‘Οχι, δεν χρειάζεται να… φοβάστε τα αυγά!

Photo by Aida Solomon on Unsplash

Ποτέ μην τρώτε πάνω από ένα αυγό. Αλλά ταυτόχρονα, να τρώτε αυγά όσο πιο συχνά μπορείτε.

Είναι καλά για την υγεία αφού αποτελούν μεγάλη πηγή πρωτεΐνης.

Μην τρώτε ωστόσο τους κρόκους γιατί η κατανάλωσή τους αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Βέβαια και ο κρόκος έχει θρεπτικά συστατικά.

Άρα λοιπόν τι πρέπει να κάνεις; Όπως καταλαβαίνετε, το αν η εξαιρετική πρωτεϊνική πηγή είναι υγιής ή επιβλαβής είναι μια πολύ σχετική συζήτηση.

Τον περασμένο Μάρτιο, μια μελέτη που συζητήθηκε πολύ, ισχυρίστηκε ότι η κατανάλωση λίγων αυγών την εβδομάδα αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου και πρόωρου θανάτου. Στη συνέχεια βέβαια, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο απλό καθώς το συμπέρασμα βασίστηκε σε διάφορα ευρύματα που είχαν προκύψει από πρόχειρη έρευνα.

Αντίθετα, οι εμπειρογνώμονες που κλήθηκαν να σχολιάσουν τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας ήταν κάθετοι: όχι, δεν χρειάζεται να φοβάστε το αυγό.

“Ούτε εγκεφαλικό, ούτε καρδιακή προσβολή”

Μάλιστα, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φινλανδίας διαπίστωση ότι μια μέτρια υψηλή πρόσληψη χοληστερόλης, περίπου δηλαδή ενός αυγού κάθε μέρα, δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Άλλωστε, τα εγκεφαλικά επεισόδια, όπως η καρδιακή προσβολή, μπορεί να προκληθούν όταν υπάρχει εμπλοκή στις αρτηρίες.

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 1.950 ατόμων ηλικίας από 42 μέχρι 60 ετών που δεν είχαν διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων. Από αυτά, πάνω από το 1/3 ήταν φορείς του φαινοτύπου APOE4, ενός τύπου γονιδίου που επηρεάζει τον μεταβολισμό της χοληστερόλης.

Οι συμμετέχοντες τους παρακολουθήθηκαν για 21 χρόνια και παρόλο που υπήρξαν ανάμεσά τους 217 που έπαθαν εγκεφαλικό, δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και των εν λόγω επεισοδίων. Ο κίνδυνος δεν ήταν αυξημένος ούτε για τους ανθρώπους με τον φαινότυπο APOE4, που θεωρητικά θα τους καθιστούσε πιο ευάλωτους στις επιδράσεις της υψηλής χοληστερόλης.
Αυτός ο φαινότυπος είναι πολύ συνηθισμένος στον πληθυσμό της Φιλανδίας, οπότε αν τα αυγά επρόκειτο να είναι τόσο επικίνδυνη τροφή, η Φινλανδία είναι το μέρος που αυτό θα εκφραζόταν.
«Θεωρητικά, τα υψηλότερα αυγά και η χοληστερόλη θα μπορούσαν να είναι πιο επιβλαβή εδώ από οπουδήποτε αλλού», ανέφερε ο Τζίρκι Βιρτάνεν, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας της διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Γιατί όμως υπάρχουν τόσες πολλές αντιφατικές διαπιστώσεις στις μελέτες σχετικά με τα αυγά; Η εξήγηση του Βιρτάνεν είναι πως αυτό έχει να κάνει με την υψηλότερη πρόσληψη αυγών από κατηγορία σε κατηγορία ανθρώπων που μελετάται. Για παράδειγμα, σημείωσε ότι η κατανάλωση αυγών έχει συχνά συνδεθεί με υψηλότερους κινδύνους για την υγεία στις ΗΠΑ, αλλά όχι τόσο στις άλλες χώρες.

«Στις μελέτες που γίνονται στις ΗΠΑ, όσοι έχουν υψηλότερη πρόσληψη αυγών συνήθως καπνίζουν περισσότερο, είναι σωματικά λιγότερο δραστήριοι και τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν τουλάχιστον εν μέρει να εξηγήσουν τη σχέση με υψηλότερο κίνδυνο», τονίζει.

Προσθέτει επίσης ότι αυτό ενισχύεται και από τα ευρήματα που προέκυψαν από τις κλινικές δοκιμές, στις οποίες τα άτομα έτρωγαν είτε δύο ή τρία αυγά την ημέρα ή καθόλου αυγά, με τα αποτελέσματα να καταγράφονται μετά από μερικούς μήνες. Στις μελέτες αυτές, τονίζει ο Βιρτάνεν, η υψηλή πρόσληψη αυγών τείνει να είναι είτε ευεργετική είτε ουδέτερη και αυτό αφορά ακόμα και τους συμμετέχοντες στην έρευνα που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια, αποφύγετε να τρώτε μια ντουζίνα αυγά την ημέρα συνοδευόμενα με μπέικον, λουκάνικα, βούτυρο και άλλες αντίστοιχα παχυντικές τροφές και δεν διατρέχετε κανέναν κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το αυγό οδηγεί σε μείωση βάρους και θωρακίζει τον οργανισμό!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τροφές που σε ξυπνάνε όπως ο καφές αλλά δεν έχουν καθόλου καφεΐνη!

Το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολη υπόθεση για πολλούς ανθρώπους. Πολύ περισσότερο το… μάτι δεν ανοίγει αν το ξύπνημα δεν συνοδευτεί με έναν δυνατό καφέ.

Υπάρχει, όμως, τρόπος να καταφέρετε να πάρετε την ίδια… δόση ενέργειας από διάφορες τροφές και να ξυπνήσετε για τα καλά.

Ταυτόχρονα θα γλιτώσετε κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες της καφεΐνης, οι οποίες πάντως για να είμαστε ακριβείς, φαίνονται στην περίπτωση της υπερκατανάλωσης.

Σοβαροί λόγοι για να βάλετε στη διατροφή σας τη μαύρη σοκολάτα

Μαύρη σοκολάτα

Οι φλαβονόλες που περιέχει η σοκολάτα περιορίζει τις φλεγμονές και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, κάτι που ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Ο κόκκος του κακάο είναι γεμάτος από θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως «τροφή των θεών». Οι σοκολάτα που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο, έχει και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ η σοκολάτα γάλακτος ή η λευκή σοκολάτα έχουν χαμηλά επίπεδα φλαβονοειδών. Προτιμήστε σκόνη κακάο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή σοκολάτα με τουλάχιστον 72% κακάο.

Ρόκα ή πικρά λαχανικά

Μπορεί το πικρό να μην βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τα γούστα μας, αλλά τα πικρά λαχανικά όπως είναι η ρόκα, η λαχανίδα (kale), η άγρια αγκινάρα ή τα λαχανάκια Βρυξελλών προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Παντζάρι

Εάν θέλετε να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας σε οποιονδήποτε τομέα, τίποτα δεν είναι καλύτερο από το παντζάρι. Από όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, το παντζάρι περιέχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτοξείδιο του αζώτου, ένα στοιχείο που βελτιώνει την υγεία στα αιμοφόρα αγγεία.

Το smoothie που ρίχνει την πίεση και φτιάχνεται σε 5 λεπτά!

Τρόφιμα πλούσια σε B12

Η βιταμίνη B12 είναι γνωστή και ως «βιταμίνη της ενέργειας» και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ενέργειας, οπότε αν δεν λαμβάνετε αρκετή από αυτή τη βιταμίνη, ίσως να νιώθετε λίγο κουρασμένοι. Την B12 θα την βρείτε στα αβγά, το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και σε κάποιες ποικιλίες μανιταριών.

Διαβάστε επίσης: Καφές: “Φάρμακο” όταν δεν το παρακάνεις…

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Μειώστε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια με έναν απλό τρόπο!

Δείτε πώς θα μειώσετε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια!

Είσαι μακαρονάς. Θέλεις να τρως ζυμαρικά τα οποία λατρεύεις, όμως, ανησυχείς μήπως πάρεις κιλά. Πως μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου φαγητό, λαμβάνοντας τις μισές θερμίδες;

Για τους δρομείς το… τρικ που θα διαβάσετε παρακάτω, ίσως και να μην έχει ουσία, ωστόσο, αξίζει να το δοκιμάσει κανείς στην πράξη για να το διαπιστώσει.

Νόστιμο και γρήγορο πιάτο

Μια μακαρονάδα είναι ένα γρήγορο και νόστιμο πιάτο που δύσκολα μπορούμε να βγάλουμε από τη ζωή μας. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να το κάνουμε, αφού υπάρχει ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος να απολαύσουμε τα ζυμαρικά χωρίς να ανησυχούμε για τις θερμίδες τους.

Τα ζυμαρικά αποτελούν πηγή σημαντικής ποσότητας επεξεργασμένων (λευκών) υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες που προέρχονται από τα ζυμαρικά διασπώνται γρήγορα από το πεπτικό σύστημα και στη συνέχεια απορροφώνται από τον οργανισμό ως απλά σάκχαρα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Η αντίδραση του οργανισμού

Ως αντίδραση στην αύξηση αυτή, ο οργανισμός παράγει μαζικά ινσουλίνη ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα του σακχάρου. Οι απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου με τη σειρά τους πυροδοτούν κρίσεις πείνας και λιγούρας, ακόμη κι αν έχει περάσει λίγη ώρα από τη στιγμή που καταναλώσαμε το τελευταίο μας γεύμα. Τροφές που επιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στον οργανισμό είναι τα γλυκά και κάθε είδους αρτοποιήματα, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι και το ψωμί.

Για τον λόγο αυτόν, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συστατικό που προωθεί την αύξηση και επακόλουθη μείωση στα επίπεδα σακχάρου με πολύ πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.

Για τα πρακτικά, θα πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι μπορείτε να επιλέξετε τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί σε αντιδιαστολή με τα αντίστοιχα λευκά προϊόντα, καθώς τα πρώτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ακόμη πιο ενδιαφέρον θα ήταν όμως να μπορείτε να «μεταλλάξετε» τα λευκά ζυμαρικά ώστε να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν τις φυτικές ίνες!

Το μεγάλο… κόλπο

Αυτό είναι εφικτό με έναν πολύ απλό τρόπο: Μαγειρεύετε το ζυμαρικό της επιλογής σας, το βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες περίπου και το καταναλώνετε αφού το ζεστάνετε.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, η διαδικασία αυτή μεταβάλλει τη δομή των υδατανθράκων, μετατρέποντάς τους σε ανθεκτικό άμυλο (resistant starch). Το ανθεκτικό άμυλο πήρε αυτή την ονομασία επειδή όταν μαγειρεύεται και στη συνέχεια εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες «αντιστέκεται» σε ένζυμα που υπάρχουν στο γαστρεντερικό και τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες διασπούν τους υδατάνθρακες, απελευθερώνοντας τα σάκχαρα που υπάρχουν σε αυτούς.

Ακολουθώντας λοιπόν τη διαδικασία μαγειρέματος και ψύξης, τα ζυμαρικά δεν προκαλούν τη συνήθη απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου και παράλληλα ο οργανισμός απορροφά λιγότερες θερμίδες!

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend