‘Οχι, δεν χρειάζεται να… φοβάστε τα αυγά!

Photo by Aida Solomon on Unsplash

Ποτέ μην τρώτε πάνω από ένα αυγό. Αλλά ταυτόχρονα, να τρώτε αυγά όσο πιο συχνά μπορείτε.

Είναι καλά για την υγεία αφού αποτελούν μεγάλη πηγή πρωτεΐνης.

Μην τρώτε ωστόσο τους κρόκους γιατί η κατανάλωσή τους αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Βέβαια και ο κρόκος έχει θρεπτικά συστατικά.

Άρα λοιπόν τι πρέπει να κάνεις; Όπως καταλαβαίνετε, το αν η εξαιρετική πρωτεϊνική πηγή είναι υγιής ή επιβλαβής είναι μια πολύ σχετική συζήτηση.

Τον περασμένο Μάρτιο, μια μελέτη που συζητήθηκε πολύ, ισχυρίστηκε ότι η κατανάλωση λίγων αυγών την εβδομάδα αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου και πρόωρου θανάτου. Στη συνέχεια βέβαια, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο απλό καθώς το συμπέρασμα βασίστηκε σε διάφορα ευρύματα που είχαν προκύψει από πρόχειρη έρευνα.

Αντίθετα, οι εμπειρογνώμονες που κλήθηκαν να σχολιάσουν τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας ήταν κάθετοι: όχι, δεν χρειάζεται να φοβάστε το αυγό.

“Ούτε εγκεφαλικό, ούτε καρδιακή προσβολή”

Μάλιστα, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φινλανδίας διαπίστωση ότι μια μέτρια υψηλή πρόσληψη χοληστερόλης, περίπου δηλαδή ενός αυγού κάθε μέρα, δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Άλλωστε, τα εγκεφαλικά επεισόδια, όπως η καρδιακή προσβολή, μπορεί να προκληθούν όταν υπάρχει εμπλοκή στις αρτηρίες.

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 1.950 ατόμων ηλικίας από 42 μέχρι 60 ετών που δεν είχαν διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων. Από αυτά, πάνω από το 1/3 ήταν φορείς του φαινοτύπου APOE4, ενός τύπου γονιδίου που επηρεάζει τον μεταβολισμό της χοληστερόλης.

Οι συμμετέχοντες τους παρακολουθήθηκαν για 21 χρόνια και παρόλο που υπήρξαν ανάμεσά τους 217 που έπαθαν εγκεφαλικό, δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και των εν λόγω επεισοδίων. Ο κίνδυνος δεν ήταν αυξημένος ούτε για τους ανθρώπους με τον φαινότυπο APOE4, που θεωρητικά θα τους καθιστούσε πιο ευάλωτους στις επιδράσεις της υψηλής χοληστερόλης.
Αυτός ο φαινότυπος είναι πολύ συνηθισμένος στον πληθυσμό της Φιλανδίας, οπότε αν τα αυγά επρόκειτο να είναι τόσο επικίνδυνη τροφή, η Φινλανδία είναι το μέρος που αυτό θα εκφραζόταν.
«Θεωρητικά, τα υψηλότερα αυγά και η χοληστερόλη θα μπορούσαν να είναι πιο επιβλαβή εδώ από οπουδήποτε αλλού», ανέφερε ο Τζίρκι Βιρτάνεν, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας της διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Γιατί όμως υπάρχουν τόσες πολλές αντιφατικές διαπιστώσεις στις μελέτες σχετικά με τα αυγά; Η εξήγηση του Βιρτάνεν είναι πως αυτό έχει να κάνει με την υψηλότερη πρόσληψη αυγών από κατηγορία σε κατηγορία ανθρώπων που μελετάται. Για παράδειγμα, σημείωσε ότι η κατανάλωση αυγών έχει συχνά συνδεθεί με υψηλότερους κινδύνους για την υγεία στις ΗΠΑ, αλλά όχι τόσο στις άλλες χώρες.

«Στις μελέτες που γίνονται στις ΗΠΑ, όσοι έχουν υψηλότερη πρόσληψη αυγών συνήθως καπνίζουν περισσότερο, είναι σωματικά λιγότερο δραστήριοι και τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν τουλάχιστον εν μέρει να εξηγήσουν τη σχέση με υψηλότερο κίνδυνο», τονίζει.

Προσθέτει επίσης ότι αυτό ενισχύεται και από τα ευρήματα που προέκυψαν από τις κλινικές δοκιμές, στις οποίες τα άτομα έτρωγαν είτε δύο ή τρία αυγά την ημέρα ή καθόλου αυγά, με τα αποτελέσματα να καταγράφονται μετά από μερικούς μήνες. Στις μελέτες αυτές, τονίζει ο Βιρτάνεν, η υψηλή πρόσληψη αυγών τείνει να είναι είτε ευεργετική είτε ουδέτερη και αυτό αφορά ακόμα και τους συμμετέχοντες στην έρευνα που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια, αποφύγετε να τρώτε μια ντουζίνα αυγά την ημέρα συνοδευόμενα με μπέικον, λουκάνικα, βούτυρο και άλλες αντίστοιχα παχυντικές τροφές και δεν διατρέχετε κανέναν κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το αυγό οδηγεί σε μείωση βάρους και θωρακίζει τον οργανισμό!

Previous ArticleNext Article

Οι εκπληκτικές ιδιότητες που έχει η φλούδα του καρπουζιού!

Τα καρπούζια είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και έτσι είναι εξαιρετικά υγιεινά. Πρόκειται σίγουρα για τον αδιαφιλονίκητο βασιλιά των καλοκαιρινών φρούτων με ένα σωρό ευεργετικές συνέπειες για τον οργανισμό μας.

Αυτό που δεν γνωρίζετε, ωστόσο, είναι ότι η σάρκα της φλούδας από το καρπούζι ίσως είναι ακόμη πιο υγιεινή από το ίδιο το φρούτο!

Μετρήστε: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, A, B6, ψευδάργυρο, κάλιο και μαγνήσιο, καθώς και λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Πέντε λόγοι που ένας δρομέας πρέπει να τρώει καρπούζι

Περιέχει επίσης κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που υποστηρίζει την υγεία των μυών.  Επιπλέον, οι ίνες μέσα στην φλούδα συμβάλουν στην απώλεια βάρους. Παράλληλα η κιτρουλίνη καταπραΰνει επίσης τα νεύρα και αντιμετωπίζει το άγχος.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό το καθιστά τη φλούδα ισχυρό διουρητικό.

Και τώρα ερχόμαστε στο μεγάλο ερώτημα: Πως το καταναλώνουμε;

Αρχικά βγάζουμε το εξωτερικό πράσινο φλούδι. Κρατάμε το λευκό φλοιό και τον πλένουμε πολύ καλά. Μπορούμε να το κόψουμε σε λεπτά μικρά κομμάτια και να το βάλουμε σε πράσινες σαλάτες. Δίνει μια όξινη γεύση, ενώ είναι και τραγανό. Ταιριάζει με λάχανο και καρότο.

Το μεγάλο καλοκαιρινό ντέρμπι: Πεπόνι ή καρπούζι;

Επίσης μπορείτε να το ανακατέψετε με κομματάκια στήθος κοτόπουλου ή φιλέτο τόνου.

Θα πρέπει να πούμε ότι η φλούδα από καρπούζι γίνεται και εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού.

Θυμίζουμε επίσης ότι οι σπόροι από το καρπούζι έχουν εξαιρετικές ιδιότητες.

Ποιος να φανταζόταν ότι δεν πρέπει να πετάμε τίποτα από ένα τόσο μεγάλο φρούτο;

Διαβάστε επίσης: Τα υπέροχα καλοκαιρινά φρούτα: Τι μας προσφέρουν, πότε τα τρώμε;

Αυτές οι τροφές πρέπει να βρίσκονται στο ψυγείο κάθε δρομέα

Και τώρα ετοιμαστείτε για την πιο προφανή διατροφολογική συμβουλή όλων των εποχών: οι δρομείς πρέπει να τρώνε πολλά τρόφιμα και σε πλούσιες ποσότητες. Το έχετε ακούσει σίγουρα πολλές φορές και το θεωρείτε κλισέ. Αλλά είναι μια πολύ ουσιαστική συμβουλή.

Όταν τρέχουμε καίμε εκατοντάδες θερμίδες και πρέπει να ενισχυθούμε με τα αντίστοιχα θρεπτικά συστατικά για την καλύτερη δυνατή απόδοση και αποκατάσταση.

Η ποικιλία στις τροφές που τρώμε είναι το κλειδί για να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη διατροφή με άφθονα θρεπτικά συστατικά.

Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με αρκετούς συνδυασμούς. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές τροφές που ένας δρομέας καλό είναι να έχει πάντα στο ψυγείο του μιας και είναι εύκολες στην αποθήκευση και τη χρήση και του προσφέρουν όλα όσα χρειάζεται.

Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά

Ο καταψύκτης σας πρέπει να είναι πάντα εφοδιασμένος με ένα μείγμα μούρων και κάθε δυνατή ποικιλία κατεψυγμένων λαχανικών. Τα κατεψυγμένα προϊόντα έχουν περισσότερες βιταμίνες από τα φρέσκα καθώς καταψύχονται αμέσως μόλις συλλεχθούν. Αυτό επιτρέπει στα προϊόντα να διατηρούν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα. Ρίξτε τα μούρα στο γιαούρτι και τα δημητριακά και μαγειρέψτε τα λαχανικά μαζί με ρύζι. Τόσο απλά.

Πράσινο τσάι

Φτιάξτε μια μεγάλη κανάτα πράσινου τσαγιού και κρατήστε την στο ψυγείο σας. Το πράσινο τσάι έχει ατελείωτα οφέλη για την υγεία, από τα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο έως την αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης καφεΐνης. Πείτε λίγο πριν βγείτε για τρέξιμο αλλά και γενικά όποια στιγμή της ημέρας θέλετε: είναι το τέλειο ενισχυτικό ενέργειας.

Οι δέκα πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να φάει ένας δρομέας

Μαύρα φασόλια

Τα μαύρα φασόλια, εκτός από το ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές, έχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών: ένα φλιτζάνι παρέχει 15 γραμμάρια από διαιτητικές ίνες και πρωτεΐνες. Είναι επίσης μια πολύ αποτελεσματική πηγή συστατικών που δύσκολα συναντάς αλλού. Ανακατεύοντας σε ένα μπολ, μαύρα φασόλια, καλαμπόκι και τόνο για παράδειγμα, έχετε ένα πλήρες γεύμα.

Στήθος κοτόπουλου

Το κοτόπουλο, όπως και όλα τα κρέατα, είναι μια πολύ αποτελεσματική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών Β, και διάφορων άλλων μετάλλων. Να έχετε πάντα ένα πακέτο στήθους κοτόπουλου που μπορεί να μαγειρευτεί στην κατσαρόλα ή στο φούρνο για ένα εύκολο δείπνο για το βράδυ μαζί με ψητά λαχανικά.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι δρομείς δεν μπορούν να τρώνε ό,τι θέλουν όποτε θέλουν;

x
Send this to a friend