Γιατί ο σωματότυπος καθορίζει τα πάντα γύρω από την διατροφή και την προπόνησή σας;

Γιατί ο σωματότυπος καθορίζει την διατροφή και την προπόνησή σας;

Υπάρχουν τρείς τύποι σώματος – ο μεσόμορφος, που είναι ο ιδανικότερος για σωματοδόμηση, γιατί φτιάχνει εύκολα μύες και δεν παχαίνουν εύκολα. Έχει ευρείς ώμους και στενή μέση.

Ο ενδόμορφος ο οποίος έχει μεγάλα κόκαλα, μεγάλη μέση και την τάση να παχαίνει ευκολότερα και να αδυνατίζει μονάχα με σκληρή δίαιτα και αεροβίωση.

Τέλος ο εκτόμορφος που είναι το κλασσικό παράδειγμα αδύνατου, λιπόσαρκου που δε βάζει εύκολα κιλά και χάνει βάρος ακόμη ευκολότερα, εξαιτίας υψηλού μεταβολικού ρυθμού. Διακρίνεται για τον επίπεδο του θώρακα και τους στενούς γοφούς.

Μπορούμε να καταλάβουμε το σωματότυπό μας, εάν σκεφτούμε πως ήταν η σωματοδομή μας πριν ξεκινήσουμε γυμναστήριο.

Συνήθως κάθε άνθρωπος συνδυάζει διαφορετικά στοιχεία από δύο σωματότυπους, αλλά με συστηματική προπόνηση και αυστηρή δίαιτα ενδέχεται να μεταβεί σε διαφορετικό τύπο σωματοδομής.

Εκτόμορφος

Εάν έχετε ένα εκτομορφικό σωματότυπο τότε έχετε φυσικά ένα κοκαλιάρικο σώμα και αγωνίζεστε να πάρετε βάρος, είτε μυϊκή μάζα είτε λίπος, έτσι για σας η διατροφή και η προπόνηση είναι το κλειδί.

Αν ο στόχος σας είναι να προσθέσετε περισσότερο βάρος θα πρέπει να αποφεύγετε την υψηλής έντασης καρδιαγγειακή άσκηση και να επικεντρωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προπόνηση με βάρη. Ο υψηλός  σας μεταβολισμός θα σας κρατήσει φυσικά άπαχους γι αυτό επικεντρωθείτε στην προπόνηση και στη τροφοδότηση του σώματος σας.

1. Για τις επιπλέον θερμίδες που χρειάζεται το σώμα σας κοιτάξτε για μια mass gainer ή μια σκόνη πρωτεΐνης με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Το σώμα σας χρειάζεται πολλές πρωτεΐνες και πολλούς υδατάνθρακες για να προσθέσει βάρος, έτσι αυτό αποτελεί τη βάση σας.

2. Τα BCAAs βοηθούν το σώμα σας να είναι πιο αναβολικό (σε κατάσταση ανάπτυξης), το οποίο είναι όπου οι εκτόμορφοι πρέπει να βρίσκονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Η λήψη ενός συμπληρώματος BCAA θα βοηθήσει στην γρηγορότερη αποκατάσταση των ζημιών που κάνετε στους μύες σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης, και θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα.

3. Για τσιμπολόγημα ψάξτε για μπάρες πρωτεΐνης και flapjacks με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Να θυμάστε ότι οι θερμίδες και οι πρωτεΐνες είναι οι καλύτεροι σας φίλοι.

Μεσόμορφος

Οι μεσόμορφοι το βρίσκουν σχετικά εύκολο να οικοδομήσουν μυϊκή μάζα, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια ποικιλία ασκήσεων στο πρόγραμμα προπόνησης τους για να εξασφαλίσουν ότι οι μύες αναπτύσσονται αναλογικά και καλοσχηματισμένα. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός ασκήσεων απομόνωσης, βασικές ασκήσεις μάζας και δύναμης και καρδιαγγειακή άσκηση. Οι μεσόμορφοι κερδίζουν βάρος εύκολα, έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για υπερβολική προπόνηση.

Οι μεσόμορφοι πρέπει να επιδιώξουν μια ισορροπημένη διατροφή με πολλές πρωτεΐνες, έτσι ώστε το μέγεθος και το σχήμα να διατηρηθεί. Συνιστάται μια χαμηλή σε υδατάνθρακες σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος για κατανάλωση μετά την προπόνηση. Προ-προπονητικά και ενδο-προπονητικά ροφήματα, πολυβιταμίνες και ιχθυέλαια θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την βέλτιστη απόδοση της προπόνησης και την υγεία του σώματος.

Ενδόμορφος

Οι ενδόμορφοι έχουν στρογγυλές διαπλάσεις, υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους και ένα αργό μεταβολισμό που σημαίνει ότι η παραμικρή απόκλιση από μια καθαρή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Το να αποκτήσετε και να παραμείνετε σε μια άπαχη εμφάνιση είναι ένας συνεχής απογοητευτικός αγώνας, διότι το σύστημά σας κυριαρχείται από ινσουλίνη και η ανοχή των υδατανθράκων σας είναι χάλια.

Από την θετική πλευρά του ενδόμορφου σωματότυπου δεν θα πρέπει να υπάρχει δυσκολία στη μυϊκή οικοδόμηση, αλλά θα πρέπει να είστε συνεχώς σε επαγρύπνηση για τυχόν απόκτηση του χαμένου σας σωματικού λίπους.

Όταν πρόκειται για τα προγράμματα προπόνησης των ενδόμορφων εμείς θα προτείνουμε την εστίαση στα υψηλά σετ και στις υψηλές επαναλήψεις. Κρατήστε τις περιόδους ανάπαυσης σύντομες για να διατηρήσετε την ένταση και να κάψετε όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος.

Μάθετε να αγαπάτε την καρδιαγγειακή άσκηση επειδή πρέπει να αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της προπόνησής σας. Ποδηλασία, τρέξιμο, κολύμβηση, ποδόσφαιρο, πυγμαχία, ότι προτιμάτε. Η προπόνηση στο γυμναστήριο καίει θερμίδες και αυξάνει συνολικά το βασικό μεταβολικό ρυθμό, αλλά η καρδιαγγειακή σας προπόνηση θα πρέπει να εκτελείται για 30 έως 45 λεπτά ή περισσότερο κάθε φορά, και αυτό δεν θα είναι πάντα δυνατό σε ένα γεμάτο γυμναστήριο.

Οι ενδόμορφοι πρέπει να παραμένουν σε μια ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε θερμίδες που περιέχει την ελάχιστη ποσότητα πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων αλάτων για να εξασφαλίσουν ότι ο οργανισμός δεν στερείται οποιαδήποτε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ένας καλός λιποδιαλύτης θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει.  Συνιστάται επίσης να βελτιώσετε το ποσοστό απώλεια λίπους σας. Συμπληρώματα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής απόδοσης εισέρχονται τώρα στην αγορά και αυτά θα μπορούσαν επίσης να σας βοηθήσουν στο δρόμο για την επίτευξη των στόχων σας.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τα σημάδια που δείχνουν πως δεν σου ταιριάζει το σπορ που έχεις επιλέξει

Τα σημάδια που δείχνουν πως δεν σου ταιριάζει το σπορ που έχεις επιλέξει

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι για γυμναστική. Το σώμα αντιδρά και με συγκεκριμένα σημάδια προσπαθεί να σας δείξει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Εσείς πρέπει απλώς να τα διαβάσετε.

Όταν το σώμα σου δεν αντιδρά ενδεχομένως με τον τρόπο που θα ήθελες, τότε μήπως η γυμναστική που κάνεις δεν είναι για σένα; Αν δώσεις προσοχή στο πώς νιώθεις, ψυχικά και φυσικά, τότε θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να καταλάβει αν αυτή η άσκηση είναι για σένα ή αν πρέπει να δοκιμάσεις κάτι άλλο.

Δεν είναι όλα τα είδη γυμναστικής για όλους και υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει πάντα να λαμβάνεις σοβαρά υπόψιν σου: Το επίπεδο γυμναστικής σου και την υγεία σου..

Μήπως η γυμναστική που κάνεις δεν είναι για σένα; Πως θα το καταλάβεις;

Ακραίοι μυϊκοί πόνοι

Είναι φυσιολογικό να έχεις κάποιον μυϊκό πόνο μετά από μια σκληρή ή καινούργια προπόνηση. Αλλά ο παρατεταμένος πόνος μετά από τρεις μέρες δεν είναι καλό σημάδι. Αν νιώθεις ότι έχεις μια πληγή πάντα, το σώμα μπορεί να σου λέει πως αυτή η άσκηση είναι πολύ έντονη γα σένα τη δεδομένη στιγμή.

Μόνιμη κούραση

Η γυμναστική θα πρέπει γενικά να σου δίνει ενέργεια και όχι να πέφτεις σε λήθαργο ή να νιώθεις υποτονικά. Αν είσαι μονίμως εξαντλημένος, ίσως κάνεις υπερβολική γυμναστική. Προσπάθησε μερικές μέρες να ξεκουράζεσαι, δοκίμασε μια διαφορετική άσκηση και σίγουρα φάε καλά και κοιμήσου καλά ώστε να επιτρέψεις στο σώμα σου να αποκομίσει όλα τα οφέλη της γυμναστικής.

Βαριέσαι

Αν νιώθεις ότι η γυμναστική πια που κάνεις δεν είναι μια πρόκληση για σένα, αν δεν αισθάνεσαι τη διαφορά μέσα σου και στο σώμα σου, τότε μπορεί η συγκεκριμένη γυμναστική να μην είναι πια για σένα. Όταν κάνεις την ίδια προπόνηση, μετά από μερικές εβδομάδες δεν θα είναι πια πρόκληση για το σώμα σου και δεν θα ανταποκρίνεται σε αυτή την άσκηση.

Ζαλίζεσαι

Πονοκέφαλος, ναυτία και ζάλη είναι όλα σημάδια ότι κάτι συμβαίνει με τη γυμναστική που κάνεις. Μπορεί να πιέζεις υπερβολικά τον εαυτό σου για μια άσκηση ή να κάνεις γυμναστική υπό ακραίες συνθήκες. Μια πολύ έντονη προπόνηση μπορεί να προκαλέσει όλα αυτά τα συμπτώματα. Η αφυδάτωση είναι ο βασικός ένοχος, όπως η λάθος διατροφή και η έλλειψη ύπνου.

Αρρωσταίνεις συχνά

Η υπερβολική γυμναστική μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, επινεφριδιακά προβλήματα, χαμηλό σωματικό βάρος και αμηνόρροια. Αντί να βελτιώνεις την απόδοσή σου, προκαλείς βλάβες και εξασθενείς την ικανότητα του σώματος να πετύχει τους στόχους. Άλλες ενδείξεις είναι η αϋπνία, απώλεια όρεξης, ευερεθιστότητα απώλεια ενδιαφέροντος.

Διαβάστε ακόμα: Ποια προπόνηση ταιριάζει σε κάθε σωματότυπο;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Το “κλειδί” για να χάσεις βάρος μετά τα 40

Photo by Jesper Aggergaard on Unsplash

Η απώλεια κιλών μετά τα 40, είναι σχεδόν πάντα προβληματική. Ο μεταβολισμός δύσκολα λειτουργεί σωστά, το αδυνάτισμα γίνεται συνεχώς δυσκολότερο και η απώλεια βάρους, είναι σχεδόν μηδενική.

Επειδή, η απώλεια βάρους στα 20, είναι πολύ διαφορετική από ότι μετά από 40.

Σύμφωνα με μια μελέτη παρακολούθησης του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 25 έως 44 ετών, οι άνδρες αύξησαν περίπου το 3,4% του σωματικού τους βάρους σε κάθε 10ετία.

Τι φταίει;

Και για όλα αυτά φταίει η απώλεια μυϊκής μάζας, η οποία δεν έρχεται μόνο λόγω του ότι απλά… περνάνε τα χρόνια, αλλά και γιατί «καθώς μεγαλώνετε, υπάρχει μεγάλος… ανταγωνισμός για το χρόνο και την ενέργεια σας», όπως λέει ο William Samuel Yancy, MD, διευθυντής του Duke Diet and Fitness Center και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Duke University. «Αυτό μπορεί να καταστήσει δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη προτεραιότητα, την υγιεινή διατροφή και την άσκηση».

Ξεκινώντας από τα 30, ένας άνδρας μπορεί να χάνει το 3-5% της μυϊκής του μάζας κάθε δεκαετία, αν δεν προσέξει. Το αν δεν προσέξει σημαίνει αν δεν κάνει γυμναστική τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Γιατί αν κάνει γυμναστική τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα τότε δεν θα υποστεί αυτή την απώλεια μυϊκής μάζας.

4O τρόποι για να χάσουν κιλά άτομα άνω των 40 ετών

Το κλειδί

Αλλά γιατί το να διατηρήσει ένας άνδρας τους μύες μας είναι τόσο σημαντικό για το αν θα βάλει επιπλέον βάρος ή όχι; Η απάντηση από τον  Kristin Kirkpatrick, ειδικό για θέματα υγείας στην Cleveland Clinic. «Οσο περισσότερους μύες έχουμε, τόσες περισσότερες θερμίδες καίμε». Με το να κάνει κάποιος δύο φορές την εβδομάδα γυμναστική, λοιπόν, μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι γιατί πολύ απλά ο μεταβολισμός του θα τρέχει πιο γρήγορα και αυτό θα τού επιτρέψει να τρώει περισσότερο.

Οσο για τον τύπο της γυμναστικής, όχι δεν είναι απαραίτητο να κάνει κανείς μόνο ενδυνάμωση. Βοηθάει και η αερόβια γυμναστική, αλλά σε κάθε περίπτωση η ενδυνάμωση είναι απαραίτητη.

Η διατροφή

Σε σχέση με τη διατροφή ο Dr. Yancy υποστηρίζει ότι για τους άνδρες, τις περισσότερες φορές λειτουργεί το να κόψουν απλά θερμίδες ή να μικρύνουν το διάστημα του 24ωρου κατά τη διάρκεια του οποίου τρώνε, στις 8 με 10 ώρες. Δηλαδή να τρώνε μόνο μεταξύ 12 το μεσημέρι και 10 το βράδυ. ‘Η να τρώνε μεταξύ 10 το πρωί και 8 το βράδυ. Ακόμη και να μην τηρήσει κάποιος αυτό το διάστημα κατά το οποίο μπορεί να τρώει αλλά πει ότι μετά τις 6 το απόγευμα αυστηρά δεν τρώω τίποτα, μπορεί να τον βοηθήσει να χάσει κιλά.

Αν κάποιος προτιμάει ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής θα πρέπει πριν να σιγουρευτεί ότι συμβαδίζει με το δικό του τρόπο ζωής, ο οποίος για τους περισσότερους άνω των 40 είναι ιδιαίτερα περίπλοκος. Μην επιλέγετε μόνο ό,τι δούλεψε σε έναν φίλο αλλά αυτό που είναι πιθανό να λειτουργήσει με βάση το δικό σας πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμα: Τι αλλάζει στο σώμα και πως πρέπει να γυμνάζεστε μετά τα 40

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend