Συνδέονται οι λιγούρες με ελλείψεις στη διατροφή;

Της Βίκυς Αγαθοκλέους*

Η επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα παρουσιάζεται συχνά ως έντονη εμπειρία για τους περισσότερους από εμάς. Η έντονη αυτή επιθυμία για την κατανάλωση μιας συγκεκριμένης τροφής χαρακτηρίζεται ως λιγούρα, μια λαχτάρα ή αλλιώς food craving. Κάποιες από τις πιο κοινές γεύσεις που συχνά καταφεύγουμε είναι η πολύ γλυκιά ή πολύ αλμυρή όπως π.χ η σοκολάτα, τα πατατάκια, το τυρί κτλ.

Από τι προκαλούνται οι λιγούρες;

Οι λιγούρες δημιουργούνται από έναν συνδυασμό διαφόρων παραγόντων όπως της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου ή το στρεσογόνο περιβάλλον που ζει, κάποια ορμονική ανισορροπία, την έλλειψη ύπνου, κάποιες διατροφικές ελλείψεις κτλ.

Είναι πολύ εύκολο κάποιος να ξεφύγει και να πέσει στην παγίδα του συνεχούς τσιμπολογήματος, κάποιες φορές και ασυναίσθητα, πράγμα που σημαίνει αυξημένη κατανάλωση τροφών υψηλών σε λιπαρά, σάκχαρα και ενέργεια με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε αυξημένο βάρος

Παρόλα αυτά, μπορεί τα αίτια μιας λιγούρας να προκαλούνται από διάφορους παράγοντες όμως είναι εφικτό κάποιος να μπορεί να τις διαχειριστεί και να τις καταπολεμήσει εάν όμως γνωρίζει τι τον οδηγεί σε αυτό.

Ποιες οι πιο συχνές λιγούρες, τι δείχνουν και πώς συνδέονται με διατροφικές ανεπάρκειες;

Όπως προαναφέρθηκε, η έντονη επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές συμβαίνει για διάφορους λόγους κάποιοι εκ των οποίων έχουν να κάνουν με ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών που βιώνει το σώμα και μεταφράζει σε λιγούρες.

Σοκολάτα

Μια από τις πιο συνηθισμένες επιθυμίες είναι αυτή της σοκολάτας. Η λιγούρα για σοκολάτα έχει συνδεθεί με την έλλειψη ενός συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού, του μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο πολύτιμο για τον οργανισμό το οποίο συμμετέχει σε περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού μεταξύ άλλων στον έλεγχο της λειτουργίας του νευρικού και μυϊκού συστήματος, στον σχηματισμό των οστών κ.ά. Μπορεί η σοκολάτα να περιέχει μαγνήσιο και να καλύπτει την έλλειψη μαγνησίου που μπορεί να νιώθει κάποιος εν μέρη, όμως είναι ένα τρόφιμο που περιέχει επίσης αρκετά λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες. Όταν το σώμα αναζητά μαγνήσιο τότε μπορεί κάποιος να καταναλώσει άλλες τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο όπως είναι οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ολικής άλεσης όπως ψωμί, δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γάλα κτλ.

Γλυκιά γεύση

Άλλη μια συνηθισμένη λιγούρα είναι αυτή της γλυκιάς γεύσης ή την επιθυμία για υδατάνθρακες γενικά. Εδώ η συγκεκριμένη λιγούρα συνδέεται με μια ορμόνη, τη σεροτονίνη, γνωστή και ως ορμόνη της “χαράς” και της καλής διάθεσης. Η σεροτονίνη δρα ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου και η σύνθεση της πραγματοποιείται κυρίως από το αμινοξύ τρυπτοφάνη που διατροφικά βρίσκεται σε διάφορες τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς, κρέας, θαλασσινά, αυγό κτλ. Στην πραγματικότητα όμως για να υπάρξει μετατροπή της τρυπτοφάνης σε σεροτονίνη είναι απαραίτητος ο συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεϊνών αλλά και συγκεκριμένων μικροθεπτικών όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, μαγνήσιο, σίδηρο και χρώμιο. Άρα για να μειώσει κάποιος τις λιγούρες είναι πολύ σημαντικό να επιλέγει ποικιλία τροφών σε κάθε γεύμα όπως σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ δημητριακά ολικής), πρωτεΐνη, λαχανικά, ξηρούς καρπούς κτλ.

Αλμυρά/Λιπαρά

Ακόμα μια κοινή επιθυμία για τσιμπολόγημα είναι αυτή της αλμυρής ή/και λιπαρής γεύσης π.χ πατατάκια, πατάτες τηγανιτές, τυρί κ.ά. Έχει συνδεθεί με αυτή τη λιγούρα η έλλειψη συστατικών όπως του ασβεστίου, νατρίου αλλά και λιπαρών οξέων. Σημαντικά ιχνοστοιχεία του οργανισμού το ασβέστιο και το νάτριο όπου κάποιος μπορεί να τα βρει σε τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ψάρια και λαχανικά όπως μπρόκολο. Από την άλλη δε, τα λιπαρά οξέα είναι σημαντικά μακροθρεπτικά όπου κάποιος μπορεί να τα βρει σε τροφές όπως τα ψάρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά κ.ά

Πώς να τις αντιμετωπίσεις;

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κάποιος τις λιγούρες και να μειώσει το τσιμπολόγημα είναι μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Πολλές είναι οι φορές που αρκετοί καταφεύγουν σε ακραίες και περιοριστικές δίαιτες αποκλείοντας τροφές από τη διατροφή τους με αποτέλεσμα να καταλήξουν στην πιο έντονη επιθυμία κατανάλωσης, αν όχι και υπερκατανάλωση, αυτών των τροφών και να μεγαλώνει ο φαύλος κύκλος της “δίαιτας”. Εδώ λοιπόν, είναι σημαντικό κάποιος να καταλάβει ότι μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει και τα τρόφιμα που απολαμβάνει θα βοηθήσει καλύτερα στη διαχείριση μιας λιγούρας αφού δεν τα απομακρύνει εξ’ ολοκλήρου από τη ζωή του. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλες συμβουλές που βοηθούν στη διαχείριση μιας έντονης λαχτάρας για μια συγκεκριμένη τροφή όπως:

Προγραμματισμός των γευμάτων και των σνακ μέσα στην ημέρα

Είναι πολύ σημαντικό το άτομο να προγραμματίζει θρεπτικά σνακ και γεύματα για να κρατά το σώμα του χορτάτο, να μην μένει πολλές ώρες νηστικό και ταυτόχρονα να έχει επιλογές που είναι εύκολο να πάρει μαζί του είτε στο γραφείο ή στο αυτοκίνητο ώστε να τα έχει πάντα μαζί του. Ακόμα και στο σπίτι μπορεί απλά να γεμίσει τα ντουλάπια της κουζίνας με υγιεινά σνακ. Σημαντικό ρόλο παίζει και η επιλογή των συστατικών που θα βοηθήσουν στο κορεσμό όπως είναι οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη.

Νερό

Αρκετές είναι οι φορές που απλά αυτό που χρειάζεται το σώμα είναι ενυδάτωση και μπερδεύεται το αίσθημα της λιγούρας με το αίσθημα της δίψας. Καλό λοιπόν είναι να υπάρχει σωστή και επαρκής ενυδάτωση μέσα στην ημέρα και την επόμενη φορά που θα υπάρχει το αίσθημα λιγούρας να δοκιμάσει το άτομο να πιει ένα ποτήρι νερό.

Βόλτα, ένα χόμπυ ή ένα τηλεφώνημα με κάποιο φίλο

Όταν το άτομο νιώθει την έντονη επιθυμία για κατανάλωση μιας τροφής θα ήταν καλό να σκεφτεί για μια στιγμή τι άλλο χρειάζεται στη παρούσα φάση. Είναι όντως πεινασμένο ή νιώθει μοναξιά ή βαρεμάρα; Μπορεί να είναι απλά αρκετά φορτισμένο συναισθηματικά ή στρεσαρισμένο και για αυτό ένας ευχάριστος τρόπος να απασχολήσει τον εαυτό του θα τον βοηθήσει.

Ημερολόγιο καταγραφής λιγούρας

Με αυτό το τρόπο μπορεί το άτομο να κρατά σημειώσεις για την στιγμή που εμφανίζεται μια λιγούρα, πόσο κράτησε, τη τροφή που λαχταρούσε και πως διαχειρίστηκε τη κατάσταση.

Ύπνος

Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με την αυξημένη ανάγκη για τσιμπολόγημα και τις πιο έντονες λιγούρες. Σημαντικό λοιπόν, να υπάρχει επαρκής και ποιοτικός χρόνος για ύπνο αλλά και γενικά για ξεκούραση.

Εν κατακλείδι

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι το φαγητό εκτός από απαραίτητο πρέπει να αποτελεί και απόλαυση. Είναι σημαντικό να υιοθετηθεί μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή ώστε να μειώσει και να προλάβει συνεχόμενες λιγούρες χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι σωστό να υπάρξει και κάποιο μικρό τσιμπολόγημα γενικά. Εάν όμως οι λιγούρες αποτελούν μεγάλο κομμάτι στη καθημερινότητα κάποιου που επηρεάζει αρνητικά το βάρος του, τότε θα ήταν καλό να αποταθεί σε έναν διαιτολόγο ώστε να βοηθηθεί εξατομικευμένα.

Πηγή: www.mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Γιατί έχουμε επιθυμία για γλυκό μετά το φαγητό;

Γράφει η Μάιρα-Ευαγγελία Στεφανάκου* 

«Δεν έχει γλυκό αν δε φας όλο το φαγητό σου.» – φράση που θυμόμαστε όλοι από τα παιδικά πάρτυ που πηγαίναμε μικροί. «Αν φας το φαγητό σου, θα σου πάρω τη σοκολάτα που σου αρέσει.» Μήπως υπάρχει ένα μοτίβο εδώ; Γιατί ο οργανισμός μας δεν μπορεί να αντισταθεί στα γλυκά, σε σημείο να τα θεωρούμε έως και «επιβράβευση» μετά από ένα ολοκληρωμένο γεύμα;

Είναι αλήθεια ότι όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της εγκράτειας απέναντι στα γλυκά, ειδικά στο πλαίσιο της επίτευξης ή διατήρησης του ιδανικού μας βάρους. Εντούτοις, η επιθυμία για κάτι γλυκό, ειδικά μετά από ένα αλμυρό γεύμα, υπονομεύει την προσπάθειά μας αυτή, πόσω μάλλον αν είναι συνήθεια ετών.

Γιατί δημιουργείται η επιθυμία για γλυκό;

Η αναζήτηση του γλυκού είναι κάτι κοινό στους ανθρώπους, καθώς έχει κατά κάποιο τρόπο περάσει στην ίδια μας τη βιολογία. Η αγάπη για τη γλυκιά γεύση είναι κάτι που στην πραγματικότητα ευνόησε πολύ το ανθρώπινο είδος στο ταξίδι της εξέλιξής του, αφού ανέκαθεν το προσανατόλιζε σε τρόφιμα τα οποία ήταν βρώσιμα και ασφαλή (αντίθετα με τα δηλητηριώδη τρόφιμα που συνήθως είναι πικρά) και θρεπτικά.

Τρανό παράδειγμα είναι άλλωστε, τα φρούτα, πλούσια σε ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά. Αυτή η στροφή της ανθρώπινης διατροφής στην επιλογή γλυκών τροφίμων είναι ακόμη πιο έντονη στη βρεφική και παιδική ηλικία.

Γιατί το σπανάκι κόβει την όρεξη για γλυκό;

Όταν γευόμαστε κάτι γλυκό, τα σάκχαρα ανεβάζουν τα επίπεδα του αμινοξέος τρυπτοφάνη, που με τη σειρά του αυξάνει τη σύνθεση της σεροτονίνης (ο «νευροδιαβιβαστής της ευεξίας»). Με αυτό τον τρόπο, ενεργοποιείται το σύστημα του εγκεφάλου που προκαλεί το αίσθημα της ευχαρίστησης. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι πως το αλκοόλ και πολλά εθιστικά φάρμακα μοιράζονται πολλά από αυτά τα μονοπάτια που αφορούν στην αναζήτηση της γλυκιάς γεύσης, που αποτελεί τη φυσική επιβράβευση του οργανισμού.

Εκτός όμως από αυτή τη φυσική ροπή, για ποιο λόγο πολλοί από εμάς δηλώνουμε αιώνιοι γλυκατζήδες, ορκισμένοι λάτρεις της σοκολάτας, κ.ο.κ.; Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, οι διαφορές ανάμεσα στα άτομα όσον αφορά στην κατανάλωση των γλυκών οφείλονται εν μέρει και στο γενετικό προφίλ του εκάστοτε ατόμου. Ταυτόχρονα, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στα γλυκά για συναισθηματικούς λόγους (οι λεγόμενοι emotional eaters). Σε καταστάσεις όπως κατάθλιψη, συμπτώματα προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, και στρες, τα γλυκά είναι τα «comfort food» επιλογής, καθώς είναι εύγεστα και ήπια εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε λίπος και ζάχαρη.

Γλυκό μετά το φαγητό, από τι επηρεάζεται η επιθυμία αυτή;

Αυτό που οδηγεί πολλούς στο να λήγουν το κύριο γεύμα καταναλώνοντας επιδόρπιο (δηλαδή αυτό που ακολουθεί το δόρπον, που στην αρχαία ελληνική σήμαινε το δείπνο) είναι, πρωταρχικά, η δύναμη της συνήθειας. Η αύξηση της σεροτονίνης που μεσολαβείται από την πρόσληψη των σακχάρων και ενεργοποιεί το αίσθημα της ευχαρίστησης κινητοποιεί τον εγκέφαλο να επαναλάβει τη συνήθεια της κατανάλωσης του γλυκού.

Αυτό προφανώς είναι εντονότερο όσο πιο παλιά είναι η συνήθεια, αφού οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές εντυπώνονται στα νευρωνικά μονοπάτια. Παράλληλα, εάν η κατανάλωση του γλυκού μετά το φαγητό είναι συνήθεια που μας συντροφεύει στο μεγάλωμα ή στην κουλτούρα μας, μπορεί να έχουμε σχηματίσει την πεποίθηση ότι οφείλουμε να διαιωνίσουμε αυτό το «έθιμο».

Τα καλά νέα;

Με τον ίδιο τρόπο που δημιουργούμε και διατηρούμε κάποιες συνήθειες που επιβαρύνουν τη διατροφή μας, μπορούμε να υιοθετήσουμε και νέες. Άλλωστε, συγχρονική μελέτη έχει δείξει ότι όσοι ήταν στη διαδικασία δίαιτας απώλειας βάρους είχαν σημαντικά λιγότερες, ασθενέστερες και πιο ελέγξιμες «λιγούρες» για τη σοκολάτα και άλλα γλυκά.

Ένας άλλος ένοχος για την επιθυμία για γλυκό μετά το γεύμα μπορεί να είναι και η έλλειψη αίσθησης κορεσμού από το ίδιο το γεύμα. Εάν το κυρίως γεύμα δεν ήταν επαρκές σε ποσότητα, θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, τότε ο οργανισμός σύντομα θα αναζητήσει την ενέργεια που του λείπει, συνήθως στη μορφή ενός εύγεστου τροφίμου με απλά σάκχαρα και λίπος.

Ακόμη, ένα διατροφικό πλάνο που περιέχει τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (όπως γλυκά, χυμοί, επιτραπέζια ζάχαρη, λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά) σε αφθονία έχει ως αποτέλεσμα το σάκχαρο του αίματος να κατεβαίνει απότομα, προκαλώντας κόπωση και πείνα, ειδικά σε διαβητικούς ή άλλα άτομα με κακή ρύθμιση του σακχάρου.

Τέλος, η ταχύτητα κατανάλωσης του γεύματος παίζει ρόλο στην επιθυμία να φάμε ξανά μεταγευματικά. Έρευνα έδειξε ότι μετά από ένα γεύμα που διήρκησε μόνο πέντε λεπτά, τα επίπεδα των πεπτιδίων που ρυθμίζουν την πείνα και το αίσθημα πληρότητας ήταν χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα μετά από ένα τριαντάλεπτο γεύμα. Αυτό σημαίνει πως το μήνυμα ότι «χορτάσαμε» απαιτεί περίπου μισή ώρα για να φτάσει στον εγκέφαλο, άρα η επιθυμία για φαγητό εξακολουθεί να υπάρχει μέσα σε αυτό το χρονικό παράθυρο.

Πως θα αποφύγετε τα γλυκά με… γλυκό τρόπο!

Πώς να το αντιμετωπίσετε;

Ένας τρόπος να σπάσουμε τη συνήθεια του επιδορπίου είναι να επιδράσουμε στο μοτίβο της επιβράβευσης, το οποίο αναφέραμε προηγουμένως. Έτσι, στη θέση ενός γλυκού που έπεται του σήματος της λήξης του φαγητού, μπορούμε να εισάγουμε μια νέα συνήθεια. Για παράδειγμα, μπορούμε μετά το φαγητό να καταναλώσουμε ένα ποτήρι νερό ή ένα ρόφημα με λίγες θερμίδες, όπως καφές, τσάι, ή ένα μικρό φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς. Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε έναν περίπατο ή μια άλλη δραστηριότητα που μας ευχαριστεί, κάθε φορά που νιώθουμε «λιγούρα» για ένα γλυκό μετά το φαγητό.

Η κατανάλωση μικρών, τακτικών γευμάτων μέσα στην ημέρα βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της πείνας και του κορεσμού. Πολύ σημαντική είναι και η σύνθεση των γευμάτων μας μέσα στην ημέρα. Καθώς η πρωτεΐνη και οι διαιτητικές ίνες είναι τα συστατικά που προκαλούν καλύτερο κορεσμό, πρέπει να φροντίζουμε αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά να υπάρχουν σε επάρκεια στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Συγχρόνως, οι επιλογές τροφίμων πλούσιων σε ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες (όπως τα λαχανικά, τα όσπρια, και τα προϊόντα ολικής άλεσης) βοηθούν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, αφού πέπτονται σε πιο αργούς ρυθμούς, και κατ’επέκταση δεν προκαλούν απότομα σκαμπανεβάσματα του σακχάρου.

Μια τελευταία συμβουλή: το φαγητό εκτός από απαραίτητο είναι και μία απόλαυση. Δώστε στο γεύμα σας την προσοχή και το χρόνο που χρειάζεται!

Διαβάστε επίσης: Ζελέ: Το υποτιμημένο αλλά θαυματουργό γλυκό

* H Μάιρα-Ευαγγελία Στεφανάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρέχει κατ’οίκον διαιτολογικές υπηρεσίες στο Χολαργό και την Αγία Παρασκευή. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τροφές που οι διατροφολόγοι προτείνουν να μην καταναλώνετε

Τροφές που οι διατροφολόγοι προτείνουν να μην καταναλώνετε

Υπάρχουν τροφές που πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο και κάποιες που δεν πρέπει να βάζετε καν στο στόμα σας. Μπορεί να δείχνουν ελκυστικές λόγω των χαμηλών λιπαρών και της νόστιμης γεύσης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως κάνουν για εσάς.

Πρέπει να γνωρίζετε πως οι ετικέτες στις συσκευασίες είναι συχνά παραπλανητικές. Για παράδειγμα ο χυμός φρούτων δεν είναι πάντοτε τόσο φρέσκος και θρεπτικός και μπορεί να περιέχει περισσότερη ζάχαρη από ένα αναψυκτικό.

Σύμφωνα με την Αρχή Διατροφής ο χυμός φρούτων περιέχει πολύ λιγότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με πολλές φυτικές τροφές. Δεν περιέχει φυτικές ίνες και έχει όσες θερμίδες περιέχουν αρκετά ζαχαρούχα ροφήματα. Υπάρχουν επίσης τροφές που περιέχουν τρανς λιπαρά και θα πρέπει να μείνετε μακριά τους. Αυτές αυξάνουν την κακή χοληστερόλη και συμβάλουν στην εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων.

Ακολουθεί η λίστα με τις τροφές και τα ροφήματα  που οι ειδικοί συνιστούν να τις βγάλετε από τα πρόγραμμά σας:

Tρανς λιπαρά

Υπάρχουν τροφές με μερικώς υδρογωνομένα έλαια, γι αυτό διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες τους. Ακόμη και αν αναφέρουν πως έχουν 0 τρανς λιπαρά ανά μερίδα, ενδέχεται να περιέχουν μικρές ποσότητες, αφού επιτρέπεται η σήμανση με αυτό τον τρόπο για τροφές που περιέχουν λιγότερο από 0,5 τρανς λιπαρά.

Ποιες τροφές έχουν τρανς λιπαρά και πόσο κακό κάνουν;

Φυστικοβούτυρο με λίγα λιπαρά

Όταν αφαιρείται λίπος, ισοσταθμίζεται με έξτρα ποσότητα ζάχαρης και άλλων συμπληρωμάτων. Το γνήσιο φυστικοβούτυρο θα πρέπει να προέρχεται μοναχά από καβουρδισμένα φιστίκια. Το λίπος στο φυσικό φυστικοβύτυρο κάνει καλό στην καρδιά  και σας χορταίνει.

Κοκτέιλ με χυμό φρούτων

Στα ποτά που γίνεται ανάμειξη του αλκοόλ με χυμούς φρούτων που έχουν αρκετή πρόσθετη ζάχαρη, το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για εσάς. Σίγουρα δεν χρειάζεστε αυτή την επιπλέον ποσότητα ζάχαρης στον οργανισμό σας.

Αναψυκτικά

Δεν ωφελούν σε τίποτε καθώς είναι γεμάτα ζάχαρη. Προτιμήστε τα ανθρακούχο νερό ή το seltzer με λίγο χυμό φρούτου.

Μαργαρίνη

Θεωρείται ως μια καλή εναλλακτική αντί του βουτύρου, ωστόσο πολλές εκδόσεις της, περιέχουν υδρογονωμένο λάδι με τρανς λίπη.

Μεγάλα ψάρια

Τα ψάρια όπως το σκουμπρί περιέχουν υψηλές ποσότητες υδραργύρου, προτιμήστε τον γαύρο, τη σαρδέλα τα στρείδια  και τα μικρότερα ψάρια γενικά για να πάρετε Ω3.

Βρώμη με φρούτα 

Επιλέξτε τις νιφάδες που έχει σαν βάση μόνο την βρώμη και εμπλουτίστε την γεύση με φρούτα και κανέλα.

Φρούτα σε κονσέρβα με σιρόπι

Συνήθως έχουν έξτρα ποσότητες ζάχαρης λόγω του σιροπιού. Προτιμήστε τα φρούτα κονσέρβας σε νερό ή χυμό.

Ζάχαρη: Με 9 μέρες αποχή, πέφτουν χοληστερίνη, τριγλυκερίδια!

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα προϊόντα αυτά εκτός από την θετική επίδραση στα κόκαλα, έχουν και παρενέργειες που πολλοί αγνοούν. Ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών, τα νύχια  και να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα. Επιλέξτε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αμύγδαλα, τις φακές και τα αβοκάντο για να πάρετε τη βιταμίνη D που χρειάζεστε, καθώς και το ασβέστιο και τις πρωτεΐνες.

Επεξεργασμένο αλεύρι

Όλα τα θρεπτικά στοιχεία του χάνονται κατά την διαδικασία της επεξεργασίας. Το σώμα παλεύει να το χωνέψει τα παράγωγά του λόγω έλλειψης φυτικών ινών. Η γλουτένη που περιέχει συχνά δημιουργεί αλλεργικές αντιδράσεις.

Διαβάστε ακόμα: Πρέπει να «κόβουμε» το ψωμί όταν κάνουμε διατροφή;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend