Πόνος στον αστράγαλο και τρέξιμο: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Ο πόνος στον αστράγαλο είναι ένα κοινό πρόβλημα για τους δρομείς. Κάθε βήμα που κάνετε ασκεί βάρος και πίεση στους αστραγάλους σας. Τελικά αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραυματισμό και πόνο ακόμα και αν δεν έχετε κάποιο διάστρεμμα.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Health and Fitness Journal του American College of Sports Medicine, ο μέσος δρομέας κάνει περίπου 1.200 βήματα ανά χιλιόμετρο όταν τρέχει με ρυθμό περίπου 6-7 λεπτών. Αυτές οι 1.200 πιέσεις μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.

Τι προκαλεί πόνο στον αστράγαλο για τους δρομείς;

Οι τέσσερις κύριοι “ένοχοι” πόνου στον αστράγαλο κατά τη διάρκεια και μετά το τρέξιμο είναι:

 • διάστρεμμα αστραγάλου
 • στέλεχος αστραγάλου
 • τενοντίτιδα
 • κάταγμα στρες

Ας αφήσουμε εκτός το διάστρεμμα για το οποίο έχουμε γράψει αρκετές φορές και ας πιάσουμε τις άλλες αιτίες. Αν θέλετε να φρεσκάρετε τη μνήμη σας, πάντως, διαβάστε ΕΔΩ

Στέλεχος αστραγάλου

Ένα στέλεχος είναι ένας τεντωμένος ή σχισμένος τένοντας (ιστός που συνδέει τους μυς με τα οστά). Τα κοινά συμπτώματα ενός στελέχους περιλαμβάνουν:

 • πόνος
 • πρήξιμο
 • μυικοί σπασμοί
 • κράμπες
 • δυσκολία στην κίνηση του αστραγάλου σας

Το διάστρεμμα, η ασυμμετρία αστραγάλων και η λύση!

Τενοντίτιδα

Η τενοντίτιδα είναι ο ερεθισμός ή η φλεγμονή ενός τένοντα. Για τους δρομείς, η τενοντίτιδα προκαλείται συχνά από:

 • υπερβολική χρήση (τρέχει πολύ μακριά ή για πολύ καιρό)
 • εξοπλισμός (φορώντας λάθος παπούτσια)
 • επανάληψη (τρέχει σε μία μόνο κατεύθυνση στο κομμάτι)
 • φυσικά χαρακτηριστικά (χαμηλές καμάρες, επίπεδα πόδια)

Τα κοινά συμπτώματα τενοντίτιδας περιλαμβάνουν:

 • πόνος (μερικές φορές περιγράφεται ως θαμπό πόνος όταν κινείται ο αστράγαλος)
 • περιορισμένο πρήξιμο
 • τρυφερότητα

Κάταγμα στρες

Τα κατάγματα στρες είναι μικροσκοπικές ρωγμές σε ένα οστό που συνήθως προκαλούνται από επαναλαμβανόμενη δύναμη και υπερβολική χρήση. Οι δρομείς μπορεί να παρουσιάσουν κατάγματα στρες εάν:

 • τρέχετε υπερβολικά μίλια
 • αυξάνουν σημαντικά τα χιλιόμετρα τους, όπως η προσθήκη επιπλέον ημερών λειτουργίας
 • αλλάξτε επιφάνειες λειτουργίας, όπως μετακίνηση από διάδρομο σε υπαίθριο δρόμο
 • μην κάνετε cross-train (κάνοντας μορφές άσκησης που εστιάζουν σε διαφορετικές περιοχές του σώματος)
 • μην λαμβάνετε σωστή διατροφή, όπως αρκετή βιταμίνη D και ασβέστιο

Τα κοινά συμπτώματα ενός κατάγματος στρες περιλαμβάνουν:

 • πόνος που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου αλλά μειώνεται κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης
 • περιορισμένο πρήξιμο
 • πιθανές μώλωπες

Αντιμετώπιση του πόνου στον αστράγαλο

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία του πόνου στον αστράγαλο είναι να μειώσετε την πίεση στον αστράγαλο και να επιτρέψετε στο σώμα σας να επουλωθεί. Με άλλα λόγια, κάντε ένα διάλειμμα από το τρέξιμο. Αυτή είναι η πρώτη φάση.

 • Βάρος. Αποφύγετε να βάζετε βάρος στον αστράγαλο για 48 έως 72 ώρες.
 • Πάγος. Βάλτε πάγο το συντομότερο δυνατό. Για τις πρώτες 48 ώρες, ή έως ότου βελτιωθεί το πρήξιμο, παγώστε τον αστράγαλο για 15 έως 20 λεπτά, τέσσερις έως οκτώ φορές την ημέρα.
 • Συμπιέζω. Τυλίξτε τον αστράγαλο με έναν ελαστικό επίδεσμο ή χρησιμοποιήστε έναν επίδεσμο συμπίεσης σχεδιασμένο για αστραγάλους.
 • Ανυψώνω. Όταν είναι δυνατόν, κρατήστε τον αστράγαλο υψωμένο πάνω από την καρδιά σας.

Διατάσεις, δρομείς και τραυματισμοί: Ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί

Πότε να επισκεφθείτε το γιατρό σας

Όταν αντιμετωπίζετε πόνο στον αστράγαλο, επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν:

 • ο πόνος σας διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες
 • δεν μπορείτε να τρέξετε μετά από μια εβδομάδα ξεκούρασης
 • δεν μπορείς να βρεις βάρος στον αστράγαλο σου
 • ο αστράγαλος αισθάνεται μούδιασμα ή ασταθής
 • έχετε συμπτώματα λοίμωξης (ο αστράγαλος γίνεται πολύ κόκκινος ή οι κόκκινες ραβδώσεις εκτείνονται από τον τραυματισμό)
 • ο αστράγαλος σας έχει τραυματιστεί στο παρελθόν πολλές φορές

Τι κάνετε με το τρέξιμό σας

Το τρέξιμο επιβαρύνει τους αστραγάλους και μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησία και πόνο. Η δυσφορία μπορεί να προκληθεί, μεταξύ άλλων από:

 • υπερπροπόνηση
 • έλλειψη σωστής διατροφής
 • λάθος παπούτσια
 • αλλαγή στις επιφάνειες που τρέχετε

Η μοναδική λύση, αν ο πόνος είναι έντονος και επίμονος, είναι κάνετε ένα μικρό διάλειμμα. Αν παρόλα αυτά, μια εβδομάδα μετά, ξεκινήσετε προπόνηση και νιώσετε πόνο, τότε θα πρέπει οποσδήποτε να πάτε στον ορθοπεδικό σας.

Διαβάστε επίσης: Ένας συχνός τραυματισμός που ταλαιπωρεί τους νέους δρομείς

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ο «Νυχτερινός» μαζί με τον Μαραθώνιο “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” στις 21/11

Μία διπλή δρομική γιορτή θα ζήσει η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, ημερομηνία κατά την οποία μεταφέρεται και θα διεξαχθεί ο 9ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης – ΖeniΘ, παράλληλα με τον 15ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» – bwin.

Η απόφαση μεταφοράς της ημερομηνίας διεξαγωγής του 9ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης – ΖeniΘ για την 21η Νοεμβρίου 2021, αντί της 17ης Οκτωβρίου 2021, προέκυψε μετά την εισήγηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, και τη συναίνεση των Φορέων της πόλης και της Οργανωτικής Επιτροπής. Η παραπάνω από κοινού απόφαση ελήφθη λόγω του επιβαρυμένου ιικού φορτίου του κορονοϊού στην πόλη της Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τις επερχόμενες εορταστικές εκδηλώσεις, της απελευθέρωσης της πόλης και του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, καθώς και της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δωρεάν συμμετοχή στον Thessaloniki Virtual Night Halfmarathon – ZeniΘ

Με στόχο να καλύψει το αγωνιστικό κενό της αναβληθείσας ημερομηνίας, η Οργανωτική Επιτροπή προκηρύσσει παράλληλα με τον 9ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης – ΖeniΘ τον εορταστικό Thessaloniki Virtual Night Halfmarathon – ZeniΘ, με περίοδο διεξαγωγής από Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 έως Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022 (πληροφορίες – εγγραφές σύντομα διαθέσιμες στο www.thessalonikivirtualmarathon.org).

Ουσιαστικά, δίδεται η δυνατότητα στους εγγεγραμμένους δρομείς στον 9ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης – ΖeniΘ οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη νέα ημερομηνία διεξαγωγής (21η Νοεμβρίου) να συμμετάσχουν δωρεάν στον Thessaloniki Virtual Night Halfmarathon – ZeniΘ, λαμβάνοντας ταχυδρομικά στο σπίτι τους (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) το πιστοποιητικό συμμετοχής, το αναμνηστικό μετάλλιο και το αναμνηστικό t-shirt της διοργάνωσης.

Επιπλέον, εφόσον έχουν τη δυνατότητα, μπορούν να συμμετάσχουν και στον 9ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης – ZeniΘ της 21ης Νοεμβρίου χωρίς επιπλέον οικονομική συνδρομή.

Για όσους συμμετάσχουν στο Thessaloniki Virtual Night Halfmarathon – ZeniΘ και δεν μπορέσουν να συμμετάσχουν και στον «Νυχτερινό» της 21ης Νοεμβρίου 2021, η Ο.Ε. προσφέρει δωρεάν συμμετοχή σε μία από τις δύο επερχόμενες διοργανώσεις της, του 2022 (αυτής του 10ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης – ZeniΘ ή αυτής του 16ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» – bwin).

Οι βραβευμένες διοργανώσεις και το κοινωνικό έργο τους

Μετά από 15 χρόνια αδιάκοπης προσπάθειας, τα δύο κορυφαία αθλητικά γεγονότα της Βορείου Ελλάδος είναι πλέον βραβευμένοι φορείς αθλητικού τουρισμού από την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, κερδίζοντας το έπαθλο στην κατηγορία ‘Best Thematic Sports Destination’ του διαγωνισμού “Premium Tourism Awards 2021”. Παράλληλα, ο «Μαραθώνιος της Ιστορίας» της 14ης Απριλίου 2019 αναδείχθηκε 8ος καλύτερος Μαραθώνιος στον κόσμο στη συνολική αξιολόγηση μεταξύ 476 πιστοποιημένων Μαραθωνίων, καθώς και 4ος καλύτερος στον τομέα της ασφάλειας, στην ανεξάρτητη έρευνα της “THE SOLE SUPPLIER” (http://bit.ly/TopMarathons).

Η προσπάθεια της Οργανωτικής Επιτροπής συνεχίζεται με περισσότερο πείσμα και προσήλωση στο κοινωνικό έργο που επιτελεί, παρότι ακόμα η πανδημία είναι υπαρκτή. Αντιμετωπίζει με ασφάλεια κάθε δυσκολία, με σκοπό να προσφέρει χαρά και χρώμα στην πόλη και τη χώρα, στρέφοντας το κοινό στον αθλητισμό υγείας, με στόχο τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής του υγείας, καθώς και του επιπέδου ευτυχίας και της ποιότητας ζωής του.

Οι δύο διοργανώσεις αποτελούν τακτικά μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων AIMS. Διοργανώνονται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με τη θεσμική συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την αιγίδα της οποίας φέρουν. Τελούν επίσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο Διεθνής Μαραθώνιος. Παράλληλα τελούνται με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της ομοσπονδίας ΣΕΓΑΣ και υποστηρίζονται επίσης από τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πέλλας, Χαλκηδόνος, Δέλτα και Κορδελιού-Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων, όπως φαίνονται στις επίσημες ιστοσελίδες τους www.thesshalfmarathon.org, www.atgm.gr, www.alexanderthegreatmarathon.org.

Οι εγγραφές τόσο για τον «Νυχτερινό», όσο και για τον «Μαραθώνιο της Ιστορίας», που θα διεξαχθούν την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, συνεχίζονται κανονικά.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στα e-mail [email protected] και [email protected], προσωπικά στα Κεντρικά Γραφεία του Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στο Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο και τηλεφωνικά στο 2310 200360.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Run Greece: Restart στις 3 Οκτωβρίου για τη μαζικότερη αθλητική διοργάνωση της Καστοριάς

Γιορτή για τους δρομείς το Run Greece στην Καστοριά

Κάλεσμα στους πολίτες να συμμετέχουν στο 8ο Run Greece Kastoria έκαναν μέσω κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν

ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Run Greece, Θανάσης Ράπτης, ο Πρόεδρος του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δυτικής Μακεδονίας, Κώστας Αδάμ και δύο από τις παλαιότερες αθλήτριες του θεσμού, η Ολυμπιονίκης, Χριστίνα Γιαζιτζίδου και η πρωταθλήτρια Μαραθωνίου, Σόνια Τσεκίνη.

«Με μεγάλη μας χαρά υποστηρίζουμε και εμείς και ο Δήμος Καστοριάς αυτή την πολύ μεγάλη διοργάνωση που μπήκε στο καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ χάρη στις προσπάθειες του Θανάση Ράπτη», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, χαρακτηρίζοντας «στοίχημα» την επιτυχία της διοργάνωσης που, φέτος, γίνεται υπό διαφορετικές προϋποθέσεις εξαιτίας της πανδημίας.

«Ο Δήμος Καστοριάς δίνει το «παρών» σε αυτή την γιορτή της πόλης μας που προάγει τον αθλητισμό, αλλά ταυτόχρονα προβάλλει την περιοχή μας σε πανελλαδικό επίπεδο. Όντας και εγώ δρομέας, μαζί με τον Δημήτρη Σαββόπουλο, δεν θα μπορούσαμε να απέχουμε από αυτή τη σημαντικότατη διοργάνωση», τόνισε ο Δήμαρχος Καστοριάς, συγχαίροντας τους διοργανωτές.

Από την πλευρά τους, τόσο ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Run Greece όσο και ο Πρόεδρος του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δυτικής Μακεδονίας ανέλυσαν τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης, στην οποία θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να είναι ασφαλείς όλοι οι συμμετέχοντες.

«φέτος κάνουμε την επανεκκίνηση των αγώνων που ξεκίνησαν από το 2013 στην περιοχή μας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε. Άλλωστε, η Καστοριά είχε πάντα πολύ μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων», δήλωσε ο κ. Αδάμ, δίνοντας τον λόγο στον κ. Ράπτη. «Οι αγώνες αυτοί σχεδιάστηκαν για να …σηκώσουν τον κόσμο από τον καναπέ. Και νομίζω ότι όλοι μαζί τα καταφέραμε. Και φέτος θα είμαστε νικητές, παρά τις συνθήκες», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι τοποθετήσεις των δύο μεγάλων αθλητριών της περιοχής μας, που θα συμμετέχουν και φέτος στους αγώνες. «Το Run Greece είναι μία ευκαιρία για να δείξουμε αυτό το στολίδι που έχουμε, την Καστοριά μας», είπε χαρακτηριστικά η Χριστίνα Γιαζιτζίδου, ενώ η Σόνια Τσεκίνη κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει, όπως άλλωστε θα κάνει και η ίδια. «Παρά τις προσωπικές μου δυσκολίες θα είμαι παρούσα στη φετινή διοργάνωση», σημείωσε.

Η συνέντευξη Τύπου έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού και Κοινωνικής Μέριμνας, όπου τους ομιλούντες καλωσόρισε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πέτρος Δοκόπουλος, χαιρετίζοντας την πραγματοποίηση μίας ακόμη μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης στον Δήμο της Καστοριάς.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend