Είστε σίγουροι ότι ξέρετε να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων;

Της Νικολίας Σαλίαϊ*

Η ετικέτα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και πιο άμεσους τρόπους επικοινωνίας του τροφίμου με τον καταναλωτή. Είναι σημαντική διότι μας παρέχει πληροφορίες που αφορούν το τρόφιμο, όπως είναι τα συστατικά του, τα αλλεργιογόνα, η διατηρησιμότητα του, το βάρος του, η διαθρεπτική του αξία, η ποιότητα του κ.α., με αποτέλεσμα να μας βοηθάει να μπορούμε να επιλέξουμε το ιδανικό για εμάς προϊόν.

Τι ορίζουμε ως ετικέτα τροφίμων;

Ο διεθνώς αποδεκτός ορισμός της ετικέτας των τροφίμων είναι οι ενδείξεις, τα εμπορικά σήματα, τα σύμβολα, το περιγραφικό ή εικονογραφημένο υλικό που περιέχει στην συσκευασία του το τρόφιμο.

Οι πληροφορίες που συναντάμε στις ετικέτες των τροφίμων καθορίζονται από συγκεκριμένες και αυστηρές νομοθεσίες. Εδώ και πολλά χρόνια (από την 13η Δεκεμβρίου 2014) εφαρμόζεται υποχρεωτικά η νέα νομοθεσία [Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011] της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές. Με την ανωτέρω νομοθεσία θεσπίζονται οι γενικές αρχές, οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις που διέπουν τις πληροφορίες για τα τρόφιμα και την επισήμανση.

Ας ξεκινήσουμε από την ονομασία πώλησης ενός τροφίμου, όπου είναι η ονομασία που προβλέπεται από τις διατάξεις που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα για το τρόφιμο αυτό και θα πρέπει να προσδιορίζει ακριβώς το περιεχόμενο του.

Η ονομασία του τροφίμου σαφώς συνδέεται με τον κατάλογο των συστατικών. Συγκεκριμένα θα πρέπει να δοθεί η % περιεκτικότητα του συγκεκριμένου συστατικού που σχετίζεται με την ονομασία. Για παράδειγμα εάν η ονομασία ενός προϊόντος είναι ‘’μπάρα βρώμης‘’, τότε θα πρέπει στον κατάλογο των συστατικών να αναγράφεται η % περιεκτικότητα του συγκεκριμένου συστατικού.

Τι σημαίνει όμως η σειρά των συστατικών;

Ο κατάλογος των συστατικών περιλαμβάνει όλα τα συστατικά του τροφίμου, κατά φθίνουσα σειρά περιεκτικότητας ως προς το βάρος, όπως καταγράφηκαν κατά τη στιγμή της χρησιμοποίησής τους στην παρασκευή του τροφίμου. Δηλαδή το συστατικό που αναγράφεται πρώτο είναι εκείνο που υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα στο τρόφιμο, ενώ εκείνο που αναγράφεται τελευταίο υπάρχει σε μικρότερη ποσότητα.

Τι να προσέξει κανείς σε περίπτωση αλλεργίας;

Στον κατάλογο των συστατικών συναντάμε επίσης και τα αλλεργιογόνα, είτε με πιο έντονη γραμματοσειρά, είτε με σύμβολα/ εικόνες είτε σε ξεχωριστή ευδιάκριτη γραμμή όπου αναγράφονται αναλυτικά. Αυτό συμβαίνει διότι ένα κομμάτι του συνολικού πληθυσμού ταλαιπωρείται από τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες, για αυτό θα πρέπει να ενημερώνετε μέσω της ετικέτας αν μπορεί να καταναλώσει το συγκεκριμένο τρόφιμο ή όχι.

Σε όλες τις ετικέτες των τροφίμων είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται οι ουσίες που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες. Επομένως αν έχουμε αλλεργία ή δυσανεξία σε ένα τρόφιμο τότε θα πρέπει να διαβάσουμε πολύ προσεκτικά την ετικέτα. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές τα αλλεργιογόνα δεν τα συναντάμε μόνο σαν συστατικά στις ετικέτες των τροφίμων αλλά μπορεί να υπάρχουν σαν ίχνη.

Αξίζει να αναλύσουμε περαιτέρω τα αλλεργιογόνα, διότι όταν οι ουσίες που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες ή προϊόντα τους αποτελούν μέρος των συστατικών του προϊόντος αυτά θα πρέπει να επισημαίνονται ξεχωριστά. Για παράδειγμα ‘’περιέχει σησάμι‘’. Μπορεί όμως να υπάρχει η υποψία του αλλεργιογόνου  οπότε μπορεί να υπάρχει σήμανση όπως για παράδειγμα ‘’επεξεργάζεται σε μονάδα όπου χειρίζεται σησάμι’’, άσχετα αν το προϊόν δε περιλαμβάνει το σησάμι ως συστατικό.  Επίσης μπορεί να συναντήσουμε και την περίπτωση του ‘’ίσως να περιέχει‘’. Αν λοιπόν συναντήσουμε κάτι από τα παραπάνω και είμαστε αλλεργικοί ή παρουσιάζουμε κάποια δυσανεξία τότε δεν θα πρέπει να καταναλώσουμε το συγκεκριμένο τρόφιμο.

Ζούμε στην εποχή όπου σχεδόν όλοι μετράνε θερμίδες

Τα πρόσθετα των τροφίμων

Tα πρόσθετα τροφίμων, τα γνωστά μας ως “E” που μας προκαλούν ταραχή και άγχος επίσης τα συναντάμε στον κατάλογο των συστατικών. Τι είναι όμως τα πρόσθετα τροφίμων;

Είναι φυσικές ή συνθετικές ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα για να εκτελέσουν ορισμένες τεχνολογικές λειτουργίες. Σύμφωνα με την νομοθεσία είναι κάθε ουσία που συνήθως δεν καταναλώνεται αυτή καθ’ εαυτή ως τρόφιμο και δεν χρησιμοποιείται συνήθως ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων, είτε έχει θρεπτική αξία είτε όχι.

Η προσθήκη των πρόσθετων στο τρόφιμο γίνεται κατά την παρασκευή, τη μεταποίηση, την προετοιμασία, την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά ή την αποθήκευση αυτού του τροφίμου έχει ως αποτέλεσμα, ή αναμένεται εύλογα να έχει ως αποτέλεσμα, ότι η ουσία ή παράγωγα αυτής καθίστανται άμεσα ή έμμεσα συστατικό αυτών των τροφίμων. Τα πιο κοινά πρόσθετα είναι οι χρωστικές, τα συντηρητικά, τα αντιοξειδωτικά, οι γαλακτωματοποιητές, οι σταθεροποιητές, οι πηκτικοί παράγοντες, τα βελτιωτικά γεύσεων, οι ρυθμιστές οξύτητας κ.α.

Πολλές φορές στις ετικέτες των τροφίμων αναγράφει ότι δεν περιέχει κάποια πρόσθετα, για παράδειγμα ‘’χωρίς συντηρητικά‘’, αυτό δεν σημαίνει σαφώς ότι το συγκεκριμένο τρόφιμο δεν περιέχει χρωστικές, γαλακτωματοποιητές κ.ο.κ. για αυτό πρέπει πάντα να διαβάζεις των κατάλογο των συστατικών, και να μην δίνεις τόσο έμφαση στο μάρκετινγκ του προϊόντος.

Θερμίδες στη Διατροφική Ετικέτα

Ζούμε στην εποχή όπου σχεδόν όλοι μετράνε θερμίδες. Τις θερμίδες λοιπόν θα τις βρούμε στην διατροφική δήλωση, η οποία καθίσταται υποχρεωτική για όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα (με εξαιρέσεις για ορισμένες κατηγορίες τροφίμων).

Την διατροφική δήλωση των τροφίμων την συναντάμε συνήθως σε μορφή πίνακα και υποχρεωτικά περιλαμβάνει:

  • την ενεργειακή αξία, και
  • ποσότητες λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών, υδατανθράκων, σακχάρων, πρωτεϊνών και αλατιού.

Η περιεκτικότητα αυτών των συστατικών δίνεται ανά 100g ή ml τροφίμου υποχρεωτικά, ενώ μπορεί να δίνεται προαιρετικά και ανά μερίδα προϊόντος, το οποίο μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα ποια είναι η διατροφική αξία ανά μερίδα που θα καταναλώσουμε.

Παράδειγμα 

Διατροφική Αξία Ανά 100g Ανά μερίδα (χ) g
Ενέργεια kJ / kcal kJ / kcal
Λιπαρά

εκ των οποίων κορεσμένα

g

g

g

g

Διαιτητικές ίνες g g
Πρωτεΐνες g g
Αλάτι g g

Είναι δυνατό να προστεθούν και άλλες συμπληρωματικές πληροφορίες για την ποσότητα και άλλων θρεπτικών ουσιών, όπως τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τη χοληστερόλη, τις βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα (μέταλλα και ιχνοστοιχεία) κ.α.

Πολλές φορές στην διατροφική δήλωση συναντάμε και τις Προσλαμβανόμενες Ποσότητες Αναφοράς (RI) για ενέργεια και επιλεγμένες θρεπτικές ουσίες σε ενήλικες.

Τι είναι οι Προσλαμβανόμενες Ποσότητες Αναφοράς (RI);

Οι RI εμφανίζουν πόσες θερμίδες, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα, και αλάτι περιέχεται σε κάθε μερίδα των προϊόντων που προτιμάτε και τι αντιπροσωπεύει η κάθε ποσότητα ως ποσοστό των καθημερινών διατροφικών αναγκών ενός μέσου υγιούς ενήλικα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανάγκες ενός ατόμου από πλευράς ενέργειας και θρεπτικών συστατικών ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, το ύψος, το φύλο και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Για αυτό οι πληροφορίες, που παρέχονται μέσω των RI αποτελούν απλώς και μόνο έναν οδηγό και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως εξατομικευμένη συμβουλή.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους Ισχυρισμούς Υγείας;

Ολοένα και περισσότερο συναντάμε πλέον τους ισχυρισμούς διατροφής – υγείας, πρόκειται δηλαδή για κάθε ισχυρισμό που δηλώνει, υπονοεί ή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση μεταξύ κατηγορίας τροφίμων, τροφίμου, ή συστατικού του και της υγείας. Ορισμένα παραδείγματα ισχυρισμών υγείας είναι:

  • ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ (Θρεπτική Αξία)
  • ΠΗΓΗ (Θρεπτική Αξία)
  • ΥΨΗΛΟ ΣΕ (Θρεπτική Αξία)
  • ΦΥΣΙΚΗ ΠΗΓΗ (Θρεπτική Αξία)
  • LIGHT (Θρεπτική Αξία)
  • ΠΕΡΙΕΧΕΙ (Θρεπτική Αξία)
  • ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ή ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΣΕ (Θρεπτική Αξία)

Προτείνω να μην εστιάζεις μόνο στους ισχυρισμούς υγείας, αλλά να εξερευνείς αναλυτικά την ετικέτα που έχεις στα χέρια σου γιατί πολλές φορές τα προϊόντα δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζουμε.

Και επειδή κάθε μέρα όλο και περισσότερο δεχόμαστε βομβαρδισμό διαφημίσεων όσο αφορά τις ετικέτες των τροφίμων, οι συμβολισμοί ποιότητας μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να μας διαφωτίσουν. Τα σήματα ποιότητα Π.Ο.Π (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και Π.Γ.Ε (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) αναφέρονται στο προϊόν και μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόλογο κριτήριο επιλογής. Όμως πολλές φορές πάνω στις ετικέτες των τροφίμων αναγράφονται συστήματα ποιότητα (ISO 22000, IFS, BRC κ.ο.κ) που αναφέρονται στην εταιρεία παραγωγής και όχι στο προϊόν όπως πολλοί πιστεύουν.

Βιολογικά Τρόφιμα στην Ετικέτα του Τροφίμου

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στα βιολογικά τρόφιμα που έχουν εισέλθει δυναμικά στην ζωή μας, και μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε από τις αντίστοιχες ετικέτες πιστοποίησης που φέρουν. Τα βιολογικά προϊόντα, προκύπτουν από καλλιέργεια στην οποία απαγορεύεται η χρήση κάθε χημικού φυτοφάρμακου – λιπάσματος και ορμόνης. Η χρήση της λέξης “βιολογικό” σε ετικέτες, ρυθμίζεται αυστηρά, από τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Γνωρίζω ότι δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που «μπερδεύονται» κατά την ανάγνωση μιας διατροφικής ετικέτας. Όμως αν δεν ενδιαφερθείς εσύ για το τρόφιμο που θα επιλέξεις να καταναλώσεις, τότε ποιος θα το κάνει;

* Η Νικολία Σαλίαϊ είναι Τεχνολόγος Τροφίμων με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Φυσικοχημεία. Εργάζεται ως Σύμβουλος Καινοτομίας και Ανάπτυξης νέων προϊόντων, αλλά και ως Υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων στη Κρήτη. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Χειμώνας: Γιατί πρέπει να αλλάζουμε τη διατροφή μας, τι συμβαίνει στο σώμα μας;

Της Εύας Μακρή

Η σωστή διατροφή κατά την διάρκεια του χειμώνα είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την προστασία του οργανισμού μας από το κρυολόγημα και τις ιώσεις όσο και για την διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Ποιες αλλαγές συμβαίνουν το χειμώνα στο σώμα;

Αυξημένη όρεξη

Τον χειμώνα οι θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού είναι ελαφρώς αυξημένες καθώς ο μεταβολικός ρυθμός επιταχύνεται λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Είναι γεγονός πως το κρύο ανοίγει την όρεξη  και αυξάνει  την διάθεση μας για  περισσότερο φαγητό. Τα  τρόφιμα που καταναλώνονται περισσότερο αυτήν την εποχή  είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Όμως, ένας  οργανισμός για να είναι υγιής και να μπορεί να αντιμετωπίσει το κρύο θα πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα θωρακίσουν τον οργανισμό του και όχι τρόφιμα που θα ικανοποιήσουν τα συναισθήματα του.

Αύξηση σωματικού βάρους

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η διάρκεια της ημέρας μικραίνει, η σωματική δραστηριότητα είναι μειωμένη  και οι ώρες που περνάμε μπροστά στην τηλεόραση και τις οθόνες  αυξάνονται. Όσο λιγότερο δραστήριοι είμαστε τόσο πιθανότερο είναι να γεμίσουμε τον κενό μας χρόνο τσιμπολογώντας, κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Μελέτες δείχνουν ότι  την χειμερινή περίοδο υπάρχει μια τάση αύξησης του σωματικού  βάρους  κατά  μέσο όρο 1 με 2 κιλά, ενώ φαίνεται ότι στα υπέρβαρα άτομα η αύξηση του βάρους τους είναι συνήθως μεγαλύτερη

Αφυδάτωση

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς συμμετέχει στις βασικές του λειτουργίες, όπως στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στην  ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών, στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στο σώμα κ.α.  Σε ψυχρές καιρικές συνθήκες, μπορούν να παρατηρηθούν επιπρόσθετες απώλειες νερού λόγω της αυξημένης απώλειας ούρων. Επιπλέον, ποσότητα νερού χάνεται από το δέρμα μας, λόγω της χρήσης ζεστών ενδυμάτων και λόγω του ότι ο ιδρώτας εξατμίζεται γρήγορα σε κρύο και ξηρό αέρα. Συνεπώς, η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική και το χειμώνα και μπορεί να επιτευχθεί με το νερό, τις σούπες και το τσάι. Ένας καλός δείκτης της ενυδάτωσης ή αφυδάτωσης του οργανισμού είναι το χρώμα των ούρων. Όσο πιο σκούρα είναι τα ούρα τόσο πιο πολύ νερό χρειάζεται ο οργανισμός.

Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή

Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή είναι ένα είδος κατάθλιψης που πλήττει του ανθρώπους κυρίως κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Τα συνήθη συμπτώματα είναι κυρίως η αδυναμία, η συνεχής ανάγκη για ξεκούραση και ύπνο και η τάση για υπερκατανάλωση φαγητού, ιδιαίτερα υδατανθράκων, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Λαχανικά του χειμώνα που κάνουν θαύματα!

Σε ποια θρεπτικά συστατικά εστιάζουμε το χειμώνα;

Είναι γεγονός ότι συγκεκριμένα μικροθρεπτικά και τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος . Στην κατηγορία των μακροθρεπτικών ανήκουν οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λιπίδια και το νερό τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μας παρέχοντας ενέργεια στον οργανισμό. Στα μικροθρεπτικά συστατικά ανήκουν τα ανόργανα στοιχεία και οι βιταμίνες. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά:

Ασκορβικό οξύ ή  βιταμίνη C

Η Βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και άλλων σημαντικών βιολογικών μορίων όπως θυροξίνης, αδρεναλίνης, σεροτονίνης κ.ά. Βοηθάει στην ταχύτερη επούλωση των πληγών, προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και ενισχύει το  ανοσοποιητικό σύστημα για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και την ανακούφιση των αλλεργιών.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση είναι ένας ακόμα σημαντικός σύμμαχος του ανοσοποιητικού ενάντια στο κρυολόγημα και τα συμπτώματά του.

Βιταμίνη D

Εξαιρετικής σημασίας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού αποτελεί και η βιταμίνη D  γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου». Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υπάρχει ο κίνδυνος ανεπάρκειας της  συγκεκριμένης  βιταμίνης  λόγω της αλλαγής του καιρού. Η έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία έχει ως αποτέλεσμα τη σύνθεση της Βιταμίνης D3, η οποία αποτελεί και την κύρια πηγή της. Η σύνθεση της συγκεκριμένης βιταμίνης  εξαρτάται από το χρόνο της έκθεσης, την περιοχή του εκτεθειμένου δέρματος, το χρώμα του δέρματος και άλλους παράγοντες.

Έχει βρεθεί ότι 15-20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο καθημερινά από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., των άνω άκρων και του προσώπου μας, χωρίς αντηλιακό, είναι αρκετά για να συνθέσουμε το 90% της ποσότητας της βιταμίνης που χρειαζόμαστε

Το υπόλοιπο 10% της ποσότητας που χρειαζόμαστε το καλύπτουμε διατροφικά επιλέγοντας τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη D.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία του οργανισμού από μολύνσεις και ιώσεις, και βοηθά στη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων. Ο ψευδάργυρος απαιτείται για τη δημιουργία των Τ-λεμφοκυττάρων, των λευκών κυττάρων του σώματος που επιτίθενται στους ιούς και τα παθογόνα βακτήρια, βοηθώντας μας να καταπολεμήσουμε τις λοιμώξεις.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προφυλάσσουν από μολύνσεις, διότι συναγωνίζονται με τους παθογόνους μικροοργανισμούς για να καταλάβουν θέση μέσα στη γαστρεντερική οδό και στα επιθηλιακά κύτταρα.

Τέλος, αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το β-καροτένιο, το λυκοπένιο, η  ρεσβερατρόλη και το σελήνιο αποτελούν ισχυρούς συμμάχους στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στην καθημερινότητα;

Ισορροπημένη Διατροφή

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, κρατώντας το σώμα ζεστό και παρέχει αρκετό καύσιμο για τις δραστηριότητές μας.  Επιλέξτε  τροφές που θα σας προφυλάξουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες όπως :

  • Ζεστά Γεύματα: Έχει παρατηρηθεί, ότι  κατά την διάρκεια του χειμώνα καταναλώνουμε ζεστές τροφές όπως είναι οι σούπες και τα όσπρια  ενώ αντίθετα το καλοκαίρι προτιμούμε τροφές είτε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είτε παγωμένες για να δροσιστούμε ή να ξεδιψάσουμε. Με την κατανάλωση ζεστής τροφής ανεβάζουμε την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, ενώ αντίστοιχα την μειώνουμε, με την κατανάλωση μιας παγωμένης τροφής. Υπάρχει δηλαδή, μία συσχέτιση μεταξύ θερμοκρασίας περιβάλλοντος, σώματος και θερμοκρασίας φαγητού από την οποία επηρεάζεται τόσο η γευστική ευχαρίστηση  της τροφής όσο και η ποσότητα που θα καταναλώσουμε.
  • Σούπες: Οι σούπες ενισχύουν το ανοσοποιητικό, και είναι το όπλο  στην μάχη που δίνει ο οργανισμός απέναντι στις ιώσεις αφού συνδυάζουν τον υδατάνθρακα με την πρωτεΐνη. Η κοτόσουπα, η ψαρόσουπα και η κρεατόσουπα είναι ιδανικές επιλογές  για να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού μας. Οι σούπες λαχανικών όπως η  κρεμμυδόσουπα είναι εξίσου καλή επιλογή για να ζεσταθούμε προσωρινά αφού είναι χαμηλές σε θερμίδες, όμως η αύξηση της θερμοκρασίας στο σώμα είναι προσωρινή και δεν διαρκεί πολύ.
  • Όσπρια : Τα όσπρια είναι μια χορταστική διατροφική επιλογή, χωρίς να προσδίδει θερμίδες. Τα προτιμούμε τις κρύες μέρες του χειμώνα αφού μας γεμίζουν ενέργεια. Η παραδοσιακή φασολάδα όπως και τα περισσότερα όσπρια είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες
  • Ξηροί Καρποί :Τα καρύδια, τα  αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα  κάστανα είναι η ιδανική τροφή για να αντιμετωπίσουμε την βαρυχειμωνιά. Περιέχουν σελήνιο, που προστατεύει από τους ιούς της γρίπης, και είναι πλούσια  σε καλά λιπαρά οξέα που αποτελούν καύσιμο για τον οργανισμό για να παράγει θερμότητα.
  • Μανιτάρια: Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μανιταριών μάς χαρίζει προστασία κατά των ιώσεων και της γρίπης. Τα μανιτάρια περιέχουν τις β-γλυκάνες  που έχουν την ικανότητα να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Κεφίρ :Το κεφίρ χαρακτηρίζεται ποτό της μακροζωίας και είναι ένα είδος ξινόγαλα που έχει υποστεί ζύμωση. Παρασκευάζεται με τη προσθήκη ‘’σπόρων ‘’ κεφίρ  στο αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, που μοιάζουν στην εμφάνιση με κουνουπίδι. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα,  δρα εναντία στις ελεύθερες ρίζες ως αντιοξειδωτικό, βοηθάει στην αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα, διευκολύνει την πέψη, αποκαθιστά την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, συμβάλλει στην υγεία του αναπνευστικού συστήματος, καθώς δρα ενάντια σε ασθένειες όπως τη βρογχίτιδα, τη φυματίωση και το άσθμα.
  • Ζεστά Ροφήματα : Μια από τις καλύτερες επιλογές για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα φλιτζάνι ζεστό ρόφημα. Θα πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί διότι πολλά από τα έτοιμα κυρίως ροφήματα αποτελούν βόμβες θερμίδων. Να προτιμάτε πάντα τα απλά ροφήματα όπως σκέτο καφέ, τσάι, χαμομήλι και να αποφεύγετε αυτά που έχουν πολύ γάλα, πολλή ζάχαρη και σαντιγί. Η  ζεστή σοκολάτα είναι ένα θρεπτικό ρόφημα με υψηλή όμως  περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Επίσης, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως σάκχαρα, τα οποία θα μας δώσουν  ενέργεια  αλλά και σε αντιοξειδωτικά, που θα βοηθήσουν στην προστασία του σώματός μας από τις  ασθένειες. Επιπλέον, ρυθμίζει την διάθεση μας αφού έχει αγχολυτική δράση.
  • Πράσινο Τσάι :Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, περιέχει καφεΐνη, μια διεγερτική  ουσία που αυξάνει την ενεργητικότητα του ατόμου, αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος και τον μεταβολισμό.

Τροφές που ενισχύουν την “άμυνα” του οργανισμού στις ιώσεις

Μείωση του στρες

Το στρες είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, με πολλές επιπλοκές για την υγεία μας. Τροφές με πολλά λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες, όπως τα γλυκά, καταναλώνονται σε μια προσπάθεια να μειωθεί το άγχος.Καταπολεμήστε το στρες υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες και καταναλώστε τρόφιμα που περιέχουν ουσίες που βοηθούν να απαλλαγείτε από έντονες συναισθηματικές καταστάσεις όπως η τρυπτοφάνη, το μαγνήσιο, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Σωματική Άσκηση

Η τακτική άσκηση ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας το να καταπολεμήσει τις βακτηριακές και ιικές λοιμώξεις. Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση στο εξωτερικό περιβάλλον μειώνει τα επίπεδα του άγχους και γενικότερα αισθήματα, όπως ο θυμός, η ένταση και η σύγχυση περιορίζονται πολύ πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με την άσκηση σε ένα κλειστό χώρο.

Είναι απαραίτητη η χρήση συμπληρωμάτων;

Η εφαρμογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής, δηλαδή να καταναλώνουμε θρεπτικά τρόφιμα, να κοιμόμαστε αρκετά και να ασκούμαστε τακτικά είναι ο τρόπος που ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού. Αρκετές όμως έρευνες δείχνουν μία βελτίωση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού από τη λήψη συμπληρωμάτων ορισμένων βιταμινών, μετάλλων ή βοτάνων όπως η βιταμίνη D , η βιταμίνη C, o  σαμπούκος  κ.α. Παρόλο που αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να προσφέρουν ένα μικρό όφελος για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, δεν πρέπει και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Συμπερασματικά

Η σωστή διατροφή απέναντι στο κρύο είναι αυτή που περιλαμβάνει σε σωστή αναλογία όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει, χωρίς υπερβολές όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού. Και μην ξεχνάτε: το κρύο αμβλύνει τον μηχανισμό της δίψας με αποτέλεσμα να μην αισθανόμαστε την αφυδάτωση. Ενυδατωθείτε, γίνετε δραστήριοι, ασκηθείτε, τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνη C και θα καταφέρετε να μείνετε ζεστοί και υγιείς.

Διαβάστε επίσης: Τρία θαυματουργά βότανα για καλύτερη υγεία!

Πηγή: www.mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Επτά τροφές-φάρμακα με πολυδιάστατη δράση

Μας ανακουφίζουν, καταπολεμούν τις τοξίνες, καταπραΰνουν, μειώνουν την πίεση, μας φτιάχνουν το στομάχι και το έντερο. Και όλα αυτά από τις τροφές που υπάρχουν στη φύση σε αφθονία.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παίρνουμε φάρμακα όταν μπορούμε να δώσουμε λύση στα προβλήματα υγείας μας με φυσικό τρόπο. Υπάρχουν άλλωστε πολλές τροφές που έχουν ιδιότητες που μπορούν να μας ανακουφίσουν από ό,τι μας ταλαιπωρεί. Αρκεί να τις γνωρίζουμε.

Ακολουθούν εφτά χαρακτηριστικά παραδείγματα τροφών που μπορούν εύκολα να λειτουργήσουν ως φάρμακα:

Διατροφή: Έτσι θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας

Τζίντζερ

To τζίντζερ (ή αλλιώς πιπερόριζα) έχει χρησιμοποιηθεί από την ιατρική ως θεραπεία για τα πάντα: από τα κρυολογήματα ως τη δυσκοιλιότητα. Το τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, σε μορφή σκόνης ή ζαχαρωμένο. Κατά βάση, χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο των φαρμάκων για την ναυτία αλλά μπορεί ταυτόχρονα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να ανακουφιστεί ένα ανακατωμένο στομάχι.

Δενδρολίβανο

Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό βότανο που φυτρώνει σε χώρες της Μεσογείου και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται συνήθως στη μεσογειακή κουζίνα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε γεύση σε σούπες, σάλτσες με βάση την ντομάτα, το ψωμί αλλά και σε υψηλά σε πρωτεΐνες τρόφιμα όπως τα πουλερικά και το αρνί. Το δενδρολίβανο είναι το καταλληλότερο «φάρμακο» για την δυσπεψία και γενικότερα, διάφορα πεπτικά προβλήματα. Μέχρι και τρία φλιτζάνια δεντρολίβανου υπό μορφή τσαγιού καθημερινά είναι δεδομένο πως θα καταπολεμήσουν τέτοιου είδους προβλήματα.

“Αθλητικές” τροφές που δυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού!

Κουρκουμάς

Μπαχαρικό που ανήκει στην οικογένεια των πιπερόριζων, ξεχωρίζει για την πικάντικη γεύση του. Έχει αποδειχθεί πως έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ φαίνεται πως πολεμάει και την ανάπτυξη του καρκίνου με τους επιστήμονες να έχουν σοβαρές ενδείξεις (και όχι αποδείξεις για την ώρα) πως μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά εναντίον των καρκίνων του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού και του δέρματος.

Καυτερή πιπεριά

Οι κόκκινες, καυτερές πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, μια ένωση που μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Όταν η καψαϊκίνη εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα, προκαλεί την απελευθέρωση μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται «ουσία Ρ», η οποία με την σειρά της, αν εξαπλωθεί πάνω στο δέρμα, μειώνει τον πόνο. Αυτό δεν σημαίνει πως αν το σώμα σας πονάει σε κάποιο σημείο μπορείτε να τρίψετε πάνω σας μια καυτερή πιπεριά όπως θέλετε. Αντίθετα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να σας προκαλέσει εγκαύματα. Ζητήστε από τον γιατρό σας όμως να σας συνταγογραφήσει μια κρέμα καψαϊκίνης. Τέλος, ένα άλλο όφελος της καυτερής πιπέρια είναι ότι μπορεί να σας βοηθήσει με τη δυσπεψία.

Σκόρδο

Το σκόρδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θείο και είναι επίσης μια καλή πηγή αργινίνης, ολιγοσακχαρίτων, φλαβονοειδών και σελήνιου, που όλα μαζί είναι απίστευτα ευεργετικά  για την υγεία.  Αρκετές μελέτες ισχυρίζονται ότι η αυξημένη πρόσληψη σκόρδου μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του στομάχου, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, και του μαστού. Επίσης, είναι ασύλληπτα ενισχυτικό για το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τροφές που “θωρακίζουν” το ανοσοποιητικό

Μέντα

Από τα πιο «κλασικά» βότανα που λειτουργούν ευεργετικά για την υγεία, η μέντα χρησιμοποείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για να καταπολεμηθεί η δυσπεψία, οι κράμπες και η διάρροια ενώ είναι το καλύτερο φάρμακο σε περίπτωση που πάθετε τροφική δηλητηρίαση. Επίσης, καταπραΰνει τον πονόλαιμο και ένα ρόφημα μέντας είναι από τις πιο σοφές επιλογές σε μια τέτοια περίπτωση.

Χαμομήλι

Πολυδιάστατα τα ιατρικά οφέλη του καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας μεγάλης ποικιλίας προβλημάτων. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στον ύπνο, δοκιμάστε να πιείτε ένα ισχυρό τσάι χαμομήλι λίγο πριν πέσετε στο κρεβάτι. Τέλος, βοηθάει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των κραμπών στο στομάχι.

Διαβάστε επίσης: “Αντιβιοτικά” από τη φύση που μας κάνουν καλό

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend