Συνεχίζουμε να αισιοδοξούμε μέσα από την πρωτοβουλία “Clean Ocean – Συνεισφέρουμε σ’ ένα πιο βιώσιμο μέλλον”!

Μια πρωτοφανής κινητοποίηση εκτυλίχθηκε την Παρασκευή 19 Μαΐου, από την XTERRA Greece και τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με τη βοήθεια της Τεχνικής Κατασκευαστικής Εταιρείας ΤΕΚΑΛ Α.Ε. που παραχώρησε τον απαραίτητο πλωτό εξοπλισμό και τους πιστοποιημένους δύτες της Επίλεκτης Ομάδος Ειδικών Αποστολών Αιγάλεω, παραπλεύρως της νήσου Υδρούσας, έναντι Βούλας.

Μια συστάδα οργανισμών και επιχειρήσεων, υιοθέτησαν το όραμα του Clean Ocean και συνέργησαν ώστε να μπει ακόμη ένα λιθαράκι και ο βυθός των θαλασσών μας να απαλλαγεί από το περιβαλλοντικό βάρος κάποιων ακόμη ελαστικών βαρέων οχημάτων, τα οποία πέραν του μισού αιώνα μολύνουν αργά και σταθερά το φυσικό περιβάλλον. Η εκτίμηση είναι ότι θα συνέχιζαν να παραμένουν εκεί μέχρι και 300 χρόνια, που εκτιμάται ότι χρειάζεται για να αποσυντεθούν πλήρως, μολύνοντας την υδρόβια χλωρίδα και πανίδα και συνεπώς κάθε ζωντανό οργανισμό περιλαμβανομένου του ανθρώπου (μέσα από την τροφή του με ψάρια και θαλασσινά).                                     2305219o0072 20230522 1390661969  2305219o0067 20230522 1740025576

Πρόκειται για την Ford Motor Hellas (μεγάλο χορηγό της διαρκούς δράσης από το ξεκίνημα), την Ηλέκτωρ, τις Ασφάλειες Μινέττα (χορηγούς επίσης από το ξεκίνημα) και Elval Colour (η οποία προστέθηκε ακολούθως ως χορηγός), το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Ζαγόρι, τη Marathon Bikes, την 1ΜΑΤΙΟΝ, την Horizon και την ATHINES By The Sea (πολύτιμοι αρωγοί). Όλοι ανεξαιρέτως, τοποθετώντας ψηλά την Κοινωνική Υπευθυνότητα και τη Βιωσιμότητα του πλανήτη, ενέταξαν στους Πυλώνες πρακτικών και δράσεων που υποστηρίζουν, τη δράση διαρκείας Clean Ocean.

Το Clean Ocean ενήργησε με την άδεια της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής Σαρωνικού, της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, της Κτηματικής Υπηρεσίας Αθηνών και ασφαλώς συνεργαζόμενη με την ECOELASTIKA, του μοναδικού εγκεκριμένου από την πολιτεία φορέα, υπεύθυνου για την οικολογική διαχείριση των ελαστικών, η οποία αναλαμβάνει το δύσκολο έργο του ενδεδειγμένου οριστικού κλεισίματος του κύκλου της ζωής τους.                            2305219o0260 20230522 1418563347   2305219o0243 20230522 1789393570

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, διακατεχόμενος από προσωπικό ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά θέματα, παρέστη στο πεδίο δράσης και συγκεκριμένα επί του πλωτού γερανού, παρακολουθώντας τις εργασίες και ακολούθως, στη νέα μαρίνα Βουλιαγμένης όπου πλύθηκαν με το πυροσβεστικό όχημα της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. και απομακρύνθηκαν στις αποθήκες του Δήμου. Θα ακολουθήσει φόρτωση από εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της ECOELASTIKA.

κωνσταντελλος   2305219o0126 20230522 1151782369

Η XTERRA Greece – TRIMORE Sport Events ως εμπνευστής, ανάδοχος της πρωτοβουλίας και συντονιστής υλοποίησης της διαρκούς δράσης Clean Ocean, έχει ήδη δρομολογήσει τη δημιουργία της λογισμικής εφαρμογής χωροθέτησης ελαστικών στο χάρτη της Ελλάδος, ώστε κάθε κολυμβητής, λουόμενος, δύτης, ψαροντουφεκάς, ψαράς ή άλλος ενδιαφερόμενος να είναι σε θέση σύντομα να καταχωρεί το ελαστικό που εντόπισε σε εκείνον (χάρτη), ώστε η ομάδα παρακολούθησης της δράσης να αξιολογεί που θα επιχειρήσει μελλοντικά να ανελκύσει ελαστικά.

2305219o0168 20230522 1759212676  2305219o0067 20230522 1740025576

Κατόπιν και άλλων επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα που θα δρομολογηθούν, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, στην τελετή απονομών του 10ου XTERRA Open Water Swimming Challenge 2023, στην Α’ Πλαζ Βούλας – ATHINES By The Sea, πρόκειται να πραγματοποιηθεί ο ετήσιος απολογισμός της δράσης.

Δείτε την 1η δράση στο επίσημο βίντεο Clean Ocean for Sustainability – Official Media Clip 2, την 2η δράση στο επίσημο βίντεο Clean Ocean for Sustainability Phase 2 καθώς επίσης και πρόσθετο φωτογραφικό υλικό της 2ης δράσης. Πληροφορηθείτε σχετικά στο επίσημο website. Βρείτε επίσης τις σύντομες δηλώσεις του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης – κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλου & του κ. Κων/νου Μητρόπαπα – Race Director.

Η πρωτοβουλία Clean Ocean – Συνεισφέρουμε σ’ ένα πιο βιώσιμο μέλλον καλεί και άλλους οργανισμούς/επιχειρήσεις να συστρατευτούν και συνδράμουν εμπράκτως στο αγαθό έργο της, ενώ υπόσχεται να επανέρχεται ετησίως με απολογισμό έργου και επικαιροποίηση σχεδίου δράσης επόμενου έτους.                     2305219o0017 20230522 1838166615   2305219o0019 20230522 1244866787

Τη μεγάλη προσπάθεια πλαισιώνει πλήθος συνεργατών, χορηγών, υποστηρικτών και αρωγών:

Στρατηγικοί Συνεργάτες:             Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης | ECOELASTIKA Α.Ε.

Ειδικοί Συνεργάτες:                      Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Αιγάλεω | ΤΕΚΑΛ Α.Ε. | ATHINES By The Sea

Μεγάλοι Χορηγοί:                        FORD Motor Hellas

Χορηγοί:                                        HΛEΚΤΩΡ | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΜΙΝΕΤΤΑ | ELVAL COLOUR

Υποστηρικτές:                               Φυσικό Μεταλλικό Νερό Ζαγόρι | 1MATION | Horizon | Marathon Bikes

Υπό την Έγκριση των:                  Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων | Λιμεναρχείο Σαρωνικού | Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών

Website

www.diaplous-ssda.gr

www.trimore.gr

Facebook

trimoresportevents

xterragreece

SwimRunHydra

Instagram

@trimoresportevents

@greecexterra

@swimrunhydra

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ζουν περισσότερο οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη;

Μια ντουζίνα λάθη που κάνετε στο γυμναστήριο και μένετε στάσιμοι

Οι άνθρωποι με μεγαλύτερη μυϊκή ισχύ, οι οποίοι μπορούν να σηκώσουν γρήγορα βάρη, τείνουν να ζουν περισσότερο.

Αυτό δείχνει για πρώτη φορά μια βραζιλιάνικη έρευνα, σύμφωνα με την οποία η άσκηση που βασίζεται σε βάρη μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής, χωρίς όμως όλες οι μέθοδοι ενδυνάμωσης να επιφέρουν το ίδιο θετικό αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κλαούδιο Τζιλ Αραούζο, διευθυντή έρευνας και εκπαίδευσης της Κλινικής CLINIMEX στο Ρίο ντε Τζανέιρο, έκαναν σχετική παρουσίαση στο συνέδριο EuroPrevent («Ευρω-πρόληψη 2019») της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Λισαβόνα.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 3.878 μη αθλητές ηλικίας 41-85 ετών, των οποίων εξετάστηκε η μυϊκή δύναμη και ισχύς μέσω ειδικού τεστ.

Ο Αραούζο υπογράμμισε τη διαφορά μεταξύ μυϊκής ισχύος (power) και μυϊκής δύναμης (strength). Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ οι περισσότερες κινήσεις που κάνουμε στην καθημερινότητά μας απαιτούν μυϊκή ισχύ, η πλειονότητα των προγραμμάτων ενδυνάμωσης επικεντρώνεται στην αύξηση της μυϊκής δύναμης.

Δύναμη, ταχύτητα, συντονισμός

Η ισχύς περιλαμβάνει εκτός του στοιχείου της δύναμης και αυτό της ταχύτητας και του συντονισμού των κινήσεων. Περισσότερη μυϊκή ισχύς παράγεται όταν η ίδια εργασία ολοκληρώνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα ή όταν εκτελείται περισσότερη εργασία κατά την ίδια περίοδο. Για παράδειγμα, όταν ανεβαίνει κάποιος γρήγορα τις σκάλες, χρειάζεται μεγαλύτερη μυϊκή ισχύ, αλλά για να ανυψώσει ένα βαρύ αντικείμενο του αρκεί η μυϊκή δύναμη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με μυϊκή ισχύ ανώτερη του μέσου όρου για το φύλο τους είχαν μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες με μυϊκή ισχύ κάτω του μέσου όρου.

Η μέχρι τώρα επιστημονική έρευνα έχει εστιάσει στη μυϊκή δύναμη – παραλείποντας το στοιχείο της ταχύτητας- και, μάλιστα, με εφαρμογή σε ασκήσεις αποκλειστικά χεριών.

Πόσο γρήγορα;

Συνεπώς στο γυμναστήριο δεν έχει σημασία μόνο πόσα βάρη σηκώνει κάποιος, αλλά και πόσο γρήγορα το κάνει. «Για το καλύτερο αποτέλεσμα στην εξάσκηση της μυϊκής ισχύος, πρέπει κάποιος να πάει πέρα από την τυπική μυϊκή δύναμη και να προσθέσει ταχύτητα στην ανύψωση των βαρών» ανέφερε ο Αραούζο. «Εφόσον η ισχύς συνάδει με τη μακροζωία, είναι ανάγκη τα προγράμματα ενδυνάμωσης να εμπλουτιστούν με το στοιχείο της ταχύτητας» πρόσθεσε.

Η μυϊκή ισχύς μειώνεται σταδιακά μετά την ηλικία των 40 ετών. Οι ερευνητές, που εξετάζουν τώρα τη συσχέτιση της μυϊκής ισχύος και των αιτιών θανάτου λόγω σοβαρών παθήσεων (καρδιαγγειακών, καρκίνου κλπ), προτείνουν ότι οι γιατροί θα πρέπει αφενός να αξιολογούν το επίπεδο μυϊκής ισχύος των ασθενών τους και αφετέρου θα πρέπει να τους παρέχουν χρήσιμες συμβουλές για την αύξηση της μυϊκής ισχύος.

Πηγή: www.healthyliving.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Με ποιο τρόπο η μαγειρική σόδα φροντίζει τα πόδια μας;

Η κόπωση κατά την διάρκεια οποιασδήποτε μορφής άσκησης είναι από τους πιο συνηθισμένους ανασταλτικούς παράγοντες στην απόδοση ενός αθλητή.

Αθλητές, προπονητές αλλά και φαρμακοβιομηχανίες έχουν προσπαθήσει, με τη χρήση εργογόνων βοηθημάτων, να μειώσουν στο ελάχιστο την εμφάνιση της κόπωσης.

Οι πιθανοί παράγοντες που συνεισφέρουν στην κόπωση, κατά την διάρκεια της έντονης άσκησης, είναι η μειωμένη παραγωγή ενέργειας στους μύες, όπως και η συσσώρευση διαφόρων μεταβολιτών. Σε άσκηση παρατεταμένης υπο-μέγιστης προσπάθειας, πολύ σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει η εξάντληση των ενεργειακών υποστρωμάτων. Επιπρόσθετα, παράγοντες όπως η υπερθερμία, η αφυδάτωση και η διαταραχή της οξεοβασικής ισορροπίας των μυών, μπορούν να εντείνουν το αίσθημα κόπωσης σε έναν αθλητή. Η διατροφή και ιδίως συγκεκριμένα διατροφικά συστατικά μπορούν να επηρεάσουν το αίσθημα της κόπωσης.

Τι είναι η μαγειρική σόδα και ποιος ο μηχανισμός λειτουργίας της;

To διττανθρακικό νάτριο (κοινώς σόδα) είναι ένα αλκαλικό άλας που χρησιμεύει στη ρύθμιση της οξύτητας στον οργανισμό. Χρησιμοποιείται ευρέως στον πρωταθλητισμό και πιστεύεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αθλητική απόδοση, όταν λαμβάνεται σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες.

Σαν βασικό αποτέλεσμα αναφέρεται η καθυστέρηση της «μυϊκής κόπωσης». Θα μπορούσε όμως η χρήση του να λειτουργήσει βοηθητικά σε κάθε προσπάθεια, ανεξάρτητα από το επίπεδο του αθλητή. Πολλοί αθλητές έχουν αναφέρει την εμφάνιση ανεπιθύμητων καταστάσεων από τη χορήγηση διττανθρακικού νατρίου και για τον λόγο αυτό αποφεύγουν τη χρήση του, θεωρώντας ότι δεν είναι κατάλληλο γι’ αυτούς. Ωστόσο, οι αθλητές αυτοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η επίδραση του διττανθρακικού νατρίου στην αθλητική απόδοση εξαρτάται από τη λελογισμένη χρήση του.

Σε έναν υγιή άνθρωπο, σε κατάσταση ηρεμίας, το pH του αρτηριακού αίματος είναι ελαφρώς αλκαλικό, περίπου 7.4 και το pH του μυός 7. Μετά από έντονη άσκηση, το αρτηριακό pH μπορεί να μειωθεί σε 7.1, ενώ το pH του μυός σε 6.8. Η μείωση αυτή παρατηρείται λόγω της συσσώρευσης ιόντων υδρογόνου (Η+) στο εσωτερικό του μυός, που προκύπτει είτε λόγω αυξημένης παράγωγης γαλακτικού οξέος, είτε γιατί ο ρυθμός παραγωγής Η+ είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό απομάκρυνσής τους από τον μυ. Η αύξηση των Η+ και η μεταβολική οξέωση, όμως, έχουν σαν αποτέλεσμα να εμφανίζεται γρηγορότερα μυϊκός κάματος και άρα να μειώνεται η απόδοση του αθλητή. Για τον λόγο αυτό, το σώμα μας έχει ομοιοστατικούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν την ισορροπία παραγωγής και απομάκρυνσης Η+.

Το Διττανθρακικό Νάτριο ή Μαγειρική Σόδα είναι το πιο άμεσο και ισχυρό ρυθμιστικό σύστημα του αίματος, αφού με χημικές αντιδράσεις «εξουδετερώνει» την περίσσεια Η+ που σχηματίζονται κατά την άσκηση. Με βάση τα παραπάνω, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυξάνοντας την εξωκυτταρική ρυθμιστική ικανότητα του οργανισμού με την ενίσχυση των αποθεμάτων διττανθρακικών ιόντων, θα επιτρέψουν στα ιόντα υδρογόνου να εγκαταλείψουν γρηγορότερα τους ασκούμενους μυς, πριν η οξέωση αποτελέσει μέσα στα μυϊκά κύτταρα περιοριστικό παράγοντα.

Σε ποια αθλήματα ενδείκνυται η κατανάλωση διττανθρακικού νατρίου (σόδας);

Όπως έχει φανεί από πολλές επιστημονικές μελέτες, η εργογόνος δράση του διττανθρακικού νατρίου επηρεάζεται από την ένταση και τη διάρκεια της αγωνιστικής προσπάθειας.

Πιο συγκεκριμένα, τα αθλήματα που διαρκούν 3 έως 30 δευτερόλεπτα (π.χ. ακόντιο, σφυροβολία κλπ), απαιτούν λίγη ενέργεια αλλά μεγάλη ισχύ και χρησιμοποιούν την αμεσότερη πηγή ενέργειας των μυών (φωσφοκρεατίνη). Σε αυτά τα αθλήματα, η χορήγηση διττανθρακικού νατρίου δεν επιφέρει βελτιώσεις.

Σε αθλήματα που διαρκούν 1-7 λεπτά, αλλά απαιτούν μεγάλη ένταση, η ενέργεια παρέχεται με αναερόβια γλυκόλυση, μια διαδικασία που προκαλεί την παραγωγή γαλακτικού οξέος. Τέτοια αθλήματα είναι το τρέξιμο (400-1500m), η κολύμβηση (100-400m), η ποδηλασία, η κωπηλασία κ.ά. Σε αυτά τα αθλήματα, η χορήγηση διττανθρακικού νατρίου φαίνεται να επιφέρει βελτιώσεις, αφού μειώνει την ενδοκυτταρική οξείδωση, ενώ αυξάνει τον χρόνο εξάντλησης και την μέγιστη παραγωγή δύναμης.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σε αθλήματα που περιλαμβάνουν μικρά χρονικά διαστήματα υψηλής δύναμης και ταχύτητας, όπου χρησιμοποιείται το αναερόβιο σύστημα παραγωγής ενέργειας και παράγεται μεγάλη ποσότητα γαλακτικού οξέος, ενώ μεσολαβούν μικρά διαλείμματα ανάπαυσης. Αναφερόμαστε δηλαδή σε επαναλαμβανόμενες δοκιμασίες υψηλής έντασης (π.χ. σειρά από επαναλαμβανόμενα ποδηλατικά σπριντ), αλλά και σε αθλήματα που έχουν χαρακτήρα παρατεταμένης διαλειμματικής άσκησης, όπως πολλά ομαδικά αθλήματα (π.χ. ποδόσφαιρο, υδατοσφαίριση κ.ά.).

Σε αθλήματα υψηλής έντασης, αλλά μεγάλης χρονικής διάρκειας που απαιτούν μεγάλη ενέργεια και μικρή ισχύ η χορήγηση διτανθρακικού νατρίου έχει δείξει αντιφατικά αποτελέσματα. Σε μια μελέτη, 10 προπονημένοι ποδηλάτες εκτέλεσαν 14% περισσότερο έργο κατά τη διάρκεια 60λεπτης προσπάθειας μετά την κατανάλωση διαλύματος διττανθρακικού νατρίου σε δοσολογία 300 mg ανά kg σωματικής μάζας. Η προπόνηση αντοχής υψηλής έντασης, παρόλο που είναι κυρίως αεροβικού τύπου, επιφέρει αύξηση γαλακτικού οξέος και ενδοκυτταρική οξέωση, γεγονότα τα οποία μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην απόδοση.

Επομένως, παρά τη σχετικά μικρή συμβολή του αναερόβιου μεταβολισμού σε τέτοιου είδους προσπάθειες, συγκριτικά με τη μικρή σε διάρκεια μέγιστη άσκηση, η πρόσληψη διττανθρακικού νατρίου πριν από την άσκηση θα μπορούσε να διευκολύνει την αποβολή του γαλακτικού οξέος και των ιόντων υδρογόνου και επομένως να βελτιώσει τη μυϊκή λειτουργία. Κατά συνέπεια, οι αθλητής μπορεί να αγωνιστεί σε υψηλότερες εντάσεις ή να παράγει μεγαλύτερο σωματικό έργο. Άλλες μελέτες, έχουν δείξει ότι η χορήγηση διττανθρακικού νατρίου σε συνεχή παρατεταμένη άσκηση οδηγεί σε μικρή μυϊκή αλκάλωση, χωρίς όμως να βελτιώνει την απόδοση σε καλά προπονημένους άντρες.

Ποια η σωστή δοσολογία για να υπάρχουν ευεργετικά αποτελέσματα;

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η απαραίτητη ανεκτή δόση διττανθρακικού νατρίου που θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση ενός αθλητή είναι 300mg διττανθρακικού νατρίου ανά κιλό σωματικού βάρους, 90 λεπτά πριν την άσκηση με κατανάλωση 1L νερό. Έχει προταθεί, επίσης, για την αποφυγή παρενεργειών, η κατάποση του διττανθρακικού νατρίου σε 2 δόσεις πριν την άσκηση (100mg/κιλό 90 λεπτά πριν την άσκηση και 100mg/κιλό 30 λεπτά πριν την άσκηση). Επίσης, αποτελεσματικό φάνηκε το πρωτόκολλο «φόρτισης διττανθρακικών», όπου χορηγήθηκε στους αθλητές 500mg συμπληρώματος/κιλό για 5 μέρες πριν τον αγώνα.

Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται ρύθμιση της οξύτητας του αίματος που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 24 ώρες, επιτρέποντας να σταματήσει η συμπληρωματική χορήγηση την ημέρα πριν τον αγώνα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος παρενεργειών. Ένα άλλο πρωτόκολλο, πρότεινε την κατανάλωση διττανθρακικού νατρίου 3 φορές την εβδομάδα, πριν από προπόνηση, για 8 εβδομάδες. Μελετήθηκε σε μέτρια προπονημένες γυναίκες και φάνηκε ότι η αύξηση στην ένταση της προπόνησης ήταν υπεύθυνη για τις βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν και όχι η χορήγηση διττανθρακικού νατρίου.Ωστόσο, εμφανίστηκε λίγο μεγαλύτερη βελτίωση στο γαλακτικό κατώφλι και στην απόδοση έπειτα από κατανάλωση διττανθρακικού νατρίου.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση μαγειρικής σόδας;

Η μαγειρική σόδα είναι ένα νόμιμο εργογόνο βοήθημα. Ωστόσο, έχει φανεί ότι μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, όπως εμετούς και διάρροιες. Το 10% των αθλητών που καταναλώνουν μαγειρική σόδα αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μία πρόταση για την αποφυγή των παρενεργειών του διττανθρακικού νατρίου, ήταν η αντικατάσταση του με κιτρικό νάτριο, ωστόσο το κιτρικό νάτριο δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικό, ενώ δεν απέκλεισε την εμφάνιση γαστρεντερικών προβλημάτων. Η πρώτη δοκιμή του συμπληρώματος συστήνεται να είναι σε προπόνηση και όχι πριν από κάποιο σημαντικό αγώνα.

Ποια είναι τελικά η σύσταση;

Τόσο τα ερευνητικά δεδομένα, όσο και οι εμπειρικές αναφορές αθλητών δείχνουν, ότι η χορήγηση μαγειρικής σόδας πριν από άσκηση μικρής (1-10 λεπτά) ή παρατεταμένης (30-60 λεπτά) διάρκειας υψηλής έντασης βελτιώνουν την απόδοση. Είναι ένα συμπλήρωμα εύχρηστο, οικονομικό και διαθέσιμο, ωστόσο, συνιστάται προσοχή και σύνεση στην χορηγούμενη δόση και τον χρόνο χορήγησης του συμπληρώματος.

Είναι αναγκαίο, οι αθλητές σε συνεργασία με τους προπονητές τους να πειραματίζονται με την αναπλήρωση διττανθρακικών/κιτρικών σε προπονητικές συνθήκες που να προσομοιάζουν τον πραγματικό αγώνα, συμπεριλαμβανομένης και της εξάσκησης χορήγησης πολλαπλών δόσεων κατά τις προκριματικές και τις τελικές σειρές ενός αγώνα. Ο κίνδυνος γαστρεντερικών παρενεργειών δεν μπορεί να αγνοηθεί, ωστόσο τα συμπτώματα αυτά φαίνεται ότι εμφανίζονται με μικρότερη συχνότητα και βαρύτητα από αυτήν που αρχικά πιθανολογείτο.

Για τα πόδια

Για να απαλλαγείτε από την κακοσμία των παπουτσιών και των ποδιών, μία καλή και φθηνή λύση είναι η μαγειρική σόδα. Ψεκάστε (παπούτσια κλειστά, ανοιχτά, ακόμη και σαγιονάρες) με 1 ή 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα αναμεμειγμένη με νερό και αφήστε να απορροφήσει την υγρασία.

Για επιπλέον άρωμα, συνδυάστε το μείγμα με 3 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου. Μάλιστα μπορείτε να ετοιμάσετε και να φυλάτε σε ένα αεροστεγές γυάλινο βάζο το φασκόμηλο με τη μαγειρική σόδα για να είστε πάντα έτοιμοι.

Αφού αφαιρέσετε τα παπούτσια σας, πασπαλίστε με 1 κουταλιά από το μείγμα το κάθε παπούτσι. Ανακινήστε και αφήστε τα για μία μέρα. Την επομένη, αφαιρέστε το επιπλέον μείγμα και επαναλάβετε κάθε βράδυ για καλύτερα αποτελέσματα.

Ένας άλλος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα είναι να κάνετε ένα ποδόλουτρο. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε ένα μπολ με ζεστό νερό και μουλιάζετε τα πόδια σας κάθε βράδυ για ένα μήνα. Η κακοσμία θα φύγει, οι μύκητές θα υποχωρήσουν. Μπορείτε με μια ελαφρόπετρα κατά τη διαρκεια του ποδόλουτρου να τρίβετε τα σκληρά σημεία δέρματος των ποδιών.

Διαβάστε ακόμα: Δείτε πως θα καθαρίσετε εύκολα τα αθλητικά σας παπούτσια

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend