Γιατί το λίπος γύρω από την κοιλιά «απειλεί» την καρδιά σας;

Γιατί το λίπος γύρω από την κοιλιά "απειλεί" την καρδιά σας;

Σε λίγους μήνες θα έρθει η ώρα να φορέσετε το μαγιό σας και να βγείτε στην παραλία. Πολλοί από εσάς προσπαθήσατε όλο αυτό το διάστημα να κάνετε ό,τι περνούσε από το χέρι σας για να διατηρηθείτε σε φόρμα.

Ωστόσο παρά το γεγονός πως χάσατε κάποια κιλά, συνειδητοποιείτε πως το λίπος στην κοιλιά δεν λέει να εξαφανιστεί.

Δυστυχώς το να χάσετε το λίπος γύρω από την μέση είναι συχνά μια αρκετά δύσκολη υπόθεση. Χρειάζεται κάτι περισσότερο από τις επισκέψεις στο γυμναστήριο για να δείτε αποτέλεσμα. Ισως θα πρέπει να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, να επιλέξετε τροφές πλούσιες σε θρεπτική αξία, να μειώσετε το στρες και να αυξήσετε τις ώρες του ύπνου.

Το λίπος γύρω από την συγκεκριμένη περιοχή συνδέεται με αρκετούς κινδύνους για την υγεία, όπως είναι τα καρδιακά νοσήματα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal, η «διογκωμένη» κοιλιά, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ξαφνικών –και συχνά μοιραίων- καρδιακών δυσλειτουργιών, χωρίς να υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια.

Η κατάσταση αυτή προκαλείται από μια μη αναμενόμενη απώλεια της καρδιακής λειτουργίας, η οποία οδηγεί σε δραστική μείωση της ροής του αίματος στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Ο κίνδυνος εμφάνισης αιφνίδιου καρδιακού θανάτου υπολογίζεται με τη χρήση της αναλογίας μέσης-ισχίων, η οποία υπολογίζεται διαιρώντας την περιφέρεια της μέσης με αυτή των γοφών, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη αναλογία μέσης προς γοφούς έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, σε σχέση με εκείνους των οποίων η αναλογία κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι ερευνητές, όμως, ήθελαν να ανακαλύψουν αν τα «παχάκια» και τα «σωσίβια» οδηγούσαν σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτού του είδους η διανομή του λίπους στο σώμα είναι πιο επικίνδυνη.

Πιστεύεται ότι το λίπος στην περιοχή του στομαχιού –και κατά συνέπεια και άλλων ζωτικών οργάνων- είναι πιο επικίνδυνη από το λίπος γύρω από τους γοφούς ή τους μηρούς.

Ακολουθούν οι αιτίες που έχετε περιττό λίπος γύρω από την κοιλιά και συμβουλές προκειμένου να απαλλαχτείτε από αυτό:

Διαιτητικά αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου και της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με σχετική έρευνα πανεπιστημίου στο Τέξας, τα άτομα που έπιναν δύο ή και περισσότερες σόδες την ημέρα είχαν μέγεθος μέσης ως και έξι φορές μεγαλύτερο από εκείνα που δεν έπιναν καθόλου. Όταν λέμε αναψυκτικά, αναφερόμαστε σε όλα τα light ανθρακούχα ποτά.

Υπερβολική κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού

Αντί να καταφύγετε στο έτοιμο φαγητό μαγειρέψτε κάτι σπίτι. Όταν πηγαίνετε σε κάποιο εστιατόριο είναι πολύ πιθανό να φάτε μεγάλες ποσότητες και τροφές που δεν είναι υγιεινές. Σύμφωνα με έρευνες όσο πιο συχνά τρώτε απέξω τόσο πιο πιθανό είναι να πάρετε επιπλέον κιλά. Μαγειρεύοντας στο σπίτι, βοηθά να ελέγχετε καλύτερα τις μερίδες ενώ παράλληλα χρησιμοποιείτε πιο υγιεινά υλικά.

Κοιμάστε αργά

Οσο πιο αργά πέφτετε για ύπνο τόσο πιο πιθανό είναι να συσσωρεύσετε λίπος γύρω από την κοιλιά. Το σώμα μας καίει λίπος την ώρα του ύπνου για τον λόγο αυτό προσπαθήστε να πάτε στο κρεβάτι λίγο πιο νωρίς και κάντε τις ανάλογες τροποποιήσεις στο πρόγραμμά του ύπνου. Για παράδειγμα μειώστε την ποσότητα καφεΐνης που προσλαμβάνετε ημερησίως, κρατήστε το δωμάτιο δροσερό και κάντε ένα ζεστό μπάνιο.

Τεχνικές γλυκαντικές ουσίες

Τα τρόφιμα που δεν έχουν ζάχαρη συχνά περιέχουν άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Πολλές από αυτές δημιουργούν προβλήματα στην χώνεψη αλλά και αύξηση του λίπους στην κοιλιακή χώρα.

Αίσθημα πείνας λόγω του στρες

Το άγχος είναι επικίνδυνο για την περιφέρεια. Αυξάνει την κορτιζόλη μια ορμόνη που συμβάλει στην δημιουργία λίπους στην κοιλιά. Επίσης προκαλεί την ανάγκη για κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία και συμβάλει στην δημιουργία λίπους στην περιφέρεια. Σύμφωνα με το κέντρο έλεγχου και πρόληψης νοσημάτων το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 480.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Αλάτι

Μείνετε μακριά από το αλάτι. Προκαλεί φούσκωμα και δίψα, ενώ μπορεί να αυξήσει το μέγεθος των λιποκυττάρων. Προτιμήστε το νωπό από το συσκευασμένο κρέας και συγκρίνετε τρόφιμα μεταξύ τους μέχρι να βρείτε εκείνο με την βέλτιστη ποσότητα αλατιού.

Κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ συμβάλει σημαντικά στην  αύξηση του λίπους στην περιφέρεια. Επιδρά αρνητικά στις ορμόνες που επηρεάζουν με την σειρά τους τον τρόπο που μεταβολίζουμε τις θερμίδες. Πίνετε αλκοόλ μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και όταν βγαίνετε έξω το Σαββατοκύριακο.

Τρώτε μπροστά από την τηλεόραση

Αρχίζετε με ένα πατατάκι, μετά ακολουθεί ένα δεύτερο μέχρι που αδειάζει η σακούλα. Το να τρώτε μπροστά από την TV δεν βοηθά σε τίποτε να μείνετε πιστοί στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Εχει αποδειχθεί πως όταν βλέπετε τηλεόραση μπλοκάρει το αίσθημα της πληρότητας καθώς το μυαλό σας είναι απασχολημένο με κάτι άλλο. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνετε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και προσθέτετε επιπλέον θερμίδες.

Τρώτε πολύ γρήγορα

Με το να τρώτε πολύ γρήγορα καταπίνετε περισσότερο αέρα και αυτό οδηγεί σε φούσκωμα.  Γι΄ αυτό θα πρέπει να τρώτε αργά. Άλλωστε έρευνες έχουν δείξει πως τρώγοντας πιο αργά έρχεται πιο σύντομα το αίσθημα της πληρότητας.

Αρνητική ψυχολογία

Για να απαλλαγείτε από το λίπος στην περιφέρεια θα πρέπει να βλέπετε τα πράγματα πιο θετικά. Ασχοληθείτε με την πρωινή γυμναστική και μην απογοητεύεστε αν τα αποτελέσματα δεν είναι ορατά άμεσα. Να θυμάστε πάντα πως κάθε φορά που γυμνάζεστε και τρώτε σωστά είστε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο που έχετε θέσει. Η ψυχολογία είναι βασικό πράγμα.

Διαβάστε ακόμα: Το απόλυτο είδωλο: Τρώει μόνο junk food και είναι… φέτες

Πηγή: theactivetimes.com

Previous ArticleNext Article

Γιατί το μεταλλικό νερό αυξάνει τις καύσεις των θερμίδων

Η κατανάλωση άφθονου νερού αποτελεί μέρος μιας επιτυχημένης δίαιτας καθώς όταν κάποιος πίνει συστηματικά νερό πριν το φαγητό μπορεί να χάσει κιλά.

Όμως το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένο. Το αδυνάτισμα μπορεί να οφείλεται στο ότι το νερό προκαλεί μείωση της όρεξης ή μπορεί λόγω των ιχνοστοιχείων που περιέχει να αυξάνει τις θερμίδες που καίει το σώμα, δηλαδή να αυξάνει τον μεταβολισμό.

Οι μελέτες σχετικά με το γιατί το νερό συμβάλλει στην απώλεια βάρους έχουν δείξει αντιφατικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το νερό δεν “καίει” περισσότερες θερμίδες ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ότι αυξάνει τις θερμίδες έως και 30%.

Τώρα επιστήμονες από την Ελβετία αναφέρουν πως όσοι πίνουν άφθονο νερό πριν από το φαγητό μπορεί να διαπιστώνουν ότι χάνουν βάρος, αλλά αυτό δεν οφείλεται τόσο στο ότι το νερό διεγείρει την καύση θερμίδων όσο σε άλλες επιδράσεις όπως είναι ο κορεσμός της πείνας.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 16 άνδρες, ηλικίας 20-30 ετών, ανακάλυψαν ότι έπειτα από την κατανάλωση 500 ml αποσταγμένου ή μεταλλικού νερού οι καύσεις των θερμίδων αυξάνονταν οριακά ή λίγο αντίστοιχα και άρα δεν μπορεί κάποιος να χάσει πολλά κιλά χωρίς να κάνει δίαιτα.

Συνεπώς, «το νερό δεν προκαλεί θερμογένεση», ξεκαθάρισαν η δρ Ναταλί Σαριέρ από το Πανεπιστήμιο του Fribourg, και οι συνεργάτες της, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Παχυσαρκίας, το οποίο διεξάγεται στο Λίβερπουλ. Η συμβολή του νερού στο αδυνάτισμα, πιθανώς οφείλεται σε άλλες δυνητικές επιδράσεις του, όπως ο κορεσμός της πείνας, πρόσθεσε η δρ Σαριέρ.

Ωστόσο έχει σημασία αν το νερό είναι αποσταγμένο ή μεταλλικό.

Ιχνοστοιχεία και άλατα στο νερό

Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν εάν οι διαφοροποιήσεις που βρέθηκαν σε προηγούμενες μελέτες όσον αφορά τις θερμίδες που καίει το σώμα οφείλονται στα διαφορετικά είδη νερού που χρησιμοποιήθηκαν, δεδομένου ότι ορισμένα συστατικά του νερού (ιχνοστοιχείαάλατα κ.τ.λ.) θα μπορούσαν να επηρεάζουν την θερμογένεση (μεταβολισμό).

Έτσι, αποφάσισαν να ελέγξουν ξεχωριστά τις επιδράσεις του καθαρού, αποσταγμένου νερού και του μεταλλικού νερού στις καύσεις των 16 εθελοντών τους, υποβάλλοντάς τους σε ειδικές μετρήσεις εν όσω κάθονταν ακίνητοι στο εργαστήριό τους.

Η κατανάλωση του αποσταγμένου νερού φάνηκε να αυξάνει οριακά τις καύσεις (μόλις 2%), ποσοστό το οποίο δεν ήταν στατιστικά σημαντικό (δηλαδή μπορεί απλώς να ήταν ένα τυχαίο αποτέλεσμα και εάν επαναλαμβάνονταν η μελέτη να μην έδειχνε διαφορά).

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να πιουν το μεταλλικό νερό και επανέλαβαν τις μετρήσεις τους. Αυτή τη φορά βρήκαν ότι η αύξηση των θερμίδων ήταν 5,8% – μία στατιστικά σημαντική μέτρηση.

Αλλά και πάλι θεώρησαν ότι αυξημένες θερμίδες που καίει το σώμα καταναλώνοντας μεταλλικό νερό είναι μικρή και δεν μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του σωματικού βάρους χωρίς κάποιος να ακολουθεί μια δίαιτα, δηλαδή να περιορίσει συνειδητά την πρόσληψη των θερμίδων του από το φαγητό.

Να επισημανθεί πάντως ότι στη μελέτη οι εθελοντές ήταν ακίνητοι. Ενδέχεται λοιπόν στην πραγματικότητα το νερό να έχει μια μεγαλύτερη συμβολή στο αδυνάτισμα, δηλαδή  στην περίπτωση που υπάρχει κίνηση.

Διαβάστε επίσης: Οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού με χυμό λεμονιού

Πώς θα «ξυπνήσει» το μυαλό σου χωρίς να πιεις καφέ

Όταν «ξυπνάει» το μυαλό σας χωρίς να πιεις καφέ

Ένας σύντομος περίπατος διάρκειας έστω και 20 λεπτών μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη εργασίας ακριβώς όπως και μια κούπα καφέ.

Αυτό υποστηρίζει μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature Scientific Reports. Στην εργασία αποδείχθηκε, μάλιστα, ότι η άσκηση μπορεί επίσης να μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις της έλλειψης καφεΐνης, όπως ο πονοκέφαλος, η κούραση και η δυστροπία.

Η μνήμη εργασίας είναι η ικανότητα αποθήκευσης και διαχείρισης πληροφοριών τη στιγμή που χρειάζεται, όπως για παράδειγμα κάποιος που έχει την ικανότητα να θυμάται «απ’έξω» τη λίστα για το σουπερμάρκετ.

Σε προηγούμενες επιστημονικές έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι η καφεΐνη και η άσκηση βελτιώνουν εξίσου συγκεκριμένες πτυχές της γνωστικής λειτουργίας όπως η προσοχή και η επαγρύπνηση, χωρίς ωστόσο να έχουν συγκριθεί άμεσα μέχρι τώρα.

Οι ερευνητές της μελέτης,με επικεφαλής τον διευθυντή του Εργαστηρίου Δυτικής Γυμναστικής και Ψυχολογίας της Υγείας, Χάρη Παπαβέσση, εξέτασαν την άσκηση σύντομης διάρκειας – συγκεκριμένα το περπάτημα σε διάδρομο ή στο δρόμο για 20 λεπτά – ενάντια σε μια δόση καφεΐνης – ποσότητα ίση με σχεδόν μία κούπα καφέ – όσον αφορά στη βελτίωση της μνήμης εργασίας.

Όπως αποδείχθηκε από τα αποτελέσματα, η σύγκριση αυτή ήταν ευνοϊκή για τον σύντομο περίπατο ενάντια στην καφεΐνη, με τα στοιχεία να αφορούν εξίσου τόσο τους ανθρώπους που κατανάλωναν όσο και αυτούς που απέφευγαν την καφεΐνη.

«Οι υγιείς ενήλικες που πίνουν δύο κούπες καφέ την ημέρα είναι σε γενικές γραμμές σε καλό επίπεδο, υπό την έννοια ότι αυτό δεν επηρεάζει τις περισσότερες σωματικές λειτουργίες. Για κάποιους πληθυσμούς, ωστόσο, η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να αποτελεί πρόβλημα και να πρέπει να περιοριστεί ή να μειωθεί», εξηγούν οι επιστήμονες.

Οι ιδιαίτεροι αυτοί πληθυσμοί περιλαμβάνουν ανθρώπους που υποφέρουν από έντονο άγχος, άτομα που βιώνουν συχνά ή έντονο τρέμουλο, αλλά και τις έγκυες γυναίκες. Σημειώνεται ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, δηλαδή περισσότερες από τέσσερις κούπες καφέ ημερησίως, βρίσκονται επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αρνητικές επιδράσεις της καφεΐνης.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι η μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης, είτε πρόκειται για ιατρική σύσταση είτε όχι, δεν είναι κάτι απλό, υποστηρίζουν, όμως, ότι η άσκηση μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. «Στους ανθρώπους που βιώνουν την έλλειψη, ένας σύντομος αλλά έντονος περίπατος μπορεί να μειώσει κάποια από τα συμπτώματα», καταλήγουν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Γρήγορο περπάτημα: Πόσα βήματα το λεπτό πρέπει να κάνεις;

Τρεις διατροφικοί μύθοι για όσους θέλουν να χάσουν περιττά κιλά

Τρεις διατροφικοί μύθοι για όσους θέλουν να χάσουν περιττά κιλά

Oι συμβουλές που ακολουθούν όσοι θέλουν να χάσουν περιττά κιλά είναι συχνά ανακριβείς με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι μύθοι σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά και στα έντυπα μέσα είναι αρκετοί. Παρακάτω παρατίθενται τρεις από τους πιο χαρακτηριστικούς:

Το μαύρο ψωμί παχαίνει λιγότερο από το άσπρο

Το μαύρο ψωμί είναι η τελευταία μόδα όχι μόνο στα εστιατόρια αλλά και στο φούρνο της γειτονιάς μας. Ένας από τους λόγους που αρκετοί το επιλέγουν είναι γιατί πιστεύουν οτι είναι πιο διαιτητικό. Η αλήθεια είναι ότι το μαύρο ψωμί είναι ανώτερο διατροφικά από το λευκό, που είναι περισσότερο επεξεργασμένο. Για παράδειγμα έχει περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συντελεί στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και βοηθά στη ρύθμιση του ζαχάρου και των λιπιδίων στο αίμα μας.

Από θερμιδικής άποψης όμως και τα δυο είδη ψωμιού και το άσπρο και το μαύρο είναι σχεδόν ίδια. Για να αποκτήσουμε το ιδανικό βάρος θα πρέπει να εμπλουτίσουμε το καθημερινό μας διαιτολόγιο με μαύρο ψωμί, που χάρη στη σύστασή του προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, μας κρατά χορτάτους για περισσότερη ώρα και περιέχει πολύτιμες φυτικές ίνες, θα πρέπει όμως να έχουμε υπ’ όψιν ότι πρόκειται για ψωμί, και είναι πλούσιο σε θερμίδες.

Η φρουκτόζη έχει λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη

Ο μύθος της φρουκτόζης και πολλών άλλων υποκατάστατων ζάχαρης είναι αρκετά διαδεδομένος και πολλοί από εμάς την επιλέγουμε ως λιγότερο παχυντική από τη ζάχαρη. Η φρουκτόζη όπως και η στέβια συστήνεται σε δίαιτες, αλλά όσον αφορά τις θερμίδες της είναι ουσιαστικά ίδιες με αυτές της ζάχαρης.

Η αλήθεια είναι ότι η φρουκτόζη απορροφάται πιο αργά από το αίμα και είναι πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Αν τη χρησιμοποιούμε μπορούμε να μειώσουμε στις μισές τις θερμίδες που παίρνουμε κάθε μέρα από τη ζάχαρη που προσθέτουμε στα ροφήματά μας και επιπλέον είναι πιο υγιεινή λόγω της μικρότερης επεξεργασίας της.

Τα light προϊόντα αδυνατίζουν

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα παρέχουν λιγότερες θερμίδες από τα κανονικά και κάτω υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν πράγματι να μας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Είναι ειδικά επεξεργασμένα ώστε να περιέχουν λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη από τα κανονικά κι έτσι μας δίνουν λιγότερες θερμίδες.

Έτσι τρόφιμα όπως τα αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, πραγματικά είναι ιδανικά για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους. Υπάρχουν όμως και προϊόντα, όπως οι σάλτσες, που ακόμη και στη light εκδοχή τους εξακολουθούν να είναι αρκετά παχυντικά και καλό είναι να μην τα χρησιμοποιούμε πολύ συχνά.

Διαβάστε ακόμα: Ποιες… ύπουλες τροφές μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Μπορεί το τρέξιμο να… νικήσει την κακή διατροφή;

Μαγνήσιο και δρομείς: Το μέταλλο που καθορίζει την αθλητική απόδοση

Κάνα-δυο φορές την εβδομάδα τρως έξω ή παραγγέλνεις μπέργκερ ή σουβλάκια στο σπίτι γιατί βαριέσαι να μαγειρέψεις ενώ με τα πατατάκια, τα γαριδάκια και τις σοκολάτες τα πας επίσης μια χαρά. Όμως είσαι δρομέας, τρέχεις διαρκώς και προπονείσαι συστηματικά.

Συνεπώς, όσο χάλια διατροφή και να κάνεις δεν παίρνεις βάρος. Άρα όλα καλά! Σωστά; Λάθος. Και πάλι πρέπει να βελτιώσεις την διατροφή σου.

Βουλωμένες αρτηρίες

Είναι αλήθεια ότι σε γενικές γραμμές, οι δρομείς και οι αθλητές εν γένει είναι πολύ καλύτερα σε επίπεδο υγείας από όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει τόσο με το ότι αθλούνται αλλά κατά βάση με το ότι ταυτόχρονα προσέχουν τη διατροφή τους. Αυτό υποστηρίζει η Σάρα Μαχόνεϊ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Μπέλαρμιν και ειδική σε θέματα άσκησης.

Στο γενικό κανόνα ότι όσοι τρέχουν προσέχουν και την διατροφή τους υπάρχουν τρανταχτές εξαιρέσεις. Και μπορεί σε νεαρή ηλικία η άσκηση να έχει αποτελέσματα στην υγεία τους αλλά όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται κατανοητό πως από μόνη της δεν φτάνει. Ο βετεράνος μαραθωνοδρόμος Ντέιβ Μακ Γκίλιβραϊ, 63 χρονών και παρών σε κάθε Μαραθώνιο της Βοστώνης από το 1973 μέχρι και σήμερα, ένιωσε έντονη δυσκολία στην αναπνοή του πριν τέσσερα χρόνια ενώ έτρεχε. Οι εξετάσεις έδειξαν βουλωμένες αρτηρίες.

«Για μισό λεπτό. Πως γίνεται αυτό. Τρέχω σε όλη τη ζωή. Έχω ολοκληρώσει οκτώ τρίαθλα και έχω συμμετάσχει σε 140 μαραθώνιους. Πως γίνεται να έχω βουλωμένες αρτηρίες;», ήταν τα λόγια του όταν είδε τις εξετάσεις. O Μακ Γκίλιβραϊ είχε οικογενειακό ιστορικό σε καρδιακά προβλήματα ενώ έτρωγε άσχημα από έφηβος, δηλαδή το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του.

«Τρώμε ότι θέλουμε αφού δεν παίρνουμε κιλά»

«Πάντα ήξερα πως είμαι καλός δρομέας και με βάση το γεγονός ότι το σώμα μου βρισκόταν σε καλή φόρμα πίστευα πως μπορώ να τρώω ότι θέλω», λέει ο ίδιος περιγράφοντας μια παρεξήγηση που είναι πολύ διαδεδομένη στους δρομείς. Είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατα, σε ένα γκάλοπ που διενεργήθηκε μέσω Twitter από το αμερικάνικο site «Runner’s World», περισσότεροι από τους δρομείς δήλωσαν πως τρώνε ότι θέλουν αφού δεν παίρνουν κιλά και το 62% από αυτούς δεν κάνει καν τα βασικά όσον αφορά την τροφή του.

«Διαρκώς συναντώ δρομείς που βρίσκονται κοντά στα 50 και τα 60 και νομίζουν ότι επειδή τρέχουν δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα αλλά τελικά αποκτούν καρδιακά προβλήματα. Όταν τους αποκαλύπτω ότι πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους σοκάρονται», λέει ο Άαρον Μπάγκις, διευθυντής του Τμήματος Καρδιακών Προβλημάτων της Μασαχουσέτης και προσωπικός γιατρός του Μακ Γκίλιβραϊ.

Η έρευνα

Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στο Μόντρεαλ συγκέντρωσε για τις ανάγκες της ένα μικρό αριθμό ατόμων που ασκούνται ανάμεσα στα 18 και τα 30 και τους έβαλε να τρώνε ένα πρωινό αποτελούμενο από σάντουιτς, μπέργκερ, τηγανητά, γλυκά και άλλες ανθυγιεινές τροφές για μερικές εβδομάδες.

Οι εξετάσεις που έκαναν μετά το τέλος του πειράματος έδειξαν πως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα υγείας με αυτούς τους αθλητές, ούτε πήραν κιλά. Η έρευνα αυτή θόλωσε τα νερά και ενδυνάμωσε τον μύθο πως η συστηματική άσκηση θα «διαγράψει» τις κακές διατροφικές συνήθειες.

Η εν λόγω έρευνα ωστόσο διήρκεσε μόλις μερικές εβδομάδες. Όχι χρόνια. Και οι ζημιές από την κακή διατροφή κάνουν χρόνια να φανούν, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε και με αθλητές. «Είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται αργά αλλά ξεκινάει από τότε που είμαστε νέοι και διογκώνεται όσο μεγαλώνουμε. Το κακό είναι ότι δεν νιώθουμε συμπτώματα παρά μόνο όταν η ζημιά έχει γίνει», λέει ο Μπάγκις που προειδοποιεί: «Ακόμα και αν ασκήσει διαρκώς, αν παράλληλα κάνεις άλλα ανθυγιεινά πράγματα, αν τρέφεσαι άσχημα είναι δεδομένο πως θα το πληρώσεις».

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι δρομείς δεν μπορούν να τρώνε ό,τι θέλουν όποτε θέλουν;

Hangover: Τι πρέπει να φας για να συνέλθεις γρήγορα

Επιστήμονες της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας στη Βρετανία συνιστούν ένα γλυκό αντίδοτο για τα συμπτώματα της μέθης, το γνωστό ως hangover.

Αναφέρουν ότι το μέλι δρα κατά των τοξικών επιδράσεων του μεθυσιού στο σώμα. Η φρουκτόζη είναι το συστατικό του μελιού που έχει τη θετική επίπτωση.

Φρουκτόζη

Ο Τζον Έμσλι από τη Βασιλική Εταιρεία Χημείας εξηγεί:.

«Τα συμπτώματα του hangover, όπως είναι ο πονοκέφαλος και το ανακατωμένο στομάχι, υπάρχουν επειδή το αλκοόλ διασπάται στην ουσία ακεταλδεΰδη η οποία είναι τοξική για το σώμα.

Μετά, η ακεταλδεΰδη μετατρέπεται, με τη χρήση της φρουκτόζης, σε οξικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του διασπάται μέσω των φυσιολογικών μεταβολικών διαδικασιών του οργανισμού σε διοξείδιο του άνθρακα και αποβάλλεται με την εκπνοή από το σώμα.

Αν λοιπόν κάποιος καταναλώσει μέλι, προσφέρει στον οργανισμό του φρουκτόζη, κάλιο και νάτριο, τα οποία βοηθούν επίσης στην καλύτερη και ταχύτερη διάσπαση του αλκοόλ σε λιγότερο τοξικά υποπροϊόντα. Μπορεί πάντως να καταναλώσει και φρούτα, π.χ. ένα χυμό πορτοκαλιού, τα οποία επίσης περιέχουν φρουκτόζη και διάφορα μέταλλα. Πλούσια και κάλιο είναι η μπανάνα ενώ το νάτριο βρίσκεται στο αλάτι.

Κατά τον Έμσλι, στην καλύτερη αντιμετώπιση του hangover βοηθούν επίσης ένα ποτήρι γάλα πριν από το μεθύσι και καθώς και η κατανάλωση νερού πριν από τον ύπνο.

Σπαράγγια

Άλλες ερευνητικές ομάδες τα τελευταία χρόνια έχουν προτείνει μια σειρά από μεθόδους αποφυγής των συμπτωμάτων του hangover και μερικοί προτείνουν σπαράγγια. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Food Science.

Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου Jeju της Νότιας Κορέας διαπίστωσαν ότι μεταλλικά στοιχεία αλλά και ορισμένα αμινοξέα των σπαραγγιών καταφέρνουν να αντικαθιστούν αντίστοιχα στοιχεία που καταστρέφονται στα ανθρώπινα κύτταρα εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ.

H απώλεια αυτών των στοιχείων έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως ο έντονος πονοκέφαλος. Οι επιστήμονες βρήκαν ακόμα πως οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες προστατεύουν το συκώτι από τοξίνες.

«Τα σπαράγγια μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατανάλωσης αλκοόλ και να προστατεύσουν τα κύτταρα του συκωτιού», ανέφερε ο B. Y. Kim, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, για να έχουμε το μεγαλύτερο όφελος από την κατανάλωση σπαραγγιών πρέπει να καταναλώνουμε και τα φύλλα αλλά και το κοτσάνι τους.

Κοτόσουπα

Μια άλλη μελέτη έχει βρει ότι βοηθάει σημαντικά και η κοτόσουπα. Γενικά, οι κρεατόσουπες έχουν μια καλή αναλογία αλατιού, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για να καταπραϋνθεί ο πονοκέφαλος από το hangover.

Διαβάστε επίσης: Γιατί όταν πίνουμε αλκοόλ πεινάμε περισσότερο;

10 τροφές που πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου μετά τα 40

Καθώς μεγαλώνουμε, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να καταπολεμήσουμε ασθένειες, να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος και να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά.

Κι όμως μπορείς να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να κάνει όλα τα παραπάνω, απλά και μόνο προσφέροντάς του τρόφιμα, που καταπολεμούν τον καρκίνο, εξομαλύνουν τις ρυτίδες και ενισχύουν τον μεταβολισμό.

Να ποιες θα πρέπει να βάλεις στο καλάθι σου κατά την επόμενη βόλτα σου στο σούπερ μάρκετ:

1. Σολομός

«Οι ορμονικές αλλαγές στα 40 σας μπορεί να επηρεάσουν την όρεξή σας», υποστηρίζει η διαιτολόγος, Lauren Slayton. «Τόσο η βιταμίνη D3 όσο και η πρόσθετη άπαχη πρωτεΐνη μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την όρεξή σας υπό έλεγχο», λέει. Ο άγριος σολομός περιέχει και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά και είναι και πεντανόστιμος!

2. Φυτικό γάλα

«Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας δεν μπορεί να διασπάσει τη λακτόζη αποτελεσματικά. Έτσι έχουμε αέρια και πρήξιμο. Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και πιθανότατα θα δείτε κάποιες βελτιώσεις», συμβουλεύει η διαιτολόγος Amy Shapiro. Η τέλεια έναλλακτική; Ένα φυτικό γάλα! Με τόση ποικιλία που κυκλοφορεί πλέον στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις!

3. Ξινό λάχανο

Εάν εδώ και χρόνια τρως πολλές επεξεργασμένες τροφές, το πιο πιθανό είναι να έχεις προβλήματα στο πεπτικό σου σύστημα τώρα στα 40. Τι συμβουλεύει ο Dr. Rob Silverman; Μα φυσικά να γεμίσεις τη διατροφή σου με προβιοτικά, όπως ξινό λάχανο, κεφίρ, κίμτσι, γιαούρτι και κομπούχα.

4. Σμέουρα

Τα θαυματουργά αυτά μούρα περιέχουν φυτοχημικά που καταπολεμούν τον καρκίνο, αλλά και 8γρ. φυτικών ινών ανά φλιτζάνι, οι οποίες μπορούν να σε βοηθήσουν να αισθανθείς πιο χορτάτος και να ανακουφιστείς από τη δυσκοιλιότητα.

5. Αβοκάντο

Το λιπαρό αυτό φρούτο περιέχει υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Μπορεί επίσης να μειώσει την επιθυμία για φαγητό και κατά συνέπεια την ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Journal, οι άνθρωποι που έτρωγαν μόλις μισό φρέσκο αβοκάντο με το μεσημεριανό τους γεύμα ανέφεραν ότι μειώθηκε κατά 40% η επιθυμία για φαγητό για ώρες μετά.

6. Αμύγδαλα

Ο αγαπημένος αυτός ξηρός καρπός χάρη στα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που περιέχει μπορεί επίσης να μειώσει την LDL χοληστερόλη.

7. Μήλα

Τελικά απ’ ό,τι φαίνεται, ένα μήλο την ημέρα όντως κάνει το γιατρό πέρα! Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τακτικά μήλα είχαν 13 έως 22% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου από τους υπόλοιπους.

8. Σκόρδο

Μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, μια μελέτη στο ιαπωνικό περιοδικό Cancer Research έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση σκόρδου μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του οισοφάγου και τον καρκίνο του στομάχου.

9. Σταφύλια

Όπως και το κρασί, τα σταφύλια περιέχουν μια πολυφαινόλη, τη ρεσβερατρόλη, που έχει συνδεθεί με τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακών ασθενειών και καρκίνου.

10. Τζίντζερ

Αποτελεί ένα από τα πιο παλιά γιατρικά για την καταπολέμηση του φουσκώματος και της ναυτίας. Η συγκεκριμένη ρίζα όμως μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ενώ προάγει και την καλή υγεία χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές της ιδιότητες.

Διαβάστε επίσης: Οι ιδιαιτερότητες του σώματoς μετά τα 40 και πως πρέπει να προπονούμαστε

x

Send this to a friend