Πάτησες τα 40; Χρήσιμες συμβουλές για την διατροφή σου

Όσο περισσότερο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερο επηρεάζεται αρνητικά το σώμα μας από την κακή διατροφή. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να διατηρήσουμε τη δύναμή μας και να φρενάρουμε το… ρολόι.

Μετά τα 40, οι ζημιές που προκαλούνται στον οργανισμό μας επειδή δεν τρώμε όπως πρέπει είναι εντυπωσιακά μεγαλύτερες σε σχέση με το παρελθόν.

Γι’ αυτό, όσο μεγαλώνουμε, καλό είναι να αρχίσουμε να παίρνουμε ακόμα πιο σοβαρά τις διατροφικές μας συνήθειες και παράλληλα να ξεκινήσουμε να αθλούμαστε.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Κάθε κιλό μετράει

Η αύξηση του βάρους με το παραμικρό είναι κάτι πολύ εύκολο όσο περνούν τα χρόνια. Ίσως να μην το αντιλαμβανόμαστε αλλά τα κιλά μπαίνουν χωρίς να το καταλάβουμε όσο μεγαλώνουμε. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να ζυγιζόμαστε κάθε εβδομάδα. Αν αντιληφθούμε πως συστηματικά προσθέτουμε κιλά ακόμα και αν πρόκειται για μόλις ένα κιλό την εβδομάδα τότε το «καμπανάκι» έχει αρχίσει να χτυπάει και πρέπει άμεσα να μειώσουμε την ποσότητα που τρώμε.

Προσθέστε πρωτεΐνη στην διατροφή σας

Από τα 40 και μετά ο άνθρωπος ξεκινάει να χάνει την μυική του μάζα, της οποίας μεγάλα τμήματα μετατρέπονται σιγά-σιγά σε λίπος. Αυτή η διαδικασία κορυφώνεται γύρω στα 75.

Γι’ αυτό είναι άμεση η ανάγκη του σώματός μας για την πρωτεΐνη και τα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την πρωτεϊνική σύνθεση στο σώμα, δηλαδή βιταμίνες Β6 και Β12, C, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Συγκεκριμένα, καλό είναι να επιλέγετε να τρώτε όσο πιο συχνά γίνεται κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια, σόγια, γαλακτοκομικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς.

Ενδυναμώστε τον σκελετό σας

Η οστική πυκνότητα χάνεται με την ηλικία. Ειδικά στις γυναίκες, μετά την εμμηνόπαυση, η οστεοπόρωση γίνεται μεγάλος κίνδυνος. Το ασβέστιο είναι το κύριο ορυκτό των οστών και γι’ αυτό πρέπει να τρώμε με τέτοιο τρόπο που να ενισχύουμε τον οργανισμό μας με αυτό. Συνεπώς, φάτε πολλά γαλακτοκομικά, κονσερβοποιημένα ψάρια, όσπρια, γαρίδες, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Φάτε πολλές ντομάτες

Η οξείδωση, δηλαδή η αποδόμηση των λιπαρών οξέων στα κυτταρικά τοιχώματα, αυξάνεται επίσης με την ηλικία. Και γι’ αυτό η αύξηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών συστατικών, ιδιαίτερα της βιταμίνης C, είναι μεγάλη αναγκαιότητα.

Οι ντομάτες περιέχουν κάλιο, βιταμίνη C και λυκοπένιο και μέσω αυτών η υποστήριξη της υγεία της καρδιάς ανεβαίνει επίπεδο. Σε κάθε της μορφή, είτε μιλάμε για χυμούς είτε για σάλτσες είτε για την… παραδοσιακή της μορφή, η ντομάτα είναι μια πολύ χρήσιμη τροφή όσο μεγαλώνουμε.

Διαβάστε επίσης: 10 τροφές που πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου μετά τα 40

Previous ArticleNext Article

Γιατί το σώμα μας… ενθαρρύνει την αύξηση του βάρους;

Η απώλεια βάρους είναι ένα θέμα που δυσκολεύει τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς, ακόμα κι όταν καταφέρουν να χάσουν κιλά, αυτά συχνά επιστρέφουν. Γιατί, λοιπόν, το σώμα δείχνει να «ενθαρρύνει» την παχυσαρκία;

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η απάντηση στο ερώτημα αυτό ίσως να εντοπίζεται στην ανθρώπινη εξέλιξη, όταν ο μηχανισμός καταπολέμησης της πείνας έκανε το σώμα να αποθηκεύει το λίπος.

Το κλειδί του μηχανισμού αυτού είναι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται «RAGE», όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Cell Reports. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πρωτεΐνη αυτή εξελίχθηκε για να βοηθά τους προγόνους μας να γλιτώνουν τη λιμοκτονία, όταν η εύρεση φαγητού ήταν δύσκολη.
Το λίπος συσσωρεύεται εύκολα και φεύγει δύσκολα

Σήμερα, όμως, που διανύουμε τις ημέρες της αφθονίας, η διαδικασία αυτή έχει αναχθεί σε δυσλειτουργία. Η πρωτεΐνη RAGE, που παράγεται για να καταπολεμήσει το κυτταρικό στρες που δημιουργείται από την υπερφαγία, φαίνεται πως εκλαμβάνει -λανθασμένα- το στρες αυτό ως πείνα, με αποτέλεσμα να «κλείνει» τον διακόπτη του σώματος που καίει το λίπος. Γι’αυτό και το λίπος συσσωρεύεται τόσο εύκολα, ενώ αποβάλλεται δύσκολα.

Ξεκινήσατε γυμναστική και αντί να χάνετε παίρνετε βάρος. Γιατί;

Σύμφωνα με την ερευνητικά ομάδα, όμως, φαίνεται να υπάρχει ελπίδα, καθώς η μελέτη πιθανόν να οδηγήσει σε φάρμακα κατά της παχυσαρκίας. «Πιστεύουμε ότι η πρωτεΐνη RAGE μπορεί να στοχευθεί. Όταν βάλαμε ποντίκια χωρίς έκφραση της πρωτεΐνης να ακολουθήσουν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, έτρωγαν μεν το φαγητό, χωρίς, ωστόσο, να καταλήξουν παχύσαρκα», σημείωσε σχετικά η Ann Marie Schmidt από την Ιατρική Σχολή του NYU, συγγραφέας της μελέτης.

Όπως ανέφερε η ίδια, μάλιστα, ακόμα και η έλλειψη της συγκεκριμένης πρωτεΐνης φάνηκε να είναι ασφαλής, τουλάχιστον για τα ποντίκια, αφού όταν οι ερευνητές διέγραψαν την RAGE από τα γονίδια των ποντικιών, εκείνα είχαν φυσιολογική αναπαραγωγική λειτουργία και δεν παρουσίασαν γνωστικά προβλήματα.

7 λόγοι που παίρνετε βάρος ενώ κάνετε σκληρή προπόνηση

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι, από τη στιγμή που η πρωτεΐνη RAGE φαίνεται να είναι ενεργή κατά την περίοδο του μεταβολικού στρες και όχι στις καθημερινές λειτουργίες, πιθανότατα η απομάκρυνσή της από το σώμα να μη δημιουργήσει προβλήματα.

Όπως και να έχει, πάντως, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η δημιουργία ενός τέτοιου φαρμάκου απέχει προς το παρόν αρκετά από την πραγματικότητα, καθώς οι μελέτες έχουν επικεντρωθεί προς το παρόν αποκλειστικά στα ποντίκια και τα αποτελέσματά τους δεν είναι δεδομένο ότι θα μεταφραστούν και στους ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει με το σωματικό σας βάρος όταν δεν κοιμάστε καλά;

Τροφές που προκαλούν ενοχλητικούς πονοκεφάλους

Αυτές οι τροφές (δυστυχώς) προκαλούν αφόρητους πονοκεφάλους

Ταλαιπωρείστε έντονα από πονοκεφάλους; Μπορεί να μην είναι ευρέως διαδεδομένο αλλά οι διατροφικές σας συνήθειες παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ’ ότι νομίζετε.

Όπως άλλωστε τονίζει και η ετήσια Επιστημονική Έκθεση της Διαιτητικής Συμβουλευτικής Επιτροπής (DGAC) τα τρόφιμα που παίρνουμε καθημερινά μπορεί να ευθύνονται για μια σειρά από συμπτώματα όπως όπως ζάλη, απώλεια μνήμης και πονοκεφάλους.

Ορισμένα από τα τρόφιμα που μας προκαλούν πονοκεφάλους -και  σε περίπτωση που υποφέρουμε από αυτούς μάλλον πρέπει να αποφεύγουμε- είναι τα εξής:

Ψωμί

Το ψωμί εμπεριέχει γλουτένη, η οποία (όχι μόνο στο ψωμί αλλά και σε όλα τα τρόφιμα που εμπεριέχεται) προκαλεί τόσο προβλήματα πέψης όσο και πονοκέφαλους σε κάποιους οργανισμούς που είναι ευαίθηση σε αυτή. Το ψωμί και γενικότερα οτιδήποτε παρασκευάζεται με σιτάρι, φύτρο σιταριού, σίκαλη, αλεύρι και καρυκεύματα καλό είναι να αποφεύγεται στην ημερήσια διατροφή όσων πάσχουν από πονοκεφάλους.

Παγωτό

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να απολαμβάνει κανείς τις πρώτες κουταλιές ενός λαχταριστού παγωτού και ξαφνικά να του προκαλείται ένας έντονος και «παγωμένος» πόνος στο κεφάλι, αυτό που λέμε «πονοκέφαλος παγωτού». Ο πόνος αυτός υποχωρεί μετά από λίγες στιγμές αλλά υπάρχει εξήγηση για την παρουσία του. Ένα πολύ κρύο φαγητό όπως το παγωτό προκαλεί μια αντανακλαστική συστολή των αιμοφόρων αγγείων γύρω από το κεφάλι σας. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές φορές νιώθετε αυτό το εκνευριστικό πόνο όταν τρώτε παγωτό. Απλά μην το τρώτε τόσο λαίμαργα, φάτε το αργά και χαλαρά.

Καφές και ημικρανίες: Μια… περίεργη σχέση

Τσίχλα

Κι όμως, το να μασάς τσίχλα μπορεί να σου προκαλέσει πονοκέφαλο και αυτό έχει να κάνει με το υπερβολικό μάσημα που ταλαιπωρεί τα σαγόνια μας με αποτέλεσμα αυτό να έχει επιπτώσεις στο κεφάλι μας. Δεν είναι τυχαίο ότι μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι 19 στους 30 εφήβους που έκοψαν μαχαίρι το να τρώνε τσίχλα απαλλάχθηκαν από συστηματικούς πονοκεφάλους.

Τυρί

Όσο παλιότερο είναι ένα είδος τυριού τόσο ποιοτικότερο είναι στη γεύση αλλά ταυτόχρονα τόσο περισσότερη τυραμίνη περιέχει. Το ροκφόρ, το τσένταρ, η φέτα, η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα και το ελβετικό τυρί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τυραμίνη, η οποία προκαλεί αφόρητους πονοκεφάλους ημικρανίας.

Κόκκινο κρασί

Για πολλούς ανθρώπους ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο τέλος της ημέρας ισοδυναμεί με μια στιγμή χαλάρωσης ωστόσο μπορεί να γίνει αιτία και για το ακριβώς ανάποδο, δηλαδή να προκαλέσει πονοκεφάλους. Το κρασί άλλωστε περιέχει υψηλά ποσοστά τυραμίνης, η οποία είναι ένα αμινοξύ που το σώμα μας δύσκολα μπορεί να ενσωματώσει με αποτέλεσμα να μας δημιουργεί πόνους στο κεφάλι.

Tροφές που καταπολεμούν την ημικρανία

Σοκολάτα

Συγνώμη, αλλά ναι: αυτή η ευτυχία υπό μορφή τροφής μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Η σοκολάτα περιέχει μερικές ουσίες που μπορεί όπως η καφεΐνη, τυραμίνη και φαινυλαιθυλαμίνη, συνδυασμός που για ορισμένους ανθρώπους είναι η απόλυτη συνταγή για πονοκέφαλο.

Διαβάστε ακόμα: Τροφές που μας φέρνουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

x

Send this to a friend