Η “κακή περουβιανή” που δίνει ενέργεια σε όσους αθλούνται

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καταναλώνετε ντομάτες όλο το χρόνο. Ακόμα περισσότεροι δε, αν ασχολείστε με τον αθλητισμό.

Η ντομάτα έχει μόνο 24 θερμίδες στα 100 γραμ. ενώ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Καλύπτει το 10% της βιταμίνης Α, το 30% της βιταμίνης C και το 10% της βιταμίνης Ε των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα. Επιπλέον διατροφικά στοιχεία που περιέχει: φυτικές ίνες, φολικό οξύ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, σελήνιο και χαλκός, οξαλικά και κιτρικά οξέα και λυκοπένιο.

Οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να εντάξουμε τις ντομάτες στην διατροφή μας είναι:

  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα λόγω της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, και βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου που υπάρχει στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
  • Είναι πλούσιες σε β-καροτένιο, λυκοπένιο και βιταμίνες Α και C. Λόγω των βιταμινών Α και β-καροτένιο που έχουν οι ντομάτες, διατηρούν υγιή τον αμφιβληστροειδή των ματιών μας από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών.
  • Ενισχύουν τα οστά λόγω της βιταμίνης Κ και του ασβεστίου, ενεργοποιώντας την οστεοκαλσίνη (κύρια πρωτεΐνη του κολλαγόνου στα οστά) που σκληραίνει το ασβέστιο και κάνει τα κόκαλα δυνατά.
  • Έχουν χαμηλή θερμιδική αξία και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, γεγονός που τις καθιστά μία από τις πολυτιμότερες τροφές στη μάχη για την απώλεια βάρους. Είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνες και περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που σας βοηθά να χορτάσετε εύκολα. Επίσης το κιτρικό οξύ που περιέχουν προωθεί το μεταβολισμό της ζάχαρης και καίει το λίπος.
  • Οι ντομάτες περιέχουν επίσης βιταμίνη Β, φολικό οξύ και κάλιο, που είναι γνωστό ότι μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης προστατεύοντας από τις καρδιακές παθήσεις.
  • Σύμφωνα με μελέτες, άφθονη πρόσληψη λυκοπενίου, βιταμίνης Α και φυτικών ινών βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος.
  • Έχουν διουρητική, και αντιμικροβιακή δράση και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση μυϊκών κραμπών.
  • Μειώνουν την «κακή χοληστερόλη». Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο που υπάρχει στη ψημένη ντομάτα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης παρεμβαίνοντας στο μεταβολισμό της χοληστερόλης.
  • Φυσικά σε διάφορες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η ντομάτα έχει αντικαρκινική δράση, λόγω του λυκοπενίου.

Νόστιμη και αθλητική

Όλα αυτά τα στοιχεία κάνουν τη ντομάτα μια τροφή ιδανική για όσους αθλούνται. Η ενεργειακή της δράση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες επιδόσεις, ενώ και η αποκατάσταση του οργανισμού γίνεται πιο εύκολη χάρη στα συστατικά της.

Μια εξαιρετική λύση για την προσληψη όλων όλων αυτών των ευεργετικών συστατικών έχει η εταιρεία FOS natural creativity, που φέρνει τη φρέσκια ντομάτα σπίτι μας όλες τις εποχές του χρόνου, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών και χρωστικών ουσιών.

Συγκεκριμένα, η Mala Peruviana είναι χυμός από ντομάτες που συλλέγονται επιλεκτικά από υπαίθριες καλλιέργειες την σωστή εποχή και παστεριώνονται ακέραιες σαν να τις μάζεψες… χθες.

Ο τρόπος παστερίωσης είναι μια παλιά μέθοδος κατά την οποία το προϊόν μένει ανέπαφο μέσα στο μπουκάλι-συσκευασία και με την βοήθεια ελάχιστου θαλασσινού αλατιού διατηρείται απολύτως φρέσκο τουλάχιστον για 2 χρόνια. Το μπουκάλι κλείνει με κερί και δεν παίρνει αέρα, με αποτέλεσμα να μπορείτε να απολαύσετε τα αρώματα της φρέσκιας ντομάτας όλο το χρόνο.

Η παραγωγή της ντομάτας που χρησιμοποιείται γίνεται αυστηρά υπαίθρια και τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όταν οι ντομάτες βρίσκονται στην καλύτερη εποχή τους.

Αυτή τη στιγμή στην αγορά κυκλοφορούν έξι εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της εταιρίας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Το βασικό προϊόν είναι η Mala Peruviana 500ml. Πρόκειται για φρέσκο χυμό κόκκινης ντομάτας. Επίσης κυκλοφόρησε ο χυμός πορτοκαλί ντομάτας και ένα blend κόκκινου χυμού αρωματισμένο με πουρέ φρέσκων λαχανικών (μια καλή βάση για την παρασκευή cocktail καθώς κ για όσους αρέσκονται να πίνουν χυμό ντομάτας).

Ενεργειακά DREATS για όσους αθλούνται και όχι μόνο

Το νέο προϊόν που ήρθε να προστεθεί στα τρία προαναφερόμενα είναι τα Dreats. Πρωταγωνιστής για ακόμα μια φορά η ντομάτα, η οποία εκτός από βασικό συστατικό στα φαγητά, μπορεί να καταναλωθεί και ως χυμός. Πρόκειται για μια νέα κατηγορία που επαναπροσδιορίζει το πώς βλέπαμε τα φρούτα και τα λαχανικά τόσο καιρό, η οποία συνδυάζει αρμονικά το «drink&eat». Τα dreats της Μala Peruviana, κυκλοφορούν ήδη σε 3 ξεχωριστές γεύσεις (Red, Fire με chilli και μπαχαρικά, Earth με παντζάρι, μαύρο καρότο και βότανα) και αποτελούν την φυσική πηγή ενέργειας. Τα συγκεκριμένα ροφήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο πριν, όσο και μετά την άσκηση.

Για την ιστορία, το “Mala Peruviana”, το οποίο στα ελληνικά σημαίνει η «Κακή Περουβιανή», ήταν η ονομασία που έδωσαν οι Ευρωπαίοι στην ντομάτα, όταν αντίκρισαν για πρώτη φορά το εξωτικό φρούτο που ήρθε από το Περού. Το ονόμασαν έτσι εξαιτίας της σολανίνης, μιας δηλητηριώδης ουσίας την οποία περιέχουν τα φύλλα του φυτού. Έπειτα, τρώγοντας τον καρπό ανακάλυψαν τον… θησαυρό.

Διαβάστε επίσης: Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Previous ArticleNext Article

Οικονομικά superfoods που βρίσκεις παντού

Δεν είναι απαραίτητο να επικεντρωθείτε αποκλειστικά σε δυσεύρετα φρούτα, που συχνά είναι και ακριβά, για να βελτιώσετε την υγεία σας. Πολλά από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα παραμένουν στο κάτω συρτάρι του ψυγείου σας ή στο πίσω μέρος του ντουλαπιού σας. Ενημερωθείτε για αυτά τα «υποτιμημένα» τρόφιμα και συμπεριλάβετέ τα στα αγαπημένα σας πιάτα!

ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ

Ένα από τα πιο απλά καρυκεύματα στο ράφι με τα μπαχαρικά σας έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία σας. Το μαύρο πιπέρι έχει μηδέν θερμίδες, ενώ παράλληλα έχει εκτιμηθεί για τις μαγειρικές του ιδιότητες, που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της γεύσης καθώς και την διατήρηση της φρεσκάδας. Επιπλέον η καψαϊκίνη, ουσία που δίνει στο πιπέρι την πικάντικη γεύση, έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πόσο υγιεινές είναι τελικά οι λεγόμενες… υπερτροφές;

ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ

Αυτά τα τα μαύρα ριγέ κελύφη σε σχήμα δάκρυ που κρύβουν μέσα τους γκρι σπόρους είναι μια πολύ θρεπτική τροφή. Φυσικά πλούσια σε πολυακόρεστα έλαια για υγιή καρδιά, οι ηλιόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε (1/4 φλυτζανιού προσφέρει το 90% της ημερήσιας συστηνώμενης πρόσληψης). Αυτοί οι σπόροι, επίσης, παρέχουν φυτικές πρωτεϊνες, βιταμίνες Β και σημαντικά μέταλλα, όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο και σελήνιο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι ηλιόσποροι είναι μία από τις καλύτερες πηγές φυτικών στερολών, ένωσεων που είναι γνωστές για την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

ΜΠΙΖΕΛΙΑ

Όταν ήσασταν παιδιά, πιθανά ακούγατε την μητέρα σας να λέει «φάε τον αρακά σου». Είχε δίκιο, καθώς τα εν λόγω “μαργαριτάρια» είναι πολύ θρεπτικά. Όλα τα είδη μπιζελιών είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, K και Β, μέταλλα, φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεϊνες. Σε έρευνες έχει διαπιστωθεί οτι τα πράσινα και κίτρινα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των μπιζελιών, συνδέονται με την πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Τα μπιζέλια παρέχουν επίσης σημαντική ποσότητα ενώσεων β-καροτένιου (που συμβάλλουν στην υγεία της όρασης), λουτεϊνης και ζεαξανθίνης.

ΚΡΕΜΜΥΔΙ

Χρησιμοποιείται ευερέως σχεδόν σε όλες τις συνταγές κυριώς πιάτων καθώς μπορείτε να το ψιλοκόψετε σε ο,τιδήποτε, από τηγανητές πατάτες και σούπες μέχρι ομελέτες και βραστά γεύματα. Τα κρεμμύδια μπορούν να δώσουν μια ισχυρή θρεπτική «γροθιά» εκτός από την χαρακτηριστική τους γεύση. Αυτοί οι πικάντικοι βολβοί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες C και Β6. Παράλληλα, είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες και θειούχες ενώσεις, όπως η κουερσιτίνη, η οποία συμβάλλει στη μείωση ορισμένων μορφών καρκίνου και βοηθά στην διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του ανοσοποιητικού σύστηματος.

ΣΟΥΣΑΜΙ

To σουσάμι προσθέτει μια τραγανή αίσθηση και θρεπτικότητα σε οποιοδήποτε πιάτο. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε σημαντικά μέταλλα όπως χαλκό, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, καθώς επίσης και σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β1 και φυτική πρωτεϊνη, καθιστά το σουσάμι ένα ξεχωριστό καρύκευμα το οποίο θα πρέπει να υπάρχει στην κουζίνα σας. Περιέχει επίσης, ενώσεις που μειώνουν τη χοληστερόλη όπως οι λιγνάνες και οι φυτοστερόλες. Μπορείτε να το πασπαλίσετε πάνω από σαλάτες, κρέατα, συνοδευτικά πιάτα, ζυμαρικά και ψωμιά για γεύση και θρεπτικότητα.

ΣΚΟΡΔΟ

Το «δύσοσμο τριαντάφυλλο» (όνομα που προέρχεται από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα) προσφέρει πολύ περισσότερα από την χαρακτηριστική του γεύση και το άρωμά του. Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία σας από τις καρδιακές παθήσεις. Οι μελέτες έχουν συνδέσει αυτό το μέλος της οικογένειας των κρεμμυδιών με την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης καθώς και την εμφάνιση αντι-θρομβωτικής δράσης και την μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το σκόρδο περιέχει πολλά φυτοχημικά, όπως αλισίνη, σαπωνίνη και κουμαρικό οξύ. Οι ενώσεις αυτές κρύβονται πίσω από την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση του σκόρδου, ενώ η παρουσία του μαγγανίου, των βιταμινών C και Β6 και του σεληνίου στο σκόρδο είναι εξίσου σημαντική για να το συμπεριλάβετε στη μαγειρική σας.

ΣΕΛΙΝΟ

Η φήμη του ρετρό λαχανικού πρόκειται να κάνει δυναμική επιστροφή. Και γιατί όχι; Η θρεπτική συνεισφορά του σέλινου (βιταμίνες Κ και C, φυλλικό οξύ, κάλιο και φυτικές ίνες) δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Το σέλινο περιέχει επίσης βιοενεργά συστατικά όπως ευθαλίδες που βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης και κουμαρίνες που προστατεύουν από τον καρκίνο. Και πάνω απ’όλα, το σέλινο είναι ένα εύκολο λαχανικό που μπορεί να προστεθεί εύκολα σε μια σειρά από πιάτα, όπως σούπες, βραστά και διάφορα συνοδευτικά.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Μην ξεχνάτε το πολύχρωμο αντίκτυπο που οι πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες ή πράσινες) μπορούν να έχουν στην υγεία σας. Μια εξαιρετική στρατηγική για έχετε βέλτιστη αντιοξειδωτική δράση είναι να προσθέτετε φέτες πιπεριών στο αγαπημένο σας πιάτο καθώς έτσι θα προσλάβετε αρκετή ποσότητα από τισχυρές αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Α. Οι κόκκινες πιπεριές, επίσης, περιέχουν καροτενοειδή, όπως β-καροτίνη, λυκοπένιο και β-κρυπτοξανθίνη, τα οποία συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Υπερτροφές με… ελληνική υπογραφή για όσους αθλούνται

ΦΑΣΟΛΙΑ

Η διατήρησή τους μέσα από διαφορετικούς πολιτισμούς στο πέρασμα των αιώνων οφείλεται στο ότι τα φασόλια είναι σούπερ σταρ επειδή όχι μόνο δεν περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά και επειδή είναι μια σπουδαία πηγή φυτικής πρωτεϊνης. Τα φασόλια περιέχουν επίσης σημαντικά μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Η κατανάλωση φασολιών έχει συνδεθεί με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, στο σωματικό βάρος, στα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, στην υψηλή αρτηριακή πίεση και σε κάποιες μορφές καρκίνου και διαβήτη.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Γνωρίζατε ότι μία πολτοποιημένη ντομάτα είναι γεμάτη με βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο και σίδηρο; Αυτό που κάνει αυτούς τους ρουμπινί πολύτιμους λίθους ακόμα πιο ξεχωριστούς έιναι η πλούσια περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που γίνεται πιο βιοδιαθέσιμο στο σώμα σας όταν είναι μαγειρεμένο. Το λυκοπένιο έχει μια σειρά από οφέλη, συμπεριλαμβανομένων της εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών, της προστασίας κατά του καρκίνου και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης που οδηγεί σε καρδιακή νόσο. Προσθέστε πολτοποιημένες ντομάτες σε πιάτα ζυμαρικών, σούπες, βραστά και συνοδευτικά για νοστιμιά και θρεπτικότητα.

Διαβάστε επίσης: 10 υπερτροφές που έχετε σπίτι σας και δεν το ξέρετε

8 τρόφιμα που μοιάζουν με ανθρώπινα όργανα και μας κάνουν καλό!

Υπάρχουν τροφές που το σχήμα τους και η σύστασή τους παραπέμπουν σε ανθρώπινα όργανα. Μάλιστα τα συστατικά τους σε πολλές περιπτώσεις κάνουν καλό στα συγκεκριμένα όργανα και φυσικά στην υγεία μας.

«Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός. Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη» έλεγε ο Ιπποκράτης.

Αυτή η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί αν δεν αποκλείουμε τροφές από την καθημερινότητά μας, ακόμα και αν δεν είναι οι… αγαπημένες μας.

Ας δούμε, όμως, τα οφέλη των τροφών στα ζωτικά μας όργανα:

Κόκκινα Φασόλια

Μπορούν να θεραπεύσουν και να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής νεφρικής λειτουργίας και μοιάζουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα νεφρά.

Καρύδια

Μοιάζει με μικρό εγκέφαλο, με αριστερό και δεξί ημισφαίριο, τον άνω και κάτω εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Τα καρύδια βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία.

Καρότο

Η διατομή του μοιάζει με του ανθρώπινου μάτιου. Τα καρότα ενισχύουν τη ροή του αίματος στα μάτια και ενισχύουν γενικά την λειτουργία των ματιών.

Επτά τροφές-φάρμακα με πολυδιάστατη δράση

Σέλινο

Μοιάζει με τα οστά και στοχεύει ειδικά στην ενδυνάμωση και την αντοχή των οστών. Τα τρόφιμα με νάτριο, όπως το σέλινο τροφοδοτεί με τα απαραίτητα, τις σκελετικές ανάγκες του σώματος.

Αβοκάντο

Στοχεύει στην υγιή και καλή λειτουργία της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας της γυναίκας. Το Αβοκάντο βοηθάει τις γυναικείες ορμόνες να έλθουν σε ισορροπία, να ρίξει ανεπιθύμητο βάρος μετά τη γέννα, και την αποτροπή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σύκα

Υποκαθιστούν τους όρχεις και είναι γεμάτα από σπόρους και κρέμονται ανά ζεύγη, όταν μεγαλώνουν. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα των αρσενικών(+) σπερματοζωαρίων, καθώς αυξάνουν και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων με αποτέλεσμα να ξεπεραστεί η ανδρική στειρότητα.

Μανιτάρια

Βοηθούν τη βελτίωση της ακοής και είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για υγιή οστά, η οποία ισχυροποιεί ακόμα και τα μικροσκοπικά οστάρια που βρίσκονται μέσα στο αυτί (σ.σ. και μοιάζουν με μανιτάρι) τα οποία μεταδίδουν τον ήχο προς τον εγκέφαλο. Υπάρχει μάλιστα μανιτάρι (σ.σ. Το αυτί του Ιούδα) που έχει το σχήμα του αυτιού.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες μοιάζουν με το πάγκρεας και επιφέρουν ισορροπία στο γλυκαιμικό δείκτη των διαβητικών.

Διαβάστε επίσης: «Μαγικές» τροφές που είναι ιδανικές για όσους αθλούνται

x
Send this to a friend