Πώς τα αυγά οδηγούν σε μείωση βάρους και θωρακίζουν τον οργανισμό!

Πώς το αυγό οδηγεί σε μείωση βάρους και θωρακίζει τον οργανισμό!

Το αυγό είναι ίσως η πιο πλήρης φυσική πηγή πολύτιμων διατροφικών στοιχείων, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, B6, B12, D και Ε, αλλά και σε φυλλικό οξύ, χολίνη, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, αντιοξειδωτικά και Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι εφάμιλλης αξίας με το μητρικό γάλα, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια έχει καταρριφθεί ο μύθος που ήθελε το αυγό να συνδέεται με την αύξηση της χοληστερόλης.

Ωφέλιμο στη δίαιτα

Το αυγό είναι από τα πλέον αγαπητά τρόφιμα στις δίαιτες, επειδή, ενώ έχει λίγες θερμίδες (70-80 kcal), προκαλεί αίσθημα κορεσμού. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2007 στο επιστημονικό περιοδικό «FASEB», η κατανάλωση αυγών στο πρωινό βοηθά περισσότερο στο αδυνάτισμα σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα!

Στη μελέτη συμμετείχαν 160 υγιείς εθελοντές που έκαναν δίαιτα και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Oι εθελοντές της πρώτης ομάδας έτρωγαν 2 αυγά στο πρωινό τους, 5 μέρες την εβδομάδα, ενώ αυτοί της δεύτερης ομάδας έτρωγαν 1 ψωμάκι (bagel) με τις ίδιες θερμίδες. Το εντυπωσιακό είναι ότι εκείνοι που έτρωγαν αυγά έχασαν το διπλάσιο βάρος σε σύγκριση με τους άλλους.

Μάλιστα, αδυνάτισαν ιδιαίτερα στην κοιλιά – παρατηρήθηκε κατά 83% μεγαλύτερη μείωση στην περιφέρεια της μέσης τους, σε σχέση με τους εθελοντές της δεύτερης ομάδας. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές στις τιμές της χοληστερίνης στους συμμετέχοντες και των δύο ομάδων!

Γιατί τα αυγά μας κάνουν καλό;

  • Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Έχουν μεγάλη ικανότητα κορεσμού κι έτσι βοηθούν στη διατήρηση υγιούς βάρους
  • Συμβάλλουν στην σωστή ανάπτυξη του εμβρύου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Αποκαθιστούν τον μυϊκό ιστό και περιορίζουν τη μυϊκή απώλεια
  • Έχουν ευεργετική δράση για την εγκεφαλική λειτουργία

Αποκατάσταση…

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει την κατανάλωση πρωτεΐνης σε συνδυασμό με άσκηση με τους ογκώδεις μυς και το bodybuilding. Ωστόσο η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη και για τους δρομείς. Είτε είστε ανταγωνιστικός ή μη δρομέας, το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να διανύσετε τα μίλια και στην προπόνηση σας και στους αγώνες σας.

Το τρέξιμο ασκεί τεράστια πίεση στους μύες σας και θα πρέπει να είναι σε θέση να επανέλθουν γρήγορα για την επόμενη/ο προπόνηση/αγώνα, και η πρωτεΐνη κάνει ακριβώς αυτό. Ενώ όλα τα τρόφιμα περιέχουν πρωτεΐνες, το μυστικό είναι να τρώτε πρωτεΐνη καλής ποιότητας.

Μια από αυτές είναι αυτή που βρίσκουμε στο αυγό και η οποία κάνει εξαιρετική αποκατάσταση.

Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους. Ένα αυγό στο ασπράδι του περιέχει 45% πρωτεΐνη και καλύπτει το 12% της ανάγκης του ανδρικού σώματος και το 14% του γυναικείου.

Επίσης το αυγό βοηθάει τον οργανισμό να αντιμετωπίζει τις φλεγμονές. Μην το σκέφτεστε λοιπόν…

Διαβάστε ακόμα: Ωμά αυγά ή μαγειρεμένα για καλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τρόφιμα που μειώνουν το άγχος!

Η ζωή έχει τρέξιμο και ειδικά κάποιες μέρες μας τρώει όλη την ενέργεια. Η καθημερινότητα και το άγχος μπορεί να μας “στραγγίξει” σωματικά, ψυχικά, συναισθηματικά και πνευματικά.

Αλλά υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσει σε μεγάλο βαθμό το άγχος, αρχής γενομένης από τις τροφές που τρώτε.

Αποφεύγοντας την καφεΐνη και το αλκοόλ κάνετε μια καλή αρχή, όταν η ζωή σας είναι ιδιαίτερα αγχωτική. Τα διεγερτικά και αντικαταθλιπτικά δεν είναι λύση. Τα πλούσια σε ζάχαρη τρόφιμα σας τονώνουν αρχικά, αλλά στη συνέχεια ρίχνουν τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εξαιρετικές αντι-στρες τροφές που μπορεί να μας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας για να κρατήσει την πίεση υπό έλεγχο.

Τρώγοντας… φεύγει το άγχος!

Σπαράγγια

Πλούσια σε φολικό οξύ, μπορεί να βοηθήσει τη διάθεσή σας.  Το φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β είναι βασικοί παράγοντες για την παραγωγή σεροτονίνης, μια χημική ουσία που βοηθά να μπείτε σε μια καλή διάθεση.

Κόκκινες πιπεριές

Μπορεί να πορτοκάλια να θεωρούνται οι καλύτερη πηγή για βιταμίνη C, ωστόσο, οι πιπεριές περιέχουν τη διπλάσια ακριβώς ποσότητα! Η βιταμίνη C ενισχύει την ψυχική και συναισθηματική εφεδρική δυναμικότητα και σας κρατάει σε εγρήγορση, ζωντανό και έτοιμο για την επόμενη πρόκληση.

Φασόλια σόγιας

Τα φασόλια σόγιας (σ.σ. και τα ρεβίθια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά, δηλαδή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο), όχι μόνο θα σας βάλουν σε μια καλή διάθεση, αλλά θα σας βοηθήσουν να μείνετε εκεί για αρκετές ώρες!

Φύτρο σιταριού

Το φύτρο από το Σιτάρι που μπορείτε πλέον να βρείτε και στα super market (σ.σ. αλλά και σπανάκι, κολοκύθα, σπόροι σκουός και κάσιους, δηλαδή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο) έχουν επίσης μια σταθεροποιητική επίδραση στη διάθεση και σας βοηθούν να κοντρολάρετε το άγχος.

Γάλα

Το γάλα (σ.σ. εκτός και αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη) κάνει το σώμα καλά. Περιέχει από ασβέστιο, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, και βιταμίνες Β2 και Β12 και βοηθά ενίσχυση των οστών, ενώ προάγει την υγιή αναγέννηση των κυττάρων. Σε συνδυασμό με μια υγιή δημητριακά ολικής αλέσεως το πρωί,  το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Έξι τρόποι για να “νικήσετε” το άγχος

Τυρί cottage

Το συγκεκριμένο τυρί είναι επίσης μια καλή επιλογή. Όταν μάλιστα το καταναλώσετε με φρούτα που περιέχουν βιταμίνη C,  βοηθά τη μάχη  του σώματος απέναντι στις ελεύθερες ρίζες που έχουν την τάση να τρέχουν ανεξέλεγκτα όταν είστε αγχωμένοι.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μια πρώτης τάξεως επιλογή, όταν πρόκειται για την προστασία σας από το άγχος. Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, καθώς και βιταμίνες Β2, C, και Ε και ακόρεστα λίπη, τα οποία υπερασπίζονται τη μάχη κατά των ελεύθερων ριζών, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν καρκίνους και καρδιακές παθήσεις.

Διαβάστε επίσης: Δέκα τρόποι για να γλιτώσετε από το άγχος και το στρες

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τι πρέπει να κάνεις για να μην ξαναπάρεις ποτέ τα κιλά που έχασες

Πριν από ένα αιώνα, οι ειδικοί πίστευαν ότι η παχυσαρκία ήταν αποτέλεσμα μιας κακής συνήθειας, της υπερφαγίας, η οποία μπορούσε να αντιμετωπισθεί με ψυχολογική υποστήριξη.

Ύστερα από μερικές δεκαετίες εμπειρίας με τις δίαιτες, ο Αμερικανός καθηγητής ψυχιατρικής Albert Stunkard και ο διαιτολόγος Mavis McLaren-Hume έγραψαν, το 1959, μια φράση που είναι η πιο συχνά επαναλαμβανόμενη στη διαιτητική βιβλιογραφία: “Οι περισσότεροι παχύσαρκοι δεν θα παραμείνουν στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Από αυτούς που θα μείνουν, οι περισσότεροι δεν θα χάσουν βάρος, και από αυτούς που θα χάσουν βάρος οι περισσότεροι θα το ξανακερδίσουν.”

Πραγματικά, όποιος έχει προσπαθήσει να αδυνατίσει ξέρει πολύ καλά πόσο εύκολο είναι να επιστρέψουν τα χαμένα κιλά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που έχουν κάνει δίαιτα, έχουν χάσει κιλά και έχουν καταφέρει να παραμείνουν στο μειωμένο βάρος.

Υγιεινές συνήθειες που δεν σε αφήνουν να χάσεις κιλά!

Το πρόγραμμα

Περίπου 10.000 από αυτούς που ακολούθησαν την επιτυχημένη δίαιτα (ή καλύτερα συμπεριφορά) συμμετέχουν σε ένα μεγάλο αμερικανικό ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο καταγράφει τι πέτυχαν, πώς το πέτυχαν και πώς συνεχίζουν. Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται National Weight Control Registry και άρχισε το 1993 από τον δρα Τζέιμς Ο. Χιλ, καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του Κέντρου Ερευνας Παχυσαρκίας Διατροφής (NORC) στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.Η μέση ηλικία τους είναι τα 45 χρόνια και οι επτά στους 10 είναι γυναίκες. Ο μέσος όρος του βάρους που έχουν χάσει είναι σχεδόν 35 κιλά, τα οποία έχουν κρατήσει επί 7,5 χρόνια κατά μέσον όρο. Μερικοί έχουν χάσει πάνω από 50 κιλά και δεν ξαναπάχυναν επί 2-3 δεκαετίες. Το ερώτημα είναι πως κατάφεραν να μην παχύνουν ξανά.

Πώς έχασαν βάρος και κατάφεραν να μην παχύνουν ξανά

Δεν υπάρχουν ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι άνθρωποι έχασαν βάρος. Βασίσθηκαν σε κάθε είδους δίαιτες: με λίγα λιπαρά και πολλούς υδατάνθρακες, με λίγους υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά, με ισορροπημένες δίαιτες, με δίαιτες της μόδας, με τις λεγόμενες δίαιτες αστραπή ή εξπρές κ.ο.κ.

Περισσότεροι από τους μισούς (55%) αδυνάτισαν με τη βοήθεια διαιτολόγου ή εμπορικών προγραμμάτων αδυνατίσματος, ενώ οι υπόλοιποι μόνοι τους. Σχεδόν οι οκτώ στους δέκα μάς είπαν ότι κάποιο συγκεκριμένο γεγονός ήταν το κίνητρο για να αρχίσουν δίαιτα, όπως ότι διαγνώστηκαν με κάποιο πρόβλημα υγείας ή έπρεπε να παραστούν σε έναν γάμο ή σε μία συνάντηση με παλιούς συμμαθητές τους. Οι δίαιτες που ακολούθησαν πέτυχαν διότι τους ανάγκασαν να τρώνε λιγότερο απ’ ό,τι συνήθιζαν για αρκετόν καιρό – ορισμένοι χρειάσθηκαν χρόνια για να φτάσουν στο βάρος που ήθελαν.

Τρεις διατροφικοί μύθοι για όσους θέλουν να χάσουν περιττά κιλά

Πάνω από τους μισούς χρησιμοποίησαν επίσης την άσκηση για να τα καταφέρουν, αν και στο στάδιο του αδυνατίσματος ο ρόλος της άσκησης ήταν υποδεέστερος απ’ ό,τι στο στάδιο της διατήρησης του νέου βάρους.

Οι περισσότεροι διατηρούν το μειωμένο βάρος του ακολουθώντας μονίμως μια διατροφή με θερμίδες και προσέχοντας να μην καταναλώνουν πολλά λιπαρά. Γυμνάζονται επίσης καθημερινά, βλέπουν λίγη τηλεόραση, προσέχουν μονίμως τι τρώνε, αρχίζουν σχεδόν πάντοτε την ημέρα τους με ένα καλό πρωινό, ζυγίζονται συχνά και ακολουθούν κάθε ημέρα το πρόγραμμα διατροφής που έχουν επιλέξει, δίχως να κάνουν «διαλείμματα» τα Σαββατοκύριακα, στις γιορτές ή στις αργίες.

Δεν αποκλείουν επίσης τίποτα από τη διατροφή τους, αλλά απολαμβάνουν παχυντικά εδέσματα μία φορά τον μήνα κατά μέσον όρο και σε ελεγχόμενη ποσότητα. Λένε ωστόσο ότι παρότι έχουν διατηρήσει το νέο βάρος τους επί 15 ή 20 χρόνια, εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθεια για να διατηρούν υπό έλεγχο το βάρος τους.

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Ο. Χιλ, ο μέσος αριθμός των θερμίδων που καταναλώνουν ημερησίως είναι 1.800 θερμίδες. Το 26% των θερμίδων τους κατά μέσον όρο προέρχεται από λίπη, 55% από υδατάνθρακες (λ.χ. δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά, φρούτα), 19% από πρωτεΐνες (λ.χ. ψάρια, πουλερικά, όσπρια, κρέας, γαλακτοκομικά). Δεν τρώνε συχνά εκτός σπιτιού, καταναλώνουν λάιτ τρόφιμα και υπολογίζουν προσεκτικά τις θερμίδες τους. Δεν επιζητούν την ποικιλία και τις γεύσεις στη διατροφή τους.  Δεν παρεκκλίνουν ποτέ από τις διατροφικές συνήθειές τους (ούτε στις γιορτές ή τις διακοπές). Έχουν ως κύριο ρόφημα της διατροφής τους έχουν το νερό. Δεν παίρνουν σχεδόν καμία θερμίδα από αναψυκτικά με ζάχαρη. Το 90% γυμνάζονται μία ώρα την ημέρα, κατά μέσον όρο. Το  80% κάνουν περπάτημα. Το 20% κάνουν γυμναστική με βάρη. Το  20% κάνουν ποδήλατο. Το 18% κάνουν αεροβική άσκηση. Όλοι προσπαθούν να κινούνται π.χ.  ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες με τα πόδια αντί να χρησιμοποιούν ασανσέρ. Οι μισοί κρατούν αναλυτικό ημερολόγιο διατροφής (γράφουν μέχρι και τις τσίχλες).

Διαβάστε επίσης: Πως θα σπάσετε τον φαύλο κύκλο χάνω-ξαναπαίρνω κιλά;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News