Μια… προπόνηση που μπορείς να κάνεις με τα μάτια κλειστά!

Σύμφωνα με την επιστήμη, η προσθήκη ύπνων σύντομης διάρκειας στο πρόγραμμά σου μπορεί να σε κάνει καλύτερο αθλητή. Δες πώς να αποκομίσεις τα οφέλη χωρίς να κάνεις (σχεδόν) τίποτα.

Ακόμα και αν προγραμματίζεις ημέρες ξεκούρασης, έχεις μια συλλογή με κυλίνδρους αφρού και χαλαρώνεις τακτικά τα σφιγμένα άκρα σου με γιόγκα, μπορεί να εξακολουθείς να νιώθεις έντονη κόπωση κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Ίσως είναι ώρα για ύπνο.

“Ο ύπνος σύντομης διάρκειας είναι μια τεράστια, κρυμμένη ευκαιρία για τους αθλητές ώστε να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους χωρίς να χρειάζεται να “κάνουν” πολλά “, λέει η Amy Bender, επίκουρη καθηγήτρια Κινησιολογίας στο University of Calgary του Καναδά.

Ένα από τα οφέλη του σωστού ύπνου σύντομης διάρκειας είναι ότι ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (δηλαδή την αντίδραση “χαλάρωση και πέψη”), που επαναφέρει το σώμα σου σε ομοιόσταση. Επιβραδύνει τους καρδιακούς παλμούς, μειώνει την αρτηριακή πίεση, χαλαρώνει τους μύες και αυξάνει τα αποθέματα ενέργειας, αναφέρει η Bender. Η αποκατάσταση είναι δυνατή μόνο όταν όλες αυτές οι αλλαγές στη φυσιολογία μειώνουν το άγχος του σώματος. Σκέψου τον ύπνο σύντομης διάρκειας σαν την επανεκκίνηση συστήματος στον υπολογιστή: ο τερματισμός της λειτουργίας και η πλήρης απενεργοποίηση μπορούν να μειώσουν τη νωθρότητα όταν γίνει εκ νέου ενεργοποίηση.

“Ακόμα και ένας ύπνος με πολύ σύντομη διάρκεια μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση και τον χρόνο αντίδρασης”, λέει η Cheri Mah, MD, ιατρός επιστήμονας στο UCSF Human Performance Center και μέλος του Nike Performance Council, που ειδικεύεται στον ύπνο και τις επιδόσεις κορυφαίων αθλητών.

Τα διαστήματα ύπνου σύντομης διάρκειας μπορούν επίσης να μειώσουν τον ρυθμό της αντιλαμβανόμενης προσπάθειας (RPE ή αλλιώς πόσο σκληρά νιώθεις ότι προσπαθείς) κατά τη διάρκεια της προπόνησης και να βελτιώσουν την αντοχή σου την ίδια ημέρα, σύμφωνα με έρευνες. Ανάμεσα στα δύο, μπορεί να είναι πιθανότερο να φτάσεις στο όριο κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης HIIT ή να τρέξεις λίγα περισσότερα χιλιόμετρα σε μια διαδρομή.

Η εφαρμογή μιας στρατηγικής ύπνου που καλύπτει τις συγκεκριμένες ανάγκες σου είναι αυτό που μπορεί να ξεκλειδώσει συγκεκριμένα προνόμια που αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Δες πώς μπορείς να απολαύσεις σωστά έναν ύπνο σύντομης διάρκειας μέσα στην ημέρα.

Σκέψου τον ύπνο σύντομης διάρκειας σαν την επανεκκίνηση συστήματος στον υπολογιστή: ο τερματισμός της λειτουργίας και η πλήρης απενεργοποίηση μπορούν να μειώσουν τη νωθρότητα όταν γίνει εκ νέου ενεργοποίηση.
Μάθε το δικό σου χρονικό πλαίσιο

Αν θέλεις να έχεις κορυφαίες επιδόσεις στην απογευματινή ή τη βραδινή προπόνηση, προσπάθησε να κοιμάσαι ανάμεσα στη 1 και τις 4 μ.μ., λέει η Bender. “Αυτό το χρονικό πλαίσιο συμπίπτει με τη φυσική πτώση εγρήγορσης του κιρκάδιου ρυθμού που έχουμε όλοι το απόγευμα και δεν είναι τόσο κοντά στη βραδινή ώρα για ύπνο, ώστε να επηρεάσει την ικανότητά σου να αποκοιμηθείς το βράδυ”.

Tα οφέλη του ύπνου στο τρέξιμο και 10 tips για να κοιμάστε καλύτερα

Επίσης, παίζει ρόλο πόσο σύντομα σκοπεύεις να προπονηθείς στη συνέχεια. Ειδικότερα μετά από σύντομους ύπνους που διαρκούν 90 λεπτά ή περισσότερο, καλό είναι να δίνεις στον εαυτό σου 95 έως 155 λεπτά πριν από την προπόνηση, για να μην νιώθεις τη νωθρότητα μετά τον ύπνο, αυτό το αργό, βαρύ συναίσθημα που νιώθεις αμέσως όταν ξυπνάς, λέει η Bender.

Αν κοιμάσαι για μικρότερο χρόνο, μπορεί να επωφεληθείς από μικρότερο χρόνο καθυστέρησης ανάμεσα στον ύπνο και την άσκηση. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Biological and Medical Rhythm συνάγει ότι ο σύντομος ύπνος διάρκειας 25 λεπτών που ολοκληρώνεται δύο έως τρεις ώρες πριν από την προπόνηση μπορεί να είναι καλύτερος για τις επιδόσεις σου σε σύγκριση με τον ύπνο που ολοκληρώνεται τέσσερις ώρες πριν. Δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά η Bender πιστεύει ότι ένα διάστημα δύο ή τριών ωρών μπορεί να προσφέρει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην εξάλειψη της νωθρότητας και την έναρξη της εγρήγορσης.

Διάλεξε τη σωστή διάρκεια ανάλογα με την προπόνησή σου

Για άμεση τόνωση: δέκα λεπτά

Σύμφωνα με την επιστήμη, ακόμα και δέκα λεπτά μπορούν να σε τονώσουν. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας ύπνος εξαιρετικά σύντομης διάρκειας μετά από μια νύχτα με κακής ποιότητας ύπνο μπορεί να αυξήσει αμέσως την εγρήγορση και να ενισχύσει τις γνωστικές επιδόσεις για έως και τρεις ώρες. Παρόλο που οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια πληθώρα εξετάσεων, που περιελάμβαναν τον χρόνο οπτικής αντίδρασης και γνωστικές εργασίες, η μεγαλύτερη προσοχή και η καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία μπορεί να σε βοηθήσουν να θυμάσαι χορογραφίες ή να αντιδράς γρηγορότερα σε δυναμικές κινήσεις.
Όταν θέλεις κάτι περισσότερο: 20 λεπτά

Το National Sleep Foundation θεωρεί ότι αυτή είναι η ιδανική διάρκεια. Προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσεις οφέλη όπως βελτιωμένη εγρήγορση, ενισχυμένες επιδόσεις σε εργασίες και σιγουριά σε αυτές τις επιδόσεις, ισχυρότερη αποφασιστικότητα και βελτιωμένη διάθεση. Μάλλον γι’ αυτόν τον λόγο η συγκεκριμένη διάρκεια ονομάζεται συχνά “power nap” (τονωτικός ύπνος).

Όταν χρειάζεσαι μεγαλύτερο πλεονέκτημα: 30 λεπτά

Ο ύπνος μισής ώρας μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την πνευματική και σωματική υποβάθμιση στις επιδόσεις σου που προκαλείται από έλλειψη ύπνου ή προπονητική κόπωση το απόγευμα, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise. Όταν δεν νιώθεις πολύ καλά, μπορεί να είναι καλή ιδέα να κοιμηθείς για μισή ώρα πριν από την προπόνηση ή ένα πρόγραμμα φυσικής κατάστασης, επειδή δεν θα μπεις στα βαθύτερα στάδια του ύπνου που σε κάνουν να νιώθεις βαρύς και ναρκωμένος, λέει η Bender.

Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τους μύες σου: 45 λεπτά

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Physiology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ύπνος διάρκειας 45 λεπτών ήταν ο καλύτερος για τη βελτίωση των επιδόσεων και τη μείωση των βαθμολογιών RPE κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής παλίνδρομου τρεξίματος πέντε μέτρων. Σε αυτήν την περίπτωση, ο βαθύς ύπνος στην πραγματικότητα έχει αποτέλεσμα: ο ύπνος τρίτου σταδίου, στον οποίο συνήθως μπαίνεις μετά από περίπου 30 λεπτά, είναι εξαιρετικά σημαντικός για την αποκατάσταση από την κόπωση της προπόνησης.

Αν είχες κοιμηθεί άσχημα την προηγούμενη νύχτα: 90 λεπτά

Η κατάλληλη αφορμή για να κοιμηθείς περισσότερο μέσα στην ημέρα είναι όταν δεν είχες κοιμηθεί καλά το βράδυ, αναφέρει η Bender. Αυτός ο ύπνος μεγαλύτερης διάρκειας θα πρέπει να σε βάλει σε έναν πλήρη κύκλο με χρόνο σε ελαφρύ και σε βαθύ ύπνο, που είναι το διάστημα στο οποίο εκλύεται η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη για να ξεκινήσει δυναμικά η αποκατάσταση, εξηγεί. Θα μπεις επίσης και στο στάδιο του ύπνου REM, ο οποίος σύμφωνα με έρευνες συμβάλλει στην ενίσχυση της μνήμης (κάτι που είναι βασικό για την εκμάθηση μιας νέας άσκησης) και θα ξυπνήσεις πριν να μπεις σε έναν νέο κύκλο, όπου είναι πιθανότερο να θελήσεις να συνεχίσεις να κοιμάσαι. Συμβουλή από επαγγελματίες: ρύθμισε το ξυπνητήρι σου λίγο περισσότερο από 90 λεπτά. Έτσι θα έχεις χρόνο να αποκοιμηθείς και θα είναι πιθανότερο να ξυπνήσεις φυσικά πριν χτυπήσει.

Τελειοποίησε τη συχνότητα

Δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί κανόνες για το πόσο συχνά θα πρέπει να κοιμάσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Bender προτείνει οι αθλητές να κοιμούνται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα ή κάθε δεύτερη μέρα. Επίσης, ο χρόνος του ύπνου σε κάθε στάδιο ύπνου διαφέρει όταν ο ύπνος είναι συνεχόμενος συγκριτικά με το όταν χωρίζεται σε μικρότερα διαστήματα, λέει η Δρ. Mah. Επομένως, τις μέρες που το σώμα σου χρειάζεται πραγματικά αποκατάσταση, βάλε προτεραιότητα να κοιμηθείς οκτώ ώρες με ποιοτικό ύπνο το βράδυ.

Το μοναδικό πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις; Να εξαρτάσαι σταθερά από τους ύπνους σύντομης διάρκειας επειδή δεν κοιμάσαι καλά το βράδυ. Ο ύπνος σύντομης διάρκειας θα πρέπει να είναι ένα από τα εργαλεία αποκατάστασης και όχι κάτι που χρησιμοποιείς πάντα.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι το στάδιο ύπνου REM και γιατί είναι ευεργετικό για τον οργανισμό μας;

Πηγή: nike.com

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Επιστροφή στα στάδια, επιστροφή στην αγωνιστική δράση

Σε όλη την επικράτεια το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου 2021 εκατοντάδες αθλήτριες και αθλητές, προπονήτριες και προπονητές, εκπρόσωποι Συλλόγων, κριτές, επέστρεψαν

στον φυσικό τους χώρο που δεν είναι άλλος από το στάδιο.

Σε 10 από τους 18 ομίλους του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος είχαμε αθλητική δραστηριότητα το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Μαΐου.

Ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο σε διάφορες περιοχές της επικράτειας που το περίμεναν όλοι, πολύ καιρό λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει επιφέρει η πανδημία στη χώρα μας.

Η πεμπτουσία του Κλασικού Αθλητισμού είναι η ευγενής άμιλλα, ο συναγωνισμός, μέσα από τον οποίο ξεχωρίζει ο καλύτερος και για το οποίο ο αθλητής  προετοιμάζεται και περιμένει τη στιγμή που θα συναγωνισθεί με ίσους όρους τους συναθλητές του στον αγωνιστικό χώρο.

Ο ΣΕΓΑΣ τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, έδωσε την ευκαιρία σε αθλήτριες και αθλητές να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, διασφαλίζοντας την προπονητική και αγωνιστική λειτουργία του ελληνικού στίβου σε μια ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά που περιλαμβάνει Ολυμπιακούς, Πανευρωπαϊκούς και άλλα μεγάλα διεθνή αλλά και τα εθνικά Πρωταθλήματα

Η αγωνιστική αρχή στον ανοιχτό στίβο με την διεξαγωγή του Διασυλλογικού πρωταθλήματος, ενός εκ των κορυφαίων Συλλογικών αγώνων, έγινε με αρκετά αισιόδοξα μηνύματα σε κάθε τομέα.

Πρώτα-πρώτα με την συμμετοχή των αθλητριών και των αθλητών που περίμεναν από τα προπονητήρια να «δείξουν» την αγωνιστική τους κατάσταση συναγωνιζόμενοι τους συναθλητές τους άλλων Συλλόγων. Μαζί με τους αθλητές ενεργοποιήθηκε και όλος ο μηχανισμός των Συλλόγων για τη συμμετοχή και των άλλων διαδικασιών για τον αγώνα.  Οι προπονητές είχαν την αγωνία για την αγωνιστική κατάσταση των αθλητών τους και ο οργανωτικός μηχανισμός του ΣΕΓΑΣ μαζί με τους κριτές για την άρτια και αξιόπιστη οργάνωση.

Η δραστηριότητα σε μεγάλη έκταση διοργάνωσης αγώνων εν μέσω της πανδημίας, αναστολής εργασιών και τήρησης πρωτοκόλλων ήταν ένα στοίχημα για την οργανωτική δομή του ΣΕΓΑΣ και της καλής λειτουργίας όλου του μηχανισμού του.

Τα μηνύματα είναι πολυεπίπεδα αλλά τα κυρίαρχα είναι η αισιόδοξη κατάσταση και οι επιδόσεις των αθλητών και αθλητριών μας που δείχνουν θετική συνέχεια. .

Ξεχώρισαν (πλήρη αποτελέσματα)  

Από τα αποτελέσματα στους ομίλους των διασυλλογικών ξεχώρισαν μεταξύ άλλων:

Φοβερός αγώνας στο τριπλούν Ανδρών στον Άγιο Κοσμά, νικητής ήταν ο Δημήτρης Τσιάμης με 17,21 (3,0), εντυπωσιακή παρουσία από τον Ανδρέα Πανταζή με νέο ατομικό ρεκόρ 16,86 (0,3) επίδοση που αποτελεί ατομικό του ρεκόρ και την έκτη επίδοση όλων των εποχών στη χώρα μας. Ο αθλητής είχε ακόμη άλματα στα 16,74 και 16,67 με κανονικές συνθήκες.

Ο Κυριάκος Ζώτος (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) ξεχώρισε στη σφαιροβολία με 20,25, επίδοση που αποτελεί απόλυτο ατομικό του ρεκόρ και του επιτρέπει να σκέφτεται με αισιοδοξία την παρουσία του σε μεγάλες διοργανώσεις.

Ο Δημήτρης Τσίτσος (ΓΣ Ελ Βενιζέλος) στον ακοντισμό “έστειλε” το ακόντιο στα 71.05μ. που υπολείπεται του ορίου (72.00μ) των πανευρωπαϊκών Κ23 και όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου να το ξεπεράσει.

Η Μαρία Μαγκούλια (Ένωση ΚΑΖΩΝΗΣ Καλύμνου 2000) δείχνει έτοιμη, όχι μόνο για συμμετοχή, αλλά για μια καλή παρουσία στο κορυφαίο γεγονός της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κ23. Η νεαρή, η οποία έχει ήδη το όριο για το Μπέργκεν,  έστειλε τη σφαίρα στα 15.70μ και πέτυχε νέο ατομικό ρεκόρ. Η προηγούμενη επίδοσή της ήταν 15,25 μ. από το 2017.

Ο Γιάννης Ρίζος (ΑΣ Άρης) ήταν εξαιρετικός αφού ξεπέρασε στο επί κοντώ τα 5.32μ. που είναι καλύτερο από το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23, (5.25μ.)  που θα γίνει στο Μπέργκεν της Νορβηγία το διάστημα  8-11 Ιουλίου. Το επόμενο διάστημα ο αθλητής θα έχει και άλλες αγωνιστικές ευκαιρίες για ακόμη καλύτερες επιδόσεις.

Στα 3.000 μ. Στιπλ η Βασιλική Καλλιμογιάννη (ΓΣ Ηρακλής) τερμάτισε σε 10.40.50, επίδοση καλύτερη από το όριο συμμετοχής για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ20, επίδοση που θα έχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσει στις διοργανώσεις που ακολουθούν.

Στον όμιλο της Καβάλας αγωνίστηκε ο Κώστας Δουβαλίδης (ΓΣ Ελ Βενιζέλος) στα 110μ εμπόδια που ήταν νικητής με 13.84. Στο μήκος οι 17χρονες Αναστασία Ιωσηφίδου και Πηνελόπη Λεβεντοπούλου του ΟΚΑ Καβάλας πέτυχαν αντίστοιχα 5.82μ και 5.74μ. στο άλμα σε μήκος

Ο Μιχάλης Αναστασάκης (ΓΣ Ελ Βενιζέλος) ήταν νικητής στη σφυροβολία με καλύτερη βολή στα 74.58 και δεύτερη καλύτερη στα 74.05μ. στον όμιλο της Αθήνας. Στα 5.000μ ο Κώστας  Γκελαούζος (ΠΑΟ) ήταν νικητής με 14.29.29 και τον Παναγιώτη Καραΐσκο (ΠΓΣ) στη δεύτερη θέση τερματίζοντας σε 14.39.74. Ο Θάνος Καλάκος (ΠΑΟ) με επίδοση 1.53.28 νίκησε στα 800μ και ο Εμμανουήλ Καραλής (Απόλλων Πύργου) στο επί κοντώ με άλμα στα 5.30μ. Στις γυναίκες η Άρτεμις Αναστασίου (ΠΑΟΚ) ήταν νικήτρια με 23.46 (5,7 μ/δ) ενώ η Κατερίνα Δαλάκα (ΑΕΚ) πέτυχε 23.84 (5,7 μ/δ). Η Αναστασία Μαρινάκου (ΓΕΑ Τρικάλων) κέρδισε τα 800μ  τερματίζοντας σε 2.10.36 με δεύτερη την Κατερίνα Κούτλη (ΓΣ Ηλιούπολης) 2.10.61 ενώ η Ελπίδα Τόκα (ΑΕΚ) τερμάτισε σε 62.19 στα 400μ εμπόδια.

Ο Κυριάκος Ζώτος (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) που το Σάββατο ξεχώρισε στη σφαιροβολία με 20,25, επίδοση που αποτελεί απόλυτο ατομικό του ρεκόρ ήταν νικητής και στη δισκοβολία με βολή στα 54.10μ. Ο Θοδωρής Βροντινός (ΠΑΟΚ) επικράτησε στα 100 και 200μ. με 10.49 αλλά ο άνεμος του… πήρε την επίδοση (3,5 μ/δ) ενώ στα 200μ πέτυχε 22.29 με αντίθετο άνεμο -1,7 μ/δ. Στα 200μ γυναικών ίδια εικόνα με τα 100μ όπου η Μαρία Γάτου (ΠΑΟΚ) και η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (ΑΣ Αλέξανδρος) πήραν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα με επιδόσεις 24.87 και 25.03 αλλά όπως και στα 100μ με ευνοϊκό άνεμο 3,1 μ/δ. Στο μήκος η Βασιλική Χαϊτίδου (ΠΑΟΚ) πήρε την πρώτη θέση 6.55μ. (3,4 μ/δ) και η Ελένη Κουτσαλιάρη (Πυγμή Ευόσμου) δεύτερη με 6.27 (2,9 μ/δ). Πολύ καλό ήταν το ξεκίνημα της σεζόν για τον Χρήστο Κοτίτσα (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) που τερμάτισε τα 800 μ. σε 1.49.20, επίδοση παραπάνω από ικανοποιητική για τη χρονική περίοδο και αρκετά κοντά στο ατομικό του 1.48.49.

Στο ύψος ο Κώστας Μπανιωτης (Ολυμπιάδα Κομοτηνής) επέστρεψε με άλμα στα 2,15 και στο ίδιο αγώνισμα ο Αντώνης Μέρλος (ΠΑΟΚ) πέρασε τα 2,06 μέτρα. Ο Μιχάλης Παππάς (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) ήταν νικητής με 47.45 και ο Γιώργος Λαμπρόπουλος ( ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) ακολούθησε με 48.05.

Η Ελισάβετ Πεσιρίδου ήταν νικήτρια στον όμιλο της Αθήνας στα 100μ εμπόδια με επίδοση 13.41 (-1,4 μ/δ), η Νικόλ Κυριακοπούλου (Κάμειρος 2009) στο επί κοντώ με άλμα στα 4.15μ, και η Κατερίνα Δαλάκα (ΑΕΚ) στα 100μ με 11.74 (-0,6μ/δ). Στους άνδρες ο Γιάννης Βιοσκόπουλος (ΑΟ Βάρης) τερμάτισε σε 10.68 (1,3 μ/δ) στα 100μ.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Πρόσκληση για Εκδρομή στην Έδεσσα με δωρεάν την Edessacitycard για τις 15 Μαΐου 2021

Με την ευκαιρία του ανοίγματος του Ελληνικού Τουρισμού η «Έδεσσα η  πόλη των νερών» … σας προσκαλεί και θέλει να σας κάνει ένα δώρο.

Η EdessaCityCard για τις 15 Μάη θα διατίθεται δωρεάν σε όλους.

Με την κάρτα πόλης της Έδεσσας την οποία θα προμηθευτείτε από το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Έδεσσας στο πάρκο Καταρρακτών μπορείτε να επισκεφθείτε ένα πλήθος χώρων μέσα στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού, το ενυδρείο-ερπετάριο, τον μύλο της γεύσης, τον μύλο των ορυκτών, τον μύλο του νερού και των 5 αισθήσεων καθώς επίσης και το λαογραφικό μουσείο και οι βυζαντινοί ναοί στο Βαρόσι, την παλιά πόλη της Έδεσσας στην καρδιά της Μακεδονίας. Στον σύντομο αυτό περίπατο θα μπορέσετε να απολαύσετε και την ζωντανή μουσική που θα αναπαράγεται από το Balcony Project, από καλλιτέχνες του Ωδείου Δήμου Έδεσσας Ω.Δ.Ε.ς στο μπαλκόνι του Πολιτιστικού κέντρου της πόλης μετά τις 21:00 και την επομένη στις 11.00 π.μ. Θα δείτε την στοά των Καλλιτεχνών, το ηλιακό ρολόι, και παράλληλα θα έχετε την δυνατότητα να επισκεφτείτε την Ανθοέκθεση και την γεωπάρκο Καταρρακτών με τους περίφημους Καταρράκτες Έδεσσας.

Λίγο έξω από την πόλη βρίσκεται ο υδροβιότοπος Αγρα-Βρυτών-Νησίου (6km) ενώ μπορείτε να δείτε ανθισμένες κερασιές στο δρόμο για το Καιμάκτσαλάν (39km) όπου θα βρείτε και το τελευταίο χιόνι για λίγο χιονοπόλεμο … . Στην επιστροφή μπορείτε να περάσετε από τον Παραδοσιακό Οικισμό του Αγίου Αθανασίου (28km), τις λίμνες της Παναγίτσας(24km) ενώ παράλληλα θα βλέπετε την καταγάλανη λίμνη Βεγορίτιδα(22km). Επίσης μπορείτε να επιλέξετε την διαδρομή στα δάση του Βερμίου κοντά την Κεδρώνα(18km) και το Ανω Γραμματικό(28km). Στα μικρά χωριά θα βρείτε εξαιρετικά καφενεδάκια και ταβερνούλες για να πάρετε το μεζεδάκι μαζί με τον αέρα σας. Φύση και Υγεία είναι ότι ακριβώς χρειαζόμαστε αυτή την περίοδο.

Σημειώνουμε ότι η Έδεσσα, η Βεγορίτιδα & η ευρύτερη περιοχή της Ορεινής Πέλλας έχει ολοκληρωμένες προτάσεις για οργανωμένες επισκέψεις μονοήμερης, 3ήμερης ή 5ήμερης διάρκειας για οικογένειες και μικρές ομάδες. Αυτή την εποχή ξεκινούν μαζί με τους Δρόμους του Νερού και οι Δρόμοι του Κερασιού με πολλές πληροφορίες στο www.cherriesonline.gr

Για το πρόγραμμα της εκδρομής σας καθώς και για την Edessa City Card, την κάρτας πόλης της Έδεσσας περισσότερες πληροφορίες θα πάρετε στο Κέντρο Πληροφόρησης Έδεσσας 23810 20300, www.edessacity.gr εκεί όπου μπορείτε να ζητήσετε τον οδηγό πόλης και περιοχής όπως επίσης και πληροφορίες για επιλογή του κατάλληλου καταλύματος και της γνωριμίας με την τοπική γαστρονομία. Το τμήμα πολιτιστικού τουρισμού λειτουργεί με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας έτσι όπως τις διαχειρίζεται η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Έδεσσας.

Με εκτίμηση,

Ευάγγελος Κυριακού,

Υπεύθυνος Πολιτιστικού Τουρισμού, Πληροφορικής & Περιβάλλοντος Έδεσσας

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend