Καυτερές πιπεριές και Μέντα: Γιατί “παίζουν” με το μυαλό μας;

Οι πιπεριές είναι καυτερές και η μέντα κρύα. Τουλάχιστον αυτές οι αισθήσεις ενεργοποιούνται όταν τις τρώμε. Στην πραγματικότητα, όμως, παράγουν θερμότητα ή δροσιά;

Οι πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη η οποία διεγείρει το κυκλοφορικό σύστημα και βοηθά στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας. Στην ουσία η ίδια η καψαϊκίνη δεν καίει, αλλά αυξάνοντας τη ροή του αίματος, ενεργοποιεί τον οργανισμό, ενώ παράλληλα δρα στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο με τέτοιο τρόπο που νομίζουμε ότι καιγόμαστε.

Από την άλλη, με την μέντα έχουμε αντίθετο αποτέλεσμα σαν αίσθηση, αφού θεωρούμε ότι έχουμε… παγάκια στο σώμα μας. Η μενθόλη που περιέχει η μέντα είναι η ουσία  που δίνει την αίσθηση «δροσιάς» χαρακτηριστικό της μέντας. Δρα διεγείροντας τους υποδοχείς της επιδερμίδας που αντιδρούν στο ψύχος, προκαλώντας έτσι αίσθηση κρύου (επειδή εξατμιζόμενη υποβιβάζει τη θερμοκρασία του δέρματος, δηλαδή ασκεί φυσική δράση στις αισθητήριες απολήξεις των νεύρων). Στην ουσία δεν δροσιζόμαστε, αλλά νομίζουμε ότι δροσιζόμαστε.

Και στις δύο περιπτώσεις δηλαδή, έστω και αν έχουμε αντίθετα αποτελέσματα, οι δύο ουσίες ενεργοποιούν αισθητήρες του εγκεφάλου και τον ξεγελούν. Και τα δύο αυτά συστατικά, ωστόσο, χρησιμοποιούνται στην παγκόσμια βιομηχανία, τόσο σε φαρμακευτικά και θεραπευτικά σκευάσματα, όσο και σε τρόφιμα.

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις πιπεριές:

  • Οι πιπεριές είναι στην ουσία φρούτα και όχι λαχανικά. (Όπως και οι ντομάτες, τα αγγούρια και τα κολοκυθάκια)
  • Η καψαϊκίνη είναι αδιάλυτη στο νερό, αλλά διαλυτή στα λίπη γενικότερα, γι’ αυτό το λόγο άλλωστε δεν βοηθάει να πίνουμε νερό μετά την κατανάλωση καυτερών πιπεριών. Αν και το κρύο νερό μπορεί προσωρινά να προσφέρει μια ανακούφιση, εντούτοις δεν προσφέρει ουσιαστική λύση.
  • Μπορείτε όμως να καταναλώσετε γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς αυτά περιέχουν μια πρωτεΐνη που λέγεται καζεΐνη. Η καζεΐνη δεσμεύει την καψαϊκίνη και έτσι αισθανόμαστε λιγότερο την δράση της.
  • Και μπορεί το σκέτο κρύο νερό να μην σας βοηθάει ιδιαίτερα, όμως αν του βάλετε λίγη ζάχαρη τότε θα έχετε παρόμοια αποτελέσματα με αυτά των γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Η καψαϊκίνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται και στην ιατρική, καθώς βοηθάει εξαιρετικά σε παθήσεις που αφορούν τις αρθρώσεις και όχι μόνο. Πολλά έμπλαστρα επίσης έχουν ως κύριο συστατικό την καψαϊκίνη.
  • Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς θα ήταν αν σας τσιμπούσε μια ταραντούλα; Λοιπόν θα είναι σαν να έχετε εκτεθεί σε μεγάλη ποσότητα καψαϊκίνης, διότι το δηλητήριο της ταραντούλας ενεργοποιεί τα ίδια αισθητήρια νεύρα με την καψαϊκίνη.

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη μέντα:

  • Η μενθόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στερεή μορφή ως «παγάκι» στην περίπτωση που βρίσκεστε στην εξοχή και ο καταψύκτης δεν είναι κοντά σας. Ο εγκέφαλός σας θα λάβει ακριβώς το ίδιο μήνυμα. Κάτι κρύο έχει περάσει στον οισοφάγο σας.
  • Η μενθόλη είναι στερεή σε θερμοκρασία δωματίου, όμως μόλις η θερμοκρασία ανέβει έστω και λίγο, τότε παίρνει υγρή μορφή.
  • Φύλλα μέντας, καθώς και αιθέριο έλαιο με υψηλά ποσοστά μενθόλης μπορούν να έχουν εντομοαπωθητική δράση. Έχει δειχθεί δε ότι το αιθέρια έλαιο μέντας μπορεί να σκοτώσει τα κουνούπια.
  • Η μενθόλη βοηθάει πολύ τον ερεθισμένο λαιμό και γενικότερα μικρούς ερεθισμούς στο στόμα και στον οισοφάγο.
  • Ένα ακόμα καλό που προσφέρει η μενθόλη είναι μείωση των μυικών πόνων και γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα για τέτοιου είδους πόνους.
  • Η μενθόλη απομονώθηκε από τη μέντα εδώ και 2000 χρόνια από τους Ιάπωνες. Εμείς στη δύση τα καταφέραμε όμως μόλις το 1770μ.Χ.
  • Βοηθάει αρκετά σε εγκαύματα από έκθεση στον ήλιο. Μαζί με την αλόη είναι ιδιαίτερα ανακουφιστική.
  • Τα τελευταία χρόνια αρκετές καπνοβιομηχανίες έχουν προσθέσει μενθόλη στα τσιγάρα τους. Αναρωτιέστε γιατί; Δεν είναι απλώς η ωραία μυρωδιά, αλλά το γεγονός ότι η μενθόλη ανακουφίζει τον ερεθισμένο λαιμό. Οπότε με αυτό τον τρόπο αγνοούνται ακόμα περισσότερο οι προειδοποιήσεις στα πακέτα.

Διαβάστε επίσης: Σύκα: Υπερτροφή από τα χρόνια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων

Previous ArticleNext Article

Γιατί το σώμα μας… ενθαρρύνει την αύξηση του βάρους;

Η απώλεια βάρους είναι ένα θέμα που δυσκολεύει τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς, ακόμα κι όταν καταφέρουν να χάσουν κιλά, αυτά συχνά επιστρέφουν. Γιατί, λοιπόν, το σώμα δείχνει να «ενθαρρύνει» την παχυσαρκία;

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η απάντηση στο ερώτημα αυτό ίσως να εντοπίζεται στην ανθρώπινη εξέλιξη, όταν ο μηχανισμός καταπολέμησης της πείνας έκανε το σώμα να αποθηκεύει το λίπος.

Το κλειδί του μηχανισμού αυτού είναι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται «RAGE», όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Cell Reports. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πρωτεΐνη αυτή εξελίχθηκε για να βοηθά τους προγόνους μας να γλιτώνουν τη λιμοκτονία, όταν η εύρεση φαγητού ήταν δύσκολη.
Το λίπος συσσωρεύεται εύκολα και φεύγει δύσκολα

Σήμερα, όμως, που διανύουμε τις ημέρες της αφθονίας, η διαδικασία αυτή έχει αναχθεί σε δυσλειτουργία. Η πρωτεΐνη RAGE, που παράγεται για να καταπολεμήσει το κυτταρικό στρες που δημιουργείται από την υπερφαγία, φαίνεται πως εκλαμβάνει -λανθασμένα- το στρες αυτό ως πείνα, με αποτέλεσμα να «κλείνει» τον διακόπτη του σώματος που καίει το λίπος. Γι’αυτό και το λίπος συσσωρεύεται τόσο εύκολα, ενώ αποβάλλεται δύσκολα.

Ξεκινήσατε γυμναστική και αντί να χάνετε παίρνετε βάρος. Γιατί;

Σύμφωνα με την ερευνητικά ομάδα, όμως, φαίνεται να υπάρχει ελπίδα, καθώς η μελέτη πιθανόν να οδηγήσει σε φάρμακα κατά της παχυσαρκίας. «Πιστεύουμε ότι η πρωτεΐνη RAGE μπορεί να στοχευθεί. Όταν βάλαμε ποντίκια χωρίς έκφραση της πρωτεΐνης να ακολουθήσουν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, έτρωγαν μεν το φαγητό, χωρίς, ωστόσο, να καταλήξουν παχύσαρκα», σημείωσε σχετικά η Ann Marie Schmidt από την Ιατρική Σχολή του NYU, συγγραφέας της μελέτης.

Όπως ανέφερε η ίδια, μάλιστα, ακόμα και η έλλειψη της συγκεκριμένης πρωτεΐνης φάνηκε να είναι ασφαλής, τουλάχιστον για τα ποντίκια, αφού όταν οι ερευνητές διέγραψαν την RAGE από τα γονίδια των ποντικιών, εκείνα είχαν φυσιολογική αναπαραγωγική λειτουργία και δεν παρουσίασαν γνωστικά προβλήματα.

7 λόγοι που παίρνετε βάρος ενώ κάνετε σκληρή προπόνηση

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι, από τη στιγμή που η πρωτεΐνη RAGE φαίνεται να είναι ενεργή κατά την περίοδο του μεταβολικού στρες και όχι στις καθημερινές λειτουργίες, πιθανότατα η απομάκρυνσή της από το σώμα να μη δημιουργήσει προβλήματα.

Όπως και να έχει, πάντως, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η δημιουργία ενός τέτοιου φαρμάκου απέχει προς το παρόν αρκετά από την πραγματικότητα, καθώς οι μελέτες έχουν επικεντρωθεί προς το παρόν αποκλειστικά στα ποντίκια και τα αποτελέσματά τους δεν είναι δεδομένο ότι θα μεταφραστούν και στους ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει με το σωματικό σας βάρος όταν δεν κοιμάστε καλά;

Τροφές που προκαλούν ενοχλητικούς πονοκεφάλους

Αυτές οι τροφές (δυστυχώς) προκαλούν αφόρητους πονοκεφάλους

Ταλαιπωρείστε έντονα από πονοκεφάλους; Μπορεί να μην είναι ευρέως διαδεδομένο αλλά οι διατροφικές σας συνήθειες παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ’ ότι νομίζετε.

Όπως άλλωστε τονίζει και η ετήσια Επιστημονική Έκθεση της Διαιτητικής Συμβουλευτικής Επιτροπής (DGAC) τα τρόφιμα που παίρνουμε καθημερινά μπορεί να ευθύνονται για μια σειρά από συμπτώματα όπως όπως ζάλη, απώλεια μνήμης και πονοκεφάλους.

Ορισμένα από τα τρόφιμα που μας προκαλούν πονοκεφάλους -και  σε περίπτωση που υποφέρουμε από αυτούς μάλλον πρέπει να αποφεύγουμε- είναι τα εξής:

Ψωμί

Το ψωμί εμπεριέχει γλουτένη, η οποία (όχι μόνο στο ψωμί αλλά και σε όλα τα τρόφιμα που εμπεριέχεται) προκαλεί τόσο προβλήματα πέψης όσο και πονοκέφαλους σε κάποιους οργανισμούς που είναι ευαίθηση σε αυτή. Το ψωμί και γενικότερα οτιδήποτε παρασκευάζεται με σιτάρι, φύτρο σιταριού, σίκαλη, αλεύρι και καρυκεύματα καλό είναι να αποφεύγεται στην ημερήσια διατροφή όσων πάσχουν από πονοκεφάλους.

Παγωτό

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να απολαμβάνει κανείς τις πρώτες κουταλιές ενός λαχταριστού παγωτού και ξαφνικά να του προκαλείται ένας έντονος και «παγωμένος» πόνος στο κεφάλι, αυτό που λέμε «πονοκέφαλος παγωτού». Ο πόνος αυτός υποχωρεί μετά από λίγες στιγμές αλλά υπάρχει εξήγηση για την παρουσία του. Ένα πολύ κρύο φαγητό όπως το παγωτό προκαλεί μια αντανακλαστική συστολή των αιμοφόρων αγγείων γύρω από το κεφάλι σας. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές φορές νιώθετε αυτό το εκνευριστικό πόνο όταν τρώτε παγωτό. Απλά μην το τρώτε τόσο λαίμαργα, φάτε το αργά και χαλαρά.

Καφές και ημικρανίες: Μια… περίεργη σχέση

Τσίχλα

Κι όμως, το να μασάς τσίχλα μπορεί να σου προκαλέσει πονοκέφαλο και αυτό έχει να κάνει με το υπερβολικό μάσημα που ταλαιπωρεί τα σαγόνια μας με αποτέλεσμα αυτό να έχει επιπτώσεις στο κεφάλι μας. Δεν είναι τυχαίο ότι μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι 19 στους 30 εφήβους που έκοψαν μαχαίρι το να τρώνε τσίχλα απαλλάχθηκαν από συστηματικούς πονοκεφάλους.

Τυρί

Όσο παλιότερο είναι ένα είδος τυριού τόσο ποιοτικότερο είναι στη γεύση αλλά ταυτόχρονα τόσο περισσότερη τυραμίνη περιέχει. Το ροκφόρ, το τσένταρ, η φέτα, η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα και το ελβετικό τυρί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τυραμίνη, η οποία προκαλεί αφόρητους πονοκεφάλους ημικρανίας.

Κόκκινο κρασί

Για πολλούς ανθρώπους ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο τέλος της ημέρας ισοδυναμεί με μια στιγμή χαλάρωσης ωστόσο μπορεί να γίνει αιτία και για το ακριβώς ανάποδο, δηλαδή να προκαλέσει πονοκεφάλους. Το κρασί άλλωστε περιέχει υψηλά ποσοστά τυραμίνης, η οποία είναι ένα αμινοξύ που το σώμα μας δύσκολα μπορεί να ενσωματώσει με αποτέλεσμα να μας δημιουργεί πόνους στο κεφάλι.

Tροφές που καταπολεμούν την ημικρανία

Σοκολάτα

Συγνώμη, αλλά ναι: αυτή η ευτυχία υπό μορφή τροφής μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Η σοκολάτα περιέχει μερικές ουσίες που μπορεί όπως η καφεΐνη, τυραμίνη και φαινυλαιθυλαμίνη, συνδυασμός που για ορισμένους ανθρώπους είναι η απόλυτη συνταγή για πονοκέφαλο.

Διαβάστε ακόμα: Τροφές που μας φέρνουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

x

Send this to a friend