Γκελαούζος: Στο Βερολίνο για να σπάσω το ρεκόρ μου και να προκριθώ στους Ολυμπιακούς

Arla PROTEIN Running team: Έζησε δυνατά τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας 2018

Προπόνηση, φαγητό, ύπνος και πάλι από την αρχή. Αυτό ήταν το πρόγραμμα του Κώστα Γκελαούζου τις 65 ημέρες, που βρέθηκε στο υψόμετρο του Φλάγκσταφ, εκεί όπου ξεκίνησε τη διαδρομή του με στόχο τους Ολυμπιακούς του 2024.

Ο έμπειρος αθλητής επέλεξε φέτος, μαζί με τον συναθλητή του Παναγιώτη Καραΐσκο , το φημισμένο προπονητικό κέντρο των ΗΠΑ για το βασικό κομμάτι της προετοιμασίας του. Στο υψόμετρο των 2.100 μ. έδωσε συνέχεια σε ότι έχει δουλέψει με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, με στόχο σε λίγες ημέρες στον μαραθώνιο του Βερολίνου (25/9) να κυνηγήσει μια σπουδαία επίδοση.

Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία. Όταν πήγαμε οι περισσότεροι προετοιμαζόντουσαν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον. Φοβερές αθλητικές εγκαταστάσεις, φοβερή αθλητική νοοτροπία. Στο Φλάγκσταφ ζούσες για να κάνεις προπόνηση“, είπε ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμος των τελευταίων ετών και συμπλήρωσε:

Ο Κώστας Γκελαούζος στη διάρκεια προπόνησης στο Φλάγκσταφ

Θέλαμε ένα μέρος με υψόμετρο και καλό καιρό. Απορρίψαμε Κένυα και Αιθιοπία, γιατί το καλοκαίρι έχει τους μουσώνες και καταλήξαμε στο Φλάγκσταφ, που θεωρώ πως είναι το καλύτερο μέρος για να προετοιμαστεί ένας δρομέας“. Ο Γκελαούζος στο διάστημα των ημερών που βρέθηκε στο Φλάγκσταφ είχε την ευκαιρία όχι μόνο να βελτιώσει την αθλητική του απόδοση, αλλά πολύ περισσότερο να μαζέψει εικόνες και εμπειρίες από ένα περιβάλλον, που απέχει αρκετά από την ελληνική αθλητική καθημερινότητα.

Μου έμεινε περισσότερο ο τρόπος που ζουν οι αθλητές. Ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι αθλητές. Στην Αμερική ο αθλητής είναι επαγγελματίας. Κι έτσι τον αντιμετωπίζει ο κόσμος. Οι συνθήκες προπόνησης πραγματικά μοναδικές. Η πόλη των 100.000 κατοίκων είχε έξι στάδια για προπόνηση. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε σπουδαίους αθλητές των αποστάσεων. Τις προπονήσεις μας τις κάναμε κυρίως οι δύο μας, ωστόσο στην πραγματικότητα ποτέ δεν προπονηθήκαμε μόνοι μας. Όταν πηγαίναμε στο στάδιο υπήρχαν άλλοι 30 δρομείς που έκαναν αντοχή με τους οποίους είχαμε επαφή“, συμπλήρωσε.

Οι ημέρες στο Φλάγκσταφ απαιτούσαν πολύ ξεκούραση, καλό φαγητό και πολύ δουλειά. “Η πρώτη προπόνηση ξεκίναγε στις 05.00 και τελείωνε στις 07.00. Επιστρέφαμε σπίτι για ξεκούραση και φαγητό και κάναμε ένα ακόμη δίωρο στις 17.00-19.00. Στις 21.00 πηγαίναμε για ύπνο ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο απαιτητικό πρόγραμμα. Το 80% της προπόνησης έβγαινε στο δρόμο και το υπόλοιπο στο στάδιο. Υπήρχαν ευθείες χωμάτινες διαδρομές 30χλμ. στις οποίες βγάζαμε πολύ εύκολα 20-22 χιλιόμετρα χωρίς να το καταλάβουμε. Κι όλα αυτά σε ένα περιβάλλον χωρίς αυτοκίνητα και χάος. Μάλιστα αν τύχαινε να περάσει κάποιο αυτοκίνητο πάντα μας έδινε προτεραιότητα“.

Ο Γκελαούζος είχε περάσει πρώτος τη γραμμή τερματισμού στον ΑΜΑ του 2021 σε 2.16.49

Ο αθλητής του Σταύρου Καρρέ στον Μαραθώνιο της Αθήνας το 2021 τερμάτισε σε 2.16.49, επίδοση που ήταν ρεκόρ του στη διαδρομή και δείχνει πως σε μία πιο βατή διαδρομή θα είναι σε θέση να διεκδικήσει έναν πολύ καλό χρόνο. Τον χρόνο αυτό θα τον επιδιώξει στις 25 του μηνός στη διοργάνωση του Βερολίνου, στον πιο “γρήγορο” μαραθώνιο της Ευρώπης.

“Στον μαραθώνιο του Βερολίνου. Σίγουρα θέλω έναν χρόνο κάτω από το ατομικό μου 2.14.30. Θεωρώ πως αν δεν πάει κάτι στραβά την ημέρα του αγώνα, θα είμαι σε θέση να τρέξω κάτω από τις 2.14.00. Ο στόχος μου είναι να κυνηγήσω μέσω του ράνκινγκ την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Για να συμβεί αυτό θέλω από φέτος να αρχίσω να προσεγγίζω επιδόσεις στο 2.13.00 ώστε του χρόνου να επιδιώξω ακόμη καλύτερους χρόνους. Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο θεωρώ πως είμαι περίπου 20% βελτιωμένος σε όλα τα στάδια της προπόνησης“. Ο 32χρονος αναφέρθηκε και στα υψηλά όρια που θέτει η WA στο μαραθώνιο.

Νομίζω πως αυτό συμβαίνει γιατί έχει αλλάξει προς τα πάνω το επίπεδο στο αγώνισμα, την ίδια ώρα που εμείς έχουμε μείνει πίσω. Δε θεωρώ πως είναι παράλογο εκεί που έχει φτάσει το όριο. Απλώς πλέον έχει γίνει δυσκολότερη και η πρόκριση μέσω του ράνκινγκ“, είπε.

Ο Γκελαούζος αναγνωρίζοντας πως η επίτευξη των στόχων δεν θα έρθει παρά μόνο με τις ανάλογες θυσίες, έχει επιλέξει τη φετινή σεζόν όχι μόνο να συνεχίσει – όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια – τη σκληρή προπόνηση, αλλά να την κάνει στο σωστό μέρος. “Μετά το Βερολίνο θα πάω στις ιταλικές Άλπεις για να κάνω εκεί την προπόνηση μου. Αρχές Νοεμβρίου θα επιστρέψω στην Ελλάδα για να τρέξω στον Μαραθώνιο της Αθήνας (13/11). Φέτος με την ενίσχυση από τους χορηγούς και την Ομοσπονδία αποφάσισα να ακολουθήσω το σωστό τρόπο για την προετοιμασία μου. Οι δρόμοι αντοχής χρειάζονται υψόμετρο χωρίς αυτό δεν μπορούν να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα“, κατέληξε ο Έλληνας δρομέας.

Πηγή: ΣΕΓΑΣ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Νάντια Συντζανάκη: Κάθε χρόνο περιμένω πώς και πώς το TRIMORE M.T. Rethymno I ISOMAN

Μια ανάσα πριν τη διεξαγωγή του 4ου TRIMORE M.T. Rethymno I ISOMAN, στις 23-25 Σεπτεμβρίου 2022 και η ομάδα της TRIMORE Sport Events, όπως το συνηθίζει, έχει σχεδιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα με αθλητικές, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα αθλητών.

Ένας αγώνας που αναμένεται όχι μόνο με μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω της άρτιας και διεθνούς επιπέδου διοργάνωσης, αλλά και γιατί για τους περισσότερους αθλητές, επισκέπτες και ντόπιους, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα… τσεκάρισμα δυνάμεων και πορείας της καλοκαιρινής προετοιμασίας.

Μια από τις… σταθερές του αγώνα, ακούει στο όνομα Νάντια Συντζανάκη. Η ελληνίδα κορυφαία τριαθλήτρια θα είναι για 4η φορά παρούσα συμμετέχοντας στον αγώνα Spint Triathlon και όπως και τις 3 προηγούμενες φορές θέλει να κόψει πρώτη την κορδέλα του τερματισμού.

«Το περιμένω πως και πως κάθε χρόνο. Για εμάς τους Κρήτες αθλητές είναι ένα μεγάλο και σημαντικό ραντεβού. Μια ευκαιρία να λάβουμε μέρος σε έναν αγώνα με άρτια οργάνωση και τεχνογνωσία. Δεν έχουμε και πολλές ευκαιρίες τέτοιες στο νησί μας», λέει με παράπονο η «ironwoman” που παράλληλα συνεχίζει την προετοιμασία της για το ραντεβού της με το IROMAN Greece που φέτος θα γίνει στη βουλιαγμένη.

«Δεν έχω καταφέρει φέτος λόγω υποχρεώσεων και γεμάτου αγωνιστικού προγράμματος (σ.σ. στο εξωτερικό) να φύγω από το νησί για να συμμετάσχω σε αγώνες εντός Ελλάδας εκτός από τις Σπέτσες. Δυστυχώς αυτό αποτελεί τροχοπέδη στην προετοιμασία μου, αλλά το παλεύω όσο μπορώ και νομίζω ότι ανταποκρίνομαι. Ο αγώνας στο Ρέθυμνο είναι μια ευκαιρία να μπω σε ρυθμό και να τεστάρω τις δυνάμεις μου. Δεν συμμετέχω στην μεγάλη απόσταση, αλλά για μένα είναι σημαντικό να δω που βρίσκομαι και να… ξεμουδιάσω από τις σκληρές προπονήσεις», τονίζει.

Η Κρήτη έχει τις δυνατότητες να διοργανώσει αγώνες λόγω του… τερέν που διαθέτει από άκρη σ’ άκρη και όπως λέει και η Νάντια, αυτό πρέπει να γίνει στο μέλλον: «Χρειαζόμαστε αγώνες για να τονώσουμε και το τριαθλητικό πνεύμα στην Κρήτη και να δημιουργήσουμε και νέους τριαθλητές. Η Trimore επιμένει και στους παιδικούς αγώνες και καλά κάνει. Οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στους νεότερους την κουλτούρα του τριάθλου και το άθλημα να πάρει τα πάνω του τα επόμενα χρόνια και στον τόπο μας. Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε τις συνθήκες, τα μέρη. Εύχομαι με τη δημιουργία της νέας ομοσπονδίας να ακολουθήσουμε ένα καλύτερο δρόμο με το βλέμμα στο μέλλον», είναι τα λόγια της.

Όσο για τους στόχους της: «Σε βάθος χρόνου στόχος μου είναι η… ξεκούραση. Ήταν δύσκολη χρονιά το 2022 από πολλές απόψεις για όλους μας. Και ήταν δύσκολη εξαιτίας των δύο προηγούμενων ετών με τον Covid-19 που πολλές διοργανώσεις ματαιώθηκαν και αρκετοί αθλητές βρέθηκαν εκτός στόχων και εκτός ρυθμού. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλύτερα στο μέλλον…», είναι η ευχή της Χανιώτισσας τριαθλήτριας.

Ψηλά ο πήχης…

Οι επιτυχημένες και άρτιες διοργανώσεις των προηγούμενων ετών έχουν θέσει ψηλά τον πήχη. Με στόχο πάντα τον αθλητικό ενθουσιασμό και την ανάπτυξη του τουρισμού εμπειρίας μέσα από την αθλητική ευκαιρία, η TRIMORE Sport Events έχει σχεδιάσει μία ακόμη διοργάνωση με πάθος και αφοσίωση, ώστε να αναδείξει το αθλητικό ιδεώδες και να προσφέρει ένα τριήμερο γεμάτο ενθουσιασμό, συγκινήσεις, ψυχαγωγία και Κρητική παράδοση στους αθλητές, τις οικογένειες και τις παρέες τους, με υπευθυνότητα και συνέπεια.

Φέτος, οι αθλητές θα κληθούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στα παρακάτω αθλήματα, στις αποστάσεις που ταιριάζουν στον κάθε ένα:

  • TRIathlon Olympic distance (1,5km κολύμβησης, 40km ποδηλασίας, 10km τρέξιμο)
  • TRIathlon Half Olympic distance (750m κολύμβησης, 20km ποδηλασίας, 5km τρέξιμο)
  • ISOMAN Equalized TRIathlon Quarter Distance (2,8km κολύμβησης, 24,6km ποδηλασίας, 10,6km τρέξιμο)
  • Τρέξιμο πόλης (5km και 10km)
  • Κολύμβηση Open Water (0.5km, 2.5km, 5km)

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται, περιλαμβάνει παιδικές αθλητικές δραστηριότητες, όπως κολύμβηση Open Water και παιδικό ISOMAN, Stress Run, σκυταλοδρομίες τρεξίματος, ποδηλατική βραδυπορία και δεξιοτεχνία, yoga, ενώ τοίχος αναρρίχησης πρόκειται να στηθεί σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ρεθύμνου στην πλατεία, για να δημιουργήσει μια ξεχωριστή πρόκληση στους πιτσιρικάδες, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους σε αυτό το ξεχωριστό σπορ.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ

Δείτε όλες τις πληροφορίες για τον αγώνα ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης: 4th TRIMORE ISOMAN 2022: Ραντεβού με τη δυναμική όψη του Ρεθύμνου

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ 24 ωρών με 319 χλμ. από τον τεράστιο Αλεκσάντρ Σορόκιν!

Πέρυσι τον Αύγουστο, ο Αλεκσάντρ Σορόκιν κατάφερε να σπάσει το «ακατάρριπτο» παγκόσμιο ρεκόρ 24 ωρών που διατηρούσε από το 1997 ο θρυλικός Έλληνας υπερδρομέας Γιάννης Κούρος (188,590 μίλια / 303,506 χλμ.). Σήμερα…

18 Σεπτεμβρίου 2022, ο Λιθουανός υπεραθλητής κατέρριψε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ των 192,251 μιλίων / 309.399 χλμ. που είχε πετύχει στην Πολωνία, κατά τη διάρκεια του Ultra Park Weekend – 24-Hour. Στον αγώνα 24ωρών που διεξήχθη στη Βερόνα της Ιταλίας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ο Σορόκιν ακολούθησε από την αρχή έναν εκπληκτικά επιθετικό ρυθμό για να τερματίσει δυνατά μετά από 319 χλμ. / 198,2 μίλια (στα ανεπίσημα, για την ώρα, αποτελέσματα).

Μάλιστα, 10 λεπτά μετά τις 23 ώρες είχε ήδη καταφέρει να βελτιώσει το προηγούμενο ρεκόρ του των 309,399 χλμ. και μάλλον, το επόμενο μεγάλο στοίχημα ήταν αν θα καταφέρει να φτάσει το δύσκολο όριο των 200 μιλίων.

Μην ξεχνάμε ότι ο 41χρονος σπεσιαλίστας των υπεραποστάσεων ξεκίνησε ορεξάτος για ρεκόρ από τις αρχές της χρονιάς, όταν στην κούρσα του «Spartanion» στο Τελ Αβίβ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατεβαίνει τις 11 ώρες στα 100 μίλια (160,934 χλμ.), ενώ πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ και στο 12ωρο!

Ο Αλεκσάντρ Σορόκιν, ο ταχύτερος ξένος αθλητής στην ιστορία του «Σπάρταθλον», το 2017 αναδείχθηκε νικητής στον ιστορικό υπερμαραθώνιο από την Αθήνα στην Σπάρτη με 22ώρ.04.04, πετυχαίνοντας έτσι την καλύτερη επίδοση από ξένο δρομέα στον αγώνα και ελάχιστα λεπτά χειρότερη από τις 21ώρ.57:36 που χρειάστηκε ο Ζησιμόπουλος για να νικήσει στον περσινό αγώνα.

Ο πίνακας με τις επιδόσεις των 10 πρώτων αθλητών:

24ωρο Βερόνα

Δείτε τα αποτελέσματα εδώ.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend