Μια… προπόνηση που μπορείς να κάνεις με τα μάτια κλειστά!

Σύμφωνα με την επιστήμη, η προσθήκη ύπνων σύντομης διάρκειας στο πρόγραμμά σου μπορεί να σε κάνει καλύτερο αθλητή. Δες πώς να αποκομίσεις τα οφέλη χωρίς να κάνεις (σχεδόν) τίποτα.

Ακόμα και αν προγραμματίζεις ημέρες ξεκούρασης, έχεις μια συλλογή με κυλίνδρους αφρού και χαλαρώνεις τακτικά τα σφιγμένα άκρα σου με γιόγκα, μπορεί να εξακολουθείς να νιώθεις έντονη κόπωση κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Ίσως είναι ώρα για ύπνο.

“Ο ύπνος σύντομης διάρκειας είναι μια τεράστια, κρυμμένη ευκαιρία για τους αθλητές ώστε να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους χωρίς να χρειάζεται να “κάνουν” πολλά “, λέει η Amy Bender, επίκουρη καθηγήτρια Κινησιολογίας στο University of Calgary του Καναδά.

Ένα από τα οφέλη του σωστού ύπνου σύντομης διάρκειας είναι ότι ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (δηλαδή την αντίδραση “χαλάρωση και πέψη”), που επαναφέρει το σώμα σου σε ομοιόσταση. Επιβραδύνει τους καρδιακούς παλμούς, μειώνει την αρτηριακή πίεση, χαλαρώνει τους μύες και αυξάνει τα αποθέματα ενέργειας, αναφέρει η Bender. Η αποκατάσταση είναι δυνατή μόνο όταν όλες αυτές οι αλλαγές στη φυσιολογία μειώνουν το άγχος του σώματος. Σκέψου τον ύπνο σύντομης διάρκειας σαν την επανεκκίνηση συστήματος στον υπολογιστή: ο τερματισμός της λειτουργίας και η πλήρης απενεργοποίηση μπορούν να μειώσουν τη νωθρότητα όταν γίνει εκ νέου ενεργοποίηση.

“Ακόμα και ένας ύπνος με πολύ σύντομη διάρκεια μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση και τον χρόνο αντίδρασης”, λέει η Cheri Mah, MD, ιατρός επιστήμονας στο UCSF Human Performance Center και μέλος του Nike Performance Council, που ειδικεύεται στον ύπνο και τις επιδόσεις κορυφαίων αθλητών.

Τα διαστήματα ύπνου σύντομης διάρκειας μπορούν επίσης να μειώσουν τον ρυθμό της αντιλαμβανόμενης προσπάθειας (RPE ή αλλιώς πόσο σκληρά νιώθεις ότι προσπαθείς) κατά τη διάρκεια της προπόνησης και να βελτιώσουν την αντοχή σου την ίδια ημέρα, σύμφωνα με έρευνες. Ανάμεσα στα δύο, μπορεί να είναι πιθανότερο να φτάσεις στο όριο κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης HIIT ή να τρέξεις λίγα περισσότερα χιλιόμετρα σε μια διαδρομή.

Η εφαρμογή μιας στρατηγικής ύπνου που καλύπτει τις συγκεκριμένες ανάγκες σου είναι αυτό που μπορεί να ξεκλειδώσει συγκεκριμένα προνόμια που αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Δες πώς μπορείς να απολαύσεις σωστά έναν ύπνο σύντομης διάρκειας μέσα στην ημέρα.

Σκέψου τον ύπνο σύντομης διάρκειας σαν την επανεκκίνηση συστήματος στον υπολογιστή: ο τερματισμός της λειτουργίας και η πλήρης απενεργοποίηση μπορούν να μειώσουν τη νωθρότητα όταν γίνει εκ νέου ενεργοποίηση.
Μάθε το δικό σου χρονικό πλαίσιο

Αν θέλεις να έχεις κορυφαίες επιδόσεις στην απογευματινή ή τη βραδινή προπόνηση, προσπάθησε να κοιμάσαι ανάμεσα στη 1 και τις 4 μ.μ., λέει η Bender. “Αυτό το χρονικό πλαίσιο συμπίπτει με τη φυσική πτώση εγρήγορσης του κιρκάδιου ρυθμού που έχουμε όλοι το απόγευμα και δεν είναι τόσο κοντά στη βραδινή ώρα για ύπνο, ώστε να επηρεάσει την ικανότητά σου να αποκοιμηθείς το βράδυ”.

Tα οφέλη του ύπνου στο τρέξιμο και 10 tips για να κοιμάστε καλύτερα

Επίσης, παίζει ρόλο πόσο σύντομα σκοπεύεις να προπονηθείς στη συνέχεια. Ειδικότερα μετά από σύντομους ύπνους που διαρκούν 90 λεπτά ή περισσότερο, καλό είναι να δίνεις στον εαυτό σου 95 έως 155 λεπτά πριν από την προπόνηση, για να μην νιώθεις τη νωθρότητα μετά τον ύπνο, αυτό το αργό, βαρύ συναίσθημα που νιώθεις αμέσως όταν ξυπνάς, λέει η Bender.

Αν κοιμάσαι για μικρότερο χρόνο, μπορεί να επωφεληθείς από μικρότερο χρόνο καθυστέρησης ανάμεσα στον ύπνο και την άσκηση. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Biological and Medical Rhythm συνάγει ότι ο σύντομος ύπνος διάρκειας 25 λεπτών που ολοκληρώνεται δύο έως τρεις ώρες πριν από την προπόνηση μπορεί να είναι καλύτερος για τις επιδόσεις σου σε σύγκριση με τον ύπνο που ολοκληρώνεται τέσσερις ώρες πριν. Δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά η Bender πιστεύει ότι ένα διάστημα δύο ή τριών ωρών μπορεί να προσφέρει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην εξάλειψη της νωθρότητας και την έναρξη της εγρήγορσης.

Διάλεξε τη σωστή διάρκεια ανάλογα με την προπόνησή σου

Για άμεση τόνωση: δέκα λεπτά

Σύμφωνα με την επιστήμη, ακόμα και δέκα λεπτά μπορούν να σε τονώσουν. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας ύπνος εξαιρετικά σύντομης διάρκειας μετά από μια νύχτα με κακής ποιότητας ύπνο μπορεί να αυξήσει αμέσως την εγρήγορση και να ενισχύσει τις γνωστικές επιδόσεις για έως και τρεις ώρες. Παρόλο που οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια πληθώρα εξετάσεων, που περιελάμβαναν τον χρόνο οπτικής αντίδρασης και γνωστικές εργασίες, η μεγαλύτερη προσοχή και η καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία μπορεί να σε βοηθήσουν να θυμάσαι χορογραφίες ή να αντιδράς γρηγορότερα σε δυναμικές κινήσεις.
Όταν θέλεις κάτι περισσότερο: 20 λεπτά

Το National Sleep Foundation θεωρεί ότι αυτή είναι η ιδανική διάρκεια. Προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσεις οφέλη όπως βελτιωμένη εγρήγορση, ενισχυμένες επιδόσεις σε εργασίες και σιγουριά σε αυτές τις επιδόσεις, ισχυρότερη αποφασιστικότητα και βελτιωμένη διάθεση. Μάλλον γι’ αυτόν τον λόγο η συγκεκριμένη διάρκεια ονομάζεται συχνά “power nap” (τονωτικός ύπνος).

Όταν χρειάζεσαι μεγαλύτερο πλεονέκτημα: 30 λεπτά

Ο ύπνος μισής ώρας μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την πνευματική και σωματική υποβάθμιση στις επιδόσεις σου που προκαλείται από έλλειψη ύπνου ή προπονητική κόπωση το απόγευμα, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise. Όταν δεν νιώθεις πολύ καλά, μπορεί να είναι καλή ιδέα να κοιμηθείς για μισή ώρα πριν από την προπόνηση ή ένα πρόγραμμα φυσικής κατάστασης, επειδή δεν θα μπεις στα βαθύτερα στάδια του ύπνου που σε κάνουν να νιώθεις βαρύς και ναρκωμένος, λέει η Bender.

Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τους μύες σου: 45 λεπτά

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Physiology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ύπνος διάρκειας 45 λεπτών ήταν ο καλύτερος για τη βελτίωση των επιδόσεων και τη μείωση των βαθμολογιών RPE κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής παλίνδρομου τρεξίματος πέντε μέτρων. Σε αυτήν την περίπτωση, ο βαθύς ύπνος στην πραγματικότητα έχει αποτέλεσμα: ο ύπνος τρίτου σταδίου, στον οποίο συνήθως μπαίνεις μετά από περίπου 30 λεπτά, είναι εξαιρετικά σημαντικός για την αποκατάσταση από την κόπωση της προπόνησης.

Αν είχες κοιμηθεί άσχημα την προηγούμενη νύχτα: 90 λεπτά

Η κατάλληλη αφορμή για να κοιμηθείς περισσότερο μέσα στην ημέρα είναι όταν δεν είχες κοιμηθεί καλά το βράδυ, αναφέρει η Bender. Αυτός ο ύπνος μεγαλύτερης διάρκειας θα πρέπει να σε βάλει σε έναν πλήρη κύκλο με χρόνο σε ελαφρύ και σε βαθύ ύπνο, που είναι το διάστημα στο οποίο εκλύεται η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη για να ξεκινήσει δυναμικά η αποκατάσταση, εξηγεί. Θα μπεις επίσης και στο στάδιο του ύπνου REM, ο οποίος σύμφωνα με έρευνες συμβάλλει στην ενίσχυση της μνήμης (κάτι που είναι βασικό για την εκμάθηση μιας νέας άσκησης) και θα ξυπνήσεις πριν να μπεις σε έναν νέο κύκλο, όπου είναι πιθανότερο να θελήσεις να συνεχίσεις να κοιμάσαι. Συμβουλή από επαγγελματίες: ρύθμισε το ξυπνητήρι σου λίγο περισσότερο από 90 λεπτά. Έτσι θα έχεις χρόνο να αποκοιμηθείς και θα είναι πιθανότερο να ξυπνήσεις φυσικά πριν χτυπήσει.

Τελειοποίησε τη συχνότητα

Δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί κανόνες για το πόσο συχνά θα πρέπει να κοιμάσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Bender προτείνει οι αθλητές να κοιμούνται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα ή κάθε δεύτερη μέρα. Επίσης, ο χρόνος του ύπνου σε κάθε στάδιο ύπνου διαφέρει όταν ο ύπνος είναι συνεχόμενος συγκριτικά με το όταν χωρίζεται σε μικρότερα διαστήματα, λέει η Δρ. Mah. Επομένως, τις μέρες που το σώμα σου χρειάζεται πραγματικά αποκατάσταση, βάλε προτεραιότητα να κοιμηθείς οκτώ ώρες με ποιοτικό ύπνο το βράδυ.

Το μοναδικό πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις; Να εξαρτάσαι σταθερά από τους ύπνους σύντομης διάρκειας επειδή δεν κοιμάσαι καλά το βράδυ. Ο ύπνος σύντομης διάρκειας θα πρέπει να είναι ένα από τα εργαλεία αποκατάστασης και όχι κάτι που χρησιμοποιείς πάντα.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι το στάδιο ύπνου REM και γιατί είναι ευεργετικό για τον οργανισμό μας;

Πηγή: nike.com

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ολοκληρώνονται οι εγγραφές για τους Παγκόσμιους Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού της Αθήνας

Σε λιγότερες από 20 ημέρες η Αθήνα θα υποδεχτεί τους «3ους Παγκόσμιους Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού». Η διοργάνωση θα αρχίσει στις 6 και θα ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου. Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 3.500 αθλητές και αθλούμενοι από 35 χώρες του εξωτερικού, ενώ οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν στις 22 Σεπτεμβρίου.

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού θα διεξαχθούν για πρώτη φορά στη χώρα μας και έχουν ως στόχο την κινητοποίηση στη “δια βίου άσκηση”, τη βελτίωση της υγείας και την κοινωνικοποίηση μέσα από αθλητικές και ψυχαγωγικές δράσεις στο πλαίσιο του εργασιακού περιβάλλοντος. Στη χώρας μας αναμένεται να αφιχθούν εκατοντάδες αθλητές απ΄ όλο τον κόσμο, γεγονός που θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του τουρισμού.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση πολλαπλών αθλημάτων που έχει ανατεθεί στην Αθήνα μετά τους Ολυμπιακούς – Παραολυμπιακούς Αγώνες (2004) και τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics (2011). Αποτελεί την κορωνίδα των δράσεων εργασιακού αθλητισμού διεθνώς, ενώ η ανάθεσή της από την WFCS (World Federation for Company Sport) στον Ελληνικό Οργανισμό Εργασιακής Άθλησης και Υγείας αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάδειξη των σύγχρονων αθλητικών και τουριστικών υποδομών της χώρας μας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αναμετρηθούν στο αγαπημένο τους ατομικό ή ομαδικό άθλημα επιλέγοντας ανάμεσα  σε 28 αθλήματα και αγωνίσματα συνδυάζοντας τα ευεργετικά οφέλη της ευγενούς άμιλλας με την ψυχαγωγία και την συναναστροφή με αθλητές και εργαζόμενους από όλο τον κόσμο. Μεταξύ των αθλημάτων των «3ων Παγκοσμίων Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού» συγκαταλέγονται τα δημοφιλή αθλήματα του μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου, αλλά και πολλά ατομικά όπως το μπάντμιντον, το γκολφ, η κολύμβηση κ.α. Στο πλαίσιο των Αγώνων θα διεξαχθεί και το δρομικό event “Athens Company Run” με τη διεξαγωγή δύο αγώνων δρόμου 5χλμ. και 10χλμ.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν στα καλύτερα ελληνικά στάδια που έχουν φιλοξενήσει κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις, όπως το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, το στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» κ.α. Η Τελετή Έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου στο εμβληματικό Παναθηναϊκό Στάδιο, θα περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα και θα είναι ανοιχτή για το κοινό με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων. Η Τελετή Λήξης θα λάβει χώρα στο Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών «Ι. Φωκιανός». Όλες τις ημέρες των Αγώνων θα υπάρχουν εκδηλώσεις και εκπλήξεις για τους αγωνιζόμενους.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αρωγή και υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής ως Συνδιοργανώτριας αρχής, ενώ  παράλληλα έχει ενταχθεί ως δράση στο εθνικό πρόγραμμα εορτασμού της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” και τυγχάνει της  σημαντικής αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Βάρης Βούλας Βάρκιζας, του Δήμου Γλυφάδας, του Δήμου Γαλατσίου, της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και πολλών ακόμη φορέων και εθνικών ομοσπονδιών. Χορηγοί: AEGEAN, Henry Dunant Hospital Center, The Mall Athens, AVANCE, Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ), Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», Στάδιο 2020. Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΕΡΑσπορ, Πρώτο Πρόγραμμα, Η Καθημερινή,

gazzetta.gr, Liquid Media, ΠΣΑΤ, Hellenic Daily News.

Περισσότερες λεπτομέρειες: https://www.athens2020.org/

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τι είναι το υποδόριο και το σπλαχνικό λίπος και πως επηρεάζουν την υγεία μας

Γράφει η Δανάη Ευλογημένου (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος)

Σπλαχνικό λίπος και υποδόριο λίπος. Σίγουρα έχεις ακούσει για το πώς επηρεάζει το σχήμα του σώματός σου και την υγεία σου, δηλαδή το πώς σχετίζεται η κατανομή του λίπους στο σώμα σου με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων.

Πολλές είναι οι μελέτες που δείχνουν το πόσο πιο επιβλαβές είναι για την ανθρώπινη υγεία το λίπος να συσσωρεύεται στην κοιλιακή χώρα, βλέπε σωματότυπο μήλου, σε σύγκριση με το να συσσωρεύεται σε άλλα σημεία του σώματος, βλέπε σωματότυπο αχλάδι. Ερωτήσεις όπως «Είναι σημαντικό το λίπος για τη διατήρηση της υγείας;», «Γιατί η κεντρικού τύπου παχυσαρκία επιβαρύνει την υγεία;» και «Πώς μπορώ να χάσω το υπερβάλλον σωματικό λίπος;», θα απαντηθούν παρακάτω.

Τι σημαίνει υποδόριο και τι σπλαχνικό λίπος

  • Υποδόριο λίπος αποτελεί το λίπος το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και αποτελεί το 90% του συνολικού σωματικού λίπους των περισσότερων ανθρώπων.
  • Το σπλαχνικό ή ενδοκοιλιακό λίπος, περίπου το 10% του συνολικού λίπους στο σώμα, βρίσκεται μεταξύ των οργάνων στην περιοχή της κοιλιάς.

σπλαχνικο λιπος πως φευγει

Αν και το σπλαχνικό λίπος αποτελεί ένα μικρό ποσοστό του συνολικού σωματικού λίπους, είναι ένας βασικός παράγοντας για την εμφάνιση διαφόρων νοσημάτων.

Είναι σημαντικό το λίπος για τη διατήρηση της υγείας;

Ο λιπώδης ιστός είναι ένας χαλαρός συνδετικός ιστός που αποτελείται κυρίως από λιποκύτταρα και παίζει σημαντικό ρόλο στην αποθήκευση της ενέργειας, με τη μορφή τριγλυκεριδίων. Το λίπος προστατεύει σημαντικά όργανα του σώματος όπως είναι η καρδιά, ο εγκέφαλος, το συκώτι κ.ά., αλλά επίσης χρησιμεύει και ως μόνωση για τον οργανισμό καθώς μειώνει την απώλεια θερμότητας και έτσι κάνει πιο ανθεκτικό το άτομο στις μεταβολές της θερμοκρασίας.

Εκτός από ένα παθητικό ιστό, το λίπος έχει αναγνωριστεί ως ένα όργανο ικανό να εκκρίνει ορμόνες  όπως η λεπτίνη, τα οιστρογόνα κ.ά., δηλαδή αποτελεί ένα ενδορκινικό όργανο. Παρόλο που η ύπαρξη του λίπους είναι απαραίτητη για την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, τα αυξημένα επίπεδά του ανεξαρτήτως σωματότυπου έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία.

Γιατί η κεντρικού τύπου παχυσαρκία επιβαρύνει την υγεία;

Η κεντρικού τύπου παχυσαρκία αντιπροσωπεύει την αύξηση του σπλαγχνικού λίπους. Το σπλαχνικό λίπος, παράγει υψηλότερη αναλογία δυνητικά επιβλαβών ουσιών, συγκριτικά με το υποδόριο λίπος το οποίο παράγει υψηλότερη αναλογία ωφέλιμων ουσιών για την υγεία. Συγκεκριμένα, το σπλαχνικό λίπος παράγει τις κυτοκίνες, πρωτεΐνες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή χαμηλού επιπέδου στον οργανισμό και να οδηγήσουν στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Επίσης, παράγει ένα πρόδρομο μόριο της αγγειοτενσίνης, πρωτεΐνη η οποία προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων και έτσι αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Το αυξημένο σπλαχνικό λίπος φαίνεται να συνδέεται επίσης, με την εμφάνιση άνοιας, άσθματος, καρκίνου του μαστού και παχέος εντέρου.

Παρότι τόσο ο αυξημένος υποδόριος, όσο και ο σπλαχνικός λιπώδης ιστός σχετίζονται με την ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων, το σπλαχνικό λίπος φαίνεται να είναι πιο ισχυρά συνδεδεμένος με την εμφάνισή τους.

Πώς μπορώ να χάσω το υπερβάλλον σωματικό λίπος;

Ενώ το υποδόριο σωματικό λίπος μπορεί να μειωθεί πιο εύκολα μέσω της υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, το σπλαχνικό λίπος, μπορεί να μειωθεί μόνο με αλλαγές όπως περιγράφονται παρακάτω:

Υιοθέτηση του Μεσογειακού προτύπου διατροφής: Η διατροφή που χαρακτηρίζεται από Μέτρο, Ισορροπία και Ποικιλία είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να χάσεις το περιττό λίπος. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι οι βασικοί πυλώνες της Μεσογειακής Διατροφής, διατροφικό πρότυπο το οποίο έχει τεκμηριωθεί από πληθώρα μελετών ότι συμβάλλει τόσο στην απώλεια και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αλλά επίσης προλαμβάνει την εμφάνιση διαφόρων νοσημάτων.

Κατανάλωσε καθημερινά λοιπόν, δημητριακά προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, χρησιμοποίησε καθημερινά ελαιόλαδο ως τη βασική πηγή λίπους, προτίμησε την κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης όπως τα όσπρια και τα λαδερά και περιόρισε την κατανάλωση κρέατος, ενυδατώσου επαρκώς και εξασφάλισε έτσι την υγεία σου μειώνοντας το σπλαχνικό λίπος.

Ένταξη της σωματικής δραστηριότητας: Τόσο η αερόβια π.χ. περπάτημα, ποδήλατο, χορός, όσο και η αναερόβια άσκηση π.χ. βάρη, ασκήσεις με το βάρος του σώματος, συμβάλλουν στην απώλεια του σπλαχνικού λίπους. Ασκήσου τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, με στόχο τα 150 λεπτά άσκησης στο σύνολο.

Διακοπή καπνίσματος: Μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα σχετίζεται με την αύξηση του σπλαχνικού λίπους και όχι τόσο με την αύξηση του λίπους στην περιοχή των γοφών και των μηρών.

Κοιμήσου επαρκώς. Φαίνεται ότι ο ανεπαρκής ύπνος σχετίζεται με σημαντικά πιο αυξημένη συσσώρευση του σπλαχνικού λίπους.

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend