Ποιοι τύποι γάλακτος είναι καταλληλότεροι για τους δρομείς;

Ποιοι τύποι γάλακτος είναι καταλληλότεροι για τους δρομείς;

Γαλακτοκομικά προϊόντα και επιλογές με βάση κάποιο φυτό, προσφέρουν βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικές ουσίες προκειμένου ο αθλητής να ενισχύσει και να διατηρήσει την δύναμή του. Παλαιότερα όταν κάποιος έπινε γάλα ήξερε πως αυτό προερχόταν από κάποια αγελάδα.

Σήμερα όμως υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων γαλακτοκομικά προϊόντα και διάφορα ροφήματα που εμπεριέχουν κάτι πολύ παραπάνω από απλό αγελαδινό γάλα.

Κάποιος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε γάλα από κατσίκα, πρόβατο και ροφήματα που παρασκευάζονται με βάση την καρύδα, τα αμύγδαλα, την σόγια, ακόμη και το ρύζι αναμεμειγμένο με νερό. Ακολουθεί η ανάλυση για την διατροφική αξία αυτών των γαλακτοκομικών ροφημάτων και ποιο είναι το καλύτερο για έναν δρομέα.

Αγελαδινό γάλα

Αποτελεί μια επιλογή για τον άνθρωπο για πάνω από 10.000 χρόνια. Είκοσι οκτώ γραμμάτια από αγελαδινό γάλα εμπεριέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων οκτώ γραμμαρίων πρωτεΐνης, ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η Β12 που βοηθά την καλή καρδιακή λειτουργία. Βάσει νόμου το αγελαδινό γάλα απαιτείται να είναι εμπλουτισμένο με την βιταμίνη D που βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών.

Η μόνη διατροφική διαφορά ανάμεσα στο πλήρες γάλα, στο γάλα μειωμένης περιεκτικότητας σε λιπαρά (2%) σε εκείνο της χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (1%) και στο χάλα χωρίς καθόλου λιπαρά έχει να κάνει με την περιεκτικότητα σε λίπος και τον αριθμό των θερμίδων.

Για παράδειγμα ένα ποτήρι πλήρες γάλα περιέχει 150 θερμίδες (8 γραμμάρια λίπους) και ένα ποτήρι με γάλα χωρίς λιπαρά περιέχει 90 θερμίδες. Οι ερευνητές εξετάζουν κατά πόσο τα κορεσμένα λίπη που υπάρχουν στο πλήρες γάλα είναι επιβλαβή για την καρδιακή λειτουργία. Το βιολογικό γάλα προέρχεται από αγελάδες οι οποίες έχουν μεγαλώσει χωρίς τεχνητές ουσίες που ενισχύουν την ανάπτυξη, καθώς και τεχνητούς τρόπους που προκαλούν την αυξημένη παραγωγή γάλακτος. Τα ζώα αυτά επίσης τρέφονται με βιολογικές τροφές. Κάποιες μελέτες έδειξαν πως αυτό το γάλα είναι περισσότερο πλούσιο στο Άλφα λινολενικό οξύ (ALA) και ενδεχομένως αυτό να έχει θετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου, ωστόσο το θέμα αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση.

Κατσικίσιο γάλα

Με μια ελαφρώς πιο δυνατή γεύση σε σχέση με το αγελαδινό γάλα, το κατσικίσιο έχει την ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ασβέστιο. Επίσης έχει ελαφρώς λιγότερη ποσότητα λακτόζης από εκείνο της αγελάδας η οποία είναι όμως αρκετή για να δημιουργήσει πρόβλημα σε όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη. Ωστόσο τα μικρότερα σωματίδια λίπους στο γάλα της κατσίκας είναι πιο εύκολο να χωνευτούν σε σύγκριση με εκείνα στο πλήρες αγελαδινό γάλα. Θα πρέπει να είστε σίγουροι πως πριν αγοράσετε κατσικίσιο γάλα, έχετε ελέγξει την ετικέτα του προϊόντος για την λίστα με τα θρεπτικά συστατικά, καθώς δεν είναι πάντοτε εμπλουτισμένο με την βιταμίνη D.

Πρόβειο γάλα

Μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη σε σχέση με το αγελαδινό και το κατσικίσιο (περίπου 15 γραμμάρια πρωτεΐνης σε μια κούπα), ενώ παράλληλα είναι περισσότερο πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη 12 και φολικό οξύ. Ωστόσο δεν έχει καθόλου βιταμίνη D.

«Γαλακτοκομικά» ροφήματα

Τα ροφήματα αυτά δεν περιέχουν γάλα, ωστόσο συχνά ονομάζονται γαλακτοκομικά καθώς είναι αρκετά παρεμφερή με εκείνα που έχουν σαν βάση το γάλα. Όλα τα ροφήματα αυτά που προέρχονται από σπόρους, δεν εμπεριέχουν λακτόζη, δίνοντας πολλές επιλογές σε όσους έχουν δυσανεξία στην συγκεκριμένη ουσία ή απλά επιθυμούν να μην καταναλώσουν ζωικά προϊόντα.

Γάλα σόγιας

Παράγεται από σπόρους σόγιας και νερό, μπορεί να είναι απλό ή και αρωματισμένο. Το δεύτερο έχει μεγαλύτερη ποσότητα σε πρόσθετα ζάκχαρα. Κάθε κύπελλο περιέχει 6-8 γραμμάρια πρωτεΐνης που προμηθεύουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Το γάλα σόγιας είναι ενισχυμένο με ασβέστιο και βιταμίνες Β και D12. Το γεγονός αυτό καθιστά το γάλα σόγιας ένα καλό υποκατάστατο που δεν εμπεριέχει λακτόζη και ζωικά λίπη. Προσοχή όμως! Υπάρχουν και αυτοί που τονίζουν ότι το γάλα σόγιας ίσως τελικά να μην είναι και τόσο καλό.

Γάλα ρυζιού

Πολύ χαμηλότερο σε πρωτεΐνη, το γάλα ρυζιού περιέχει μόνο ένα γραμμάριο ανά φλιτζάνι, ωστόσο είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνες Β και D12. Βεβαιωθείτε πως έχετε διαβάσει την ετικέτα πριν την αγορά καθώς τα θρεπτικά συστατικά διαφέρουν ανάλογα με την μάρκα κα ενώ κάποιες μάρκες εμπεριέχουν αρκετά καλά στοιχεία, κάποιες άλλες δεν έχουν κανένα. Το γάλα ρυζιού κυκλοφορεί και σε μια έκδοση με πιο γλυκιά γεύση με περισσότερες θερμίδες (90 θερμίδες σε κάθε κούπα το γάλα ρυζιού και 120 θερμίδες σε κάθε κούπα γάλακτος ρυζιού εμπλουτισμένο με ζάχαρη).

Γάλα αμυγδάλου

Ένας συνδυασμός νερού και αμυγδάλου αυτό το ρόφημα που δεν έχει ως βάση το μη γαλακτοκομικό ρόφημα είναι επίσης χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη με μόλις ένα γραμμάριο ανά φλιτζάνι. Ελέγξτε την ετικέτα για πρόσθετη ζάχαρη, ασβέστιο και βιταμίνη D καθώς μπορεί να πετύχετε κάποια μάρκα  που έχει αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε μικρές ποσότητες ή και καθόλου.

Γάλα από κάνναβη

Αυτοί οι σπόροι είναι πλούσιοι σε Ωμέγα – 3 και Ωμέγα – 6  λιπαρά οξέα, περίπου τέσσερα γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Ενισχυμένο με βιταμίνες D, B12 και ασβέστιο το γάλα κάνναβης έχει επίσης περίπου πέντε γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι.

Γάλα καρύδας

Αυτό το μη γαλακτοκομικό προϊόν ποικίλει αρκετά. Το κονσερβοποιημένο γάλα καρύδας μπορεί να εμπεριέχει λίπη ή και όχι. Οι εκδόσεις που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη έχουν περίπου τέσσερα γραμμάρια ανά φλιτζάνι και που μπορούν να αντέξουν για μεγάλο διάστημα  εντός της συσκευασίας χωρίς να αλλοιωθούν. Είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνη D και Β12. Ωστόσο το γάλα καρύδας δεν έχει καθόλου πρωτεΐνη και έχει λίγο ασβέστιο.

Διαβάστε ακόμη: Σοκολατούχο γάλα: Σούπερ αποκατάσταση μετά την άσκηση

ΠΗΓΗ: runnersworld.com

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τι να φάω μετά την προπόνηση και σε τι ποσότητες;

Αν μόλις τελειώσατε την προπόνησή σας και αναρωτιέστε τι πρέπει να φάτε, το συγκεκριμένο άρθρο είναι για εσάς! Στο κείμενο που ακολουθεί θα βρείτε τις απαντήσεις στα ερωτήματα «Τι να φάω μετά την προπόνηση; Πόση ώρα μετά να φάω; Να χρησιμοποιήσω κάποιο συμπλήρωμα διατροφής;» 

Προκειμένου όμως να δώσουμε μια απάντηση και να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία του μετα-προπονητικού γεύματος καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε τι συμβαίνει στο σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Αρχικά, όταν οι μύες υποβάλλονται σε έντονη άσκηση δημιουργείται τραύμα στις μυϊκές ίνες, που αναφέρεται ως μυϊκή βλάβη ή «καταστροφή». Στη συνέχεια, το γεγονός αυτό πυροδοτεί μια αλυσίδα διεργασιών με σκοπό την επιδιόρθωση των μυών και την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη και η επιδιόρθωση των μυών δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πώς:

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ας δούμε τώρα ποια είναι η κατάλληλη διατροφή μεταπροπονητικά.

Ποιος είναι ο στόχος;

Στόχος του γεύματος μετά την προπόνηση ή τον αγώνα είναι να επιτύχει τα ακόλουθα:

  • Την αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας (γλυκογόνου)
  • Την αναπλήρωση των υγρών και των ηλεκτρολυτών και
  • Την επιδιόρθωση και την αύξηση της μυϊκής μάζας

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το μεταπροπονητικό γεύμα;

Σε αντίθεση με όσα πιθανόν έχετε ακούσει, μετά την άσκηση, προτεραιότητα του οργανισμού είναι οι υδατάνθρακες!

1. Υδατάνθρακες για αναπλήρωση των αποθεμάτων ενέργειας

Τι υδατάνθρακες να επιλέξω;

Επιλέξτε υδατάνθρακες που απορροφώνται γρήγορα από το σώμα σας. Οι υδατάνθρακες αυτοί ονομάζονται υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι τα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί, η πατάτα κ.α.

Η κατανάλωση υδατανθράκων είναι επιτακτική για την αναπλήρωση του γλυκογόνου, το οποίο θα σας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για την επόμενη προπόνηση.

Πόσους υδατάνθρακες να καταναλώσω;

ydatanthrakes bakopoulos diaitologos

Απαιτούνται  περίπου 1 – 1,5γρ υδατανθράκων/κιλό σωματικού βάρους.

Έτσι, αν για παράδειγμα είστε 75kg θα πρέπει να καταναλώσετε 75γρ – 112γρ υδατανθράκων, οι οποίοι αντιστοιχούν σε:

  • 300 – 450γρ ρύζι μαγειρεμένο
  • 300 – 450γρ μακαρόνια
  • 270γρ πατάτα & 1 μπανάνα κ.α

Φροντίστε να καταναλώσετε τους υδατάνθρακες αυτούς αμέσως μετά την άσκηση καθώς στο στάδιο αυτό το σώμα σας τους αξιοποιεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά!

Να θυμάστε!

Aν δεν καταναλωθούν υδατάνθρακες αμέσως μετά την άσκηση οι ρυθμοί αναπλήρωσης της ενέργειας (γλυκογόνου) είναι εξαιρετικά χαμηλοί.

2. Πρωτεΐνες για αποκατάσταση του μυϊκού ιστού

Οι πρωτεΐνες αποτελούν το δομικό συστατικό των μυών και έτσι η παρουσία τους στο μετα-προπονητικό γεύμα είναι επιτακτική για την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού και την αύξηση της μυϊκής μάζας.

Έτσι, η κατανάλωση πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας μετά την άσκηση είναι ζωτικής σημασίας.

Ως υψηλής βιολογικής αξίας χαρακτηρίζονται οι ζωικές πρωτεΐνες. Καλές πηγές πρωτεϊνών είναι το κοτόπουλο, το ψάρι, τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες, η κατανάλωση 20-25γρ πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας εντός 30 λεπτών μετά την άσκηση παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα για τη συντήρηση και την επισκευή του μυϊκού ιστού.

Μπορείτε να βρείτε την ποσότητα αυτή σε:

  • 90 -120γρ κοτόπουλο
  • Μία ομελέτα με 2 αυγά & 1 τριμμένο τυρί
  • 90 – 120γρ ψάρι ή
  • 2 μέτρια μπιφτέκια

proteines bakopoulos konstantinos

Τι να θυμάστε;

Το περισσότερο δεν είναι πάντοτε καλύτερο! Έτσι, στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί πως πρόσληψη πρωτεΐνης που υπερβαίνει την παραπάνω σύσταση δεν προωθεί περεταίρω την μυϊκή ανάπτυξη!

Ποιες άλλες επιλογές μεταπροπονητικού γεύματος έχω;

Μερικά ακόμη παραδείγματα μεταπροπονητικού γεύματος για «πρωταθλητές» είναι:

  • Σολομός με ζυμαρικά
  • Μοσχάρι άπαχο με πουρέ πατάτας
  • Τονοσαλάτα με ψωμί ολικής αλέσεως
  • Μακαρόνια με κιμά και τριμμένο τυρί χαμηλών λιπαρών
  • Μπαγκέτα ολικής με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών
  • Τυρί cottage με φρούτα
  • Smoothie με φρούτα & πρωτεΐνης ορού γάλακτος
  • Ρόφημα πρωτεΐνης ορού γάλακτος με μπανάνα ή/και πρόσθετους υδατάνθρακες.

Βέβαια γίνεται κατανοητό, πως προκειμένου καθοριστούν οι ποσότητες στα παραπάνω γεύματα απαιτείται ο σχεδιασμός ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου σύμφωνα με τις ανάγκες και τους στόχους του αθλητή/αθλούμενου.

Τι συμβαίνει με τις απώλειες υγρών και ηλεκτρολυτών;

Ακόμη και μετά το τέλος της άσκησης το σώμα σας συνεχίζει να χάνει υγρά και ηλεκτρολύτες μέσω του ιδρώτα και των ούρων.

Ως ως εκ τούτου, για αποτελεσματική ενυδάτωση καταναλώστε 6 ποτήρια υγρών για κάθε 1 κιλό σωματικού βάρους που χάσατε κατά την άσκηση.

Για παράδειγμα, αν πριν την άσκηση το βάρος σας ήταν 75kg και μετά την άσκηση 74kg μιλάμε για απώλεια ενός κιλού άρα, θα πρέπει να καταναλώσετε 6 ποτήρια νερού.

nero askhsh bakopoulos diaitologos

Χρειάζεται να χρησιμοποιήσω κάποιο συμπλήρωμα διατροφής;

Εφόσον οι ανάγκες σας καλύπτονται μέσω μίας ποικιλίας τροφών, άρα και θρεπτικών συστατικών η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής δεν είναι απαραίτητη.

Ωστόσο, τα συμπληρώματα διατροφής υπερτερούν σε χαρακτηριστικά όπως η ταχύτητα απορρόφησης και η συγκέντρωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών γεγονός που τα καθιστά προτιμότερα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε κάποιο πτυχιούχο διαιτολόγο διατροφολόγο ώστε να εκτιμήσει τις ανάγκες σας και να καταρτίσει ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τους στόχους σας.

Τι να κρατήσετε για το τέλος;

Η βέλτιστη αθλητική απόδοση ξεκινά με την καλή διατροφή! Καταναλώστε τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά στη σωστή αναλογία, τροφοδοτήστε το σώμα σας με τα απαραίτητα καύσιμα, τραφείτε σύμφωνα με τους στόχους σας και τα αποτελέσματα είναι θέμα χρόνου!

Πηγή: www.verticalwise.com

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Διατροφή: Μικρές αλλαγές για μεγάλα οφέλη στο ανοσοποιητικό

Πλησιάζουμε προς το χειμώνα και η αλλαγή του καιρού έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή! Μαζί με τα πιο ζεστά ρούχα, όμως, έχουν, ήδη, κάνει την εμφάνισή τους διάφορες ασθένειες που βρίσκονται σε έξαρση αυτή την εποχή.

Το ανοσοποιητικό σου σύστημα ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει πλήθος ιών και μικροβίων, καθώς και δύο από τους μεγαλύτερους εχθρούς του, τον ιό της γρίπης και τον κορωνοϊό Covid-19.

Πέραν από τα γνωστά όπλα που έχεις στη φαρέτρα σου για να τους αποφύγεις, όπως το πλύσιμο των χεριών, την προσωπική υγιεινή και τον επαρκή ύπνο, η διατροφή σου παίζει, εξίσου, πολύ σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσποποιητικού συστήματος, καθώς σου παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία του!

Με δεδομένο ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνονται βήμα-βήμα για να τις συνηθίσεις και να γίνουν μέρος της συμπεριφοράς σου, παρακάτω θα σου προτείνω 5 μικρές αντικαταστάσεις που θα επιφέρουν μεγάλα οφέλη στο ανοσοποιητικό σου σύστημα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις επιθέσεις των κρύων ημερών.

Πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα και πώς το ενεργοποιείς πλήρως

Προϊόντα Ολικής Άλεσης αντί για επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών

Τα επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών, όπως το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά έχουν χάσει μεγάλο μέρος θρεπτικών συστατικών, καθώς κατά την επεξεργασία του σπόρου του σίτου αφαιρείται το πίτουρο και το φύτρο. Αντίθετα, τα προϊόντα ολικής άλεσης (π.χ. ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης κ.ά.) έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και ψευδάργυρο.

Μπάρες Δημητριακών αντί για Σοκολάτα

Αν είναι αρκετά συνηθισμένο για εσένα να θέλεις να καταναλώσεις κάτι γλυκό, κάνε… την αλλαγή! Αντί να καταναλώνεις συχνά μια σοκολάτα πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη, επίλεξε μία μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης με σοκολάτα, μέλι και αμύγδαλα ή φρούτα. Πέραν από τη γλυκιά γεύση θα σου προσφέρει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες, σημαντικά συστατικά για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Λιπαρό Ψάρι αντί για Κόκκινο Κρέας

Παρόλο που το κόκκινο κρέας, περιέχει κάποια θρεπτικά συστατικά που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, η αυξημένη κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με αρνητικές επιδράσεις για την υγεία. Προσπάθησε να περιορίσεις την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και πρόσθεσε στη θέση του κάποιο λιπαρό ψάρι, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί. Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σου σύστημα!

Κανονικό Γιαούρτι αντί για Επιδόρπιο Γιαουρτιού

Το παραδοσιακό γιαούρτι, καθώς και γιαούρτια που αναγράφουν στην ετικέτα τους ότι περιέχουν ‘‘ζωντανές και δραστικές καλλιέργειες’’ αποτελούν καλές πηγές προβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι φιλικά βακτήρια με πολλές ευεργετικές δράσεις για τον οργανισμό, μια εκ των οποίων είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών και καταστρέφουν τοξικές ουσίες. Απέφυγε τα επιδόρπια γιαουρτιού, καθώς δεν αποτελούν καλές πηγές προβιοτικών, ενώ μπορεί να περιέχουν ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες.

Τι αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και πως θα το θωρακίσουμε

Σπιτικά Ποπ Κορν αντί για Αλμυρά Σνακ

Αν νιώσεις την ανάγκη να τσιμπολογήσεις κάτι, επίλεξε να φτιάξεις σπιτικά ποπ κορν αντί για αλμυρά σνακ, τα οποία είναι πλούσια σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Τα ποπ κορν περιέχουν φυτικές ίνες, καθώς και αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία είναι ένας ακόμη σύμμαχός σου στη μάχη έναντι των επιβλαβών παθογόνων μικροοργανισμών. Μάλιστα, φτιάχνοντάς τα στο σπίτι, η ποσότητα του αλατιού και των λιπαρών είναι ‘‘στο χέρι σου’’!

Τι να κρατήσεις

Να θυμάσαι ότι μία ισορροπημένη διατροφή, που χαρακτηρίζεται από ποικιλία και μέτρο είναι μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος στη βέλτιστη κατάσταση. Κάνοντας μικρές αλλαγές, θέτεις τις κατάλληλες βάσεις για τη διατήρηση της υγείας σου!

Διαβάστε επίσης: Γιατί η άσκηση ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα;

Πηγή: www.mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend