Δέκα τροφές που φροντίζουν την καρδιά σας

Οι 10 τροφές που βοηθούν στην σωστή λειτουργία της καρδιάς

H φροντίδα της καρδιάς είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευημερία σας. Η καρδιά είναι ο μυς που εργάζεται πιο σκληρά από κάθε άλλον στο ανθρώπινο σώμα αφού αυτή στην πραγματικότητα μας κρατά στην ζωή.

Η κατανάλωση των κατάλληλων τροφίμων βοηθά στην σωστή λειτουργία της καρδιάς και αρκετές από τις τροφές αυτές έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε συνδιασμό με την άσκηση, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, συμβάλουν στην αποφυγή εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και μειώνουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας.

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την νούμερο 1 αιτία θανάτου στις ΗΠΑ για άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο καταναλώνοντας ψάρια, δημητριακά  ολικής άλεσης, ντομάτες και αρκετά ακόμη τρόφιμα, μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιου είδους παθήσεις.

Ακολουθεί λίστα με τα τρόφιμα που βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων:

Ψάρια

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια έχει αποδειχθεί πως βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Για παράδειγμα ο σολομός συμβάλει στην αποφυγή φλεγμονών και σχηματισμού θρόμβων. Παράλληλα κρατά σε χαμηλά επίπεδα την χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση.

Αμύγδαλα

Αποτελούν ένα από τα πιο υγιή σνακ. Περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μαγνήσιο. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λίπη, βιοτίνη και βιταμίνη Ε. Τα αμύγδαλα περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία σας από το στρες.

Φασόλια

Αποτελούν μια πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών. Μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Επίσης εμπεριέχουν φυτοχημικά που καταπολεμούν φλεγμονές και άγχος.

Ρόδια

Σύμφωνα με μελέτες τα ρόδια μπορούν να συμβάλουν στην αποφυγή αρκετών ασθενειών. Εχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα βοηθά στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει φλαβονοειδή, φλαβανόλες και άλλα αντιοξειδωτικά. Οι φλαβανόλες έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετική επίδραση στην αγγειακή υγεία. Συμβάλουν στη βελτίωση της ροής του αίματος προς την καρδιά και μειώνουν παράλληλα την αρτηριακή.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με εκείνο της ολικής άλεσης. Ερευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση 25 γρ. δημητριακών ολικής άλεσης ημερησίως μειώνει κατά 15% τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά.

Μούρα

Τα βατόμουρα ανήκουν στην παραπάνω οικογένεια και έχει αποδειχθεί πως βοηθούν στην καλή καρδιακή λειτουργία. Είναι πλούσια πηγή σε αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης καθώς και στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων.

Λιναρόσπορος

Βοηθά στην προστασία από καρδιακά προβλήματα, προλαμβάνει το εγκεφαλικό και τον διαβήτη. Ο λιναρόσπορος περιλαμβάνει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και λιγνάνες.

Γιαούρτι

Εκτός από υγιή οστά το γιαούρτι βοηθά ώστε να προλάβουμε καρδιακά νοσήματα. Μια μελέτη αποκαλύπτει πως  η κατανάλωση γιαουρτιού  συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα κυκλοφορούντων τριγλυκεριδίων, μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, γλυκόζης και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά – αντιοξειδωτικά, β-καροτένιο, φολικό οξύ και το σημαντικότερο λυκοπένιο. Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Οι ντομάτες έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και την αρτηριακή πίεση.

Κόκκινο κρασί

Ερευνες δείχνουν πως όσοι καταναλώνουν κόκκινο κρασί έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα σε σχέση με όσους δεν το προτιμούν. Επίσης το κόκκινο κρασί αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) που με την σειρά τους καταπολεμά τις φλεγμονές και τους θρόμβους που οδηγούν στην εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων.

Διαβάστε ακόμα: Η απαισιοδοξία βλάπτει σοβαρά την καρδιά!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Tι μπορείς να φας αργά το βράδυ χωρίς ενοχές;

Ας είμαστε ρεαλιστές: Δεν είναι πάντοτε δυνατό να αποφύγουμε να φάμε κάτι μετά τις 12 το βράδυ. Μπορεί να χρειαστεί να εργαστείς μέχρι αργά για να τελειώσεις κάποια δουλειά ή να γυρίσεις αργά το βράδυ στο σπίτι μετά από μία καθυστερημένη πτήση και να θέλεις να φας κάτι συμπληρωματικό.

Αυτά τα βραδινά σνακ επιτρέπονται, αν και υπάρχουν φορές που απλώς νιώθεις μία λιγούρα αργά το βράδυ και δεν ξέρεις τι μπορείς να φας για βραδινό.

«Όταν νιώσεις την πείνα, πρέπει να φας κάτι», λέει η Angela LeMond, RDN, της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Το κλειδί είναι να προτιμήσεις να φας κάτι που δε θα εκτοξεύσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου, υποκινώντας άλλες λιγούρες ή γεμίζοντας το σώμα σου με περιττές θερμίδες.

Οποιοδήποτε από τα ζευγαράκια τροφών που ακολουθούν είναι βραδινά σνακ που μπορούν να σε κρατήσει χορτάτη και με λίγες θερμίδες μέχρι το πρωί:

  • 1 μεσαίου μεγέθους μπανάνα + 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αμυγδάλου
  • 1 μεσαίου μεγέθους μήλο + 30g τυρί χαμηλών λιπαρών
  • 1/4 της κούπας μαύρα φασόλια + 1 μικρή πίτα τορτίγιας
  • 1 κούπα μύρτιλα + 170-220g γιαούρτι χωρίς λιπαρά
  • 1 καρότο + 3 κουταλιές της σούπας χούμους

Διαβάστε αναλυτικά: Ιδανικά σνακ πρωτεΐνης αντί για junk food για όσους αθλούνται

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας;

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας;

Κάθε τρόφιμο είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά όπως, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Πολλά από αυτά μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ενώ άλλα είναι απαραίτητο να μαγειρευτούν πρώτα και υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι, με τις οποίες μπορείτε να μετατρέψετε ένα τρόφιμο σε ένα απολαυστικό και γευστικό πιάτο.

Δυστυχώς όμως, για μερικά θρεπτικά συστατικά η θερμότητα είναι μεγάλος «εχθρός», καθώς καταστρέφονται κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος, πριν καλά-καλά προλάβουν να φτάσουν στο τραπέζι μας.

Αυτός είναι ο λόγος, που πολλοί συστήνουν τρόφιμα τα οποία μπορούν να καταναλωθούν… ακατέργαστα, όπως για παράδειγμα διάφορα ωμά λαχανικά σε σαλάτες.

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία, αναφέρουν κάποιους τρόπους μαγειρέματος των λαχανικών, που συντηρούν ή ακόμα και ενισχύουν τη θρεπτική αξία των τροφίμων σε σύγκριση με τα ωμά.

Μελετήθηκαν τρεις ευρέως γνωστοί τρόποι μαγειρέματος της ιταλικής κουζίνας: το βράσιμο, το βράσιμο στον ατμό, το τηγάνισμα και ο φούρνος και εξετάστηκαν οι επιδράσεις τους στη θρεπτική αξία λαχανικών, όπως το καρότο, το κολοκυθάκι και το μπρόκολο.

Το βράσιμο και το βράσιμο στον ατμό φάνηκε ότι διατηρούν τις αντιοξειδωτικές ουσίες των λαχανικών. Μάλιστα το βράσιμο στον ατμό προκαλεί στο μπρόκολο μεγάλη αύξηση μιας ουσίας του, της glucosinolates, που έχει αντικαρκινική δράση. Το τηγάνισμα, αντίθετα, προκαλεί μια σημαντική απώλεια αντιοξειδωτικών.

Τα συμπεράσματα αυτά, δείχνουν ότι ανάλογα με τη μέθοδο μαγειρέματος που επιλέγεται για κάθε λαχανικό, μπορούν να συντηρηθεί καλύτερα ή ακόμη και να βελτιωθεί η θρεπτική του ποιότητά.

Τα λαχανικά είναι απαραίτητα σε μια υγιεινή αλλά και σε ισορροπημένη διατροφή και παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Δυστυχώς όμως αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορεί να χαθούν, αν χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένες πρακτικές στο μαγείρεμα, ή στην προετοιμασία τους.

Προετοιμασία

Κατά το μαγείρεμα των λαχανικών, η προετοιμασία είναι εξίσου σημαντική με το ίδιο το μαγείρεμα. Εάν τα λαχανικά δεν προετοιμαστούν κατάλληλα, η θρεπτική τους αξία μπορεί να μειωθεί. Σημαντικό είναι, κατά το πλύσιμο και το ξέπλυμα των λαχανικών, να χρησιμοποιείται κρύο νερό και να αφαιρούνται τα άσχημα και περιττά σημεία τους.

Τα φυλλώδη μέρη των λαχανικών έχουν τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες. Μεγάλο μέρος των θρεπτικών ουσιών κρύβεται επίσης κάτω από το δέρμα των λαχανικών. Αποφύγετε όσο μπορείτε το ξεφλούδισμα, γιατί κάτω από τη φλούδα υπάρχουν κυρίως οι φυτικές ίνες και τα  ανόργανα άλατα.

Βράσιμο

Ο βρασμός καλό είναι να αποφεύγεται για τα λαχανικά, ειδικά αν αυτά έχουν τεμαχιστεί. Αν τα κομμένα λαχανικά βράσουν μέσα σε νερό, σημαντικό ποσοστό των θρεπτικών ουσιών τους, όπως βιταμίνες και ανόργανα άλατα απελευθερώνονται στο νερό, καθιστώντας το νερό, σε μερικές περιπτώσεις, ευεργετικότερο από το πραγματικό λαχανικό. Επίσης, επειδή ο βρασμός είναι μια παρατεταμένη διαδικασία μαγειρέματος για τα λαχανικά, πολλές από τις θρεπτικές τους ουσίες καταστρέφονται. Τέλος, και η ποιότητα της γεύσης των λαχανικών συχνά μειώνεται με το βρασμό.

Στον ατμό

Με αυτήν την τεχνική μαγειρέματος χάνονται οι πολύ μικρές φυτικές θρεπτικές ουσίες των λαχανικών. Χρήσιμοι για να φτιάξει κανείς λαχανικά στον ατμό είναι οι ατμομάγειρες, αν και μπορούν να λειτουργήσουν εξ ίσου καλά ένα τρυπητό ή ένας διηθητήρας. Τα λαχανικά πρέπει να τοποθετηθούν ομοιόμορφα στο διηθητήρα και να τοποθετηθούν επάνω από μια κατσαρόλα όπου βράζει νερό.  Οι υψηλές θερμοκρασίες του ατμού θα «κλειδώσουν» τις θρεπτικές ουσίες των λαχανικών. Τα λαχανικά είναι έτοιμα όταν γίνουν τρυφερά ή δημιουργηθεί κρούστα στο εξωτερικό τους.

Τηγάνισμα

Αυτή η μέθοδος μαγειρέματος επιτρέπει να συντηρηθούν οι φυτικές θρεπτικές ουσίες. Προσέξτε όμως τα λαχανικά να κοπούν σε λεπτές φέτες, ώστε να θερμανθούν γρηγορότερα.  Χρησιμοποιήστε μια κουταλιά της σούπας λαδιού. Όταν ζεσταθεί αρκετά, ρίξτε μέσα τα λαχανικά, ανακατεύοντας. Μαγειρέψτε για λίγα μόνο λεπτά, σε υψηλή θερμοκρασία, για να διατηρήσετε τη θρεπτική τους αξία.

Ψητά

Τα ψητά λαχανικά είναι πεντανόστιμα, ιδίως όταν έχουν σκουρύνει και έχουν γίνει τραγανά και προσθέτει κανείς μια ιδέα ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και μυρωδικά από πάνω. Είναι όμως υγιεινά ή το ψήσιμο σε δυνατή θερμοκρασία καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά τους; Αν και η έκθεσή τους σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αλλάξει τη θρεπτική αξία τους μειώνοντας τα επίπεδα μερικών βιταμινών, μπορεί και να παράσχει οφέλη όσον αφορά άλλα συστατικά. Θα πρέπει η θερμοκρασίες να μην είναι πολύ μεγάλες και να μην βάζουμε πολύ αλάτι και λάδι.

Σε γενικές γραμμές το μαγείρεμα των λαχανικών ελαττώνει τα επίπεδα ορισμένων υδατοδιαλυτών βιταμινών όπως η C και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ωστόσο, την ίδια στιγμή διευκολύνει την απορρόφηση ορισμένων άλλων συστατικών όπως το λυκοπένιο, το οποίο έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και υπάρχει σε αφθονία σε λαχανικά όπως η ντομάτα.

«Το βράσιμο στον ατμό είναι ένας πολύ καλός τρόπος μαγειρέματος, διότι χρησιμοποιεί έμμεση, υγρή θερμότητα για να μαγειρέψει τα λαχανικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ιδιαίτερες μειώσεις στα θρεπτικά συστατικά τους», τονίζουν οι επιστήμονες, αλλά δεν αποκλείουν και άλλους τρόπους μαγειρέματος, χωρίς υπερβολές!

Διαβάστε ακόμα: Φρούτα και λαχανικά: Πως θα τα αποθηκεύσετε για να τα τρώτε φρέσκα

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend