Χειμώνας: Γιατί πρέπει να αλλάζουμε τη διατροφή μας, τι συμβαίνει στο σώμα μας;

Της Εύας Μακρή

Η σωστή διατροφή κατά την διάρκεια του χειμώνα είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την προστασία του οργανισμού μας από το κρυολόγημα και τις ιώσεις όσο και για την διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Ποιες αλλαγές συμβαίνουν το χειμώνα στο σώμα;

Αυξημένη όρεξη

Τον χειμώνα οι θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού είναι ελαφρώς αυξημένες καθώς ο μεταβολικός ρυθμός επιταχύνεται λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Είναι γεγονός πως το κρύο ανοίγει την όρεξη  και αυξάνει  την διάθεση μας για  περισσότερο φαγητό. Τα  τρόφιμα που καταναλώνονται περισσότερο αυτήν την εποχή  είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Όμως, ένας  οργανισμός για να είναι υγιής και να μπορεί να αντιμετωπίσει το κρύο θα πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα θωρακίσουν τον οργανισμό του και όχι τρόφιμα που θα ικανοποιήσουν τα συναισθήματα του.

Αύξηση σωματικού βάρους

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η διάρκεια της ημέρας μικραίνει, η σωματική δραστηριότητα είναι μειωμένη  και οι ώρες που περνάμε μπροστά στην τηλεόραση και τις οθόνες  αυξάνονται. Όσο λιγότερο δραστήριοι είμαστε τόσο πιθανότερο είναι να γεμίσουμε τον κενό μας χρόνο τσιμπολογώντας, κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Μελέτες δείχνουν ότι  την χειμερινή περίοδο υπάρχει μια τάση αύξησης του σωματικού  βάρους  κατά  μέσο όρο 1 με 2 κιλά, ενώ φαίνεται ότι στα υπέρβαρα άτομα η αύξηση του βάρους τους είναι συνήθως μεγαλύτερη

Αφυδάτωση

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς συμμετέχει στις βασικές του λειτουργίες, όπως στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στην  ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών, στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στο σώμα κ.α.  Σε ψυχρές καιρικές συνθήκες, μπορούν να παρατηρηθούν επιπρόσθετες απώλειες νερού λόγω της αυξημένης απώλειας ούρων. Επιπλέον, ποσότητα νερού χάνεται από το δέρμα μας, λόγω της χρήσης ζεστών ενδυμάτων και λόγω του ότι ο ιδρώτας εξατμίζεται γρήγορα σε κρύο και ξηρό αέρα. Συνεπώς, η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική και το χειμώνα και μπορεί να επιτευχθεί με το νερό, τις σούπες και το τσάι. Ένας καλός δείκτης της ενυδάτωσης ή αφυδάτωσης του οργανισμού είναι το χρώμα των ούρων. Όσο πιο σκούρα είναι τα ούρα τόσο πιο πολύ νερό χρειάζεται ο οργανισμός.

Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή

Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή είναι ένα είδος κατάθλιψης που πλήττει του ανθρώπους κυρίως κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Τα συνήθη συμπτώματα είναι κυρίως η αδυναμία, η συνεχής ανάγκη για ξεκούραση και ύπνο και η τάση για υπερκατανάλωση φαγητού, ιδιαίτερα υδατανθράκων, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Λαχανικά του χειμώνα που κάνουν θαύματα!

Σε ποια θρεπτικά συστατικά εστιάζουμε το χειμώνα;

Είναι γεγονός ότι συγκεκριμένα μικροθρεπτικά και τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος . Στην κατηγορία των μακροθρεπτικών ανήκουν οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λιπίδια και το νερό τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μας παρέχοντας ενέργεια στον οργανισμό. Στα μικροθρεπτικά συστατικά ανήκουν τα ανόργανα στοιχεία και οι βιταμίνες. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά:

Ασκορβικό οξύ ή  βιταμίνη C

Η Βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και άλλων σημαντικών βιολογικών μορίων όπως θυροξίνης, αδρεναλίνης, σεροτονίνης κ.ά. Βοηθάει στην ταχύτερη επούλωση των πληγών, προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και ενισχύει το  ανοσοποιητικό σύστημα για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και την ανακούφιση των αλλεργιών.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση είναι ένας ακόμα σημαντικός σύμμαχος του ανοσοποιητικού ενάντια στο κρυολόγημα και τα συμπτώματά του.

Βιταμίνη D

Εξαιρετικής σημασίας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού αποτελεί και η βιταμίνη D  γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου». Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υπάρχει ο κίνδυνος ανεπάρκειας της  συγκεκριμένης  βιταμίνης  λόγω της αλλαγής του καιρού. Η έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία έχει ως αποτέλεσμα τη σύνθεση της Βιταμίνης D3, η οποία αποτελεί και την κύρια πηγή της. Η σύνθεση της συγκεκριμένης βιταμίνης  εξαρτάται από το χρόνο της έκθεσης, την περιοχή του εκτεθειμένου δέρματος, το χρώμα του δέρματος και άλλους παράγοντες.

Έχει βρεθεί ότι 15-20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο καθημερινά από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., των άνω άκρων και του προσώπου μας, χωρίς αντηλιακό, είναι αρκετά για να συνθέσουμε το 90% της ποσότητας της βιταμίνης που χρειαζόμαστε

Το υπόλοιπο 10% της ποσότητας που χρειαζόμαστε το καλύπτουμε διατροφικά επιλέγοντας τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη D.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία του οργανισμού από μολύνσεις και ιώσεις, και βοηθά στη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων. Ο ψευδάργυρος απαιτείται για τη δημιουργία των Τ-λεμφοκυττάρων, των λευκών κυττάρων του σώματος που επιτίθενται στους ιούς και τα παθογόνα βακτήρια, βοηθώντας μας να καταπολεμήσουμε τις λοιμώξεις.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προφυλάσσουν από μολύνσεις, διότι συναγωνίζονται με τους παθογόνους μικροοργανισμούς για να καταλάβουν θέση μέσα στη γαστρεντερική οδό και στα επιθηλιακά κύτταρα.

Τέλος, αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το β-καροτένιο, το λυκοπένιο, η  ρεσβερατρόλη και το σελήνιο αποτελούν ισχυρούς συμμάχους στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στην καθημερινότητα;

Ισορροπημένη Διατροφή

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, κρατώντας το σώμα ζεστό και παρέχει αρκετό καύσιμο για τις δραστηριότητές μας.  Επιλέξτε  τροφές που θα σας προφυλάξουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες όπως :

  • Ζεστά Γεύματα: Έχει παρατηρηθεί, ότι  κατά την διάρκεια του χειμώνα καταναλώνουμε ζεστές τροφές όπως είναι οι σούπες και τα όσπρια  ενώ αντίθετα το καλοκαίρι προτιμούμε τροφές είτε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είτε παγωμένες για να δροσιστούμε ή να ξεδιψάσουμε. Με την κατανάλωση ζεστής τροφής ανεβάζουμε την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, ενώ αντίστοιχα την μειώνουμε, με την κατανάλωση μιας παγωμένης τροφής. Υπάρχει δηλαδή, μία συσχέτιση μεταξύ θερμοκρασίας περιβάλλοντος, σώματος και θερμοκρασίας φαγητού από την οποία επηρεάζεται τόσο η γευστική ευχαρίστηση  της τροφής όσο και η ποσότητα που θα καταναλώσουμε.
  • Σούπες: Οι σούπες ενισχύουν το ανοσοποιητικό, και είναι το όπλο  στην μάχη που δίνει ο οργανισμός απέναντι στις ιώσεις αφού συνδυάζουν τον υδατάνθρακα με την πρωτεΐνη. Η κοτόσουπα, η ψαρόσουπα και η κρεατόσουπα είναι ιδανικές επιλογές  για να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού μας. Οι σούπες λαχανικών όπως η  κρεμμυδόσουπα είναι εξίσου καλή επιλογή για να ζεσταθούμε προσωρινά αφού είναι χαμηλές σε θερμίδες, όμως η αύξηση της θερμοκρασίας στο σώμα είναι προσωρινή και δεν διαρκεί πολύ.
  • Όσπρια : Τα όσπρια είναι μια χορταστική διατροφική επιλογή, χωρίς να προσδίδει θερμίδες. Τα προτιμούμε τις κρύες μέρες του χειμώνα αφού μας γεμίζουν ενέργεια. Η παραδοσιακή φασολάδα όπως και τα περισσότερα όσπρια είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες
  • Ξηροί Καρποί :Τα καρύδια, τα  αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα  κάστανα είναι η ιδανική τροφή για να αντιμετωπίσουμε την βαρυχειμωνιά. Περιέχουν σελήνιο, που προστατεύει από τους ιούς της γρίπης, και είναι πλούσια  σε καλά λιπαρά οξέα που αποτελούν καύσιμο για τον οργανισμό για να παράγει θερμότητα.
  • Μανιτάρια: Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μανιταριών μάς χαρίζει προστασία κατά των ιώσεων και της γρίπης. Τα μανιτάρια περιέχουν τις β-γλυκάνες  που έχουν την ικανότητα να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Κεφίρ :Το κεφίρ χαρακτηρίζεται ποτό της μακροζωίας και είναι ένα είδος ξινόγαλα που έχει υποστεί ζύμωση. Παρασκευάζεται με τη προσθήκη ‘’σπόρων ‘’ κεφίρ  στο αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, που μοιάζουν στην εμφάνιση με κουνουπίδι. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα,  δρα εναντία στις ελεύθερες ρίζες ως αντιοξειδωτικό, βοηθάει στην αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα, διευκολύνει την πέψη, αποκαθιστά την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, συμβάλλει στην υγεία του αναπνευστικού συστήματος, καθώς δρα ενάντια σε ασθένειες όπως τη βρογχίτιδα, τη φυματίωση και το άσθμα.
  • Ζεστά Ροφήματα : Μια από τις καλύτερες επιλογές για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα φλιτζάνι ζεστό ρόφημα. Θα πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί διότι πολλά από τα έτοιμα κυρίως ροφήματα αποτελούν βόμβες θερμίδων. Να προτιμάτε πάντα τα απλά ροφήματα όπως σκέτο καφέ, τσάι, χαμομήλι και να αποφεύγετε αυτά που έχουν πολύ γάλα, πολλή ζάχαρη και σαντιγί. Η  ζεστή σοκολάτα είναι ένα θρεπτικό ρόφημα με υψηλή όμως  περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Επίσης, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως σάκχαρα, τα οποία θα μας δώσουν  ενέργεια  αλλά και σε αντιοξειδωτικά, που θα βοηθήσουν στην προστασία του σώματός μας από τις  ασθένειες. Επιπλέον, ρυθμίζει την διάθεση μας αφού έχει αγχολυτική δράση.
  • Πράσινο Τσάι :Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, περιέχει καφεΐνη, μια διεγερτική  ουσία που αυξάνει την ενεργητικότητα του ατόμου, αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος και τον μεταβολισμό.

Τροφές που ενισχύουν την “άμυνα” του οργανισμού στις ιώσεις

Μείωση του στρες

Το στρες είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, με πολλές επιπλοκές για την υγεία μας. Τροφές με πολλά λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες, όπως τα γλυκά, καταναλώνονται σε μια προσπάθεια να μειωθεί το άγχος.Καταπολεμήστε το στρες υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες και καταναλώστε τρόφιμα που περιέχουν ουσίες που βοηθούν να απαλλαγείτε από έντονες συναισθηματικές καταστάσεις όπως η τρυπτοφάνη, το μαγνήσιο, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Σωματική Άσκηση

Η τακτική άσκηση ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας το να καταπολεμήσει τις βακτηριακές και ιικές λοιμώξεις. Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση στο εξωτερικό περιβάλλον μειώνει τα επίπεδα του άγχους και γενικότερα αισθήματα, όπως ο θυμός, η ένταση και η σύγχυση περιορίζονται πολύ πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με την άσκηση σε ένα κλειστό χώρο.

Είναι απαραίτητη η χρήση συμπληρωμάτων;

Η εφαρμογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής, δηλαδή να καταναλώνουμε θρεπτικά τρόφιμα, να κοιμόμαστε αρκετά και να ασκούμαστε τακτικά είναι ο τρόπος που ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού. Αρκετές όμως έρευνες δείχνουν μία βελτίωση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού από τη λήψη συμπληρωμάτων ορισμένων βιταμινών, μετάλλων ή βοτάνων όπως η βιταμίνη D , η βιταμίνη C, o  σαμπούκος  κ.α. Παρόλο που αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να προσφέρουν ένα μικρό όφελος για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, δεν πρέπει και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Συμπερασματικά

Η σωστή διατροφή απέναντι στο κρύο είναι αυτή που περιλαμβάνει σε σωστή αναλογία όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει, χωρίς υπερβολές όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού. Και μην ξεχνάτε: το κρύο αμβλύνει τον μηχανισμό της δίψας με αποτέλεσμα να μην αισθανόμαστε την αφυδάτωση. Ενυδατωθείτε, γίνετε δραστήριοι, ασκηθείτε, τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνη C και θα καταφέρετε να μείνετε ζεστοί και υγιείς.

Διαβάστε επίσης: Τρία θαυματουργά βότανα για καλύτερη υγεία!

Πηγή: www.mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Η διατροφή του δρομέα

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να πλύνετε τα ρούχα της προπόνησης;

Γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή (Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Λέσβος)

Για τον δρομέα, το φαγητό του είναι κάτι περισσότερο από απλή διατροφή, είναι καύσιμο. Ένας δρομέας πρέπει να ξέρει πώς να ταΐσει το σώμα του πριν , κατά τη διάρκεια και μετά το τρέξιμο , έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται.

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως τα τρόφιμα λειτουργούν ως καύσιμο  για το δρομέα. Σε κυτταρικό επίπεδο , οι μύες χρησιμοποιούν δύο βασικές πηγές , τη γλυκόζη και τα λίπη, τα οποία προέρχονται από τη διατροφή και τις αποθήκες ενέργειας τους σώματος.

Πάμε να δούμε τι συμβαίνει με τους υδατάνθρακες 

Οι υδατάνθρακες διασπόνται σε γλυκόζη , η οποία παρέχει άμεσα ενέργεια στο κύτταρο. Η γλυκόζη που περισσεύει , αποθηκεύεται ως γλυκογόνο στους μύες και στο ήπαρ. Στη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα το σώμα αρχικά χρησιμοποιεί τη γλυκόζη του αίματος και καθώς τα επίπεδα πέφτουν στρέφεται στο αποθηκευμένο γλυκογόνο.

Οι διατροφή του δρομέα λοιπόν, πρέπει να αποτελείται κατά 55-60% από υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, ένας δρομέας που τρέχει 40 χιλιόμετρα την εβδομάδα, χρειάζεται περίπου 4,5γραμμάρια υδατάνθρακα για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

Ποιες τροφές είναι κατάλληλες πριν το τρέξιμο και τι μας προσφέρουν

Πριν τον αγώνα 

Πριν από έναν αγώνα λοιπόν, τι πρέπει να φάει ένας δρομέας;

Εύπεπτες και γρήγορες πηγές υδατάνθρακα για ενέργεια, όπως φρούτα, μέλι και ενεργειακά ποτά. Δε θέλουμε σύνθετους υδατάνθρακες γιατί δεν είναι άμεσα απορροφήσιμα.

Πάμε να δούμε τα λίπη τώρα 

Τα λίπη αποτελούν την άλλη πρώτη ύλη που τροφοδοτεί τους μύες , και χρησιμοποιούνται για μεγάλες διαδρομές. Το διαιτητικό λίπος πρέπει να διασπαστεί σε λιπαρά οξέα για να χρησιμοποιηθεί από το μυ , άρα είναι λιγότερο άμεσα διαθέσιμο από ότι οι υδατάνθρακες (για αυτό λέμε για μεγάλες διαδρομές ). Το σωματικό λίπος από την άλλη, είναι εξαιρετική πηγή καυσίμου για μεγάλες κούρσες , καθώς ακόμα και οι μεγάλοι δρομείς έχουν αρκετό. Αυτό που συμβαίνει στο σώμα ενός δρομέα μεγάλων αποστάσεων είναι πως χρησιμοποιεί περισσότερο λίπος ως ενεργειακό υπόστρωμα. Η πρόσληψη του λίπους θα πρέπει να είναι 20-35% την συνολικής ημερήσιας πρόσληψης.

Πρωτεΐνες στην διατροφή του δρομέα

Οι πρωτεΐνες δεν αποτελούν πηγή καυσίμου για το δρομέα. Ωστόσο, δομούν τους μύες και στη δική μας περίπτωση , αποτελούν μυικό ανασυγκροτητή μετά από μία κούρσα, και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της κούρσας καταστρέφονται μυϊκές ίνες  και η πρωτεΐνη της αναπλάθει.  Η ημερήσια πρόσληψη είναι 10-35% της ημερήσιας. Οι δρομείς, όπως και όλοι οι αθλητές, θα πρέπει να καταναλώσουν την πρωτεΐνη μέσα σε 20 λεπτά μετά την κούρσα , και αυτό γιατί η πρωτεΐνη παρατείνει την έκκριση ινσουλίνης μετά από μία προπόνηση  ενισχύοντας την αποθήκευση γλυκογόνου στους μύες και αποτρέποντας το μυϊκό τραυματισμό.

Υγρά και δρομείς

Ίσως ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την αθλητική απόδοση είναι η ενυδάτωση. Η βέλτιστη απόδοση έρχεται όταν το έχουμε διατήρηση του ισοζυγίου υγρών κατά την άσκηση. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί σε υπονατριαιμία , η οποία προκύπτει όταν το σώμα δεν μπορεί να απαλλαγεί από το πλεόνασμα υγρών. 1 ώρα πριν τον αγώνα θα πρέπει να καταναλωθεί 250-500 ml νερό για μικρή κούρσα, ενώ για μεγάλη θα πρέπει να καταναλωθεί 250-500 ml ενεργειακό ποτό με υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες πάλι 1 ώρα πριν. Κατά τη διάρκεια τώρα, κάθε 15-20 λεπτά 100-200 ml νερό ή ενεργειακό ποτό. Τώρα, συνήθως , υπολογίζουμε τις ανάγκες σε υγρά , ελέγχοντας το ρυθμό εφίδρωσης και το σωματικό βάρος πριν και μετά την κούρσα. Θα πρέπει μετά την κούρσα και μέσα στις επόμενες 3 ώρες να αναπληρωθούν 450-700 ml υγρών για κάθε ½  κιλό απώλειας βάρους.

Διατροφή για γυναίκες δρομείς

Αφού , λοιπόν είδαμε τους γενικούς κανόνες, θα πρέπει να τονίσουμε τις ανάγκες όταν πρόκειται για γυναίκα δρομέα. Οι γυναίκες έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες. Με μία κακή διατροφή οδηγούμαστε σε κακή αθλητική απόδοση , κόπωση και σε τραυματισμούς. Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε γυναίκα θα πρέπει να αποτελείται 50-65% από  σύνθετο υδατάνθρακα, πρωτεΐνη 10-25% και υγιεινά λίπη 20%.

Αυτές οι τροφές πρέπει να βρίσκονται στο ψυγείο κάθε δρομέα

Επίσης, επειδή οι γυναίκες τείνουν να παρουσιάζουν ανεπάρκεια σιδήρου και λόγω της εμμήνου ρύσης  και λόγω της παραπάνω εφίδρωσης , θα πρέπει να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε αυτό. Επιπλέον, έχουν μεγάλη ανάγκη σε ασβέστιο με συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη 1000 mg. Όσον αφορά τον ψευδάργυρο και το μαγνήσιο , θα πρέπει να υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή, καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνθεση, ανάπτυξη και επιδιόρθωση του μυϊκού ιστού , στη σύνθεση των πρωτεϊνών και το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Η πρόσληψη του αλατιού θα πρέπει να ελέγχεται και καλό θα είναι η αποφυγή τροφίμων με πολλή ζάχαρη και ο υπερβολικός καφές.

Τρέξιμο το χειμώνα και διατροφή

Καλό θα είναι, τώρα, να αναφερθούμε και στην περίπτωση που κάνουμε το τρέξιμο μας το χειμώνα. Εκεί , λοιπόν, τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς ο χειμώνας δεν προσφέρει ίδιες ευκαιρίες για πλούσια αθλητική διατροφή. Μία από τις πιο συχνές παγίδες είναι η ανεπαρκής ενυδάτωση. Αυτό οφείλεται στη μείωση του αισθήματος της δίψας λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας. Και επειδή η καλή υδάτωση αποτελεί αναγκαία για μια καλή προπόνηση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμα και το χειμώνα να καταναλώνουμε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας βλέποντας σα δείκτη το χρώμα των ούρων.

Να μην ξεχνάμε πως ο χειμώνας είναι η εποχή που κρυώνουμε. Θα πρέπει λοιπόν να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας όσο καλύτερα γίνεται. Η ενασχόληση με το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων μπορεί να καθιστά τους αθλητές επιρρεπείς σε κρυολόγημα. Καλό θα ήταν , λοιπόν, το γεύμα πριν την άσκηση να περιλαμβάνει υδατάνθρακες , όπως φρούτα και σιτηρά ολικής αλέσεως. Τελειώνοντας , θα πρέπει η διατροφή του να μην είναι ελλιπής σε πρωτεΐνη γιατί μπορεί να συμβάλλει στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αμινοξέα που υπάρχουν στη διατροφή μας , αποτελούν δομικά συστατικά των παραγόντων του ανοσοποιητικού.

Διαβάστε επίσης: Οι δέκα πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να φάει ένας δρομέας

Πηγή: fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Δέκα εξαιρετικά συμπληρώματα διατροφής για όσους αθλούνται

Εάν είστε αθλούμενος που προπονείται σε τακτική βάση, θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής.

Όπως λέει η ειδική σε θέματα διατροφής, Ρέιτσελ Τζόουνς, η έντονη καθημερινή άσκηση απαιτεί αυξημένη ανάγκη για διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και υγρά.

«Η διατήρηση της υγείας και της ευεξίας μέσω της σωστής διατροφής θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για τους αθλητές. Τους επιτρέπει να υπομένουν τους φυσικούς στρεσογόνους παράγοντες της άσκησης και να βελτιώνουν την απόδοσή τους ενώ προάγει και την ταχύτερη ανάρρωση», τονίζει η Τζόουνς.

Ακολουθούν 10 κατηγορίες συμπληρωμάτων φυτικών και μη που προτείνει η Τζόουνς σε έναν δραστήριο αθλούμενο ή έναν αθλητή, που προπονείται συστηματικά:

1 Πρωτεΐνη

Η εκγύμναση μυών μέσω επαναλαμβανόμενης κίνησης και κρούσης, εξαντλεί τα αποθέματα ενέργειας και οδηγεί σε διάσπαση ιστών. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση, τη συντήρηση και την ανάπτυξη των μυών. Η συμπλήρωση της δίαιτας με σκόνη πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση απαραίτητων αμινοξέων όπως η λευκίνη.

2 Ιχθυέλαιο

Το ιχθυέλαιο περιέχει τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, EPA και DHA που υποστηρίζουν τη φυσική αντιφλεγμονώδη διαδικασία του σώματος. Παρέχει επίσης διαιτητική υποστήριξη για την υγεία των αρθρώσεων και θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος, τρεις σημαντικοί τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρώνονται οι αθλητές.

3 Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι περισσότερο γνωστή για τον ρόλο της στην υποστήριξη της υγείας των οστών καθώς βοηθάει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες με μεγάλη επίδραση, όπως το τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις, θέτουν τους αθλητές σε κίνδυνο όσον αφορά την υγεία των οστών. Μια νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η βιταμίνη D μπορεί επίσης να είναι σημαντική για την υποστήριξη των μαλακών ιστών. Γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου», η βιταμίνη D μπορεί να παραχθεί μέσω του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο, τη διατροφή και τα συμπληρώματα.

4 Ηλεκτρολύτες

Η φυσική μας αντίδραση στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι ο ιδρώτας. Τα πολλά υγρά και οι ηλεκτρολύτες που χάνονται κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, επηρεάζοντας την απόδοσή μας. Η σωστή ενυδάτωση, μαζί με τα συμπληρώματα ηλεκτρολυτών εξασφαλίζει την αντικατάσταση των μετάλλων, όπως το νάτριο και το κάλιο.

Η μεγάλη παρεξήγηση με τα συμπληρώματα διατροφής

5 Νιτρικά

Φυσικές ουσίες που βρίσκονται στα παντζάρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα νιτρικά δρουν ενισχυτικά στη ροή του αίματος και τη ρύθμιση του οξυγόνου στους μυς. Η κατανάλωση νιτρικών με τη μορφή σκόνης πριν από την προπόνηση μπορεί να επιμηκύνει τις αντοχές.

6 Β-Αλανίνη

Η βήτα-αλανίνη είναι ένα αμινοξύ με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα υψηλά επίπεδα μυϊκής καρνοσίνης, μέσω της βήτα-αλανίνης είναι βασικά για τον έλεγχο της κόπωσης.

7 Καφεΐνη

Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει αυξημένα επίπεδα ενέργειας, καθυστερεί την κόπωση και βελτιώνει τη φυσική αντοχή. Υπάρχει σε πολλά συμπληρώματα και μπορεί να προσληφθεί εν μέσω της προπόνησης, αφού σε βοηθάει να αντέξεις τα πολύωρα προγράμματα.

8 Αντιοξειδωτικά

Η έντονη άσκηση αυξάνει την παραγωγή προκαλεί βλάβη στα μυϊκά κύτταρα, οδηγώντας σε μυϊκό πόνο. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία αποκατάστασης και να επιταχύνουν τον χρόνο επιστροφής σας στο γυμναστήριο.

9 Κουρκουμάς

Πολύ γνωστό μπαχαρικό, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες σε πολλές σχολές ιατρικής για λόγους ενίσχυσης της υγείας. Οι ουσίες που εμπεριέχει είναι διάσημες για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και την ενίσχυση της υγιής λειτουργίας των αρθρώσεων.

10 Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι τα καλά βακτήρια που χρειάζεται το έντερό σας για να υποστηρίξει την υγιή πέψη. Ρωτήστε οποιονδήποτε δρομέα και θα σας πει πόσο σημαντική είναι η πέψη κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης προπόνησης ή την ημέρα του αγώνα. Η καθημερινή υποστήριξη της υγείας του εντέρου με προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει τα πράγματα να κυλάνε ομαλά ενώ τα προβιοτικά βοηθούν επίσης και στην υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός για τα συμπληρώματα πρωτεΐνης που χρησιμοποιούν οι δρομείς

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend