Πως ο καφές ελέγχει το βάρος και το αίσθημα της πείνας;

Της Εβίτας Σιατίτσα*

Άλλη μία προσπάθεια ένταξης σε ένα πρόγραμμα διατροφής ξεκινά και όπως είναι αναμενόμενο η διαδικασία δεν είναι πάντα εύκολη. Απαιτείται αυτοσυγκράτηση, υπομονή, πειθαρχία και πάνω από όλα ψυχολογία και διάθεση θετική.

Ο περίγυρός μας αποτελεί πάντα έναν ισχυρό σύμμαχο; Ήξερες ότι σύμμαχοί σου στην προσπάθειά σου μπορεί να είναι και κάτι πολύ πιο απλό που μάλλον το έχεις ήδη στην καθημερινότητά σου; Και αναφέρομαι στον καφέ!

Μα πως ο καφές θα με βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους μου;

O καφές αποτελεί ένα συστατικό με ελάχιστες έως μηδαμινές θα λέγαμε θερμίδες. Μην μπερδευτούμε όμως! Αυτό συμβαίνει πριν κανείς προσθέσει γενναίες κουταλιές ζάχαρης, γάλα πλήρες σε λιπαρά ή ακόμη και κανένα λαχταριστό topping από σαντιγί. Η πρώτη μας ύλη, ο σκέτος ο καφές είναι αυτός που θα αποκαλούσαμε αθώο θερμιδικά.

Επομένως, απολαύστε τον αγαπημένο σας καφέ με την ελάχιστη ζάχαρη (γιατί όχι και καθόλου) και ίσως και με λίγο γάλα χαμηλό σε λιπαρά, εάν τον προτιμάτε έτσι.

Θα σας βοηθήσει λοιπόν να πάρετε τόνωση, λόγω της καφεΐνης, και ταυτόχρονα να «χαζέψετε» πίνοντας τον καφέ σας αντί να τσιμπολογάτε διαρκώς μικρές λιχουδιές.

Περισσότερα οφέλη…

Επιπλέον θα σας βοηθήσει στην ενυδάτωση του οργανισμού καθώς μην ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο σε όγκο συστατικό του καφέ είναι το νερό!

Σε συνδυασμό φυσικά με επαρκή πρόσληψη νερού ο καφές θα βοηθήσει το σώμα σας να ξεδιψάσει και εσάς να διαχωρίσετε το αίσθημα της δίψας με το αίσθημα της πείνας.

Τι εννοώ με αυτό;

Γνωρίζατε πως συχνά το αίσθημα δίψας «μπερδεύεται» με το αυτό της πείνας; Σας έτυχε και εσάς να νομίζετε πως πεινάτε ή να νιώθετε ατονία πιστεύοντας πως σας λείπει ενέργεια ενώ δεν έχει περάσει ούτε μία ώρα από το προηγούμενο γεύμα σας;

Η αφυδάτωση μπορεί όντως να προκαλέσει εξάντληση και ατονία. Αισθήματα που συχνά μεταφράζονται σε έλλειψη ενέργειας οδηγώντας έτσι σε υπερκατανάλωση θερμίδων.

Και πως αλλιώς μπορεί ο καφές να γίνει σύμμαχός σου σε αυτή την προσπάθεια;

Μέσω της καφεΐνης που αυτός περιέχει. Πολυάριθμες μελέτες έδειξαν την θετική επίδραση της καφείνης στο μεταβολικό ρυθμό. Σε μία από αυτές η πρόσληψη καφεΐνης αύξησε τον μεταβολικό ρυθμό 3 ώρες μετά την κατανάλωσή της, ενώ η αύξηση αυτή φάνηκε να συνδέεται με αυξημένη οξείδωση του λίπους στο σώμα.

Με άλλα λόγια φάνηκε πως η πρόσληψη καφεΐνης αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο ο οργανισμός μας καταναλώνει ενέργεια ή όπως αλλιώς θα λέγαμε «καίει θερμίδες», ένα φαινόμενο ωστόσο που παρατηρείται κυρίως στα άτομα που ξεκινούν τώρα την κατανάλωση καφέ.

Και αν σας έδωσα μερικούς ακόμη λόγους να αγαπήσετε τον καφέ τότε να ευχηθώ καλή σας απόλαυση και μία πετυχημένη προσπάθεια διαχείρισης του βάρους σας!

Διαβάστε επίσης: Καφές και άθληση: Τα οφέλη, τα όρια και οι κίνδυνοι

* H Σιατίτσα Εβίτα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην κλινική διαιτολογία. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2008 έως το 2016 και σήμερα διατηρεί διαιτολογικό γραφείο σε κεντρικό σημείο στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Previous ArticleNext Article

Γιατί χάνεις κιλά τρώγοντας όσπρια;

Τα όσπρια βοηθούν στο αδυνάτισμα και μειώνουν τη χοληστερόλη!
Η διατροφή με φασόλια, φακές, ρεβίθια, αρακά και άλλα όσπρια βοηθά στην απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με την μελέτη, τα όσπρια κάνουν κάποιον να νιώθει χορτασμένος, με συνέπεια να του κόβουν την όρεξη να φάει άλλο, πράγμα που βοηθά στην προσπάθειά του να αδυνατίσει.

Τα όσπρια κερδίζουν τη… μάχη κατά του λίπους!

Γιατί χάνεις κιλά με τα όσπρια

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου «Άγιος Μιχαήλ» του Τορόντο, με επικεφαλής τον δρα Ράσελ ντε Σούζα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφολογίας “American Journal of ClinicalNutrition”, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα 21 κλινικών δοκιμών πάνω στα όσπρια.

Όπως διαπιστώθηκε, η κατανάλωση μιας μερίδας οσπρίων τη μέρα (γύρω στα 130 γραμμάρια) οδηγεί σε απώλεια περίπου 0,34 κιλών σε διάστημα έξι εβδομάδων. Αν και το όφελος δεν φαίνεται μεγάλο, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα χαμένα αυτά κιλά δύσκολα επανέρχονται, πράγμα πιο σημαντικό.

Τα όσπρια μας “χορταίνουν” για περισσότερες ώρες από το κρέας

Τα όσπρια περιέχουν βιταμίνες, πρωτεϊνες, ίνες και μέταλλα, ενώ έχουν χαμηλό «γλυκαιμικό δείκτη». Εκτός από το βάρος, μειώνουν και τη χοληστερόλη, ιδίως την «κακή» (LDL).

Σύνδεσμός: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:  http://ajcn.nutrition.org/content/early/2016/03/30/ajcn.115.124677.abstract

Πώς η σόγια μπορεί να μας ανεβάσει τη διάθεση;

Η κατανάλωση προϊόντων σόγιας, (υποκατάστατα κρέατος, γάλακτος, τυριού, κακάο, βουτύρου, σάλτσες, αναψυκτικά διαίτης, ζυμαρικά, ξηρές τροφές, μπισκότα κ.α.) όπως δείχνουν νέα δεδομένα, οδηγεί στην αύξηση της απόδοσης των πνευματικών λειτουργιών, στη βελτίωση της διάθεσης, ενώ είναι αδιαμφισβήτητη η δράση της στην επίτευξη και τη διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με νέες μελέτες και πιο συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο του Missouri στο St Louis των ΗΠΑ, η σόγια έχει μεγάλη επίδραση στη διάθεση μας , με αποτέλεσμα η συστηματική κατανάλωσή της να οδηγεί σε μείωση του άγχους της καθημερινότητάς μας.

Μάλιστα, πέρα από την ελάττωση της ανησυχίας, της αμηχανίας και της νευρικότητας, παρατηρείται και αύξηση του αισθήματος της ευεξίας και της ενεργητικότητας με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες της ζωής με έναν πιο αισιόδοξο τρόπο.

Μείωση βάρους 

Εκτός των ανωτέρω, κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει την ευνοϊκή συμβολή της σόγιας στη μείωση του σωματικού βάρους και στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής. Η σόγια χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αντικαθιστώντας τροφές πλούσιες σε λίπη και υδατάνθρακες.

Για τους παραπάνω λόγους η σόγια θεωρείται πλέον από πολλούς ως  ένα πολλά υποσχόμενο τρόφιμο και όχι ως μια εποχική μόδα που θα φύγει σύντομα από το προσκήνιο.

Διαβάστε επίσης: Τα όσπρια μας “χορταίνουν” για περισσότερες ώρες από το κρέας

 

Με πληροφορίες από άρθρο της Άννας-Λουΐζας Χαλιάσου, Ιατρού, Διαβητολογικού Κέντρου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Επίκουρου Καθηγητή, Διαβητολογικού Κέντρου Πανεπιστημίου Αθηνών, που δημοσιεύθηκε στο ygeiaonline.

x
Send this to a friend