Γιατί η αύξηση της όσφρησής μας τη νύχτα μας βάζει σε… μπελάδες;

Είναι γνωστό ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν καλύτερη όσφρηση από άλλους. Τώρα, μια νέα μελέτη σε 37 εφήβους παρέχει την πρώτη απόδειξη ότι σε κάθε άτομο, η ευαισθησία της όσφρησης ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το μοτίβο ακολουθεί τον εσωτερικό κύκλο ημέρας-νύχτας του σώματος, δηλαδή τον κιρκάδιο ρυθμό.

“Αυτό το εύρημα είναι πολύ σημαντικό για την επιστήμη οσφρητικής αντίληψης”, δήλωσε η Rachel Herz, επικεφαλής της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Brown University. “Πρόκειται για νέα γνώση”, συμπλήρωσε.

Ως μία από τις πέντε αισθήσεις, η οσμή δίνει μια σημαντική δυνατότητα, όχι μόνο για να βιώνει και να απολαμβάνει κανείς τον κόσμο, αλλά και για να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο, όπως μια κοντινή φωτιά ή ένα αλλοιωμένο φαγητό. Οι αλλαγές της αίσθησης της οσμής κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις δυνατότητες.

Η μυρωδιά σχετίζεται επίσης με την κατανάλωση τροφίμων, σημειώνει η Herz, η οποία έχει συγγράψει το υπό έκδοση βιβλίο, “Γιατί τρώτε αυτό που τρώτε”.

Η μυρωδιά κορυφώνεται στην αρχή της νύχτας

Οι ερευνητές έκαναν ένα πείραμα για να προσδιορίσουν αν η μυρωδιά εξαρτάται από τον κιρκάδιο ρυθμό. Ζήτησαν από 21 αγόρια και 16 κορίτσια, όλα μεταξύ 12 και 15 ετών, να κοιμηθούν σε σταθερό χρονοδιάγραμμα για δύο εβδομάδες πριν πάνε στο εργαστήριο ύπνου του νοσοκομείου Bradley. Μετά από μια νύχτα προσαρμογής στο εργαστήριο, οι έφηβοι άρχισαν μια εβδομάδα 28 ωρών, κατά την οποία ο ύπνος τους μετατοπίστηκε 4 ώρες αργότερα κάθε «νύχτα». Ήταν ξύπνιοι επί 17,5 ώρες και κοιμόντουσαν επί 10,5 ώρες το 28άωρο.

Γιατί η κρύα μύτη που έχουμε το χειμώνα οδηγεί σε κρυολόγημα;

Όλοι μαζί ζούσαν στο σκοτάδι σε εσωτερικούς χώρους, κοινωνικοποιώντας και συμμετέχοντας σε δραστηριότητες διασκέδασης μεταξύ τους και με μέλη του προσωπικού. Ο στόχος ήταν να διαχωριστούν από τις εξωτερικές ενδείξεις του κιρκάδιου χρονισμού. Με αυτό τον τρόπο, οι εγγενείς εσωτερικοί κιρκαδικοί ρυθμοί θα μπορούσαν να μετρηθούν, όπως η ευαισθησία της αίσθησης της οσμής τους.

Οι ερευνητές μέτρησαν τον κιρκαδικό ρυθμό, ανιχνεύοντας τα επίπεδα της μελατονίνης,  της ορμόνης του ύπνου στο σάλιο τους. Η έκκριση μελατονίνης ξεκινά περίπου μία ώρα πριν από την παρόρμηση για ύπνο. Επίσης, αξιολόγησαν την ευαισθησία της οσμής χρησιμοποιώντας “Sniffin Sticks”, ένα κοινό τεστ για τη μέτρηση της μυρωδιάς. Η αξιολόγηση γινόταν κάθε τρεις ώρες, όσο οι έφηβοι ήταν ξύπνιοι.

Οι έφηβοι διέφεραν σημαντικά ως προς το βαθμό ευαισθησίας της οσμής για την οποία υπήρχαν σαφή μοτίβα επηρεαζόμενα από τον κιρκάδιο ρυθμό. Έγιναν 84 εξετάσεις σε κάθε παιδί, και βρέθηκε ότι υπάρχει ένας ρυθμός της οσμής.

Δηλαδή, δεν έχουμε την ίδια ικανότητα όσφρησης ανά πάσα στιγμή. Η αίσθηση της όσφρησης αλλάζει με έναν προβλέψιμο τρόπο π.χ. η ευαισθησία είναι υψηλότερη το απόγευμα παρά νωρίς το πρωί. Η διακύμανση πάντως δεν είναι ίδια για κάθε άνθρωπο.

Κατά μέσο όρο, πάντως, η δύναμη της οσμής κορυφωνόταν στην αρχή της βιολογικής νύχτας ή περίπου στις 9 μ.μ. για τους έφηβους. Αυτό εξηγεί τους λόγους που έχουμε το βράδυ λιγούρες, ενώ μπορεί στην πραγματικότητα να μην πεινάμε.

Διαβάστε επίσης: Απλοί τρόποι για να… νικήσετε τη λιγούρα!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Πρόγραμμα Ενημέρωσης & Πρόληψης Λεμφοιδήματος

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», σε συνεργασία με την ΟΕΕ ΑΠΛΕΣΟ του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, πραγματοποιεί το πρόγραμμα Ενημέρωσης & Πρόληψης Λεμφοιδήματος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που έχει υποβληθεί σε επεμβάσεις για καρκίνο μαστού, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ή έχει ενδείξεις παρουσίας λεμφοιδήματος και περιλαμβάνει ατομικό ραντεβού αξιολόγησης.

Η αξιολόγηση θα πραγματοποιείται εθελοντικά από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές, μέλη της ΟΕΕ ΑΠΛΕΣΟ – ΠΣΦ, μαζί με συμβουλευτική για την περαιτέρω διαχείριση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα και το ατομικό ιστορικό κάθε εξεταζόμενης.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση των γυναικών για το λεμφοίδημα και τις μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισής του, η έγκαιρη διάγνωση και δυνατότητα διαχείρισης μέσα από κατάλληλη φυσιοθεραπευτική αξιολόγηση και η παροχή συμβουλευτικής για την περαιτέρω διαχείριση.

Τα ραντεβού θα πραγματοποιούνται τη δεύτερη Πέμπτη κάθε μήνα, 2μμ-6μμ, στα γραφεία του συλλόγου «Άλμα Ζωής».

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να καλούν για ραντεβού στη γραμματεία του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» στο 210 8815444, Δευτέρα με Παρασκευή, 9πμ -5μμ.

Πληροφορίες:

Έναρξη προγράμματος: Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Ημέρα και ώρα: 2η  Πέμπτη κάθε μήνα, 2μμ-6μμ

Χώρος: Ηπείρου 11, 10433, Αθήνα (2ος όροφος)

Ραντεβού: 210 8815444, Δευτέρα με Παρασκευή, 9πμ-5μμ

Διάρκεια συνεδρίας: 45 λεπτά

Περισσότερες πληροφορίες: https://almazois.gr/ενημέρωση-πρόληψη-λεμφοιδήματος/

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Υπό την Αιγίδα του Π.Σ.Α.Τ. το 8ο Lycabettus Run

Η Οργανωτική Επιτροπή με μεγάλη χαρά και τιμή ανακοινώνει ότι η ερχόμενη διοργάνωση 8ο Lycabettus Run, θα πραγματοποιηθεί Υπό την Αιγίδα του Π.Σ.Α.Τ. (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου).

Ο Π.Σ.Α.Τ. από την σύστασή του, αποτελεί συντελεστή και παράγοντα προβολής, διάδοσης και ανάπτυξης του Ελληνικού Αθλητισμού. Η παροχή Αιγίδας από τον Π.Σ.Α.Τ. (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου) αποτελεί την μεγαλύτερη τιμή για την διοργάνωση.

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου  (Π.Σ.Α.Τ.)

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) ιδρύθηκε το 1952 και από τότε έχει αφιερωθεί στην υπηρεσία της Δημοσιογραφίας, του Αθλητισμού και της Νεολαίας.

Ο ΠΣΑΤ, που είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Ένωση Αθλητικών Συντακτών (AIPS), έχει στη δύναμή του 1.200 μέλη σε όλη τη χώρα. Τα μέλη του ανήκουν σε επτά επαγγελματικές Ενώσεις (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου).

Ο ρόλος του ΠΣΑΤ στην ανάπτυξη του αθλητισμού έχει αναγνωριστεί και από τη Βουλή των Ελλήνων, που στο άρθρο 134 του νόμου 2725/99 αναφέρει «Για τον κλάδο των Αθλητικών Συντακτών αναγνωρίζεται ως φορέας λειτουργίας του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.). Ο ΠΣΑΤ αποτελεί συντελεστή και παράγοντα προβολής, διάδοσης και ανάπτυξης του Ελληνικού Αθλητισμού.»

Οι κυριότερες δραστηριότητες του ΠΣΑΤ είναι οι εξής:

Από το 1954 βραβεύει κάθε χρόνο τους κορυφαίους Έλληνες Αθλητές, Αθλήτριες και Ομάδες. Την εκδήλωση τιμά με την παρουσία του η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από το 1982 διοργανώνει κάθε χρόνο Συνέδριο με Κύπριους Αθλητικούς Συντάκτες διατηρώντας έτσι τους δεσμούς με την Κύπρο.

Είναι ο πρώτος φορέας που καθιερώνει το έπαθλο «Ευ Αγωνίζεσθαι» (Fair Play) το 1997, συμβάλλοντας στην εξάπλωση του φιλάθλου πνεύματος.

Το 2002 πραγματοποίησε στην Αθήνα και την Αρχαία Ολυμπία, Παγκόσμιο Συνέδριο Αθλητικών Συντακτών με την παρουσία συνέδρων από 85 χώρες. Μέσω διεθνών σεμιναρίων, ο ΠΣΑΤ προβάλει τον ελληνικό αθλητισμό σε συνεργασία πάντα με τους αντίστοιχους Εθνικούς Συνδέσμους των 142 χωρών-μελών.

Διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους Αθλητικούς Συντάκτες.

Στα γραφεία του ΠΣΑΤ λειτουργεί μεγάλη αθλητική βιβλιοθήκη με ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις.

Τα μέλη του ΠΣΑΤ στελεχώνουν τις Οργανωτικές Επιτροπές μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων και διασφαλίζουν την άψογη διεξαγωγή τους στον χώρο των ΜΜΕ.

Τα μέλη του ΠΣΑΤ είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργανωτική επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Η Οργανωτική Επιτροπή ενημερώνει ότι οι εγγραφές για συμμετοχή στην διοργάνωση θα είναι διαθέσιμες μέχρι και την Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου 2023 στις 24:00.

Οι εγγραφές είναι διαθέσιμες μόνο μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.lycabettusrun.gr στο ειδικό πεδίο εγγραφών.

Την ημέρα του αγώνα δεν θα υπάρχει δυνατότητα εγγραφής στην γραμματεία.

Αποστάσεις αγώνων

– Αγώνας Road (άσφαλτος) 5,5 χλμ

– Αγώνας Road (άσφαλτος) 11 χλμ

– Αγώνας Trail (κυρίως χωμάτινος) 4,5 χλμ

– Αγώνας Trail (κυρίως χωμάτινος) 9 χλμ

– Αγώνας Lycabettus Road Relay (άσφαλτος) 11 χλμ (Σκυταλοδρομία  2 x 5,5 χλμ)

– Αγώνας Lycabettus Trail Relay (άσφαλτος) 9 χλμ (Σκυταλοδρομία 2 x 4,5 χλμ)

Οι δρομείς επιλέγουν την γραμματεία παραλαβής από την διαδικασία των εγγραφών και η παραλαβή θα πραγματοποιείται μόνο το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 στις αναφερόμενες ανά γραμματεία ώρες.

  • Lobby George Lycabettus Lifestyle Hotel |Αθήνα, Κλεομένους 2 – 10:00 – 17:00
  • Κατάστημα RUNDOME|  Κέντρο Αθήνας, Μητροπόλεως 76   – 10:00 – 17:00
  • Κατάστημα Cosmos Sport | Αγία Παρασκευή, Λ. Μεσογείων 433   – 10:00 – 17:00
  • Κατάστημα Cosmos Sport | Κηφισιά, Αργυροπούλου 4   – 10:00 -17:00
  • Κατάστημα Cosmos Sport | Κορυδαλλός, Ταξιαρχών 57   – 10:00 – 17:00
  • Κατάστημα Outrun | Παλαιό Φάληρο, Mαρίνα Φλοίσβου – 10:00 – 17:00
  • Κατάστημα Top Cycles | Περιστέρι, Βασ. Αλεξάνδρου 72 – 10:00 – 15:00
  • Φαρμακείο ΚΑΤΡΗ | Γλυφάδα, Γούναρη 227 & Ηφαίστου – 10:00 – 17:00

Το 8ο Lycabettus Run τελεί Υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και προβάλετε μέσα από τα κανάλια του Visit Greece. Επίσης τελεί Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.).

Αποτελεί διοργάνωση και υλοποιείτε από την My Sportevent, με την αμέριστη υποστήριξη του St. George Lycabettus Lifestyle Hotel.

Περισσότερες πληροφορίες:

Site: www.lycabettusrun.gr

Facebook Page: www.facebook.com/lycabettusrun

Instagram: https://www.instagram.com/lycabettusrun/

Στις 19 Φεβρουαρίου 2023 τρέχουμε στην κορυφή της πόλης!! Run the Hill

 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend