Υγιεινές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν είστε άρρωστοι

Τα κρυολογήματα και η γρίπη, χρειάζονται καλό φαγητό και τη σωστή αγωγή. Υπάρχουν, όμως, κάποιες τροφές που με τα συστάτικά τους, δεν μας βοηθούν να ξεπεράσουμε το πρόβλημα.

Ποια υγιεινά όμως τρόφιμα είναι αυτά και τι πρέπει να τρώτε όταν δεν νιώθετε και πολύ καλά;

Όταν έχετε ένα κρύωμα, γρίπη ή πυρετό

Αποφύγετε: Σπανάκι

Η ισταμίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται στο σώμα και η απελευθέρωσή της προκαλεί συμπτώματα αλλεργίας, αλλά βρίσκεται επίσης και σε πολλά τρόφιμα. Κι ενώ κάποια τρόφιμα δεν είναι υψηλά σε ισταμίνη, θεωρούνται ότι απελευθερώνουν την ουσία αυτή. «Διεγείρουν τα ιστοκύτταρα, για να απελευθερώσουν ισταμίνη και να ενεργοποιήσουν μια φλεγμονώδη αντίδραση» δήλωσε η γιατρός Ρενέ Βελενστάιν. «Αυτή η αντίδραση μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη συμφόρηση, την κούραση και άλλα συμπτώματα που συνδέονται με το κρυολόγημα ή τη γρίπη». Εκτός από το σπανάκι, άλλες ουσίες είναι οι φράουλες, οι ντομάτες και τα εσπεριδοειδή (μεταξύ άλλων).

Αποφύγετε: Ξηρούς καρπούς

Τα καρύδια περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσουν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, όπως ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Ε. Αλλά ίσως, είναι προτιμότερο να μην τα καταναλώσετε κατά την διάρκεια των αρχικών σταδίων μιας νόσου, ειδικά εάν σας πονάει το στομάχι σας ή έχετε πυρετό. Επειδή οι ξηροί καρποί είναι υψηλοί σε υγιή λίπη, το σώμα σας θα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να τα αφομοιώσει. Αυτό θα μπορούσε να σας προκαλέσει ανακατωσούρες.

Αποφύγετε: Μπρόκολο

Ενώ το μπρόκολο είναι αρκετά ευεργετικό, καθώς περιέχει θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ανοσία, όπως οι βιταμίνες Α και C, είναι επίσης υψηλό σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι δύσκολο να αφομοιωθούν όταν είστε άρρωστος» δήλωσε ο Μαχμούντ Γκανούμ, συγγραφέας του βιβλίου «Total Gut Balance». Για να αποφύγετε την ερεθιστικότητα του στομάχου σας, προτιμήστε τρόφιμα που είναι χαμηλότερα σε φυτικές ίνες και πιο εύπεπτα ώστε το σώμα σας να μπορεί να εστιάσει την προσοχή του στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Λίγα λεπτά έντονης άσκησης την ημέρα προστατεύουν από τη γρίπη

Όταν έχετε πονοκέφαλο

Αποφύγετε: Τα παλαιωμένα τυριά

Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία των τυριών, τόσο περισσότερη ισταμίνη παράγουν, με τυριά όπως το γκούντα και η παρμεζάνα να βρίσκονται στην κορυφή. Η ισταμίνη που βρίσκεται σε αυτά τα τυριά μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, προκαλώντας πονοκέφαλο (ή και επιδείνωση του).

Όταν έχετε βήχα ή πονόλαιμο

Αποφύγετε: Ωμά λαχανικά

Ανάλογα με την σοβαρότητα του πονόλαιμου, τα τρόφιμα που είναι τραχιά ή οδοντωτά στην υφή (όπως τα ωμά λαχανικά) μπορεί να είναι δύσκολα στην κατάποση και να προκαλέσουν περαιτέρω ερεθισμό, δήλωσε η Βελενστάιν.

Αποφύγετε: Εσπεριδοειδή

Η κατανάλωση εσπεριδοειδών όταν είστε άρρωστοι, δεν είναι και κάτι εύκολο. Από την μία, με αυτό τον τρόπο εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με βιταμίνη C, καθώς και ηλεκτρολύτες όπως το κάλιο. Από την άλλη όμως «τα επίπεδα οξύτητας στα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ μπορεί να ερεθίσουν περαιτέρω τον λαιμό» ανέφερε η Βελενστάιν. Επομένως, ίσως είναι καλύτερα να πάρετε την επιθυμητή βιταμίνη C και τους ηλεκτρολύτες από άλλες πηγές, έως ότου γίνει καλύτερα ο λαιμός σας.

Ποιες τροφές δεν πρέπει να συνδυάζονται με φάρμακα

Όταν έχετε στομαχόπονο, ναυτία ή διάρροια

Αποφύγετε: Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν λακτόζη, που διασπάται στο στομάχι με την βοήθεια ενός πεπτικού ενζύμου που λέγεται λακτάση. Και η κατανάλωση γαλακτοκομικών όταν το στομάχι σας δεν είναι και πολύ καλά, μπορεί να εντείνει τα συμπτώματα όπως διάρροια, φούσκωμα και κοιλιακό άλγος.

Τι να αποφύγετε: Φασόλια

«Τα σάκχαρα που υπάρχουν στα φασόλια, που άλφα-γαλακτοσιδάση, μπορούν να ερεθίσουν τα προβλήματα του στομάχου, όπως η διάρροια, το αέριο και οι κράμπες» ανέφερε ο Γκανούμ. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μπορεί να μην συνθέτει αρκετό από το απαραίτητο ένζυμο που μειώνει τα αέρια, προκειμένου να αφομοιώσει πλήρως αυτά τα σάκχαρα.

Διαβάστε επίσης: Μπαχαρικά και βότανα εναντίον του κρυολογήματος

Previous ArticleNext Article

Το μυστικό για να μην τρώτε «βρώμικα» το βράδυ

Η διατροφή σας αργά το βράδυ θα μπορούσε να καταστρέψει την υγεία σας, αλλά αν σχετίζεται με το άγχος της δουλειάς, η λύση μπορεί να είναι πολύ απλή…

Σύμφωνα με δύο μελέτες από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν που δημοσιεύθηκαν μαζί στο περιοδικό Journal of Applied Psychology, το άγχος της ημέρας που σχετίζεται με την δουλειά σας, επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του ύπνου, την αρνητική διάθεση και στις διατροφικές συμπεριφορές.

Οι εθελοντές κρατούσαν όλα όσα έκαναν την ημέρα τους σε ημερολόγιο. Παρόλο που οι δύο μελέτες αφορούσαν διαφορετικές πηγές άγχους (οι πρώτες αφορούσαν θέσεις εργασίας με ιδιαίτερες απαιτήσεις και η δεύτερη την κακομεταχείριση από τους πελάτες), και οι δύο έδειξαν ότι όταν οι εργαζόμενοι βίωσαν υψηλά επίπεδα άγχους στην εργασία το πρωί, τείνουν να εμπλέκονται σε μια διαδικασία «στρεσαρισμένου φαγητού» τη νύχτα  και μάλιστα με υπερκατανάλωση ανθυγιεινών τροφών.

Ωστόσο, αυτοί οι ίδιοι υπάλληλοι ανέφεραν λιγότερο άγχος σε περίπτωση που είχαν καταφέρει να κοιμηθούν καλά το προηγούμενο βράδυ.

Η βραδινή προπόνηση κόβει την όρεξη, αλλά όχι τον ύπνο

Αγχώνομαι άρα τρώω!

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι ο ύπνος βοηθάει στην απομόνωση των ανθρώπων από τους στρεσογόνους παράγοντες της επόμενης ημέρας. “Πιστεύουμε ότι ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν καλύτερα το άγχος τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, διότι ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται δυνατά και ενεργητικά”, λέει ο η Chu-Hsiang (Daisy) Chang.

Σκεφτείτε τον ύπνο ως… ασφάλιση έναντι των επιπτώσεων του στρες. “Οι άνθρωποι που δεν έχουν αρκετό καλό ύπνο συχνά αντιδρούν υπερβολικά στους στρεσογόνους παράγοντες”, προσθέτει ο χειροπράκτης Robert Oexman, διευθυντής του Sleep to Live Institute και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ανακούφισης.

Πως σχετίζεται ο πονοκέφαλος με τον ύπνο;

“Αντίθετα κάποιος που κοιμήθηκε εξαιρετικά καλά τη νύχτα δεν μπορεί να πάρει κάτι προσωπικά, κάποιος που είναι κουρασμένος θα έχει συχνά μια άλλη προοπτική, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές συμπεριφοράς. Και ένα μεγάλο πρόβλημα, είναι η διατροφική συμπεριφορά”.

Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι ένας άνθρωπος που δεν έχει κοιμηθεί καλά και έχει στρεσαριστεί στη δουλειά του, δεν έχει καλό κριτήριο για τα τρόφιμα που θα καταναλώσει, με τον εγκέφαλό του να ζητά ενέργεια και ηρεμία, μέσω… λιχουδιών.

Η λύση…

Η λύση έρχεται σε τρεις λέξεις λέει η Λίζα Μπέικερ, προπονητής στο Simply Health Coaching: «Πηγαίνετε στο κρεβάτι.”

Τρεις μύθοι για σωστό ύπνο που μας κάνουν κακό!

Αλλά πόσο νωρίς; Και πόσο είναι αρκετός ο ύπνος; Η Dr. Chang επισημαίνει ότι αυτές οι μελέτες έβλεπαν μόνο την “ποιότητα του ύπνου παρά την ποσότητα. Άρα τα συμπεράσματα δεν μπορεί να είναι ασφαλή.

Πάντως, με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ο άνθρωπος χρειάζεται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου την ημέρα, προκειμένου να είναι σε καλή κατάσταση και να ξεκουράζεται επαρκώς.

Ο καθένας από εμάς, ωστόσο, είναι μοναδικός. Προσπαθήστε τουλάχιστον να αισθάνεστε γεμάτοι όταν ξυπνάτε το πρωί. Ιδανικά να ξυπνάτε για να πάτε στη δουλειά σας χωρίς ξυπνητήρι. Αν το καταφέρετε, αυτό, τότε πιθανότατα να κάνετε τον τέλειο ύπνο…

Διαβάστε επίσης: Κράμπες κατά τη διάρκεια του ύπνου; Δες τι να κάνεις

Νερό από τη βρύση η εμφιαλωμένο και γιατί;

Νερό από τη βρύση η εμφιαλωμένο και γιατί;

Tου Παναγιώτη Βαραγιάννη*

Το νερό βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στα όργανα και τους ιστούς, αποβάλλει τις τοξίνες, ρυθμίζει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, της πίεσης του αίματος και της θερμοκρασίας του σώματος.

Συνήθως, το νερό της βρύσης είναι απολύτως καθαρό και ασφαλές για τη δημόσια υγεία, καθώς είναι πολύ πιο φθηνό από το εμφιαλωμένο (1.000 φορές ακριβότερο). Ο μύθος του ‘καθαρού’ εμφιαλωμένου νερού, ο οποίος στηρίχθηκε κυρίως διαφημιστικά, αρχίζει σταδιακά να αμφισβητείται (και από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, WWF).

Η συγκέντρωση βενζολίου στο εμφιαλωμένο νερό, η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά μπουκάλια, αλλά και η ίδια η μόλυνση του νερού από το πλαστικό μπουκάλι, όταν δεν τηρούνται οι βασικές συνθήκες συντήρησης και ασφάλειας, είναι μερικά από τα προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση του.

Από τι κινδυνεύουμε αν ξαναγεμίζουμε τα πλαστικά μπουκάλια νερού;

Τι πρέπει να προσέξετε;

Ως καταναλωτές επομένως, μπορείτε άφοβα να καταναλώνετε νερό της βρύσης, έχοντας κατά νου ότι με αυτή σας την επιλογής ενισχύετε τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

  • Αν πάλι επιλέξετε εμφιαλωμένο νερό, για εσάς ή για τα παιδιά σας, προτιμήστε το φυσικό μεταλλικό νερό που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία.
  • Αν είστε άτομο με υπέρταση, ή με ανάγκη περιορισμού του νατρίου (λήψη κορτιζόνης, ηπατική και καρδιακή ανεπάρκεια) προτιμήσετε το φυσικό μεταλλικό νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
  • Αν είστε αθλητής, προτιμήσετε το φυσικό μεταλλικό νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και νάτριο.

Γιατί το μεταλλικό νερό αυξάνει τις καύσεις των θερμίδων

Φυσικό μεταλλικό νερό

Καλή επιλογή θεωρείται το φυσικό μεταλλικό νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, αν είστε άτομο που χρειάζεστε αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου (γυναίκες κυρίως για πρόληψη οστεοπόρωσης), ενώ αντενδείκνυται αν είστε άτομο με πρόβλημα νεφρολιθίασης. Υπάρχει, τέλος, μια πλειάδα νέων τύπων νερού, με ιδιαίτερα ευεργετική σύσταση σε ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο) και ηλεκτρολύτες, που αντιμετωπίζουν γρηγορότερα τη δίψα και που προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες σας, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν εμφιαλωμένα νερά εμπλουτισμένα με υδατοδιαλυτές βιταμίνες (βιτ. Β και C), προσδίδοντας μια νέα διατροφική διάσταση στο υγρό διαμάντι.

Συμπερασματικά

Σας υπενθυμίζω ότι το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό, είναι κοινή περιουσία, κληρονομιά και δικαίωμα κάθε ανθρώπου, όπως η τροφή και η υγεία. Μπορεί και πρέπει να προσφέρει σε εσάς μόνο ευεξία και ευζωία και παράλληλα βιωσιμότητα στο περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα: Υπερενυδάτωση: Γιατί όσοι αθλούνται δεν πρέπει να το παρακάνουν με το νερό;


*Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή ενώ σήμερα είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ του ΓΠΑ με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο www.mednutrition.gr


x

Send this to a friend