Το τρέξιμο καταστρέφει τα δόντια των δρομέων;

Το τρέξιμο καταστρέφει τα δόντια των δρομέων;

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε επαγγελματίες αθλητές η εντατική προπόνηση μπορεί να συμβάλει με απρόσμενους τρόπους στα οδοντιατρικά προβλήματα.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Χαϊδελβέργης, στη Γερμανία, επιχείρησαν να εξακριβώσουν κατά πόσο οι αθλητές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας και άλλων οδοντικών προβλημάτων.

Η ανάλυση των στοιχείων και του σάλιου των εθελοντών έδειξε ότι η οδοντική υγεία και τα δείγματα σιέλου παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους εθελοντές.

Οι πιο… γρήγοροι

Σε σχέση με τους μη αθλητές εθελοντές, οι τριαθλητές που έκαναν 35 λεπτά τζόγκιγκ με ολοένα μεγαλύτερη ένταση, αντιμετώπιζαν σημαντικά πιο έντονη διάβρωση της αδαμαντίνης ουσίας των δοντιών (είναι το σκληρό εξωτερικό περίβλημά τους).

Είχαν επίσης πιο προχωρημένη τερηδόνα, ανάλογα με τη διάρκεια της ημερήσιας προπόνησής τους. Επειδή το σάλιο ασκεί πολύ ισχυρή προστατευτική δράση στα δόντια, η μείωση της παραγωγής του και η αλλαγή στη χημική σύστασή του κατά την άσκηση είναι πιθανό να ευθύνονται για τα προβλήματα αυτά. Η έρευνα δημοσιεύεται στη «Σκανδιναβική Επιθεώρηση Ιατρικής και Επιστήμης στα Αθλήματα» (SJMSS).

Αναστροφή τροφών

Επίσης, επεισόδια αναστροφής τροφών μπορούν να συμβούν εκούσια ή ακούσια, και λόγω των γαστρικών υγρών δημιουργούν ένα όξινο στοματικό περιβάλλον ικανό για διαβρώσεις των δοντιών. Παρατηρείται πιο συχνά σε αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν σε αθλήματα όπου το σωματικό βάρος, το αδύνατο σώμα και η καλλίγραμμη εμφάνιση παίζουν σημαντικό ρόλο.

Ακούσια, μπορεί να έχει τέτοια περιστατικά αναστροφής τροφών λόγω της έντασης και της διάρκειας της αθλητικής του προσπάθειας (σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων). Η προσπάθεια του αθλητή να ξεπεράσει τα προσωπικά του όρια, το άγχος, η υπογλυκαιμία, η θερμική νόσος μπορούν να προκαλέσουν τέτοια συμπτώματα.

Τέλος, πρόβλημα φέρεται να δημιουργούν και τα προϊόντα που καταναλώνουν οι δρομείς. Ενεργειακά ποτά, τζελάκια, μπάρες και γενικότερα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη προκειμένου να αυξήσουν την ενέργεια, παίζουν ρόλο στην υγεία των δοντιών.

Συμπέρασμα

Το συμπέρασμα είναι, ότι η υπερβολική άσκηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα δόντια. Κυρίως κινδυνεύουν οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές και ίσως οι αθλούμενοι που τρέχουν προπονητικά πάνω από 3 ώρες την εβδομάδα.

Πάντα σε συνάρτηση με την υγιεινή και την… πάστα των δοντιών.

Διαβάστε ακόμα: Το υπερβολικό τρέξιμο μειώνει το προσδόκιμο ζωής;

Previous ArticleNext Article

Έρχεται το “Monemvasia Run Challenge 2020”

Το Αθλητικό – Πολιτιστικό Σωματείο “Καστροπολίτες Μονεμβασίας” σε συνεργασία με τους “Συνοδοιπόρους Μονεμβασίας”

Διοργανώνουν την Κυριακή 11 Οκτωβρίου2020, τον 3ο αγώνα δρόμου με την ονομασία Monemvasia Run Challenge 2020 απόστασης 20 χλμ. καθώς και τους παράλληλους αγώνες δρόμου 5 χλμ. και 1.5 χλμ.

Η οργανωτική επιτροπή με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κατάσταση πανδημίας λόγω του Covid-19 και θέλοντας να συμβάλλει στην ασφαλέστερη δυνατή παρουσία τόσο των συμμετεχόντων δρομέων, όσο και των κριτών, εθελοντών, εργαζομένων, ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού που θα συμμετάσχουν στους εν λόγω αγώνες δρόμου, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η διεξαγωγή των αγώνων να εναρμονίζεται απόλυτα με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο που έχει εκπονηθεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και αφορά στη διεξαγωγή αγώνων δρόμου εκτός σταδίου.

Διαβαστε όλα όσα αναφέρονται στην προκήρυξη του αγώνα ΕΔΩ

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού το Ioannina Lake Run 2020

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού τίθεται Ioannina Lake Run 2020, με απόφαση του υπουργού Χάρη Θεοχάρη.

Η συμβολική αξία της απόφασης είναι σημαντική, καθώς κατατάσσει τον αγώνα των 30 χλμ. γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα και τους παράλληλους παραλίμνιους αγώνες, στις διοργανώσεις που αναδεικνύουν και προβάλλουν τα πλεονεκτήματα της χώρας και της περιοχής στον τομέα του Τουρισμού.

Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο τα τελευταία χρόνια σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι το Ioannina Lake Run δεν είναι απλώς ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός, αλλά μια διοργάνωση που συνδέει τον αθλητισμό με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τον εθελοντισμό, στοιχεία που όλα μαζί συνθέτουν ένα τουριστικό προϊόν με υψηλή προστιθέμενη αξία και συνθέτουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για προσέλκυση επισκεπτών.

Κάτι, βέβαια, που αποδεικνύει και με μετρήσιμα στοιχεία η εκπόνηση της μελέτης για το οικονομικό και τουριστικό αποτύπωμα του Ioannina Lake Run, που εκπόνησε η Real Time Events για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

x
Send this to a friend