Μπορεί το λίπος να μετατραπεί σε μύες ή το αντίστροφο;

Τα σημάδια που δείχνουν πως η προπόνησή σου έχει αποτέλεσμα

Γράφει ο Παύλος Κοθωνίδης (Γυμναστής, Καβάλα)*

Με την προπόνηση με αντιστάσεις, αυξάνεις τη μυϊκή σου μάζα και προωθείς την απώλεια λίπους μέσω της περαιτέρω θερμιδικής δαπάνης. Ωστόσο αυτά τα δύο αποτελέσματα προκύπτουν από δύο εντελώς ξεχωριστές διαδικασίες, αφού αφορούν εντελώς ξεχωριστούς ιστούς. Τον λιπώδη και και τον μυϊκό.

Τι θα κάνει η προπόνηση με βάρη στο σώμα σου;

Η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή μάζα, μέσω της μηχανικής τάσης που υποβάλλουμε τους μύες μας κατά τη διάρκειά της, ενώ στη συνέχεια οι ορμόνες, οι νευροδιαβιβαστές και το νευρικό μας σύστημα θα αναλάβει να στείλει σήματα στο σώμα για να μετατρέψει τις προσλαμβανόμενες πρωτεΐνες σε νέο μυϊκό ιστό ως μηχανισμό επισκευής με τη διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης.

Γιατί το σώμα μας έχει την τάση να αποθηκεύει λίπος;

Οι υδατάνθρακες και τα λίπη χρησιμοποιούνται ως ενέργεια για να τροφοδοτήσουν αυτή τη διαδικασία.

Η προπόνηση με βάρη μπορεί επίσης να μειώσει τη μάζα λίπους, χρησιμοποιώντας τα αποθέματα σωματικού λίπους για να τροφοδοτήσει τόσο αυτή τη διαδικασία οικοδόμησης μυών όσο και χρησιμοποιώντας τα αποθέματα λίπους απευθείας ως καύσιμο για την άσκηση που απαιτείται για να εργαστούν οι μύες.

Επίσης σε βάθος χρόνου έχει φανεί ότι η αυξημένη μυϊκή μάζα επιφέρει και ταχύτερο μεταβολικό ρυθμό, αν και όχι σε επίπεδα που θα μας κάνουν να ησυχάσουμε και εντελώς.

Τι δεν θα κάνει η προπόνηση με βάρη;

Την κυριολεκτική άμεση μετατροπή του λίπους σε μυ.

Το λίπος αποτελείται από τριγλυκερίδια, τα βασικά λιπίδια τα οποία είναι μόρια σε σχήμα κεφαλαίου Ε όπου περιέχουν γλυκερόλη, η οποία είναι μία αλκοόλη, που δρα ως ραχοκοκαλιά προσαρτώντας 3 αλυσίδες λιπαρών οξέων.

Αυτές οι αλυσίδες αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο.

Πώς το λίπος γύρω από την κοιλιά επηρεάζει την καρδιά σας;

Η μυϊκή μάζα αποτελείται από μυϊκό ιστό, γλυκογόνο, νερό και κάποιο ενδομυϊκό λίπος. Ο μυϊκός ιστός (ο μόνος ιστός που μπορεί να συστέλλεται) αποτελείται από αλυσίδες αμινοξέων, τα οποία μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικά στη δομή τους.

Αυτές οι αλυσίδες περιέχουν άζωτο και το άζωτο αποθηκεύεται σχεδόν αποκλειστικά στο σώμα ως μυς (με ορισμένα αμινοξέα να βρίσκονται δίπλα του).

Είναι αδύνατο το λίπος να μετατραπεί απευθείας σε μυκαθώς το λίπος στερείται αζώτου και δεν υπάρχει μηχανισμός στο σώμα για την ανασύσταση του λίπους σε αμινοξέα. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι τα αμινοξέα μπορούν να παραχθούν στο σώμα από οτιδήποτε άλλο εκτός από άλλα αμινοξέα, μια διαδικασία γνωστή ως τρανσαμίνωση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μυών που χτίζονται προέρχεται από τη διατροφική πρόσληψη αζώτου. Η διατροφική πρωτεΐνη είναι η μόνη σημαντική πηγή αζώτου στην ανθρώπινη διατροφή.

Έτσι, παρόλο που η προπόνηση με βάρη μπορεί τόσο να χτίσει μυς όσο και να προκαλέσει απώλεια λίπους, αυτά θα πρέπει να θεωρηθούν ως δύο ξεχωριστά αποτελέσματα και όχι το ένα αποτέλεσμα του άλλου.

Διαβάστε επίσης: Διατροφικοί μύθοι στην προσπάθεια να “κάψετε” λίπος

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ο μοναδικός τρόπος για να… πέσει η κοιλίτσα

Christopher Campbell on Unsplash

Για να απαλλαχθείτε από το κοιλιακό λίπος δεν υπάρχει μαγικός τρόπος. Θα πρέπει να κάνετε στοχευμένες ασκήσεις στη γυμναστική και να επιλέξετε συγκεκριμένη διατροφή. Και κυρίως το δεύτερο.

Οι κοιλιακοί μπορεί να ενισχύσουν τον πυρήνα σου, αλλά δεν θα κάψουν το λίπος – και γι ‘αυτό το μυστικό κρύβεται στη διατροφή.

Κατανάλωνε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχη πρωτεΐνη, όπως πουλερικά και αυγά καθώς και ψάρια τα οποία περιέχουν και τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Πώς το λίπος γύρω από την κοιλιά επηρεάζει την καρδιά σας;

Κόψε τη ζάχαρη!

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν έχεις μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως και με ελεγχόμενες θερμίδες μπορείς να εξαφανίσεις το λίπος της κοιλιάς.

Ωστόσο πρέπει να παρακολουθείς τις μερίδες σου. Είναι πολλοί εκείνοι που κάνουν το λάθος να τρώνε μεν υγιεινές τροφές αλλά οι μερίδες τους να είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Αν κάνεις έξυπνες επιλογές στις τροφές και περιορίσεις την θερμιδική πρόσληψη θα αρχίσεις να χάνεις σωματικό λίπος.

Τι θα σου συμβεί αν κόψεις τη ζάχαρη για 9 μέρες;

Ωστόσο να ξέρεις ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εξαφανιστεί τελείως η κοιλιά σου. Μπορεί να χάσεις λίπος στο πρόσωπο, τους γοφούς, τους γλουτούς και στο στήθος. Αλλά το τελευταίο λίπος που θα χαθεί θα είναι από την κοιλιά.

Ευτυχώς, η άσκηση μπορεί να συμβάλλει τα δέοντα όταν πρόκειται για το ενοχλητικό λίπος.

Το σπλαγχνικό λίπος ανταποκρίνεται καλά όταν ξεκινάς άσκηση σε συνδυασμό με ειδική διατροφή. Και ενώ τα ατελείωτα ροκανίσματα δεν είναι το εισιτήριό σου για μία επίπεδη κοιλιά, είναι ωστόσο σημαντικό να γυμνάσεις τον μέσο κορμό σου.

Η σανίδα είναι μια εξαιρετική άσκηση και γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε όλο το κόσμο επειδή είναι τόσο αποτελεσματική. Εστιάζει στην εξάσκηση των κοιλιακών σας μυών, αλλά δουλεύει και άλλες μυϊκές ομάδες του σώματος, κάτι που την καθιστά ιδανική για απώλεια βάρους.

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Πως θα αγαπήσετε βήμα – βήμα το σώμα σας!

Πως θα αλλάξετε βήμα - βήμα το σώμα σας

Της Κωνσταντίνας Υφαντή*

Η εικόνα του σώματος είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται κάποιος το σχήμα και το μέγεθος του σώματός του. Αποτελεί βασική πτυχή του εαυτού μας και παράγοντας που ασκεί καθοριστική παρέμβαση στη ψυχική υγεία του ατόμου.

Ο βαθμός στον οποίο τα άτομα νιώθουν ικανοποιημένα με την εικόνα τους, επηρεάζει σημαντικά την αυτοεκτίμησή τους.

Δυστυχώς, η αρνητική εικόνα του σώματος αποτελεί πλέον, ένα πρόβλημα που επηρεάζει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες. Πολλοί άνθρωποι (είτε αντιμετωπίζουν κάποια διατροφική διαταραχή είτε όχι) πάσχουν από μια αρνητική εικόνα του σώματος.

Αν και ως διαδικασία μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα, ο τρόπος που σκέφτεστε για τον εαυτό σας, μπορεί να αλλάξει.

Συμβουλές για να αποκτήσετε μια πιο θετική εικόνα σώματος

Κοιτάξτε πέρα από τη ζυγαριά

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι κρεμιούνται από το νούμερο στη ζυγαριά, αντί να δίνουν προσοχή στο πώς αισθάνονται με το σώμα σας. Αντί να επικεντρώνεστε σε έναν αριθμό, δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε το πρωί όταν ξυπνάτε ή όταν τρέχετε να προλάβετε το λεωφορείο. Επίσης, ελέγξτε για όλους τους άλλους αριθμούς της υγείας σας,το σάκχαρο, τη χοληστερόλη και την αρτηριακή σας πίεση. Αυτοί οι αριθμοί μπορεί να δώσουν μια καλύτερη εικόνα της υγείας σας από ότι το βάρος σας από μόνο του.

Μηνύματα στον καθρέφτη

Σταθείτε μπροστά από τον καθρέφτη και φωνάξτε «Είσαι υπέροχος-η». Στόχος είναι να επαν-εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να σκέφτεται θετικά για το σώμα σας. Για να επιταχύνετε τη διαδικασία βάλτε σημειώματα με θετικά μηνύματα στον καθρέφτη σας για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας τα καλά σας χαρακτηριστικά είτε αυτά αφορούν στην εμφάνισή σας, είτε στον χαρακτήρα σας.

Υπερασπιστείτε το σώμα σας

Συμπεριφερθείτε στον εαυτό σας όπως θα συμπεριφερόσασταν στους άλλους και θα δείτε τις αρνητικές σας σκέψεις να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Απαλλαγείτε από τα πράγματα στη ζωή σας που σας κάνουν να αισθάνεστε κατώτεροι, όπως τους φίλους που σας κρίνουν αρνητικά, τα περιοδικά μόδας και τις τηλεοπτικές εκπομπές με τα supermodels. Αν ένα μέλος της οικογένειας ή κάποιος φίλος σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα για τον τρόπο που δείχνετε, μιλήστε του.

Ασκηθείτε

Είναι πολύ ωραία η αίσθηση που έχουμε για το σώμα μας, όταν ασκούμαστε. Πολλοί άνθρωποι όταν σκέφτονται την άσκηση, το μυαλό τους πάει στο γυμναστήριο ή στο τρέξιμο. Ωστόσο, η άσκηση όμως μπορεί να περιλαμβάνει και πιο απλά πράγματα, όπως το περπάτημα ή τον χορό. Μπορείτε επίσης να κάνετε ομαδικά προγράμματα, όπως γιόγκα ή αερόμπικ.

Χαλαρώστε

Ξεχάστε τους άκαμπτους κανόνες. Ακόμη κι αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, δεν πειράζει να ξεφύγετε μία φορά. Αν δε φάτε το κομμάτι τούρτας στο πάρτι, είναι πιο πιθανό να το παρακάνετε κάποια στιγμή αργότερα. Μην χαρακτηρίζετε τις τροφές ως «κακές» ή «καλές». Θα αισθανθείτε χειρότερα για τον εαυτό σας και το σώμα σας αν φάτε κάτι που δεν είναι στο δικό σας ορισμό της «καλής τροφής».

Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους

Ο καθένας έχει κάτι που εύχεται να μπορούσε να αλλάξει στο σώμα του. Επιθυμώντας να είχατε τους μηρούς κάποιου άλλου σας κάνει να χάνετε τη μοναδικότητά σας. Η ανάδειξη των χαρακτηριστικών που σας αρέσουν, θα ενισχύσει το ηθικό σας και θα ελαχιστοποιήσει τα πράγματα που δεν σας αρέσουν.

Διαβάστε ακόμα: Διατροφή ή γυμναστική: Τι βοηθά περισσότερο στην απώλεια βάρους;


*H Κωνσταντίνα-Χριστίνα Υφαντή, είναι Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση(M.Sc. – MMedSci) στην δημόσια υγεία και διατροφή, καθώς και μετεκπαιδευτικά σεμινάρια στο Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών (ΚΕΨΕΦ): “Πέρα από τα όρια της Δίαιτας” και “Δεξιότητες επικοινωνίας και συμβουλευτικής για διαιτολόγους”. Άρθρα της θα βρείτε στο www.mednutrition.gr 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend