Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβωσης με τη βοήθεια της διατροφής;

Της Νίκης Κουτσίκου*

Αν και η θρόμβωση μπορεί να αποτελεί μία νόσο όχι τόσο γνωστή σε πολλούς, είναι γεγονός ότι ευθύνεται για το 25% των θανάτων παγκοσμίως. Εάν βρίσκεστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για θρόμβωση υπάρχουν καλά νέα για εσάς, καθώς μπορείτε μέσω μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής να μειώσετε τον κίνδυνο αυτό.

Τι είναι η θρόμβωση;

Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός θρόμβων, δηλαδή πηγμάτων αίματος στις αρτηρίες ή στις φλέβες, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η φυσιολογική ροή του αίματος. Οφείλεται στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, στο αυξημένο ιξώδες του αίματος και στη διαταραγμένη ινωδόλυση, δηλαδή τη λύση του θρόμβου.

Από τις σοβαρότερες εκδηλώσεις της δημιουργίας θρόμβων είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος

Βρίσκεστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου;

Αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο έχετε εάν:

  • Καπνίζετε
  • Έχετε αυξημένη συγκέντρωση λιπιδίων στο αίμα
  • Πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη
  • Είστε υπερτασικοί
  • Έχετε συσσωρευμένο λίπος στον κορμό (κοιλιακή παχυσαρκία)

Ενώ αυξημένο κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολική νόσο έχετε εάν:

  • Φέρετε κάποιο τραύμα ή κάταγμα
  • Υποβάλλεστε σε μεγάλο ορθοπαιδικό χειρουργείο
  • Υποβάλλεστε σε ογκολογικό χειρουργείο
  • Λαμβάνετε από του στόματος αντισυλληπτικά δισκία ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
  • Είστε έγκυος ή στην περίοδο της λοχείας
  • Πάσχετε από θρομβοφιλία
  • Έχετε υποστεί στο παρελθόν φλεβική θρομβοεμβολή

Θρόμβωση και Διατροφή

Επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι:

  1. Η αντικατάσταση του «κακών» κορεσμένων λιπαρών οξέων, που βρίσκονται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, από τα ω-3 λιπαρά οξέα των ψαριών και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιολάδου μειώνει τη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων.
  2. Η αντικατάσταση των τροφίμων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη από τρόφιμα τα οποία δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα προστατεύει από το σχηματισμό θρόμβων, προάγοντας τη σωστή λειτουργία της ινωδόλυσης.
  3. Μία δυτικού τύπου δίαιτα, πλούσια σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, αυγά και εντόσθια, παρέχει μεγάλες ποσότητες χολίνης, ένα συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών το οποίο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης.
  4. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και ιδιαιτέρως κόκκινου κρασιού φαίνεται ότι δρα προστατευτικά. Για αυτό πιθανώς ευθύνεται η ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό της φλούδας των σταφυλιών.
  5. Τρόφιμα με αντιθρομβωτικές ιδιότητες είναι: τα μούρα, το κακάο, ο καφές, το σκόρδο, το ακτινίδιο, το κρεμμύδι, ο χυμός κόκκινων σταφυλιών, η τομάτα και ο κουρκουμάς.

H υιοθέτηση μιας μεσογειακού τύπου διατροφής προστατεύει έναντι της θρόμβωσης και σχετίζεται με μικρότερη θνητότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα

Αντιπηκτική αγωγή και διατροφή

Η αντιπηκτική αγωγή χορηγείται με σκοπό τη μείωσης της πηκτικής ικανότητας του αίματος. Σε αυτήν ανήκουν τα κουμαρινικά αντιπηκτικά, τα οποία ανταγωνίζονται τη βιταμίνη Κ. Η συγκεκριμένη βιταμίνη συμμετέχει στην ενεργοποίηση της διαδικασίας πήξης του αίματος. Επομένως, εάν λαμβάνετε τέτοιου είδους αντιπηκτικά πρέπει να έχετε μία σταθερή πρόσληψη της βιταμίνης Κ από τη διατροφή, καθώς η αυξημένη πρόσληψή της μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της αγωγής. Στα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα βιταμίνης Κ ανήκουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως οι λαχανίδες, το σπανάκι, τα πράσινα φύλλα των παντζαριών, τα σέσκουλα, το μπρόκολο, το λάχανο, τα γογγύλια, τα παντζάρια και το άισμπεργκ, ενώ από τα φυτικά έλαια, το σογιέλαιο και το κραμβέλαιο έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα της βιταμίνης.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το λίπος γύρω από την κοιλιά «απειλεί» την καρδιά σας;

* Η Νίκη Κουτσίκου είναι Ιατρός και Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και στη συνέχεια από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Previous ArticleNext Article

Ξεπεράστε την κούραση της ημέρας τρώγοντας σωστά

Δίνετε αγώνα για να αποκτήσετε την κατάλληλη ενέργεια το πρωί; Τα βράδια προσπαθείτε πολύ για να ξεπεράσετε την κούραση της ημέρας;

Είναι προφανές: ο τρόπος που τρώτε μέσα στην ημέρα δεν είναι ο κατάλληλος και ίσως πρέπει να τον αλλάξετε.

Για την ακρίβεια πρέπει να τονώσετε λίγο, μέσω της τροφής σας, τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Ακολουθούν μερικές καλές συμβουλές:

Τροφές που μας φέρνουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Να τρώτε πάντα πρωινό

Πολλοί άνθρωποι δεν τρωνε πρωινό λόγω της βιασύνης τους και της αγωνίας τους να μην αργήσουν στη δουλειά. Μεγάλο λάθος. Το πρωινό δίνει τα απαραίτητα ποσοστά ενέργειας στο σώμα σας ώστε να ξεκινήσει όσο το δυνατόν καλύτερα η μέρα σας και είναι ένα γεύμα που δεν πρέπει ποτέ να χάνετε. Συν τοις άλλοις, μας κρατάει χορτάτους και έτσι αποφεύγουμε τα περιττά γεύματα μέσα στην ημέρα.

Τρώτε πιο συχνά γεύματα αλλά σε μικρές ποσότητες

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το να τρώνε μόνο τρία γεύματα την ημέρα είναι η πιο σοφή μέθοδος. Ακριβώς όμως επειδή τα γεύματα αυτά είναι μεγάλα, ο οργανισμός δύσκολα τα χωνεύει και έτσι αισθανόμαστε ένα βάρος κατά την διάρκεια της ημέρας. Με εξαίρεση το πρωινό, τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας σας πρέπει να είναι ελαφριά και λιτοδίαιτα. Αλλά να είναι περισσότερα από μόλις τρια την ημέρα. Προσθέστε και δεκατιανό ανάμεσα στο πρωινό και το μεσημεριανό καθώς και ένα απογευματικό γεύμα.

Τροφές και ροφήματα που μπορούν να μηδενίσουν την προπόνησή σας!

Να τρώτε φρούτα

Τα καθημερινά σας γεύματα πρέπει να αποτελούνται από όσα περισσότερα φρούτα γίνεται. Τα συστατικά που περιέχονται στα περισσότερα φρούτα δίνουν μια έξτρα ώθηση στην καθημερινότητά σας και πολλές φορές σας βοηθάνε να είστε σε φόρμα παρά το γεγονός ότι μπορεί το σώμα σας να είναι κουρασμένο. Ουσιαστικά τα φρούτα μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά τονωτικά και η σημασία τους στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες είναι μεγάλη.

Ενισχύστε τον οργανισμό σας με βιταμίνη B

Η βιταμίνη Β είναι ένα κομβικό στοιχείο που απαγορεύεται να λείπει από τις διατροφικές συνήθειες της καθημερινότητάς μας. Είναι η βιταμίνη που μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια και ως εκ τούτου πρέπει να πρέπει να φροντίζετε να παίρνετε την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητά της. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και κρέας απαιτείται να τα καταναλώνετε συστηματικά.

Διαβάστε επίσης:11 τροφές για όταν χρειάζεσαι άμεσα έξτρα ενέργεια

Η ουσία που βελτιώνει την απόδοση της άσκησης σε 12 εβδομάδες!

Τριετής έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά που έγινε το 2012 και δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology ανακάλυψε ότι η ρεσβερατρόλη αυξάνει την ικανότητα των αρουραίων να ασκούνται σε διάστημα 12 εβδομάδων.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Canadian Institutes of Health Research.

Η ρεσβερατρόλη, μια αντιοξειδωτική ουσία, αποτελεί αντικείμενο πολλών μελετών, ακόμη και από την αμερικανική διαστημική εταιρεία NASA.

Η ερευνητική ομάδα του Jason Dyck διαπίστωσε ότι τα οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό η ρεσβερατρόλη, μία χημική ουσία που βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στη φλούδα των σταφυλιών και στο κόκκινο κρασί βελτιώνει την απόδοση κατά την άσκηση.

Που υπάρχει…

Επίσης σε μεγάλες ποσότητες υπάρχει στα φύλλα ευκαλύπτου και ελάτου, στους ξηρούς καρπούς στα μούρα (mulberries, blueberries, cranberries, bilberries) και στην μαύρη σοκολάτα. Ενώ έχει ανιχνευτεί και σε άλλες 70 τροφές, αλλά σε μικρές ποσότητες που δεν μπορούν να φανούν το ίδιο ωφέλιμες.

4 λόγοι που η σοκολάτα είναι ευεργετική για τους δρομείς

Να σημειωθεί ότι μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η ρεσβερατρόλη επιβραδύνει την αύξηση του βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι η ουσία είναι επίσης αντικαταθλιπτική.

Το κόκκινο κρασί έχει την περισσότερη ρεσβερατρόλη από όλες τις άλλες τροφές που περιέχουν την ουσία αλλά και πάλι η ποσότητά του είναι σχετικά μικρή γι’ αυτό η ρεσβερατρόλη υπάρχει στην αγορά ως διατροφικό συμπλήρωμα.

“Εάν πίνετε κόκκινο κρασί για να πάρετε ρεσβερατρόλη [σε ικανοποιητική ποσότητα], θα πρέπει να πίνετε από 10 έως 100 μπουκάλια την ημέρα”, είπε ο Dyck.

Με ποιον τρόπο ο καφές βελτιώνει την αθλητική σου απόδοση;

O ίδιος ανέφερε: “Πιστεύω ότι η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς που θέλουν να ασκηθούν αλλά δεν μπορούν. Η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να μιμηθεί την άσκηση ή να βελτιώσει τα οφέλη της μέτριας άσκησης που μπορούν να κάνουν. Είναι πολύ ικανοποιητικό να προχωρήσουμε από τη βασική έρευνα στο εργαστήριο σε μια κλινική δοκιμή στον άνθρωπο”.

Διαβάστε επίσης: Αθλητική διατροφή δεν σημαίνει μόνο κοτόπουλο, ρύζι και μαρούλι

Πηγή: Improvements in skeletal muscle strength and cardiac function induced by resveratrol during exercise training contribute to enhanced exercise performance in rats. The Journal of Physiology, 2012; 590 (11): 2783 DOI: 10.1113/jphysiol.2012.230490

x

Send this to a friend