ΣΕΓΑΣ και αγώνες δρόμου: Το Keep Running έχει τις απαντήσεις

Ένα επεισόδιο που ενδιαφέρει διοργανωτές και συμμετέχοντες σε αγώνες, είναι το Keep Running της Παρασκευής 06/03/2020.

Καλεσμένος ο Νότης Παπούλιας που δίνει απαντήσεις για το ρόλο του ΣΕΓΑΣ στους μαζικούς αγώνες δρόμου.

Ο τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ για τους αγώνες δρόμου και βουνού, αναφέρεται στο περιστατικό στον Αργολικό Δρόμο, ενώ αναφέρεται και στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

Ακόμα, σύνδεση με τον Γιώργο Τριανταφυλλίδη για το Run Together της Θεσσαλονίκης που διεξάγεται κανονικά στις 8 Μαρτίου και είναι αφιερωμένο στην ημέρα της γυναίκας.

Δείτε ρεπορτάζ από τον Μαραθώνιο του Τόκιο που έγινε… κεκλεισμένων των θυρών.

Επίσης τα τελευταία νέα για τον Μαραθώνιο Ναυπλίου, για τον Sithonia Mini Marathon / Run For Nektarios, το Bridge Experience και το Lamia Night & Run 2020

Στην παρουσίαση Γιώργος Παπαδημητρόπουλος και Ραφαηντίνα Πατρικέλλη.

Στο Keep Running ενημερώνεστε για ό,τι… τρέχει 🏃‍♂️🏃‍♀️

Δείτε τη νέα εκπομπή του Keep Running στο Star.gr/webtv ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

H Σοφία Σακοράφα νέα πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ

Η Σοφία Σακοράφα είναι η νέα πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, όπως προέκυψε από τις σημερινές αρχαιρεσίες της ομοσπονδίας. Η Σακοράφα συγκέντρωσε 114 ψήφους, ενώ η Τασούλα Κελεσίδου, που επίσης διεκδικούσε την προεδρία της ομοσπονδίας συγκέντρωσε 107.

Συνολικά 224 σωματεία ψήφισαν για τη νέα πρόεδρο, ενώ υπήραν τρία λευκά.

Εκπρόσωπος στην ΕΟΕ εκλέχθηκε ο Βασίλης Σεβαστής με 131 ψήφους, έναντι 91 του Κώστα Γκατσιούδη.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας θα αποτελείται από 21 μέλη, στα οποία υπολογίζονται τόσο η νέα πρόεδρος Σοφία Σακοράφα, όσο και η Τασούλα Κελεσίδου. Το 21ο μέλος του συμβουλίου θα είναι ο Παναγιώτης Δημάκος, όπως προέκυψε ύστερα από κλήρωση που έγινε, αφού είχε 74 ψήφους όσες και ο Πέτρος Μαντάς.

Συνολικά για την εκλογή τω μελών του νέου συμβουλίου ψήφισαν 224 από τα 227 σωματεία με δικαίωμα ψήφου.

H Σακοράφα, η οποία γίνεται από σήμερα η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία της προεδρίας του ΣΕΓΑΣ, γεννήθηκε στις 29/4/1957 στα Τρίκαλα. Από ηλικία δεκατεσσάρων ετών ξεκίνησε την αθλητική της καριέρα φορώντας την φανέλα του Γ.Σ. Τρικάλων με την οποία πέτυχε δεκαεπτά φορές πανελλήνιο ρεκόρ στον ακοντισμό και πολλές διεθνείς διακρίσεις.

Το 1982 στη διάρκεια αγώνων στα Χανιά έστειλε το ακόντιο στα 74,20 μ. και πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό. Είναι πτυχιούχος στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής στην Θεσσαλονίκη (σημερινά ΤΕΦΑΑ), αντιπρόεδρος του ΓΣ Τρικάλων.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ

Πρόεδρος

Σοφία Σακοράφα 114

Μέλη

Τασούλα Κελεσίδου 107
Αλέξης Αλεξόπουλος 102
Στέλιος Δημότσιος 101
Νίκος Τσώνης 100
Κώστας Κεντέρης 98
Βασίλης Οικονόμου 97
Κώστας Γκατσιούδης 96
Κωνσταντίνα Ρετσινά 96
Ηλίας Βασιλειάδης 92
Παρασκευή Παχατουρίδου 90
Γιώργος Γιατρουδάκης 85
Γιάννης Μπόλας 83
Γιάννης Λιούμπας 82
Χάρης Παπαδιάς 81
Γιάννης Θεμελίδης 78
Θανάσης Χασκής 76
Παναγιώτης Μελαχροινός 75
Γιάννης Μυστακίδης 75
Ιάκωβος Πετσούλας 75
Παναγιώτης Δημάκος 74

Αναπληρωματικοί
Πέτρος Μαντάς 74
Κώστας Τριαντάφυλλος 73
Ζωή Βαρέλη – Στεφανίδη 72
Φωτεινή Αραμπατζή 71
Κώστας Διαλυνάς 70
Κινδυλία Καρατζά 70
Δημήτρης Χαχάμης 70
Πολυξένη Αργειτάκη 69
Άγγελος Παυλακάκης 69
Γιάννης Βούρος 68
Κώστας Βινατσέλας 66
Βαγγέλης Χατσατουριάν 66
Κώστας Κουκοδήμος 63
Γιάννης Ψωμιάδης 63
Ηλίας Καφφές 61
Σάββας Νικολαίδης 43
Νίκος Κιβρακίδης 39
Αστέριος Τσιφτσόγλου 35
Δημήτρης Αποστολόπουλος 31
Ευφημία Μαρσέλλου 31
Καλλιόπη Ουζούνη 30
Βαγγέλης Βασιλείου 29
Βασίλης Ζήκας 28
Γιάννης Ποδιώτης 28
Γιώργος Συμεωνίδης 28
Χαράλαμπος Ανδρεάδης 24
Γιάννης Κατσαράς 7
Δημήτρης Πολυγένης 4
Γρηγόρης Λαμπράκης 2

Εξελεγκτική Επιτροπή
Ευδοκία Μπαρμπέρη 112
Κώστας Πιπερίδης 109
Χρήστος Χατζηχριστοδούλου 109
Λεωνίδας Τερζής 107
Δέσποινα Σφακιανάκη 101
Αντώνης Λάμπρου 96

Τακτικός Αντιπρόσωπος στην ΕΟΕ
Βασίλης Σεβαστής 131
Κώστας Γκατσιούδης 91

Αναπληρωματικός αντιπρόσωπος ΕΟΕ
Πολυξένη Αργειτάκη 128
Χαράλαμπος Ανδρεάδης 85

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Δύο βασικοί λόγοι που τραυματίζονται οι αρχάριοι δρομείς

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 79% των δρομέων τραυματίζονται τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του έτους. Σκεφτείτε αυτόν τον αριθμό για μια στιγμή.

Σχεδόν 8 στους 10 δρομείς που βλέπετε στον επόμενο αγώνα σας ή στις προπονήσεις τραυματίστηκαν ή θα τραυματιστούν κάποια στιγμή.

Πρόσφατα, μεγάλος λόγος γίνεται όσον αφορά τους τραυματισμούς κατά το τρέξιμο στις βιομηχανικές πτυχές. Συγκεκριμένα, στα παπούτσια και την τεχνολογία τους και γι’ αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνιστούν πιο μίνιμαλ επιλογές.

Αυτό, πάντως, για τους περισσότερους γνώστες και προπονητές δεν ισχύει. Αντίθετα υπάρχουν άλλοι πιο σοβαροί λόγοι.

Οι δύο βασικοί

Ο πρώτος έχει να κάνει με τις διαρθρωτικές ανισορροπίες. Όπως για παράδειγμα το ένα πόδι να είναι έστω και λίγο μικρότερο από το άλλο. Όσο και αν σας φαίνεται παράξενό, αυτό μπορεί να φέρει μεγάλη ανισορροπία, ειδικά όταν αυξάνεται ο όγκος των χιλιομέτρων.

Ο άλλος λόγος έχει να κάνει με την ετοιμότητα ενός ερασιτέχνη να ανεβάσει το επίπεδό του. Το κατά πόσο δηλαδή είναι έτοιμος ο οργανισμός του και ο μεταβολισμός του να αντέξει τον όγκο της προπόνησης που επιλέγει. Αυτό που λέμε οι μεταβολική αλλαγή.

Διαρθρωτικές και μεταβολικές αλλαγές

Οι δομικές έναντι των μεταβολικών αλλαγών σημαίνει απλώς ότι η αερόβια και αναερόβια ικανότητα ενός δρομέα αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από τους τένοντες, τους συνδέσμους, τους μύες και τα οστά. Για παράδειγμα, μπορεί να είστε σε θέση να βγείτε έξω από την πόρτα και να κάνετε ένα long run ή ένα tempo run με 6 λεπτά το χιλιόμετρο (ή όποιος κι αν είναι ο ρυθμός σας), αλλά τα ισχία σας μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρά για να αντέξουν.

Αυτός ο τραυματισμός είναι συνηθισμένος για δρομείς που ξεκινούν. Μπορεί να συμβεί στον καθένα ανεξαρτήτως ηλικίας. Μπορεί να συμβεί και σε άνθρωπο με εξαιρετική φυσική κατάσταση, αφού τα πνευμόνια και οι αναπνοές είναι εξαιρετικές, αλλά οι μύες του δεν ακολουθούν.

Οι λύσεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δύο. Η ενδυνάμωση να γίνεται προοδευτικά μέσω της προπόνησης και ο ρυθμός να είναι τέτοιος που να δίνει στο σώμα το χρόνο να προσαρμοστεί. Δεν χρειάζεται βιασύνη.

Επιπλέον, για αρχάριους δρομείς ή για εκείνους που δεν μπορούν να τρέξουν τον όγκο που επιθυμούν, υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις αντοχής που βελτιώνουν τη δύναμη και την ευελιξία, ενώ παρέχουν αερόβιο στοιχείο.

Προπόνηση «βασικής δόμησης»

Η μετάβαση από κυρίως εύκολες αερόβιες διαδρομές σε οποιαδήποτε μορφή προπόνηση ταχύτητας πρέπει να ρυθμιστεί με εισαγωγικές ασκήσεις ταχύτητας, όπως βήματα, σπριντ λόφου, σταθερές διαδρομές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για αρχάριους δρομείς.

Αυτές οι προπονήσεις είναι αυτές που οι προπονητές ονομάζουν «βασική δόμηση». Δεν πρέπει να παραλείπουμε τις ασκήσεις ταχύτητας, απλά και μόνο για να αυξήσουμε τον όγκο των χιλιομέτρων. Αν συμβεί, αυτό, οι πιθανότητες τραυματισμού ανεβαίνουν.

Με την υπομονή και τη σταδιακή εισαγωγή τόσο της ταχύτητας του αγώνα όσο και του συγκεκριμένου όγκου με τον ρυθμό του αγώνα, μπορείτε να πετύχετε όλους τους στόχους του χρόνου σας, παραμένοντας χωρίς τραυματισμό.

Επίσης όταν απέχετε από την προπόνηση για ένα διάστημα, θα πρέπει να επιστρέφετε με μεγάλη προσοχή. Έχουν συμβεί στο σώμα σας διάφορες μεταβολικές αλλαγές κατά την απουσία σας από τις προπονήσεις.

Η διακοπή της προπόνησης αντοχής αυξάνει την αναλογία υδατανθράκων προς λιπίδια που καίει το σώμα κατά την άσκηση. Αυτό οφείλεται σε μείωση του αριθμού και του μεγέθους των μιτοχονδρίων, που έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλότερες συγκεντρώσεις των ενζύμων του κύκλου του κιτρικού οξέος και της β οξείδωσης. Οφείλεται ακόμη σε ελάττωση της πυκνότητας των τριχοειδών αγγείων και της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης στους μύες. Αντίθετα, η λιποπρωτεϊνική λιπάση στο λιπώδη ιστό αυξάνεται, γεγονός που ευνοεί την απόθεση λίπους. Φυσικό επακόλουθο όλων αυτών των βιοχημικών και μορφολογικών μεταβολών είναι η μείωση της αερόβιας αντοχής. Οι αλλαγές είναι παρατηρήσιμες λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη διακοπή της προπόνησης.

Η διακοπή της προπόνησης αντοχής μειώνει και το μυϊκό γλυκογόνο. Αυτό οφείλεται πιθανώς σε μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της δραστικότητας της σύνθεσης του γλυκογόνου. Οι αλλαγές αυτές είναι γρηγορότερες και χρειάζονται λίγες μόνο μέρες για να εμφανιστούν.

Αυτό σημαίνει ότι η επιστροφή μας στις προπονήσεις δεν πρέπει να είναι με τα… μπούνια, αλλά με μέτρο. Προσπαθήστε να σεβαστείτε το σώμα σας και κάντε το καλύτερο γι αυτό.

Είναι καλύτερα να είσαι πιο αργός για λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παρά να αναγκαστείς να μείνει στα… πιτς λόγω τραυματισμού.

Διαβάστε επίσης: Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί των δρομέων και πώς να τους αποφύγετε

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend