Δίαιτα αποτοξίνωσης: Διατροφικός μύθος ή πραγματικότητα;

Δίαιτα αποτοξίνωσης: Διατροφικός μύθος ή πραγματικότητα;

Γράφει η Νόπη Μιχαηλίδου*

Μετά το τραπέζι του Πάσχα φυσικά δεν υπάρχει καταλληλότερο θέμα προς συζήτηση από τις «μυθικές» δίαιτες αποτοξίνωσης. Τι είναι όμως στ’ αλήθεια η αποτοξίνωση; Όντως με ένα συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο καταφέρνουμε να αποτοξινωθούμε ή αυτό είναι ένας ακόμη διατροφικός μύθος;

Ας τα πάρουμε από την αρχή…Οι τοξίνες είναι βλαβερές ουσίες που συσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι εν δυνάμει επικίνδυνες για την υγεία και υπάρχουν είτε στον ατμοσφαιρικό αέρα και τις εισπνέουμε, είτε στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, είτε στο νερό που πίνουμε είτε στο τσιγάρο ή μπορεί να είναι ακόμη και κάποιος ενδογενής παράγοντας όπως το στρες.

Υπεύθυνα όργανα για το φιλτράρισμα αυτών των τοξικών ουσιών είναι τα νεφρά και το ήπαρ και χάρη σε διάφορες ταυτόχρονες διεργασίες που επισυμβαίνουν όπως είναι ο ιδρώτας, η ούρηση και η εντερική δραστηριότητα, ο ανθρώπινος οργανισμός αποσυμφορίζεται από το τοξικό φορτίο.

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι δίαιτες αποτοξίνωσης;

Οι γνωστές σε όλους μας δίαιτες αποτοξίνωσης ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τις δίαιτες «express» καθώς λόγω της απόκλισης μεγάλων ομάδων τροφίμων η απώλεια σωματικού βάρους είναι μεγάλη και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα. Τι παγίδα όμως κρύβει ένα τέτοιου είδους διατροφικό μοτίβο;

Όπως σε όλες τις δίαιτες αυτής της κατηγορίας έτσι και στις «δήθεν» αποτοξινωτικές δίαιτες λόγω της απότομης απώλειας κιλών έχουμε μόνο απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας και όχι απώλεια λιπώδους ιστού ή τοξινών οι οποίες όπως προαναφέρθηκε είναι μέρος της «δουλειάς» των νεφρών, του ήπατος και των υδροτοποιών αδένων.

Έτσι το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει η χρήση ενός τέτοιου πλάνου θα είναι η περαιτέρω μείωση του βασικού μεταβολισμού, καθώς η παραμικρή μυϊκή απώλεια συμβάλλει στην μείωση του μεταβολικού ρυθμού. Και μην ξεχνάμε φυσικά πως είναι ελλιπή σε μικρο- και μακροθρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα το άτομο να παρουσιάσει και διατροφικές ελλείψεις σε περίπτωση μακρόχρονης εφαρμογής του.

Ποια είναι η συνηθισμένη μορφή μιας διατροφης αποτοξίνωσης;

Υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί που κατονομάζονται δίαιτες αποτοξίνωσης. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η υψηλή πρόσληψη νερού, φρούτων και λαχανικών. Οι δίαιτες αυτές αποκλείουν συνήθως την κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος, των ζυμαρικών και των προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη. Συχνά μάλιστα χρησιμοποιούνται και «μαγικά» βότανα, ροφήματα ή διασπώμενα δισκία τα οποία υπόσχονται συνεργιστική δράση με την επικείμενη διατροφή.

Συμπέρασμα

Αυτό που πρέπει όλοι μας να κρατήσουμε και να έχουμε πάντα κατά νου είναι ότι δεν είναι τυχαίο που η μεσογειακή πυραμίδα διατροφής είναι το καλύτερο διατροφικό μοντέλο παγκοσμίως. Έχει στη βάση της τα δημητριακά ολικής άλεσης (ρύζι αναποφλοίωτο, ζυμαρικά ολικής άλεσης, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, ψωμί ολικής άλεσης) και τα φρούτα με τα λαχανικά (καλύτερα εποχής) ενώ όσο ανεβαίνουμε υπάρχουν τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια, το ελαιόλαδο τα πουλερικά και στην κορυφή της πυραμίδας-δηλαδή αυτά που πρέπει να τρώμε πιο σπάνια- είναι το κόκκινο κρέας με τα γλυκά.

Έτσι, χωρίς να στερηθούμε τη γλυκιά γεύση ή την απόλαυση από ένα αγαπημένο μας αλλαντικό, μπορούμε απλώς να ακολουθήσουμε το μεσογειακό μοντέλο και αν θέλουμε να έχουμε απώλεια σωματικού βάρους μπορούμε απλούστατα να μειώσουμε την μερίδα μας και να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα. Γιατί το «αλάτι» της ζωής μας είναι να υπάρχει γευστική απόλαυση σε κάθε μας γεύμα.

Διαβάστε ακόμα: Ισορροπία στη διατροφή μας μετά την κραιπάλη του Πάσχα


* Η Μιχαηλίδου Νόπη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και τωρινή μεταπτυχιακή φοιτήτρια (M.Sc.) στη Φροντίδα στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.mednutrition.gr


 

Previous ArticleNext Article

Φραγκοστάφυλο: Γιατί είναι καλοκαιρινό superfood;

Γράφει η Τόνια Καραγιάννη*

Tα φραγκοστάφυλα είναι μικρά, θρεπτικά φρούτα που προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές ποικιλίες, Ribes uva-crispa και Ribes hirtellum αντίστοιχα, είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι. Και οι δύο σχετίζονται στενά με τις μαύρες, κόκκινες και λευκές σταφίδες.

Οι καρποί του φραγκοστάφυλου είναι μικροί και, το χρώμα μπορεί να είναι πράσινο, κίτρινο-λευκό, ροζ, κόκκινο ή σκούρο μοβ. Η γεύση τους ποικίλλει από στυφή έως γλυκιά.

Το φραγκοστάφυλο θεωρείται superfood καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. Η βιταμίνη C που περιέχει, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και ζωτικής σημασίας για το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά, και το δέρμα. Η βιταμίνη Β5 είναι απαραίτητη για τη δημιουργία λιπαρών οξέων, ενώ η βιταμίνη Β6, την οποία πολλά ένζυμα και κύτταρα στο σώμα μας χρειάζονται για να δράσουν, βοηθάει στη μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια. Ο χαλκός είναι σημαντικός για την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, το ανοσοποιητικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Το μαγγάνιο υποστηρίζει το μεταβολισμό, τον σχηματισμό οστών, την αναπαραγωγή και την ανοσοαπόκριση, ενώ το κάλιο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των κυττάρων. Τα φλαβονοειδή και οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στα φραγκοστάφυλα, ασκούν ευεργετική δράση κατά του καρκίνου, της γήρανσης, της φλεγμονής και των νευρολογικών ασθενειών.

Θρεπτική Αξία % RDA
Ενέργεια 44 kcal 2
Υδατάνθρακες 10,2 g 8
Πρωτεϊνη 0,9 g 1,5
Λϊπος 0,6 g 3
Φυτικές Ίνες 4,3 g 11
Βιταμίνες
Φυλλικό οξύ 6 μg 2
Νιασίνη 0,3 mg 2
Παντοθενικό οξύ 0,3 mg 6
Πυριδοξίνη 0,07 mg 6
Ριβοφλαβίνη 0,03 mg 2
Θειαμίνη 0,04 mg 3
Βιταμίνη Α 290 IU 10
Βιταμίνη C 27,7 mg 46
Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία
Νάτριο  1 mg  0
Κάλιο  198 mg  4
Ασβέστιο  25 mg  3
Χαλκός 0,07 mg  8
Σίδηρος  0,3 mg  4
Μαγνήσιο  10 mg  3
Μαγγάνιο  0,14 mg  6
Φώσφορος  27 mg  4
Ψευδάργυρος 0,12 mg 1

Πηγή: USDA National Nutrient data base

Τα φραγκοστάφυλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες), και χαμηλή ενεργειακή αξία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τα καταναλώσετε άφοβα χωρίς την πρόσληψη ταυτόχρονα πολλών θερμίδων. Ένα φλιτζάνι (150 γραμμάρια) φραγκοστάφυλων συνεισφέρει λίγο περισσότερο από το 3% των συνολικών ημερήσιων θερμιδικών αναγκών του μέσου ατόμου και παρέχει το 26% του βάρους σε ίνες, καθιστώντας τα ένα θρεπτικό σνακ χαμηλής θερμιδικής αξίας. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μούρων μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερες θερμίδες συνολικά.

Οι υπερτροφές του καλοκαιριού

Οι αδιάλυτες ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και συσσωρεύουν νερό, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος διέλευσης των κοπράνων στο παχύ έντερο και να επιταχύνεται η διαδικασία αποβολής τους ενώ, οι διαλυτές ίνες μέσω των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου που παράγουν κατά τη ζύμωσή τους, συμμετέχουν και αυτές στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, την αύξηση του συναισθήματος πληρότητας και επομένως τη σταδιακή μείωση του αισθήματος της πείνας. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου αίματος, τη μέιωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης και επομένως τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας.

Τα φραγκοστάφυλα αποτελούν φυσική πηγή οργανικών οξέων, παρέχοντας 11-14 mg κιτρικού οξέος σε 100 mg φρούτων. Το κιτρικό οξύ εμποδίζει τη συσσώρευση σιδήρου στα κύτταρα και έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως η νόσος του Alzheimer και το εγκεφαλικό επεισόδιο εάν καταναλώνεται τακτικά.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα πάνω σε αυτό τον τομέα.

Για τα μέγιστα οφέλη για την υγεία, είναι καλύτερο να απολαύσετε τα φραγκοστάφυλα ωμά. Ωστόσο, μπορείτε να τα προσθέσετε στα δημητριακά, το γιαούρτι, σε smoothie, σε pancakes στο πρωινό, σε σαλάτες ή σε διάφορα άλλα πιάτα. Τα φραγκοστάφυλα χρησιμοποιούνται επίσης σε μαγειρεμένα και ψητά πιάτα, όπως πίτες, τάρτες, κομπόστα, μαρμελάδες. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι αυτά τα πιάτα περιέχουν συχνά ζάχαρη και το μαγείρεμα καταστρέφει πολλά από τα αντιοξειδωτικά και ωφέλιμα φυτοθρεπτικά συστατικά.

Διαβάστε επίσης: Σύκα: Υπερτροφή από τα χρόνια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων

* H Τόνια Καραγιάννη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ph.d.), με μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή. Είναι επιστημονική συνεργάτης της medΝutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο της στο Βόλο. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Μια εύκολη ιδέα για παγωτό καρπούζι

Είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και βρίσκεται στην εποχή του. Το καρπούζι το απολαμβάνουμε με διάφορους τρόπους. Σε κάποιες περιοχές συνδυάζεται με φέτα, ενώ γίνεται και σαλάτα.
Η πιο δροσιστική εκδοχή του, όμως, είναι το παγωτό. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια εύκολη και γευστική συνταγή για να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα σπιτικό παγωτο καρπούζι.

Συστατικά

4 φλ. καρπούζι χωρίς κουκούτσια κομμένο σε κυβάκια
½ φλ. ζάχαρη
2 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές κομματάκια σοκολάτας (Chocolate Chips)

Οι εκπληκτικές ιδιότητες που έχει η φλούδα του καρπουζιού!

Eκτέλεση

Βήμα 1

Σε ένα μπλέντερ βάζετε το καρπούζι, τη ζάχαρη και το μέλι και αλέθετε μέχρι να πετύχετε ένα ομογενοποιημένο μίγμα. Το ρίχνετε σε μία κατσαρόλα και τοποθετείτε στη φωτιά.

Βήμα 2

Όταν κοχλάσει χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 8 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει. Γεμίζετε τις ειδικές θήκες καλούπια για παγωτό ξυλάκι (θα σας βγουν περίπου 8 παγωτά ανάλογα με τις φόρμες που έχετε) και σκορπάτε λίγα κομματάκια σοκολάτας για να φαίνονται όπως τα κουκούτσια του καρπουζιού. Βάζετε στο κέντρο ένα ξυλάκι.

Πέντε λόγοι που ένας δρομέας πρέπει να τρώει καρπούζι

Βήμα 3

Αν δεν έχουν ειδική εισδοχή οι θήκες σας, τότε τις βάζετε στην κατάψυξη για 2 ώρες και μετά τοποθετείτε στο κέντρο τους το ξυλάκι. Βάζετε το παγωτό στην κατάψυξη και το αφήνετε για 6-8 ώρες ή για ολόκληρο το βράδυ. Για να βγει πιο εύκολα το παγωτό από τις θήκες – καλούπια τις βυθίζετε για 10-15 δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό.

Ανα πάλι δεν διαθέτετε τις ειδικές θήκες, τότε βάλτε το καρπούζι σε μικρά πλαστικά ποτήρια ή φόρμες. Ξεφορμάρετε με τον ίδιο τρόπο.

Με πληροφορίες από το: xrysessyntages.com
x
Send this to a friend