Ποιες τροφές αντιστρέφουν τη γήρανση των μυών;

Ένα μήλο και μια πράσινη ντομάτα την ημέρα μπορούν να καταπολεμήσουν τη γήρανση των μυών του σώματος.

Κάποιοι διστάζουν να τρώνε το μήλο με τη φλούδα του γιατί φοβούνται ότι θα εκτεθούν στα κατάλοιπα των φυτοφαρμάκων που έχει. Ο φόβος αυτός δεν είναι αβάσιμος διότι το μήλο πράγματι είναι ένα φρούτο με πολλά κατάλοιπα φυτοφαρμάκων διότι έχει σημαντικούς εχθρούς από τους οποίους πρέπει να προστατευθεί. Από την άλλη μεριά, τα περισσότερα αντιοξειδωτικά του μήλου βρίσκονται στη φλούδα του.

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Biological Chemistry υποδεικνύει ότι η φλούδα του μήλου αλλά και η πράσινη ντομάτα έχουν ένα σημαντικό όφελος για τους μυς.

Γιατί “ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα”;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα βρήκαν ότι το μήλο και η πράσινη ντομάτα προστατεύουν από την απώλεια της μυϊκής μάζας και την ατροφία των μυών που εμφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας.

Ωστόσο η μελέτη αυτή έγινε σε ποντίκια και ακόμα δεν έχει αποδειχτεί ότι ισχύει και στον άνθρωπο. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί μελέτη σε ανθρώπους ώστε να επιβεβαιωθεί το εύρημα.

Ουρσολικό οξύ και τοματιδίνη

Όπως εξηγεί ο Κρίστοφερ Άνταμς, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Ιατρικής, η απώλεια της δύναμης και της μυϊκής μάζας όσο περνούν τα χρόνια οφείλεται στη βλαβερή δράση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ATF4 και οδηγεί σε εκφύλιση των μυών.

Η φλούδα του μήλου περιέχει την ουσία ουρσολικό οξύ η οποία εξουδετερώνει σε σημαντικό βαθμό τη δράση της  πρωτεΐνης ATF4. Την ίδια θετική επίδραση έχει και η ουσία τοµατιδίνη που βρίσκεται στην πράσινη ντομάτα.

Η μελέτη έδειξε πως το όφελος της πρόσληψης του ουρσολικού οξέος και της τοματιδίνης είναι πολύ σημαντικό. Οι δύο ουσίες πρόλαβαν την απώλεια της μυϊκής αδυναμίας σε ηλικιωμένα ποντίκια: αύξησαν κατά 10% τη μυϊκή μάζα και, ακόμη πιο σημαντικό, την ποιότητά τους κατά 30%. Το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε μέσα σε δύο μήνες.

Η “κακή περουβιανή” που δίνει ενέργεια σε όσους αθλούνται

“Με τη μείωση της δραστηριότητας ATF4, το ουρσολικό οξύ και η τοματιδίνη επιτρέπουν στους σκελετικούς μύες να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της γήρανσης”, ανέφερε ο Άνταμς.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τα άτομα τρίτης ηλικίας που πάσχουν από μυϊκή αδυναμία και ατροφία των μυών.

Διαβάστε επίσης: Γιατί “ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα”;

Previous ArticleNext Article

Τι πρέπει να προσέξετε αν αποφασίσετε να νηστέψετε  

Μετά την Καθαρά Δευτέρα αρκετοί άνθρωποι επιλέγουν να νηστέψουν. Η μεγάλη αλλαγή στη διατροφή μας είναι ότι δεν τρώμε κρέας και γαλακτοκομικά, ωστόσο αρκετοί νηστεύουν και το λάδι. Είναι δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή μας για 40 και κάτι ημέρες, επηρεάζουν τον οργανισμό μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιες συμβουλές, προκειμένου να καταφέρουμε να ικανοποιήσουμε τόσο τις ψυχολογικές, όσο και τις σωματικές μας ανάγκες.

Τα θετικά 

Όλη αυτή η διαδικασία, δεν έχει μόνο αρνητικά. Απέχοντας για αρκετό διάστημα από τα κρεατικά και τα γαλακτοκομικά σίγουρα μειώνουμε σε μεγάλο βαθμό την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων, κάτι που μας αποτοξινώνει.

Επίσης αναζητώντας άλλες πηγές ενέργειας έχει παρατηρηθεί αύξηση στην κατανάλωση φυτικών ινών, κάτι που επίσης δεν είναι κακό για τον οργανισμό μας.

Παράλληλα αυξάνουμε την ποσότητα βιταμινών με τα λαχανικά που καταναλώνουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα, τα φρούτα που επίσης είναι μια λύση που δίνει ενέργεια και φυσικά τα δημητριακά και τα όσπρια για όσους δεν νηστεύουν το λάδι.

Αυτά είναι τα θετικά, ωστόσο, υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες.

Τα αρνητικά

Όταν η νηστεία είναι ιδιαίτερα αυστηρή, για μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρούνται έλλειψεις στον οργανισμό σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Το ασβέστιο είναι ένα από αυτά, αφού το βρίσκουμε σε μεγάλες ποσότητες στα γαλακτοκομικά που δεν επιτρέπονται.

Γι’ αυτό θα πρέπει να τρώμε αρκετό λάχανο, μπρόκολο, σπανάκι, αμύγδαλα, ταχίνι ή σουσάμι.

Επίσης το γεγονός ότι δεν τρώμε κρέας, μειώνει τις πρωτεΐνες που πρέπει να παίρνουμε, οπότε καλό είναι να έχουμε καθημερινά στη διατροφή μας όσπρια και ορισμένα θαλασσινά, αλλά και ρύζι, ζυμαρικά και ψωμί που είναι ταυτόχρονα πηγές υδατανθράκων που μας δίνουν ενέργεια, ωστόσο πρέπει να τα καταναλώνουμε με προσοχή. Επίσης το καλαμπόκι, οι πατάτες και φυσικά για όσους τα προτιμούν, τα μανιτάρια είναι καλές πηγές.

Μερικές εξαιρετικές λύσεις για την καθημερινή μας διατροφή κατά την περίοδο της νηστείας, έρχονται από τον συνδυασμό τροφίμων. Το σπανακόρυζο ή το λαχανόρυζο, φρουτοσαλάτες από διάφορα φρούτα εποχής, λαχανοντολμάδες, ντολμαδάκια γιαλαντζί και άλλες πολλές ιδέες διατροφής θα μας κρατήσουν υγιείς και δυνατούς.

Προσοχή: Να πίνετε νερό, να μην καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες θερμιδογόνα τρόφιμα όπως το ψωμί ή ο χαλβάς, να κάνετε μια εξέταση αίματος αν δεν αισθάνεστε καλά. Άνθρωπο που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναιμίας και έλλειψης σιδήρου καλό είναι να βρίσκονται σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί η νηστεία να “καταστρέψει” την προπόνησή μας;

Τρεις “γνωστές” δίαιτες που δεν κάνουν αυτό που θέλετε

Οι δίαιτες που δεν κάνουν ό,τι υπόσχονται!

Γράφει ο Νίκος Καφετζόπουλος*

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον των ανθρώπων για την διατροφή, την άσκηση και γενικά για την ευεξία. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει και ένα μεγάλο άλμα στην διατροφική παραπληροφόρηση και στις διατροφικές μόδες -δίαιτες! Ας δούμε τις δίαιτες που δεν πρέπει να ακολουθήσεις.

Παλαιολιθική δίατα

Τι είναι αυτό; Αυτή η δίαιτα κυκλοφορεί με πολλά ονόματα (στην Αμερική κυρίως), αλλά η προϋπόθεση είναι η ίδια – τρώτε μόνο φυτικές τροφές και τις τρώτε ωμές.

Διατροφικό σχόλιο:Μια καλά σχεδιασμένη φυτοφαγική δίαιτα με τη λήψη απαραίτητων συμπληρωμάτων, μπορεί να είναι μια υγιεινή διατροφή, αλλά δεν αποτελεί εγγύηση για απώλεια βάρους. Ένα vegan cake είναι ακόμα ένα κέικ! Όσον αφορά το ακατέργαστο. Ένα τρόφιμο θεωρείται ακατέργαστο εάν δεν έχει θερμανθεί πάνω από 40-48 ° C. Δεν πρέπει επίσης να εξευγενισθεί, να παστεριωθεί ή να έχει υποστεί άλλη επεξεργασία με οποιονδήποτε τρόπο.

Ενώ πολλά τρόφιμα είναι καλό να τα τρώμε ωμά, άλλα είναι πιο θρεπτικά μαγειρεμένα – όπως τα καρότα και ντομάτες- και μερικά τρόφιμα δεν μπορούν να καταναλωθούν ωμά – όπως οι πατάτες.
Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αφομοιώσει το ίδιο τόσο τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να πιστεύετε ότι τα ωμά είναι διατροφικά ανώτερα.
Επιπλέον το ωμό φαγητό μπορεί να είναι δύσκολο να προετοιμαστεί, δύσκολο να το βρείτε εκτός σπιτιού και δεν είναι κατάλληλο για ορισμένες ομάδες όπως τα παιδιά ή οι έγκυες.

Συμπέρασμα: Ακατάλληλη πρόκληση! Δεν μπορεί να βλάψει την υγεία σας βραχυπρόθεσμα αλλά θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να μην είναι ισορροπημένη αυτού του είδους η διατροφή.

Αλκαλική διατροφή

Τι είναι; Οι υποστηρικτές αυτής της δίαιτας ισχυρίζονται ότι πρέπει να καταναλώνομαι μόνο αλκαλικές τροφές και όχι οι όξινες. Αυτό θα βοηθήσει στην αλλαγή της ισορροπίας του pH στο αίμα και στη μείωση των κινδύνων για την υγεία. Αυτή η δίαιτα μπορεί θα θεραπεύσει την οστεοπόρωση, ακόμη και τον καρκίνο, ισχυρίζονται κάποιοι!

Διατροφικό σχόλιο: Δυστυχώς, αυτή η δίαιτα βασίζεται σε μια βασική παρεξήγηση της ανθρώπινης φυσιολογίας. Το pH των τροφών που καταναλώνουμε δεν έχει αντίκτυπο στο pH του αίματός σας – ευτυχώς! Το ανθρώπινο σώμα είναι τέλεια ικανό να διατηρεί το αίμα μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο εύρος pH (μεταξύ 7,35 και 7,45).

Εάν για κάποιο λόγο αυτό απορρυθμιστεί ο οργανισμός αρρωσταίνει τάχιστα και αν δεν αντιμετωπιστεί θα αποβεί και μοιραίο. Η διατροφή μπορεί να αλλάξει την τιμή του pH των ούρων, αλλά ο έλεγχος του pH των ούρων, μετρά μόνο το pH των ούρων και δεν σχετίζεται με το pH του αίματος, το οποίο δεν μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή.

Συμπέρασμα: Η αλκαλική δίαιτα είναι μια μυθοπλασία. Φυσικά και είναι υγιεινό να τρώτε φρούτα και λαχανικά, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την αλκαλικότητα ή οξύτητα των τροφίμων.

Κετογονική δίαιτα

Τι είναι; Αυτή η δίαιτα κυκλοφορεί σε πολλές εκδόσεις. Μπορεί να την συναντήσετε και Atkins ή Paleo δίαιτα, αλλά η προϋπόθεση είναι πάντα η ίδια: Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (περίπου 20-50g ημερησίως ή 5% των συνολικών θερμίδων), σχετικά υψηλή σε λιπαρά και πρωτεΐνη. Τυπικά αποκλείει τα σιτηρά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, τα περισσότερα φρούτα και τα αμυλούχα λαχανικά. Οι υδατάνθρακες προέρχονται κυρίως από μη αμυλούχα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και κάποιους σπόρους.

Τι συμβαίνει με τη συγκεκριμένη δίαιτα; Εάν μειώσετε σημαντικά την ποσότητα υδατανθράκων στη διατροφή σας, τα αποθέματα γλυκογόνου εξαντλούνται σε το σώμα μεταβαίνει στο κάψιμο του λίπους για ενέργεια. Αυτό προκαλεί αύξηση των επιπέδων κετονών και οι υποστηρικτές της δίαιτας ισχυρίζονται ότι μπορεί να βοηθήσει να χάσετε βάρος, να ελέγξετε την πείνα και να βελτιώσετε την υγεία σας.

Διατροφικό σχόλιο: Μια προσεκτικά σχεδιασμένη κετογονική δίαιτα μπορεί να αποτελέσει μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για άτομα με επιληψία. Όσον αφορά την απώλεια βάρους, δεν έχει κάτι μαγικό η κετογονική δίαιτα. Λειτουργεί όπως και κάθε άλλη, κόβοντας τις συνολικές θερμίδες και αφαιρώντας τα τρόφιμα τα άτομα τείνουν να τρώνε περισσότερο. Από την άλλη υπάρχουν και σοβαρές παρενέργειες αν κάποιος την ακολουθήσει, όπως χαμηλά επίπεδα ενέργειας, πονοκέφαλοι, δυσάρεστη αναπνοή, προβλήματα ύπνου, πεπτική δυσφορία κ.α.

Συμπέρασμα:  Η κετογονική δίαιτα είναι αποτελεσματική μέθοδος απώλειας βάρους βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι δύσκολο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα. Το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής απώλειας βάρους που παρατηρείται συχνά σχετίζεται με απώλειες υγρών. Μια αύξηση της πρωτεϊνικής πρόσληψης βοηθάει σε κάθε απώλεια βάρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται κάποιος να αποκλείσει ομάδες τροφίμων, πολλώ μάλλον αυτή των φρούτων, λαχανικών και οσπρίων.

Διαβάστε ακόμα: Διατροφή την περίοδο των γιορτών; Και όμως γίνεται!

x
Send this to a friend