Πάτησες τα 40; Χρήσιμες συμβουλές για την διατροφή σου

Όσο περισσότερο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερο επηρεάζεται αρνητικά το σώμα μας από την κακή διατροφή. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να διατηρήσουμε τη δύναμή μας και να φρενάρουμε το… ρολόι.

Μετά τα 40, οι ζημιές που προκαλούνται στον οργανισμό μας επειδή δεν τρώμε όπως πρέπει είναι εντυπωσιακά μεγαλύτερες σε σχέση με το παρελθόν.

Γι’ αυτό, όσο μεγαλώνουμε, καλό είναι να αρχίσουμε να παίρνουμε ακόμα πιο σοβαρά τις διατροφικές μας συνήθειες και παράλληλα να ξεκινήσουμε να αθλούμαστε.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Κάθε κιλό μετράει

Η αύξηση του βάρους με το παραμικρό είναι κάτι πολύ εύκολο όσο περνούν τα χρόνια. Ίσως να μην το αντιλαμβανόμαστε αλλά τα κιλά μπαίνουν χωρίς να το καταλάβουμε όσο μεγαλώνουμε. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να ζυγιζόμαστε κάθε εβδομάδα. Αν αντιληφθούμε πως συστηματικά προσθέτουμε κιλά ακόμα και αν πρόκειται για μόλις ένα κιλό την εβδομάδα τότε το «καμπανάκι» έχει αρχίσει να χτυπάει και πρέπει άμεσα να μειώσουμε την ποσότητα που τρώμε.

Προσθέστε πρωτεΐνη στην διατροφή σας

Από τα 40 και μετά ο άνθρωπος ξεκινάει να χάνει την μυική του μάζα, της οποίας μεγάλα τμήματα μετατρέπονται σιγά-σιγά σε λίπος. Αυτή η διαδικασία κορυφώνεται γύρω στα 75.

Γι’ αυτό είναι άμεση η ανάγκη του σώματός μας για την πρωτεΐνη και τα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την πρωτεϊνική σύνθεση στο σώμα, δηλαδή βιταμίνες Β6 και Β12, C, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Συγκεκριμένα, καλό είναι να επιλέγετε να τρώτε όσο πιο συχνά γίνεται κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια, σόγια, γαλακτοκομικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς.

Ενδυναμώστε τον σκελετό σας

Η οστική πυκνότητα χάνεται με την ηλικία. Ειδικά στις γυναίκες, μετά την εμμηνόπαυση, η οστεοπόρωση γίνεται μεγάλος κίνδυνος. Το ασβέστιο είναι το κύριο ορυκτό των οστών και γι’ αυτό πρέπει να τρώμε με τέτοιο τρόπο που να ενισχύουμε τον οργανισμό μας με αυτό. Συνεπώς, φάτε πολλά γαλακτοκομικά, κονσερβοποιημένα ψάρια, όσπρια, γαρίδες, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Φάτε πολλές ντομάτες

Η οξείδωση, δηλαδή η αποδόμηση των λιπαρών οξέων στα κυτταρικά τοιχώματα, αυξάνεται επίσης με την ηλικία. Και γι’ αυτό η αύξηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών συστατικών, ιδιαίτερα της βιταμίνης C, είναι μεγάλη αναγκαιότητα.

Οι ντομάτες περιέχουν κάλιο, βιταμίνη C και λυκοπένιο και μέσω αυτών η υποστήριξη της υγεία της καρδιάς ανεβαίνει επίπεδο. Σε κάθε της μορφή, είτε μιλάμε για χυμούς είτε για σάλτσες είτε για την… παραδοσιακή της μορφή, η ντομάτα είναι μια πολύ χρήσιμη τροφή όσο μεγαλώνουμε.

Διαβάστε επίσης: 10 τροφές που πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου μετά τα 40

Previous ArticleNext Article

Οι εκπληκτικές ιδιότητες που έχει η φλούδα του καρπουζιού!

Τα καρπούζια είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και έτσι είναι εξαιρετικά υγιεινά. Πρόκειται σίγουρα για τον αδιαφιλονίκητο βασιλιά των καλοκαιρινών φρούτων με ένα σωρό ευεργετικές συνέπειες για τον οργανισμό μας.

Αυτό που δεν γνωρίζετε, ωστόσο, είναι ότι η σάρκα της φλούδας από το καρπούζι ίσως είναι ακόμη πιο υγιεινή από το ίδιο το φρούτο!

Μετρήστε: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, A, B6, ψευδάργυρο, κάλιο και μαγνήσιο, καθώς και λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Πέντε λόγοι που ένας δρομέας πρέπει να τρώει καρπούζι

Περιέχει επίσης κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που υποστηρίζει την υγεία των μυών.  Επιπλέον, οι ίνες μέσα στην φλούδα συμβάλουν στην απώλεια βάρους. Παράλληλα η κιτρουλίνη καταπραΰνει επίσης τα νεύρα και αντιμετωπίζει το άγχος.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό το καθιστά τη φλούδα ισχυρό διουρητικό.

Και τώρα ερχόμαστε στο μεγάλο ερώτημα: Πως το καταναλώνουμε;

Αρχικά βγάζουμε το εξωτερικό πράσινο φλούδι. Κρατάμε το λευκό φλοιό και τον πλένουμε πολύ καλά. Μπορούμε να το κόψουμε σε λεπτά μικρά κομμάτια και να το βάλουμε σε πράσινες σαλάτες. Δίνει μια όξινη γεύση, ενώ είναι και τραγανό. Ταιριάζει με λάχανο και καρότο.

Το μεγάλο καλοκαιρινό ντέρμπι: Πεπόνι ή καρπούζι;

Επίσης μπορείτε να το ανακατέψετε με κομματάκια στήθος κοτόπουλου ή φιλέτο τόνου.

Θα πρέπει να πούμε ότι η φλούδα από καρπούζι γίνεται και εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού.

Θυμίζουμε επίσης ότι οι σπόροι από το καρπούζι έχουν εξαιρετικές ιδιότητες.

Ποιος να φανταζόταν ότι δεν πρέπει να πετάμε τίποτα από ένα τόσο μεγάλο φρούτο;

Διαβάστε επίσης: Τα υπέροχα καλοκαιρινά φρούτα: Τι μας προσφέρουν, πότε τα τρώμε;

Αυτές οι τροφές πρέπει να βρίσκονται στο ψυγείο κάθε δρομέα

Και τώρα ετοιμαστείτε για την πιο προφανή διατροφολογική συμβουλή όλων των εποχών: οι δρομείς πρέπει να τρώνε πολλά τρόφιμα και σε πλούσιες ποσότητες. Το έχετε ακούσει σίγουρα πολλές φορές και το θεωρείτε κλισέ. Αλλά είναι μια πολύ ουσιαστική συμβουλή.

Όταν τρέχουμε καίμε εκατοντάδες θερμίδες και πρέπει να ενισχυθούμε με τα αντίστοιχα θρεπτικά συστατικά για την καλύτερη δυνατή απόδοση και αποκατάσταση.

Η ποικιλία στις τροφές που τρώμε είναι το κλειδί για να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη διατροφή με άφθονα θρεπτικά συστατικά.

Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με αρκετούς συνδυασμούς. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές τροφές που ένας δρομέας καλό είναι να έχει πάντα στο ψυγείο του μιας και είναι εύκολες στην αποθήκευση και τη χρήση και του προσφέρουν όλα όσα χρειάζεται.

Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά

Ο καταψύκτης σας πρέπει να είναι πάντα εφοδιασμένος με ένα μείγμα μούρων και κάθε δυνατή ποικιλία κατεψυγμένων λαχανικών. Τα κατεψυγμένα προϊόντα έχουν περισσότερες βιταμίνες από τα φρέσκα καθώς καταψύχονται αμέσως μόλις συλλεχθούν. Αυτό επιτρέπει στα προϊόντα να διατηρούν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα. Ρίξτε τα μούρα στο γιαούρτι και τα δημητριακά και μαγειρέψτε τα λαχανικά μαζί με ρύζι. Τόσο απλά.

Πράσινο τσάι

Φτιάξτε μια μεγάλη κανάτα πράσινου τσαγιού και κρατήστε την στο ψυγείο σας. Το πράσινο τσάι έχει ατελείωτα οφέλη για την υγεία, από τα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο έως την αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης καφεΐνης. Πείτε λίγο πριν βγείτε για τρέξιμο αλλά και γενικά όποια στιγμή της ημέρας θέλετε: είναι το τέλειο ενισχυτικό ενέργειας.

Οι δέκα πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να φάει ένας δρομέας

Μαύρα φασόλια

Τα μαύρα φασόλια, εκτός από το ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές, έχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών: ένα φλιτζάνι παρέχει 15 γραμμάρια από διαιτητικές ίνες και πρωτεΐνες. Είναι επίσης μια πολύ αποτελεσματική πηγή συστατικών που δύσκολα συναντάς αλλού. Ανακατεύοντας σε ένα μπολ, μαύρα φασόλια, καλαμπόκι και τόνο για παράδειγμα, έχετε ένα πλήρες γεύμα.

Στήθος κοτόπουλου

Το κοτόπουλο, όπως και όλα τα κρέατα, είναι μια πολύ αποτελεσματική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών Β, και διάφορων άλλων μετάλλων. Να έχετε πάντα ένα πακέτο στήθους κοτόπουλου που μπορεί να μαγειρευτεί στην κατσαρόλα ή στο φούρνο για ένα εύκολο δείπνο για το βράδυ μαζί με ψητά λαχανικά.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι δρομείς δεν μπορούν να τρώνε ό,τι θέλουν όποτε θέλουν;

x
Send this to a friend