Η παλιά ιστορία του διαδρόμου τρεξίματος και η εξέλιξή του στο χρόνο

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει παρατηρηθεί μια εκπληκτική αύξηση των πωλήσεων διαδρόμου, μια αύξηση που είναι πολύ πιθανό να αποτελεί απόρροια των συνθηκών της πανδημίας.

Με αυτό ως αφορμή είναι μια καλή αφορμή να ρίξουμε μια ματιά στη μακρά και εξαιρετικά απίθανη ιστορία της πιο δημοφιλής μηχανής γυμναστικής εσωτερικού χώρου στον κόσμο.

Η ιστορία της ξεκινάει πολύ πιο παλιά απ’ όσο θα πίστευε κανείς

-Συγκεκριμένα, οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν έναν τεράστιο γερανό με πέλμα, που έμοιαζε υπερβολικά με τον διάδρομο σε επίπεδο μηχανικής λειτουργίας, για την κατασκευή μερικών από τα πιο υπέροχα κτίριά τους. Μια μέρα, ενώ μια ομάδα εκατόνταρχων μάλωναν για την ακριβή λειτουργία της εν λόγω μηχανής, οι Βισιγότθοι μπήκαν κρυφά και λεηλάτησαν την πόλη. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έπεσε αμέσως μετά. Κάπου εκεί ήρθε το πρώτο μάθημα σχετικά με αυτό το θαυμαστό μηχάνημα: δεν πρέπει να ξεχνιέσαι ενώ «περπατάς» στον διάδρομο…

Διάδρομος ή ελλειπτικό και γιατί;

-Πάντως, η πιο παλιά αναφορά της λέξης «διάδρομος» εντοπίζεται στο 1555, στις «Προφητείες» του Νοστράδαμου, εκεί όπου ο τελευταίος γράφει:

Μέσα από τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία,
Θα προκύψει μια μηχανή για ακίνητη κίνηση.
«Διάδρομος» θα είναι η ονομασία της
Και ο κόσμος θα καταλήξει να φλαίγεται ολοκληρωτικά

Με λίγη φαντασία θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Νοστράδαμος δεν έπεσε εντελώς έξω…

-Το 1818 εισήχθη στις αγγλικές φυλακές ένα είδος διαδρόμου (ή τροχού) ως μορφή τιμωρίας, καθώς και για άλεσμα καλαμποκιού και άντληση νερού. Η χρήση της μηχανής τερματίστηκε το 1902 επειδή ήταν ανεπαρκής.

-Μετά την καταδίκη του για βαριά απρέπεια, ο Όσκαρ Ουάιλντ αναγκάστηκε να περπατήσει σε ένα τέτοιο τροχό ενώ εξέτιε μέρος της ποινής του στη φυλακή Πέντονβιλ. Ενώ «περπατούσε» στην συγκεκριμένη μηχανή ένα απόγευμα, του ζητήθηκε να συνοψίσει το τι νιώθει. «Πολύ συχνά βρίσκω τον εαυτό μου έξω από την κοινωνία. Λίγα αλλάζουν εδώ πάνω», είπε. Σύντομα μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή.

-Τον 19ο αιώνα, τα άλογα περπατούσαν σε τέτοιους διαδρόμους συμβάλλοντας έτσι σε αγροτικές δουλειές. Η πρακτική αυτή σταμάτησε επειδή μετά τη χρήση των ζώων οι εν λόγω διάδρομο χρειάζονταν άπειρο καθάρισμα.

-Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου γύρω στ0 1960, η ΕΣΣΔ παρήγαγε εκατομμύρια φθηνούς διαδρόμους για να κρατάει τους εργαζόμενους υγιείς.

Μύθοι και αλήθειες για την προπόνηση στο γυμναστήριο και τους εξωτερικούς χώρους

-Το 1995 σχεδιάστηκε ένας διάδρομος ανώμαλου δρόμου. Είχε μια ανώμαλη επιφάνεια και ενσωματωμένα εφέ με ήχους πουλιών, ενώ μικρά βότσαλα έπεφταν περιστασιακά στη ζώνη από έναν μεγάλο κάδο στο μπροστινό μέρος του μηχανήματος. Οι κατασκευαστές δεν είχαν υπολογίσει τους άνδρες δοκιμαστές, οι οποίοι άρχισαν να χοροπηδούν αριστερά και δεξιά για να φοβούμενοι το κατά πόσο ήταν ασφαλής η όλη διαδικασία. Τελικά, ο λεγόμενος «Road Worrier» διάδρομος δεν μπήκε ποτέ στην παραγωγή.

-Σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει ένας διάδρομος με το όνομα «The Irritator». Θα αποτελείται από ψηφιακές ηχογραφήσεις ανδρικής ή γυναικείας φωνής που θα μιμείται τα λόγια ενός δρομέα που τρέχει μαζί σου. Μερικές προτάσεις που θα ακούγονται είναι οι εξής:

«Είδα ένα ελάφι στο πάρκο χθες το βράδυ. Πραγματική μαγεία».

«Ο Άλεξ τα πάει τόσο καλά στο σχολείο. Ο δάσκαλός του λέει ότι είναι πανέξυπνος».

«Πάντα λέω στον εαυτό μου: Δεν τρέχεις στον δρόμο. Είσαι ο δρόμος».

«Μπορούμε να πάμε λίγο πιο αργά;».

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα γυμνάσετε (και) τους κοιλιακούς σας πάνω στον διάδρομο

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Λάθη που κάνετε στο γυμναστήριο και μένετε στάσιμοι

Μια ντουζίνα λάθη που κάνετε στο γυμναστήριο και μένετε στάσιμοι

Υπάρχουν άνθρωποι που ενώ περνούν αρκετές ώρες στο γυμναστήριο, δεν καταφέρνουν να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ακόμα και οι πιο έμπειροι, φτάνουν σε ένα σημείο που “κολλάνε” και γι’ αυτόν τον λόγο οφείλουν να συνεργάζονται με τον γυμναστή τους, ο οποίος είναι σίγουρο ότι ξέρει καλύτερα.

Ας δούμε όμως μερικά από τα βασικά λάθη που γίνονται:

Επιμονή στο ίδιο πρόγραμμα

Έχετε βρει ένα πρόγραμμα που δεν το βαριέστε και το επαναλαμβάνετε συνεχώς. Λάθος. Οι γυμναστές συνιστούν να αλλάζετε το πρόγραμμα κάθε 4 έως 6 εβδομάδες, αλλιώς βρίσκεστε σε μια ρουτίνα που σταματά την παραγωγή αποτελέσματος, καθώς το σώμα χτυπά ταβάνι. Εκτός από την αλλαγή στο πρόγραμμα, μπορείτε να προσθέσετε ένα άλλο άθλημα.

Αντιγράφετε τους… προχωρημένους

Δεν πρέπει ποτέ να κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι. Βρισκόμαστε σε διαφορετικό επίπεδο και αυτό πρέπει να το ξέρετε. Κάντε το πρόγραμμά σας χωρίς να φεύγετε, διαφορετικά κινδυνεύετε ακόμα και με τραυματισμό.

Καθημερινή άσκηση

Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε κάθε μέρα στο γυμναστήριο. Οι μυς σας χρειάζονται ξεκούραση για να αποκατασταθούν και να μη ρουτινιάζουν.

Μιλάτε πολύ

Το γυμναστήριο είναι ένας χώρος που γίνονται και πολλές γνωριμίες, αλλά δεν είναι αυτός ο βασικός σκοπός. όταν μιλάτε πολύ αφενός χάνετε χρόνο και αφετέρου δεν εκτελείτε σωστά το πρόγραμμά σας. Μην γίνεται ο τουρίστας!

Δεν έχετε στόχο

Πρέπει να βάζετε στόχους, να τους πετυχαίνετε και να βάζετε καινούριους. Αν δεν το κάνετε αυτό στην ουσία γυμνάζεστε χωρίς σκοπό και δεν ξέρετε αν και που μπορείτε να φτάσετε.

Μοναξιές

Το ιδανικό είναι να έχετε παρέα στο γυμναστήριο. Δεν πρόκειται να βαρεθείτε, παρακινείτε ο ένας τον άλλο και βάζετε κοινούς στόχους. Δημιουργείται έτσι ένας άτυπος ανταγωνισμός που στο τέλος της ημέρας κάνει καλό σε όλους.

Δεν κάνετε διαλείμματα

Η υπερβολική τήρηση ενός προγράμματος γυμναστικής, όλη τη χρονιά, πιθανόν θα σας οδηγήσει σε εξάντληση. Αν διαπιστώσετε ότι δεν έχετε πια αποτέλεσμα, κάντε ένα διάλειμμα για 15 μέρες. Έτσι θα ανακάμψει το σώμα και το μυαλό σας, γιατί η πλήξη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός.

Απογοητεύεστε

Πολλές φορές η προπόνηση δεν μας… βγαίνει. Δεν πρέπει να απογοητεύεστε, δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Ανασκουμπωθείτε και προετοιμαστείτε για την επόμενη φορά.

Μπερδεύετε το μυαλό με το σώμα

Αν και το μυαλό μπορεί να κουραστεί από τη δουλειά μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το σώμα είναι έτοιμο για άσκηση. Πηγαίνοντας στο γυμναστήριο θα δείτε τα επίπεδα ενέργειάς σας να ανεβαίνουν και στη συνέχεια να μειώνεται το στρες. Μη το χάνετε…

Γυμνάζεστε κρυωμένος

Δεν πρέπει να το κάνετε για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχήν θα εξασθενήσει κι άλλο το ανοσοποιητικό σας και θα χειροτερέψετε, ενώ αν έχετε κάποια ίωση θα την μεταδώσετε και στους υπόλοιπους. Επίσης Οι ιογενείς λοιμώξεις δημιουργούν φλεγμονές που μπορεί να είναι επικίνδυνες. Μείνετε σπίτι μέχρι να ανακάμψετε και να επανέλθετε δριμύτερος.

Δεν κάνετε ζέσταμα

Μην παραλείπετε το ζέσταμα. Προσπαθήστε να ταιριάξετε το ζέσταμα με την κατάλληλη γυμναστική για κάθε μυ. Η κωπηλασία είναι καλή για το πάνω μέρος του σώματος.

Δεν χρονομετράτε

Ανάμεσα στις ασκήσεις μπορεί να περιφέρεστε, να συζητάτε αρκετή ώρα και να αργείτε να συνεχίσετε. Αυτό πιθανό να σαμποτάρει την άσκησή σας. Αν η ανάπαυση είναι μικρής διάρκειας, οι μυς δεν προλαβαίνουν να ανακάμψουν, ενώ αν είναι μεγάλης, δεν θα ωφεληθείτε.

Διαβάστε ακόμα: Τα 6 «ψέματα» που μαθαίνεις στο γυμναστήριο και πρέπει να ξεχάσεις

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Έτσι θα γυμνάσετε τους κοιλιακούς σας μέσα από το τρέξιμο

Έτσι θα φτιάξετε κοιλιακούς μέσα από το τρέξιμο

Μπορεί το τρέξιμο να σε βοηθήσει να φτιάξεις κοιλιακούς; Αυτή είναι μια πολύ διαδεδομένη ερώτηση, της οποίας η απάντηση δεν είναι μονολεκτική. Κι αυτό διότι εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους.

Αν έπρεπε ωστόσο να δώσουμε ντε και καλά μια απλοϊκή απάντηση, τότε αυτή θα ήταν: ναι, μπορείς να φτιάξεις κοιλιακούς μέσα από το τρέξιμο. Ωστόσο αυτό μπορεί να προκύψει μόνο ως αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής άσκησης.

Πρόσφατα, ο γυμναστής Τζο Νότον και ο διατροφολόγος Κιμ Πίρσον μίλησαν στο «runnersworld.com» για το συγκεκριμένο ζήτημα απαντώντας στις εξής ερωτήσεις:

Ποιο είναι η καλύτερη μέθοδος στο τρέξιμο για την ανάπτυξη των κοιλιακών;

Σύμφωνα με τον Νότον, η καλύτερη μέθοδος είναι να δώσετε βάρος στην σταθερότητα του κορμού σας όταν τρέχετε και να δουλέψετε πάνω στην επιτάχυνση. Αν είστε κυρίως δρομέας μεγάλων αποστάσεων, μια καλή και απλή μέθοδος είναι να δοκιμάσετε 10-20 επαναλήψεις των 100 μέτρων σπριντ, με διαλείμματα 30-40 δευτερολέπτων.

Ο Νότον εξηγεί πως «αυτή είναι μια μέθοδος υψηλής έντασης που θα ενεργοποιήσει αυτόματα τους κοιλιακούς σας, θα ενδυναμώσει τον κορμό σας και θα μειώσει τo σωματικό λίπος. Επίσης, αυξάνει το μεταβολισμό σας, κάτι που σημαίνει ότι το σώμα σας συνεχίζει να καίει θερμίδες και αφού τελειώσετε την άσκηση».

Τι πρέπει να τρώνε οι δρομείς για να φτιάξουν κοιλιακούς;

Πρώτον, δεν είναι όλοι γενετικά φτιαγμένοι για να έχουν εντυπωσιακούς κοιλιακούς καθώς παίζει μεγάλο ρόλο η μυϊκή δομή και ο τύπος σώματος. Κατά τα άλλα, είναι μάλλον αυτονόητο πως η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση γυμνασμένων κοιλιακών. Ο Πίρσον εξηγεί: «Για να υποστηρίξετε τις προπονήσεις σας, πρέπει να διασφαλίσετε ότι η διατροφή σας είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών».

Photo by Angel Santos on Unsplash

Τονίζει επίσης πως ο πιο υγιεινός τρόπος για να μειωθεί το σωματικό λίπος για έναν δρομέα είναι να «ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση σακχάρων και να αντικαταστήσει τα ζυμαρικά και το ψωμί με πολλά λαχανικά».

Ο Νότον προσθέτει ότι η μείωση του σωματικού λίπους είναι άμεση συνάρτηση του τρεξίματος. «Το τρέξιμο είναι μια μεγάλη καρδιαγγειακή μορφή άσκησης και αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για τη μείωση των σωματικών λιπαρών, κάτι που βοηθά στην αύξηση της ορατότητας των κοιλιακών».

Πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνουν οι δρομείς;

Για τον μέσο άνθρωπο συνιστούνται 0,8g πρωτεΐνης για κάθε κιλό που ζυγίζει. Για εκείνους που γυμνάζονται σκληρά, όπως οι δρομείς μαραθωνίου, ενδέχεται να απαιτούνται υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών και ο Πίρσον επιβεβαιώνει ότι ο διπλασιασμός αυτής της ποσότητας είναι μια χαρά. Οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών για τους δρομείς που προσπαθούν να φτιάξουν κοιλιακούς το κοτόπουλο, το ψάρι και τα αυγά, ενώ υπάρχουν και vegan επιλογές όπως τα ρεβύθια, τα φασόλια, οι φακές κ.α.

Διαβάστε ακόμα: Έτσι θα γυμνάσετε τους κοιλιακούς σας πάνω στον διάδρομο

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend