Ο πόνος στη μέση ή η οσφυαλγία προκαλεί τις περισσότερες φορές πανικό και αγωνία απασχολώντας πάνω από το 70% του πληθυσμού.
Συνήθως, θα τρέξουμε στο κοντινότερο φαρμακείο άμεσα για να πάρουμε μια φαρμακευτική αγωγή και πολλές φορές χωρίς τη συμβουλή του ιατρού ή του φυσικοθεραπευτή μας.
Ωστόσο, ο πόνος, ειδικά αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη διάγνωση και αιτιολογία για να δοθεί και η κατάλληλη θεραπεία, παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να γίνει και χρόνιος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν άμεσα οι καθημερινές μας δραστηριότητες, να δημιουργηθεί φόβος όσον αφορά την κίνηση λόγω πόνου και να μειωθεί η ποιότητα ζωής μας έχοντας μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχολογίας μας και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.
Τι να κάνω αν με πονάει η μέση μου;
Το πρώτο και πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως ο πόνος στη μέση θέλει κίνηση και όχι να μείνουμε στο κρεβάτι, σύμφωνα με έρευνες η παραμονή στο κρεβάτι για παραπάνω από 3 μέρες επιδεινώνει σημαντικά τον πόνο.
Η ακινησία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της δυσκαμψίας σε όλο το σώμα και τη μείωση της γενικότερης κινητικότητάς μας. Το περπάτημα όσο μπορούμε έστω και με ζώνη, απλές διατάσεις και ασκήσεις σύμφωνα με τις συμβουλές του φυσικοθεραπευτή είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν μαζί με τις οδηγίες του ιατρού όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή.
Εφόσον, ο πόνος δεν υποχωρεί μέσα σε 5 μέρες θα χρειαστεί να δείτε τον φυσικοθεραπευτή σας άμεσα για αξιολόγηση και την κατάλληλη θεραπεία διότι κάθε πόνος τη μέση έχει και άλλη αιτιολογία και χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Δίνουμε έμφαση σε αυτό διότι πολλές φορές επικρατεί μια λανθασμένη άποψη πως η ίδια θεραπεία που βοήθησε ένα φίλο, συγγενή με πόνο στη μέση θα είναι αποτελεσματική και σε εμάς κάτι το οποίο δεν είναι σωστό διότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάθε πάθηση στη μέση επίσης.
Έτσι, οι κατάλληλοί επαγγελματίες υγείας χρειάζονται για τη σωστή θεραπεία, ο φυσικοθεραπευτής και ο ιατρός.
Ο πόνος στη μέση θέλει κίνηση και όχι ακινησία ακόμα και μετά από χειρουργεία στην οσφυϊκή μοίρα ο ασθενής θα σηκωθεί άμεσα καθιστός και μετά όρθιος αλλιώς ο κίνδυνος ακόμα και για μόνιμη βλάβη ανάλογα την περίπτωση αυξάνεται σε μεγάλο ποσοστό. Συγκεκριμένα, τα οφέλη της άμεσης κινητοποίησης σε περιπτώσεις πόνου στη μέση είναι τα εξής..
- Αποφυγή δυσκαμψίας
- Αύξηση κινητικότητας σε όλο το σώμα
- Αποφυγή ατροφίας και αδυναμίας στα κάτω άκρα και τον κορμό
- Μείωση του χρόνου θεραπείας και αποκατάστασης
- Μείωση του πόνου
- Διατήρηση σωματικού βάρους στα σωστά επίπεδα
Πως να περπατάω αν με πονάει η μέση μου;
Ενδεικτικά και πάντα με τη συμβολή του φυσικοθεραπευτή σας θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα για να έχετε μια σωστή βάδιση σε περίπτωση πόνου στη μέση
- Ευθυτενής βάδιση ενεργοποίηση των γλουτιαίων μυών καθώς περπατάτε
- Χρήσης ζώνης αν ο πόνος είναι έντονος και χρειάζεστε μια ενίσχυση για τις πρώτες μέρες αλλά όχι συνέχεια
- Περπάτημα με κίνηση και στα χέρια και τους ώμους εναλλάξ
- Σταδιακή αύξηση της ταχύτητας του περπατήματος για αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στη σπονδυλική στήλη
Να βάλω ζεστά ή κρύα επιθέματα για τον πόνο στη μέση;
- Ζεστά επιθέματα χρησιμοποιούνται για μυοχαλάρωση δηλαδή στο 70% των περιπτώσεων που η αιτία του πόνου στη μέση είναι ο μυϊκός σπασμός
- Ψυχρά επιθέματα θα χρησιμοποιηθούν για να μπλοκαριστεί η οδός του πόνου και κυρίως σε νευραλγίες δηλαδή σε περιπτώσεις οσφυοισχιαλγίας με νευρολογικά συμπτώματα.
- Πάντα ρωτάμε τον φυσικοθεραπευτή μας πριν χρησιμοποιήσουμε ζεστά ή ψυχρά επιθέματα
Όσον αφορά τις ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε δείτε το παρακάτω βίντεο που σας δείχνει απλές ασκήσεις για το οξύ στάδιο. Πάντα ζητάμε τη συμβουλή του φυσικοθεραπευτή πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε.
Διαβάστε επίσης: Παίζει ρόλο όντως ο καιρός όταν πονάνε τα κόκαλά σας;
Πηγή: www.fmh.gr
Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News