Δέκα πράγματα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζουμε

Δέκα πράγματα που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζουμε

Ανάμεσα στα πολλά «πρέπει» που ακούμε και διαβάζουμε διαρκώς για την υγεία μας υπάρχουν και ορισμένοι μύθοι. Κάποιες μέθοδοι που έχουν να κάνουν με την υγεία μας και τους αντιμετωπίζουμε σαν αξιώματα, στην πραγματικότητα κρύβουν μια πολυπλοκότητα που καλό είναι να μην σχετικοποιείται γιατί οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα.

Ακολουθούν 10 πράγματα που έχουμε μάθει πως είναι υγιεινά αλλά στην πραγματικότητα, η αλήθεια απέχει:

Οι σαλάτες χωρίς λιπαρά

Μπορεί να είναι πιο υγιεινές από μόνες τους, αλλά μια μελέτη του Πανεπιστημίου Purdue που έγινε το 2012 δείχνει ότι η έλλειψη λίπους μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών της σαλάτας, αφαιρώντας έτσι ορισμένες από τις ιδιότητες που καταπολεμούν τις ασθένειες που προσφέρουν τα λαχανικά.

Τα καροτενοειδή, τα οποία συνδέονται με την καταπολέμηση του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και της απώλειας όρασης, απορροφώνται πιο εύκολα από τα λαχανικά όταν συνδυάζονται με σάλτσες που έχουν ως βάση το λίπος. Έτσι, ενώ γλυτώνετε θερμίδες, χάνονται τα οφέλη των λαχανικών και δεν αξίζει τον κόπο.

Τα αντιηλιακά

Το καλοκαίρι και ειδικά όταν περνάτε χρόνο εκτός σπιτιού πρέπει να βάζετε αντιηλιακό καθημερινά και να βεβαιώνεστε ότι το κάνετε όσο συχνά χρειάζεται. Αλλά πρέπει να διαβάζετε και τα συστατικά.

Ορισμένοι επιστήμονες που ασχολούνται με την υγεία των καταναλωτών προτείνουν να αποφεύγετε τα αντιηλιακά με οκτινοξικά, μια χημική ένωση που χρησιμοποιείται συχνά σε αντιηλιακά και προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, η οποία έχει ταξινομηθεί από την περιβαλλοντική ομάδα εργασίας (EWG) ως μέτρια υψηλού κινδύνου για την υγεία. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τις χημικές ουσίες όσον αφορά τα αντιηλιακά, πολλοί δερματολόγοι συνιστούν την επιλογή προϊόντων που εμποδίζουν φυσικά τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου, όπως εκείνες που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου, οι οποίες δεν απορροφώνται στο δέρμα σας.

Οι «φυσικές» τροφές

Πολλά από τα λεγόμενα «100% φυσικά» τρόφιμα είναι στην πραγματικότητα βαριά επεξεργασμένα με συστατικά όπως σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, βενζοϊκό νάτριο και γενετικά τροποποιημένα φυτά, σύμφωνα με την «WallStreet Journal».

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2011, το 25% από ένα δείγμα 1.000 καταναλωτών αρκείται να αγοράζει συσκευσμένες τροφές που απλά στις ετικέτες γράφει «100% φυσική». Η αλήθεια ωστόσο απέχει παρασάγγας από αυτό που γράφουν οι ετικέτες. Η πραγματικότητα βρίσκεται στην αναγραφή των συστατικών.

Η δίαιτα με μικρά γεύματα

Παρά τους ισχυρισμούς ότι η κατανάλωση μικρότερων και συχνότερων γευμάτων βοηθά το μεταβολισμό σας, μια νέα έρευνα δεν υποστηρίζει τη θεωρία. Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Purdue έθεσαν μια ομάδα ανδρών σε δίαιτα χαμηλών θερμίδων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν έξι μικρότερα γεύματα αισθάνθηκαν πιο πεινασμένοι από αυτούς που έλαβαν τρεις μεγαλύτερες μερίδες καθώς και ότι η ομάδα των συχνών γευμάτων δεν έχανε περισσότερο βάρος. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλεύεστε έναν διατροφολόγο προκειμένου να ξέρετε τι ταιριάζει στον οργανισμό σας και το σωματότυπό σας.

Το εμφιαλωμένο νερό αντί βρύσης

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι υγιέστερο από αυτό που βγαίνει από τη βρύση σας. Άλλωστε, τα συσκευασμένα προϊόντα δεν γνωρίζετε πάντα τι εμπεριέχουν. Το 2011, το 18% των εμφιαλωμένων νερών δεν κατάφερε να αναφέρει τις πηγές τους στις αρμόδιες υπηρεσίες για την υγεία των καταναλωτών ενώ το 32% απέφυγε να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία του νερού, τις μολυσματικές ουσίες ή την καθαρότητα.

Πόσο νερό χρειάζονται την ημέρα οι άνδρες και πόσο οι γυναίκες;

O καθαρισμός των αυτιών

Ας τα πάρουμε με τη σειρά: το κερί στα αυτιά δεν είναι κάτι κακό. Μπορεί να υπάρχει η πεποίθηση πως τα αυτιά είναι βρώμικα αν έχουν κερί αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί προστατευτικά για το αυτί σας διατηρώντας τη βρωμιά και τη σκόνη έξω. Όταν το σκουπίζετε με βαμβάκι ή ακόμα και το δάχτυλό σας, όχι μόνο να χάνετε την προστασία αυτή αλλά να πιέζετε και το κερί περαιτέρω, προκαλώντας απώλεια ακοής, κνησμό και άλλα προβλήματα.

Τα ροφήματα χωρίς καθόλου ζάχαρη

Μπορεί να έχουν μηδενικές θερμίδες, κάτι που φαίνεται να «δένει» με την άπαχη διατροφή σας όμως η αλήθεια απέχει πολύ. Μπορεί αντίστοιχα να πιστεύετε πως τα υποκατάστατα ζάχαρης στον καφέ τον κάνουν άπαχο αλλά δεν είναι έτσι. Για του λόγου το αληθές, σε 37 μελέτες του 2017, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά στην πραγματικότητα συνδέονταν με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι ειδικοί έχουν μερικές θεωρίες σχετικά με τη σύνδεση. Η μια εκδοχή είναι πως κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κοπή θερμίδων στον καφέ ή στο αναψυκτικό τους τους δίνει την άδεια να αυξάνουν την πρόσληψη άλλων πράγματα. Μια άλλη θεωρία είναι πως υπάρχει ένας μηχανισμός στο σώμα σας που ωθεί τον οργανισμό σας να κερδίσει βάρος κατά την πέψη τεχνητών γλυκαντικών.

Η αποφυγή των υδατανθράκων

Οι υδατάνθρακες είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για το σώμα, αλλά έχουν κακή φήμη επειδή δεν καίγονται εύκολα αλλά αντίθετα αποθηκεύονται ως λίπος. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλους τους υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως καθώς και τα αμυλούχα λαχανικά, περιέχουν ίνες και θρεπτικά συστατικά που κρατούν την καρδιά και το βάρος σας σε υγιή επίπεδα. Αντί να αποφεύγετε όλους τους υδατάνθρακες, κόψτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά.

Η αποφυγή της γλουτένης

Για τους ανθρώπους που υποφέρουν από κοιλιοκάκη η αποφυγή της γλουτένης είναι αναγκαία, καθώς βλάπτει το λεπτό τους έντερο και προκαλεί από φούσκωμα και διάρροια μέχρι καρδιακές παθήσεις και στειρότητα. Αυτό ωστόσο ισχύει μόνο για το 1% του πληθυσμού.

Αν και τα πεπτικά συστήματα κάποιων ανθρώπων είναι ευαίσθητα στη γλουτένη, μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι 86% των ασθενών, στην πραγματικότητα έχουν οργανισμό μπορεί να την ανεχθεί. Για αυτή την πλειονότητα, η απόρριψη της γλουτένης δεν παρέχει οφέλη για την υγεία και δεν οδηγεί απαραιτήτως σε απώλεια βάρους.

Ο ύπνος τα Σαββατοκύριακα

Ο ύπνος είναι μια επιτακτική συνθήκη για την υγεία μας αλλά η αντίληψη πως το Σαββατοκύριακο, όταν και δεν έχετε δουλειά, μπορείτε να αναπληρώσετε όσο δεν έχετε κοιμηθεί όλη την εβδομάδα είναι λανθασμένη. Δυστυχώς, οι κιρκαδικοί μας ρυθμοί δεν λειτουργούν έτσι.

Με το να κοιμάσαι για ώρες τα Σαββατοκύριακα, απλά αισθάνεσαι βάζεις τον εαυτό σου σε μια κατάσταση ραθυμίας για δυο μέρες. Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να κοιμάσυτε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα και νύχτα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε μόνο ενισχύστε με μια ή δυο ώρες τον ύπνο σας τα σαββατοκύριακα. Όλος ο επιπλέον χρόνος που έχετε το πρωί το Σαββατοκύριακο κάνει τα διήμερά σας πιο παραγωγικά και χαλαρωτικά.

Διαβάστε ακόμα: Συμβουλές υγιεινής διατροφής που καταρρίπτονται καθημερινά!

Previous ArticleNext Article

Οι ελληνικές “άγνωστες” υπερτορφές

Εδώ και χρόνια, έχει αναγνωριστεί η μεγάλη αξία της ελληνικής χλωρίδας που είναι από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη, 6.200 φυτικά είδη, από τα οποία τα 1.150 είναι ενδημικά ή ενδοχώρια κατά τον Ιπποκράτη.

Μακρύς επίσης, ο κατάλογος με ονόματα, πολλά από τα οποία γνωστά, των ελληνικών υπερτροφών (super foods), δηλαδή των φυτικών ειδών υψηλής, για τον ανθρώπινο οργανισμό, διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας. Τέτοια φυτά είναι η κουμαριά, η κρανιά, ο κράταιγος, η άγρια τριανταφυλλιά, η βατομουριά και άλλα πολλά.

Ανάμεσα στα παραδοσιακά φυτά, που καλλιεργούνται ήδη συστηματικά στην ελληνική ύπαιθρο και η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, όπως η μαστίχα Χίου και ο κρόκος Κοζάνης, υπάρχουν και τα λιγότερο γνωστά, τα «καινοτόμα», τα οποία έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και δίνουν προοπτική σε νέους καλλιεργητές.

Όπως λέει ο βοτανολόγος-γεωπόνος ΑΠΘ, δρ Νίκος Σαμαρίδης «πρόκειται για θαμνώδη και δενδρώδη δασικά φυτά, που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διατροφική ενίσχυση του οργανισμού, αλλά έχουν και ευεργετική ωφελιμότητα για την υγεία. Καλύπτουν την άμυνα του οργανισμού, προστατεύουν από κρύο και λοιμώξεις, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, και ακόμη δεν είναι πολύ γνωστά στους αγρότες».

Οι «ρίζες» τους όμως, χάνονται στην αρχαιότητα. Όπως τονίζει ο δρ Σαμαρίδης, «ο Όμηρος στην Ιλιάδα αναφέρει ότι η Κίρκη παρέθεσε γεύμα στον Οδυσσέα και τους συντρόφους του με καρπούς κρανιάς».

10 υπερτροφές που έχετε σπίτι σας και δεν το ξέρετε

Κουμαριά, κρανιά, κράταιγος, άγρια τριανταφυλλιά, βατομουριά

Οι καρποί της αγριας τριανταφυλλιάς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες. Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προστατεύουν από τις λοιμώξεις. Από τους καρπούς της είναι δυνατόν να παρασκευαστεί σιρόπι και μαρμελάδα.

Το αφέψημα από τα φύλλα της κουμαριάς, περιέχει αρβουτίνη και τανίνες, που έχουν αντισηπτικές ιδιότητες για το ουροποιητικό σύστημα. Επίσης, ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τα φύλλα ως κατάπλασμα για θρομβοφλεβίτιδες. Σήμερα, στην κλασική φαρμακευτική κυκλοφορούν κουμαρινικά αντιπηκτικά. Ενώ, από τα κούμαρα μπορούν να παρασκευαστούν τσίπουρο, λικέρ, κονιάκ και μαρμελάδα.

Ο κράταιγος είναι το φυτό που κάνει κραταιό τον καρδιακό μυ. Ως αφέψημα τα φύλλα και τα άνθη του είναι ωφέλιμα για τη ρύθμιση και της υπέρτασης και της υπότασης, έχει δηλαδή αμφότερη ρυθμιστική δράση. Οι καρποί του είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικά). Σύμφωνα με τον δρ. Σαμαρίδη, Γερμανοί έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για την ανάδειξη των φαρμακευτικών τους ιδιοτήτων. Από τους καρπούς του μπορούν επίσης να παρασκευαστούν αλκοολικά εκχυλίσματα (βάμματα).

Η κρανιά έχει υψηλή αντιοξειδοτικότητα, στυπτικές (αντιαιμορραγικές) και αντιπυρετικές ιδιότητες. Τα κράνα, οι καρποί της, περιέχουν φλαβονοειδή, σίδηρο και ανθοκυάνες, ισχυρότατες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Από τους καρπούς παρασκευάζεται επίσης χυμός που καταναλώνεται ως αναψυκτικό, ενώ ιδιαίτερα ανθεκτικό είναι το ξύλο της. Από ξύλο κρανιάς κατασκευάζονται οι γκλίτσες, ενώ λέγεται ότι από κρανιά είχε κατασκευαστεί και ο εμπνευσμένος από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, Δούρειος Ίππος.

Σύκα: Υπερτροφή από τα χρόνια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων

Τα φυτά αυτά συναντώνται περισσότερο στην ηπειρωτική Ελλάδα, ημιορεινή και ορεινή, όπου προσφέρονται οι πιο κατάλληλες βιοκλιματικές (θερμοκρασία, βροχοπτώσεις) και οικοτοπικές (έδαφος, ηλιοφάνεια) συνθήκες για την αποδοτική καλλιέργεια και την αξιοποίησή τους, για την παραγωγή δευτερογενών προϊόντων (μαρμελάδα, ποτά, χυμοί).

Όπως αναφέρει ο δρ. Σαμαρίδης, η Μακεδονία έχει την πιο πλούσια και παλαιότερη καλλιέργεια φυτωρίων, καθώς και εμπειρία από ομαδικές και συνεταιριστικές καλλιέργειες (συνεταιρισμός κρόκου Κοζάνης), από μονάδες βιοτεχνολογικής αξιοποίησης, μεταποίησης δευτερογενών γεωργικών προϊόντων και αποστακτήρια αιθέριων ελαίων. Διατηρεί το προβάδισμα στη νέα πρόταση των θαμνοειδών και δενδροειδών φαρμακευτικών και είναι ένας απέραντος πειραματ-αγρός, από την Κοζάνη, Έδεσα μέχρι τη Δράμα, όπου υπάρχουν φυτώρια και καλλιέργειες ροδιάς, βατόμουρων, σμέουρων, μύρτιλλου, κράταιγου, φραγκοστάφυλλων κ.α.

Οι προτεινόμενες καλλιέργειες απαιτούν ήλιο, εδάφη αποστραγγιζόμενα, κυρίως ξερικά, υψόμετρα κυρίως ημιορεινά (από 300 μέτρα η κρανιά έως 1.000 μέτρα η κουμαριά), πλαγιές ελατοδασών, πχ η αγριοτριανταφυλλιά και ο κράταιγος, που είναι αυτοφυή σε τέτοιες περιοχές, ελάχιστες βροχοπτώσεις (κατά μέσο όρο 600 χιλιοστά βροχής τα χρόνο). Αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες τα περισσότερα, πχ η κρανιά, μπορεί να επιβιώσει και στους -30. Είναι ανθεκτικά στις φωτιές, η κουμαριά μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανάπλαση δασικών εκτάσεων. Οι λίγοι εχθροί και ασθένειες των δασικών θαμνοφύτων, δηλαδή ανθράκωση, φυτοφθόρα, σκωρίαση, και οι τετράνυχοι μπορούν να ελέγχονται από ειδικές υπηρεσίες γεωργικών εφαρμογών.

Παράγωγα προϊόντα

Πέρα από τη διατροφική και θεραπευτική αξία που έχουν τα είδη αυτά και τη δυνατότητα παρασκευής δευτερογενών προϊόντων, ο δρ. Σαμαρίδης υπογραμμίζει τη δυνατότητα «να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά και να γίνει η διεύρυνση της καλλιέργειάς τους και η θεραπευτική ανάδειξή τους». «Η διεύρυνση της καλλιέργειας θα γίνει με τη συνεργασία γεωπονικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, όπως ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) «ΔΗΜΗΤΡΑ», ενώ η θεραπευτική ανάδειξή τους μπορεί να γίνει με την επιστημονική συνεργασία πανεπιστημιακών ή ερευνητών, των κλάδων της βιοχημείας και της φαρμακογνωσίας».

12 τροφές που αν συνδυαστούν δημιουργούν υγιεινές… βόμβες!

Οι δήμοι, σύμφωνα με τον δρ. Σαμαρίδη, πρέπει να παραχωρήσουν αναξιοποίητες ημιορεινές πλαγιές και λειμώνες (εγκαταλελειμμένα βοσκοτόπια), με πολυετείς συμβολικές συμβάσεις σε νέους καλλιεργητές, όπως για παράδειγμα ο δήμος Βελβεντού στην Κοζάνη. «Έτσι, θα ανθίσουν μαζί με τα ωφέλιμα για θρέψη και θεραπεία φαρμακευτικά φυτά και η παραμελημένη ελληνική ύπαιθρος» υπογραμμίζει.

Την ίδια ώρα, ο δρ. Σαμαρίδης, υπενθυμίζει την υψηλή αξία που έχουν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και  βότανα, με τα οποία έχει προικιστεί η φύση στα νησιά, στη νότια και στην κεντρική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Τα βουνά της, οι ραχούλες και τα φαράγγια της μοσχοβολούν θυμάρι, μαντζουράνα, μαλωτήρα (σιδερίτης), φλισκούνι, φασκόμηλο, δίκταμο (έρωτας) κ.α.

Αυτά τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται από τον ελληνικό λαό εμπειρικά και παραδοσιακά για εκατοντάδες χρόνια, ως τσάγια, ροφήματα και άλλες μορφές. Είναι, επίσης, πολύτιμα για τα αιθέρια έλαιά τους, όπου από αρχαιοτάτων χρόνων με απλές παραδοσιακές μεθόδους (υπερχείλιση σε λίπος) γινόταν εξαγωγή των αιθέριων ελαίων. Μαρτυρίες υπάρχουν τόσο στην Κρήτη, στα ανάκτορα του Μίνωα, ενώ στην Πύλο, στα ανάκτορα του Νέστορα, υπήρχε ειδικό δωμάτιο με τα «ζείδωρα» αιθέρια έλαια.

Διαβάστε επίσης: Συνδυασμοί τροφών που δημιουργούν… υπερτροφές!

Τροφές που νομίζεις ότι σου κάνουν κακό, αλλά κάνεις λάθος!

Δέκα τροφές που νομίζεις ότι είναι ανθυγιεινές αλλά δεν είναι!

Υδατάνθρακες, λιπαρά και αλκοολούχα ποτά είναι μερικές μόνο από τις τροφές που κόβεις μόλις αρχίσεις δίαιτα γιατί έχουν την φήμη πως «παχαίνουν» και δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινές.

Ορισμένες από αυτές, όμως, έχουν την κακή αυτή φήμη χωρίς να την αξίζουν και τόσο καθώς είναι πηγές πολύτιμων συστατικών για των οργανισμό και δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σου.

Βούτυρο

Οι διατροφολόγοι πλέον το επιτρέπουν σε μικρές ποσότητες, παρά τα κορεσμένα λιπαρά του. Τουλάχιστον, είναι πιο φυσική τροφή σε σχέση με τη μαργαρίνη, που έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες συν πέντε φορές περισσότερα τρανς λιπαρά, εκείνα που αυξάνουν την κακή (LDL) και μειώνουν την καλή χοληστερόλη.

Ζάχαρη

Ο κόσμος έχει συνδέσει στο μυαλό του τη ζάχαρη με κατεξοχήν αμαρτωλές τροφές – τούρτες, καραμέλες, παγωτά κοκ.H ζάχαρη όμως αυτή καθαυτή περιέχει απλά σάκχαρα, που αυξάνουν γρήγορα στο αίμα τα επίπεδα της αγαπημένης τροφής του εγκεφάλου και των μυών, της γλυκόζης. Αυτά τα σάκχαρα τα περιέχουν επίσης το μέλι και τα φρούτα. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους λοιπόν, οι θερμίδες που θα πάρουμε από ζάχαρη, μέλι και φρούτα θα πρέπει να καλύπτουν το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Τα σάκχαρα αυτά τα έχουμε περισσότερο ανάγκη το πρωί, πριν τη γυμναστική και όταν νιώθουμε αδυναμία.

Πατάτες

Μπορεί να φιγουράρουν συχνά στις λίστες με τις πιο παχυντικές τροφές δεν παύουν ωστόσο να είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμινών C και B6.Εκτός αυτού, περιέχουν ανθεκτικό άμυλο (νιώθουμε δηλαδή πλήρεις, με μικρή κατανάλωση θερμίδων), ενώ θεωρείται ότι προστατεύουν από αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Όπως καταλαβαίνετε ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο μαγείρεμα αλλά και το είδος της πατάτας: Στο τηγάνισμά της παράγεται ακρυλαμίδιο, μια μάλλον καρκινογόνα κρυσταλλική ουσία που, ειδικά στα συσκευασμένα πατατάκια εντοπίζεται σε τρομακτικά υψηλές ποσότητες. Απαγορευτικό στα πατατάκια, λοιπόν. Η ψητή πατάτα είναι και νόστιμη και πιο υγιεινή επιλογή. Εκτός αυτού, οι πατάτες του εμπορίου ανήκουν στις τροφές που περιέχουν το υψηλότερο επίπεδο φυτοφαρμάκων στην αγορά, για αυτό και είναι must να τις προμηθεύεστε από καταστήματα με βιολογικά.

Αυγά

Πρόκειται για μια πηγή πρωτεϊνών και έντεκα διαφορετικών βιταμινών και άλλων στοιχείων που βοηθά στην απώλεια βάρους.

Πίτσα

Λίγα κομμάτια πίτσα μια φορά στο τόσο δεν έβλαψαν κανέναν. Για απόλαυση δίχως ενοχές, υπάρχουν και πιο light επιλογές, με λεπτότερη ζύμη, λαχανικά αντί για αλλαντικά και ένα είδος τυριού (όχι ΚΑΙ τα τέσσερα). Τρώει και η Ζιζέλ (αλήθεια, υπάρχουν και φωτογραφίες).

Ποπ κορν

Προς θεού, όχι εκείνα με το βούτυρο που θα πάρεις στο σινεμά. Το ποπ-κορν από μόνο του είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και φτωχό σε λίπη – όταν δεν το έχεις βουτήξει σε αχρείαστες ποσότητες βουτύρου ή λαδιού.

Μπύρα και κρασί

Τα αλκοολούχα ποτά είναι γνωστό πως περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, λειτουργώντας αρνητικά προς οποιαδήποτε απόπειρα βάρους, όμως η μπύρα περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά, καθώς και βιταμίνες, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο και άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, χάρη στα συστατικά από τα οποία παράγεται δηλαδή το νερό, τη βύνη κριθαριού, τη μαγιά και το λυκίσκο.

Το κρασί με τη σειρά του, αν καταναλωθεί με μέτρο, παρέχει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό, εξαιτίας της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β2 και νιασίνη.

Φυστικοβούτυρο

Ενώ γενικά πρέπει να καταναλώνονται μικρές ποσότητες, η συγκεκριμένη τροφή είναι πηγή πρωτεΐνης, μαγνησίου, βιταμίνης Ε, καλίου και αντιοξειδωτικών.

Υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια κ.α.)

Υπάρχει και η καλή πλευρά των υδατανθράκων: το ψωμί και τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και η κινόα. Αυτοί λοιπόν οι υδατάνθρακες αποδεικνύονται ωφέλιμοι, αφού περιέχουν φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το πεπτικό σύστημα και αποτρέπουν το φούσκωμα, τα καρδιακά νοσήματα, ακόμα και τον καρκίνο και το διαβήτη, όπως υποστηρίζει η γνωστή διατροφολόγος Σαμάνθα Χέλερ.

Τυρί

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, δύνανται να μειώσουν την πίεση, να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα, να βοηθήσουν στο μεταβολισμό, ακόμη και να επεκτείνουν τη ζωή μας κατά κάποια χρόνια (!). Να προτιμάτε τα τυριά με τα χαμηλότερα λιπαρά, όπως το κατίκι δομοκού, η μυζήθρα και το ανθότυρο.

Διαβάστε ακόμα: Τροφές που έχουν τη φήμη του superfood και τελικά είναι junk food!

x

Send this to a friend