Οι “πικρές” παρενέργειες που σου προκαλούν τα γλυκά!

Photo-by-Rod-Long-on-Unsplash

Η ζάχαρη έχει αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, το να καταναλώνεις γλυκά, σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί υγιεινό.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι που ξεκινούν κάποια δίαιτα, με το που κόψουν τη ζάχαρη βλέπουν άμεσα αποτελέσματα στο σώμα τους και την ψυχολογία τους και αυτό έχει εξήγηση.

Τι συμβαίνει, όμως, στον οργανισμό όταν τρώμε πολλά γλυκά. Γιατί πρέπει να τα αποφεύγουμε;

1 Ο εγκέφαλός σου εθίζεται

Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα γλυκά ως ανταμοιβή ή απόλαυση, με αποτέλεσμα όσο περισσότερα γλυκά τρως, τόσο περισσότερα να ζητάς. Αυτό συμβαίνει γιατί η κατανάλωση πολλών γλυκών οδηγεί στην απελευθέρωση της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή εκείνου που μας κάνει να θέλουμε περισσότερο από αυτό, όπως ακριβώς συμβαίνει με την κοκαΐνη. Με λίγα λόγια σε εθίζει.

2 Το σώμα σου δεν έχει ενέργεια

Μόλις φας γλυκό, το σώμα σου απελευθερώνει ινσουλίνη, μια ορμόνη από το πάγκρεας. Η δουλειά της ινσουλίνης είναι να απορροφήσει την περίσσεια γλυκόζης στο αίμα και να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου. Μόλις η ινσουλίνη κάνει τη δουλειά της, το σάκχαρό σου μειώνεται ξανά. Έτσι η κατανάλωση πολλών γλυκών σε κάνει να νιώθεις κουρασμένος. Πολύ.

Το να νιώθεις κουρασμένος όμως όλη την ώρα ή πάντα να πεινασμένος ή διψασμένος είναι σημάδι ότι έχεις εθιστεί στη ζάχαρη. Η φυσιολογική ανταπόκριση του σώματός σου είναι να στείλει αρκετή ινσουλίνη για να αντιμετωπίσει όλη τη ζάχαρη και αυτό μπορεί οδηγεί στην κόπωση. Επιπλέον, αν τρως μόνο απλά σάκχαρα, θα νιώθεις πεινασμένος και κουρασμένος επειδή δεν παίρνεις αρκετές από τις άλλες θρεπτικές ουσίες για να διατηρήσεις την ενέργειά σου, όπως οι πρωτεΐνες και οι ίνες.

3 Παχαίνεις

Η εξίσωση είναι αρκετά απλή: Η υπερβολική ζάχαρη ισοδυναμεί με περισσότερες θερμίδες που ισούται με το υπερβολικό βάρος με τη μορφή λίπους. Όχι μόνο τα γλυκά περιέχουν έναν τόνο θερμίδων σε μια μικρή ποσότητα, αλλά δεν περιέχουν σχεδόν καμία ίνα ή πρωτεΐνη και έτσι συχνά καταλήγεις να τρως πολύ περισσότερο για να χορτάσεις. Επικίνδυνος φαύλος κύκλος: αν τρως γλυκά, μπορεί να παχαίνεις, αλλά εξακολουθείς να πεινάς. Μην ξεχνάς ότι η παχυσαρκία οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που οδηγεί στην εμφάνιση διαβήτη.

4 Αποθηκεύεται λίπος στο συκώτι

Το συκώτι παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, παίρνοντας την περίσσεια γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος και αποθηκεύοντας το για μελλοντική χρήση. Μία από τις λειτουργίες του ήπατος είναι η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα κύτταρα σου χρησιμοποιούν τη γλυκόζη στο αίμα για ενέργεια και το συκώτι παίρνει την περίσσεια και τα αποθηκεύει με τη μορφή γλυκογόνου. Όταν τα κύτταρα θα χρειαστούν ενέργεια αργότερα το ήπαρ θα απελευθερώσει τη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος. Αλλά το συκώτι μπορεί να αποθηκεύσει μόνο μια συγκεκριμένη ποσότητα γλυκόζης, έτσι τα υπόλοιπα αποθηκεύονται ως λίπος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η συνιστώμενη δόση ζάχαρης δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο κουταλιές της σούπας καθημερινά.

5 Έχεις προβλήματα στις αρτηρίες

Το σώμα προσπαθώντας να αντλήσει αίμα, το οποίο είναι γεμάτο ζάχαρη, μέσω των αιμοφόρων αγγείων είναι βασικά σαν να αντλεί λάσπη με το καλαμάκι. Τα αιμοφόρα αγγεία τελικά θα κουραστούν. Έτσι, κάθε περιοχή που βασίζεται στα μικρά αιμοφόρα αγγεία μπορεί να επηρεαστεί όπως νεφρά, εγκέφαλος, μάτια, καρδιά. Μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια, υψηλή αρτηριακή πίεση ενώ έχεις αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου αν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση.

Για ποιο λόγο είναι καλό να τρέχουμε όταν έχουμε πολύ stress;

6 Είσαι πιο στρεσαρισμένος

Σύμφωνα με έρευνες τα γλυκά μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα της κορτιζόλης, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή τους θέτει σε κίνδυνο την αντίσταση της ινσουλίνης, η οποία ευθύνεται για το στρες που μπορεί να νιώθεις. Η καλύτερη θεραπεία για την αντιμετώπιση του άγχους είναι η άσκηση, η οποία μειώνει φυσικά τα επίπεδα της κορτιζόλης. Δες εδώ: Μία τεχνική αντι-στρες αναπνοής από τη Σοφία Αμούντζια

7 Γερνάς πριν την ώρα σου

Εάν μειώσεις τα γλυκά μπορείς να βοηθήσεις το δέρμα σου να δείχνει νεότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης στο δέρμα επηρεάζονται από την πολλή ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος. Η διαδικασία κατά την οποία η ζάχαρη γερνάει το δέρμα μας ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Η γλυκόζη προσκολλάται στις πρωτεΐνες στο σώμα, καταστρέφοντας αυτές τις πρωτεΐνες, δηλαδή το κολλαγόνο που είναι υπεύθυνο για τη σταθερότητα του δέρματος και την ελαστίνη που επιτρέπει στο δέρμα να έχει ελαστικότητα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η γλυκοζυλίωση καθιστά πιο δύσκολη την αποκατάσταση αυτών των πρωτεϊνών, προκαλώντας ρυτίδες και άλλα σημάδια γήρανσης.

Επιπλέον, η διαδικασία της γλυκοζυλίωσης αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) και αυξάνει τη φλεγμονή – και τα δύο προκαλούν αντίστοιχες ορμονικές διαταραχές που μειώνουν τη λάμψη στο δέρμα.

8 Σου ανοίγει η όρεξη

Σύμφωνα με έρευνες τα γλυκά μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά το αίσθημα της όρεξης και της πληρότητας. Με απλά λόγια ένα μπισκότο δεν σου κόβει την όρεξη, αλλά αντιθέτως την ανοίγει!9 Χαλάνε τα δόντια σου

Η ίδια η ζάχαρη δεν προκαλεί ζημιά στα δόντια, αλλά ξεκινάει μια αλυσίδα γεγονότων που την προκαλεί. Στο στόμα μας έχουμε βακτήρια που τρέφονται με τα σάκχαρα που τρώμε. Όταν συμβαίνει αυτό δημιουργούνται οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών.

9 Χαλάνε τα δόντια

Η ίδια η ζάχαρη δεν προκαλεί ζημιά στα δόντια, αλλά ξεκινάει μια αλυσίδα γεγονότων που την προκαλεί. Στο στόμα μας έχουμε βακτήρια που τρέφονται με τα σάκχαρα που τρώμε. Όταν συμβαίνει αυτό δημιουργούνται οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών.

10 “Πέφτει” το ανοσοποιητικό

Η ζάχαρη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό με αποτέλεσμα τα λευκά αιμοσφαίρια να μην επιτίθενται στους εισβολείς όταν αρρωσταίνεις.

11 Πονάει το σώμα σου

Ο πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι ότι τρως πολλά γλυκά.

12 Αυξάνεται η χοληστερόλη

Σύμφωνα με έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι, όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερα ποσοστά προστιθέμενων σακχάρων, εμφανίζουν τα υψηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης και επικίνδυνων τριγλυκεριδίων καθώς και τα χαμηλότερα καλής χοληστερόλης.

Διαβάστε επίσης: Δέκα λόγοι για τους οποίους πρέπει να «κόψετε» τη ζάχαρη!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Editor Picks