Πως θα αποφύγετε τα γλυκά με… γλυκό τρόπο!

Τα γλυκά αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους εθισμούς για πολλούς ανθρώπους, ειδικά στις γιορτές.

Σπανίως μπορεί κανείς να ξεφύγει από την ακαταμάχητη επιθυμία να φάει ένα γλυκό όσο και αν όλοι αποδέχονται το επιχείρημα πως είναι παχυντικά.

Αν ο εγκέφαλός σου δώσει εντολή πως θες κάτι γλυκό, κανένας ορθολογικός ισχυρισμός για το αντίθετο δεν θα σε πείσει.

Όλοι οι ειδικοί διατροφολόγοι συμφωνούν πως μόλις το 5% των ημερήσιων θερμίδων που παίρνουμε μπορεί να προέρχεται από ζάχαρη. Δηλαδή περίπου μέχρι επτά κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης είναι ανεκτά. Πάνω από αυτό είναι υπερβολή. Όμως όσοι τρώνε γλυκά συχνά εννοείται πως παραβιάζουν συστηματικά αυτόν τον κανόνα. Και αυτό δεν είναι και πολύ καλό για την υγεία.

Όσοι αθλούνται τις περισσότερες φορές τρώνε γλυκά συστηματικά προκειμένου να αναπληρώσουν ενέργεια και να αισθανθούν καλύτερα, κάτι που γενικά δεν ισχύει.

Και αυτό διότι προσθέτουν στον οργανισμό τους σάκχαρα που συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές και άλλες σοβαρές παθήσεις.

Και αν και μοιάζει ακατόρθωτο για κάποιους να κόψουν εντελώς τα γλυκά, τουλάχιστον μπορούν να τα αντικαταστήσουν με διάφορες συνταγές που έχουν ως βάση τους τα φρούτα, τα οποία όχι μόνο ικανοποιούν την ανάγκη του οργανισμού για κάτι γλυκό αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και πηγή θρεπτικών συστατικών.

Δείτε δύο τέτοιες επιλογές:

1 Εξωτική Φρουτοσαλάτα

Είναι εύκολο να φτιαχτεί και ταυτόχρονα περιέχει καροτίνη βήτα και άλλα αντιοξειδωτικά. Πηγαίνει άψογα και με γιαούρτι και μια κανονική μερίδα περιέχει μόλις 142 θερμίδες.

Υλικά:

60ml γάλα καρύδας
Ένα ποτήρι φυσικός φρουτοχυμός (π.χ. πορτοκάλι ή ανάμεικτος)
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
200 γραμμάρια μάνγκο σε κύβους
400 γραμμάρια ανανάς σε κύβους
3 κουταλιές της σούπας κάσιους

Για να το φτιάξετε ρίξτε ανακατέψτε σε ένα μεγάλο μπολ το γάλα καρύδας, τον φυσικό χυμό και το μέλι. Προσθέστε το μάνγκο και τον ανανά. Τέλος, πασπαλίστε το μείγμα με τα κάσιους.

2 Ζελέ βερίκοκου με σαντιγί

Το βερίκοκο είναι ένα από τα πιο γλυκά φρούτα και ως εκ τούτου ένα τέλειο «υποκατάστατο» των γλυκών. Η συγκεκριμένη συνταγή μάλιστα θα κάνει τους λάτρες των γλυκών να… γλείφουν τα δάκτυλά τους με μόλις 210 θερμίδες ανά μερίδα!

Υλικά:

1 λίτρο χυμός βερίκοκο
2 πακέτα σκόνη ζελατίνης
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
Σαντιγί (έτοιμη ή χτυπάμε κρέμα γάλακτος)
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φιστίκια

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το μισό χυμό βερίκοκου σε μέτρια με ζεστή θερμότητα. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό σε ένα μπολ και τον πασπαλίζουμε με ζελατίνη ομοιόμορφα. Ανακατεύουμε προκειμένου να υγρανθεί όλη η ζελατίνη και προσθέτουμε σαντιγί και φιστίκια στην κορυφή.

Διαβάστε επίσης: Δέκα λόγοι για τους οποίους πρέπει να «κόψετε» τη ζάχαρη!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τροφές που σε ξυπνάνε όπως ο καφές αλλά δεν έχουν καθόλου καφεΐνη!

Το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολη υπόθεση για πολλούς ανθρώπους. Πολύ περισσότερο το… μάτι δεν ανοίγει αν το ξύπνημα δεν συνοδευτεί με έναν δυνατό καφέ.

Υπάρχει, όμως, τρόπος να καταφέρετε να πάρετε την ίδια… δόση ενέργειας από διάφορες τροφές και να ξυπνήσετε για τα καλά.

Ταυτόχρονα θα γλιτώσετε κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες της καφεΐνης, οι οποίες πάντως για να είμαστε ακριβείς, φαίνονται στην περίπτωση της υπερκατανάλωσης.

Σοβαροί λόγοι για να βάλετε στη διατροφή σας τη μαύρη σοκολάτα

Μαύρη σοκολάτα

Οι φλαβονόλες που περιέχει η σοκολάτα περιορίζει τις φλεγμονές και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, κάτι που ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Ο κόκκος του κακάο είναι γεμάτος από θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως «τροφή των θεών». Οι σοκολάτα που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο, έχει και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ η σοκολάτα γάλακτος ή η λευκή σοκολάτα έχουν χαμηλά επίπεδα φλαβονοειδών. Προτιμήστε σκόνη κακάο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή σοκολάτα με τουλάχιστον 72% κακάο.

Ρόκα ή πικρά λαχανικά

Μπορεί το πικρό να μην βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τα γούστα μας, αλλά τα πικρά λαχανικά όπως είναι η ρόκα, η λαχανίδα (kale), η άγρια αγκινάρα ή τα λαχανάκια Βρυξελλών προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Παντζάρι

Εάν θέλετε να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας σε οποιονδήποτε τομέα, τίποτα δεν είναι καλύτερο από το παντζάρι. Από όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, το παντζάρι περιέχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτοξείδιο του αζώτου, ένα στοιχείο που βελτιώνει την υγεία στα αιμοφόρα αγγεία.

Το smoothie που ρίχνει την πίεση και φτιάχνεται σε 5 λεπτά!

Τρόφιμα πλούσια σε B12

Η βιταμίνη B12 είναι γνωστή και ως «βιταμίνη της ενέργειας» και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ενέργειας, οπότε αν δεν λαμβάνετε αρκετή από αυτή τη βιταμίνη, ίσως να νιώθετε λίγο κουρασμένοι. Την B12 θα την βρείτε στα αβγά, το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και σε κάποιες ποικιλίες μανιταριών.

Διαβάστε επίσης: Καφές: “Φάρμακο” όταν δεν το παρακάνεις…

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Μειώστε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια με έναν απλό τρόπο!

Δείτε πώς θα μειώσετε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια!

Είσαι μακαρονάς. Θέλεις να τρως ζυμαρικά τα οποία λατρεύεις, όμως, ανησυχείς μήπως πάρεις κιλά. Πως μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου φαγητό, λαμβάνοντας τις μισές θερμίδες;

Για τους δρομείς το… τρικ που θα διαβάσετε παρακάτω, ίσως και να μην έχει ουσία, ωστόσο, αξίζει να το δοκιμάσει κανείς στην πράξη για να το διαπιστώσει.

Νόστιμο και γρήγορο πιάτο

Μια μακαρονάδα είναι ένα γρήγορο και νόστιμο πιάτο που δύσκολα μπορούμε να βγάλουμε από τη ζωή μας. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να το κάνουμε, αφού υπάρχει ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος να απολαύσουμε τα ζυμαρικά χωρίς να ανησυχούμε για τις θερμίδες τους.

Τα ζυμαρικά αποτελούν πηγή σημαντικής ποσότητας επεξεργασμένων (λευκών) υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες που προέρχονται από τα ζυμαρικά διασπώνται γρήγορα από το πεπτικό σύστημα και στη συνέχεια απορροφώνται από τον οργανισμό ως απλά σάκχαρα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Η αντίδραση του οργανισμού

Ως αντίδραση στην αύξηση αυτή, ο οργανισμός παράγει μαζικά ινσουλίνη ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα του σακχάρου. Οι απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου με τη σειρά τους πυροδοτούν κρίσεις πείνας και λιγούρας, ακόμη κι αν έχει περάσει λίγη ώρα από τη στιγμή που καταναλώσαμε το τελευταίο μας γεύμα. Τροφές που επιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στον οργανισμό είναι τα γλυκά και κάθε είδους αρτοποιήματα, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι και το ψωμί.

Για τον λόγο αυτόν, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συστατικό που προωθεί την αύξηση και επακόλουθη μείωση στα επίπεδα σακχάρου με πολύ πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.

Για τα πρακτικά, θα πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι μπορείτε να επιλέξετε τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί σε αντιδιαστολή με τα αντίστοιχα λευκά προϊόντα, καθώς τα πρώτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ακόμη πιο ενδιαφέρον θα ήταν όμως να μπορείτε να «μεταλλάξετε» τα λευκά ζυμαρικά ώστε να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν τις φυτικές ίνες!

Το μεγάλο… κόλπο

Αυτό είναι εφικτό με έναν πολύ απλό τρόπο: Μαγειρεύετε το ζυμαρικό της επιλογής σας, το βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες περίπου και το καταναλώνετε αφού το ζεστάνετε.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, η διαδικασία αυτή μεταβάλλει τη δομή των υδατανθράκων, μετατρέποντάς τους σε ανθεκτικό άμυλο (resistant starch). Το ανθεκτικό άμυλο πήρε αυτή την ονομασία επειδή όταν μαγειρεύεται και στη συνέχεια εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες «αντιστέκεται» σε ένζυμα που υπάρχουν στο γαστρεντερικό και τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες διασπούν τους υδατάνθρακες, απελευθερώνοντας τα σάκχαρα που υπάρχουν σε αυτούς.

Ακολουθώντας λοιπόν τη διαδικασία μαγειρέματος και ψύξης, τα ζυμαρικά δεν προκαλούν τη συνήθη απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου και παράλληλα ο οργανισμός απορροφά λιγότερες θερμίδες!

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend