Τη νύχτα έχουμε καλύτερη όσφρηση και γι αυτό μας πιάνουν λιγούρες!

Είναι γνωστό ότι ορισμένα άτομα έχουν μια καλύτερη αίσθηση της μυρωδιάς. Τώρα, μια νέα μελέτη σε 37 εφήβους παρέχει την πρώτη απόδειξη ότι σε κάθε άτομο, η ευαισθησία της μυρωδιάς ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το μοτίβο ακολουθεί τον εσωτερικό κύκλο ημέρας-νύχτας του σώματος, δηλαδή τον κιρκάδιο ρυθμό.

“Αυτό το εύρημα είναι πολύ σημαντικό για την επιστήμη οσφρητικής αντίληψης”, δήλωσε η Rachel Herz, επικεφαλής της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Brown University. “Πρόκειται για νέα γνώση”, συμπλήρωσε.

Ως μία από τις πέντε αισθήσεις, η οσμή δίνει μια σημαντική δυνατότητα, όχι μόνο για να βιώνει και να απολαμβάνει κανείς τον κόσμο, αλλά και για να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο, όπως μια κοντινή φωτιά ή ένα αλλοιωμένο φαγητό. Οι αλλαγές της αίσθησης της οσμής κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις δυνατότητες.

Η μυρωδιά σχετίζεται επίσης με την κατανάλωση τροφίμων, σημειώνει η Herz, η οποία έχει συγγράψει το υπό έκδοση βιβλίο, “Γιατί τρώτε αυτό που τρώτε”.

Η μυρωδιά κορυφώνεται στην αρχή της νύχτας

Οι ερευνητές έκαναν ένα πείραμα για να προσδιορίσουν αν η μυρωδιά εξαρτάται από τον κιρκάδιο ρυθμό. Ζήτησαν από 21 αγόρια και 16 κορίτσια, όλα μεταξύ 12 και 15 ετών, να κοιμηθούν σε σταθερό χρονοδιάγραμμα για δύο εβδομάδες πριν πάνε στο εργαστήριο ύπνου του νοσοκομείου Bradley. Μετά από μια νύχτα προσαρμογής στο εργαστήριο, οι έφηβοι άρχισαν μια εβδομάδα 28 ωρών, κατά την οποία ο ύπνος τους μετατοπίστηκε 4 ώρες αργότερα κάθε «νύχτα». Ήταν ξύπνιοι επί 17,5 ώρες και κοιμόντουσαν επί 10,5 ώρες το 28άωρο.

Γιατί η κρύα μύτη που έχουμε το χειμώνα οδηγεί σε κρυολόγημα;

Όλοι μαζί ζούσαν στο σκοτάδι σε εσωτερικούς χώρους, κοινωνικοποιώντας και συμμετέχοντας σε δραστηριότητες διασκέδασης μεταξύ τους και με μέλη του προσωπικού. Ο στόχος ήταν να διαχωριστούν από τις εξωτερικές ενδείξεις του κιρκάδιου χρονισμού. Με αυτό τον τρόπο, οι εγγενείς εσωτερικοί κιρκαδικοί ρυθμοί θα μπορούσαν να μετρηθούν, όπως η ευαισθησία της αίσθησης της οσμής τους.

Οι ερευνητές μέτρησαν τον κιρκαδικό ρυθμό, ανιχνεύοντας τα επίπεδα της μελατονίνης,  της ορμόνης του ύπνου στο σάλιο τους. Η έκκριση μελατονίνης ξεκινά περίπου μία ώρα πριν από την παρόρμηση για ύπνο. Επίσης, αξιολόγησαν την ευαισθησία της οσμής χρησιμοποιώντας “Sniffin Sticks”, ένα κοινό τεστ για τη μέτρηση της μυρωδιάς. Η αξιολόγηση γινόταν κάθε τρεις ώρες, όσο οι έφηβοι ήταν ξύπνιοι.

Οι έφηβοι διέφεραν σημαντικά ως προς το βαθμό ευαισθησίας της οσμής για την οποία υπήρχαν σαφή μοτίβα επηρεαζόμενα από τον κιρκάδιο ρυθμό. Έγιναν 84 εξετάσεις σε κάθε παιδί, και βρέθηκε ότι υπάρχει ένας ρυθμός της οσμής.

Δηλαδή, δεν έχουμε την ίδια ικανότητα όσφρησης ανά πάσα στιγμή. Η αίσθηση της όσφρησης αλλάζει με έναν προβλέψιμο τρόπο π.χ. η ευαισθησία είναι υψηλότερη το απόγευμα παρά νωρίς το πρωί. Η διακύμανση πάντως δεν είναι ίδια για κάθε άνθρωπο.

Κατά μέσο όρο, πάντως, η δύναμη της οσμής κορυφωνόταν στην αρχή της βιολογικής νύχτας ή περίπου στις 9 μ.μ. για τους έφηβους. Αυτό εξηγεί τους λόγους που έχουμε το βράδυ λιγούρες, ενώ μπορεί στην πραγματικότητα να μην πεινάμε.

Διαβάστε επίσης: Απλοί τρόποι για να… νικήσετε τη λιγούρα!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Αυτό είναι το πρώτο σημάδι της αρθρίτιδας

Έτσι θα βελτιώσεις άμεσα την ταχύτητά σου στο τρέξιμο

Αν την ώρα που ανεβοκατεβαίνετε τις σκάλες, αυτό που τρίζει δεν είναι τα ίδια τα σκαλοπάτια, αλλά τα γόνατά σας, τότε μάλλον έχετε πρόβλημα.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε σε σχεδόν 5.000 ανθρώπους, ο πόνος στα γόνατα, όταν ανεβαίνουμε τις σκάλες, είναι το πρώτο σημάδι της αρθρίτιδας,

Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική, επειδή η οστεοαρθρίτιδα πολύ συχνά δεν «ανιχνεύεται» παρά μόνο όταν έχει ήδη φτάσει σε τόσο προχωρημένο στάδιο, με τις αρθρώσεις να έχουν καταστραφεί σε τέτοιο βαθμό, που η χειρουργική επέμβαση είναι πια η μόνη επιλογή.

Έγκαιρη διάγνωση

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Leeds επισημαίνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής. Αν εντοπιστούν νωρίς τα πρώτα σημάδια, ακόμη και μόνο η απώλεια βάρους θα μπορούσε να καθυστερήσει την εξέλιξη της κατάστασης.

Η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, η οστεοαρθρίτιδα, προκαλείται από τη φθορά του αρθρικού χόνδρου που βοηθά τις αρθρώσεις να κάνουν τις διάφορες κινήσεις. Τα προβλήματα στα γόνατα είναι ιδιαίτερα κοινά, ενώ η μειωμένη κινητικότητα προκαλεί έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο η απώλεια της ανεξαρτησίας κίνησης μπορεί να επιφέρει άλλου είδους προβλήματα, από κατάθλιψη μέχρι αύξηση του σωματικού βάρους και διαταραχή του ύπνου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 4.673 άνδρες και γυναίκες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ανεβοκατέβασμα από τις σκάλες ήταν η πρώτη δραστηριότητα που σχετιζόταν με εμφάνιση πόνου στα γόνατα, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Διαβάστε επίσης: Το γόνατο του δρομέα: Τραυματισμοί, αιτίες και λύσεις

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ρίγη συγκίνησης στις λαμπαδηδρομίες για τα 200 χρόνια σφαγών της Χίου

Ρίγη συγκίνησης στις τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τα 200 χρόνια από τις σφαγές της Χίου. Τιμώντας το θλιβερό ορόσημο της ιστορίας του νησιού μας 150 δρομείς και ποδηλάτες μεταξύ των οποίων ο θρυλικός δρομέας υπεραποστάσεων και παγκόσμιος πρωταθλητής με 160 παγκόσμια ρεκόρ Γιάννης Κούρος, οι Πανελληνιονίκες μαραθωνοδρόμοι Νίκος Πολιάς, Χριστόφορος Μερούσης, Δημήτρης Θεοδωρακάκος και Σοφία Ρήγα, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες υδατοσφαίρισης Γιάννης Φουντούλης και Μαρία Τσουρή, οι παραολυμπιονίκες Κέλλυ Λουφάκη και Παντελής Καλόγερος αλλά και εκατοντάδες απλοί πολίτες όλων των ηλικιών, έτρεξαν στους μαρτυρικούς τόπους των σφαγών της Χίου, διανύοντας μία απόσταση 400 χλμ, περνώντας από όλα τα χωριά του νησιού και ανάβοντας τη φλόγα στους βωμούς των ηρώων.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου 2022 με αφορμή τα 200 χρόνια από τις σφαγές της Χίου, σε όλα τα χωριά και τους μαρτυρικούς τόπους των σφαγών της Χίου με σκοπό την αφύπνιση της συλλογικής συνείδησης, την απόδοση τιμών στους σφαγιασθέντες προγόνους μας και την ανάπαυση των ψυχών τους. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν καθολική και τα συναισθήματα έντονα.

Σε κάθε χωριό, σε κάθε γωνιά της Χίου, σε κάθε τόπο μαρτυρίου, άλλοι έτρεξαν και άλλοι χειροκρότησαν, όλοι ήταν εκεί. Οι ηλικιωμένοι συγκινήθηκαν, ενώ τα μικρά παιδιά με το χαμόγελό τους έδωσαν μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον. Η φλόγα ξεκίνησε από τον ανδριάντα του ήρωα μας Κωνσταντίνου Κανάρη και μεταλαμπαδεύτηκε σε όλο το νησί μεταφέροντας το μήνυμα: «Κανένας λαός να μη ζήσει αυτά που έζησε η Χίος πριν 200 χρόνια».

default

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend