Επτά τρόποι για να μην σκέφτεστε συνέχεια το φαγητό!

Photo by Oliver Sjöström on Unsplash

Γράφει η Φωτεινή Ρέβη*

Οι περισσότεροι από εμάς, αν όχι όλοι, έχουμε πιάσει τον εαυτό μας έστω και μία φορά να σκεφτόμαστε λίγο παραπάνω από όσο θα έπρεπε ένα γλυκό που μπορεί να υπάρχει στο ψυγείο ή ένα νόστιμο φαγητό που περίσσεψε και υπάρχει στην κουζίνα. Αν και μπορεί να είμαστε χορτάτοι και καλυμμένοι ενεργειακά, το μυαλό μας γυροφέρνει σε εκείνη την σοκολάτα που ανοίξαμε προχθές.

Όπως γνωρίζουμε το φαγητό, μαζί με το νερό, αποτελεί το απαραίτητο συστατικό για την επιβίωση του ανθρώπου, την καλή του θρέψη και την ανάπτυξη του και απαιτείται σε ποσότητες τέτοιες ούτως ώστε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου. Όμως το φαγητό εκτός από αυτό τον ρόλο, θα το βρούμε να πρωταγωνιστεί και σε όλες τις στιγμές χαράς μας, ενίοτε στην λύπη μας, στην διαδικασία κοινωνικοποίησης μας και επαφής μας με άλλους ανθρώπους.

Οι μηχανισμοί με τους οποίους ο οργανισμός μας στέλνει μηνύματα έτσι ώστε να θυμηθούμε το φαγητό και να κινητοποιηθούμε έτσι ώστε να το καταναλώσουμε είναι δύο.

Καταρχάς ο ομοιοστατικός μηχανισμός, ο οποίος ενεργοποιείται όταν υπάρχει έλλειμμα ενέργειας μέσω της ορμόνης γκρελίνης . Η γκρελίνη παράγεται από το στομάχι όταν έχουν περάσει ώρες από το τελευταίο γεύμα, έχει ολοκληρωθεί η πέψη του και το σώμα μας οδηγεί με αυτόν τον τρόπο στην αναζήτηση τροφής. Όταν καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες, εκκρίνεται η λεπτίνη η οποία διαδραματίζει τον ακριβώς αντίθετο ρόλος από αυτόν της γκρελίνης, δηλαδή στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο ότι υπάρχει κορεσμός οπότε και να σταματήσουμε την κατανάλωση φαγητού.

Συνδέονται οι λιγούρες με ελλείψεις στη διατροφή;

Όταν όμως σκεφτόμαστε το φαγητό, ενώ θεωρητικά είμαστε καλυμμένοι ενεργειακά και έχουμε καταναλώσει πρόσφατα ένα ικανοποιητικό γεύμα για τις ανάγκες μας, τότε δεν ενεργοποιείται ο ομοιοστατικός μηχανισμός αλλά ο μη- ομοιοστατίκος μηχανισμός ο οποίος σχετίζεται με την απόλαυση και την ευχαρίστηση που αντλούμε από την κατανάλωση φαγητού. Σε αυτές τις περιπτώσεις το φαγητό που σκεφτόμαστε να καταναλώσουμε είναι πλούσιο σε σάκχαρα, αλάτι και λιπαρά, μιας και αυτές οι τροφές είναι που θα προκαλέσουν ευφορία στον εγκέφαλο μας.

Οι λόγοι που μας οδηγούν σε αυτές τις σκέψεις γύρω από το φαγητό ευχαρίστησης ή αλλιώς comfort food ποικίλουν. Μερικοί από αυτούς είναι:

  • Το άγχος και το stress
  • Η συνεχής ενασχόληση με στερητικές δίαιτες
  • Τα συναισθήματα μας
  • Τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και η πολύ μεγάλη προσφορά γρήγορου και ενεργειακά πλούσιου φαγητού.
  • Ο συνεχόμενος «βομβαρδισμός» διαφημίσεων με τέτοιου είδους φαγητά.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε το φαγητό ή τουλάχιστον να το σκεφτόμαστε όσο λιγότερο μπορούμε;

  1. Το πλέον σημαντικό για να μην στριφογυρνάει το μυαλό σας γύρω από κάθε λιχουδιά έχετε στο σπίτι είναι να φροντίζετε να έχετε ένα οργανωμένο πλάνο διατροφής που δεν θα σας αφήνει για παραπάνω από 4-5 ώρες νηστικούς, ενώ θα σας καλύπτει και ενεργειακά. Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να έχετε 4-5 γεύματα ημερησίως, τα οποία θα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες καθώς και επαρκή πρωτεΐνη για να έχετε τον απαιτούμενο κορεσμό. Είναι σίγουρο ότι ένα γεμάτο στομάχι με φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας θα αναζητήσει πιο σπάνια διάφορες νοστιμιές για να καλύψει τα κενά του.
  2. Όσο και να ακούγεται τετριμμένο, το νερό είναι απαραίτητο για την σωστή μας ενυδάτωση αλλά και για την ικανοποιητική αίσθηση κορεσμού που θα σας κρατήσει για ώρες μακριά από το ψυγείο. Ένα σώμα το οποίο στερείται το νερό, πολλές φορές αναγνωρίζει λανθασμένα την δίψα ως πείνα. Συνεπώς, φροντίστε να πίνετε καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας, και όχι μαζεμένα σε μικρό χρονικό διάστημα, την απαιτούμενη ποσότητα νερού.
  3. Αποφύγετε στερητικές δίαιτες οι όποιες ακολουθούν πολύ αυστηρό πρωτόκολλο ή αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων π.χ. διατροφή μονοφαγίας, «αποτοξίνωση», δίαιτα Dukan, διαλειμμάτική νηστεία κ.α.. Κάποιες από αυτές τις δίαιτες μπορεί να προσφέρουν θεαματικά αποτελέσματα όμως σε ανθρώπους που έχουν ένα επιβαρυμένο ιστορικό με πολλές δίαιτες ή πάσχουν από διατροφικές διαταραχές είναι σχεδόν σίγουρο ότι διαταράσσουν ακόμα περισσότερο την ήδη προβληματική τους σχέση με το φαγητό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το άτομο που ακολουθεί μια τέτοια διατροφή, να σκέφτεται συνέχεια τις «απαγορευμένες» τροφές και να επιθυμεί να τις καταναλώσει διακαώς.
  4. Εντάξτε, με μέτρο, στην διατροφή σας και απενοχοποιήστε όλες αυτές τις τροφές που πιστεύετε ότι δεν πρέπει να έχει ένας άνθρωπος στο διατροφολόγιο του. Το γεγονός ότι θα υπάρχουν ενταγμένες σε ένα πρόγραμμα χωρίς να απαγορεύονται μειώνουν τις πιθανότητες να τις καταναλώσετε σε αλόγιστες ποσότητες.
  5. Κινητοποιηθείτε. Μόλις έρθει στο μυαλό σας η κατανάλωση περιττής τροφής, ενώ είναι καλυμμένες οι ενεργειακές σας ανάγκες , δραστηριοποιηθείτε και απομακρυνθείτε από την μέρος όπου βρίσκεται ο «πειρασμός». Αν είστε σπίτι φύγετε από την κουζίνα, βγείτε για λίγο εκτός, ασχοληθείτε με άλλες εργασίες πέραν του φαγητού. Ο καθαρός αέρας, το άκουσμα μουσικής ή το περπάτημα θα αποσπάσει την σκέψη σας από το φαγητό. Αν είστε στο δρόμο αποφύγετε να περνάτε έξω από τα καταστήματα που ξέρετε ότι έχουν την αγαπημένη σας λιχουδιά.
  6. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν η σκέψη σας για φαγητό αποτελεί απόκριση σε ένα πραγματικό αίσθημα πείνας. Πολλές φορές ο αυτοπεριορισμός που θέτει το ίδιο το άτομο γύρω από την πρόσληψη φαγητού, η ανία ή το stress της καθημερινότητας δημιουργούν ένα ψυχολογικό κενό, το οποίο τείνει να καλύπτεται με την κατανάλωση περίσσειας «νόστιμης» τροφής. Συνεπώς πρέπει να αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που σας κάνει να σκέπτεστε το φαγητό και να προσπαθείτε να κάνετε πως συνειδητές επιλογές.
  7. Καταναλώστε την τροφή σας με συναίσθηση. Αυτό σημαίνει ότι την ώρα που καταναλώνετε την τροφή σας είναι χρήσιμο να είσαστε συγκεντρωμένοι και πνευματικά και σωματικά σε αυτό. Το αποτέλεσμα φαίνεται ότι είναι να έχετε πιο σωστή ανταπόκριση στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και να μειώνεται η παρορμητική κατανάλωση τροφής.

Τη νύχτα έχουμε καλύτερη όσφρηση και γι αυτό μας πιάνουν λιγούρες!

Μερικά παραδείγματα ενσυνείδητης πρόσληψης τροφής είναι:

  • Κλείστε τηλεόραση, κινητά και οποιαδήποτε συσκευή σας αποσπά την προσοχή από το φαγητό.
  • Μην τρώτε όρθιοι, στον αυτοκίνητο ή εν κινήσει. Τοποθετείστε το φαγητό σας στο πιάτο, καθίστε ήρεμα στο τραπέζι και αφιερώστε τον απαιτούμενο χρόνο που αρμόζει στην ιερή στιγμή του φαγητού (πάντα βέβαια όταν σας το επιτρέπουν οι συνθήκες της καθημερινότητας).
  • Τρώτε αργά και μασάτε καλά το φαγητό σας ούτως ώστε να μπορέσετε να γευτείτε ουσιαστικά την τροφή μας αλλά να δώσετε και τον απαραίτητο χρόνο στον οργανισμό σας να εκπέμψει τα μηνύματα κορεσμού στον εγκέφαλο σας.
  • Ακούστε το στομάχι και τον εγκέφαλό σας, μην προσπερνάτε τα μηνύματα κορεσμού και μην συνεχίζετε την κατανάλωση τροφής ενώ είστε ήδη χορτάτοι. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας.

Κλείνοντας, να ανακεφαλαιώσουμε λέγοντας ότι ένας άνθρωπος για να σκέπτεται λιγότερο το φαγητό καλό θα ήταν να προσπαθήσει να μειώσει τους περιορισμούς και τα «πρέπει» γύρω από την τροφή του. Αν απαιτείται για διάφορους λόγους η απώλεια βάρους, αυτό θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθηθεί ουσιαστικά με μία ισορροπημένη και όσο τον δυνατόν λιγότερο στερητική διατροφή, ενώ η κατανάλωση της τροφής θα πρέπει να γίνεται ενσυνείδητα.

Παρόλα αυτά αν η συνεχής σκέψη γύρω από το φαγητό υπάρχει το άτομο θα πρέπει να αναζητά μέσα του τους προσωπικούς λόγους που το οδηγούν σε αυτή και να προσπαθεί να δίνει άλλες διεξόδους στον εαυτό του για την αντιμετώπιση του άγχους, του στρες και των δυσάρεστων συναισθημάτων που συχνόπυκνα την συνοδεύουν.

Διαβάστε επίσης: Φαγητό μετά τα μεσάνυχτα: Πόσο κακό είναι για την υγεία μας

* Η Ρέβη Φωτεινή είναι κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην Αθλητική Διατροφή. 

Πηγή: www.mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend