Συμβουλές υγιεινής διατροφής που καταρρίπτονται καθημερινά!

Οι διατροφικές τάσεις αλλάζουν συνεχώς, όπως και οι σχετικές έρευνες αναφορικά με το ποια τρόφιμα κάνουν καλό σε εμάς και ποια είναι επιβλαβή. Eιδικοί σε θέματα διατροφής λένε περισσότερα για αυτές τις νέες διατροφικές συνήθειες.

Προσοχή με το αλάτι

Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση είναι σίγουρο πως ο γιατρός σας θα σας έχετε συμβουλέψει να περιορίσετε το αλάτι. Ωστόσο μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστόνης έδειξε πως η διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα έχετε και πιο χαμηλή πίεση.

Συνεπώς, το αλάτι δεν είναι εχθρός των πάντων και σε φυσιολογικές ποσότητες μπορεί να συμβάλει στην καλή υγεία. Άλλωστε η ίδια έρευνα έδειξε πως άτομα που είχαν αφαιρέσει το αλάτι από την ζωή τους, είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακό νόσημα σε σύγκριση με εκείνους που το κατανάλωναν σε μέτρια επίπεδα.

Αποφυγή γαλακτοκομικών

Μπορεί να υποστηρίζουν πολλοί πως η κατανάλωση γάλακτος από την παιδική ηλικία και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε δυσανεξία στην λακτόζη, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει πως ο άνθρωπος είναι προορισμένος να προσαρμόζεται σε αυτή την διατροφική συνήθεια.

Τα γαλακτοκομικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, βοηθούν στη  μείωση της αρτηριακής πίεσης ειδικά όσα έχουν χαμηλά λιπαρά και μας δίνουν ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά. Νέα έρευνα έδειξε πως ωφέλιμα είναι και τα γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά καθώς μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών νοσημάτων.

Μη κατανάλωση λίπους

Οι λιπαρές τροφές δεν έχουν τόσα αρνητικά όσο εμείς νομίζουμε. Τα φυτικά λίπη όπως τα μονοακόρεστα λίπη που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα αμύγδαλα και το αβοκάντο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία μας σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτά τα λίπη μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή, να βελτιώσουν τα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος και μπορεί ακόμη και να προωθήσουν ένα χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Ανησυχία για την χοληστερόλη στις τροφές

Αν νομίζετε πως θα είστε πιο υγιείς επειδή δεν τρώτε τον κρόκο από τα αυγά, ξανασκεφτείτε το. Παρά τα όσα έχετε ακούσει, οι κρόκοι μπορεί να αποτελέσουν μια ωφέλιμη διατροφική επιλογή παρά την περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Πλέον έχει αποδειχθεί πως η χοληστερόλη στις τροφές ελάχιστα επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα καθώς σε αυτό συμφωνεί και έρευνα του Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ που υποστηρίζει πως η υπερβολική κατανάλωση τροφών όπως οι κρόκοι αυγών δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

Κατανάλωση επεξεργασμένων «υγιεινών» τροφών

Πολλές από αυτές τις τροφές δεν έχουν λίπος, όμως αυτό έχει αντικατασταθεί από πρόσθετα σάκχαρα. Οι μεγάλες ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης στη διατροφή μπορεί να είναι ακόμη πιο επιβλαβείς για την υγεία από το υπερβολικό λίπος ζωικό λίπος, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν νεότερες έρευνες.

Τα προϊόντα ολικής άλεσης

Είναι λάθος να μην διαβάζετε τις ετικέτες πριν αγοράσετε προϊόντα ολικής άλεσης. Πολλά από αυτά δεν είναι ολικής άλεσης 100% και σε μια τέτοια περίπτωση η διατροφική τους αξία είναι μηδαμινή.

Τρώγοντας μόνο ωμό φαγητό

Μπορεί να έχετε ακούσει πως τα μαγειρεμένα λαχανικά χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους, ωστόσο πρέπει να ξέρετε πως το μαγειρεμένο φαγητό χωνεύεται ευκολότερα και δημιουργεί πιο δύσκολα αλλεργίες που σχετίζονται με διάφορες τροφές.

Παράλληλα το μαγείρεμα των τροφών επιτρέπει στον εγκέφαλο να απορροφήσει ευκολότερα όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή του.

Χρήση φυσικών γλυκαντικών ουσιών

Μπορεί να έχετε ακούσει για την επιβλαβή ζάχαρη που μπορεί να αντικατασταθεί από φυτικές ουσίες. Ωστόσο μελέτες έδειξαν πως τα επίπεδα φρουκτόζης στο μέλι, την αγαύη και τις υπόλοιπες ουσίες μόνο καλό δεν κάνουν στην υγεία σας.  Οποιο φυσικό γλυκαντικό και αν επιλέξετε δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα έξι κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα για τις γυναίκες και εννέα για τους άνδρες.

Διαβάστε ακόμα: «Υγιεινά» προϊόντα που πρέπει να προσέχετε λόγω της ζάχαρης

 

Previous ArticleNext Article

Μια ολόκληρη πόλη «μπήκε» σε δίαιτα για να χάσει 100.000 κιλά!

Μια ολόκληρη πόλη "μπήκε" σε δίαιτα για να χάσει 100.000 κιλά!

Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη: καταμέτρηση θερμίδων, άσκηση, μη κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ και αποχή από το αλκοόλ· αυτό δεν είναι απαραίτητα διασκεδαστικό. Εκτός και αν το κάνετε μαζί με άλλους. Αυτό είναι που σκέφτηκαν οι υπέρβαροι κάτοικοι της ισπανικής πόλης Ναρόν. Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι επιθυμούν να συνεργαστούν για να χάσουν βάρος. Ο στόχος: 100.000 κιλά λιγότερα έως τις αρχές του 2020.

Το έργο ξεκίνησε από τις αρχές του έτους. Και υπάρχουν ήδη οι πρώτες επιτυχίες: η Μαρία Τερέζα Ροντρίγκεθ ζύγιζε το Μάρτιο ακόμα 82 κιλά. «Τώρα είμαι 70» λέει η 55χρονη. Αθλείται τώρα μιάμιση ώρα κάθε μέρα. «Περπατάω με φίλους, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας στην ηλικία των 80 που πρέπει να της κρατάνε το χέρι».

Την ιδέα για την κοινή δίαιτα είχε ο γιατρός Κάρλος Πινιέιρο. «Στον 21ο αιώνα, οι άνθρωποι ξεχνούν να τρέχουν πραγματικά» λέει ο 63χρονος. Με την υποστήριξη της διοίκησης της πόλης, τον Ιανουάριο κάλεσε τους πολίτες της πόλης στη Γαλικία να τρώνε υγιεινότερα και να κάνουν περισσότερη άσκηση. Από τότε ασχολείται τακτικά με τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος στο πάρκο της πόλης.

Από τους 40.000 κατοίκους της πόλης, περίπου 9.000 είναι υπέρβαροι, περίπου 3.000 θεωρούνται παχύσαρκοι, σύμφωνα με τον Πινιέιρο. Η Γαλικία στη βορειοδυτική Ισπανία είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων ανθρώπων στην Ισπανία, σύμφωνα με μελέτη της Ισπανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Λόγω του βροχερού κλίματος εδώ, οι άνθρωποι είναι συχνά στο σπίτι και καταναλώνουν πολλές θερμίδες κάθε μέρα» λέει ο Πινιέιρο. Η κουζίνα της Γαλικίας είναι γνωστή για τις συχνά τεράστιες μερίδες της.

Εστιατόρια και σχολεία συμμετέχουν

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα λάβουν ατομικές συμβουλές για τον καλύτερο τρόπο μόνιμης μείωσης του βάρους τους και, συνεπώς, για τον περιορισμό του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. Έρχονται τακτικά στα κέντρα υγείας της πόλης για να ζυγίζονται.

18 εστιατόρια στην πόλη θέλουν επίσης να συνεισφέρουν στην επίτευξη του στόχου των 100.000 κιλών και να προσφέρουν υγιεινότερα πιάτα. «Αντικαταστήστε το βούτυρο με φυσικό ελαιόλαδο» λέει ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Ντιέγκο Πλάτας.

«Δεν είναι εύκολο να πείσεις τους ενήλικες» λέει ο γιατρός Πινιέιρο. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης παιδιά, που πρέπει να διδάσκονται έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Στο σχολείο της Ναρόν ο Χόρχε Χουάν εφαρμόζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Κάθε μέρα, τα παιδιά μπορούν να αθλούνται για μια ώρα και να κάνουν μια βόλτα στον παραλιακό δρόμο κατά τη διάρκεια των διακοπών. Η καθηγήτρια Μαρία Χοσέ Καθόρλα έδωσε πρώτη το παράδειγμα: μέσα σε ένα χρόνο έχει χάσει 14 κιλά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπανάνες: Η αθλητική κίτρινη υπερτροφή

Μπανάνες: Η αθλητική κίτρινη υπερτροφή

Μετά από μια σκληρή προπόνηση ο ανθρώπινος οργανισμός εισέρχεται στη φάση της ανάκαμψης. Πολλοί αθλητές πίνουν αθλητικά ροφήματα ενέργειας προκειμένου να βοηθήσουν το σώμα τους να ανακάμψει πιο αποτελεσματικά. Υπάρχει ωστόσο μια τροφή που είναι πολύ πιο αποτελεσματική όσον αφορά το ζήτημα της ανάκαμψης. Είναι η μπανάνα όπως ισχυρίζεται μια νέα σχετική έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδράσεις των μπανανών και των αθλητικών ποτών και διαπίστωσαν ότι οι πρώτες παρείχαν ίσα ή μεγαλύτερα αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Η μελέτη

Για τη μελέτη, παρατηρήθηκαν 20 ποδηλάτες που συμμετείχαν τακτικά σε αγώνες δρόμου, ηλικίας 22-50 ετών και οι οποίοι ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για πολλές κούρσες. Κάποιοι ήπιαν μόνο νερό κατά τη διάρκεια των αγώνων και άλλοι κατανάλωναν ένα αθλητικού ρόφημα ή μισή μπανάνα κάθε 30 λεπτά κούρσας.

Οι αναβάτες που έπιναν μόνο νερό είχαν σχετικά υψηλά επίπεδα φλεγμονής στο αίμα τους ενώ αντίστοιχα, πολύ χαμηλότερο ήταν το ποσοστό αν οι ποδηλάτες έτρωγαν μπανάνα ή έπιναν ένα αθλητικό ρόφημα. Το ενδιαφέρον ωστόσο έχει να κάνει με το ότι οι αναβάτες που έτρωγαν μπανάνες παρήγαγαν επίσης λιγότερο γενετικό πρόδρομο του ενζύμου COX-2, που εντείνει την φλεγμονή.

Ο Ντέιβιντ Νίμαν, επικεφαλής και συγγραφέας της μελέτης καθώς και διευθυντής του εργαστηρίου αθλητικού επιδόσεων στο Πανεπιστήμιο Appalachian στις ΗΠΑ, ισχυρίζεται ότι οι μεταβολητές της μπανάνας βοηθούν να καταπολεμηθεί το γονίδιο COX-2 που προάγει τη φλεγμονή μετά την άσκηση. «Πρόκειται για το ίδιο γονίδιο που καταπολεμούν η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη», τονίζει ο ίδιος επισημαίνοντας ωστόσο πως συνιστάται οι αθλητές να παίρνουν φάρμακα που λειτουργούν ως παυσίπονα μετά από μια προπόνηση.

Ο Νίμαν τονίζει επίσης πως σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν τους μυς να ανακάμψουν ταχύτερα μετά την προπόνηση. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αθλητικά ροφήματα είναι επίσης χρήσιμα ενώ τα ποσοστά ζάχαρης ανάμεσα σε αυτά και τις μπανάνες είναι περίπου τα ίδια.

Οι μπανάνες όμως έχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Β6 καθώς και διάφορες φυτικές ίνες, κάτι που δεν ισχύει για τα αθλητικά ροφήματα». Ορίστε λοιπόν: ένας ακόμα λόγος για να αγαπήσετε αυτή την κίτρινη υπερτροφή.

Διαβάστε ακόμα: Μια μπανάνα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

Μπορείς να χάσεις βάρος και να προπονείσαι για έναν αγώνα την ίδια στιγμή;

Μπορείς να χάσεις βάρος και να προπονείσαι για έναν αγώνα την ίδια στιγμή;

Οι ερασιτέχνες δρομείς γνωρίζουν πολύ καλά πως το συγκεκριμένο άθλημα τους βοηθάει στο να χάσουν κιλά και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά του. Άλλωστε, κάθε εβδομάδα προκύπτουν έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι το τρέξιμο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χάσουμε βάρος.

Φυσικά, ανάμεσα στο να χρησιμοποιείς το τρέξιμο για να χάσεις κιλά και το να προπονείσαι προκειμένου να είσαι έτοιμος για έναν αγώνα, υπάρχει αρκετή απόσταση. Στη δεύτερη περίπτωση δεν ασκείς απλά το σώμα σου αλλά αντίθετα, το προετοιμάζεις για να ολοκληρώσει έναν αγώνα με συγκεκριμένο ρυθμό.

Για να το πετύχεις το να φτάσεις στο σημείο να μπορείς να βγάλεις έναν αγώνα, πρέπει να γυμνάζεσαι στρατηγικά και όχι απλά να ασκείσαι. Πολλοί δρομείς αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν προσπαθούν να τα καταφέρουν όλα μαζί: και να είναι έτοιμοι για έναν αγώνα και και να χάσουν βάρος. Όταν η προσπάθεια για απώλεια θερμίδων συνδυάζεται με την διάνυση της υψηλών χιλιομετρικών αποστάσεων και απαιτητικές προπονήσεις, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα υποτονικότητα, κακή απόδοση και μεγάλος κίνδυνος τραυματισμών.

«Εάν ενώ εκπαιδεύετε για έναν αγώνα κάνετε ταυτόχρονα και δίαιτα δεν θα καταφέρετε και πολλά διότι δεν θα είστε σε θέση να επισκευάσετε σωστά τους μύες σας μετά από προπονήσεις», λέει η Αν Μούνεϊ, επαγγελματίας γυμνάστρια και μαραθωνοδρόμος. «Η ανεπαρκής τροφοδοσία του σώματος σε συνάρτηση με την εξαντλητική εκπαίδευση οδηγεί σε πολύ σοβαρά προβλήματα όπως το άγχος ή οι ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες του οργανισμού», τονίζει

Η λύση είναι να εστιάσετε στην απώλεια βάρους πριν αρχίσετε την προπόνηση για έναν αγώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που θα πρέπει να διαρκέσει 4 με 8 εβδομάδες, κύριο μέλημά σας είναι η απώλεια βάρους και όχι η εκτέλεση των επιδόσεων. Και με δεδομένο πως η απώλεια βάρους προκύπτει περισσότερο από τις διαιτητικές αλλαγές παρά από την άσκηση, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές στο τρέξιμο.

Πάρτε πολλή πρωτεΐνη

Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η πρωτεΐνη βοηθά τόσο στον κορεσμό όσο και στον περιορισμό της όρεξης, ειδικά όταν καταναλώνεται στο πρωινό, γεγονός από το οποίο προκύπτει και το πρόσθετο όφελος της μείωσης της επιθυμίας για ανθυγιεινά τρόφιμα.

Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης είναι τα άπαχα κρέατα και τα ψάρια όπως τα στήθη κοτόπουλου, η γαλοπούλα, ο σολομό, οι σαρδέλες και τα φυτικά τρόφιμα όπως τα όσπρια, τα καρύδια και οι σπόροι. Με επαρκή πρωτεΐνη, οι μύες σας θα είναι σε θέση να επανασυγκροτηθούν σωστά έπειτα από μια δύσκολη προπόνηση.

Μην… πίνετε τις θερμίδες σας!

Είναι έτσι κι αλλιώς αρκετά δύσκολο να χάσετε βάρος, συνεπώς μην σαμποτάρετε τις προσπάθειές σας πίνοντας εκατοντάδες θερμίδες από αναψυκτικά. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε να πιείτε νερό που δεν έχει καν θερμίδες και σας κάνει την ίδια δουλειά με τα αναψυκτικά.

Πολλοί άνθρωποι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν τα σήματα δίψας που δίνει ο οργανισμός σας με την την πείνα, συνεπώς εξασφαλίζοντας ότι είστε σωστά ενυδατωμένοι έχετε συμπληρώσει ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ απώλειας βάρους.

Τα πάντα έχουν να κάνουν με την πυκνότητα των θρεπτικών ουσιών

Αυτή η συνιστώσα είναι και η πιο σημαντική στις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους. Μια πρωτοποριακή μελέτη από το περιοδικό Nutrition Journal έδειξε ότι μια θρεπτική διατροφή μειώνει την πείνα και αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο βελτίωσης της υγείας και της απώλειας βάρους. Με άλλα λόγια, είναι καλύτερα να τρώτε ένα θρεπτικό, πρωτεϊνικά συσκευασμένο πρωινό από ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά μπολ με ζαχαρούχα δημητριακά.

Το να εστιάζετε σε τρόφιμα που είναι πυκνά σε θρεπτικά συστατικά αλλά φτωχά σε θερμίδες, όπως τα λαχανικά, τα φυλλώδη χόρτα και τα άπαχα κρέατα, είναι το πιο σοφό που μπορείτε να κάνετε. Τα φρούτα, οι πηγές υδατανθράκων υψηλής ποιότητας, όπως το ρύζι και τα φασόλια, είναι μερικές άλλες πολύ καλές επιλογές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Όταν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, το καλύτερο είναι να ετοιμάζετε αυτά τα θρεπτικά τρόφιμα πριν τη άσκηση, ώστε να μην προσπαθείτε να βρείτε υγιεινή τροφή μετά από μια δύσκολη προπόνηση. Άλλωστε οι στιγμές μετά την προπόνηση είναι και εκείνες που που θα μπείτε πιο πολύ από ποτέ στον πειρασμό να φάτε τρόφιμα πυκνά σε (και φτωχά τρόφιμα).

Διαβάστε ακόμα: Γιατί όσοι τρέχουν δεν χάνουν απαραίτητα βάρος;

Πηγή: running.competitor.com

Send this to a friend