του στήθους.

Πότε είναι καλό: Είναι καλό σαν συμπληρωματικό σνακ το πρωί ή το απόγευμα.

Θερμίδες: 280 ανά 3 κουταλιές της σούπας χούμους και 8 κράκερς.

 16 Πλιγούρι βρώμης 

Γιατί είναι καλό: Σύμφωνα με έρευνες, βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης. Επίσης θα σας προσφέρει υδατάνθρακες προκειμένου να ενισχύσετε την ενέργειά σας αλλά και να είστε σε εγρήγορση.

Πότε είναι καλό:  Είναι καλό να καταναλωθεί πριν τον αγώνα ή όταν θέλετε ένα γευστικό πρωινό.

Θερμίδες: 150 ανά 1/2 φλιτζάνι.

 17 Γκοφρέτες ρυζιού με φυστικοβούτηρο

Γιατί είναι καλές: Είναι χαμηλές σε θερμίδες, ενώ το φυστικοβούτηρο είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης αλλά και βιταμίνης Ε που βοηθά στην ανάπλαση των μυών.

Πότε είναι καλές: Στην μέση του πρωινού ή του απογεύματος.

Θερμίδες: 225 ανά μια γκοφρέτα ρυζιού με 2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο.

18  Smoothies

Γιατί είναι καλά: Αν χρησιμοποιείτε τα φρούτα και το γάλα σόγιας, τα smoothies είναι ένας εύκολος τρόπος για να καταναλώσετε μια υγιή δόση φυτικών ινών και σόγιας. Επίσης εμπεριέχουν βιταμίνη C και Α, καθώς και κάλιο, φυτικές ίνες και ασβέστιο.

Πότε είναι καλά: Λειτουργούν καλά ως πρωινό το καλοκαίρι, πριν από έναν αγώνα, ή ως κάτι δροσιστικό μετά από το τρέξιμο.

Θερμίδες: Περίπου 200 ανά 12 ουγκιές.

19 String Cheese

Γιατί είναι καλό:  Πολλοί δρομείς δεν έχουν στον οργανισμό την κατάλληλη ποσότητα ασβεστίου, ειδικά όσοι δεν καταναλώνουν αρκετά γαλακτοκομικά προϊνόντα. Το συγκεκριμένο σνακ αποτελεί έναν γευστικό τρόπο για να πάρει κανείς ασβέστιο και πρωτεϊνες, αλλά και κάποια λιπαρά.

Πότε είναι καλό:  Συνοδεύστε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες με 1-2 στίκς έπειτα από έναν κουραστικό αγώνα.

Θερμίδες: 80 ανά 25 γραμμάρια.

20 Τορτίγια γεμιστή με τηγανιτά φασόλια, σάλσα και τυρί

Γιατί είναι καλή: Οι τορτίγιες με φασόλια είναι πλούσιες σε πρωτεϊνες και φυλλικό οξύ και επίσης παρέχουν ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Πότε είναι καλή: Σαν ένα σνακ πριν το τρέξιμο, ή σαν ελαφρύ γεύμα.

Θερμίδες: 310 ανά μερίδα τορτίγιας, (2 κουταλιές της σούπας σάλτσα, τυρί μοτσαρέλα και 1/2 φλιτζάνι φασόλια).

21 Τόνος

Γιατί είναι καλός: Είναι ψάρι πλούσιο σε πρωτεϊνες και ω- 3 λιπαρά οξέα που συμβάλουν στην καλή καρδιακή λειτουργία. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες που τρώνε τουλάχιστον 3 έως 4 ουγγιές  την εβδομάδα είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακή προσβολη και ότι οι γυναίκες που τρώνε τουλάχιστον 2 μερίδες ψάρι την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Πότε είναι καλός: Ότι πρέπει για μεσημεριανό ή για το απόγευμα. Σκεφτείτε μια τονοσαλάτα με μαγιονέζα light και φέτες ντομάτας.

Θερμίδες: 110 ανά 100 γραμμάρια, σε κονσέρβα νερού.

22 Ζελεδάκια Gummy Bears

Γιατί είναι καλά: Είναι χαμηλά σε λιπαρά και αποτελούν πλούσια πηγή υδατανθράκων.

Πότε είναι καλά: Πολλοί δρομείς τα επιλέγουν όταν χρειάζονται κάτι που θα τους δώσει ενέργεια εν μέσω ενός μεγάλου αγώνα ή ενός μαραθωνίου.

Θερμίδες: 130 ανά πακέτο.

23 Γεμιστό μπισκότο

Γιατί είναι καλό: Το σνακ αυτό είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και βιταμίνες. Δεν είναι ακριβό και δεν χρειάζεται προετοιμασία. Επίσης χωρά άνετα σε σάκο γυμναστικής.

Πότε είναι καλό: Θα σας βοηθήσει αν είστε πρωινός δρομέας και θα σας δώσει ώθηση έπειτα από μια εξαντλητική προπόνηση.

Θερμίδες: 100 το κάθε ένα.

24. Ποπ Κορν μικροκυμάτων

Γιατί είναι καλό: Το αποβουτυρωμένο ή ελαφρά βουτυρωμένο ποπ κορν είναι χαμηλό σε θερμίδες. Είναι τέλειο όταν επιθυμείτε κάτι αλμυρό αλλά δεν θέλετε να παχύνετε.

Πότε είναι καλό: Καλύτερα τις απογευματινές ώρες

Θερμίδες: 80 έως 100 θερμίδες ανά 2 φλιτζάνια.

25. Πρέτσελς

Γιατί είναι καλό: Χαμηλά σε θερμίδες και πλούσιας σε υδατάνθρακες. Ακόμη και τα αλμυρά είδη, είναι κατάλληλα για δρομείς που δεν έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και βοηθούν στην αναπλήρωση του νάτριου που χάνεται με το τρέξιμο.

Πότε είναι καλό: Είναι καλό να καταναλώνονται σαν απογευματινό σνακ.

Θερμίδες: 110 η μερίδα.

Διαβάστε ακόμα: Σνακ για να κοιμάστε και να να προπονείστε καλύτερα

Με πληροφορίες από το: runnersworld.com

Previous ArticleNext Article

Πως μπορείς να διπλασιάσεις την απώλεια βάρους μέσα σε 15 λεπτά

Πως μπορείς να διπλασιάσεις την απώλεια βάρους μέσα σε 15 λεπτά

Το να βρίσκεστε διαρκώς σε μια διαδικασία να μετράτε τις θερμίδες που εμπεριέχονται στην ημερήσια διατροφή σας είναι ένας σίγουρος τρόπος για να χάσετε κιλά.

Μάλιστα, μια μελέτη περίπου 1.700 συμμετεχόντων που έγινε το 2008 διαπίστωσε ότι η διατήρηση ενός ημερολογίου διατροφής μπορεί να διπλασιάσει την απώλεια βάρους σας όταν όταν κάνετε την εν λόγω προσπάθεια.

Αν και είναι δεδομένο πως μια τέτοια πρακτική λειτουργεί, πολλοί άνθρωποι δεν την δοκιμάζουν καν διότι φαίνεται πολύ κουραστικό χρονοβόρο να πρέπει κάθε μέρα να ενημερώνεις αναλυτικά ένα ημερολόγιο διατροφής.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι δεν παίρνει πάνω από από 15 λεπτά την ημέρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερμόντ και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.

Έτσι “έκαψε” το μισό σωματικό του λίπος σε 10 εβδομάδες!

“Διατροφική αυτοπαρακολούθηση”

«Οι άνθρωποι το μισούν. Πιστεύουν ότι μια τέτοια μέθοδος χρονοβόρα. Το ερώτημα λοιπόν που είχαμε να απαντήσουμε ήταν: πόσο χρόνο παίρνει πραγματικά η διατροφική αυτοπαρακολούθηση;», σχολίασε ο επικεφαλής της μελέτης, Ζαν Χάρβεϊ, πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.

Για να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, ο Χάρβεϊ και η ομάδα του αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες παρακολούθησης 142 ανδρών και γυναικών. Οι εθελοντές συναντιόντουσαν μία φορά την εβδομάδα μέσω online, διαδικτυακών συνδέσεων με επικεφαλής έναν διαιτολόγο και στη συνέχεια κατέγραφαν καθημερινά την πρόσληψη τροφής τους. Αυτό γινόταν για 24 εβδομάδες.

Το αποτέλεσμα…

Όταν οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που ο κάθε συμμετέχων ξόδευε καθημερινά για να καταγράφει το φαγητό που έτρωγε, διαπίστωσαν ότι οι πιο επιτυχημένοι εθελοντές, αυτοί που έχασαν περίπου το 10% του σωματικού βάρους τους, ξόδευαν κατά μέσο όρο 23,2 λεπτά την ημέρα για να καταγράφουν τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, μετά από έξι μήνες παρακολούθησης, είχαν μειώσει τον αντίστοιχο χρόνο σε μόλις 14,6 λεπτά την ημέρα.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να κάψεις λίπος στο διάδρομο (video)

Τα πραγματικά καλά νέα όμως που είναι ότι δεν χρειάζεται να καταγράφετε μανιακά κάθε μπουκιά που βάζετε στο στόμα σας στο τέλος κάθε μέρας. Απλά πρέπει να σημειώσετε τι τρώτε τη στιγμή που το τρώτε. «Όσοι έκαναν τον απαιτούμενο έλεγχο τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα και ήταν συνεπείς ήταν οι πιο επιτυχημένοι της έρευνας», τονίζει ο Χάρβεϊ.

Μάλιστα, σημειώνει ότι υπάρχουν πολλές online εφαρμογές διατροφής παρακολούθησης που μπορούν να κάνουν ακόμα πιο εύκολη την διαδικασία. «Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και όχι τόσο δύσκολο όσο σκέφτονται οι άνθρωποι», τονίζει ο Χάρβεϊ.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί είναι καλό ένας δρομέας να κρατάει ημερολόγιο;

Υποκατάστατα ζάχαρης: Είναι ασφαλή τελικά;

Γράφει ο Νίκος Καφετζόπουλος*

Σίγουρα έχεις ακούσει πολλά για τα υποκατάστατα ζάχαρης, σε σχέση με την ασφάλεια, τον τρόπο χρήσης, τις θερμίδες που περιέχουν κλπ. Είναι ασφαλή τελικά;

Φρουκτόζη

Τη βρίσκουμε σε βαζάκια, την προσθέτουμε στα διάφορα ροφήματα και, επειδή αντέχει στο ψήσιμο, μπορεί να μαγειρευτεί. Έχει τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη (περίπου 4 kcal/gr), αλλά, επειδή είναι πιο γλυκιά από αυτή, χρησιμοποιούμε τη μισή ποσότητα για το ίδιο αποτέλεσμα.
Είναι ασφαλής; Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται ότι η αυξημένη κατανάλωση της φρουκτόζης μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι τρώτε πολύ ζάχαρη

Σορβιτόλη (E420)

Συναντάται σε καρπούς δέντρων (κεράσια, αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα). Χρησιμοποιείται κυρίως σε σιρόπια, επειδή ελαττώνει την τάση τους να κρυσταλλώνουν, καθώς επίσης και σε γαλακτοκομικά παρασκευάσματα.
Είναι ασφαλής; Γενικά, θεωρείται ασφαλες γλυκαντικό. Απαιτείται ομως προσοχή γιατί μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, κοιλιακό πόνο, τυμπανισμό και αέρια.

Ασπαρτάμη (E951)

Είναι συνδυασμός δύο αμινοξέων, της φαινυναλαλίνης και του ασπαρτικού οξέος. Και τα δύο βρίσκονται σε φυσική μορφή στα τρόφιμα. Εγκρίθηκε η χρήση της από τον FDA στις ΗΠΑ το 1981. Χρησιμοποιείται κυρίως σε αναψυκτικά τύπου light και σε τρόφιμα, όπως γιαούρτια, τσίχλες, δημητριακά πρωινού, ζελέ και διάφορα σνακ. Κυκλοφορεί και σε μορφή ταμπλέτας (για ροφήματα και γλυκά). Είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, άρα πολύ μικρή ποσότητα μπορεί να δώσει τη γλυκύτητα που επιθυμούμε.
Πλεονεκτήματα: Δεν αφήνει γεύση μετά τη χρήση και δίνει γλυκαντικό προφίλ πολύ κοντινό με αυτό της ζάχαρης.
Είναι ασφαλής; Λόγω της ποσότητας φαινυναλαλίνης που περιέχει, δεν είναι κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία. Ακόμη, έχουν παρατηρηθεί ανησυχητικά συμπτώματα εξαιτίας της υπερκατανάλωσής της, όπως κοιλιακές διαταραχές, πονοκέφαλοι και δυσθυμία. Το 2006 πήρε μεγάλη δημοσιότητα μία μελέτη, η οποία συσχέτιζε την κατανάλωση της ασπαρτάμης με καρκινογένεση στα ποντίκια. Στη συνέχεια, ανεξάρτητοι φορείς διεξήγαγαν επιπλέον έρευνες για το θέμα. Έτσι, τον Μάιο του 2006, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η ασπαρτάμη θεωρείται ασφαλής, καθώς τα επιστημονικά στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα δεν υποδεικνύουν συσχέτισή της με καρκινογένεση ή άλλα προβλήματα υγείας στον άνθρωπο. Για να ξεπεραστεί η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (40 mg ανά κιλό), πρέπει να καταναλωθούν 20 κουτάκια αναψυκτικού!

Ακεσουλφαμικό κάλιο (E950)

Συνήθως δεν συναντάται μόνο του, αλλά ως συνεργός με άλλες γλυκαντικές ουσίες, μειώνοντας την ανάγκη της χρήσης μεγάλων ποσοτήτων από αυτές. Εγκρίθηκε από τον FDA το 1988, αλλά η εισαγωγή του στην αγορά ήταν αργή. Το ακεσουλφαμικό κάλιο είναι περίπου 150 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη και δεν δίνει καθόλου θερμίδες. Χρησιμοποιείται ως επιτραπέζιο γλυκαντικό σε επιδόρπια, σάλτσες, μπίρες, παγωτά, μαρμελάδες, τσίχλες, καραμέλες και, βέβαια, σε αναψυκτικά.
Πλεονεκτήματα: Παραμένει σταθερό όταν θερμαίνεται, χρησιμοποιείται στη μαγειρική, δίνει καθαρή γεύση, είναι απόλυτα διαλυτό στο νερό, κρατά τη γλυκιά του γεύση για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνδυάζεται με άλλες ουσίες.
Είναι ασφαλές; Μελέτες έχουν δείξει ότι σε μεγάλο ποσοστό αποβάλλεται αυτούσιο από τα ούρα. Δεν απορροφάται, δηλαδή, από τον οργανισμό, γι’ αυτό και δεν δίνει θερμίδες.

Δέκα λόγοι για τους οποίους πρέπει να “κόψετε” τη ζάχαρη!

Σακχαρίνη (E954)

Η σακχαρίνη είναι το πρώτο τεχνητό γλυκαντικό που ανακαλύφτηκε και κυκλοφορεί στην αγορά πάνω από 80 χρόνια. Ήταν πολύ διαδεδομένη σε ποτά τύπου light, ενώ τώρα σταδιακά αντικαθίσταται από ασπαρτάμη ή ακεσουλφαμικό κάλιο. Υπάρχει σε χυμούς φρούτων, αναψυκτικά, σάλτσες, αρτοσκευάσματα κ.ά. Είναι περίπου 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και δεν δίνει καθόλου θερμίδες.-
Πλεονεκτήματα: Είναι πολύ σταθερή κατά τις διάφορες επεξεργασίες τροφίμων, έχει ισχυρή γλυκιά γεύση και είναι φτηνή.
Μειονεκτήματα: Μετά τη χρήση, και ιδίως υπό υψηλή θερμοκρασία, προσδίδει μια πικρή, αρκετά μεταλλική γεύση.
Είναι ασφαλής; Τη δεκαετία του ’70, μετά από σχετικά πειράματα σε ποντίκια, δημιουργήθηκαν υπόνοιες για την ασφαλή χρήση της ζαχαρίνης. Μέχρι πρόσφατα υπήρξαν σχετικές έρευνες, αλλά δεν αποδείχτηκε ποτέ κάποια συσχέτιση της κατανάλωσής της με καρκινογένεση. Ωστόσο, σε πολλές χώρες έχει απαγορευτεί η κατανάλωσή της και στη χώρα μας χρησιμοποιείται ελάχιστα ή καθόλου. Η αποδεκτή καθημερινή πρόσληψη σακχαρίνης είναι 15 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Στέβια

Οι γλυκοζίτες στεβιόλης είναι γλυκαντικά που παράγονται με εκχύλιση των φύλλων του φυτού Stevia rebaudiana Bertoni, το οποίο κατάγεται από την Παραγουάη.
Είναι ασφαλής; Η EFSA, τον Μάρτιο του 2010, αποφάνθηκε ότι το γλυκαντικό αυτό δεν είναι καρκινογόνο ούτε συνδέεται με οποιουδήποτε είδους τοξικότητα. Η χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης έχει πλέον εγκριθεί σε κατάλληλα επίπεδα για 31 διαφορετικές κατηγορίες τροφίμων, μεταξύ των οποίων είναι τα αναψυκτικά, τα επιδόρπια, τα είδη ζαχαροπλαστικής και τα επιτραπέζια γλυκαντικά.

Διαβάστε επίσης: Τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι τρώτε πολύ ζάχαρη

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής”. Στο www.nutribase.gr μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά του.

x
Send this to a friend