Το περίπλοκο ανοσοποιητικό σου σύστημα και πώς το ενεργοποιείς πλήρως

Νιώθεις εξάντληση; Αν ναι, τι κάνεις; Προσπαθείς να ανταπεξέλθεις στο καθημερινό πρόγραμμα ασκήσεών σου στο όνομα της δύναμης ή προτιμάς να μην συμμετέχεις ώστε το σώμα σου να ξεκουραστεί; Καλή ερώτηση.

Είναι αλήθεια ότι η άσκηση καταπονεί το σώμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προσωρινή φλεγμονή. Αλλά επίσης συμβάλλει στην πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής, η οποία μπορεί να επιβραδύνει την κυκλοφορία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και να σε κάνει πιο ευπαθή στους εισβολείς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο σωστός τύπος άσκησης μπορεί να εξοπλίσει καλύτερα το σώμα σου για να παλέψει.

Πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Ας δούμε μερικές βασικές γνώσεις βιολογίας: το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι ένα περίπλοκο δίκτυο κυττάρων και πρωτεϊνών που λειτουργεί ως η πρώτη και καλύτερη γραμμή άμυνας του οργανισμού σου κατά των επιβλαβών ιών και βακτηρίων. Για να το ενισχύσεις, πρέπει να εστιάσεις σε πρακτικές ευεξίας, στην προκειμένη περίπτωση την άσκηση, που επηρεάζουν άμεσα το δίκτυο.

“Η άσκηση, είτε είναι αερόβια προπόνηση είτε προπόνηση ενδυνάμωσης, βελτιώνει την κυκλοφορία σημαντικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης”, λέει ο David C. Nieman, DrPH, συνεργάτης στο American College of Sports Medicine και καθηγητής βιολογίας στο North Carolina Research Campus του Appalachian State University. Πρόσφατα δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με το θέμα στο “Exercise Immunology Review”.

Η κίνηση, συγκεκριμένα 30 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης, θέτει σε δράση σημαντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (ουδετερόφιλα, μονοκύτταρα, φυσικά φονικά κύτταρα, φονικά Τ λεμφοκύτταρα), απομακρύνοντάς τα από τις περιφερειακές τους “βάσεις” (τη σπλήνα, τους λεμφαδένες, τον μυελό των οστών) και μεταφέροντάς τα στα αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία όπου κυκλοφορούν σε όλο το σώμα σε υψηλότερο αριθμό από το φυσιολογικό. Αυτό επιτρέπει στα κύτταρα να παρακολουθούν καλύτερα για ιούς και βακτήρια. “Η δραστηριότητα διεγείρει επίσης τη λειτουργία των μακροφάγων [άλλον έναν σημαντικό τύπο κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος], βελτιώνοντας την άμυνα ενάντια στους ιούς”, αναφέρει ο Neiman.

Χρειάζεσαι όλους αυτούς τους στρατιώτες σε εγρήγορση, επειδή πρέπει να συναντήσουν έναν ιό για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτόν και να προετοιμάσουν ένα σχέδιο επίθεσης, δηλώνει ο Nieman. Όταν παραλείπεις τον καθημερινό σου περίπατο ή την προπόνηση για να μείνεις στο κρεβάτι ή όταν κάθεσαι σε ένα γραφείο κάθε μέρα, έχεις ξεμείνει με τα απολύτως απαραίτητα. Οι σημαντικότεροι μαχητές σου δεν καλούνται ποτέ στο απαραίτητο σημείο, κάτι που μπορεί να μειώσει το επίπεδο προστασίας του ανοσοποιητικού σου συστήματος.

Σημασία δεν έχει μόνο αν κινείσαι, αλλά και πώς κινείσαι. Θυμάσαι που είπαμε ότι η άσκηση καταπονεί το σώμα; Υπάρχει η ιδανική ισορροπία όσον αφορά τη δραστηριότητα: πρέπει να κάνεις αρκετή άσκηση ώστε να κινητοποιήσεις τον στρατό σου, αλλά χωρίς υπερβολές που θα ανακόψουν την πορεία του (λόγω πολύ έντονης φλεγμονής). Δες πώς μπορείς να τη βρεις.

“Η άσκηση, είτε είναι αερόβια προπόνηση είτε προπόνηση ενδυνάμωσης, βελτιώνει την κυκλοφορία σημαντικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης”.
David C. Nieman, DrPH, συνεργάτης στο American College of Sports Medicine και καθηγητής βιολογίας στο North Carolina Research Campus του Appalachian State University

Πώς η σωστή αποκατάσταση ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Ξεκίνα χαλαρά την προπόνηση αντοχής

Οτιδήποτε βοηθά την κυκλοφορία βοηθά επίσης τα κύτταρα-μαχητές να δραστηριοποιηθούν και “πραγματικά δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο”, λέει ο Nieman, ο οποίος προτείνει να περπατάς σχεδόν καθημερινά με ρυθμό γρηγορότερο από όταν κοιτάζεις τις βιτρίνες. Για πόση ώρα; Ο Nieman λέει ότι 30 έως 75 λεπτά σταθερής αερόβιας άσκησης είναι ιδανικά. Η συχνή αερόβια άσκηση δεν προσφέρει μόνο άμεσο πλεονέκτημα για την κυκλοφορία, αλλά μπορεί επίσης να δυναμώσει την καρδιά σου για να συνεχίσει να αντλεί αποτελεσματικά το αίμα.

Το τρέξιμο προσφέρει παρόμοια πλεονεκτήματα, γι’ αυτό αν προτιμάς να ανεβάσεις τον ρυθμό, κάν’ το. Απλώς θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αν τρέχεις πολύ πιο έντονα ή για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι έχεις συνηθίσει, αυτό μπορεί να θέσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα σε κίνδυνο (να την πάλι η καταπόνηση). Τρανή απόδειξη: σύμφωνα με μια μελέτη-ορόσημο του 1987, η οποία παραμένει η μεγαλύτερη του είδους της, οι μαραθωνοδρόμοι είχαν έξι φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να κρυολογήσουν, να αρρωστήσουν με γρίπη ή να έχουν πονόλαιμο την εβδομάδα μετά τον αγώνα σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είναι δρομείς.

Αν προπονείσαι για μια διοργάνωση μεγάλων αποστάσεων, φρόντισε να επιλέξεις ένα πρόγραμμα προπόνησης που αυξάνει σταδιακά την απόσταση και την ταχύτητα με την πάροδο του χρόνου (αυτό μπορεί να είναι 12 εβδομάδες για ημιμαραθώνιο και 20 για μαραθώνιο, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης).

Οι εικονικοί αγώνες μπορεί να είναι πιο ασφαλείς από τους πραγματικούς, επειδή η έκθεση στα μικρόβια είναι μικρότερη, προσθέτει ο Nieman. Επιπλέον, το πώς τρως για τις διαδρομές προπόνησης και τον αγώνα μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά. Επειδή η γλυκόζη (ένα σάκχαρο στους υδατάνθρακες) είναι σημαντικό θρεπτικό στοιχείο για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, η κατανάλωση της σωστής ποσότητας υδατανθράκων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δραστηριότητα αντοχής μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις υγιής, αναφέρει. Ακόμα και αν ασκείσαι για λιγότερο από 75 λεπτά, οι πηγές φυσικών σακχάρων, όπως τα φρούτα ή/και τα προϊόντα ολικής άλεσης, πριν και μετά τη δραστηριότητα, δεν θα σε βλάψουν.

Σήκωσε βάρη μέσα στα όριά σου

Μην σκέφτεσαι ότι πρέπει να αυξήσεις πολύ τους καρδιακούς σου παλμούς για να αυξήσεις και την ανοσία σου. Μετά από μια προπόνηση ενδυνάμωσης, το σώμα σου απελευθερώνει λευκά αιμοσφαίρια και άλλους αδίστακτους πολεμιστές για να επιδιορθώσουν τον μυϊκό ιστό οι οποίοι παραμένουν στην κυκλοφορία για να στηρίξουν την άμυνά σου, σύμφωνα με μια έρευνα που επίσης δημοσιεύτηκε στο “Exercise Immunology Review”.

“Η αερόβια προπόνηση και η προπόνηση αντοχής χρησιμοποιούν παρόμοιους τύπους κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος”, λέει ο Nieman, παρόλο που η μέτρια αερόβια προπόνηση μπορεί να είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματική, επειδή συμμετέχει περισσότερη μυϊκή μάζα. Αλλά το εκπληκτικό με την προπόνηση ενδυνάμωσης σε σύγκριση με την αερόβια προπόνηση είναι ότι είναι δύσκολο να ξεφύγεις όσον αφορά την ανοσία. “Μελετήσαμε την ανοσολογική απόκριση μετά από δύο ώρες έντονης άρσης βαρών και δεν διαπιστώσαμε τίποτα που να υποδεικνύει αρνητικές επιπτώσεις”, αναφέρει ο Nieman. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αδειάζεις τα αποθέματα γλυκογόνου σου και έτσι αποφεύγεις την κατάσταση υψηλής καταπόνησης.

Φυσικά, ο συνδυασμός προπονήσεων διασφαλίζει ότι δεν γυμνάζεις υπερβολικά μία συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα, μειώνοντας τις ορμόνες του στρες και τη φλεγμονή που μπορούν να συσσωρευτούν για να λειτουργήσουν ενάντια στο ανοσοποιητικό σου σύστημα. Έτσι, το καλύτερο είναι να κάνεις άρση βαρών σε εναλλάξ ημέρες μόλις τρεις φορές την εβδομάδα και να κάνεις αποκατάσταση με χαλαρή πεζοπορία, ήπιο τζόκινγκ ή γιόγκα ενδιάμεσα.

Βρες τη στρατηγική σου για την άσκηση HIIT

Αν λατρεύεις τα WOD, υπάρχουν καλά νέα. “Τα σύντομα διαστήματα άσκησης υψηλής έντασης δεν έχουν το ίδιο μειονέκτημα με τη συνεχή έντονη προσπάθεια σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, λέει ο Nieman. Τα ενσωματωμένα διαστήματα ξεκούρασης, όπως αναφέρει, φαίνεται ότι μετριάζουν τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η μεγάλης διάρκειας δραστηριότητα αντοχής.

Τεκμήριο A: ο Nieman διεξήγαγε μια μελέτη σε παίκτες του τένις, οι οποίοι έτρεχαν σπριντ, ξεκουράζονταν, έτρεχαν σπριντ και μετά ξεκουράζονταν ξανά, και διαπίστωσε τα ίδια πλεονεκτήματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με εκείνα που συσχετίζονται με το έντονο περπάτημα. Άλλες κλασικές ασκήσεις HIIT, όπως τα άλματα με βαθιά καθίσματα, οι προβολές με άλματα και τα burpee, προσφέρουν εξίσου καλά αποτελέσματα.

Για να βεβαιωθείς ότι αξιοποιείς πραγματικά αυτά τα διαστήματα επαναφοράς, δοκίμασε ένα πρόγραμμα ασκήσεων HIIT διάρκειας 30 λεπτών, στο οποίο εναλλάσσονται διαστήματα των 60 δευτερολέπτων μέγιστης προσπάθειας και διαστήματα 75 δευτερολέπτων ενεργητικής ξεκούρασης, προτείνει ο Nieman. Απλώς απόφυγε την καθημερινή προπόνηση HIIT, ώστε οι μύες σου και κάθε δείκτης καταπόνησης, να έχουν χρόνο για να αποκατασταθούν.
Συνδύασέ τα όλα

Ο Nieman πιστεύει ότι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα fitness, με αερόβια προπόνηση, προπόνηση ενδυνάμωσης και HIIT, είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να έχεις την καλύτερη άμυνα. Έτσι μπορείς να απολαμβάνεις τα πλεονεκτήματα και από τους τρεις τύπους προπόνησης, κάτι που επίσης στηρίζει τη συνολική σου υγεία και ευεξία.

Το ένα πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις; Να πιέζεις τον εαυτό σου να προπονείται όταν δεν νιώθεις καλά ή όταν έχεις αρρωστήσει. “Δεν υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η άσκηση είναι θεραπευτική κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης”, μας λέει ο Nieman. Γι’ αυτό κάνε το σωστό για τον εαυτό σου και για όλους τους άλλους και ξεκουράσου μία ημέρα…ή και δύο.

Διαβάστε επίσης: Τι αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και πως θα το θωρακίσουμε

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Aιμορροΐδες και προπόνηση: Μια άβολη κατάσταση…

Επιμέλεια κειμένου, Γιώργος Καραμάνος*

Έχω αιμορροΐδες. Και πονάω. Να κάνω προπόνηση ή όχι; Τι θα με βοηθήσει περισσότερο και με ποιον τρόπο θα απαλύνω τον πόνο; Πώς η εν λόγω πάθηση επηρεάζει τους αθλητές; Λειτουργεί  προληπτικά η άσκηση; Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται και πότε καλό θα είναι να αποφεύγεται;

Η αλήθεια είναι πως από μόνη της η λέξη ακούγεται τρομακτική. Και γίνεται ακόμα περισσότερο, όταν κατανοεί κανείς για ποιο σημείο του σώματος μιλάμε, αλλά και το πόσο επίπονα μπορεί να είναι τα συμπτώματα. Δυστυχώς, οι αιμορροΐδες δεν είναι κάτι μακρινό και σπάνιο. Ταλαιπωρούν το 4,4% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ μόνο στις ΗΠΑ όπου υποφέρουν 10,4 εκατ. άνθρωποι, εμφανίζονται ένα εκατ. νέα κρούσματα ετησίως, με το 20% εξ αυτών να καταλήγει κάποια στιγμή στο κρεβάτι του χειρουργείου.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΜΟΡΟΪΔΕΣ

Τι είναι όμως οι αιμορροΐδες και ποιες οι αιτίες εμφάνισής τους; Ουσιαστικά πρόκειται για αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες γύρω από τον πρωκτό ή στο εσωτερικό του ορθού. Το πλέγμα που σχηματίζουν είναι γεμάτο με αίμα, το οποίο κατά την αφόδευση αδειάζει και ξαναγεμίζει μετά το πέρας της λειτουργίας αυτής. Κατά τη διάρκεια της κένωσης, δρα σαν ‘προστατευτικό μαξιλάρι’ στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας του πρωκτού, ο οποίος συγκρατεί τα κόπρανα μέσα στο τελευταίο μέρος του εντέρου, αλλά και επιτρέπει τη δίοδό τους κατά την αφόδευση.

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν και οι ιστοί που τις κρατούν στη θέση τους χαλαρώνουν, οπότε προκύπτει η αιμορροϊδοπάθεια. Η πάθηση συχνά προκαλεί συμπτώματα που περιλαμβάνουν αιμορραγία, πόνο, κνησμό ή πρήξιμο. Κύριο αίτιο εμφάνισής της είναι η εξασθένηση των μυών και του συνδετικού ιστού στην περιπρωκτική περιοχή, που σχετίζεται συνήθως με την ηλικία. Εκτός από την ηλικία, η εγκυμοσύνη και η παχυσαρκία είναι επίσης πρωταρχικοί παράγοντες κινδύνου.

Πώς όμως η εν λόγω πάθηση επηρεάζει τους αθλητές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες; Με ποιον τρόπο μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά και τι μπορούν να κάνουν από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρόβλημα; Πότε η άσκηση ενδείκνυται και πότε όχι;

Από τη μία πλευρά, η άσκηση μπορεί να προκαλέσει πόνο και ερεθισμό, επιδεινώνοντας τυχόν συμπτώματα που σχετίζονται με αιμορροΐδες που έχετε ήδη. Οι έντονες δραστηριότητες και η βαριά ανύψωση μπορούν να προκαλέσουν διόγκωση των αιμορροΐδων. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη άσκησης μπορεί επίσης να επιδεινώσει την κατάσταση. Η άσκηση γενικότερα προκαλεί συγκέντρωση αίματος, οδηγώντας σε αιμορροΐδες και επώδυνη πίεση στην πρωκτική περιοχή. Ωστόσο, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να συμβάλει στη δυσκοιλιότητα, να επιδεινώσει μια τρέχουσα αρνητική κατάσταση, να προκαλέσει υποτροπή ή ακόμη και νέα προβλήματα σε εκείνους που δεν είχαν αιμορροΐδες ποτέ πριν.

Επομένως, Τι πρέπει να κάνετε για να φροντίσετε τον εαυτό σας χωρίς να επιδεινώσετε τα συμπτώματα της αιμορροΐδας; Το κλειδί είναι να μην σταματήσετε την άσκηση. Αντ ‘αυτού, πρέπει να επιλέξετε μία σωστή ρουτίνα προπόνησης. Η άσκηση μπορεί να είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της σωματικής και πνευματικής δύναμης και για την αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων σας. Αυτό που πρέπει να θέσετε ως προτεραιότητα, είναι να λάβετε μερικές συμβουλές από τον γιατρό και τον προπονητή σας, αναφορικά με την επιλογή μιας ρουτίνας που θα μπορεί να λειτουργεί ανακουφιστικά με τις αιμορροΐδες σας και όχι εναντίον τους.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΣ

Όπως είναι ευρέως γνωστό, η άσκηση είναι φάρμακο (EXERCISE IS MEDICINE) και έχει θετική επίδραση σε όλα τα συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Όχι μόνο διατηρεί το σύστημά σας «κανονικό», αλλά βοηθά επίσης στα προβλήματα δυσκοιλιότητας, προάγει την υγεία του παχέος εντέρου και μπορεί να αποτρέψει ορισμένες σοβαρές γαστρεντερικές παθήσεις. Γενικότερα, δεκάδες μελέτες έχουν συνδέσει την άσκηση με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, φτάνοντας ακόμα και σε ποσοστό 20-25%. Και η σωστή λειτουργία του εντέρου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αποφυγή αιμορροΐδων.

Το πιο σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι το να είστε σίγουροι για ένα πράγμα: πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφύγετε την άσκηση λόγω αιμορροΐδων. Εκτός εάν αισθάνεστε βέβαια πολύ άβολα. Εάν μια άσκηση δεν τη νιώθετε ως σωστή, τότε επιλέξτε μια άλλη άσκηση.

Άλλα ενδεικτικά οφέλη της άσκησης…

* Ενίσχυση των μυών, αύξηση της ευελιξίας και βελτίωση της ισορροπίας!

* Διατήρηση υγιών αρθρώσεων και οστών για την πρόληψη τραυματισμών!

* Μείωση του σωματικού βάρους μείωση λίπους και αναστροφή της παχυσαρκίας!

* Πρόληψη ή έλεγχος της υπέρτασης και του διαβήτη!

* Μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού ή καρδιακής νόσου!

* Βελτίωση της ψυχικής υγείας!

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ, ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΗΔΗ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ

Για να εξασκηθείτε χωρίς να επιδεινώσετε τα συμπτώματα του προβλήματός σας:

  1. Επιλέξτε τις σωστές καρδιαγγειακές δραστηριότητες
    Μελέτες δείχνουν ότι οι καρδιαγγειακές ασκήσεις μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Αυτό είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό όταν έχετε οδυνηρές, πρησμένες αιμορροϊδικές φλέβες γύρω από τον πρωκτό και το ορθό. Επιπλέον, οι καρδιαγγειακές δραστηριότητες προκαλούν την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που ονομάζονται ενδορφίνες (σ.σ.: το feeling του… «αισθάνομαι καλά»), οι οποίες οδηγούν το σώμα σας να μπλοκάρει τον πόνο και να μειώσει το στρες. Σκεφτείτε το περπάτημα, την πεζοπορία, το κολύμπι, τον χορό ή το τρέξιμο, οτιδήποτε για να κρατήσετε ψηλά την άντληση του αίματος σας και τις ενδορφίνες να ρέουν.
  2. Προσθέστε ένταση, αλλά και ψυχική ηρεμία στην προπόνησή σας
    Ψάξτε για έντονες ασκήσεις που τονώνουν και ενισχύουν τους μύες σας. Ακόμα και κάτι πιο ζόρικο, όπως η ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (HIIT). Επίσης, σε αυτές τις περιπτώσεις, Η ΓΙΟΓΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ, όχι μόνο για τα οφέλη για τη σωματική υγεία, αλλά και για την ψυχική χαλάρωση που επιφέρει. Επειδή οι αιμορροΐδες μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική, καθώς και τη σωματική σας υγεία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρείτε μια ρουτίνα άσκησης που ενθαρρύνει μια θετική προοπτική για την καθημερινότητά σας.
  3. Μην τα παρατάτε…

Ακόμα κι αν πρέπει να αλλάξετε τη ρουτίνα άσκησής σας, ενώ έχετε συμπτώματα αιμορροΐδων ή πιο μακροπρόθεσμα για να αποφύγετε την υποτροπή, φροντίστε να συνεχίζετε να ασκείστε τακτικά. Η αλήθεια είναι ότι εξαιτίας του όποιου πόνου, η έξοδος από τη συνήθεια καθίσταται συνήθως πολύ πιο εύκολη από την παραμονή στο πρόγραμμά σας. Ωστόσο, θέστε έναν στόχο και επιμείνετε σε αυτόν. Εξάλλου, η υγεία σας αξίζει τον κόπο και στο τέλος θα δικαιωθείτε για την επιμονή σας αυτή, ενώ μπορείτε να προπονηθείτε ακόμα και από το σπίτι στην εποχή του κορονοϊού. Ακόμα και με τις πιο απλές ασκήσεις.

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ…

Όσον αφορά το τι δεν πρέπει να κάνετε όταν ασκείστε με αιμορροΐδες, είναι σημαντικό να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο σώμα σας. Εκείνο θα σας πει τι μπορείτε να κάνετε και τι όχι:

  1. Μην πιέζετε υπερβολικά τον εαυτό σας
    Αποφύγετε τις δραστηριότητες που θα τεντώσουν έντονα τους μύες στην πλάτη και την κοιλιά σας. Η άρση βαρών μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, καθώς η ένταση μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των αιμορροΐδων.
  2. Δώστε προσοχή στον πόνο
    Σε οποιαδήποτε άσκηση κάνετε, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς αισθάνεται το σώμα σας και αποφύγετε δραστηριότητες που σας προκαλούν πόνο. Μερικά άτομα με αιμορροΐδες, παλεύουν με καθιστικές ασκήσεις όπως π.χ. η κωπηλατική. Μόνο που με αυτόν τον τρόπο αυξάνουν την πίεση σε μια ήδη επώδυνη περιοχή του σώματος. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για εξερεύνηση ως προς την καύση θερμίδων και την οικοδόμηση μυών, που δεν θα σας ενοχλήσουν το ίδιο έντονα. Απλά θα χρειαστεί να πειραματιστείτε λίγο.
  3. Μην παραβλέπετε τη διατροφή και την ενυδάτωσή σας
    Μην ξεχνάτε το μπουκαλάκι με το νερό όταν πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε αιμορροΐδες ή μπορεί να επιδεινώσει τα υπάρχοντα συμπτώματα. Οι διατροφικές επιλογές μεταξύ των προπονήσεων είναι επίσης κάτι βασικό για να διατηρήσετε το σώμα σας στην καλύτερη του κατάσταση. Η κατανάλωση πολλών φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί επίσης να λειτουργήσει θετικά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ…

Για να μπορέσετε να ξεκινήσετε με ένα νέο πρόγραμμα άσκησης, πρέπει να συζητήσετε τους στόχους και τις ικανότητές σας με έναν γιατρό, αλλά και με τον προπονητή σας. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν κάνετε κάτι που θα ήταν επικίνδυνο ή ιδιαίτερα επώδυνο. Ο τύπος, η διάρκεια και η ένταση της άσκησης που θα μπορείτε να κάνετε, θα ποικίλλει ανάλογα με έναν αριθμό παραγόντων όπως η υγεία, η ηλικία και το τρέχον επίπεδο δραστηριότητας.

Στη συνέχεια, σκεφτείτε τι είδους άσκηση νομίζετε ότι απολαμβάνετε περισσότερο. ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ, ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟ ΝΕΡΟ και το περπάτημα είναι και οι δύο εξαιρετικές καρδιαγγειακές επιλογές που μπορείτε να κάνετε ανεξάρτητα από το εάν έχετε αιμορροΐδες ή όχι. Ίσως να είναι καλό να αποφύγετε την ποδηλασία, τουλάχιστον εάν οι αιμορροΐδες σας έχουν δημιουργήσει φλεγμονή.

Όσον αφορά την προπόνηση υπερτροφίας, ΙΣΩΣ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΝΑ ΑΝΥΨΩΣΕΤΕ ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΑ ΒΑΡΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΕΡΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΙΕΣΕΤΕ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΤΕ ΒΑΡΙΑ ΒΑΡΗ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΡΓΕΣ σκεφτείτε τα ΛΑΣΤΙΧΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ. Η δεύτερη επιλογή δύναται να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορροΐδων, κήλης και άλλων αρνητικών καταστάσεων. Υπάρχουν πολλά οφέλη για την άρση βαρών, οπότε μην αγνοείτε αυτόν τον τύπο άσκησης. Να είστε όμως εξαιρετικά προσεκτικοί και ευέλικτοι…

ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ…

Οτιδήποτε από τα παραπάνω και αν επιλέξετε, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συζητήσετε το ζήτημα της άσκησης με τον γιατρό σας. Εκείνος θα σας δώσει περισσότερες και πιο εμπεριστατωμένες συμβουλές σχετικά με το πώς να βρείτε και να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή και άσκηση, ρουτίνας που θα ταιριάζει στα συμπτώματά και στους στόχους φυσικής κατάστασης που έχετε θέσει. Εάν η συμβουλή του γιατρού σας είναι να επιβραδύνετε τη δραστηριότητά σας για λίγες μέρες, μην την αγνοήσετε, επειδή τότε θα κινδυνέψετε αντί να διευκολύνετε την καθημερινότητά σας, να κάνετε ζημιά στην υγεία σας και να μείνετε τελικά ακόμα πιο πίσω στην προπόνησή σας…

Από τη συντακτική ομάδα του Physiomart.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Γιατί “τρίζουν” τα γόνατά σου και πότε πρέπει να ανησυχείς;

Τις περισσότερες φορές, αν ακούτε τα γόνατά σας να τρίζουν, αλλά δεν έχετε κάποιες ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια ασκήσεων, των διατάσεων ή ακόμα και του τρεξίματος, τότε είναι μόνο τριγμοί που δημιουργούνται από φυσαλίδες αερίων που εκρήγνυνται.

Αυτό υποστηρίζει ο Tony Gentilcore, ο οποίος είναι πιστοποιημένος ειδικός σε θέματα δύναμης και φυσικής κατάστασης και συνιδρυτής του κέντρου Cressey Sports Performance που βρίσκεται στο Χάντσον της Μασαχουσέτης.

“Κράκ” στο γόνατο και ανησυχία

Ο Gentilcore σημειώνει ότι μπορεί να ακούγεται λίγο τρομακτικό, όμως δεν είναι τίποτα άλλο από αέρια (οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα, άζωτο) τα οποία βρίσκονται στο γόνατο.

Ενα άλλο στοιχείο που μπορεί να φαίνεται ανησυχητικό είναι η μετατόπιση κάποιοι τένοντα που επιστρέφει στην θέση του. Σε περίπτωση που δεν συνοδεύονται από ενοχλήσεις δεν είναι κάτι το σοβαρό, με τον Gentilcore να εξηγεί τι συμβαίνει:

«Αρκετοί άνθρωποι σπρώχνουν προς τα μπρος τα γόνατά τους, με αποτέλεσμα να τους ασκούν υπερβολική πίεση χωρίς λόγο. Αυτό με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει χόνδρο, με το χειρότερο σενάριο είναι να υπάρξει ρήξη μηνίσκου.

Σε περίπτωση που σας πονάνε τα γόνατά σας καλό θα είναι να επισπευτείτε έναν γιατρό. Μπορεί να σας πει να τα ξεκουράσετε για μερικές εβδομάδες, προκειμένου να υποχωρήσει κάποιο πρήξιμο που μπορεί να υπάρχει.

Διαβάστε ακόμα: Ερευνα κατέρριψε τον μύθο ότι το τρέξιμο αυξάνει τους πόνους στα γόνατα!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend