Σεϊτάν: Πως μπορείτε να φτιάξετε τo κρέας των χορτοφάγων

Το σεϊτάν είναι  πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένο στους κύκλους των χορτοφάγων καθώς θεωρείται από πολλούς ένα ιδανικό υποκατάστατο του κρέατος.

Πρόκειται για ένα τρόφιμο που προτιμούν κυρίως οι χορτοφάγοι και μοιάζει αρκετά με ζύμη για ψωμί. Σε αντίθεση με το τoφού, δεν αποτελείται από σόγια, αλλά από σιτάρι ολικής άλεσης από το οποίο έχει αφαιρεθεί το άμυλο.

Διατίθεται στο εμπόριο, αλλά μπορεί να παραχθεί στο σπίτι από σιτάρι ολικής αλέσεως ή λευκό αλεύρι αφαιρώντας όλο το άμυλο με τη βοήθεια του νερού. Παράλληλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη σε όσους απέχουν από το κρέας.

Πολλά εστιατόρια με ασιατική κουζίνα το σερβίρουν ως… χορτοφαγικό κρέας, ενώ οι τρόποι που μπορεί να μαγειρευτεί είναι πολλοί: τηγανητό, βραστό, στον φούρνο, στα κάρβουνα, ως φιλέτο, ως μπιφτέκι κ.ο.κ.

Το σεϊτάν αποτελεί μια εκπληκτική εναλλακτική πρόταση διατροφής για αποτοξίνωση από το κρέας, το οποίο :

• έχει λίγα λιπαρά
• ενδείκνυται για δίαιτα και για αδυνάτισμα
• είναι πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες
• αποτελεί μια εξαιρετική πηγή σιδήρου για τον οργανισμό
• είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες

Το πρόβλημα με το σεϊτάν έχει να κάνει με την υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη που δημιουργεί δυσανεξία σε αρκετούς ανθρώπους. Παράλληλα δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η υψηλή κατανάλωση μιας αλλεργιογόνου πρωτεΐνης μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη πιο σοβαρών μορφών αλλεργίας ή δυσανεξίας στη γλουτένη. Επίσης δεν περιέχει αμινοξέα, γεγονός που το κάνει να υστερεί από τις ζωικές πρωτεΐνες.

Πώς το παρασκευάζουμε:

 

Previous ArticleNext Article

Χαλβάς: Ποιος είναι ο ιδανικός για όσους αθλούνται;

Χαλβάς: Ποιος είναι ο ιδανικός για όσους αθλούνται;

O χαλβάς είναι ένα γλύκισμα που έρχεται με την καθαρά Δευτέρα, αλλά σπάνια μένει περισσότερο. Υπάρχουν φίλοι του χαλβά που τον καταναλώνουν όλο το χρόνο, διότι γνωρίζουν ότι στην ουσία πρόκειται για μια υπερτροφή.

Το ταχίνι με το οποίο παρασκευάζεται ο χαλβάς ο σουσαμένιος αποτελεί τρόφιμο εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, με καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ωφέλιμα λιπαρά οξέα και απαραίτητα για την καλή υγεία και ισορροπία του οργανισμού μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Ποιος, όμως, είναι ο καλύτερος χαλβάς για όσους αθλούνται και γιατί πρέπει να τον καταναλώνουμε όλο το χρόνο και όχι μόνο μία μέρα;

1 Χαλβάς σουσαμένιος

Παρασκευάζεται από αλεσμένο σουσάμι (ταχίνι) και μια γλυκαντική ουσία που συνήθως είναι σιρόπι ζάχαρης, και σπανιότερα φρουκτόζη, μέλι ή χαρουπόμελο. Μπορείς να τον βρεις σκέτο, με κακάο ή ξηρούς καρπούς. Αυτός ο χαλβάς είναι πολύ πιο πλούσιος σε ασβέστιο και σίδηρο. Συγκεκριμένα, σε ποσότητα 100 γρ χαλβά από ταχίνι περιέχονται περίπου 250 mg ασβεστίου και 5 mg σιδήρου. Επίσης,περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες στον οργανισμό ως δομικά συστατικά των μυών, των οργάνων και των ιστών του σώματος και περιλαμβάνει βασικά αμινοξέα, μεταξύ άλλων λευκίνη και αργινίνη.

Τέλος, περιέχει τα λεγόμενα “καλά λιπαρά”, τα οποία βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου ενώ βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, κρατώντας την καρδιά γερή. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες και ωφέλιμες για την υγεία του οργανισμού, ενώ έχει αντιοξειδωτική δράση.

Θερμίδες: Τα 80 γρ χαλβά αποδίδουν περίπου στις 350 – 400 θερμίδες ανάλογα με την περιεκτικότητα βέβαια σε έξτρα υλικά όπως κακάο ή ξηρούς καρπούς κ.λπ.

2 Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Ο κλασικός της γιαγιάς, παρασκευάζεται κυρίως από σιμιγδάλι, λάδι, ζάχαρη και περιέχει και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Σε ποσότητα 100 γρ. χαλβά σιμιγδαλένιου περιέχονται λιγότερα από 40 mg ασβεστίου και λιγότερα από 2 mg σιδήρου. Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του αποτελεί μια καλή πηγή βιταμίνης Ε και περιέχει αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες.

Παράλληλα, οι ξηροί καρποί που μπορεί να περιέχει προσφέρουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Καλό για επιδόρπιο και σχετικά υγιεινό αφού δεν περιέχει βούτυρο.

Θερμίδες: Τα 80 γρ χαλβά αποδίδουν περίπου στις 300 θερμίδες ανάλογα με την περιεκτικότητα βέβαια σε έξτρα υλικά όπως κακάο ή ξηρούς καρπούς κ.λπ.

3 Χαλβάς Φαρσάλων

Ο γνωστός σαπουνέ χαλβάς, παρασκευάζεται από νισεστέ, δηλαδή από άλευρα καλαμποκιού και άλλων αμυλούχων τροφίμων με ελαιόλαδο ή βούτυρο. Σε ποσότητα 100 γρ χαλβά Φαρσάλων περιέχονται λιγότερα από 40 mg ασβεστίου και λιγότερα από 2 mg σιδήρου.

Θερμίδες: Τα 80 γρ χαλβά αποδίδουν περίπου στις 300 θερμίδες ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους (υπάρχει χαλβάς βουτύρου και χαλβάς λαδιού).

Η ετυμηγορία

Ο σουσαμένιος χαλβάς κερδίζει! Μπορείς να βρεις χαλβά από ταχίνι και σε ατομικές συσκευασίες και να αποτελέσει το ιδανικό σνακ για το γυμναστήριο: κατανάλωσέ τον δύο ώρες πριν πας στο γυμναστήριο και θα διαπιστώσεις ότι θα σου δώσει δύναμη και ενέργεια.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί η νηστεία να «καταστρέψει» την προπόνησή μας;

Πηγή: Mε πληροφορίες από το wefit.gr

Οι λόγοι που όσοι κοιμούνται λίγο τρώνε περισσότερο!

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι η έλλειψη ύπνου πηγαίνει χέρι-χέρι με τις κακές επιλογές διατροφής; Αν έχετε μείνει όλη νύχτα χωρίς ύπνο μελετώντας ή για να προετοιμαστείτε για μια παρουσίαση στη δουλειά, τα αποτελέσματα θα φανούν την επόμενη μέρα…

Το επόμενο πρωί επιλέγετε ένα καφέ με πολύ ζάχαρη και ένα γλυκό για πρωινό για να σας τονώσει, στη συνέχεια προσπαθείτε να επιβιώσετε μετά την απογευματινή πτώση ενέργειας με ένα ενεργειακό ποτό, λίγες φέτες λιπαρή πίτσα και μερικές πατάτες τηγανητές.

Αυτό συμβαίνει όταν δεν έχετε κοιμηθεί καλά. Επιλέγετε κακά τρόφιμα. Και δεν είναι τυχαίο.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι κουρασμένοι άνθρωποι τείνουν να τρώνε περισσότερο και καταλήγουν να παίρνουν βάρος.

1. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί ανάγκη για υδατάνθρακες

Όταν το σώμα σας δεν παίρνει το ποσό της ανάπαυσης που χρειάζεται, βυθίζεται σε κατάσταση στέρησης ύπνου, η οποία μπορεί να σας κάνει να αρχίσετε λαχτάρα περισσότερους υδατάνθρακες. Όταν αισθάνεστε κουρασμένοι, το ένστικτό σας είναι να φτάσετε για κάτι ζαχαρούχο και γεμάτο από απλούς υδατάνθρακες για να σας δώσει μια γρήγορη ώθηση ενέργειας. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να σας δώσουν μια έκρηξη ενέργειας, αλλά θα διαρκέσει μόνο περίπου 30-45 λεπτά. Μετά από αυτό, πέφτετε πάλι.

Η στέρηση του ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα στρες, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων. Όταν είστε άυπνοι το σώμα σας προσπαθεί να παράγει σεροτονίνη για να σας καθησυχάσει. Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες που παράγουν μια νευροχημική αντίδραση.

2. Μια ρουτίνα χωρίς ύπνο οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους ακόμα κι αν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Όταν δεν έχετε αρκετό ύπνο, το σώμα σας έχει έναν δύσκολο χρόνο προσπαθώντας να εξισορροπήσει τις ορμόνες σας, συγκεκριμένα τη γκρελίνη και τη λεπτίνη. Το γκρελίνη διεγείρει την όρεξή σας και η λεπτίνη την καταστέλλει. Όταν αυτές οι ορμόνες είναι μη ισορροπημένες, ο μεταβολισμός σας θα επιβραδυνθεί και η όρεξή σας θα αυξηθεί. Αυτό μπορεί να σας κάνει να κερδίσετε βάρος.

Μία μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που στερήθηκαν τον ύπνο έτρωγαν κατά μέσο όρο 300 περισσότερες θερμίδες την ημέρα. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που πέρασαν μόνο τέσσερις ώρες στο κρεβάτι για πέντε διαδοχικές νύχτες κέρδισαν σχεδόν δύο κιλά περισσότερο από όσους ήταν στο κρεβάτι για περίπου δέκα ώρες τη νύχτα, μέσα σε μια εβδομάδα.

3. Ο κύκλος συνεχίζεται

Όταν πέσετε στη διαδρομή που δεν έχετε αρκετό ύπνο, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθείτε πίσω. Το σώμα σας αρχίζει να προσαρμόζεται στις λίγες ώρες ανάπαυσης που παίρνετε, αλλά τα επίπεδα των ορμονών σας είναι ασύμμετρα, τα επίπεδα στρες σας ανυψώνονται και συνεχίζετε να κάνετε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές. Μπορείτε να ξεκινήσετε να παραγγείλετε ένα μεγαλύτερο φλιτζάνι καφέ με επιπλέον κρέμα γάλακτος και ζάχαρη το πρωί, να κατεβάζετε πολλά ενεργειακά ποτά την ημέρα ή να βασίζεστε σε σόδα και γρήγορο φαγητό για να περάσετε τη μέρα σας. Μπορεί να έχετε υπερβολική καθυστέρηση και να μην έχετε χρόνο για υγιεινό πρωινό, ώστε να περάσετε από μια κίνηση ή να παραλείψετε το πρωινό εντελώς. Αυτές οι μικρές συνήθειες οδηγούν σε περισσότερες ανθυγιεινές συνήθειες, και κολλάτε σε έναν κύκλο.

Ο ύπνος επηρεάζει άμεσα τη διάθεσή σας, τα επίπεδα ενέργειας, τα επίπεδα ορμονών, τη συναισθηματική ευεξία και την ψυχική ευεξία, μεταξύ άλλων! Η έλλειψη ύπνου προκαλεί αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που σας κάνει πιο ευάλωτους σε ιούς, λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλα λάθη που κάνουμε και καταστρέφουμε τον ύπνο μας

Η αλήθεια πίσω από πέντε διαδεδομένους διατροφικούς μύθους

Ο καφές σας αφυδατώνει; Οι δρομείς πρέπει να τρώνε περισσότερους υδατάνθρακες απ’ ότι πρωτεΐνες; Χρειάζεστε ενεργειακά ροφήματα μετά από κάθε διαδρομή;

Όταν πρόκειται για την διατροφή δρομέων, είναι πολύ δύσκολο να διαχωριστεί το γεγονός από τον μύθο.

Να μερικοί πολύ διαδεδομένοι μύθοι:

Μύθος 1: Τα ενεργειακά ροφήματα είναι χρήσιμα για κάθε διαδρομή

Είναι εύκολο να πιστέψετε ότι τα ενεργειακά ροφήματα είναι απαραίτητα για τους δρομείς. Ωστόσο, εάν σχεδιάζετε προσεκτικά τα γεύματά σας πριν από την προπόνηση, ίσως έχετε αρκετή ενέργεια για να ανταπεξέλθετε από την κούραση των διαδρομών σας να πιείτε απαραίτητα ένα τέτοιο. Συνήθως, τα συγκεκριμένα ροφήματα είναι είναι χρήσιμα για μακρύτερες διαδρομές, που διαρκούν πάνω από 45 λεπτά, αλλά και πάλι καλό θα είναι να τα δοκιμάστε πριν από την ημέρα της κούρσας σε περίπτωση που το στομάχι σας επηρεάζεται από αυτά.

Μύθος 2: Οι διατροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι καλύτερες για τους δρομείς

Αυτός ο μύθος παραμένει, παρ’ όλο που έχει διαψευσθεί από πολλές έρευνες. Τα λιπαρά αποτελούν ουσιαστικό μέρος της διατροφής μας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους δρομείς, επειδή τα λιπαρά αποτελούν βασική πηγή ενέργειας και είναι απαραίτητα για την παραγωγή ορμονών, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την αποκατάσταση των μυών. Αλλά έχει σημασία ποια είναι τα είδη των λιπαρών που συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας. Αποβάλλεται από αυτή λίπη από μεταποιημένα και τηγανητά τρόφιμα και προτιμήστε εκείνα που βρίσκονται σε ψάρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και αβοκάντο.

Μύθος 3: Ο καφές σας αφυδατώνει

Αν πείτε καφέ πριν από την κούρσα σας θα σας αφυδατώσει, σωστά; Λάθος! Μελέτες δείχνουν ότι μέχρι και τέσσερα φλιτζάνια καφέ δεν έχουν καμία επίδραση στην ενυδάτωση του οργανισμού. Στην πραγματικότητα, η καφεΐνη έχει οφέλη όπως η αυξημένη αντοχή, που προκύπτει από την αύξησης της καύσης του λίπους, που ενεργοποιείται από την καφεΐνη. Οπότε αν απολαμβάνετε ένα ποτήρι καφέ πριν την κούρσα σας, δεν χρειάζεται να το παρακάμψετε.

Μύθος 4: Θα χάσετε βάρος αν τρέχετε

Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να τρέχουν για να χάσουν βάρος, και ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ένα μεγάλο κομμάτι για ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, μπορεί ταυτόχρονα το συνεχόμενο τρέξιμο να σας κάνει να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι και να σας οδηγήσει σε κατανάλωση επιπλέον θερμίδων. Αν κρίνετε μόνο από τον ιδρώτα που προκύπτει από το τρέξιμό σας, μπορεί να είναι εύκολο να νομίσετε ότι έχετε κάψει περισσότερες θερμίδες από αυτές που στην πραγματικότητα έχετε κάψει. Παρακολουθήστε το πόσες θερμίδες καταναλώνετε σας και σχεδιάστε υγιεινά γεύματα για να συμπληρώσετε καλύτερα τις προπονήσεις σας. Βεβαιωθείτε επίσης, ότι οι πηγές των θερμίδων που παίρνετε προκύπτουν ως επί το πλείστον από ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα και σας προσφέρουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Μύθος 5: Οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες κάνουν το τέλειο γεύμα του δρομέα

Με όλη τη φασαρία που γίνεται για την ενίσχυση του οργανισμού με υδατάνθρακες ώστε να βοηθηθεί η αποκατάσταση των μυών, είναι λογικό να έχετε πειστεί ότι το μόνο που χρειάζεστε είναι οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες, αλλά αν δεν συμπεριλαμβάνονται αρκετά λαχανικά και φρούτα στη διατροφή σας, τότε προκύπτει έλλειψη σημαντικών θρεπτικών ουσιών. Οι δρομείς πρέπει επίσης να εξασφαλίσουν μια καλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών για πιο ισορροπημένη λειτουργία του οργανισμού. Προσθέστε επίσης στη διατροφή σας αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά από φρούτα και λαχανικά.

Διαβάστε επίσης: Αθλητική διατροφή και πρόσληψη ενέργειας: Τα επτά μεγάλα ψέματα

Αυτές είναι οι 18 πιο εθιστικές τροφές!

Μπορεί να μην το ήξερες, όμως περίπου το 20% των ανθρώπων έχει κάποιου είδους διατροφικό εθισμό, με το ποσοστό να είναι ακόμη υψηλότερο μεταξύ ατόμων που είναι παχύσαρκα.

Ο εθισμός στο φαγητό περιλαμβάνει τον εθισμό σε τροφές κατά τον ίδιο τρόπο που ένας καπνιστής είναι εθισμένος στο τσιγάρο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που έχουν εθισμό να μην είναι σε θέση να ελέγξουν την κατανάλωση ορισμένων τροφών.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι δεν εθίζονται απλά σε οποιαδήποτε τροφή. Μερικές τροφές είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα εθιστικής συμπεριφοράς από ό,τι άλλες.

Η έρευνα

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν μελέτησαν την εθιστική συμπεριφορά στην διατροφή σε 518 συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας την κλίμακα διατροφικού εθισμού από το πανεπιστήμιο του Yale (Yale Food Addiction Scale – YFAS) ως σημείο αναφοράς.

Πρόκειται για το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο εργαλείο για την αξιολόγηση του εθισμού στην διατροφή. Όλοι οι συμμετέχοντες πήραν μια λίστα από 35 τροφές, οι οποίες ήταν μια ποικιλία επεξεργασμένων και μη-επεξεργασμένων τροφών.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν το πόσο πιθανό είναι η κάθε τροφή να προκαλέσει εθιστική συμπεριφορά στο άτομο σε μια κλίμακα από το 1 (καθόλου εθιστική) έως το 7 (εξαιρετικά εθιστική). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 7-10% των συμμετεχόντων διαγνώστηκε με ξεκάθαρο εθισμό στο φαγητό σε αρκετές τροφές.

Επίσης, το 92% των συμμετεχόντων παρουσίασε εθιστική διατροφική συμπεριφορά απέναντι σε κάποιες τροφές. Αποδείχτηκε ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την επιθυμία να εγκαταλείψουν το φαγητό τους (σε κάποια συγκεκριμένη τροφή), αλλά δεν έβρισκαν την δύναμη να το κάνουν.

Οι 18 πιο εθιστικές τροφές

Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι οι περισσότερες από τις τροφές που αξιολογήθηκαν ως εθιστικές, ήταν επεξεργασμένες. Αυτές οι τροφές ήταν συνήθως υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, λίπος ή και τα δύο.

Ο αριθμός που ακολουθεί κάθε μία τροφή σε παρένθεση είναι η μέση βαθμολογία που σημειώθηκε στην προαναφερόμενη μελέτη, στην κλίμακα από το 1 (καθόλου εθιστικό) έως 7 (εξαιρετικά εθιστικό).

– Πίτσα (4.01)
Σοκολάτα (3,73)
– Πατατάκια (3,73)
– Μπισκότα (3,71)
– Παγωτό (3,68)
– Τηγανητές πατάτες (3,60)
– Τσίζμπεργκερ (3.51)
Αναψυκτικά (όχι διαίτης) (3.29)
– Κέικ (3.26)
– Τυρί (3.22)
– Μπέικον (3,03)
– Τηγανητό κοτόπουλο (2.97)
– Rolls (2,73)
– Popcorn (βουτυρωμένο) (2,64)
– Δημητριακά πρωινού (2,59)
– Gummy καραμέλα (2,57)
– Μπριζόλα (2,54)
– Muffins (2,50)

Διαβάστε επίσης: Οι τροφές που βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος

Ζάχαρη ή κορεσμένα λιπαρά: Τι κάνει περισσότερο κακό στην καρδιά;

Όπως αναφέρει επανειλημμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς εκτιμάται ότι ευθύνονται για περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Έτσι, Αμερικανοί ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν το ρόλο της διατροφής στην εκδήλωση της καρδιοπάθειας, και συγκεκριμένα το ρόλο των κορεσμένων λιπαρών και της επεξεργασμένης ζάχαρης στα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ζάχαρη ή κορεσμένα λιπαρά;

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Progress in Cardiovascular Diseases αναφέρει ότι η ζάχαρη είναι στην πραγματικότητα πιο επιζήμια από τα λιπαρά, παρά το γεγονός ότι τα λιπαρά θεωρούνται παραδοσιακά ο κατ’ εξοχήν «εχθρός» της καρδιάς μας.

«Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας στοιχεία που καλύπτουν χρονικά πάνω από μισό αιώνα και παράλληλα έχει εμπλουτιστεί η γνώση σχετικά με την επίδραση της διατροφής στον οργανισμό και στην καρδιοπάθεια ειδικότερα», αναφέρει ο James DiNicolantonio, ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης.

«Έπειτα από ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων, φαίνεται πως η κατάλληλη σύσταση είναι να μεταβληθεί το σημείο εστίασης των διατροφικών οδηγιών από τα κορεσμένα λιπαρά στην πρόσθετη ζάχαρη», συμπληρώνει ο ερευνητής, τονίζοντας πως βασική οδηγία θα πρέπει να είναι η συστηματική κατανάλωση φρέσκων προϊόντων και η αποφυγή τροφών που έχουν υποστεί επεξεργασία.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεωρία τους στην πράξη και διαπίστωσαν ότι μετά από λίγες εβδομάδες κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας επεξεργασμένης ζάχαρης, οι εθελοντές που είχαν εκδηλώσει στεφανιαία νόσο παρουσίασαν επιδείνωση σε βασικούς δείκτες, όπως η ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, η «κακή» χοληστερόλη (LDL) κ.α., δείκτες που σχετίζονται άμεσα με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Από την άλλη, η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών φάνηκε να αυξάνει τα επίπεδα της LDL αλλά και της HDL (η οποία θεωρείται «καλή»), οπότε ο συνολικός αντίκτυπος για την καρδιά εκτιμάται ως πιο ήπιος.

Βάσει των στοιχείων αυτών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η κατανάλωση ζάχαρης, με τη μορφή επεξεργασμένης (λευκής) πρόσθετης ζάχαρης, συμβάλλει σε μεγαλύτερο βαθμό στην στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με τα κορεσμένα λιπαρά».

Διαβάστε επίσης: Αυτή η διατροφή εξασφαλίζει υγιή καρδιακή λειτουργία

Ασπαρτάμη στα αναψυκτικά: Μας κάνει κακό;

Γράφει η Αναστασία Παπαδοπούλου*

Η ασπαρτάμη είναι μία τεχνητή γλυκαντική ουσία με γλυκύτητα περίπου 200 φορές μεγαλύτερη από την κοινή επιτραπέζια ζάχαρη.

Όπως και η ζάχαρη, αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, αλλά λόγω της ισχυρής της γλυκύτητας χρησιμοποιείται σε πολύ μικρότερες δόσεις, με αποτέλεσμα οι συνολικές θερμίδες που προσδίδει στα τρόφιμα και ποτά που χρησιμοποιείται να είναι πρακτικά μηδαμινές. Περισσότερο από δύο δεκαετίες χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών και αποτελεί πιθανόν την πιο εκτενώς μελετημένη ουσία.

Ωστόσο, ακόμα υπάρχει παραπληροφόρηση και δυσπιστία σχετικά με την ασφάλειά της ως πρόσθετο τροφίμων. Σύμφωνα με την ιατρική και επιστημονική κοινότητα, η ασπαρτάμη είναι ένα ασφαλές πρόσθετο τροφίμων και μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από υγιείς ανθρώπους, διαβητικούς ασθενείς και άλλες πληθυσμιακές ομάδες.

Η ιστορία της ασπαρτάμης

Συνετέθη για πρώτη φορά το 1965, ενώ στις μέρες μας πλέον χρησιμοποιείται στην παρασκευή τροφίμων και ποτών σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως. Η ασπαρτάμη εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration – FDA) των Η.Π.Α. το 1981 για να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά τροφίμων (π.χ. γλυκαντική ουσία σε δισκία, δημητριακά πρωινού, τσίχλες). Η έγκριση αυτή επεκτάθηκε δύο χρόνια αργότερα, το 1983 για να συμπεριλάβει και τη χρήση ασπαρτάμης σε ανθρακούχα αναψυκτικά.

Το 1985, το Συμβούλιο Επιστημονικών Υποθέσεων του Αμερικάνικου Ιατρικού Συλλόγου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση και κατανάλωση ασπαρτάμης από υγιείς ενήλικες είναι ασφαλής και δε σχετίζεται με παρενέργειες ή προβλήματα υγείας. Το 1996, η ασπαρτάμη εγκρίθηκε ως «ασφαλής γλυκαντική ουσία γενικής χρήσης» για την παραγωγή και χρήση της σε τρόφιμα και ποτά από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α.

Πώς χρησιμοποιεί το σώμα μας την ασπαρτάμη;

Η ασπαρτάμη διασπάται στον εντερικό αυλό στα αμινοξέα ασπαρτικό οξύ και φαινυλαλανίνη, ενώ αποδίδει επίσης και μικρές ποσότητες μεθανόλης, συστατικά τα οποία στη συνέχεια περνούν στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ουσίες αυτές απαντώνται σε πολύ μεγαλύτερα ποσά στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου, στο γάλα και στο κρέας, σε φρούτα και λαχανικά. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί αυτά τα παράγωγα με τον ίδιο τρόπο, είτε προέρχονται από φυσικά τρόφιμα, είτε προέρχονται από την ασπαρτάμη. Για παράδειγμα, ένα ποτήρι άπαχο γάλα παρέχει περίπου 6 φορές περισσότερη φαινυλαλανίνη και 13 φορές περισσότερο ασπαρτικό οξύ, ενώ ένα ποτήρι ντοματοχυμού έχει περίπου 6 φορές περισσότερη μεθανόλη σε σχέση με ίση ποσότητα ενός αναψυκτικού που περιέχει 100% ασπαρτάμη ως το μόνο γλυκαντικό.

Η διάσπαση της ασπαρτάμης στις τρεις αυτές ενώσεις είναι ο λόγος για τον οποίο έχει κατηγορηθεί για διάφορες επιπτώσεις στην υγεία. Συγκεκριμένα, η μεθανόλη και η φαινυλαλανίνη είναι οι δύο ενώσεις που έχουν κατηγορηθεί ως επιβλαβείς. Ωστόσο, καμία από τις κατηγορίες αυτές δεν έχει επαληθευτεί σε έρευνες σε υγιείς ανθρώπους. Η φαινυλαλανίνη σχετίζεται με μια μεταβολική πάθηση που ονομάζεται φαινυλκετονουρία. Τα άτομα που έχουν αυτή την ασθένεια δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη φαινυλαλανίνη. Η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης στη λευκή φυλή είναι περίπου 1 περίπτωση ανά πληθυσμό 10000 ανθρώπων και πλέον διαπιστώνεται κατά τη γέννηση. Στα άτομα που πάσχουν από αυτή την σπάνια μεταβολική πάθηση, η πρόσληψη του αμινοξέως φαινυλαλανίνη από την τροφή μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και παρενέργειες και για το λόγο αυτό όλες οι διαιτητικές πηγές φαινυλαλανίνης, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης, πρέπει να αποφεύγονται. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. απαιτεί την αναγραφή στην ετικέτα των τροφίμων που περιέχουν ασπαρτάμη της ένδειξης: “Περιέχει πηγή φαινυλαλανίνης”.

Πόσο ασπαρτάμη μπορούμε να καταναλώνουμε;

Η Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (Acceptable Daily Intake- ADI) για την ασπαρτάμη έχει τεθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. στα 50 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Στην Ευρώπη, η Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων και η Επιτροπή Ειδικών σε Πρόσθετα Τροφίμων των FAO/ WHO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας/ Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) έχει θέσει αντίστοιχα ως ασφαλές όριο τα 40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για να καταναλώσει ένας ενήλικας αυτή την ποσότητα ασπαρτάμης θα πρέπει να καταναλώσει 15 κουτάκια αναψυκτικού light την ημέρα ή περίπου 90 δισκία γλυκαντικού με χαμηλές θερμίδες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μέση κατανάλωση ασπαρτάμης σε ενήλικες είναι πολύ χαμηλότερη από το προτεινόμενο όριο των αντίστοιχων φορέων.

Μύθοι και αλήθειες για την ασπαρτάμη

Είναι η ασπαρτάμη καρκινογόνος ουσία;

Μετά από ανασκόπηση των επιστημονικών μελετών και δεδομένων, η Επιτροπή Καρκινογένεσης των Χημικών Προσθέτων στα Τρόφιμα της Μεγάλης Βρετανίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση ασπαρτάμης είναι απόλυτα ασφαλής και δε σχετίζεται με καρκινογένεση.

Αντίστοιχα, διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. έχουν εγκρίνει τη χρήση της ασπαρτάμης εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον. Εξάλλου, στις επίσημες δηλώσεις τους μεγάλοι επιστημονικοί σύλλογοι, όπως ο Αμερικάνικος Ιατρικός Σύλλογος, ο Αμερικάνικος Διαιτολογικός Σύλλογος και ο Αμερικάνικος Διαβητολογικός Σύλλογος, συμφωνούν ότι η χρήση της ασπαρτάμης είναι ασφαλής και ότι δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που να δείχνουν ότι μπορεί να έχει καρκινογόνο δράση σε ανθρώπους. Η ανησυχία σχετικά με την πιθανή καρκινογόνο δράση της ασπαρτάμης έχει προκύψει από κάποιες περιορισμένες σε αριθμό έρευνες που μελετούσαν την ασφάλεια της ασπαρτάμης σε πειραματόζωα (ποντίκια), χορηγώντας πολύ μεγάλες ποσότητες ασπαρτάμης. Πρόσφατα, το θέμα ανακινήθηκε μετά από δημοσίευση μίας νέας έρευνας ενός Ιταλικού Ινστιτούτου που συνδέει την πρόσληψη ασπαρτάμης με τη λευχαιμία σε πειραματόζωα.

Για άλλη μια φορά, ωστόσο, η έρευνα αυτή περιελάμβανε μεγαδόσεις ασπαρτάμης, ενώ ταυτόχρονα κρίνεται ανεπαρκής από διάφορους επιστημονικούς φορείς. Ο Αμερικάνικος Σύνδεσμος Καρκίνου εξετάζοντας αυτές τις έρευνες δήλωσε ότι «Στο σύνολό τους, αυτές οι μελέτες δεν προσφέρουν επαρκείς αποδείξεις ότι η ασπαρτάμη είναι καρκινογόνος ουσία για τα ζώα». Επιπλέον, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Η.Π.Α. αναφέρει σε επίσημη θέση του ότι «Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ελεγχόμενα τεχνητά γλυκαντικά, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης, σχετίζονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε ανθρώπους.»

Η ασπαρτάμη προκαλεί τύφλωση;

Σε καμία περίπτωση. Λαθεμένα έχει συσχετιστεί η ασπαρτάμη με τύφλωση λόγω του σχηματισμού μεθανόλης κατά τον καταβολισμό της. Όλα τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το ποσό της μεθανόλης που προσλαμβάνεται από την ασπαρτάμη ή τους χυμούς φρούτων είναι απόλυτα ασφαλές.

Μπορούν οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά να καταναλώνουν ασπαρτάμη;

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ασπαρτάμης. Επιπλέον, καμία παρενέργεια ή επιπλοκή στην υγεία δεν έχει συσχετιστεί ποτέ με την κατανάλωση ασπαρτάμης από έγκυες γυναίκες. Αντίστοιχα, δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που να καταδεικνύουν ότι είναι επικίνδυνο για τα παιδιά να καταναλώνουν ασπαρτάμη. Εξάλλου, η μέση κατανάλωση ασπαρτάμης σε παιδιά κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά ούτως ή άλλως δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές επιπτώσεις από την πρόσληψη ασπαρτάμης σε παιδιά.
Μπορούν οι διαβητικοί ασθενείς να καταναλώνουν ασπαρτάμη;

Ο Αμερικάνικος Διαβητολογικός Σύλλογος αναφέρει ότι η κατανάλωση ασπαρτάμης από διαβητικούς ασθενείς είναι ασφαλής. Εξάλλου, η ασπαρτάμη μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική γλυκαντική λύση που δεν επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Μπορεί η ασπαρτάμη να βοηθήσει στον έλεγχο βάρους;

Τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν ασπαρτάμη αποδίδουν σημαντικά χαμηλότερες θερμίδες, σε σχέση με τα αντίστοιχα που ως γλυκαντική ουσία περιέχουν ζάχαρη. Χρησιμοποιώντας προϊόντα με ασπαρτάμη μπορεί κάποιος να ελέγξει καλύτερα τη συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων και ποτών με ασπαρτάμη όταν αντικαθιστούν τα αντίστοιχα προϊόντα με ζάχαρη, στα πλαίσια μιας σωστής διατροφής και ενός προγράμματος φυσικής δραστηριότητας, έχει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στον έλεγχο βάρους μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας απαιτεί μία διατροφή που να αποδίδει συνολικά χαμηλότερη ενεργειακή πρόσληψη από την ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός (αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο) και δεν επαρκεί μόνο η χρήση τροφίμων και ποτών με ασπαρτάμη.

Διαβάστε επίσης: Ζάχαρη Καρύδας: Το πιο υγιεινό υποκατάστατο της εμπορικής ζάχαρης

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο fmh.gr

x

Send this to a friend