Με ποιον τρόπο ο καφές βελτιώνει την αθλητική σου απόδοση;

Του Κωνσταντίνου Μπακόπουλου*
Πράγματι, σύμφωνα με την Διεθνή Κοινότητα Αθλητικής Διατροφής (ISSN) η καφεΐνη αποτελεί αποτελεσματικό μέσο για τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων. Έτσι η κατανάλωση του ελληνικού ή στιγμιαίου καφέ, που αποτελούν αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων, μπορεί να βοηθήσει να δείτε τις αθλητικές σας επιδόσεις να βελτιώνονται.

Πότε πρέπει να την καταναλώσετε για μέγιστα οφέλη;

Η πλειοψηφία των μελετών αποδεικνύει τη βέλτιστη απορρόφηση και αύξηση στην αθλητική απόδοση όταν η καφεΐνη καταναλώνεται 60 λεπτά πριν την άσκηση. Ωστόσο, έχει επίσης αποδειχθεί ότι η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει την απόδοση ακόμη και 15-30 λεπτά πριν από την άσκηση.

Aποκατάσταση μετά την άσκηση;

Η απάντηση σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών είναι «Ναι!». Πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση καφεΐνης και υδατανθράκων κατά την περίοδο αποκατάστασης μετά την άσκηση ενισχύει τη σύνθεση και συμβάλλει στην ταχύτερη αναπλήρωση των επιπέδων γλυκογόνου.

Aθλήματα αντοχής

Όσον αφορά τα αθλήματα αντοχής μια χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη καφεΐνης μεταξύ των 3 και 6 mg / kg σωματικού βάρους φαίνεται να επαρκεί για τη βελτίωση της απόδοσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πρόσφατη μελέτη σε ποδηλάτες στην οποία φάνηκε ότι όσοι είχαν καταναλώσει 6 mg καφεΐνης / kg σωματικού βάρους βελτίωσαν το χρόνο τους κατά 4-5%.

Oμαδικά και υψηλής έντασης αθλήματα

Ευεργετικές επιδράσεις φαίνεται να έχει η κατανάλωση καφεΐνης και στα ομαδικά (π.χ. ποδόσφαιρο) και υψηλής έντασης αθλήματα (π.χ. αγώνας δρόμου 100m).

Με βάση τις έως τώρα έρευνες η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης της τάξης των 4-6 mg / kg σωματικού βάρους μπορεί να αυξάνει την απόδοση των αθλητών είτε για βραχυπρόθεσμη, είτε για διακοπτόμενη, παρατεταμένη άσκηση υψηλής έντασης.

Kαφεΐνη και ενυδάτωση

Η άποψη πως η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα ενυδάτωσης κατά την άσκηση, λόγω διούρησης, και να οδηγήσει σε αφυδάτωση είναι ευρέως διαδεδομένη. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε αθλητές κατά τη διάρκεια της άσκησης φαίνεται πως η άποψη αυτή αποτελεί ένα μύθο.

Η κατανάλωση καφεΐνης δε φαίνεται να έχει καμία αρνητική επίδραση στην εφίδρωση, στην ισορροπία των υγρών και την ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της άσκησης

Τι συμβαίνει στην περίπτωση ενός αθλούμενου;

Για το μέσο αθλούμενο οι συστάσεις σχετικά με την πρόσληψη καφεΐνης είναι ίδιες με αυτές για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή 400mg /ημέρα διασκορπισμένα μέσα στη διάρκεια της ημέρας ή 200mg αν πρόκειται για μια δόση.

Πώς θα προσλάβω την ποσότητα αυτή;

Αν λοιπόν ετοιμάζεστε για το γυμναστήριο, για τρέξιμο ή την επόμενη προπόνησή σας τότε 1 φλιτζάνι διπλού ελληνικού ή 1 κούπα στιγμιαίου καφέ θα σας τονώσουν, θα αυξήσουν την εγρήγορση σας και θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για την πρόπονησή σας.

Τι πρέπει να προσέξετε;

Καφεΐνη δεν υπάρχει μόνο στον καφέ! Μπορείτε να τη συναντήσετε σε ενεργειακά ποτά, αναψυκτικά τύπου κόλα, στο τσάι ακόμη και στη σοκολάτα, όπως θα δείτε στον πίνακα που ακολουθεί. Προσέξτε ώστε η συνολική κατανάλωση καφεΐνης από όλες τις πηγές να μην ξεπερνά τα 400mg/ημέρα.

Ρόφημα – Τρόφιμο: Καφεΐνη (mg)
Καφές φίλτρου (200ml) 145
Freddo Cappuccino/ Espresso (200ml) 120
Ελληνικός διπλός (140ml) 115
Στιγμιαίος ζεστός (200ml) 110
Φραπέ (200ml) 106
Cappuccino (150ml)/ Espresso (30ml) 60
Τσάι μαύρο (250ml) 43-80
Τσάι πράσινο 25 – 45
Ενεργειακά ποτά (250ml) 80-100
Αναψυκτικά τύπου κόλα (335) 30
Σοκολάτα (40gr) 27

Συνοψίζοντας…

Η κατανάλωση καφεΐνης είναι αποτελεσματική για την ενίσχυση της απόδοσης όταν καταναλώνεται σε χαμηλές έως μέτριες δόσεις τόσο σε αθλήματα αντοχής, υψηλής έντασης αλλά και δύναμης.

Επιπλέον, επιταχύνει την αποκατάσταση μετά την άσκηση ενώ δε σχετίζεται αρνητικά με την ενυδάτωση των αθλητών. Ωστόσο, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ανάμεσα στις συστάσεις για αθλητές και αθλούμενους.

Αν λοιπόν ετοιμάζεστε είτε για τον επόμενο αγώνα σας, είτε για τον μαραθώνιο που πλησιάζει απολαύστε τον αγαπημένο σας καφέ και δείτε την αθλητική σας απόδοση να αυξάνετε.

Διαβάστε ακόμα: Ο καφές μετά την άσκηση μειώνει τους μυϊκούς πόνους!


*Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι τελειόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας – Διατροφής του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Στα πλαίσια της πρακτικής του άσκησης είναι μέλος και εργάζεται με την επιστημονική ομάδα του medNutrition.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Οι εκπληκτικές ιδιότητες του ελληνικού καφέ

«Πάμε για ένα καφέ να τα πούμε;». Αποτελεί μία φράση που είμαι σίγουρη την έχετε προτείνει αρκετές φορές σε φίλους, οικογένεια, συναδέλφους, προκειμένου να συναντηθείτε. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αλλάξει αρκετά τις συνήθειές μας, αλλά όχι και την όρεξή μας για έναν ελληνικό καφέ.

Ξέρατε ότι πέρα από μία αγαπημένη συνήθεια, μας προσφέρει και αντιοξειδωτικά;

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν ενώσεις που βρίσκονται σε τρόφιμα, συνήθως φρούτα και λαχανικά, τα οποία ενώνονται με τις ελεύθερες ρίζες και τις καταπολεμούν. Σε τι μας βοηθάνε; Μελέτες έχουν συσχετίσει την προστασία των αντιοξειδωτικών έναντι χρόνιων παθήσεων, όπως καρκίνος, καρδιαγγειακά, καθώς και νόσο Alzheimer και Πάρκινσον.

Και ο ελληνικός καφές περιέχει αντιοξειδωτικά!

Πέρα από την καφεΐνη, στον καφέ συναντάμε και αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως είναι τα διτερπένια και τα χλωρογενικά οξέα. Και τα δύο ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών, ενώσεων που χαρακτηρίζονται ως αντιοξειδωτικές. Η μέτρια περιεκτικότητα καφεΐνης (40-50mg) στον ελληνικό καφέ σε συνδυασμό με την υψηλή του συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά είναι ο λόγος που τον κάνει ξεχωριστό έναντι άλλων ειδών καφέ. Σκεφτείτε ότι καταναλώνοντας 1 φλιτζανάκι ελληνικού καφέ, που είναι περίπου 75 ml, λαμβάνουμε 117 mg πολυφαινολών.

Ο ελληνικός καφές περιέχει 6,8 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα χυμό πορτοκάλι!

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, τόνισε μάλιστα ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ έχουν μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή μπορούν να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό καλύτερα σε σχέση με εκείνα που συναντάμε στα φρούτα και τα λαχανικά. Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε γνωστό επιστημονικό περιοδικό κατατάσσει τον καφέ σε καλύτερη θέση συγκριτικά με άλλα ροφήματα που γνωρίζουμε ότι περιέχουν υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών.

Ελληνικός καφές & μακροζωϊα

Ας μην ξεχνάμε και την πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο νησί της μακροζωίας, την Ικαρία, προκειμένου να δούμε τα οφέλη που λαμβάνουμε από την κατανάλωση του ελληνικού μας καφέ.

Οι 6 στους 10 συμμετέχοντες, πέρα από ότι ακολουθούσαν μία μεσογειακού τύπου διατροφή με φυσική δραστηριότητα, είχαν καθημερινά μία μέτρια έως υψηλή κατανάλωση ελληνικού καφέ. Η συνήθεια αυτή, φάνηκε να τους δίνει μεγαλύτερο όφελος στη λειτουργία των αγγείων τους, που αποτελεί βασικό δείκτη για την υγεία της καρδιάς.

Επιπλέον, στην ίδια μελέτη φάνηκε ότι άτομα που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση του ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη υγεία του ενδοθηλίου τους και ελαστικότητα των αρτηριών.

Μπορεί όντως τα φρούτα και τα λαχανικά να είναι γνωστά για τα αντιοξειδωτικά τους, αλλά όπως είδαμε και ο ελληνικός καφές έχει τη χάρη του! Απολαύστε τον οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα σας και ακόμα καλύτερα, μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Διαβάστε ακόμα: Με ποιον τρόπο ο καφές βελτιώνει την αθλητική σου απόδοση;

Πηγή: www.medNutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Συνδυασμοί τροφών που δημιουργούν… υπερτροφές!

Συνδυασμοί τροφών που δημιουργούν... υπερτροφές!

Kάποιες τροφές είναι νόστιμες αλλά γίνονται ακόμη πιο θρεπτικές όταν μπορείτε και τις συνδυάζετε με κάποιες άλλες.

Γνωρίζετε για παράδειγμα με τι άλλο πρέπει να φάτε το αυγό για να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά του;

Δοκιμάστε κάποιους από τους παρακάτω συνδυασμούς ώστε να ενισχύσετε σε σημαντικό βαθμό την υγεία σας.

Ένα καλά βρασμένο αυγό μαζί με σαλάτα

Το λίπος από τον κρόκο του αυγού βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει περισσότερο αποτελεσματικά τα καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά που βρίσκει κανείς σε λαχανικά.

Τηγανητές πατάτες με λαχανικά

Συνδυάζοντας μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία με μια τροφή λιγότερο θρεπτική, είναι ένας καλός τρόπος να προσθέσετε γεύση στο γεύμα μας δίχως να απομακρυνθείτε από τον στόχο σας. Απαραίτητη προϋπόθεση η μερίδα από τις πατάτες να είναι μικρή ή μεσαία ώστε να αποφευχθούν οι έξτρα θερμίδες.

Μαρινάδα + μπριζόλα

Το ψήσιμο στην σχάρα είναι ένας καλός τρόπος να φάτε κάτι γευστικό για δείπνο. Ωστόσο το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί συχνά δυνητικά καρκινογόνες ουσίες που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs). Το μαρινάρισμα στο κρέας με μπαχαρικά και άλλες ουσίες, μπορεί να δώσει την λύση σε αυτό το θέμα, καθώς μειώνει ακόμη και 88% της βλαβερές αυτές ουσίες.

Λάχανο με ελαιόλαδο

Τα λαχανικά περιέχουν πολλές λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως Α, D, E και K, το οποίο σημαίνει ότι χρειάζονται λίπος για να απορροφηθούν από τον οργανισμό και σε αυτό ακριβώς βοηθά το ελαιόλαδο. Εκτός από το λάχανο, μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε τα καρότα, τις γλυκοπατάτες και τα μπρόκολα με λίγο λίπος. Με τον τρόπο αυτό τους δίνετε παράλληλα μια πιο ελκυστική γεύση.

Αμύγδαλα με γιαούρτι

Το γιαούρτι βοηθά στη ενίσχυση της βιταμίνης D στον οργανισμό η οποία είναι απαραίτητη για τα υγιή οστά, για την βελτίωση του ανοσοποιητικού και για την καλή διάθεση. Αν τρώτε γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, δοκιμάστε να ρίξετε από πάνω μερικά αμύγδαλα. Το λίπος που περιέχουν, συμβάλει στην αύξηση της βιταμίνης D στο αίμα κατά 32%.

Σαρδέλες με σπανάκι

Αυτό τα λιπαρό ψάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνη D, ενώ το σπανάκι από την πλευρά του προσφέρει στον οργανισμό έξτρα μαγνήσιο. Έρευνα του 2013 έδειξε πως το μαγνήσιο αλληλεπιδρά με την βιταμίνη και ενισχύει τα επίπεδα της D στο σώμα.

Κουρκουμάς με μαύρο πιπέρι

Οι ευεργετικές ιδιότητες της κουρκουμίνης, του σπόρου του κουρκουμά είναι ευρέως γνωστές όπως είναι γνωστό ότι συχνά είναι δύσκολη η απορρόφηση από τον οργανισμό. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί όταν ο κουρκουμάς μαγειρεύεται μαζί με το μαύρο πιπέρι.

Τοστ με αβοκάντο

Το λίπος του αβοκάντο επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο διασπώνται οι υδατάνθρακες, απορροφώνται από τον οργανισμό και μετατρέπονται εν τέλει σε ζάχαρη. Προσθέστε στο τοστ ένα τηγανητό αυγό για έξτρα πρωτεΐνη.

Ντοματόσουπα με σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει σίδηρο και αποτελεί μια καλή εναλλακτική αν δεν είστε φίλοι με το κρέας. Προκειμένου να απορροφηθεί ευκολότερα από το σώμα σας θα πρέπει να συνδυαστεί με μια πηγή βιταμίνης C και σε αυτό ακριβώς εξυπηρετεί η κατανάλωση της ντομάτας.

Καστανό ρύζι με φακές

Αν είστε χορτοφάγοι θα έχετε ακούσει για συνδυασμούς τροφών που είναι απαραίτητοι για να διασφαλίσετε πως παίρνετε πλήρεις πρωτεΐνες. Ένας καλός συνδυασμός για να πετύχετε κάτι τέτοιο είναι το καστανό ρύζι με τις φακές μαζί με φιστικοβούτυρο.

Νερό με ανθρακικό

Αν έχετε πρόβλημα με το να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες απλού νερού, ίσως αυτό με τις φυσαλίδες να σας βοηθήσει. Μια γερμανική έρευνα έδειξε πως τα άτομα που παρασκευάζουν ανθρακούχο νερό στο σπίτι, πίνουν γενικά περισσότερο νερό από εκείνους που δεν καταφεύγουν σε αυτή την επιλογή.

Κόκκινο κρασί + μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι περιέχει ένα συστατικό που λέγεται πιπερίνη η οποία μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας της ρεσβερατρόλης, ένα αντιοξειδωτικό που περιέχεται στο κόκκινο κρασί.

Πράσινο τσάι με λεμόνι

H βιταμίνη C βοηθά να επιβιώσουν οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού κατά την μετακίνησή τους μέσω του πεπτικού σωλήνα στα σημεία του σώματος που απορροφώνται.

Φιστίκια με σταφίδες

Τρώγοντας ξηρά φρούτα μαζί με ξηρούς καρπούς μπορείτε να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας και παράλληλα να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Ο συνδυασμός σας προσφέρει μέταλλα, φυτικές ίνες και βιταμίνες, ενώ το λίπος από τα φιστίκια κρατά σε ισορροπία τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Οι σταφίδες είναι ιδανικές.

Καφές + ντόνατ

Η καφεΐνη σε συνδυασμό με την ζάχαρη τονώνει τη γνωστική λειτουργία σύμφωνα με ισπανική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010. Φυσικά το ντόνατ δεν θα πρέπει να γίνει συνήθεια για το πρωινό σας.

Διαβάστε ακόμα: Εννέα υγιεινά και θρεπτικά σνακ χωρίς αλάτι

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend