Τα ανεκτίμητα προτερήματα της προπόνησης στη ζέστη

Για κάποιους πρόκειται για αληθινό βασανιστήριο. Και δικαιολογημένα: το να τρέχεις μέσα στην ζέστη δεν είναι σίγουρα το πιο ευχάριστο πράγμα στον κόσμο.

Και όμως, μια σειρά από έρευνες έχουν δείξει πως το τρέξιμο (και η προπόνηση εν γένει) σε θερμό περιβάλλον εμπεριέχει μια σειρά από προτερήματα που αξίζει να τα έχουμε στο μυαλό μας κάθε φορά που δυσανασχετούμε.

Αύξηση κυκλοφορίας αίματος 

Ένα από τα βασικότερα εξ’ αυτών είναι η αύξηση στην κυκλοφορία του αίματος τόσο στους μύες και όσο και στους ιστούς.

Προπόνηση στη ζέστη: Καίτε περισσότερο λίπος ή μήπως όχι;

Θερμορύθμιση 

Ένα άλλο είναι πως το τρέξιμο σε θερμό περιβάλλον αναβαθμίζει την ικανότητα του ανθρώπινου σώματος για θερμορύθμιση. Πρόκειται για τη δυνατότητα του οργανισμού μας να κρατάει την θερμοκρασία του σώματός μας σε ασφαλή όρια «καταπολεμώντας» το γεγονός ότι όταν η θερμοκρασία του σώματος είτε αυξάνεται είτε μειώνεται υπερβολικά, αντιμετωπίζουμε διάφορα σοβαρά προβλήματα.

Αντοχή… 

Όταν τρέχουμε μέσα στη ζέστη, το σώμα μας μαθαίνει να την αντέχει και έτσι είτε αθλείται σε χαμηλές θερμοκρασίες με μεγάλη ένταση είτε σε υψηλές θερμοκρασίες με χαμηλή ένταση, σε βάθος χρόνου η προσαρμογή στα διαφορετικά δεδομένα γίνεται όλο και πιο εύκολη. Γενικότερα, το σώμα μας βελτιώνεται με κάθε μέθοδο άσκησης που το κάνει να «ζορίζεται»: όπως όταν σηκώνουμε πολλά κιλά, οι μύες μας γίνονται πιο δυνατοί έτσι και όταν τρέχουμε σε θερμό περιβάλλον, κατά αντίστοιχο τρόπο η απόδοσή μας αναβαθμίζεται διαρκώς.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως στους κύκλους των επαγγελματιών δρομέων, η ιδανική προετοιμασία για τους μεγάλους αγώνες θεωρείται πως πρέπει να γίνεται σε θερμά περιβάλλοντα. Για την ακρίβεια, οι ιδανικοί βαθμοί προπόνησης θεωρούνται οι 35 βαθμοί Κελσίου με συγκεκριμένη ένταση προφανώς.

Τρέχοντας στη ζέστη: Να πίνεις κρύο νερό ή να το ρίχνεις πάνω σου;

Προσοχή στην ατομική δυνατότητα

Σε όλα τα παραπάνω βέβαια πρέπει και να συνυπολογιστεί η ατομική δυνατότητα ενός ερασιτέχνη δρομέα στην προσαρμογή στις δυσμενείς συνθήκες προπόνησης. Και αυτό διότι όπως ο ένας οργανισμός διαφέρει από τον άλλο, έτσι και το πόσο γρήγορα προσαρμόζεται το σώμα μας στην προπόνηση σε ζεστό περιβάλλον έχει να κάνει με τα προσωπικά μας χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που θα καταφέρει ένας δρομέας να τρέχει σε θερμό περιβάλλον ξεπερνώντας την συνθήκη της ζέστης, αυτόματα θα έχει ανέβει ένα σκαλί όσον αφορά το επίπεδό του.

Γι’ αυτό, τώρα που το καλοκαίρι έρχεται και μαζί του έρχονται και οι υψηλές θερμοκρασίες, ο πειραματισμός αναφορικά με τις δυνητικές μας δυνατότητες μέσα από την προπόνηση σε αυτές τις συνθήκες είναι μια χρυσή ευκαιρία. Σε βάθος χρόνου μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε.

Διαβάστε επίσης: Προπόνηση και τρέξιμο στη ζέστη: Τρόποι προφύλαξης

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Koufalia Hill Run Δήμητρα Ιορδανίδου: Με απόλυτη επιτυχία ο αγώνας

Ο αγώνας  Koufalia Hill Run Δήμητρα Ιορδανίδου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, στο περιαστικό δάσος των Κουφαλίων, με κοινό σημείο εκκίνησης και τερματισμού τα γήπεδα τένις του Ομίλου Αντισφαίρισης.

Η διοργάνωση υποδέχτηκε το απόγευμα περισσότερους από 200 δρομείς, που συμμετείχαν στους αγώνες 6 και 9 χιλιομέτρων, όπως επίσης και 100 μικρούς δρομείς, που μαζί με τους γονείς τους πήραν μέρος σε ένα αθλητικό παιχνίδι με πολλές δράσεις, σκορπίζοντας χαμόγελα παντού.

Ο αγώνας εμπνεύστηκε και υλοποιήθηκε από τη Δήμητρα Ιορδανίδου για πρώτη φορά το 2018, σε συνεργασία με τον Όμιλο Αντισφαίρισης Κουφαλίων. Από φέτος είναι αφιερωμένος στη Δήμητρα, αποδίδοντας τιμή στη μνήμη της και αναγνωρίζοντας την προσφορά της στον τόπο που μεγάλωσε αλλά και εν γένει στον χώρο του αθλητισμού.

Η 17χρονη Βασιλική Καλλιμογιάννη, πρωταθλήτρια των στιπλ, αναδείχθηκε νικήτρια της γενικής κατάταξης στα 6km με 25:45. Οι δίδυμες αδελφές Σαραφίδη, η Μαρία και η Γεωργία την πλαισίωσαν στο βάθρο με κοινή επίδοση 39:09.

Στα 6km των ανδρών, την πρώτη θέση πήρε ο  Δημήτρης Οικονόμου με 25:51, ο 16χρονος Πέτρος Παπαγκιντσίδης του τοπικού Αρίων κατέλαβε τη 2η θέση με 25:58 και ο Ιωάννης Αγγελακόπουλος από τους Κώους Δρομείς κατέλαβε την τρίτη θέση με χρόνο 29:23.

Στα 9km, ο 22χρονος Σταύρος Σιγκούδης από τη Θεσσαλονίκη, πήρε την πρώτη θέση με 34:55, με τον Δημήτρη Τζιοβάρα και τον Θεόδωρο Παραστατίδη στη δεύτερη και Τρίτη θέση αντίστοιχα.

Η Μαρία Τσαυταρίδου κατέλαβε την πρώτη θέση στα 9km, η Τίνα Κεφαλά, πρωταθλήτρια μαραθωνίου με Ολυμπιακή συμμετοχή στους ΟΑ «London 2012» και η διακεκριμένη υπερμαραθωνοδρόμος Τζο Μαντά, τερμάτισαν στη 2η και 3η θέση με ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους.

Αναλυτικά οι τριάδες.

6km Ανδρών

1ος Δημήτρης Οικονόμου, Μεγαλόνησος, 25:51

2ος Πέτρος Παπαγκιντσίδης, Αρίων Κουφαλίων, 25:58

3ος Ιωάννης Αγγελακόπουλος, Κώοι Δρομείς, 29:23

6km Γυναικών

1η Βασιλική Καλλιμογιάννη, ΓΣ Ηρακλής, 25:45

2η Μαρία Σαραφίδου, ΑΣΣ Αλέξανδρος, 39:09

3η Γεωργία Σαραφίδου, ΑΣΣ Αλέξανδρος, 39:09

Στα 6km τερμάτισαν συνολικά 92 δρομείς,  43 άνδρες και 49 γυναίκες.

9km Ανδρών

1ος Σταύρος Σιγκούδης, ΓΣ Ηρακλής, 34:55

2ος Δημήτρης Τζιοβάρας, Αρίων Κουφαλίων, 35:18

3ος Θεόδωρος Παραστατίδης, ΣΔΥΘ, 36:31

9km Γυναικών

1η Μαρία Τσαυταρίδου 1997 ΟΜΓ 43:16

2η Τίνα Κεφαλά 1977 ΑΕΚ 43:30

3η Τζο Μαντά 1977 ΜΕΑΣ «Τρίτων» 43:32

Στα 9km τερμάτισαν συνολικά 105 δρομείς, 91 άνδρες και 14 γυναίκες.

Όλα τα αποτελέσματα εδώ:  https://results.chronolog.gr/resultsv3.aspx?ev=59e3bb11a636122a62bba3a30226d039&c=0&pp=9668

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

7ος Παλαμήδειος Άθλος: Άνοιξαν οι εγγραφές για τον ξεχωριστό αγώνα του Ναυπλίου

Η αντίστροφη μέτρηση για τον μοναδικό αγώνα στην Ελλάδα, τον αγώνα της αγωνιστικής ανάβασης του δοξασμένου κάστρου του Παλαμηδίου ξεκίνησε, με την έναρξη των εγγραφών.

Η σημαντική αυτή διοργάνωση θα γίνει για 7η χρονιά, στο Ναύπλιο στην Αργολίδα παράλληλα με τις Εορταστικές Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της πρώτης πρωτεύουσας του νεοσύστατου τότε Ελληνικού Κράτους. Οι δρομείς που θα δηλώσουν συμμετοχή σε μια από τις αγωνιστικές διαδρομές της διοργάνωσης θ’ απολαύσουν έναν αγώνα που συνδυάζει τις υψηλότερες αθλητικές προδιαγραφές με μία μεγάλη γιορτή, στο μαγευτικό Ναύπλιο!

Στον 7ο Παλαμήδειο Άθλο συμπεριλαμβάνεται και το αγώνισμα του Ημιμαραθωνίου που η διαδρομή του διατρέχει τον Αργολικό κόλπο σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον. Οι αγωνιστικές και άλλες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στις 26 & 27 Νοεμβρίου του 2022.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν και να αντλήσουν πλήθος πληροφοριών στο website: https://www.nafpliocastlerun.gr/ και στο Facebook της Διοργάνωσης: https://www.facebook.com/nafpliocastlerun/

Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά μέσα από τη σελίδα της Διοργάνωσης:

https://www.nafpliocastlerun.gr/eggrafes/

Η Διοργάνωση πραγματοποιείται με την πιστοποίηση των θεσμικών φορέων της Πολιτείας.

Αναμένουμε να σας καλωσορίσουμε όλους στο μαγευτικό Ναύπλιο, στις εκδηλώσεις για τα 200χρόνια του Ναυπλίου και τον 7ο Παλαμήδειο Άθλο!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News