Δέκα πράγματα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζουμε

Δέκα πράγματα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζουμε

Ανάμεσα στα πολλά «πρέπει» που ακούμε και διαβάζουμε διαρκώς για την υγεία μας υπάρχουν και ορισμένοι μύθοι. Κάποιες μέθοδοι που έχουν να κάνουν με την υγεία μας και τους αντιμετωπίζουμε σαν αξιώματα, στην πραγματικότητα κρύβουν μια πολυπλοκότητα που καλό είναι να μην σχετικοποιείται γιατί οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα.

Ακολουθούν 10 πράγματα που έχουμε μάθει πως είναι υγιεινά αλλά στην πραγματικότητα, η αλήθεια απέχει:

Οι σαλάτες χωρίς λιπαρά

Μπορεί να είναι πιο υγιεινές από μόνες τους, αλλά μια μελέτη του Πανεπιστημίου Purdue που έγινε το 2012 δείχνει ότι η έλλειψη λίπους μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών της σαλάτας, αφαιρώντας έτσι ορισμένες από τις ιδιότητες που καταπολεμούν τις ασθένειες που προσφέρουν τα λαχανικά. Τα καροτενοειδή, τα οποία συνδέονται με την καταπολέμηση του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και της απώλειας όρασης, απορροφώνται πιο εύκολα από τα λαχανικά όταν συνδυάζονται με σάλτσες που έχουν ως βάση το λίπος. Έτσι, ενώ γλυτώνετε θερμίδες, χάνονται τα οφέλη των λαχανικών και δεν αξίζει τον κόπο.

Τα αντιηλιακά

Το καλοκαίρι και ειδικά όταν περνάτε χρόνο εκτός σπιτιού πρέπει να βάζετε αντιηλιακό καθημερινά και να βεβαιώνεστε ότι το κάνετε όσο συχνά χρειάζεται. Αλλά πρέπει να διαβάζετε και τα συστατικά. Ορισμένοι επιστήμονες που ασχολούνται με την υγεία των καταναλωτών προτείνουν να αποφεύγετε τα αντιηλιακά με οκτινοξικά, μια χημική ένωση που χρησιμοποιείται συχνά σε αντιηλιακά και προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, η οποία έχει ταξινομηθεί από την περιβαλλοντική ομάδα εργασίας (EWG) ως μέτρια υψηλού κινδύνου για την υγεία. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τις χημικές ουσίες όσον αφορά τα αντιηλιακά, πολλοί δερματολόγοι συνιστούν την επιλογή προϊόντων που εμποδίζουν φυσικά τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου, όπως εκείνες που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου, οι οποίες δεν απορροφώνται στο δέρμα σας.

Οι «φυσικές» τροφές

Πολλά από τα λεγόμενα «100% φυσικά» τρόφιμα είναι στην πραγματικότητα βαριά επεξεργασμένα με συστατικά όπως σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, βενζοϊκό νάτριο και γενετικά τροποποιημένα φυτά, σύμφωνα με την «WallStreet Journal». Σύμφωνα με μια έρευνα του 2011, το 25% από ένα δείγμα 1.000 καταναλωτών αρκείται να αγοράζει συσκευσμένες τροφές που απλά στις ετικέτες γράφει «100% φυσική». Η αλήθεια ωστόσο απέχει παρασάγγας από αυτό που γράφουν οι ετικέτες. Η πραγματικότητα βρίσκεται στην αναγραφή των συστατικών.

Η δίαιτα με μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα

Παρά τους ισχυρισμούς ότι η κατανάλωση μικρότερων και συχνότερων γευμάτων βοηθά το μεταβολισμό σας, μια νέα έρευνα δεν υποστηρίζει τη θεωρία. Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Purdue έθεσαν μια ομάδα ανδρών σε δίαιτα χαμηλών θερμίδων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν έξι μικρότερα γεύματα αισθάνθηκαν πιο πεινασμένοι από αυτούς που έλαβαν τρεις μεγαλύτερες μερίδες καθώς και ότι η ομάδα των συχνών γευμάτων δεν έχανε περισσότερο βάρος. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλεύεστε έναν διατροφολόγο προκειμένου να ξέρετε τι ταιριάζει στον οργανισμό σας και το σωματότυπό σας.

Το εμφιαλωμένο νερό αντί του νερού της βρύσης

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι υγιέστερο από αυτό που βγαίνει από τη βρύση σας. Άλλωστε, τα συσκευασμένα προϊόντα δεν γνωρίζετε πάντα τι εμπεριέχουν. Το 2011, το 18% των εμφιαλωμένων νερών δεν κατάφερε να αναφέρει τις πηγές τους στις αρμόδιες υπηρεσίες για την υγεία των καταναλωτών ενώ το 32% απέφυγε να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία του νερού, τις μολυσματικές ουσίες ή την καθαρότητα.

Πόσο νερό χρειάζονται την ημέρα οι άνδρες και πόσο οι γυναίκες;

O καθαρισμός των αυτιών

Ας τα πάρουμε με τη σειρά: το κερί στα αυτιά δεν είναι κάτι κακό. Μπορεί να υπάρχει η πεποίθηση πως τα αυτιά είναι βρώμικα αν έχουν κερί αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί προστατευτικά για το αυτί σας διατηρώντας τη βρωμιά και τη σκόνη έξω. Όταν το σκουπίζετε με βαμβάκι ή ακόμα και το δάχτυλό σας, όχι μόνο να χάνετε την προστασία αυτή αλλά να πιέζετε και το κερί περαιτέρω, προκαλώντας απώλεια ακοής, κνησμό και άλλα προβλήματα.

Τα ροφήματα χωρίς καθόλου ζάχαρη

Μπορεί να έχουν μηδενικές θερμίδες, κάτι που φαίνεται να «δένει» με την άπαχη διατροφή σας όμως η αλήθεια απέχει πολύ. Μπορεί αντίστοιχα να πιστεύετε πως τα υποκατάστατα ζάχαρης στον καφέ τον κάνουν άπαχο αλλά δεν είναι έτσι. Για του λόγου το αληθές, σε 37 μελέτες του 2017, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά στην πραγματικότητα συνδέονταν με την αύξηση του σωματικού βάρους. Οι ειδικοί έχουν μερικές θεωρίες σχετικά με τη σύνδεση. Η μια εκδοχή είναι πως κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κοπή θερμίδων στον καφέ ή στο αναψυκτικό τους τους δίνει την άδεια να αυξάνουν την πρόσληψη άλλων πράγματα. Μια άλλη θεωρία είναι πως υπάρχει ένας μηχανισμός στο σώμα σας που ωθεί τον οργανισμό σας να κερδίσει βάρος κατά την πέψη τεχνητών γλυκαντικών.

Η αποφυγή των υδατανθράκων

Οι υδατάνθρακες είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για το σώμα, αλλά έχουν κακή φήμη επειδή δεν καίγονται εύκολα αλλά αντίθετα αποθηκεύονται ως λίπος. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλους τους υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως καθώς και τα αμυλούχα λαχανικά, περιέχουν ίνες και θρεπτικά συστατικά που κρατούν την καρδιά και το βάρος σας σε υγιή επίπεδα. Αντί να αποφεύγετε όλους τους υδατάνθρακες, κόψτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά.

Η αποφυγή της γλουτένης

Για τους ανθρώπους που υποφέρουν από κοιλιοκάκη η αποφυγή της γλουτένης είναι αναγκαία, καθώς βλάπτει το λεπτό τους έντερο και προκαλεί από φούσκωμα και διάρροια μέχρι καρδιακές παθήσεις και στειρότητα. Αυτό ωστόσο ισχύει μόνο για το 1% του πληθυσμού. Αν και τα πεπτικά συστήματα κάποιων ανθρώπων είναι ευαίσθητα στη γλουτένη, μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι 86% των ασθενών, στην πραγματικότητα έχουν οργανισμό μπορεί να την ανεχθεί. Για αυτή την πλειονότητα, η απόρριψη της γλουτένης δεν παρέχει οφέλη για την υγεία και δεν οδηγεί απαραιτήτως σε απώλεια βάρους.

Ο ύπνος τα Σαββατοκύριακα

Ο ύπνος είναι μια επιτακτική συνθήκη για την υγεία μας αλλά η αντίληψη πως το Σαββατοκύριακο, όταν και δεν έχετε δουλειά, μπορείτε να αναπληρώσετε όσο δεν έχετε κοιμηθεί όλη την εβδομάδα είναι λανθασμένη. Δυστυχώς, οι κιρκαδικοί μας ρυθμοί δεν λειτουργούν έτσι. Με το να κοιμάσαι για ώρες τα Σαββατοκύριακα, απλά αισθάνεσαι βάζεις τον εαυτό σου σε μια κατάσταση ραθυμίας για δυο μέρες. Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να κοιμάσυτε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα και νύχτα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε μόνο ενισχύστε με μια ή δυο ώρες τον ύπνο σας τα σαββατοκύριακα. Όλος ο επιπλέον χρόνος που έχετε το πρωί το Σαββατοκύριακο κάνει τα διήμερά σας πιο παραγωγικά και χαλαρωτικά.

Previous ArticleNext Article

H φέτα περιέχει 489 διαφορετικές πρωτεΐνες!

H φέτα περιέχει 489 διαφορετικές πρωτεΐνες!

Ερευνητές του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ανέλυσαν την ελληνική φέτα, αποκρυπτογραφώντας, για πρώτη φορά σε μοριακό επίπεδο, το περιεχόμενο, την αξία και τις διατροφικές ιδιότητές της.

Οι ερευνητές του ΙΙΒΕΑΑ δρ Γεώργιος Τσάγκαρης και δρ Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό, ανέλυσαν με φασματογράφους μάζας υψηλής ευκρίνειας πληθώρα αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από όλα τα μέρη της Ελλάδας που παράγουν φέτα «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ), επιδιώκοντας την ταυτοποίηση όλων των πρωτεϊνών και πεπτιδίων που περιέχουν.

Διαπιστώθηκε ότι η φέτα ΠΟΠ από όλες τις περιοχές της χώρας μας περιέχει συνολικά 489 διαφορετικές πρωτεΐνες, γεγονός που την καθιστά ένα από τα πλουσιότερα σε πρωτεΐνες είδη τυριού παγκοσμίως. Οι 489 αυτές πρωτεΐνες αποτελούν την «ταυτότητα» της ελληνικής φέτας και ανήκουν σε διάφορες ομάδες βιολειτουργικών πρωτεϊνών. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αντιμικροβιακή δράση, καθώς και πρωτεΐνες που ελέγχουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Ταυτοποιήθηκαν επίσης πολλές πρωτεΐνες που σχετίζονται με βιταμίνες, όπως τη D που ευθύνεται για την μεταφορά ασβεστίου στα οστά, τη βιταμίνη B12 υπεύθυνη για τη μεταφορά και την πρόσληψη σιδήρου, καθώς και άλλων λειτουργικών ιχνοστοιχείων. Στην ελληνική φέτα ΠΟΠ ανιχνεύθηκαν επίσης πρωτεΐνες που συνδέονται με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, τη λειτουργία των νεφρών, καθώς και πρωτεΐνες για τον μεταβολισμό της χοληστερίνης και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η μεθοδολογία

Η Ερευνητική Μονάδα Πρωτεομικής του ΙΙΒΕΑΑ ανέπτυξε πρόσφατα μια καινοτόμο μεθοδολογία, η οποία επιτρέπει για πρώτη φορά τον ακριβή ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των συστατικών των υγρών ή στερεών τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής. Πρόκειται για την Τροφομετρία (trophometry, foodometry, nutriometry), η οποία εφαρμόζεται κατ’ αποκλειστικότητα στο ΙΙΒΕΑΑ και αφορά στο σύνολο των μεθόδων φασματομετρίας μάζας, που οδηγούν στην ταυτοποίηση του συνόλου των πρωτεϊνών, πεπτιδίων, μεταβολιτών, λιπιδίων και όλων των άλλων ομάδων μορίων ενός τροφίμου, τα οποία συνδυαζόμενα δημιουργούν το «τροφομετρικό αποτύπωμά» του. Αυτό είναι μοναδικό για κάθε τρόφιμο, όπως είναι και το γενετικό προφίλ DNA στους ανθρώπους.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία της τροφομετρίας καθιστά την Ερευνητική Μονάδα Πρωτεομικής μοναδική στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην εφαρμογή της μοριακής ιχνηλασιμότητας.

Πέραν της απόδειξης της υψηλής διατροφικής αξίας της ελληνικής φέτας ΠΟΠ, με βάση τα ευρήματα της έρευνας αναπτύχθηκε μία νέα μέθοδος για την ιχνηλασιμότητα του χρησιμοποιούμενου γάλακτος, τον προσδιορισμό της ύπαρξης νοθείας σε αυτή, το διαχωρισμό της από παρεμφερή προϊόντα και, τελικά, την ταυτοποίηση της προέλευσης της φέτας ως αποκλειστικά ελληνικού προϊόντος ονομασίας προελεύσεως.

Η τροφομετρία μπορεί να εφαρμοσθεί περαιτέρω σε όλα τα είδη των τροφίμων, περιλαμβανομένων των υγρών, των στερεών, των τροφίμων ζωικής ή φυτικής προέλευσης, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των συμπληρωμάτων διατροφής κ.λπ. προσδιορίζοντας με ακρίβεια τα Προϊόντα Ανωτέρας Ποιότητας (ΠΑΠ) που έχουν ευεργετικές δράσεις για την υγεία του ανθρώπου, τη γεωγραφική προέλευση κάθε τροφίμου (ελληνικό, ΠΟΠ, προϊόν γεωγραφικής ένδειξης-ΠΓΕ, εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν-ΕΠΙΠ), καθώς και τα βιολειτουργικά τρόφιμα.

Η Ερευνητική Μονάδα Πρωτεομικής του ΙΙΒΕΑΑ έχει ήδη διενεργήσει πλήθος τροφομετρικών αναλύσεων για λογαριασμό της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναδεικνύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά οικονομικά σημαντικών ζωικών οργανισμών της πανίδας του Αμβρακικού Κόλπου, καθώς και τροφίμων από το εξωτερικό (Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία).

Πέντε λόγοι που δεν πρέπει να πετάς τη φλούδα της μπανάνας

Πέντε λόγοι που δεν πρέπει να πετάς τη φλούδα της μπανάνας

Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα έχει 102 θερμίδες, βιταμίνη C σε ποσοστό 17% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης και 3 γρ. φυτικών ινών. Περιέχει επίσης 27 γρ. υδατανθράκων, 422 μικρογραμμάρια καλίου και 14 γρ. ζάχαρης.

Είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα όσων τρέχουν. Και οι λόγοι είναι γνωστοί τουλάχιστον σε ότι αφορά το εσωτερικό της, αλλά τι ξέρετε για τη φλούδα;

Συνήθως το κάνουμε μηχανικά: ξεφλουδίζουμε την μπανάνα, την τρώμε και μετά πετάμε την φλούδα της. Ε, λοιπόν αυτό είναι μεγάλη απερισκεψία.

Διότι η φλούδα της μπανάνας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη σε πολλά ζητήματα. Μάλιστα κάποια από αυτά έχουν να κάνουν και με την καλή μας υγεία. Ορισμένα από αυτά είναι τα εξής:

Μπορεί να φαγωθεί (!)

Σε πολλά μέρη του κόσμου η φλούδα της μπανάνας χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Και μάλιστα είναι ένα συστατικό ιδιαιτέρως θρεπτικό. «Περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β6 και Β12 καθώς και μαγνησίου και καλίου. Περιέχει επίσης ίνες και πρωτεΐνες», λέει η διατροφολόγος Λόρα Φλόρες. Αν πλύνετε με ζεστό νερό και την αφήσετε να μουλιάσει προκειμένου να μαλακώσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό σε αρκετά φαγητά και σούπες.

Κάνει το κρέας τρυφερό

Ακόμα και αν δεν θέλετε να φάτε την φλούδα της μπανάνας, μπορεί να είναι χρήσιμη όταν μαγειρεύεται κάποιο κρέας. Απλά πριν βάλετε το κρέας στην κατσαρόλα ή στον φούρνο, απλώστε μια φλούδα μπανάνας από κάτω του. Δεν θα το αφήσει να «στεγνώσει» και θα το κάνει ασύλληπτα μαλακό.

Σε ανακουφίζει από τον πόνο

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Ιατρικής Ένωσης της Ταϊλάνδης αποκάλυψε ότι τα εκχυλίσματα από τη φλούδα της μπανάνας είχαν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιοι λένε ότι αν πιέσεις τον φλοιό στο σημείο που έχει τσιμπήσει ένα έντομο ή στο σημείο που έχεις βγάλει ένα εξάνθημα ή υπάρχει κάποιο ηλιακό έγκαυμα, αυτόματα σου προσφέρει ανακούφιση.

Μπορείς να γυαλίσεις τα παπούτσια σου

Το κάλιο, για το οποίο φημίζονται οι μπανάνες, είναι ένα βασικό συστατικό στη βούρτσα καθαρισμού των παπουτσιών, κάτι που σημαίνει πως η φλούδα της μπανάνας μπορεί να χρησιμεύσει για καθαρισμό των παπουτσιών. Τρίψτε με μια φλούδα, στη συνέχεια σκουπίστε τα με μια χαρτοπετσέτα και την επόμενη στιγμή θα γυαλίζουν και μάλιστα χωρίς να έχετε χρησιμοποιήσει βλαβερά χημικά.

Είναι χρήσιμη για τον κήπο

Οι κηπουροί συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τις φλούδες μπανάνας με διαφορετικούς λόγους. Το θάψιμο των κομμένων φλοιών στο χώμα των φυτών σας τα τροφοδοτεί με θρεπτικά συστατικά ενώ ταυτόχρονα, εμποδίζουν και το φύτρωμα ενοχλητικών χόρτων.

Διαβάστε ακόμα: Επτά εναλλακτικοί γευστικοί τρόποι για να απολαύσετε μία μπανάνα

Οι διατροφικές «αμαρτίες» των εορτών ανεβάζουν τη χοληστερίνη

Οι διατροφικές «αμαρτίες» των εορτών ανεβάζουν τη χοληστερίνη

Αυτό που υποψιαζόσασταν, πράγματι συμβαίνει. Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τις τόσες ευκαιρίες για φαγοπότια και τους συναφείς πειρασμούς, έχει ως συνέπεια να ανεβαίνει η χοληστερίνη στην πλειονότητα των ανθρώπων. Μια νέα δανική επιστημονική μελέτη βρήκε ότι τα επίπεδα της χοληστερίνης μόλις τελειώνουν οι γιορτές, είναι αυξημένα κατά 15% ως 20% σε σχέση με το καλοκαίρι.

Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Τμήματος Κλινικής Βιοχημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με επικεφαλής τη δρα Αν Λάνγκστεντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για θέματα αθηροσκλήρωσης «Atherosclerosis», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 25.800 άτομα ηλικίας 20 έως 100 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος οι εξετάσεις αίματος να δείξουν αυξημένη την χοληστερίνη, τόσο την ολική όσο και την «κακή» (LDL), είναι εξαπλάσιος μετά τα Χριστούγεννα σε σχέση με την περίοδο του καλοκαιριού. Όπως είπε η Λάνγκστεντ, αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη που έχουν τα φαγητά στις γιορτές.

Οι εννέα στους δέκα, από τα άτομα της μελέτης, είχαν ανεβασμένα επίπεδα χοληστερίνης μετά τα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό, η περίοδος μέσα ή μετά τις γιορτές, όπως είπαν οι Δανοί επιστήμονες, δεν είναι αντιπροσωπευτική για να κάνει κάποιος εξέταση αίματος.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, πρέπει να προσέχουν περισσότερο για να μην παρασυρθούν. Η υψηλή χοληστερίνη αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Send this to a friend