Υγιεινές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν είστε άρρωστοι

Τα κρυολογήματα και η γρίπη, χρειάζονται καλό φαγητό και τη σωστή αγωγή. Υπάρχουν, όμως, κάποιες τροφές που με τα συστάτικά τους, δεν μας βοηθούν να ξεπεράσουμε το πρόβλημα.

Ποια υγιεινά όμως τρόφιμα είναι αυτά και τι πρέπει να τρώτε όταν δεν νιώθετε και πολύ καλά;

Όταν έχετε ένα κρύωμα, γρίπη ή πυρετό

Αποφύγετε: Σπανάκι

Η ισταμίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται στο σώμα και η απελευθέρωσή της προκαλεί συμπτώματα αλλεργίας, αλλά βρίσκεται επίσης και σε πολλά τρόφιμα. Κι ενώ κάποια τρόφιμα δεν είναι υψηλά σε ισταμίνη, θεωρούνται ότι απελευθερώνουν την ουσία αυτή. «Διεγείρουν τα ιστοκύτταρα, για να απελευθερώσουν ισταμίνη και να ενεργοποιήσουν μια φλεγμονώδη αντίδραση» δήλωσε η γιατρός Ρενέ Βελενστάιν. «Αυτή η αντίδραση μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη συμφόρηση, την κούραση και άλλα συμπτώματα που συνδέονται με το κρυολόγημα ή τη γρίπη». Εκτός από το σπανάκι, άλλες ουσίες είναι οι φράουλες, οι ντομάτες και τα εσπεριδοειδή (μεταξύ άλλων).

Αποφύγετε: Ξηρούς καρπούς

Τα καρύδια περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσουν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, όπως ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Ε. Αλλά ίσως, είναι προτιμότερο να μην τα καταναλώσετε κατά την διάρκεια των αρχικών σταδίων μιας νόσου, ειδικά εάν σας πονάει το στομάχι σας ή έχετε πυρετό. Επειδή οι ξηροί καρποί είναι υψηλοί σε υγιή λίπη, το σώμα σας θα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να τα αφομοιώσει. Αυτό θα μπορούσε να σας προκαλέσει ανακατωσούρες.

Αποφύγετε: Μπρόκολο

Ενώ το μπρόκολο είναι αρκετά ευεργετικό, καθώς περιέχει θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ανοσία, όπως οι βιταμίνες Α και C, είναι επίσης υψηλό σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι δύσκολο να αφομοιωθούν όταν είστε άρρωστος» δήλωσε ο Μαχμούντ Γκανούμ, συγγραφέας του βιβλίου «Total Gut Balance». Για να αποφύγετε την ερεθιστικότητα του στομάχου σας, προτιμήστε τρόφιμα που είναι χαμηλότερα σε φυτικές ίνες και πιο εύπεπτα ώστε το σώμα σας να μπορεί να εστιάσει την προσοχή του στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Λίγα λεπτά έντονης άσκησης την ημέρα προστατεύουν από τη γρίπη

Όταν έχετε πονοκέφαλο

Αποφύγετε: Τα παλαιωμένα τυριά

Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία των τυριών, τόσο περισσότερη ισταμίνη παράγουν, με τυριά όπως το γκούντα και η παρμεζάνα να βρίσκονται στην κορυφή. Η ισταμίνη που βρίσκεται σε αυτά τα τυριά μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, προκαλώντας πονοκέφαλο (ή και επιδείνωση του).

Όταν έχετε βήχα ή πονόλαιμο

Αποφύγετε: Ωμά λαχανικά

Ανάλογα με την σοβαρότητα του πονόλαιμου, τα τρόφιμα που είναι τραχιά ή οδοντωτά στην υφή (όπως τα ωμά λαχανικά) μπορεί να είναι δύσκολα στην κατάποση και να προκαλέσουν περαιτέρω ερεθισμό, δήλωσε η Βελενστάιν.

Αποφύγετε: Εσπεριδοειδή

Η κατανάλωση εσπεριδοειδών όταν είστε άρρωστοι, δεν είναι και κάτι εύκολο. Από την μία, με αυτό τον τρόπο εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με βιταμίνη C, καθώς και ηλεκτρολύτες όπως το κάλιο. Από την άλλη όμως «τα επίπεδα οξύτητας στα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ μπορεί να ερεθίσουν περαιτέρω τον λαιμό» ανέφερε η Βελενστάιν. Επομένως, ίσως είναι καλύτερα να πάρετε την επιθυμητή βιταμίνη C και τους ηλεκτρολύτες από άλλες πηγές, έως ότου γίνει καλύτερα ο λαιμός σας.

Ποιες τροφές δεν πρέπει να συνδυάζονται με φάρμακα

Όταν έχετε στομαχόπονο, ναυτία ή διάρροια

Αποφύγετε: Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν λακτόζη, που διασπάται στο στομάχι με την βοήθεια ενός πεπτικού ενζύμου που λέγεται λακτάση. Και η κατανάλωση γαλακτοκομικών όταν το στομάχι σας δεν είναι και πολύ καλά, μπορεί να εντείνει τα συμπτώματα όπως διάρροια, φούσκωμα και κοιλιακό άλγος.

Τι να αποφύγετε: Φασόλια

«Τα σάκχαρα που υπάρχουν στα φασόλια, που άλφα-γαλακτοσιδάση, μπορούν να ερεθίσουν τα προβλήματα του στομάχου, όπως η διάρροια, το αέριο και οι κράμπες» ανέφερε ο Γκανούμ. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μπορεί να μην συνθέτει αρκετό από το απαραίτητο ένζυμο που μειώνει τα αέρια, προκειμένου να αφομοιώσει πλήρως αυτά τα σάκχαρα.

Διαβάστε επίσης: Μπαχαρικά και βότανα εναντίον του κρυολογήματος

Previous ArticleNext Article

Οικονομικά superfoods που βρίσκεις παντού

Δεν είναι απαραίτητο να επικεντρωθείτε αποκλειστικά σε δυσεύρετα φρούτα, που συχνά είναι και ακριβά, για να βελτιώσετε την υγεία σας. Πολλά από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα παραμένουν στο κάτω συρτάρι του ψυγείου σας ή στο πίσω μέρος του ντουλαπιού σας. Ενημερωθείτε για αυτά τα «υποτιμημένα» τρόφιμα και συμπεριλάβετέ τα στα αγαπημένα σας πιάτα!

ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ

Ένα από τα πιο απλά καρυκεύματα στο ράφι με τα μπαχαρικά σας έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία σας. Το μαύρο πιπέρι έχει μηδέν θερμίδες, ενώ παράλληλα έχει εκτιμηθεί για τις μαγειρικές του ιδιότητες, που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της γεύσης καθώς και την διατήρηση της φρεσκάδας. Επιπλέον η καψαϊκίνη, ουσία που δίνει στο πιπέρι την πικάντικη γεύση, έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πόσο υγιεινές είναι τελικά οι λεγόμενες… υπερτροφές;

ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ

Αυτά τα τα μαύρα ριγέ κελύφη σε σχήμα δάκρυ που κρύβουν μέσα τους γκρι σπόρους είναι μια πολύ θρεπτική τροφή. Φυσικά πλούσια σε πολυακόρεστα έλαια για υγιή καρδιά, οι ηλιόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε (1/4 φλυτζανιού προσφέρει το 90% της ημερήσιας συστηνώμενης πρόσληψης). Αυτοί οι σπόροι, επίσης, παρέχουν φυτικές πρωτεϊνες, βιταμίνες Β και σημαντικά μέταλλα, όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο και σελήνιο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι ηλιόσποροι είναι μία από τις καλύτερες πηγές φυτικών στερολών, ένωσεων που είναι γνωστές για την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

ΜΠΙΖΕΛΙΑ

Όταν ήσασταν παιδιά, πιθανά ακούγατε την μητέρα σας να λέει «φάε τον αρακά σου». Είχε δίκιο, καθώς τα εν λόγω “μαργαριτάρια» είναι πολύ θρεπτικά. Όλα τα είδη μπιζελιών είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, K και Β, μέταλλα, φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεϊνες. Σε έρευνες έχει διαπιστωθεί οτι τα πράσινα και κίτρινα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των μπιζελιών, συνδέονται με την πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Τα μπιζέλια παρέχουν επίσης σημαντική ποσότητα ενώσεων β-καροτένιου (που συμβάλλουν στην υγεία της όρασης), λουτεϊνης και ζεαξανθίνης.

ΚΡΕΜΜΥΔΙ

Χρησιμοποιείται ευερέως σχεδόν σε όλες τις συνταγές κυριώς πιάτων καθώς μπορείτε να το ψιλοκόψετε σε ο,τιδήποτε, από τηγανητές πατάτες και σούπες μέχρι ομελέτες και βραστά γεύματα. Τα κρεμμύδια μπορούν να δώσουν μια ισχυρή θρεπτική «γροθιά» εκτός από την χαρακτηριστική τους γεύση. Αυτοί οι πικάντικοι βολβοί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες C και Β6. Παράλληλα, είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες και θειούχες ενώσεις, όπως η κουερσιτίνη, η οποία συμβάλλει στη μείωση ορισμένων μορφών καρκίνου και βοηθά στην διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του ανοσοποιητικού σύστηματος.

ΣΟΥΣΑΜΙ

To σουσάμι προσθέτει μια τραγανή αίσθηση και θρεπτικότητα σε οποιοδήποτε πιάτο. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε σημαντικά μέταλλα όπως χαλκό, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, καθώς επίσης και σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β1 και φυτική πρωτεϊνη, καθιστά το σουσάμι ένα ξεχωριστό καρύκευμα το οποίο θα πρέπει να υπάρχει στην κουζίνα σας. Περιέχει επίσης, ενώσεις που μειώνουν τη χοληστερόλη όπως οι λιγνάνες και οι φυτοστερόλες. Μπορείτε να το πασπαλίσετε πάνω από σαλάτες, κρέατα, συνοδευτικά πιάτα, ζυμαρικά και ψωμιά για γεύση και θρεπτικότητα.

ΣΚΟΡΔΟ

Το «δύσοσμο τριαντάφυλλο» (όνομα που προέρχεται από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα) προσφέρει πολύ περισσότερα από την χαρακτηριστική του γεύση και το άρωμά του. Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία σας από τις καρδιακές παθήσεις. Οι μελέτες έχουν συνδέσει αυτό το μέλος της οικογένειας των κρεμμυδιών με την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης καθώς και την εμφάνιση αντι-θρομβωτικής δράσης και την μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το σκόρδο περιέχει πολλά φυτοχημικά, όπως αλισίνη, σαπωνίνη και κουμαρικό οξύ. Οι ενώσεις αυτές κρύβονται πίσω από την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση του σκόρδου, ενώ η παρουσία του μαγγανίου, των βιταμινών C και Β6 και του σεληνίου στο σκόρδο είναι εξίσου σημαντική για να το συμπεριλάβετε στη μαγειρική σας.

ΣΕΛΙΝΟ

Η φήμη του ρετρό λαχανικού πρόκειται να κάνει δυναμική επιστροφή. Και γιατί όχι; Η θρεπτική συνεισφορά του σέλινου (βιταμίνες Κ και C, φυλλικό οξύ, κάλιο και φυτικές ίνες) δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Το σέλινο περιέχει επίσης βιοενεργά συστατικά όπως ευθαλίδες που βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης και κουμαρίνες που προστατεύουν από τον καρκίνο. Και πάνω απ’όλα, το σέλινο είναι ένα εύκολο λαχανικό που μπορεί να προστεθεί εύκολα σε μια σειρά από πιάτα, όπως σούπες, βραστά και διάφορα συνοδευτικά.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Μην ξεχνάτε το πολύχρωμο αντίκτυπο που οι πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες ή πράσινες) μπορούν να έχουν στην υγεία σας. Μια εξαιρετική στρατηγική για έχετε βέλτιστη αντιοξειδωτική δράση είναι να προσθέτετε φέτες πιπεριών στο αγαπημένο σας πιάτο καθώς έτσι θα προσλάβετε αρκετή ποσότητα από τισχυρές αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Α. Οι κόκκινες πιπεριές, επίσης, περιέχουν καροτενοειδή, όπως β-καροτίνη, λυκοπένιο και β-κρυπτοξανθίνη, τα οποία συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Υπερτροφές με… ελληνική υπογραφή για όσους αθλούνται

ΦΑΣΟΛΙΑ

Η διατήρησή τους μέσα από διαφορετικούς πολιτισμούς στο πέρασμα των αιώνων οφείλεται στο ότι τα φασόλια είναι σούπερ σταρ επειδή όχι μόνο δεν περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά και επειδή είναι μια σπουδαία πηγή φυτικής πρωτεϊνης. Τα φασόλια περιέχουν επίσης σημαντικά μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Η κατανάλωση φασολιών έχει συνδεθεί με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, στο σωματικό βάρος, στα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, στην υψηλή αρτηριακή πίεση και σε κάποιες μορφές καρκίνου και διαβήτη.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Γνωρίζατε ότι μία πολτοποιημένη ντομάτα είναι γεμάτη με βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο και σίδηρο; Αυτό που κάνει αυτούς τους ρουμπινί πολύτιμους λίθους ακόμα πιο ξεχωριστούς έιναι η πλούσια περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που γίνεται πιο βιοδιαθέσιμο στο σώμα σας όταν είναι μαγειρεμένο. Το λυκοπένιο έχει μια σειρά από οφέλη, συμπεριλαμβανομένων της εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών, της προστασίας κατά του καρκίνου και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης που οδηγεί σε καρδιακή νόσο. Προσθέστε πολτοποιημένες ντομάτες σε πιάτα ζυμαρικών, σούπες, βραστά και συνοδευτικά για νοστιμιά και θρεπτικότητα.

Διαβάστε επίσης: 10 υπερτροφές που έχετε σπίτι σας και δεν το ξέρετε

8 τρόφιμα που μοιάζουν με ανθρώπινα όργανα και μας κάνουν καλό!

Υπάρχουν τροφές που το σχήμα τους και η σύστασή τους παραπέμπουν σε ανθρώπινα όργανα. Μάλιστα τα συστατικά τους σε πολλές περιπτώσεις κάνουν καλό στα συγκεκριμένα όργανα και φυσικά στην υγεία μας.

«Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός. Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη» έλεγε ο Ιπποκράτης.

Αυτή η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί αν δεν αποκλείουμε τροφές από την καθημερινότητά μας, ακόμα και αν δεν είναι οι… αγαπημένες μας.

Ας δούμε, όμως, τα οφέλη των τροφών στα ζωτικά μας όργανα:

Κόκκινα Φασόλια

Μπορούν να θεραπεύσουν και να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής νεφρικής λειτουργίας και μοιάζουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα νεφρά.

Καρύδια

Μοιάζει με μικρό εγκέφαλο, με αριστερό και δεξί ημισφαίριο, τον άνω και κάτω εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Τα καρύδια βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία.

Καρότο

Η διατομή του μοιάζει με του ανθρώπινου μάτιου. Τα καρότα ενισχύουν τη ροή του αίματος στα μάτια και ενισχύουν γενικά την λειτουργία των ματιών.

Επτά τροφές-φάρμακα με πολυδιάστατη δράση

Σέλινο

Μοιάζει με τα οστά και στοχεύει ειδικά στην ενδυνάμωση και την αντοχή των οστών. Τα τρόφιμα με νάτριο, όπως το σέλινο τροφοδοτεί με τα απαραίτητα, τις σκελετικές ανάγκες του σώματος.

Αβοκάντο

Στοχεύει στην υγιή και καλή λειτουργία της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας της γυναίκας. Το Αβοκάντο βοηθάει τις γυναικείες ορμόνες να έλθουν σε ισορροπία, να ρίξει ανεπιθύμητο βάρος μετά τη γέννα, και την αποτροπή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σύκα

Υποκαθιστούν τους όρχεις και είναι γεμάτα από σπόρους και κρέμονται ανά ζεύγη, όταν μεγαλώνουν. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα των αρσενικών(+) σπερματοζωαρίων, καθώς αυξάνουν και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων με αποτέλεσμα να ξεπεραστεί η ανδρική στειρότητα.

Μανιτάρια

Βοηθούν τη βελτίωση της ακοής και είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για υγιή οστά, η οποία ισχυροποιεί ακόμα και τα μικροσκοπικά οστάρια που βρίσκονται μέσα στο αυτί (σ.σ. και μοιάζουν με μανιτάρι) τα οποία μεταδίδουν τον ήχο προς τον εγκέφαλο. Υπάρχει μάλιστα μανιτάρι (σ.σ. Το αυτί του Ιούδα) που έχει το σχήμα του αυτιού.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες μοιάζουν με το πάγκρεας και επιφέρουν ισορροπία στο γλυκαιμικό δείκτη των διαβητικών.

Διαβάστε επίσης: «Μαγικές» τροφές που είναι ιδανικές για όσους αθλούνται

x
Send this to a friend