Γιατί αν και κοιμάσαι αρκετά, νιώθεις κουρασμένος;

Υπερυπνία: Ο λόγος που αν και κοιμάσαι πολύ νιώθεις κουρασμένος Photo by Kyle Glenn on Unsplash

Ποια είναι η ιδανική διάρκεια ύπνου το βράδυ ώστε τα πρωινά να ξυπνάτε πλήρως αναζωογονημένοι; Οι περισσότεροι θα απαντούσαν ότι ο μαγικός αριθμός βρίσκεται ανάμεσα στις 6 με 8 ώρες.

Γιατί λοιπόν, λοιπόν, πολλοί άνθρωποι, ενώ πράγματι κοιμούνται τόσες ώρες, το πρωί με δυσκολία κρατάνε ανοιχτά τα μάτια τους; Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα σε ζητήματα ύπνου, Δρ. Νερίνα Ραμλακάν, ίσως αυτό να σημαίνει πως έχετε κοιμηθεί παραπάνω από όσο πρέπει. Η απάντηση είναι: Υπερυπνία.

Όπως τονίζει ο Δρ. Ραμλακάν, η υπερυπνία μπορεί να προκαλέσει «υπερβολική υπνηλία» ενώ οι πάσχοντες από αυτή «μπορεί να αγωνίζονται να ξυπνήσουν το πρωί, να αισθάνονται ανήσυχοι, κουρασμένοι και να χάνουν την ικανότητά τους να σκέφτονται καθαρά».

Η σύγχυση σχετικά με την υπερυπνία έχει να κάνει με το ότι μπορεί να σας χτυπήσει την πόρτα ακόμα κι αν νομίζετε ότι είχατε έναν καλό ύπνο ή πως έχετε κοιμηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο καλός ύπνος δεν είναι απλά αυτός που διαρκεί 7 ή 8 ώρες. Είναι ζητούμενο και το να κάνετε υψηλής ποιότητας, βαθύ ύπνο», τονίζει ο Ραμλακάν.

Συχνά, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο καλός ύπνος έχει να κάνει αποκλειστικά με την ποσότητα και καθόλου με την ποιότητα αλλά ο Δρ Ραμλακάν επισημαίνει ότι «η υπερυπνία μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα και να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα και τραύματα που σχετίζονται με την εργασία».

«Συχνά θύματα υπερυπνίας είναι οι άνθρωποι που έχουν εμμονή με την ανάγκη ύπαρξης περισσότερου ύπνου όταν στην πραγματικότητα η έλλειψη ύπνου δεν είναι η πραγματική αιτία της κούρασης τους», εξηγεί.

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Οι ειδικοί σε ζητήματα ύπνου τονίζουν ότι η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Προβλήματα του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα ο υποθυρεοειδισμός.
  • Χρόνιος πόνος που προκαλεί κακή ποιότητα ύπνου.
  • Δυσκολίες αναπνοής, οι οποίες οδηγούν σε κακή ποιότητα ύπνου. Αυτές περιλαμβάνουν άπνοια, ροχαλητό και νυκτερινό άσθμα.
  • Δουλειά με βάρδιες. Διακόπτεται ο φυσικός κιρκαδικός ρυθμός που επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου.
  • Φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένα φάρμακα όπως τα δισκία ύπνου, τα αντικαταθλιπτικά, τα αντισταμινικά μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου.
  • Κακός τρόπος ζωής. Η μη υγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη διάθεση και το βάρος που προκαλούν περισσότερη κόπωση.
  • Να είσαι νέος γονιός. Ο διακεκομένος ύπνος μπορεί να προκαλέσει υπερυπνία και υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, μπορεί να προκαλέσουν σπασμένο και χαμηλής ποιότητας ύπνο.
  • Όταν η ζωή ενός ατόμου στερείται αντικειμένου και νόημα. Σε αυτή την περίπτωση ορισμένοι κυριολεκτικά δεν θέλουν να βγουν από το κρεβάτι για να αντιμετωπίσουν τη ζωή τους και κάνουν φτωχές επιλογές τρόπου ζωής, όπως το να τρώνε άσχημα και να μην αθλούνται. Αυτό που μπορεί να χρειαστεί δεν είναι ένας θεραπευτής ύπνου αλλά ένας ψυχολόγος.

Άλλωστε, στο τέλος της ημέρας όλοι χρειαζόμαστε έναν λόγο να σηκωθούμε από το κρεβάτι το πρωί.

Διαβάστε ακόμα: Δεν σας παίρνει ο ύπνος; Εφαρμόστε τη μέθοδο «4-7-8»!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού

«Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»:
Απρίλιος – Δεκέμβριος 2024, επιλεγμένες Τετάρτες

Ξεκινά τον Απρίλιο ο νέος κύκλος δωρεάν εκπαιδευτικών webinars για τον καρκίνο του μαστού με τίτλο «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω», από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Μέσα από ένα κύκλο 10 αυτοτελών διαδικτυακών σεμιναρίων, εξειδικευμένοι ομιλητές αναλύουν διαφορετικές πτυχές της ασθένειας και απαντούν σε ερωτήματα και απορίες που απασχολούν τις συμμετέχουσες.

Στόχος των webinars είναι να λειτουργούν ως οδηγός για τις γυναίκες με καρκίνο μαστού, παρέχοντας πληροφορίες για όλα όσα χρειάζεται και θέλουν να γνωρίζουν, από τη στιγμή της διάγνωσης και σε κάθε διαφορετική φάση στην πορεία τους με την ασθένεια.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoom, δίνοντας την ευκαιρία σε γυναίκες με καρκίνο μαστού από όλη την Ελλάδα να πάρουν μέρος.

Δηλώσεις συμμετοχής

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε κάθε γυναίκα με εμπειρία καρκίνου μαστού και η παρακολούθηση είναι εντελώς δωρεάν.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά, μέσα από τη σελίδα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» και ανοίγουν μια εβδομάδα πριν από κάθε προγραμματισμένο σεμινάριο:

https://www.almazois.gr/programmata/seminaria-karkinos-mastou-apofasizw-giati-gnwrizw/

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 100 άτομα ανά σεμινάριο

Πρόγραμμα «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω» 2024

Τα εκπαιδευτικά webinars  «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω» για το 2024 θα πραγματοποιηθούν επιλεγμένες Τετάρτες, από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο.

3 Απριλίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Λεμφοίδημα: τι είναι και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό»

Ομιλητής: Ευριπίδης Τριανταφύλλου

Φυσικοθεραπευτής, MSc

MLD/CDT Certified Instructor

Συντονιστής ΟΕΕ ΑΠΛΕΣΟ

17 Απριλίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Οστεοπόρωση μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλητής: Γιώργος Τροβάς

Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος «Θ.ΓΑΡΟΦΑΛΙΔΗΣ»

Πανεπιστήμιο Αθηνών-ΕΚΠΑ

15 Μαΐου 2024 • 17:00 – 19:00

«Βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής μετά την διάγνωση του καρκίνου του μαστού»

Ομιλήτρια: Σταυρούλα Ντρουφάκου

Παθολόγος Ογκολόγος

Γενική Κλινική ΙΑΣΩ

29 Μαΐου 2024 • 17:00 – 19:00

«Διαχείριση παρενεργειών των θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλητής: Νικόλαος Κεντεποζίδης

Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD, MSc,

Διευθυντής Δ´ Ογκολογικής Κλινικής

Metropolitan General

12 Ιουνίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Ο ρόλος της διατροφής μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλήτρια: Ηλιάνα Παπαδοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου Nutridiet for health

6 Νοεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Καρκίνος του μαστού και μετάσταση»

Ομιλήτρια: Φλώρα Σταυρίδη

MD, MSc, MRCP

Παθολόγος Ογκολόγος

Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία

Διευθύντρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Care and Cure Oncology 

13 Νοεμβρίου 2024  • 17:00 – 19:00

«Κληρονομικό Σύνδρομο Καρκίνου Μαστού και Ωοθηκών: η σημασία του γονιδιακού ελέγχου και των βιοδεικτών»

Ομιλήτρια: Φλωρεντία Φωστήρα

Κλινική Εργαστηριακή Γενετίστρια – Γενετική Σύμβουλος

Εργαστήριο Γενετικής του Ανθρώπου, ΕΚΕΦΕ ‘Δημόκριτος’ 

27 Νοεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Ο ρόλος της βιοψίας στην επιλογή της θεραπείας μου»

Ομιλήτρια: Ελένη Κουρέα

Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής

Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής,

Τμήμα Ιατρικής,

Πανεπιστήμιο Πατρών

4 Δεκεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Καρκίνος μαστού και εναλλακτικές θεραπείες: τα οφέλη και οι κίνδυνοι»

Ομιλητής: Εμμανουήλ Σαλούστρος

Αναπληρωτής Καθηγητής Ογκολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

18 Δεκεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Γονιμότητα μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλήτρια: Όλγα Τριανταφυλλίδου, MD, Msc, PhD,

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, “Αρεταίειο” Νοσοκομείο 

Τα webinars πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη:

MSD, Pfizer Hellas, Roche Diagnostics Hellas A.E., UTC Διεθνείς Μεταφορές A.E.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Κλαμπ Μπριζ – ΠΑΟΚ: Με στόχο την πρόκριση στους 4 του UEFA Conference League

Το ελληνικό πρωτάθλημα την εφετινή σεζόν είναι συναρπαστικό με 4 ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο. ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διατηρούν όλοι ελπίδα όλοι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την ανέγερση στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στις διοργανώσεις της UEFA παραμένουν 2 από τις 4 μεγάλες ομάδες. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα πάρουν μέρος στα προημιτελικά του Conference League. Για ένα εισιτήριο στα ημιτελικά της διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός θα παλέψει με την Φενέρμπαχτσε και ο ΠΑΟΚ με την Κλαμπ Μπριζ. Στον πρώτο του αγώνα ο ΠΑΟΚ, θα να αντιμετωπίσει την Κλαμπ Μπριζ στο Βέλγιο την Πέμπτη 11 Απριλίου στις 22:00. Αυτή η αναμέτρηση θα μεταδοθεί ζωντανά από τα κανάλια Cosmote Sports, όπως και όλοι οι αγώνες του UEFA Conference League.

Από τις στοιχηματικές εταιρίες θεωρείται φαβορί για την νίκη στην πρώτη αναμέτρηση η Κλαμπ Μπριζ με την νίκη της να δίνεται σε απόδοση 2.01, η ισοπαλία στο 3.58 και το διπλό του ΠΑΟΚ σε 3.52 στην Leon. Όμως, οι πιθανότητες για πρόκριση είναι μοιρασμένες στις δύο ομάδες με την πρόκριση της βελγικής ομάδας να υπάρχει σε απόδοση 1.74 και της ελληνικής στο 1.98 στην Leon Bet. Εάν πιστεύετε ότι και οι δύο ομάδες θα σκοράρουν μπορείτε να επιλέξετε την αντίστοιχη επιλογή σε απόδοση 1.81 στην Leon. Εάν ενδιαφέρεστε για το στοίχημα online, παίξτε στην Leon και εκμεταλλευτείτε τις προσφορές της για να απολαύσετε το παιχνίδι περισσότερο. Σε περίπτωση που θέλετε να αθληθείτε και όχι μόνο να παίζετε αθλητικό στοίχημα, μπορείτε να συμμετέχετε στον αγώνα τρεξίματος στην Καλαμάτα στις 19 Μαϊου.

Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε πρώτος στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος και πήρε μια τεράστια πρόκριση απέναντι της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Μετά από την ήττα με σκορ 0-2 στο γήπεδο της Ντιναμό, βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός διοργάνωσης και κυνηγούσε μια μεγάλη ανατροπή.

Αυτό ακριβώς έκανε η ομάδα της Θεσσαλονίκης και με την μεγάλη ανατροπή κερδίζοντας τους Κροάτες με σκορ 5-1 στην Τούμπα, άφησε τους Κροάτες εκτός συνέχειας της διοργάνωσης. Οι ασπρόμαυροι βρέθηκαν 2 φορές στους 8 του Conference League, στα 3 χρόνια ύπαρξης του και αυτήν την φορά θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω και να φτάσουν στα ημιτελικά της.

Από την άλλη πλευρά, η Κλαμπ Μπριζ δεν αποτελεί φόβητρο για τον ΠΑΟΚ. Όντας 4η στο πρωτάθλημα της χώρας της, εστιάζει την προσοχή της στις ευρωπαϊκές της υποχρέωσεις. Στην φάση των 16 απέκλεισε την Μόλντε με συνολικό σκορ 4-2 στις 2 αναμετρήσεις με 3-0 στο εντός έδρας παιχνίδι. Αυτό δείχνει πως είναι πολύ δυνατή στην έδρα της και η ελληνική ομάδα θα πρέπει να προσέξει να μην ηττηθεί με μεγάλη διαφορά και μείνει εκτός διεκδίκησης. Η απουσία του Σιμόν Μινιολέ είναι κομβική για αυτήν και μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend