Πώς το λίπος γύρω από την κοιλιά επηρεάζει την καρδιά σας;

Γιατί το λίπος γύρω από την κοιλιά "απειλεί" την καρδιά σας;

Σε λίγους μήνες θα έρθει η ώρα να φορέσετε το μαγιό σας και να βγείτε στην παραλία. Πολλοί από εσάς προσπαθήσατε όλο αυτό το διάστημα να κάνετε ό,τι περνούσε από το χέρι σας για να διατηρηθείτε σε φόρμα.

Ωστόσο παρά το γεγονός πως χάσατε κάποια κιλά, συνειδητοποιείτε πως το λίπος στην κοιλιά δεν λέει να εξαφανιστεί.

Δυστυχώς το να χάσετε το λίπος γύρω από την μέση είναι συχνά μια αρκετά δύσκολη υπόθεση. Χρειάζεται κάτι περισσότερο από τις επισκέψεις στο γυμναστήριο για να δείτε αποτέλεσμα. Ισως θα πρέπει να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, να επιλέξετε τροφές πλούσιες σε θρεπτική αξία, να μειώσετε το στρες και να αυξήσετε τις ώρες του ύπνου.

Το λίπος γύρω από την συγκεκριμένη περιοχή συνδέεται με αρκετούς κινδύνους για την υγεία, όπως είναι τα καρδιακά νοσήματα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal, η «διογκωμένη» κοιλιά, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ξαφνικών –και συχνά μοιραίων- καρδιακών δυσλειτουργιών, χωρίς να υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια.

Η κατάσταση αυτή προκαλείται από μια μη αναμενόμενη απώλεια της καρδιακής λειτουργίας, η οποία οδηγεί σε δραστική μείωση της ροής του αίματος στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Ο κίνδυνος εμφάνισης αιφνίδιου καρδιακού θανάτου υπολογίζεται με τη χρήση της αναλογίας μέσης-ισχίων, η οποία υπολογίζεται διαιρώντας την περιφέρεια της μέσης με αυτή των γοφών, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη αναλογία μέσης προς γοφούς έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, σε σχέση με εκείνους των οποίων η αναλογία κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι ερευνητές, όμως, ήθελαν να ανακαλύψουν αν τα «παχάκια» και τα «σωσίβια» οδηγούσαν σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτού του είδους η διανομή του λίπους στο σώμα είναι πιο επικίνδυνη.

Πιστεύεται ότι το λίπος στην περιοχή του στομαχιού –και κατά συνέπεια και άλλων ζωτικών οργάνων- είναι πιο επικίνδυνη από το λίπος γύρω από τους γοφούς ή τους μηρούς.

Ακολουθούν οι αιτίες που έχετε περιττό λίπος γύρω από την κοιλιά και συμβουλές προκειμένου να απαλλαχτείτε από αυτό:

Διαιτητικά αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου και της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με σχετική έρευνα πανεπιστημίου στο Τέξας, τα άτομα που έπιναν δύο ή και περισσότερες σόδες την ημέρα είχαν μέγεθος μέσης ως και έξι φορές μεγαλύτερο από εκείνα που δεν έπιναν καθόλου. Όταν λέμε αναψυκτικά, αναφερόμαστε σε όλα τα light ανθρακούχα ποτά.

Υπερβολική κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού

Αντί να καταφύγετε στο έτοιμο φαγητό μαγειρέψτε κάτι σπίτι. Όταν πηγαίνετε σε κάποιο εστιατόριο είναι πολύ πιθανό να φάτε μεγάλες ποσότητες και τροφές που δεν είναι υγιεινές. Σύμφωνα με έρευνες όσο πιο συχνά τρώτε απέξω τόσο πιο πιθανό είναι να πάρετε επιπλέον κιλά. Μαγειρεύοντας στο σπίτι, βοηθά να ελέγχετε καλύτερα τις μερίδες ενώ παράλληλα χρησιμοποιείτε πιο υγιεινά υλικά.

Κοιμάστε αργά

Οσο πιο αργά πέφτετε για ύπνο τόσο πιο πιθανό είναι να συσσωρεύσετε λίπος γύρω από την κοιλιά. Το σώμα μας καίει λίπος την ώρα του ύπνου για τον λόγο αυτό προσπαθήστε να πάτε στο κρεβάτι λίγο πιο νωρίς και κάντε τις ανάλογες τροποποιήσεις στο πρόγραμμά του ύπνου. Για παράδειγμα μειώστε την ποσότητα καφεΐνης που προσλαμβάνετε ημερησίως, κρατήστε το δωμάτιο δροσερό και κάντε ένα ζεστό μπάνιο.

Τεχνικές γλυκαντικές ουσίες

Τα τρόφιμα που δεν έχουν ζάχαρη συχνά περιέχουν άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Πολλές από αυτές δημιουργούν προβλήματα στην χώνεψη αλλά και αύξηση του λίπους στην κοιλιακή χώρα.

Αίσθημα πείνας λόγω του στρες

Το άγχος είναι επικίνδυνο για την περιφέρεια. Αυξάνει την κορτιζόλη μια ορμόνη που συμβάλει στην δημιουργία λίπους στην κοιλιά. Επίσης προκαλεί την ανάγκη για κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία και συμβάλει στην δημιουργία λίπους στην περιφέρεια. Σύμφωνα με το κέντρο έλεγχου και πρόληψης νοσημάτων το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 480.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Αλάτι

Μείνετε μακριά από το αλάτι. Προκαλεί φούσκωμα και δίψα, ενώ μπορεί να αυξήσει το μέγεθος των λιποκυττάρων. Προτιμήστε το νωπό από το συσκευασμένο κρέας και συγκρίνετε τρόφιμα μεταξύ τους μέχρι να βρείτε εκείνο με την βέλτιστη ποσότητα αλατιού.

Κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ συμβάλει σημαντικά στην  αύξηση του λίπους στην περιφέρεια. Επιδρά αρνητικά στις ορμόνες που επηρεάζουν με την σειρά τους τον τρόπο που μεταβολίζουμε τις θερμίδες. Πίνετε αλκοόλ μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και όταν βγαίνετε έξω το Σαββατοκύριακο.

Τρώτε μπροστά από την τηλεόραση

Αρχίζετε με ένα πατατάκι, μετά ακολουθεί ένα δεύτερο μέχρι που αδειάζει η σακούλα. Το να τρώτε μπροστά από την TV δεν βοηθά σε τίποτε να μείνετε πιστοί στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Εχει αποδειχθεί πως όταν βλέπετε τηλεόραση μπλοκάρει το αίσθημα της πληρότητας καθώς το μυαλό σας είναι απασχολημένο με κάτι άλλο. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνετε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και προσθέτετε επιπλέον θερμίδες.

Τρώτε πολύ γρήγορα

Με το να τρώτε πολύ γρήγορα καταπίνετε περισσότερο αέρα και αυτό οδηγεί σε φούσκωμα.  Γι΄ αυτό θα πρέπει να τρώτε αργά. Άλλωστε έρευνες έχουν δείξει πως τρώγοντας πιο αργά έρχεται πιο σύντομα το αίσθημα της πληρότητας.

Αρνητική ψυχολογία

Για να απαλλαγείτε από το λίπος στην περιφέρεια θα πρέπει να βλέπετε τα πράγματα πιο θετικά. Ασχοληθείτε με την πρωινή γυμναστική και μην απογοητεύεστε αν τα αποτελέσματα δεν είναι ορατά άμεσα. Να θυμάστε πάντα πως κάθε φορά που γυμνάζεστε και τρώτε σωστά είστε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο που έχετε θέσει. Η ψυχολογία είναι βασικό πράγμα.

Διαβάστε ακόμα: Το απόλυτο είδωλο: Τρώει μόνο junk food και είναι… φέτες

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend