Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τα φρέσκα;

Σε περίπτωση που θέλετε να φάτε ένα σνακ που ενισχύει την ενέργειά σας, τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια καλή επιλογή για ένα και μόνο λόγο: η συμπυκνωμένη γλυκύτητα που συνοδεύει τα αποξηραμένα μάνγκο, τα βατόμουρα και οι σταφίδες παρέχει μια στιγμιαία ικανοποίηση σε επίπεδο γεύσης χωρίς ωστόσο αυτή να εγκυμονεί τον κίνδυνο της χαλάρωσης.

Όμως όταν ένα φρούτο είναι αποξηραμένο, έχει πραγματικά τις ίδιες βιταμίνες και μέταλλα με τις φρέσκες εκδοχές του; Καθώς οι επιλογές που συναντάμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ γίνονται ο κανόνας, το ερώτημα αναφορικά με το αν τα αποξηραμένα φρούτα είναι η κατάλληλη επιλογή για έναν δρομέα είναι επίκαιρο.

Ενας βασικός ισχυρισμός που έχει να κάνει με τα αποξηραμένα φρούτα είναι πως δεν είναι τόσο υγιεινά όσο τα φρέσκα φρούτα επειδή είναι γεμάτα ζάχαρη. Ο γνωστός διαιτολόγος Τζάκι Νιούτζεντ αναφέρει σχετικά με αυτό: «Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων ο ιδανικός τρόπος να τρώτε φρούτα. Ειδικά όταν τρώγονται την εποχή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία αφαίρεσης του νερού για να στεγνώσει ένα φρούτο συγκεντρώνει πάνω του όλη τη ζάχαρη και τις θερμίδες του με αποτέλεσμα να λαμβάνετε πολύ περισσότερη γλυκόζη και φρουκτόζη σε μικρότερη ποσότητα τροφής».

Τα καλύτερα είδη ξηρών καρπών για την υγεία

Η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις όπως η αύξηση του βάρους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «The American Journal of Clinical Nutrition». «Αλλά αν τρώτε έναν συνδυασμό ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων, αυτός ο πλούσιος σε πρωτεΐνες συνδυασμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης του σακχάρου στο αίμα», λέει ο Νιούτζεντ.

Προπόνηση και αποξηραμένα φρούτα

Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να ξεχάσετε τα αποξηραμένα φρούτα και να έχετε μαζί σας μια φρέσκια μπανάνα στην επόμενη προπόνησή σας; Ευτυχώς, όχι.

Όταν τρέχετε μεγάλες αποστάσεις ή σε έντονο ρυθμό χρειάζεστε υδατάνθρακες γρήγορης πέψης για ενέργεια. «Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να είναι μια θαυμάσια επιλογή εν κινήσει για μια γρήγορη ενίσχυση του οργανισμού σας με υδατάνθρακες», τονίζει ο Νιούτζεντ.

Επιπλέον, αν η διατροφική ετικέτα υποδεικνύει μηδενικά πρόσθετα σάκχαρα, η ζάχαρη στα αποξηραμένα φρούτα είναι φυσική, επομένως είναι ελαφρώς διαφορετική από τα επεξεργασμένα σάκχαρα και ταυτόχρονα, παρέχει ορισμένα πρόσθετα διατροφικά οφέλη, όπως ότι τα φρούτα δεν έχουν χάσει θρεπτικά συστατικά τους στη διαδικασία αποξήρανσης. Με άλλα λόγια, τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να είναι μια εξαιρετική επιλογή όταν χρειάζεται μια γρήγορη «ένεση» ενέργειας πριν ή μετά από μια μεγάλη προπόνηση.

Τα αποξηραμένα φρούτα εξακολουθούν να περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα και δεν πρέπει να φοβάστε τίποτα. Η κατανάλωση ενός μείγματος φρέσκων και αποξηραμένων φρούτων μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε συνολικά τους αθλητικούς στόχους και τους στόχους υγείας σας», τονίζει από τη μεριά του ο διατροφολόγος Μακένζι Καλντγουέλ.

Διαβάστε επίσης: Πόσα φρούτα πρέπει να τρώμε την ημέρα;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Tι μπορείς να φας αργά το βράδυ χωρίς ενοχές;

Ας είμαστε ρεαλιστές: Δεν είναι πάντοτε δυνατό να αποφύγουμε να φάμε κάτι μετά τις 12 το βράδυ. Μπορεί να χρειαστεί να εργαστείς μέχρι αργά για να τελειώσεις κάποια δουλειά ή να γυρίσεις αργά το βράδυ στο σπίτι μετά από μία καθυστερημένη πτήση και να θέλεις να φας κάτι συμπληρωματικό.

Αυτά τα βραδινά σνακ επιτρέπονται, αν και υπάρχουν φορές που απλώς νιώθεις μία λιγούρα αργά το βράδυ και δεν ξέρεις τι μπορείς να φας για βραδινό.

«Όταν νιώσεις την πείνα, πρέπει να φας κάτι», λέει η Angela LeMond, RDN, της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Το κλειδί είναι να προτιμήσεις να φας κάτι που δε θα εκτοξεύσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου, υποκινώντας άλλες λιγούρες ή γεμίζοντας το σώμα σου με περιττές θερμίδες.

Οποιοδήποτε από τα ζευγαράκια τροφών που ακολουθούν είναι βραδινά σνακ που μπορούν να σε κρατήσει χορτάτη και με λίγες θερμίδες μέχρι το πρωί:

  • 1 μεσαίου μεγέθους μπανάνα + 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αμυγδάλου
  • 1 μεσαίου μεγέθους μήλο + 30g τυρί χαμηλών λιπαρών
  • 1/4 της κούπας μαύρα φασόλια + 1 μικρή πίτα τορτίγιας
  • 1 κούπα μύρτιλα + 170-220g γιαούρτι χωρίς λιπαρά
  • 1 καρότο + 3 κουταλιές της σούπας χούμους

Διαβάστε αναλυτικά: Ιδανικά σνακ πρωτεΐνης αντί για junk food για όσους αθλούνται

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας;

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας;

Κάθε τρόφιμο είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά όπως, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Πολλά από αυτά μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ενώ άλλα είναι απαραίτητο να μαγειρευτούν πρώτα και υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι, με τις οποίες μπορείτε να μετατρέψετε ένα τρόφιμο σε ένα απολαυστικό και γευστικό πιάτο.

Δυστυχώς όμως, για μερικά θρεπτικά συστατικά η θερμότητα είναι μεγάλος «εχθρός», καθώς καταστρέφονται κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος, πριν καλά-καλά προλάβουν να φτάσουν στο τραπέζι μας.

Αυτός είναι ο λόγος, που πολλοί συστήνουν τρόφιμα τα οποία μπορούν να καταναλωθούν… ακατέργαστα, όπως για παράδειγμα διάφορα ωμά λαχανικά σε σαλάτες.

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία, αναφέρουν κάποιους τρόπους μαγειρέματος των λαχανικών, που συντηρούν ή ακόμα και ενισχύουν τη θρεπτική αξία των τροφίμων σε σύγκριση με τα ωμά.

Μελετήθηκαν τρεις ευρέως γνωστοί τρόποι μαγειρέματος της ιταλικής κουζίνας: το βράσιμο, το βράσιμο στον ατμό, το τηγάνισμα και ο φούρνος και εξετάστηκαν οι επιδράσεις τους στη θρεπτική αξία λαχανικών, όπως το καρότο, το κολοκυθάκι και το μπρόκολο.

Το βράσιμο και το βράσιμο στον ατμό φάνηκε ότι διατηρούν τις αντιοξειδωτικές ουσίες των λαχανικών. Μάλιστα το βράσιμο στον ατμό προκαλεί στο μπρόκολο μεγάλη αύξηση μιας ουσίας του, της glucosinolates, που έχει αντικαρκινική δράση. Το τηγάνισμα, αντίθετα, προκαλεί μια σημαντική απώλεια αντιοξειδωτικών.

Τα συμπεράσματα αυτά, δείχνουν ότι ανάλογα με τη μέθοδο μαγειρέματος που επιλέγεται για κάθε λαχανικό, μπορούν να συντηρηθεί καλύτερα ή ακόμη και να βελτιωθεί η θρεπτική του ποιότητά.

Τα λαχανικά είναι απαραίτητα σε μια υγιεινή αλλά και σε ισορροπημένη διατροφή και παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Δυστυχώς όμως αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορεί να χαθούν, αν χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένες πρακτικές στο μαγείρεμα, ή στην προετοιμασία τους.

Προετοιμασία

Κατά το μαγείρεμα των λαχανικών, η προετοιμασία είναι εξίσου σημαντική με το ίδιο το μαγείρεμα. Εάν τα λαχανικά δεν προετοιμαστούν κατάλληλα, η θρεπτική τους αξία μπορεί να μειωθεί. Σημαντικό είναι, κατά το πλύσιμο και το ξέπλυμα των λαχανικών, να χρησιμοποιείται κρύο νερό και να αφαιρούνται τα άσχημα και περιττά σημεία τους.

Τα φυλλώδη μέρη των λαχανικών έχουν τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες. Μεγάλο μέρος των θρεπτικών ουσιών κρύβεται επίσης κάτω από το δέρμα των λαχανικών. Αποφύγετε όσο μπορείτε το ξεφλούδισμα, γιατί κάτω από τη φλούδα υπάρχουν κυρίως οι φυτικές ίνες και τα  ανόργανα άλατα.

Βράσιμο

Ο βρασμός καλό είναι να αποφεύγεται για τα λαχανικά, ειδικά αν αυτά έχουν τεμαχιστεί. Αν τα κομμένα λαχανικά βράσουν μέσα σε νερό, σημαντικό ποσοστό των θρεπτικών ουσιών τους, όπως βιταμίνες και ανόργανα άλατα απελευθερώνονται στο νερό, καθιστώντας το νερό, σε μερικές περιπτώσεις, ευεργετικότερο από το πραγματικό λαχανικό. Επίσης, επειδή ο βρασμός είναι μια παρατεταμένη διαδικασία μαγειρέματος για τα λαχανικά, πολλές από τις θρεπτικές τους ουσίες καταστρέφονται. Τέλος, και η ποιότητα της γεύσης των λαχανικών συχνά μειώνεται με το βρασμό.

Στον ατμό

Με αυτήν την τεχνική μαγειρέματος χάνονται οι πολύ μικρές φυτικές θρεπτικές ουσίες των λαχανικών. Χρήσιμοι για να φτιάξει κανείς λαχανικά στον ατμό είναι οι ατμομάγειρες, αν και μπορούν να λειτουργήσουν εξ ίσου καλά ένα τρυπητό ή ένας διηθητήρας. Τα λαχανικά πρέπει να τοποθετηθούν ομοιόμορφα στο διηθητήρα και να τοποθετηθούν επάνω από μια κατσαρόλα όπου βράζει νερό.  Οι υψηλές θερμοκρασίες του ατμού θα «κλειδώσουν» τις θρεπτικές ουσίες των λαχανικών. Τα λαχανικά είναι έτοιμα όταν γίνουν τρυφερά ή δημιουργηθεί κρούστα στο εξωτερικό τους.

Τηγάνισμα

Αυτή η μέθοδος μαγειρέματος επιτρέπει να συντηρηθούν οι φυτικές θρεπτικές ουσίες. Προσέξτε όμως τα λαχανικά να κοπούν σε λεπτές φέτες, ώστε να θερμανθούν γρηγορότερα.  Χρησιμοποιήστε μια κουταλιά της σούπας λαδιού. Όταν ζεσταθεί αρκετά, ρίξτε μέσα τα λαχανικά, ανακατεύοντας. Μαγειρέψτε για λίγα μόνο λεπτά, σε υψηλή θερμοκρασία, για να διατηρήσετε τη θρεπτική τους αξία.

Ψητά

Τα ψητά λαχανικά είναι πεντανόστιμα, ιδίως όταν έχουν σκουρύνει και έχουν γίνει τραγανά και προσθέτει κανείς μια ιδέα ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και μυρωδικά από πάνω. Είναι όμως υγιεινά ή το ψήσιμο σε δυνατή θερμοκρασία καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά τους; Αν και η έκθεσή τους σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αλλάξει τη θρεπτική αξία τους μειώνοντας τα επίπεδα μερικών βιταμινών, μπορεί και να παράσχει οφέλη όσον αφορά άλλα συστατικά. Θα πρέπει η θερμοκρασίες να μην είναι πολύ μεγάλες και να μην βάζουμε πολύ αλάτι και λάδι.

Σε γενικές γραμμές το μαγείρεμα των λαχανικών ελαττώνει τα επίπεδα ορισμένων υδατοδιαλυτών βιταμινών όπως η C και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ωστόσο, την ίδια στιγμή διευκολύνει την απορρόφηση ορισμένων άλλων συστατικών όπως το λυκοπένιο, το οποίο έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και υπάρχει σε αφθονία σε λαχανικά όπως η ντομάτα.

«Το βράσιμο στον ατμό είναι ένας πολύ καλός τρόπος μαγειρέματος, διότι χρησιμοποιεί έμμεση, υγρή θερμότητα για να μαγειρέψει τα λαχανικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ιδιαίτερες μειώσεις στα θρεπτικά συστατικά τους», τονίζουν οι επιστήμονες, αλλά δεν αποκλείουν και άλλους τρόπους μαγειρέματος, χωρίς υπερβολές!

Διαβάστε ακόμα: Φρούτα και λαχανικά: Πως θα τα αποθηκεύσετε για να τα τρώτε φρέσκα

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend