10 βασικά tips πριν ξεκινήσεις να τρέχεις στη φύση

10 βασικά tips πριν ξεκινήσεις να τρέχεις στη φύση

Σε περίπτωση που σκέφτεστε να ξεκινήσετε το τρέξιμο έξω από την πόλη και να κάνετε προπονήσεις σε πλαγιές, βουνά και μονοπάτια, πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που διαφοροποιούν μια τέτοιου τύπου προπόνηση από το τρέξιμο σε αστικό περιβάλλον.

Ακολουθεί μια λίστα με ορισμένες βασικές συμβουλές/πληροφορίες για όσους επιθυμούν να τρέχουν στην φύση:

Κάθε μονοπάτι έχει τις ιδιαιτερότητές του

Ένα από τα πολλά πράγματα που είναι χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο είδος τρέξιματος είναι ότι κάθε μονοπάτι έχει το δικό του μοναδικό έδαφος. Υπάρχουν μονοπάτια που είναι πλατιά και έχουν ως βάση το ασβεστόλιθο και υπάρχουν στενά μονοπάτια με μια ποικιλία εμποδίων, όπως τα δέντρα, τα πετρώματα, οι λόφοι και πολλά άλλα. Όσες μεγαλύτερες οι δυσκολίες της φύσης τόσο πιο γοητευτική η διαδρομή αρκεί να είσαι πληροφορημένος για τις ιδιαιτερότητές της.

Να έχετε χρόνο στη διάθεσή σας

Το τρέξιμο σε τέτοιους μπορεί να είναι εξαντλητικό και να διαρκέσει έως και δύο φορές σε σχέση με μια κανονική σας διαδρομή, ειδικά στα αρχικά στάδια της προπόνησης. Προσπαθείστε αφιερώσετε χρόνο ώστε να βρείτε το ρυθμό που σας ταιριάζει. Σε μερικές εβδομάδες, θα τρέχετε στους λόφους και θα έχετε την αίσθηση ότι είστε ένα με το έδαφος.

Κρατήστε τα μάτια σας στο μονοπάτι

Μπορεί να είναι δελεαστικό να κοιτάζετε ευθεία όταν τρέχετε ή να παρατηρείτε τη φύση γύρω σας, αλλά αυτό μπορεί γρήγορα να σας οδηγήσει σε πτώση. Αν θέλετε να απολαύσετε τα αξιοθέατα, μπορείτε να το κάνετε άλλη στιγμή, όχι όταν τρέχετε. Όταν τρέχετε, το βλέμμα σας πρέπει να επικεντρωμένο μονίμως στα τριών με τέσσερα μέτρα μπροστά από το σημείο που βρίσκεστε. Όσο περισσότερο τρέχετε, τόσο πιο πολύ θα γνωρίζετε ενστικτωδώς πού είναι αυτή η γραμμή και κατ’ επέκταση τόσο πιο άνετα θα τρέχετε.

Εξασφαλίστε την ασφάλειά σας

Το να ξεκινάς τρέξιμο σε τόσο απομονωμένα μέρη, αν μάλιστα δεν τα γνωρίζεις καλά, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Γι’ αυτό είναι σοφό, στις πρώτες προπονήσεις τουλάχιστον, να έχετε μαζί σας παρέα: έναν φίλο σας ή τον σκύλο σας αν έχετε, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η ασφάλειά σας. Όπως και να έχει, μην τολμήσετε να μην έχετε μαζί σας το κινητό αν δεν ξέρετε την περιοχή στην οποία τρέχετε.

Μειώστε το ρυθμό και μυρίστε τα λουλούδια

Το τρέξιμο σε μονοπάτια μπορεί να είναι πολύ πιο απαιτητικό από τους δρόμους, ειδικά αν πρόκειται για μονοπάτι μονοπάτι με φυτά, πετρώματα και άλλα φυσικά εμπόδια. Μην μπείτε στη διαδικασία σύγκρισης του ρυθμού σας, καθώς είναι δεδομένο πως τρέχετε πιο αργά σε ένα μονοπάτι σε σχέση με το δρόμο. Αντ ‘αυτού, ρίξτε το ρυθμό σας, τουλάχιστον μέχρι να είστε βέβαιοι πως έχετε συντονιστεί με τις ιδιαιτερότητες της διαδρομής. Έτσι, θα αποφύγετε τους τραυματισμούς και την εξάντληση και θα μπορέσετε και να απολαύσετε τη μυρωδιά των λουλουδιών.

Κάντε εξάσκηση στην αλλαγή ταχύτητας

Ρυθμίστε το ρυθμό σας ανάλογα με το έδαφος και διατηρήστε ένα σταθερό επίπεδο προσπάθειας καθώς τρέχετε σε μια ανηφόρα. Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι πως μπορείτε να ανταπεξέλθετε στο ανηφορικό έδαφος, απλά περπατήστε. Χρειάζετε χρόνος για να να συνηθίσετε το τρέξιμο σε τέτοιες συνθήκες και είναι καλύτερο να προχωρήσει αργά αυτή η διαδικασία.

Χρησιμοποιήστε σωστά τα χέρια σας

Κρατήστε τους αγκώνες σε κάποια απόσταση από το υπόλοιπο σώμα για να προσθέσετε ισορροπία σε σημεία της διαδρομής με έντονη βλάστηση και βράχους. Το βήμα σας άλλωστε επιβάλλεται να είναι λίγο διαφορετικό από ό,τι στους δρόμους της πόλης γιατί ενδέχεται να χρειαστεί να ανοίγετε με τα χέρια σας και τον δρόμο που θα διανύετε λόγω διαφόρων φυτών που θα βρίσκονται στον δρόμο σας. Μην το γελάτε: σε τέτοιες διαδρομές δεν είναι απίθανο κάτι τέτοιο.

Κάντε έρευνα για τα μονοπάτια που θα διαλέξετε

Καταρχάς, βρείτε τις πιο κοντινές διαδρομές που είναι μέσα στη φύση ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση από το σπίτι σας και να μην χρειαστεί να κάνετε κάποιο τεράστιο ταξίδι. Στη συνέχεια κάντε μια μίνι έρευνα ώστε αποφύγετε μέρη με κινδύνους όπως άγρια ζώα, φίδια, αράχνες, δηλητηριώδη φυτά και άλλα τέτοια στοιχεία που βρίσκονται σε φυσικούς χώρους.

Δουλέψτε πάνω στην δύναμη και την ισορροπία

Ένας άλλος τρόπος για να βελτιώσετε την απόδοσή σας σε μια τέτοια διαδρομής σας είναι να συμπεριλάβετε ασκήσεις δύναμης και ισορροπίας στο πρόγραμμά σας και συγκεκριμένα να τις κάνετε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ασκήσεις όπως push-ups και ενδυνάμωσης των ποδιών.

Μην τρέχετε μόνο στη φύση

Ακόμα και αν αποφασίσετε να τρέχετε στη φύση, καλό θα ήταν να μην γίνει αποκλειστική συνήθειά σας. Το πιο σωστό είναι να μοιράζετε τις προπονήσεις σας: οι μισές να γίνονται στην πόλη και οι έτερες μισές στη φύση. Η εξισορρόπηση ανάμεσα στους δύο τύπους διαδρομών θα σας επιτρέψει να προσαρμοστείτε στις νέες απαιτήσεις του μονοπατιού διατηρώντας παράλληλα την ικανότητα να τρέχετε και σε σκληρότερες επιφάνειες χωρίς πόνο.

Διαβάστε επίσης: Το τρέξιμο στο βουνό «αποκαλύπτει» τις αδυναμίες σας!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Taygetos Challenge 2022: Άνοιξαν οι εγγραφές!

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, το Taygetos Challenge επιστρέφει! Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την διοργάνωση του 11ου Taygetos Challenge στις 26-27 Μαρτίου 2022 στην Καρδαμύλη της δυτικής Μάνης.

Οι εγγραφές άνοιξαν σήμερα, 1η Δεκεμβρίου 2021, και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις  11 Μαρτίου 2022.

Το Taygetos Challenge, με φόντο το πανέμορφο μανιάτικο τοπίο της Καρδαμύλης ως σημείο εκκίνησης και τερματισμού, είναι από τους πιο επιτυχημένους αγώνες ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα, θεσμός πλέον. Φιλοξενεί την αφρόκρεμα των αθλητών ορεινού τρεξίματος και παράλληλα αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για όλους όσους θέλουν να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία στην αγκαλιά του Ταϋγέτου μόνοι ή με την οικογένεια τους και την παρέα τους το τριήμερο της 25ης Μαρτίου.

Η ιδέα του αγώνα εξαρχής είχε ως στόχο την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μάνης και την “άγνωστη” αυτή πλευρά του Ταϋγέτου, καθώς συνδέει κάποια από τα ομορφότερα και αρχαιότερα μονοπάτια της περιοχής, τα οποία ξεκινούν και καταλήγουν στην Καρδαμύλη. Το Taygetos Challenge, εδώ και δεκατρία χρόνια, συμβάλλει με ήπια μέσα, στη συντήρηση, την αναβάθμιση και προβολή των αρχαίων αυτών μονοπατιών ως ιδιαίτερο τμήμα της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του επετειακού 10ου Taygetos Challenge τον Μάρτιο του 2019, με ρεκόρ συμμετοχών, επισκεπτών και με την παρουσία όλων των μεγάλων αθλητών του ορεινού τρεξίματος και μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω των δύσκολων συνθηκών της πανδημίας,  η διοργάνωση του 2022 αποτελεί πρόκληση! Έτσι, για το 2022 το Taygetos Challenge εμπλουτίζεται με την προσθήκη ακόμα μιας διαδρομής!

Το “Taygetos Challenge” παρέχει την επιλογή των παρακάτω 4+1 αγωνισμάτων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Taygetos Marathon – 37 χλμ με θετική υψομετρική 2154μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 2/3 των μονοπατιών του αγώνα διέρχονται μέσα από την προστατευόμενη ζώνη Natura 2000. Οι διαδρομές περνούν μέσα από το φαράγγι του Βυρού το οποίο πέρα από τη φυσική του ομορφιά, ξεχωρίζει και λόγω της ιστορικής του σημασίας καθώς κατά μήκος του διερχόταν η αρχαία Βασιλική Οδός που ένωνε την αρχαία Σπάρτη με το λιμάνι της Καρδαμύλης. Το πέρασμα από τα Ντουμπίτσια αποτελεί επίσης εμβληματικό τμήμα του αγώνα αλλά και της προστατευόμενης περιοχής: πρόκειται για ένα υψίπεδο με ιδιαίτερη χλωρίδα αλλά και απομεινάρια αλλοτινών καιρών, πεζούλες, κτίσματα και στέρνες, να συνθέτουν το φυσικό τοπίο. Μία από τις “μυστικές” γωνιές του Ταϋγέτου η οποία, καθόλου άδικα, έχει χαρακτηριστεί “Καταφύγιο Άγριας Ζωής”.
  • Taygetos Experience – 20 χλμ με θετική υψομετρική 1.731μ. Θα έλεγε κανείς ότι είναι μια διαδρομή επίσης απαιτητική, αν και με τα μισά υψομετρικά σε σύγκριση με το Marathon. Αν όχι για έμπειρους αθλητές σίγουρα για καλά προπονημένους. Υπάρχουν κοινά σημεία με το Marathon, όπως το πέρασμα από το φαράγγι του Βυρού και μέρος της διαδρομής του περάσματος από τα Ντουμπίτσια.
  • Για πρώτη φορά φέτος, Taygetos Basic 10 χλμ με θετική υψομετρική 460μ για όσους ξεκινούν τώρα το ορεινό τρέξιμο. Μια γεύση από τα καλντερίμια και τα πετρόχτιστα μονοπάτια, ιδανική για μια πρώτη αγωνιστική επαφή με το ορεινό τρέξιμο.

  • Taygetos Fun 5χλμ με θετική υψομετρική 201μ. H Fun διαδρομή κάνει αυτό ακριβώς που υπόσχεται. Διασκέδαση και απόλαυση σε μια ήπια διαδρομή γύρω από την Καρδαμύλη. Θα έλεγε κανείς πως το να πάρει μέρος στη fun διαδρομή είναι οικογενειακή υπόθεση. Κατάλληλη για όλους, προσελκύει κάθε χρόνο κυρίως παιδιά και οικογένειες που θέλουν να συμμετέχουν στο δρώμενο και να έρθουν σε επαφή με τη φύση και το μανιάτικο τοπίο. Η θέα αποζημιώνει τις ανηφόρες και τα περάσματα μέσα από ρεματιές και τα μονοπάτια κάνουν την εμπειρία αξέχαστη.
  • Vertical Speed – 650μ. με θετική υψομετρική 150μ. Να μια πρόκληση για μαραθωνοδρόμους! Συνηθισμένοι στις μεγάλες αποστάσεις, πόσο εύκολα μπορούν να διανύσουν μια γρήγορη αναβατική διαδρομή; Η συμμετοχή στο Vertical Speed είναι υποχρεωτική για τους αθλητές που ενδιαφέρονται να πάρουν κατάταξη στο Taygetos Challenge το οποίο είναι ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων του Vertical που γίνεται το Σάββατο και μίας από τις διαδρομές της Κυριακής (Marathon, Experience, Basic).

Οι διαδρομές του αγώνα ακολουθούν άσφαλτο, πετρόκτιστα καλντερίμια, μονοπάτια, βατούς χωματόδρομους, φαράγγια και βραχώδες έδαφος. Είναι σηματοδοτημένες σε όλο τους το μήκος και δεν απαιτούν γνώσεις προσανατολισμού. Στη συνέχιση της σωστής διαδρομής βοηθά η κανονική σηματοδότηση των μονοπατιών (χρωματιστές ενδείξεις σε βράχους) καθώς και το φυσικό τους ανάγλυφο όπου υπάρχει.

Τον αγώνα “TAYGETOS CHALLENGE” διοργανώνει η εταιρεία 2407 Outdoor Experience. Η εταιρεία έχει έδρα στην Καρδαμύλη, με δυο καταστήματα λιανικής προϊόντων outdoor στην Καρδαμύλη και ενοικίασης ποδηλάτου και ποδηλατικού εξοπλισμού στη Στούπα.

Η 2407 Outdoor Experience έχει διοργανώσει ήδη 10 επιτυχημένους αγώνες προσελκύοντας τους ελίτ αθλητές του ορεινού τρεξίματος. Επιπλέον, έχοντας τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις και την τεχνογνωσία, διοργανώνει δραστηριότητες και εξατομικευμένες σχεδιασμένες ξεναγήσεις στην Μάνη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, όπως περιηγήσεις πεζοπορίας και ποδηλασίας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο https://www.2407m.com

H διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί με βάση το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σεβόμενη τις συνθήκες της πανδημίας COVID-19.

Σε περίπτωση αναβολής ή ματαίωσης του Αγώνα λόγω έκτακτων μέτρων ή περιορισμών από πλευράς πολιτείας, οι αθλητές θα έχουν δικαίωμα είτε να μεταφέρουν τη συμμετοχή τους στη μελλοντική διεξαγωγή του Taygetos Challenge είτε να τους επιστραφεί το αντίτιμο της συμμετοχής τους αφαιρουμένης της τραπεζικής προμήθειας.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.taygetoschallenge.com/

Facebook: Taygetos Challenge

Instagram: @taygetoschallenge

Video διοργάνωσης επετειακού 10ου Taygetos Challenge 2019

Ανυπομονούμε να σας δούμε όλους από κοντά σε μια υπέροχη διοργάνωση.

Μείνετε συντονισμένοι…

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Το Ναύπλιο γιόρτασε την 6η διοργάνωση του Παλαμηδείου Άθλου με την άλωση των ρεκόρ

Με την τήρηση των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων και το  πλήθος των εγγεγραμμένων – συμμετεχόντων να ξεπερνά τους 1.100 δρομείς, από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, πάρα τις αντίξοες πρωινές καιρικές συνθήκες, με εξαιρετική επιτυχία ο 6ος Παλαμήδειος Άθλος.

Στις αγωνιστικές εκδηλώσεις και σε όλα τα αγωνίσματα μετείχαν και οι Ευέλπιδες με την διάκριση του σπουδαστεί της ΣΣΕ από την Σενεγάλη Tine Jean Bernard στην 2η Θέση του αγωνίσματος των 10χλμ.

Εξαιρετικά τιμητική για μια ακόμη χρονιά (από το 2014) για τις διοργανώσεις του Ναυπλίου η Συμμετοχή του Γρήγορη Σκουλαρίκη και της Ντενιζ Δημάκη. Ο Γρηγόρης Σκουλαρίκης έτρεξε τον Ημιμαραθώνιος μαζί με την Αγγελική σε χρόνο 1ωρ.22.15 αποσπώντας τον θαυμασμό! όλων μας.

Εκκωφαντική πτώση …ρεκόρ στο Ναύπλιο!

Τελικά εφέτος στους αγώνες του Ναυπλίου, στον Παλαμήδειο Άθλο, οι πολυάριθμοι δρομείς νίκησαν και την πανδημία και τα χρονόμετρα, καθώς τα ρεκόρ στον «Παλαμήδειο Άθλο»  (castle Run) «γκρεμίστηκαν» εκκωφαντικά!

Συνολικά 5 ρεκόρ αγώνων έγιναν την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, αποδεικνύοντας ότι οι δρομείς (άντρες και γυναίκες) είναι έτοιμοι για όλα!

Στην Αγωνιστική Ανάβαση Κάστρου:

Στους άνδρες ο Γιώργος Διαλεκτός επιστρέφοντας στην κορυφή μετά το 2016, θριάμβευσε με νέο ρεκόρ της συνολικής διαδρομής 5χλμ. με 19.40 (παλαιό δικό του απ’ το 2016 με 19.53)! Στην «ανάβαση» όμως στο κάστρο με εντυπωσιακό χρόνο 7.09 ο Γιώργος Λουφέκης του πήρε το ρεκόρ (προηγούμενο 7.14/2016)!

Στις γυναίκες η Μαρία Μαλάϊ τα πήρε όλα απ’ τη προηγούμενη κάτοχο Νεφ. Παπαγεωργίου… Ρεκόρ διαδρομής με 23.16 (παλιό 24.02/2019) και ανάβασης με 8. 44 (παλιό 9.04/2019)!

Στον αγώνα 10χλμ.: η Ντενίζ Δημάκη σημείωσε το εντυπωσιακό 38.21 (προηγούμενο ρεκόρ Κατ. Μπερδούση 38.58 από το 2018) και λίγη ώρα μετά είδε την 12χρονη κόρη της (Λυδία Βαξεβάνη) να παίρνει την 3η θέση στη γενική κατάταξη των 5χλμ!

Ημιμαραθώνιος: Αξιοσημείωτη η επιτυχία ο χρόνος του νικητή του Ημιμαραθωνίου Ευαγγελου Μαλιόγλου 1ωρ.13.23 που ισοφαρίζει την 6η καλύτερη επίδοση στα χρονικά των  διοργανώσεων του Ναυπλίου! Και της Παναγιώτας Τόκα να είναι 3η συνεχή φορά στο βάθρο του «Παλαμήδειου Άθλου».

Αναλυτικά τα ανεπίσημα αποτελέσματα του 6ου Παλαμηδείου Άθλου https://www.nafpliocastlerun.gr/results-2021/

Την παραμονή του αγώνα η Λαμπαδηδρομία του κάστρου με την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων να συμμετέχει τιμητικά για μια ακόμη χρονιά στην έναρξη των εκδηλώσεων μας ενέπνευσε και μας συγκίνησε.

Δρομείς έλαβαν μέρος στα αγωνίσματα της ανάβασης του κάστρου στα πλαίσια του Παλαμήδειου Άθλου στην πόλη του Ναυπλίου που γιορτάζει την απελευθέρωση της από τον Τούρκικο ζυγό ,Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021. Η αγωνιστική εκδήλωση, μοναδική στην Ελλάδα του είδους της με την άνοδο του κάστρου του Παλαμηδίου, που αριθμεί 999 σκαλοπάτια (850μ. με ανωφέρεια), και στη συνέχεια συνδυάζεται με την ασφαλτοστρωμένη διαδρομή 4,15 χιλιομέτρων καθόδου από το κάστρο αποτελώντας έναν ενιαίο αγώνα 5 χιλιομέτρων., τον Παλαμήδειο Άθλο. Φέτος οι αγώνες ήταν αφιερωμένοι στο κοινωνικό έργου του συλλόγου «ΑμεΑ Αργολίδας» .Σε όλα τα αγωνίσματα συμμετέχει τιμητικά και η Σχολή Ευελπίδων.

Η Οργανωτική Επιτροπή συγχαίρει τους αθλητές για τις επιδόσεις τους αλλά και όλους τους δρομείς για την συμμετοχή και την προσπάθειά τους.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια αξέχαστη δρομική εμπειρία με φόντο το επιβλητικό και μοναδικό κάστρο του Παλαμηδείου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί για την πολύ σημαντική συμβολή τους:

  • την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας και ιδιαίτερα την Τροχαία Ναυπλίου, το Λιμενικό Σώμα, τον Ιατρικό Σύλλογο και Φαρμακευτικό σύλλογο και τον ΣΥΦΑΠΕΛ, το Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας, το ΕΚΑΒ , το Ερρίκος Ντυνάν και τις διασωστικές εθελοντικές δυνάμεις της ΕΟΔ και του ΕΕΣ και το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας.
  • Το προσωπικό του ΔΟΠΠΑΤ του Δήμου Ναυπλίου που συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχημένη διοργάνωση και όλους τους Εθελοντές και εθελόντριες οι οποίοι δήλωσαν ατομικά και ομαδικά το παρόν για να προσφέρουν στη Διοργάνωση.
  • Τους χορηγούς: ΦΟΥΓΑΡΟ, AMSTEL Free, Οικογένεια Χριστοδούλου. Τους Υποστηρικτές: ΒΙΚΟΣ, New Balance, Tottis

Τους Δημότες και Επαγγελματίες του Ναυπλίου για την υποστήριξη τους και όλους τους συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα, για την τιμητική για τον αγώνα μας συμμετοχή τους.

Καλή αντάμωση στον 7ο Παλαμήδειο Άθλο στις 27/11/2022,  μαζί με τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την άλωση του Κάστρου και την απελευθέρωση της πόλης του Ναυπλίου

George Spyros
George Spyros
George Spyros

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend