Διάδρομος ή ελλειπτικό και γιατί;

Γράφει ο Γιάννης Βεράνης (Γυμναστής, Θεσσαλονίκη)

Διάδρομος ή ελλειπτικό: Τα οφέλη της καρδιοαναπνευστικής  προπόνησης είναι πολλά και σημαντικά. Βοήθεια στον έλεχγο του βάρους, βελτίωση δεικτών υγείας, λειτουργικής ικανότητας και ψυχολογίας καθώς και αύξηση της αθλητικής μας απόδοσης σε αθλητικές δραστηριότητες που απαιτούν αντοχή. Αυτά την καθιστά πάρα πολύ χρήσιμη για κάθε άνθρωπο, ειδικά τε τελευταία χρόνια που υπάρχει αύξηση της καθιστικής ζωής.

Η καρδιοαναπνευστική μας προπόνηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Τέτοιοι τρόποι που αυξάνουν τις απαιτήσεις σε οξυγόνο, σε επίπεδο που δημιουργούμε τις προσαρμογές που θέλουμε, είναι το τρέξιμο, το ποδήλατο, η κωπηλασία, η γρήγορη βάδιση, η κυκλική προπόνηση και συναφείς δραστηριότητες.

Την δυνατότητα να εκτελούμε κάποιες από τις δραστηριότητες αυτές σε κλειστό χώρο μας δίνουν διάφορά μηχανήματα και αθλητικός εξοπλισμός. Ακόμα και όταν ο καιρός είναι κακός ή δεν υπάρχουν οργανωμένες και ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις, μας βοηθάνε να παίρνουμε τα οφέλη της αερόβιας προπόνησης, μέσα στο γυμναστήριο ή το σπίτι μας.

Τα δύο πιο συνηθισμένα μηχανήματα που θα βρει κάποιος σε ένα γυμναστήριο για αυτό τον σκοπό, είναι ο διάδρομος και το ελλειπτικό. Ποιο όμως είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε για να πετύχουμε τον στόχο μας; Στην περίπτωση που δεν επιλέγουμε το ένα ή το άλλο ανάλογα με το πιο είναι ελεύθερο την ώρα αιχμής στο γυμναστήριο, υπάρχουν  συγκεκριμένοι λόγοι που δίνουν υπεροχή σε μία από τις δύο επιλογές. Αυτό το δίλλημα είναι και το θέμα του άρθρου.

Πόσο χρήσιμη είναι η προπόνηση με ελλειπτικό για τους δρομείς;

Τι πρέπει να μας προσφέρει ένα μηχάνημα καρδιοαναπνευστικής προπόνησης;

Η χρησιμότητα των μηχανημάτων εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο τα επιλέγουμε. Αν θέλουμε όμως να έχουμε οφέλη στην αντοχή μας, την υγεία μας ή να κάψουμε θερμίδες, θα πρέπει η προπόνηση να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Συνοπτικά πρέπει:

α) να συμμετέχει μεγάλο τμήμα του μυικού μας συστήματος,

β) να γίνεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (ανάλογα και την ένταση).

Η συμμετοχή μεγάλου τμήματος του σώματος, αναγκάζει τον οργανισμό να προσλάβει περισσότερο οξυγόνο και να επιταχύνει τις φυσιολογικές διεργασίες. Αυτή η αύξηση της φυσιολογικής δραστηριότητας του οργανισμού, αν εφαρμοστεί κατάλληλα, δημιουργεί προσαρμογές στον οργανισμό. Παράλληλα η αυξημένη μυϊκή δραστηριότητα καταναλώνει σημαντικά ποσά ενέργειας, πολύ μεγαλύτερα από την ηρεμία. Στην ηρεμία χρησιμοποιούμε 3,4 λίτρα οξυγόνο το λεπτό.

Ενώ κατά την αερόβια άσκηση αυτό το πόσο μπορεί να αυξηθεί 10-15 φορές. Για να γίνουν πιο κατανοητά, για παράδειγμα αν εκτελούμε με ένα βαράκι  100 επαναλήψεις κάμψεις δικεφάλου δεν θα έχουμε οφέλη, διότι οι απαιτήσεις της δραστηριότητες σε οξυγόνο είναι ελάχιστες (συμμετέχει μικρό τμήμα του μυϊκού συστήματος) και επίσης θα προκληθεί κόπωση στο σημείο που δεν θα μας επιτρέπει να συνεχίσουμε για πολύ χρόνο.

Αντίστοιχα, αν εκτελούμε σετ των 5 μέγιστων αλμάτων με 1 λεπτό διάλειμμα, παρότι συμμετέχει μεγάλο μέρος του σώματος, η χρονική διάρκεια και η «πυκνότητα» της προπόνησης είναι πολύ μικρή για να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις σε οξυγόνο.

Συνεπώς αν θέλουμε να κάνουμε καρδιοαναπνευτική προπόνηση θα πρέπει ο εξοπλισμός-μηχάνημα που χρησιμοποιούμε να αναγκάζει μεγάλο τμήμα του σώματος να συμμετέχει και επίσης να παρέχει δυνατότητα κίνησης που μπορούμε να την εφαρμόζουμε παρατεταμένα. Επίσης θα πρέπει να μας δίνει την δυνατότητα να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την έντασή μας έτσι ώστε να μπορούμε να γυμναστούμε σύμφωνα με τον στόχο μας και την ικανότητά μας. Τέλος θα πρέπει να είναι ασφαλή στην χρήση τους. Η πιθανότητα τραυματισμού θα πρέπει να είναι ελάχιστη.

Είτε αναφερόμαστε σε τραυματισμό υπέρχρησης είτε ατύχημα. Ο διάδρομος και το ελλειπτικό έχουν φτιαχτεί για να καλύπτουν αυτές τις προϋποθέσεις.

Γιατί να επιλέξω τον διάδρομο;

Ο διάδρομος αποτελεί το πιο βασικό μηχάνημα που θα βρει κάποιος σε ένα γυμναστήριο. Οι πρώτοι διάδρομοι έγιναν διαθέσιμοι την δεκαετία του 1960 και από τότε τους συναντάμε παντού μπροστά μας. Ο λόγος δημιουργίας τους είναι να παρέχουν την δυνατότητα προπόνησης με βάδιση ή τρέξιμο, μέσα σε κλειστό χώρο. Γεγονός πολύ χρήσιμο για αθλητές και ασκούμενους που η εποχιακές θερμοκρασίες ή ακραία καιρικά φαινόμενα δεν επέτρεπαν την άσκηση έξω.

Επίσης έδωσε λύση σε περιπτώσεις έλλειψης εγκαταστάσεων και υποδομών σε μεγάλες πόλεις. Οι δρομείς μπορούν να κάνουν την προπόνησή τους στην ασφάλεια του γυμναστηρίου ή ακόμα και του σπιτιού τους.

Υπάρχουν πολλοί τύποι διαδρόμων με διαφορετικές δυνατότητες και κόστη. Οι περισσότεροι παρέχουν πολλές ρυθμίσεις έντασης (συνήθως από 1 έως 20 χλμ/ώρα) και κλίσης. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται δημοφιλείς και διάδρομοι που λειτουργούν χωρίς ρεύμα, παρά μόνο με την κινητική ενέργεια του χρήστη, οι οποίοι παράλληλα παρέχουν πολλές δυνατότητες αντίστασης (στην περίπτωση που ο αθλητής θέλει να ενδυναμώσει την δύναμη ώθησής του).

Αν και το τρέξιμο στον διάδρομο διαφέρει κινηματικά με το τρέξιμο στο έδαφος (κυρίως ως προς το μήκος διασκελισμού και το σημείο πατήματος σε σχέση με το κέντρο βάρους), ο διάδρομος παρέχει απορροφητική επιφάνεια που μειώνει τους κραδασμούς. Τα προηγούμενα χρόνια, πριν την χρήση των smartphones και τον smart watches, παρείχε τον μόνο τρόπο καταγραφής της έντασης, διάρκειας και απόστασης (ακόμα και της καρδιακής μας συχνότητας) της προπόνησή μας. Γεγονός πάρα πολύ χρήσιμο. Σήμερα η τεχνολογία μας έχει διευκολύνει σημαντικά σε αυτό τον τομέα.

Ποια είναι τα οφέλη

Βασικό πλεονέκτημα: Δυνατότητα πραγματοποίησης των φυσικών κινήσεων του τρεξίματος και της βάδισης. Αν αποτελεί στόχο μας η βελτίωση της αντοχής μας στο τρέξιμο ή στο περπάτημα, ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθούμε, είναι να γυμναζόμαστε με αυτά.

Άλλα πλεονεκτήματα:

Καταγραφή χαρακτήρων προπόνησης (βήματα, απόσταση, θερμίδες, ταχύτητα, χρόνο, καρδιακή συχνότητα)

Πολλές επιλογές έντασης. Μπορούμε να προπονηθούμε με πολύ μεγάλο φάσμα έντασης και να επιτύχουμε πολύ υψηλές τιμές καρδιακής συχνότητας.

Δυνατότητες αλλαγής κλίσης. Με τις ρυθμίσεις κλίσης μπορούμε να αλλάξουμε την ένταση της προπόνησης και να αλλάξουμε το πως ενεργοποιούνται οι μύες των κάτω άκρων. Γεγονός που μας βοηθάει να γυμνάσουμε άλλους μύες ή να αποφύγουμε να επιβαρύνουμε συγεκριμένες περιοχές (πχ πλατεία περιτονία). Επιπρόσθετα οι νέοι μηχανικοί διάδρομοι μας δίνουν την δυνατότητα να αναπαράγουμε κινήσεις όπως η ώθηση έλκηθρου με πρόσθετη αντίσταση.

Χρήση έτοιμων προγραμμάτων που υπάρχουν στο σύστημά του. Αν και δεν προτείνεται να γυμναζόμαστε με προγράμματα που δεν είναι σχεδιασμένα για εμάς, οι εμπορικοί διάδρομοι διαθέτουν λογισμικό που περιέχει προτεινόμενες προπονήσεις, τεστ αντοχής κλπ.

Μειονεκτήματα του διαδρόμου

Υψηλό κόστος αγοράς και συντήρησης. Αυτό βέβαια μας ενδιαφέρει αν θέλουμε να αγοράσουμε για προσωπική χρήση. Ενδεικτικά ένας μπορεί να κοστίζει από 1000 έως 8-10.000 ευρώ.

Βαθμό επικινδυνότητας. Σίγουρα όλοι θυμόμαστε την πρώτη φορά που ανεβήκαμε σε διάδρομο. Επίσης είναι πολύ πιθανό να έχουμε δει διάφορα fails σε βίντεο στο διαδίκτυο. Παρότι διαθέτουν πολλά συστήματα ασφαλείας, οι πολλές δυνατότητες αύξησης της έντασης, απαιτούν προσοχή. Επίσης χρειάζεται ένα στάδιο εξοικείωσης. Η κινούμενη ταινία του διαδρόμου δεν συγχωρεί λάθη αν δεν είμαστε συγκεντρωμένοι.

Αν έχουμε ενοχλήσεις στα γόνατα ή άλλα σημεία κατά την βάδιση ή το τρέξιμο, αυτομάτως δεν μπορούμε να κάνουμε καρδιοαναπνευστική προπόνηση με τον διάδρομο, λόγω της αύξησης των συμπτωμάτων.

Γιατί να επιλέξω το ελλειπτικό;

Το ελλειπτικό μηχάνημα σχεδιάστηκε για τον εξής λόγο. Να δίνεται η δυνατότητα για αερόβια προπόνηση χωρίς να επιβαρύνονται οι αρθρώσεις. Παρέχει αρκετές διαβαθμίσεις έντασης αλλά χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα που θέλουν να αποφύγουν τους κραδασμούς.

Τα πρώτα βγήκαν στην αγορά στα τέλη της 10ετίας του 1980 και από τότε τα βλέπουμε συχνά στα γυμναστήρια. Είναι από τα μηχανήματα που έχουν φανατικό κοινό αλλά και εχθρούς. Τις περισσότερες φορές τα συναντάμε με λαβές για τα χέρια και υποδοχές για τα πόδια. Έτσι ώστε να συμμετέχει όλο το σώμα στην κίνηση, αυξάνοντας τις καρδιοαναπνευτικές απαιτήσεις. Αν κάποιος βέβαια το επιθυμεί μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο τα πόδια.

Παράλληλα παρέχονται διάφορες ρυθμίσεις αντίστασης για την αύξηση του ερεθίσματος και βελτίωση της τοπικής μυϊκής αντοχής. Τα περισσότερα είναι «μηχανικά» δηλαδή στηρίζονται στην κίνηση του χρήστη για την λειτουργία τους, παρέχουν επιπλέον ενδείξεις έντασης, διάρκειας και καρδιακής συχνότητας.

Βασικά λάθη που κάνουμε όταν τρέχουμε στον διάδρομο

Οφέλη του ελλειπτικού

Μείωση κραδασμών. Δυνατότητα εξάσκησης σε διάφορες εντάσεις χωρίς μεγάλη επιβάρυνση στις αρθρώσεις. Γεγονός που το καθιστά ιδανικό για άτομα με τραυματισμούς, πρόσθετο βάρος ή μεγάλης ηλικίας.

Επιπλέον πλεονεκτήματα

 • Ευκολία στην χρήση. Δεν απαιτεί κινητική επιδεξιότητα.
 • Ασφάλεια κατά την εξάσκηση. Οι υποδοχείς των ποδιών , οι λαβές αλλά και η φύση της κίνησης μας επιτρέπουν να γυμναζόμαστε με ασφάλεια ακόμα και αν τύχει να μην είμαστε συγκεντρωμένοι.
 • Δυνατότητα εξάσκησης ατόμων με αναπηρία. Αποτελεί το ιδανικό μέσο καρδιοαναπνευστικής άσκησης ατόμων με ακρωτηριασμό ή κινητικές διαταραχές. Από προσωπική εμπειρία θα έλεγα ότι είναι το πλέον εύχρηστο μηχάνημα και από άτομα με εγκεφαλική παράλυση.
 • Δυνατότητες αύξησης της αντίστασης για επιπλέον ενεργοποίηση των άκρων.
 • Μειωμένο κόστος σε σχέση με τον διάδρομο. Επίσης δεν χρειάζονται ρεύμα για την λειτουργία τους.

Μειονεκτήματα:

 • Αφύσικη κίνηση. Με την έννοια ότι δεν αποτελεί μία κίνηση που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.
 • Αδυναμία εξάσκησης με πολύ μεγάλη ένταση. Αν θέλουμε να κάνουμε για παράδειγμα προπόνηση HIIT καλύτερα να επιλέξουμε άλλο μέσο.
 • Απουσία κραδασμών. Ναι το ανέφερα και στα πλεονεκτήματα. Αν δεν έχουμε κάποιον ενεργό τραυματισμό ή παράγοντα κινδύνου για τραυματισμό στα κάτω άκρα ή την μέση (μεγάλο σωματικό βάρος, οστεοαρθρίτιδα) οι κραδασμοί αποτελούν κυρίαρχο ερέθισμα για ενδυνάμωση του σκελετού μας. Ο δυνατός σκελετός είναι όπλο απέναντι στην οστεοπόρωση. Πάντα βέβαια με το ανάλογο μέτρο και σχεδιασμό της προπόνησης.

Τελικά τι να επιλέξουμε από τα δύο;

Η επιλογή δεν εξαρτάται από το αλγεβρικό άθροισμα των υπέρ και των κατά του διαδρόμου και του ελλειπτικού. Αλλά είναι περισσότερο «ποιοτικά» τα κριτήρια. Δηλαδή έχουν να κάνουν με τον κάθε χρήστη ξεχωριστά. Για κάποιον σημαντικότερο κριτήριο μπορεί να αποτελεί η κίνηση, το κόστος ή η ασφάλεια. Κάποιος άλλος μπορεί να χρησιμοποιούσε το ένα, να το «βαρέθηκε» και να ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό. Για έναν δρομέα είναι ξεκάθαρη η επιλογή. Αν όμως ήθελε μέσα στην εβδομάδα να εκτελεί και μία αερόβια προπόνηση χωρίς κραδασμούς;

Βασικό ερώτημα αποτελεί το πιο από τα δύο «καίει» πιο πολλές θερμίδες. Η απάντηση δεν είναι δύσκολη καθώς έχουν γίνει αρκετές μελέτες στην αθλητική επιστήμη. Απλά δεν είναι η απάντηση που ίσως κάποιος θα ήθελε. Και ο διάδρομος και το ελλειπτικό έχει βρεθεί ότι έχουν παρόμοια κατανάλωση ενέργειας στην ίδια σχετική ένταση. Οπότε αν ο στόχος είναι η κατανάλωση θερμίδων και τα δύο αποτελούν βιώσιμη επιλογή.

Αν βέβαια θέλουμε να αποφύγουμε τους κραδασμούς αλλάζουν τα πράγματα. Μικρή διαφορά στην αίσθηση της έντασης έχει βρεθεί σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις. Το ελλειπτικό (λόγω της χρήσης των χεριών) ίσως να τους προκαλεί υψηλότερη καρδιακή συχνότητα στην ίδια απόλυτη ένταση.

Συνεπώς η λήψη της απόφασης είναι καθαρά υποκειμενική. Σημασία έχει α) να γυμναζόμαστε β) να ευχαριστιόμαστε την διαδικασία γ) να μην τραυματιζόμαστε δ) να πετυχαίνουμε τον στόχο μας. Οπότε ανάλογα θα κρίνουμε πιο αποτελεί καλύτερο μέσο για εμάς για να πετύχουμε τον στόχο μας.

Διαβάστε επίσης: Για να βελτιωθείς στο τρέξιμο, δεν αρκεί μόνο να τρέχεις

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Πως δεν θα πάρει τον… κατήφορο η φυσική σας κατάσταση το καλοκαίρι

Πως δεν θα πάρει τον... κατήφορο η φυσική σας κατάσταση το καλοκαίρι

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι μία δύσκολη περίοδος για τρέξιμο και άσκηση, όμως δεν πρέπει να αφεθείτε τελείως στις διακοπές, καθώς η προσπάθεια των προηγούμενων μηνών θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων.

Η αλλαγή περιβάλλοντος την περίοδο των διακοπών είναι μία καλή ευκαιρία για να τονώσετε την ψυχολογία σας. Βλέπετε, πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν το γεγονός ότι οι καρδιοαναπνευστικές προσαρμογές που έχετε αποκτήσει από την προπόνηση χρειάζονται περίπου 5-6 ημέρες για να υποχωρήσουν, ενώ το σχετικό διάστημα για τις μυϊκές είναι περίπου 12-14 ημέρες.

Επιπλέον, η αποχή από την άσκηση μειώνει την φυσική σας κατάσταση κατά 15% ανά εβδομάδα, ενώ όσο μεγαλώνει η αποχή τόσο μεγαλώνει και το εν λόγω ποσοστό (στις τρεις εβδομάδες μπορεί να φτάσει και το 50%).

Ετσι, καλό θα είναι να προσπαθείτε να τρέχετε περίπου δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, όχι μόνο για να διατηρηθείτε στο επίπεδο που βρίσκεστε, αλλά και να παρατηρήσετε ακόμα και βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης.

Βέβαια, επειδή για κάποιους ίσως και να μην είναι εύκολο να τρέχουν στις διακοπές τους, ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την φυσική σας κατάσταση, ενώ στην χειρότερη περίπτωση θα μειώσετε τις συνέπειες από την αποχή.

 • Αυξήστε τις ώρες του ύπνου ή έστω (μιας και βρισκόμαστε σε διακοπές) να μην μειωθούν.
 • Ελαττώστε την ποσότητα του φαγητού.
 • Αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά στα γεύματα σας.
 • Πίνετε πολλά υγρά και χυμούς σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 • Αυξήστε τη λήψη βιταμινών C και Ε.
 • Προπονηθείτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.
 • Πίνετε υγρά (νερό και ισοτονικά ποτά) κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ελάχιστη λήψη 500 ml ανά ώρα.
 • Χρησιμοποιείτε καπελάκι για το κεφάλι ώστε να μειώσετε το βαθμό της αφυδάτωσης και τις πιθανότητες ηλίασης.
 • Φορέστε τον κατάλληλο ρουχισμό και μην τρέχετε με εκτεθειμένο το σώμα στον ήλιο. Τα σημεία που είναι περισσότερο εκτεθειμένα είναι οι ώμοι και ο αυχένας.
 • Χρησιμοποιείτε αντιηλιακές κρέμες υψηλής προστασίας. Για καλύτερη αναπνοή του δέρματος υπάρχουν αλοιφές για τον αθλητισμό και όχι αυτές που χρησιμοποιεί το ευρύ κοινό.

Διαβάστε ακόμα: Τα 10 σπορ που πρέπει να δοκιμάσετε το καλοκαίρι (pics)

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Συνήθειες που έχουν οι αθλητικοί τύποι, ακόμα και τις μέρες χωρίς προπόνηση

Είναι γεγονός ότι η γυμναστική είναι για όλους, αλλά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι (πιθανόν στον κύκλο μας!) που θαυμάζουμε για τις αθλητικές τους επιδόσεις και την επιμονή που επιδεικνύουν σε κάθε τους προπόνηση. Αν λοιπόν έχετε και εσείς έναν “αθλητή” φίλο, τότε έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι έχει υιοθετήσει κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες που αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής του, ακόμα και αν βρίσκεται εκτός γηπέδων (ή γυμναστηρίων!).

Ποιες είναι όμως αυτές οι μικρές ρουτίνες που ενισχύουν την ευεξία του και ομορφαίνουν την κάθε του στιγμή; Παρακάτω τις περιγράφουμε όλες. Πάμε λοιπόν να τις δούμε!

Βρίσκονται σε κίνηση

Είναι γεγονός ότι η σημερινή πραγματικότητα μας βρίσκει μονίμως καθισμένους, είτε πρόκειται για τις στιγμές που περνάμε στον καναπέ, είτε για τις εργασιακές μας ώρες στο γραφείο και πάει λέγοντας. Επιπλέον, οι ευκολίες της σύγχρονης τεχνολογίας στην καθημερινότητα ενισχύουν αυτήν την ανθυγιεινή συνήθεια, καθώς πλέον με το πάτημα ενός κουμπιού (σχεδόν!) όλα λύνονται.

Οι λάτρεις της άθλησης όμως γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία της κίνησης και επιλέγουν να την εντάσσουν σε όλες τις φάσεις της ημέρας τους, ακόμα και όταν δεν έχουν προπόνηση. Βάζουν λοιπόν τα άνετα αθλητικά τους παπούτσια, όπως είναι για παράδειγμα αυτά της New Balance, και φροντίζουν να κινούνται όσο πιο πολύ γίνεται. Επιπλέον, αρκετοί από αυτούς έχουν στον καρπό τους το αγαπημένο τους smartwatch από Apple ή οποιαδήποτε άλλη αξιόπιστη εταιρεία, και καταγράφουν τα βήματα της ημέρας, θέτοντας συνεχώς νέους στόχους.

Τρώνε υγιεινά

Μία από τις σημαντικότερες ενδείξεις αυτοφροντίδας είναι η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, που ενισχύει τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική ευεξία. Πιο αναλυτικά, το καλό και ποιοτικό φαγητό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ενισχύει τον οργανισμό μας με όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να επιτελέσει όλες του τις λειτουργίες.

Οι αθλητικοί τύποι λοιπόν έχουν αντιληφθεί τον αντίκτυπο της διατροφής στην υγεία τους και επιλέγουν τροφές που θα τους γεμίσουν με τα θρεπτικά στοιχεία που έχουν ανάγκη. Ξέρουν επίσης ότι σε συνδυασμό με την άσκηση, η υγιεινή διατροφή μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή τους και να κάνουν την κάθε μέρα ακόμα πιο όμορφη. Έτσι, φροντίζουν να ετοιμάζουν τα ταπεράκια τους και τα υγιεινά τους σνακ και να τα παίρνουν μαζί τους παντού, ακόμα κι αν είναι όλη μέρα εκτός σπιτιού!

Κοιμούνται επαρκώς

Ο καλός και επαρκής ύπνος συνοδεύεται από πλήθος θετικών και είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη συνολική μας υγεία. Πιο συγκεκριμένα, ένας πλήρης κύκλος ύπνου περιλαμβάνει τέσσερα στάδια, κατά τα οποία πραγματοποιούνται απαραίτητες λειτουργίες που επιτρέπουν στον εγκέφαλο και το σώμα να αναρρώνουν και να αναπτύσσονται.

Επιπλέον, η φυσιολογική διάρκεια ύπνου εξαρτάται από την ηλικία του κάθε ανθρώπου και φαίνεται να μειώνεται αισθητά όσο μεγαλώνουμε. Τα βρέφη για παράδειγμα, χρειάζονται 14-17 ώρες ύπνου, ενώ ένας μεσήλικας μπορεί να αρκεστεί σε 7-8 ώρες. Οι αθλητικοί τύποι λοιπόν αναγνωρίζουν τις ανάγκες του σώματός τους και του προσφέρουν καθημερινά όλα τα οφέλη της ποιοτικής ανάπαυσης.

Δεν ξεχνάνε το νερό

Το νερό, το θαυματουργό αυτό δώρο της φύσης, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλής υγείας και είναι απαραίτητο να το καταναλώνουμε καθημερινά. Μία γενική σύσταση αναφέρει ως ιδανική ποσότητα τα 8 ποτήρια την ημέρα, αλλά ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και συνεπώς η ποσότητα δεν μπορεί να είναι απόλυτη.

Είναι σημαντικό όμως να μη φτάνουμε σε σημείο δίψας, καθώς αυτό είναι ένα σημάδι αφυδάτωσης και καλό είναι να αποφεύγεται. Οι αθλητικοί άνθρωποι λοιπόν, φροντίζουν να είναι συνεχώς ενυδατωμένοι, καθώς ξέρουν ότι το νερό τούς γεμίζει με ενέργεια και είναι ένα από τα σημαντικότερα “όπλα” τους για τη βέλτιστη αθλητική επίδοση.

Φτάνοντας στο τέλος, μόλις είδαμε κάποιες από τις συνήθειες που έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους οι αθλητικοί τύποι, ακόμα και τις μέρες που δεν έχουν προπόνηση. Είναι σημαντικό λοιπόν να βάλουμε (αν δεν την έχουμε ήδη!) και εμείς την ευεξία προτεραιότητα και να μιμηθούμε τον υγιεινό τρόπο ζωής των “αθλητών” φίλων μας. Μην ξεχνάμε! Με λίγες μικρές και καλές αλλαγές στη ρουτίνα μπορούμε να αλλάζουμε την κάθε μας μέρα!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend