Τρέξιμο: Τρεις συνηθισμένοι τραυματισμοί και πώς αντιμετωπίζονται

Τα πόδια ενός δρομέα είναι δεδομένο πως δέχονται πολλά χτυπήματα. Ακόμη και με την πιο προηγμένη τεχνολογικά σόλα που υπάρχει, οι τραυματισμοί είναι εκτός από αναπόφευκτοι και εξαιρετικά συνηθισμένοι, καθώς έχει αποδειχθεί ότι κάθε προσγείωση του ποδιού στο έδαφος κατά το τρέξιμο παράγει μια δύναμη ίση με τρεις έως επτά φορές το σωματικό σας βάρος.

Όλα αυτά ισοδυναμούν με ένα τεράστιο ποσοστό πίεσης και αναπόφευκτα προκύπτουν τραυματισμοί. Ο Πιτ Τάλμποτ, φυσιοθεραπευτής της P3RFORM, ανέλυσε τους τρεις πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στα πόδια από το τρέξιμο και πώς να τους αντιμετωπίσετε αν είστε αρκετά άτυχοι και πάθετε κάποιον από αυτούς.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες πόνου στο πόδι των δρομέων και συχνά παρουσιάζεται ως οξύς/καυστικός πόνος στη φτέρνα. Συχνά ο πόνος είναι χειρότερος το πρωί.

Η πελματιαία περιτονία είναι ένας παχύς σύνδεσμος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και εκτείνεται κατά μήκος του κάτω μέρους του ποδιού σας από το πέλμα μέχρι τη βάση κάθε δακτύλου. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα εμφανίζεται όταν η υπερβολική πίεση και το τέντωμα βλάπτουν τον σύνδεσμο και αυτός είτε παθαίνει φλεγμονή είτε σκίζεται.

Αιτίες: Τα ψηλά καμπυλωτά πόδια, η χρήση παπουτσιών που δεν στηρίζουν επαρκώς το πόδι σας και η έναρξη νέων δραστηριοτήτων.

Πώς να την αποτρέψετε: Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα προπόνησης χωρίς ξαφνικές αναβαθμίσεις στην ένταση ενώ, παράλληλα με το τρέξιμο, εκτελέστε ασκήσεις ενδυνάμωσης. Επίσης, το να φοράτε τα σωστά παπούτσια είναι το κλειδί όχι μόνο για την προπόνησή σας αλλά και αν περνάτε μεγάλο μέρος της ημέρας σας φορώντας τα.

Πως να την αντιμετωπίσετε: Αρχικά, ξεκουραστείτε και βάλτε πάγο για να βοηθήσετε στη διαχείριση του πόνου. Χρησιμοποιήστε μια μπάλα του τένις ή παγωμένο νερό σε μπουκάλι για να κάνετε μασάζ στο πέλμα του ποδιού σας. Μπορείτε επίσης να πάρετε αντιφλεγμονώδη, αλλά είναι καλύτερο να ζητήσετε τη συμβουλή ενός φαρμακοποιού ή του γενικού σας γιατρού πριν από τη λήψη τους.

Κάταγμα κόπωσης 

Τα κατάγματα λόγω καταπόνησης είναι μικρά σπασίματα στο οστό που προκαλούν οξύ, τοπικό πόνο, ευαισθησία, πρήξιμο και διαφοροποίηση στο περπάτημα και το τρέξιμό μας για να μην ασκείται πίεση στην τραυματισμένη περιοχή δημιουργούνται μώλωπες. Οποιοδήποτε οστό μπορεί να είναι επιρρεπές σε ένα κάταγμα κόπωσης, αλλά τα μετατάρσια είναι τα πιο συνηθισμένα.

Αιτίες: Τα κατάγματα λόγω καταπόνησης προκύπτουν ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενης υπερβολικής κινησης και όπως και στην περίπτωση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας, μπορεί να προέλθουν από ξαφνική αύξηση του ρυθμού της προπόνησης, από υπερβολικό τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες ή από τη χρήση παπουτσιών που δεν είναι σωστά για το πόδι σας.

Πώς να τα αποτρέψετε: Αν αισθανθείτε πόνο που υποψιάζεστε ότι πρόκειται για κάταγμα καταπόνησης, είναι σημαντικό να σταματήσετε τις αθλητικές δραστηριότητες και να πάρετε μια ιατρική διάγνωση για να επιβεβαιώσετε τη φύση του τραυματισμού.

Πώς να τα αντιμετωπίσετε: Δυστυχώς, η θεραπεία για τα κατάγματα κόπωσης είναι η ανάπαυση χωρίς αθλητικές δραστηριότητες κρούσης ενώ μπορεί να χρειαστεί ακόμη και μια περίοδος έξι μέχρι οκτώ εβδομάδων σε γύψο.

Τενοντοπάθεια ή τενοντίτιδα 

Η τενοντοπάθεια είναι ένα κλινικό σύνδρομο, που τις περισσότερες φορές υποδηλώνει τραυματισμούς των τενόντων λόγω υπερβολικής χρήσης, και χαρακτηρίζεται από ένα συνδυασμό πόνου, διάχυτου ή τοπικού οιδήματος και μειωμένης απόδοσης.

Υπάρχουν ορισμένα σημεία γύρω από το πόδι όπου μπορεί να εμφανιστούν τενοντοπάθειες: στην πλάγια πλευρά του αστραγάλου εμφανίζεται η περονιαία τενοντοπάθεια και γύρω από τη φτέρνα  αχίλλειος τενοντοπάθεια. Τα συμπτώματα περιγράφονται ως σταδιακή εμφάνιση πόνου κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, ο οποίος μπορεί να γίνει πιο συχνός και να αρχίσει να αποτελεί πρόβλημα στις καθημερινές δραστηριότητες. Ο ίδιος ο τένοντας μπορεί να είναι επώδυνος στο άγγιγμα και τα συμπτώματα είναι συχνά χειρότερα τα πρωινά ή μετά από περιόδους καθισιού.

Αιτίες: Ο τένοντας είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν το πρόβλημα: Τα αίτια διαφέρουν ανάλογα με τη θέση της τενοντοπάθειας, αλλά έχουν να κάνουν κυρίως με αλλαγές είτε στην ένταση της προπόνησης είτε στην επιφάνεια τρεξίματος.

Πώς να την αντιμετωπίσετε: Είναι πάντα καλύτερο να ζητάτε ιατρική συμβουλή, ωστόσο η θεραπεία θα περιστρέφεται γύρω από τον πάσχοντα τένοντα. Είναι προτιμότερο να αποφεύγετε απαιτητικές και επώδυνες δραστηριότητες και να διασφαλίζετε ότι η επιστροφή σας στη δραστηριότητα είναι σταδιακή.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Πως οι δρομείς γίνονται οι καλύτεροι… εξερευνητές της πόλης!

Το να είσαι καινούριος σε μια πόλη, είτε μόλις έχεις μετακομίσει σε αυτή είτε είσαι απλά περαστικός, μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό. Δεν ξέρεις τα δρομολόγιά της και τους δρόμους της, πρέπει διαρκώς να χρησιμοποιείς GPS και διαρκώς κινδυνεύεις να χαθείς.

Όμως οι δρομείς έχουν ένα πλεονέκτημα που δεν το έχουν άλλοι: την δυνατότητα και την επιθυμία να τρέχουν για χιλιόμετρα. Τι σημαίνει αυτό; Πως η εν λόγω δυνατότητα μπορεί σε μια νέα πόλη να είναι η αφορμή για να την εξερευνήσεις αποτελεσματικά.

Πάρε λοιπόν το τηλέφωνό σου προκειμένου να έχεις μαζί σου GPS έτσι ώστε να μην χαθείς και εξερεύνησε τρέχοντας την πόλη. Και ακολούθησε και ορισμένες από τις παρακάτω συμβουλές για να το κάνεις πιο αποτελεσματικά:

Οργανώσου όσο καλύτερα γίνεται

Κάθε φορά που εξερευνάς ένα μέρος με το οποίο δεν είσαι εξοικειωμένος πρέπει να είσαι όσο πιο καλά οργανωμένος γίνεται. Έχε μαζί σου το τηλέφωνό σου, οριοθέτησε εκ των προτέρων μέσα από έναν χάρτη την περιοχή που θα διανύσεις και προσπάθησε να μείνεις όσο πιο πιστός γίνεται στο σχέδιο. Το κυριότερο: προσπάθησε να τελειώσεις την διαδρομή προτού πέσει ο ήλιος γιατί το βράδυ είναι πολύ πιο εύκολο να χαθείς.

Τρέξε με άλλους

Το να έχεις παρέα στο τρέξιμο είναι ένα ιδανικός τρόπος για να εξερευνήσεις μια πόλη. Πολλές πόλεις άλλωστε έχουν δρομικά κλαμπ, συνεπώς ακόμα και αν δεν έχεις έναν συνταξιδιώτη που να είναι διατεθειμένος να τρέξει μαζί σου, είναι σχετικά εύκολο να βρεις συνοδοιπόρους.

Έτσι θα απολαύσετε το τρέξιμο στην πόλη

Πάρε μέρος σε έναν τοπικό αγώνα

Στην τελική, μπορείς απλά να δεις αν διοργανώνεται κάποιος τοπικός αγώνας δρόμου στην πόλη και να συμμετάσχεις σε αυτόν: εγγυημένη επιτυχία για να την εξερευνήσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στον Μαραθώνιο της Αθήνας είναι άπειροι οι τουρίστες που παίρνουν μέρος: η διαδρομή που ακολουθείται θεωρείται άψογη για να καταλάβεις την ελληνική πρωτεύουσα.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για μια σειρά από άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης και του κόσμου! Δεν είναι καν υπερβολή να ειπωθεί: σε περίπτωση που είσαι δρομέας και σου αρέσει να ταξιδεύεις στο εξωτερικό και να γνωρίζεις νέα σημεία, προγραμμάτισε τα ταξίδια σου σε τόπους και χρόνους που ένας μαραθώνιος συντελείται και πάρε μέρος σε αυτόν. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην γνωρίσεις την πόλη που έχεις επισκεφθεί αν πάρεις μέρος σε μια τοπική κούρσα.

Διαβάστε επίσης: Ταξίδια και τρέξιμο: 10 tips για να πετύχετε τον τέλειο συνδυασμό

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τρέξιμο: Διαφορετικές προπονήσεις για να βγείτε από τη ρουτίνα

Έρευνα του περιοδικού «Journal of Sport & Exercise Psychology», υποστηρίζει πως αθλητές που έτρεχαν σε αγώνες όπου προς το τέλος χαλάρωναν αντί να πιέζονται περισσότερο, απόλαυσαν περισσότερο την εμπειρία.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα μάλιστα, αθλητές και αθλούμενοι που ακόμα και σε αγώνες εφάρμοζαν στυλ προπονήσεων, έφταναν ακόμα και σε καλύτερους χρόνους.

Το τρέξιμο είναι ένα εκπληκτικό άθλημα το οποίο όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν. Είναι, ωστόσο, μοναχικό και για κάποιους μπορεί να γίνει και μονότονο.

Γι αυτό όσοι θέλουν να ασχοληθούν θα πρέπει να βάζουν ποικιλία στην προπόνησή τους.

Δείτε μερικά είδη προπόνησης:

1/ Διαλειμματικές

Μια καθημερινή ρουτίνα άσκησης φαντάζει συχνά ως μια δύσκολη υπόθεση. Οι μύες και οι αρθρώσεις σας πονάνε μέχρι το σώμα σας να προσαρμοστεί στην τακτική κρούση των ποδιών σας στο έδαφος. Παράλληλα η καρδιά αγωνίζεται ώστε να τροφοδοτήσει με αίμα τους μύες που εργάζονται σκληρά κάνοντάς σας να ξεφυσάτε.

Ξεκινώντας με διαλειμματικές διαδρομές μειώνετε την πνευματική και σωματική κόπωση. Με το να ρίχνετε ρυθμό δημιουργείται ένα ευχάριστο συναίσθημα που σας ακολουθεί ακόμη και μετά την άσκηση.

Δοκιμάστε το: Kάντε ζέσταμα 10 λεπτών με περπάτημα και έπειτα τρέξτε για 10 λεπτά χωρίς διακοπή και έπειτα περπατήστε πάλι για 5 λεπτά. Μειώστε το διάστημα του διαλλείματος κατά 1 λεπτό την φορά. Ολοκληρώστε με ένα δεκάλεπτο περπάτημα για να αποφορτιστείτε.

2/Πυραμίδα

Οι ασκήσεις «πυραμίδας» που απαιτούν την μετάβαση από σύντομες σε μακροχρόνιες επαναλήψεις και στην συνέχεια το αντίστροφο, ωφελούν πολλαπλά το σώμα σας αλλά και το πνεύμα σας σύμφωνα με την Nikki Reiter, γυμνάστρια και βιοχημικό.

Δοκιμάστε το: Kάντε 10 λεπτά τζόκινγκ και εν συνεχεία κάντε τις ακόλουθες επαναλήψεις με τζόκινγκ ενός λεπτού στο ενδιάμεσο: 1600μ, 1,200μ, 1,000μ, 800μ και για το τέλος 400μ.

Ρίξτε ρυθμό για 5-10 λεπτά και κρατήστε τις επαναλήψεις στον δικό σας ρυθμό (περίπου 10χλμ).

3/ Tempo run

Κρατώντας έναν άνετο ρυθμό θα βοηθήσετε το σώμα σας να αντιμετωπίσει καλύτερα τα διάφορα μεταβολικά υπο-προϊόντα ενός ταχύτερου αγώνα. Έτσι θα καταφέρετε να κάνετε μια δυνατή προσπάθεια με λιγότερη πίεση.

Το τρέξιμο με ρυθμό δείχνει πιο δύσκολο όσο κουράζεστε, ωστόσο χρησιμεύει αρκετά αν προπονείστε για έναν αγώνα που απαιτεί υψηλές ταχύτητες. Ωστόσο αυτό που μετρά είναι να πιέσετε τον εαυτό σας όταν πραγματικά θα χρειάζεται.

Ένα ρυθμικό τρέξιμο που χαλαρώνει όσο προχωράτε προς το τέλος, σας γεμίζει αυτοπεποίθηση καθώς πλησιάζετε προς τον στόχο σας.

Δοκιμάστε το: Eπειτα από δεκάλεπτο ζέσταμα κάντε τρέξιμο με ρυθμό που θα μπορέσετε να διατηρήσετε για περίπου 1 ώρα για 7-10 χιλιόμετρα. Ολοκληρώστε σε μικρή κατηφόρα ώστε η διατήρηση του ρυθμού να φαντάζει πιο εύκολη.

4/Long Run

Στόχος σε τέτοιες διαδρομές είναι να βελτιώσετε την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα αλλά και να αυξήσετε τα μιτοχόνδρια στους μύες. Αυτές οι προσαρμογές μπορούν να επιτευχθούν σε χαμηλές ταχύτητες. Είτε τρέχετε για 3 μίλια είτε 23, το να διατηρείτε έναν συγκεκριμένο ρυθμό είναι το ίδιο δύσκολο καθώς κουράζεστε.

Η μεγάλη επιβράδυνση λόγω κόπωσης μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς σύμφωνα με την Reiter. Αντί να αλλάξετε την προπόνηση απλά ρίξτε ρυθμό ώστε να απολαύσετε περισσότερο το τρέξιμο.

Δοκιμάστε το: Eπειτα από την πιο μεγάλη διαδρομή σας, περπατήστε για 10 λεπτά νιώθοντας ευγνωμοσύνη για το σώμα σας που σας επέτρεψε να πραγματοποιήσετε έναν δύσκολο στόχο. Αν είστε με παρέα, αυτή η ώρα μπορεί να συμβάλει ώστε να έρθετε πιο κοντά με τον παρτενέρ σας.

Διαβάστε ακόμα: «Αυτή είναι η καλύτερη προπόνηση του κόσμου στο τρέξιμο»

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend