Διάδρομος ή ελλειπτικό και γιατί;

Γράφει ο Γιάννης Βεράνης (Γυμναστής, Θεσσαλονίκη)

Διάδρομος ή ελλειπτικό: Τα οφέλη της καρδιοαναπνευστικής  προπόνησης είναι πολλά και σημαντικά. Βοήθεια στον έλεχγο του βάρους, βελτίωση δεικτών υγείας, λειτουργικής ικανότητας και ψυχολογίας καθώς και αύξηση της αθλητικής μας απόδοσης σε αθλητικές δραστηριότητες που απαιτούν αντοχή. Αυτά την καθιστά πάρα πολύ χρήσιμη για κάθε άνθρωπο, ειδικά τε τελευταία χρόνια που υπάρχει αύξηση της καθιστικής ζωής.

Η καρδιοαναπνευστική μας προπόνηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Τέτοιοι τρόποι που αυξάνουν τις απαιτήσεις σε οξυγόνο, σε επίπεδο που δημιουργούμε τις προσαρμογές που θέλουμε, είναι το τρέξιμο, το ποδήλατο, η κωπηλασία, η γρήγορη βάδιση, η κυκλική προπόνηση και συναφείς δραστηριότητες.

Την δυνατότητα να εκτελούμε κάποιες από τις δραστηριότητες αυτές σε κλειστό χώρο μας δίνουν διάφορά μηχανήματα και αθλητικός εξοπλισμός. Ακόμα και όταν ο καιρός είναι κακός ή δεν υπάρχουν οργανωμένες και ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις, μας βοηθάνε να παίρνουμε τα οφέλη της αερόβιας προπόνησης, μέσα στο γυμναστήριο ή το σπίτι μας.

Τα δύο πιο συνηθισμένα μηχανήματα που θα βρει κάποιος σε ένα γυμναστήριο για αυτό τον σκοπό, είναι ο διάδρομος και το ελλειπτικό. Ποιο όμως είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε για να πετύχουμε τον στόχο μας; Στην περίπτωση που δεν επιλέγουμε το ένα ή το άλλο ανάλογα με το πιο είναι ελεύθερο την ώρα αιχμής στο γυμναστήριο, υπάρχουν  συγκεκριμένοι λόγοι που δίνουν υπεροχή σε μία από τις δύο επιλογές. Αυτό το δίλλημα είναι και το θέμα του άρθρου.

Πόσο χρήσιμη είναι η προπόνηση με ελλειπτικό για τους δρομείς;

Τι πρέπει να μας προσφέρει ένα μηχάνημα καρδιοαναπνευστικής προπόνησης;

Η χρησιμότητα των μηχανημάτων εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο τα επιλέγουμε. Αν θέλουμε όμως να έχουμε οφέλη στην αντοχή μας, την υγεία μας ή να κάψουμε θερμίδες, θα πρέπει η προπόνηση να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Συνοπτικά πρέπει:

α) να συμμετέχει μεγάλο τμήμα του μυικού μας συστήματος,

β) να γίνεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (ανάλογα και την ένταση).

Η συμμετοχή μεγάλου τμήματος του σώματος, αναγκάζει τον οργανισμό να προσλάβει περισσότερο οξυγόνο και να επιταχύνει τις φυσιολογικές διεργασίες. Αυτή η αύξηση της φυσιολογικής δραστηριότητας του οργανισμού, αν εφαρμοστεί κατάλληλα, δημιουργεί προσαρμογές στον οργανισμό. Παράλληλα η αυξημένη μυϊκή δραστηριότητα καταναλώνει σημαντικά ποσά ενέργειας, πολύ μεγαλύτερα από την ηρεμία. Στην ηρεμία χρησιμοποιούμε 3,4 λίτρα οξυγόνο το λεπτό.

Ενώ κατά την αερόβια άσκηση αυτό το πόσο μπορεί να αυξηθεί 10-15 φορές. Για να γίνουν πιο κατανοητά, για παράδειγμα αν εκτελούμε με ένα βαράκι  100 επαναλήψεις κάμψεις δικεφάλου δεν θα έχουμε οφέλη, διότι οι απαιτήσεις της δραστηριότητες σε οξυγόνο είναι ελάχιστες (συμμετέχει μικρό τμήμα του μυϊκού συστήματος) και επίσης θα προκληθεί κόπωση στο σημείο που δεν θα μας επιτρέπει να συνεχίσουμε για πολύ χρόνο.

Αντίστοιχα, αν εκτελούμε σετ των 5 μέγιστων αλμάτων με 1 λεπτό διάλειμμα, παρότι συμμετέχει μεγάλο μέρος του σώματος, η χρονική διάρκεια και η «πυκνότητα» της προπόνησης είναι πολύ μικρή για να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις σε οξυγόνο.

Συνεπώς αν θέλουμε να κάνουμε καρδιοαναπνευτική προπόνηση θα πρέπει ο εξοπλισμός-μηχάνημα που χρησιμοποιούμε να αναγκάζει μεγάλο τμήμα του σώματος να συμμετέχει και επίσης να παρέχει δυνατότητα κίνησης που μπορούμε να την εφαρμόζουμε παρατεταμένα. Επίσης θα πρέπει να μας δίνει την δυνατότητα να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την έντασή μας έτσι ώστε να μπορούμε να γυμναστούμε σύμφωνα με τον στόχο μας και την ικανότητά μας. Τέλος θα πρέπει να είναι ασφαλή στην χρήση τους. Η πιθανότητα τραυματισμού θα πρέπει να είναι ελάχιστη.

Είτε αναφερόμαστε σε τραυματισμό υπέρχρησης είτε ατύχημα. Ο διάδρομος και το ελλειπτικό έχουν φτιαχτεί για να καλύπτουν αυτές τις προϋποθέσεις.

Γιατί να επιλέξω τον διάδρομο;

Ο διάδρομος αποτελεί το πιο βασικό μηχάνημα που θα βρει κάποιος σε ένα γυμναστήριο. Οι πρώτοι διάδρομοι έγιναν διαθέσιμοι την δεκαετία του 1960 και από τότε τους συναντάμε παντού μπροστά μας. Ο λόγος δημιουργίας τους είναι να παρέχουν την δυνατότητα προπόνησης με βάδιση ή τρέξιμο, μέσα σε κλειστό χώρο. Γεγονός πολύ χρήσιμο για αθλητές και ασκούμενους που η εποχιακές θερμοκρασίες ή ακραία καιρικά φαινόμενα δεν επέτρεπαν την άσκηση έξω.

Επίσης έδωσε λύση σε περιπτώσεις έλλειψης εγκαταστάσεων και υποδομών σε μεγάλες πόλεις. Οι δρομείς μπορούν να κάνουν την προπόνησή τους στην ασφάλεια του γυμναστηρίου ή ακόμα και του σπιτιού τους.

Υπάρχουν πολλοί τύποι διαδρόμων με διαφορετικές δυνατότητες και κόστη. Οι περισσότεροι παρέχουν πολλές ρυθμίσεις έντασης (συνήθως από 1 έως 20 χλμ/ώρα) και κλίσης. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται δημοφιλείς και διάδρομοι που λειτουργούν χωρίς ρεύμα, παρά μόνο με την κινητική ενέργεια του χρήστη, οι οποίοι παράλληλα παρέχουν πολλές δυνατότητες αντίστασης (στην περίπτωση που ο αθλητής θέλει να ενδυναμώσει την δύναμη ώθησής του).

Αν και το τρέξιμο στον διάδρομο διαφέρει κινηματικά με το τρέξιμο στο έδαφος (κυρίως ως προς το μήκος διασκελισμού και το σημείο πατήματος σε σχέση με το κέντρο βάρους), ο διάδρομος παρέχει απορροφητική επιφάνεια που μειώνει τους κραδασμούς. Τα προηγούμενα χρόνια, πριν την χρήση των smartphones και τον smart watches, παρείχε τον μόνο τρόπο καταγραφής της έντασης, διάρκειας και απόστασης (ακόμα και της καρδιακής μας συχνότητας) της προπόνησή μας. Γεγονός πάρα πολύ χρήσιμο. Σήμερα η τεχνολογία μας έχει διευκολύνει σημαντικά σε αυτό τον τομέα.

Ποια είναι τα οφέλη

Βασικό πλεονέκτημα: Δυνατότητα πραγματοποίησης των φυσικών κινήσεων του τρεξίματος και της βάδισης. Αν αποτελεί στόχο μας η βελτίωση της αντοχής μας στο τρέξιμο ή στο περπάτημα, ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθούμε, είναι να γυμναζόμαστε με αυτά.

Άλλα πλεονεκτήματα:

Καταγραφή χαρακτήρων προπόνησης (βήματα, απόσταση, θερμίδες, ταχύτητα, χρόνο, καρδιακή συχνότητα)

Πολλές επιλογές έντασης. Μπορούμε να προπονηθούμε με πολύ μεγάλο φάσμα έντασης και να επιτύχουμε πολύ υψηλές τιμές καρδιακής συχνότητας.

Δυνατότητες αλλαγής κλίσης. Με τις ρυθμίσεις κλίσης μπορούμε να αλλάξουμε την ένταση της προπόνησης και να αλλάξουμε το πως ενεργοποιούνται οι μύες των κάτω άκρων. Γεγονός που μας βοηθάει να γυμνάσουμε άλλους μύες ή να αποφύγουμε να επιβαρύνουμε συγεκριμένες περιοχές (πχ πλατεία περιτονία). Επιπρόσθετα οι νέοι μηχανικοί διάδρομοι μας δίνουν την δυνατότητα να αναπαράγουμε κινήσεις όπως η ώθηση έλκηθρου με πρόσθετη αντίσταση.

Χρήση έτοιμων προγραμμάτων που υπάρχουν στο σύστημά του. Αν και δεν προτείνεται να γυμναζόμαστε με προγράμματα που δεν είναι σχεδιασμένα για εμάς, οι εμπορικοί διάδρομοι διαθέτουν λογισμικό που περιέχει προτεινόμενες προπονήσεις, τεστ αντοχής κλπ.

Μειονεκτήματα του διαδρόμου

Υψηλό κόστος αγοράς και συντήρησης. Αυτό βέβαια μας ενδιαφέρει αν θέλουμε να αγοράσουμε για προσωπική χρήση. Ενδεικτικά ένας μπορεί να κοστίζει από 1000 έως 8-10.000 ευρώ.

Βαθμό επικινδυνότητας. Σίγουρα όλοι θυμόμαστε την πρώτη φορά που ανεβήκαμε σε διάδρομο. Επίσης είναι πολύ πιθανό να έχουμε δει διάφορα fails σε βίντεο στο διαδίκτυο. Παρότι διαθέτουν πολλά συστήματα ασφαλείας, οι πολλές δυνατότητες αύξησης της έντασης, απαιτούν προσοχή. Επίσης χρειάζεται ένα στάδιο εξοικείωσης. Η κινούμενη ταινία του διαδρόμου δεν συγχωρεί λάθη αν δεν είμαστε συγκεντρωμένοι.

Αν έχουμε ενοχλήσεις στα γόνατα ή άλλα σημεία κατά την βάδιση ή το τρέξιμο, αυτομάτως δεν μπορούμε να κάνουμε καρδιοαναπνευστική προπόνηση με τον διάδρομο, λόγω της αύξησης των συμπτωμάτων.

Γιατί να επιλέξω το ελλειπτικό;

Το ελλειπτικό μηχάνημα σχεδιάστηκε για τον εξής λόγο. Να δίνεται η δυνατότητα για αερόβια προπόνηση χωρίς να επιβαρύνονται οι αρθρώσεις. Παρέχει αρκετές διαβαθμίσεις έντασης αλλά χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα που θέλουν να αποφύγουν τους κραδασμούς.

Τα πρώτα βγήκαν στην αγορά στα τέλη της 10ετίας του 1980 και από τότε τα βλέπουμε συχνά στα γυμναστήρια. Είναι από τα μηχανήματα που έχουν φανατικό κοινό αλλά και εχθρούς. Τις περισσότερες φορές τα συναντάμε με λαβές για τα χέρια και υποδοχές για τα πόδια. Έτσι ώστε να συμμετέχει όλο το σώμα στην κίνηση, αυξάνοντας τις καρδιοαναπνευτικές απαιτήσεις. Αν κάποιος βέβαια το επιθυμεί μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο τα πόδια.

Παράλληλα παρέχονται διάφορες ρυθμίσεις αντίστασης για την αύξηση του ερεθίσματος και βελτίωση της τοπικής μυϊκής αντοχής. Τα περισσότερα είναι «μηχανικά» δηλαδή στηρίζονται στην κίνηση του χρήστη για την λειτουργία τους, παρέχουν επιπλέον ενδείξεις έντασης, διάρκειας και καρδιακής συχνότητας.

Βασικά λάθη που κάνουμε όταν τρέχουμε στον διάδρομο

Οφέλη του ελλειπτικού

Μείωση κραδασμών. Δυνατότητα εξάσκησης σε διάφορες εντάσεις χωρίς μεγάλη επιβάρυνση στις αρθρώσεις. Γεγονός που το καθιστά ιδανικό για άτομα με τραυματισμούς, πρόσθετο βάρος ή μεγάλης ηλικίας.

Επιπλέον πλεονεκτήματα

  • Ευκολία στην χρήση. Δεν απαιτεί κινητική επιδεξιότητα.
  • Ασφάλεια κατά την εξάσκηση. Οι υποδοχείς των ποδιών , οι λαβές αλλά και η φύση της κίνησης μας επιτρέπουν να γυμναζόμαστε με ασφάλεια ακόμα και αν τύχει να μην είμαστε συγκεντρωμένοι.
  • Δυνατότητα εξάσκησης ατόμων με αναπηρία. Αποτελεί το ιδανικό μέσο καρδιοαναπνευστικής άσκησης ατόμων με ακρωτηριασμό ή κινητικές διαταραχές. Από προσωπική εμπειρία θα έλεγα ότι είναι το πλέον εύχρηστο μηχάνημα και από άτομα με εγκεφαλική παράλυση.
  • Δυνατότητες αύξησης της αντίστασης για επιπλέον ενεργοποίηση των άκρων.
  • Μειωμένο κόστος σε σχέση με τον διάδρομο. Επίσης δεν χρειάζονται ρεύμα για την λειτουργία τους.

Μειονεκτήματα:

  • Αφύσικη κίνηση. Με την έννοια ότι δεν αποτελεί μία κίνηση που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.
  • Αδυναμία εξάσκησης με πολύ μεγάλη ένταση. Αν θέλουμε να κάνουμε για παράδειγμα προπόνηση HIIT καλύτερα να επιλέξουμε άλλο μέσο.
  • Απουσία κραδασμών. Ναι το ανέφερα και στα πλεονεκτήματα. Αν δεν έχουμε κάποιον ενεργό τραυματισμό ή παράγοντα κινδύνου για τραυματισμό στα κάτω άκρα ή την μέση (μεγάλο σωματικό βάρος, οστεοαρθρίτιδα) οι κραδασμοί αποτελούν κυρίαρχο ερέθισμα για ενδυνάμωση του σκελετού μας. Ο δυνατός σκελετός είναι όπλο απέναντι στην οστεοπόρωση. Πάντα βέβαια με το ανάλογο μέτρο και σχεδιασμό της προπόνησης.

Τελικά τι να επιλέξουμε από τα δύο;

Η επιλογή δεν εξαρτάται από το αλγεβρικό άθροισμα των υπέρ και των κατά του διαδρόμου και του ελλειπτικού. Αλλά είναι περισσότερο «ποιοτικά» τα κριτήρια. Δηλαδή έχουν να κάνουν με τον κάθε χρήστη ξεχωριστά. Για κάποιον σημαντικότερο κριτήριο μπορεί να αποτελεί η κίνηση, το κόστος ή η ασφάλεια. Κάποιος άλλος μπορεί να χρησιμοποιούσε το ένα, να το «βαρέθηκε» και να ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό. Για έναν δρομέα είναι ξεκάθαρη η επιλογή. Αν όμως ήθελε μέσα στην εβδομάδα να εκτελεί και μία αερόβια προπόνηση χωρίς κραδασμούς;

Βασικό ερώτημα αποτελεί το πιο από τα δύο «καίει» πιο πολλές θερμίδες. Η απάντηση δεν είναι δύσκολη καθώς έχουν γίνει αρκετές μελέτες στην αθλητική επιστήμη. Απλά δεν είναι η απάντηση που ίσως κάποιος θα ήθελε. Και ο διάδρομος και το ελλειπτικό έχει βρεθεί ότι έχουν παρόμοια κατανάλωση ενέργειας στην ίδια σχετική ένταση. Οπότε αν ο στόχος είναι η κατανάλωση θερμίδων και τα δύο αποτελούν βιώσιμη επιλογή.

Αν βέβαια θέλουμε να αποφύγουμε τους κραδασμούς αλλάζουν τα πράγματα. Μικρή διαφορά στην αίσθηση της έντασης έχει βρεθεί σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις. Το ελλειπτικό (λόγω της χρήσης των χεριών) ίσως να τους προκαλεί υψηλότερη καρδιακή συχνότητα στην ίδια απόλυτη ένταση.

Συνεπώς η λήψη της απόφασης είναι καθαρά υποκειμενική. Σημασία έχει α) να γυμναζόμαστε β) να ευχαριστιόμαστε την διαδικασία γ) να μην τραυματιζόμαστε δ) να πετυχαίνουμε τον στόχο μας. Οπότε ανάλογα θα κρίνουμε πιο αποτελεί καλύτερο μέσο για εμάς για να πετύχουμε τον στόχο μας.

Διαβάστε επίσης: Για να βελτιωθείς στο τρέξιμο, δεν αρκεί μόνο να τρέχεις

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Oι καλύτερες ασκήσεις για όσους ασχολούνται με το CrossFit (vids)

Oι καλύτερες ασκήσεις για όσους ασχολούνται με το CrossFit (vids)

Το CrossFit είναι ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης που στηρίζεται στην συνεχή εναλλαγή λειτουργικών ασκήσεων οι οποίες εκτελούνται σε υψηλή ένταση.

Yπάρχουν 9 θεμελιώδεις ασκήσεις που πρέπει να προσθέσεις και να γίνεις πιο δυνατός από ποτέ.

1 Βαθύ κάθισμα χωρίς μπάρα (Air Squat)

Καλή στάση του σώματος, ενίσχυση των γλουτών, ανακούφιση από τους πόνους στην πλάτη, ενίσχυση των ισχίων, είναι μεταξύ άλλων τα οφέλη αυτής της βασικής άσκησης.

2 Front Squat

Είναι μια απαραίτη άσκηση για όλους τους CrossFit αθλητές, ανεξαρτήτως δυνατοτήτων. Όσο πιο δυνατός είσαι στην άσκηση αυτή τόσο πιο εύκολες θα γίνουν για εσένα άλλες ασκήσεις όπως τα PowerClean, PushJerk, SplitJerk, PushPress.

3 Overhead Squat

Μία άσκηση που αποδεικνύει την καλή λειτουργικότητα του σώματος και αναπτύσσει τον έλεγχο του κεντρικού πυρήνα.

4 Πιέσεις ώμων (ShoulderPress)

Ενδυναμώνει τους μυς του άνω σώματος. Απαιτεί σταθερό και σφιχτό κορμό καθώς και σωστή εφαρμογή της δύναμης πάνω στο φορτίο.

5 Push Press

Ενεργοποιεί τον κεντρικό πυρήνα και μεταφέρει σωστά τη δύναμη από τα κάτω στα άνω άκρα.

6 Push Jerk

Το PushJerk στηρίζεται σε σωστή στάση έναρξης, σε καλή υπερυψωμένη θέση και εκρηκτική εκτίναξη προς τα πάνω

7 Άρσεις θανάτου (Deadlift)

Η άρση θανάτου είναι η βάση για όλες τις ολυμπιακές κινήσεις (ζετέ και αρασέ).

8 Sumo Deadlift High Pull

Bασίζεται στην άρση θανάτου, διευρύνοντας την στάση των ποδιών, φέρνοντας τη λαβή στο εσωτερικό των γονάτων, προσθέτοντας ύψωση των ώμων με ανοδικό τράβηγμα από τα χέρια με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ταχύτητα της κίνησης.

9 Medicine Ball Clean (επωμισμός ιατρικής μπάλας)

Είναι μια άσκηση προόδου στην διαδικασία εκμάθησης των τεχνικών της ολυμπιακής Άρσης Βαρών.

Διαβάστε ακόμα: Επικές αποτυχίες σε ασκήσεις crossfit

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Γιατί αν δυναμώσεις τον κορμό σου αποφεύγεις τους τραυματισμούς;

Οι κοιλιακοί συγκεντρώνουν συνήθως όλη την προσοχή σου στο γυμναστήριο. O ένας λόγος είναι για την εμφάνισή σου και ο άλλος, που για εμάς είναι ο βασικότερος, έχει να κάνει με την βοήθεια που σου δίνει αυτή η μυϊκή ομάδα στο τρέξιμο και γενικότερα σε ότι κάνεις.

Ειδικά οι κάτω κοιλιακοί, παίζουν σημαντικό ρόλο σε ότι προπόνηση και αν έχεις διαλέξει. Ένας δυνατός κορμός θα σε βοηθήσει να τρέχεις πιο γρήγορα και για μεγαλύτερες αποστάσεις.

Επίσης, θα μειώσει την επιβάρυνση που έχει η σπονδυλική σου στήλη σε κάθε πρόσκρουση του ποδιού με το έδαφος, π.χ., όταν παίζεις τένις ή κάνεις kickboxing, ενώ θα έχεις καλύτερο συντονισμό και περιστροφική δύναμη.

Το κέντρο του… τροχού

Αν παρομοιάσουμε το ανθρώπινο σώμα με έναν τροχό, ο κορμός είναι το κέντρο του. Όταν αυτή η περιοχή είναι δυνατή και σταθερή, τα χέρια και τα πόδια σου, δηλαδή οι ακτίνες του τροχού, μπορούν να παράγουν και να απορροφούν ενέργεια αποτελεσματικά. Το τρέξιμο γίνεται πιο εύκολο, επειδή οι κραδασμοί που προκαλούνται κατά την επαφή με το έδαφος δεν επιβαρύνουν μόνο τα πόδια. Το forehand στο τένις γίνεται πιο δυνατό, επειδή τα χέρια σου δεν είναι το μοναδικό μέρος του σώματός σου που παράγει δύναμη για να χτυπήσεις την μπάλα με τη ρακέτα.

Όταν ο κορμός σου είναι σταθερός, το κέντρο σου έχει τον απαραίτητο μυϊκό έλεγχο που επιτρέπει την κίνηση των άκρων χωρίς να καταπονείται η σπονδυλική στήλη. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα cable chop, μια περιστροφική άσκηση αντίστασης που μιμείται το forehand του τένις. Αν ο κορμός σου είναι σταθερός, μπορείς να εκτελέσεις την κίνηση ομαλά, χρησιμοποιώντας τους μύες του ώμου και του χεριού, ενώ η σπονδυλική στήλη παραμένει ακίνητη. Χωρίς αυτήν την σταθερότητα, η πλάτη σου θα έστριβε επικίνδυνα ή δεν θα μπορούσες να κάνεις τόσες επαναλήψεις, επειδή τα χέρια σου θα έπρεπε να κάνουν όλη τη δουλειά.

Αν ο κορμός σου δεν είναι δυνατός, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να τραυματιστείς στο κάτω μέρος του σώματος. Οι αρχάριοι δρομείς που δεν είχαν αρκετά σταθερό κορμό, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα στα γόνατα.

Αν δεν έχεις καλό έλεγχο του κορμού σου, είναι πιο πιθανό να πάθεις διάστρεμμα στο γόνατο ή να γυρίσεις τον αστράγαλό σου. Ο λόγος είναι ότι πρέπει να ελέγξεις την αστάθεια του σώματός σου με τα πόδια αντί για τον κορμό.

Οι κάτω κοιλιακοί γυμνάζονται δυσκολότερα, αλλά υπάρχουν αρκετοί συμβατικοί τρόποι. Σήμερα θα δείτε μια άσκηση που αν την κάνετε σωστά, όχι μόνο θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου, αλλά θα αποφύγετε και τους τραυματισμούς.

Δείτε γιατί μιλάμε

Διαβάστε ακόμα: Τι κάνεις πριν και μετά τους κοιλιακούς για super αποτελέσματα

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend