Ιδανικά σνακ πρωτεΐνης αντί για junk food για όσους αθλούνται

Αθλείστε και προσέχετε την διατροφή σας. Επομένως γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η λήψη της πρωτεΐνης για να μπορέσετε να οικοδομήσετε τους μύες σας και να κάψετε το περιττό λίπος. Ταυτόχρονα, όμως, είστε και άνθρωπος και έχετε αδυναμία στο καλό φαγητό.

Στη συνέχεια, ακολουθούν ορισμένα υγιεινά σνακ που μπορείτε να τα γευτείτε χωρίς να έχετε τύψεις και ταυτόχρονα έχουν υπέροχη γεύση και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Τυρί cottage

Στην κορυφή της λίστας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και κατάλληλο για σνακ είναι το τυρί cottage. Ένα φλιτζάνι τυρί cottage έχει περίπου 20-30 γραμμάρια πρωτεΐνης και περίπου 5-10 γραμμάρια λίπους. Προσθέστε κάποια φρέσκα φρούτα στο τυρί και έχετε ήδη μια υψηλή σε πρωτεΐνες, αλλά και περιεκτικότητα σε ίνες υγιεινό σνακ.

Μια εξαιρετική εναλλακτική για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και αθλούνται είναι το Arla Protein cottage Cheese με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σχέση με τα προϊόντα της αγοράς

Ξηροί καρποί και σπόροι

Αμύγδαλα, φιστίκια και άλλοι ξηροί καρποί έχουν όλα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, γεγονός που τα κάνει  μια καλή επιλογή για ένα υγιεινό σνακ. Εκτός από πρωτεΐνη οι ξηροί καρποί περιέχουν καλά λιπαρά που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία σας. Μπορείτε να φάτε μια χούφτα καρύδια πριν ή μετά την προπόνηση σας για μια ώθηση γεμάτη πρωτεΐνη, αλλά και σπόρους από ηλιοτρόπια και κολοκύθες που είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες.

Αυγά

Τα αυγά περιέχουν και τα 9 απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, έτσι ώστε να θεωρείται μια πλήρης πρωτεϊνική τροφή. Είναι μια καλή ιδέα να περιλαμβάνει ολόκληρα αυγά στην καθημερινή διατροφή σας, ως ένα σνακ ή ένα πλήρες γεύμα. Τα βραστά αυγά είναι το ιδανικό σνακ, και αν συνδυάσετε 3-4 αυγά  με κάποια λαχανικά έχετε ένα εξαιρετικό γεύμα για να το πάρετε μαζί σας.

Τόνος

Με περίπου 20g πρωτεΐνης ανά κυτίο και υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, ο τόνος είναι το ιδανικό σνακ υψηλής πρωτεΐνης. Μπορείτε να απλώσετε τον τόνο σε φρυγανισμένο ψωμί, ή να φτιάξετε ένα σάντουιτς τόνου. Γευτείτε το άφοβα, χωρίς να ανησυχείτε αν θα καταστρέψετε τη σιλουέτα σας.

Πλιγούρι βρώμης

Η βρώμη περιέχει περίπου 12 g πρωτεΐνης ανά 100g. Προσθέτοντας ένα φλιτζάνι γιαούρτι σε ένα μπολ μαζί με πλιγούρι βρώμης και θα έχετε επιπλέον  8-10 γραμμάρια πρωτεΐνης στο σνακ σας. Μπορείτε, ακόμη να σερβίρετε ζεστό πλιγούρι βρώμης με λίγο σιρόπι σφενδάμου ή κανέλα στην κορυφή.

Επιλέξτε λοιπόν, το πρωτεϊνικό  σνακ που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τις γεύσεις σας και ανακαλύψτε ξανά την έννοια του σνακ.

Διαβάστε επίσης: Πρωτεΐνη σε σκόνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τροφές που σε ξυπνάνε όπως ο καφές αλλά δεν έχουν καθόλου καφεΐνη!

Το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολη υπόθεση για πολλούς ανθρώπους. Πολύ περισσότερο το… μάτι δεν ανοίγει αν το ξύπνημα δεν συνοδευτεί με έναν δυνατό καφέ.

Υπάρχει, όμως, τρόπος να καταφέρετε να πάρετε την ίδια… δόση ενέργειας από διάφορες τροφές και να ξυπνήσετε για τα καλά.

Ταυτόχρονα θα γλιτώσετε κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες της καφεΐνης, οι οποίες πάντως για να είμαστε ακριβείς, φαίνονται στην περίπτωση της υπερκατανάλωσης.

Σοβαροί λόγοι για να βάλετε στη διατροφή σας τη μαύρη σοκολάτα

Μαύρη σοκολάτα

Οι φλαβονόλες που περιέχει η σοκολάτα περιορίζει τις φλεγμονές και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, κάτι που ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Ο κόκκος του κακάο είναι γεμάτος από θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως «τροφή των θεών». Οι σοκολάτα που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο, έχει και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ η σοκολάτα γάλακτος ή η λευκή σοκολάτα έχουν χαμηλά επίπεδα φλαβονοειδών. Προτιμήστε σκόνη κακάο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή σοκολάτα με τουλάχιστον 72% κακάο.

Ρόκα ή πικρά λαχανικά

Μπορεί το πικρό να μην βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τα γούστα μας, αλλά τα πικρά λαχανικά όπως είναι η ρόκα, η λαχανίδα (kale), η άγρια αγκινάρα ή τα λαχανάκια Βρυξελλών προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Παντζάρι

Εάν θέλετε να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας σε οποιονδήποτε τομέα, τίποτα δεν είναι καλύτερο από το παντζάρι. Από όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, το παντζάρι περιέχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτοξείδιο του αζώτου, ένα στοιχείο που βελτιώνει την υγεία στα αιμοφόρα αγγεία.

Το smoothie που ρίχνει την πίεση και φτιάχνεται σε 5 λεπτά!

Τρόφιμα πλούσια σε B12

Η βιταμίνη B12 είναι γνωστή και ως «βιταμίνη της ενέργειας» και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ενέργειας, οπότε αν δεν λαμβάνετε αρκετή από αυτή τη βιταμίνη, ίσως να νιώθετε λίγο κουρασμένοι. Την B12 θα την βρείτε στα αβγά, το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και σε κάποιες ποικιλίες μανιταριών.

Διαβάστε επίσης: Καφές: “Φάρμακο” όταν δεν το παρακάνεις…

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Μειώστε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια με έναν απλό τρόπο!

Δείτε πώς θα μειώσετε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια!

Είσαι μακαρονάς. Θέλεις να τρως ζυμαρικά τα οποία λατρεύεις, όμως, ανησυχείς μήπως πάρεις κιλά. Πως μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου φαγητό, λαμβάνοντας τις μισές θερμίδες;

Για τους δρομείς το… τρικ που θα διαβάσετε παρακάτω, ίσως και να μην έχει ουσία, ωστόσο, αξίζει να το δοκιμάσει κανείς στην πράξη για να το διαπιστώσει.

Νόστιμο και γρήγορο πιάτο

Μια μακαρονάδα είναι ένα γρήγορο και νόστιμο πιάτο που δύσκολα μπορούμε να βγάλουμε από τη ζωή μας. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να το κάνουμε, αφού υπάρχει ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος να απολαύσουμε τα ζυμαρικά χωρίς να ανησυχούμε για τις θερμίδες τους.

Τα ζυμαρικά αποτελούν πηγή σημαντικής ποσότητας επεξεργασμένων (λευκών) υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες που προέρχονται από τα ζυμαρικά διασπώνται γρήγορα από το πεπτικό σύστημα και στη συνέχεια απορροφώνται από τον οργανισμό ως απλά σάκχαρα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Η αντίδραση του οργανισμού

Ως αντίδραση στην αύξηση αυτή, ο οργανισμός παράγει μαζικά ινσουλίνη ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα του σακχάρου. Οι απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου με τη σειρά τους πυροδοτούν κρίσεις πείνας και λιγούρας, ακόμη κι αν έχει περάσει λίγη ώρα από τη στιγμή που καταναλώσαμε το τελευταίο μας γεύμα. Τροφές που επιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στον οργανισμό είναι τα γλυκά και κάθε είδους αρτοποιήματα, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι και το ψωμί.

Για τον λόγο αυτόν, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συστατικό που προωθεί την αύξηση και επακόλουθη μείωση στα επίπεδα σακχάρου με πολύ πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.

Για τα πρακτικά, θα πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι μπορείτε να επιλέξετε τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί σε αντιδιαστολή με τα αντίστοιχα λευκά προϊόντα, καθώς τα πρώτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ακόμη πιο ενδιαφέρον θα ήταν όμως να μπορείτε να «μεταλλάξετε» τα λευκά ζυμαρικά ώστε να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν τις φυτικές ίνες!

Το μεγάλο… κόλπο

Αυτό είναι εφικτό με έναν πολύ απλό τρόπο: Μαγειρεύετε το ζυμαρικό της επιλογής σας, το βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες περίπου και το καταναλώνετε αφού το ζεστάνετε.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, η διαδικασία αυτή μεταβάλλει τη δομή των υδατανθράκων, μετατρέποντάς τους σε ανθεκτικό άμυλο (resistant starch). Το ανθεκτικό άμυλο πήρε αυτή την ονομασία επειδή όταν μαγειρεύεται και στη συνέχεια εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες «αντιστέκεται» σε ένζυμα που υπάρχουν στο γαστρεντερικό και τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες διασπούν τους υδατάνθρακες, απελευθερώνοντας τα σάκχαρα που υπάρχουν σε αυτούς.

Ακολουθώντας λοιπόν τη διαδικασία μαγειρέματος και ψύξης, τα ζυμαρικά δεν προκαλούν τη συνήθη απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου και παράλληλα ο οργανισμός απορροφά λιγότερες θερμίδες!

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend