Τροφές για να αποκτήσετε υγιές δέρμα και δυνατά μαλλιά

10 τροφές για υγιές δέρμα και δυνατά μαλλιά

Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν είναι ανάγκη να ξοδέψετε μια περιουσία σε καλλυντικά για να αποκτήσετε υγιές δέρμα και μαλλιά.

Αν θέλετε να προλάβετε τα σημάδια της γήρανσης, να έχετε ένα λαμπερό δέρμα και δυνατά μαλλιά, είναι σημαντικό να παίρνετε τις σωστές βιταμίνες, όπως οι Α,C, B3, E και Κ.

Όλες αυτές υπάρχουν σε συγκεκριμένες τροφές και ειδικά συμπληρώματα διατροφής.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η βιταμίνη Α αποτελεί βασικό συστατικό για την οικοδόμηση του κολλαγόνου και την αποκατάσταση των ιστών του δέρματος. Βοηθά να περιοριστούν οι βλαβερές συνέπειες της οξείδωσης, μειώνει τα σημάδια του ήλιου αλλά και τις λεπτές ρυτίδες του προσώπου.

Επίσης η βιταμίνη Α εξαλείφει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Οι μάσκες από αβοκάντο και ντομάτα, το μασάζ στα μαλλιά με λάδι καρύδας και η κατανάλωση ανανά είναι μερικές από τις «συνταγές» για να έχετε ένα υγιές δέρμα και δυνατά μαλλιά.

Ακολουθεί η λίστα με τα τρόφιμα που βοηθούν στο να αποκτήσετε υγιή μαλλιά και λαμπερό δέρμα:

 Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα περιέχουν σε αφθονία το ωμέγα-3 ιχθυέλαιο το οποίο έχει θετική επίδραση σε μαλλιά και δέρμα. Γενικά τα λιπαρά ψάρια είναι ένας φυσικός τρόπος για να μείνετε ενυδατωμένοι σε δέρμα και μαλλιά.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι γνωστό για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες. Περιέχει βιταμίνη Α και C οι οποίες κρατούν υγιή τα κύτταρα του δέρματος. Ειδικά τα άτομα που έχουν έλλειψη της βιταμίνης C, συνήθως έχουν και πρόβλημα ξηροδερμίας.

Στρείδια

Είναι πλούσια σε ψευδάργυρο ο οποίος ενισχύει το ανοσοποιητικό και παράλληλα έχει θετική επίδραση στο δέρμα.

Λάδι καρύδας

Το συχνό μασάζ στο κεφάλι με λάδι καρύδας βοηθά στην καταπολέμηση της πιτυρίδας. Το λάδι αυτό έχει επίσης αντι-μικροβιακές ιδιότητες, λαυρικό οξύ και λιπαρά οξέα που βοηθούν στην ενδυνάμωση της τρίχας.

Ανανάς

Κρατά το δέρμα ενυδατωμένο και βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης ρυτίδων και λεπτών γραμμών στο πρόσωπο. Περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην καταπολέμηση της ακμής.

Καρύδια

Είναι το κατάλληλο σνακ για υγιές και λαμπερό δέρμα. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν καταπολεμούν τις φλεγμονές του δέρματος και το κρατούν ενυδατωμένο.

Επίσης τα καρύδια προστατεύουν το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες UV, ενώ η βιταμίνη Β που περιέχουν ενδυναμώνει την τρίχα.

Μαύρη σοκολάτα

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχει υπέροχη γεύση. Ιδιαίτερα τα φλαβονοειδή, καταπολεμούν τις ρυτίδες, βελτιώνουν τη ροή του αίματος και προστατεύουν την επιδερμίδα από τις ακτίνες UV.

Ντομάτες

Αντί για καλλυντικά δοκιμάστε να απλώσετε στο πρόσωπό σας χυμό ντομάτας. Κόψτε μια φρέσκια ντομάτα, στραγγίξτε την καλά,  προσθέστε λίγο χυμό αγγούρι και εφαρμόστε το μείγμα στο πρόσωπό σας με ένα βαμβάκι για να καταπολεμήσετε το λιπαρό δέρμα.

Αβοκάντο

Μπορείτε να τα καταναλώσετε ή να τα βάλετε απευθείας πάνω στο δέρμα σας. Κάντε μια μάσκα προσώπου για την μείωση των ρυτίδων, πιείτε χυμό αβοκάντο για λαμπερή επιδερμίδα, τρίψτε τα στα μαλλιά για να εξαφανίσετε την ξηροδερμία στο κεφάλι.

Κόκκινο κρασί

Έρευνες έχουν δείξει πως το κόκκινο κρασί έχει θετική επίδραση στην υγεία και μεταξύ άλλων στο δέρμα. Ηρεσβερατρόλη είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί και έχει αποδειχθεί πως βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής αλλά και των βακτηριδίων που αναπτύσσονται στο δέρμα.

Διαβάστε ακόμα: Οι 10 τροφές που βοηθούν στην σωστή λειτουργία της καρδιάς

Previous ArticleNext Article

Γιατί χάνεις κιλά τρώγοντας όσπρια;

Τα όσπρια βοηθούν στο αδυνάτισμα και μειώνουν τη χοληστερόλη!
Η διατροφή με φασόλια, φακές, ρεβίθια, αρακά και άλλα όσπρια βοηθά στην απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με την μελέτη, τα όσπρια κάνουν κάποιον να νιώθει χορτασμένος, με συνέπεια να του κόβουν την όρεξη να φάει άλλο, πράγμα που βοηθά στην προσπάθειά του να αδυνατίσει.

Τα όσπρια κερδίζουν τη… μάχη κατά του λίπους!

Γιατί χάνεις κιλά με τα όσπρια

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου «Άγιος Μιχαήλ» του Τορόντο, με επικεφαλής τον δρα Ράσελ ντε Σούζα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφολογίας “American Journal of ClinicalNutrition”, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα 21 κλινικών δοκιμών πάνω στα όσπρια.

Όπως διαπιστώθηκε, η κατανάλωση μιας μερίδας οσπρίων τη μέρα (γύρω στα 130 γραμμάρια) οδηγεί σε απώλεια περίπου 0,34 κιλών σε διάστημα έξι εβδομάδων. Αν και το όφελος δεν φαίνεται μεγάλο, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα χαμένα αυτά κιλά δύσκολα επανέρχονται, πράγμα πιο σημαντικό.

Τα όσπρια μας “χορταίνουν” για περισσότερες ώρες από το κρέας

Τα όσπρια περιέχουν βιταμίνες, πρωτεϊνες, ίνες και μέταλλα, ενώ έχουν χαμηλό «γλυκαιμικό δείκτη». Εκτός από το βάρος, μειώνουν και τη χοληστερόλη, ιδίως την «κακή» (LDL).

Σύνδεσμός: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:  http://ajcn.nutrition.org/content/early/2016/03/30/ajcn.115.124677.abstract

Πώς η σόγια μπορεί να μας ανεβάσει τη διάθεση;

Η κατανάλωση προϊόντων σόγιας, (υποκατάστατα κρέατος, γάλακτος, τυριού, κακάο, βουτύρου, σάλτσες, αναψυκτικά διαίτης, ζυμαρικά, ξηρές τροφές, μπισκότα κ.α.) όπως δείχνουν νέα δεδομένα, οδηγεί στην αύξηση της απόδοσης των πνευματικών λειτουργιών, στη βελτίωση της διάθεσης, ενώ είναι αδιαμφισβήτητη η δράση της στην επίτευξη και τη διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με νέες μελέτες και πιο συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο του Missouri στο St Louis των ΗΠΑ, η σόγια έχει μεγάλη επίδραση στη διάθεση μας , με αποτέλεσμα η συστηματική κατανάλωσή της να οδηγεί σε μείωση του άγχους της καθημερινότητάς μας.

Μάλιστα, πέρα από την ελάττωση της ανησυχίας, της αμηχανίας και της νευρικότητας, παρατηρείται και αύξηση του αισθήματος της ευεξίας και της ενεργητικότητας με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες της ζωής με έναν πιο αισιόδοξο τρόπο.

Μείωση βάρους 

Εκτός των ανωτέρω, κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει την ευνοϊκή συμβολή της σόγιας στη μείωση του σωματικού βάρους και στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής. Η σόγια χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αντικαθιστώντας τροφές πλούσιες σε λίπη και υδατάνθρακες.

Για τους παραπάνω λόγους η σόγια θεωρείται πλέον από πολλούς ως  ένα πολλά υποσχόμενο τρόφιμο και όχι ως μια εποχική μόδα που θα φύγει σύντομα από το προσκήνιο.

Διαβάστε επίσης: Τα όσπρια μας “χορταίνουν” για περισσότερες ώρες από το κρέας

 

Με πληροφορίες από άρθρο της Άννας-Λουΐζας Χαλιάσου, Ιατρού, Διαβητολογικού Κέντρου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Επίκουρου Καθηγητή, Διαβητολογικού Κέντρου Πανεπιστημίου Αθηνών, που δημοσιεύθηκε στο ygeiaonline.

x
Send this to a friend