Οι elite δρομείς περνούν περισσότερο χρόνο στον… αέρα από το έδαφος!

Πολλές φορές βλέπουμε τους δρομείς του πιο υψηλού επιπέδου να τρέχουν και έχουμε την αίσθηση πως αυτοί οι τύποι κυριολεκτικά πετάνε, πως τα πόδια τους οριακά δεν πατάνε στο έδαφος. Αυτή η αίσθηση στην πραγματικότητα είναι σωστή. Υπερβολικά σωστή.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι δρομείς που βρίσκονται στην ελίτ περνούν ελάχιστο χρόνο στο έδαφος κατά τη διάρκεια μιας κούρσας.

Για αυτή την διαπίστωση, η συγκεκριμένη μελέτη έκανε το εξής πείραμα: η ερευνητική ομάδα ζήτησε από 10 άντρες αθλητές που βρίσκονται σε επίπεδο ελίτ και από άλλους 10 αθλητές με υψηλή κατάρτιση αλλά κατώτερου να τρέξουν σε έναν διάδρομο με διαφορετικές ταχύτητες, ώστε να μπορούν να μετρήσουν τη «συμπεριφορά τους στην αναπήδηση», η οποία ουσιαστικά περιγράφει την υποκείμενη φυσική του τρεξίματος. Ο διάδρομος ήταν εφοδιασμένος με μια πλάκα πίεσης, αποκαλύπτοντας πόσο χρόνο οι δρομείς πέρασαν στον αέρα κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.

Όταν τρέχουμε, οι μύες και τα άκρα μας συντονίζονται και λειτουργούν σαν ένα τεράστιο ραβδί. «Οι μύες, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι αλληλεπιδρούν για να ανακυκλώσουν την ενέργειά μας από βήμα σε βήμα», εξηγεί ο Τζέοφ Μπερνς, ένας υψηλού επιπέδου δρομέας και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Γενικά, οι ελίτ δρομείς έχουν πιο «δύσκαμπτα» συστήματα μάζας ελατηρίου με πιο απότομες γωνίες κρούσης. Σκεφτείτε πιο άκαμπτα ραβδιά. Σε διάφορες ταχύτητες, οι ελίτ αθλητές είχαν παρόμοια μήκη διασκελισμού και συχνότητες διασκελισμού με τους εξαιρετικά εκπαιδευμένους δρομείς, αλλά οι ελίτ περνούσαν περισσότερο χρόνο στον αέρα και λιγότερο στο έδαφος. Και αυτό διότι με τη «σκληρότερη» συμπεριφορά ελατηρίου τους σε κάθε βήμα, μπορούν να ανακυκλώνουν καλύτερα τη βαρυτική ενέργειά τους», προσθέτει ο Μπερνς.

Πόσο καθοριστικός είναι ο χρόνος επαφής μας με το έδαφος όταν τρέχουμε;

Πάντως, τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι αποτέλεσμα της ποιότητας και όχι μέθοδοι για να αναβαθμιστείς ως δρομέας. Με άλλα λόγια, μην προσπαθήσεις να τα αντιγράψεις. «Σε γενικές γραμμές, όταν τρέχουμε, το σώμα μας επιλέγει τα μοτίβα κίνησης που τείνουν να είναι πιο αποτελεσματικά και ασφαλέστερα για εμάς εκείνη τη στιγμή. Η προσπάθεια άσκησης συνειδητού ελέγχου σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο συντονισμό των στοιχείων μας είναι μια συνταγή για προβλήματα», εξηγεί ο Μπερνς.

Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως δεν μπορείτε να έχετε κανέναν έλεγχο στο βηματισμό σας ενώ τρέχετε. «Το τρέξιμο σε διαφορετικές επιφάνειες – πεζοδρόμιο, γρασίδι, χώμα κτλ– θα σας ωθήσει να αλλάξετε την ακαμψία του σώματός σας. Γενικότερα, το να προκαλέσετε το σώμα σας να αλληλεπιδράσει με διαφορετικά είδη εδάφους, πιθανότατα θα βοηθήσει στην πιο εύκολη προσαρμογή», καταλήγει ο Μπερνς.

Το γεγονός ότι οι elite δρομείς πατάνε λιγότερο στο έδαφος, εξηγεί και τους λόγους που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν μεταξύ άλλων και λιγότερες ανάγκες αποκατάστασης σε σχέση με έναν ερασιτέχνη δρομέα και σαφώς λιγότερους τραυματισμούς για τα χιλιόμετρα που διανύουν.

Οι τραυματισμοί στους δρομείς υψηλού επιπέδου, έρχονται από την προσπάθεια και την πίεση των στόχων. Αν δηλαδή ένας elite δρομέας έτρεχε συμβατικά και όχι στα όρια, είναι πιθανό να μην τραυματιζόταν σχεδόν ποτέ.

Διαβάστε επίσης: Οι τρεις βασικές αρχές του τρεξίματος και πως θα τις εφαρμόσετε (pics)

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Φώτης Ζησιμόπουλος και Saucony έτοιμοι για το ταξίδι των ρεκόρ στη Βαρκελώνη

Φώτης Ζησιμόπουλος και Saucony ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο το Παγκόσμιο ρεκόρ που θα κυνηγήσει ο Φώτης  στον 24ωρο αγώνα του σταδίου της Βαρκελώνης στις 26-27 Φεβρουάριου.

Το ρεκόρ σήμερα είναι τα 309 χιλιόμετρα κάτι που θα προσπαθήσει να καταρρίψει ο Φώτης Ζησιμόπουλος και να πετύχει νέο Παγκόσμιο ρεκόρ. Συνοδοιπόρος στο ταξίδι του η εταιρεία αθλητικών ειδών Saucony που θα τον εξοπλίσει με όλα τα κατάλληλα προϊόντα (παπούτσια ρούχα και αξεσουάρ) που θα τον βοηθήσουν στην προετοιμασία και τον αγώνα του.

Η Saucony η πρώτη εταιρεία στο κόσμο για τρέξιμο με έτος ίδρυσης το 1898 ειδικεύεται αποκλειστικά στο τρέξιμο και παρέχει μία ευρεία γκάμα προϊόντων για όλους τους τύπους δρομέων.

Στην Ελλάδα Αντιπρόσωπος της Saucony είναι η εταιρεία ΒΕΤΟ.

fb: Saucony.Greece
instagram: sauconygreece
website: saucony.veto.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ανοίγουν οι εγγραφές για τον Ημιμαραθώνιο Αθήνας 2022

Ημιμαραθώνιος Αθήνας στις 23 Μαΐου 2021

O ΣΕΓΑΣ και ο Δήμος Αθηναίων/ΟΠΑΝΔΑ ανακοινώνουν, το άνοιγμα των εγγραφών του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας ο οποίος θα διεξαχθεί στις 20 Μαρτίου 2022, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και Μεγάλο Χορηγό την ERGO Ασφαλιστική.

Στη διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου Αθήνας 2022, θα εφαρμοστούν οι κανόνες και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, τηρώντας το Υγειονομικό Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων Δρόμου εκτός Σταδίου του ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Στο πλαίσιο υλοποίησης των κανόνων και του Πρωτοκόλλου διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, μπορούν να εγγραφούν και να συμμετέχουν στη διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου Αθήνας 2022, οι δρομείς που θα έχουν σε ισχύ, έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού και οι έχοντες έγκυρο πιστοποιητικό ανάρρωσης COVID-19 έως και την ημέρα του αγώνα.

Για τις διαθέσιμες θέσεις, οι εγγραφές θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου και ώρα 14.00 και οι οποίες θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο μέσω της ιστοσελίδας της διοργάνωσης (www.athinahalfmarathon.gr). Για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση όλων των δρομέων, σας ενθαρρύνουμε να συμβουλευτείτε την Πολιτική Ακυρώσεων της Διοργάνωσης.

Τηρώντας απαρέγκλιτα τις υγειονομικές οδηγίες και τους κανόνες για μια ασφαλή αθλητική, δρομική, κανονικότητα, εναρμονιζόμαστε με τις αυστηρότερες συστάσεις του ΕΟΔΥ και προχωράμεστην έναρξη των εγγραφών για την διοργάνωση του ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ 2022.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Κάντε την εγγραφή σας ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend